Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.8

Marturii pentru comunitate vol.8, 48


48:1 ERUDITIA ISTORICA SI TEOLOGICA

48:2 Multi care cauta sa se pregateasca pentru lucrarea Domnului socotesc ca este esential sa acumuleze cantitati apreciabile de scrieri istorice si teologice. Ei isi inchipuie ca studierea acestor volume le va fi de mare folos, spre a afla cum sa se apropie de oameni. Aceasta e o greseala. Cand privesc rafturile ticsite cu aceste carti, unele dintre ele arareori deschise, ma gandesc: De ce se cheltuiesc bani pentru ceva ce nu este paine? Capitolul 6 din Ioan ne spune mai mult decat se poate gasi in asemenea lucrari. Hristos spune: "Eu sunt Painea vietii. Cuvintele pe care vi le-am spus Eu, sunt duh si viata." (Ioan 6,35.63) Exista un studiu al istoriei ce nu trebuie condamnat. Istoria sacra era una dintre materiile studiate in scolile profetilor. n raportul privitor la purtarea lui Iehova fata de neamuri, erau insemnate urmele pasilor Sai. La fel si azi trebuie sa privim purtarea lui Dumnezeu cu natiunile pamantului. Trebuie sa vedem in istorie implinirea profetiei, sa cercetam lucrarile Providentei in marile miscari de reformatiune si sa intelegem desfasurarea evenimentelor in mersul natiunilor inainte, catre conflictul final al marii controverse. insa prea adesea motivul celor care studiaza aceasta multime de carti nu este neaparat acela de a dobandi hrana pentru minte si suflet. Este ambitia de a fi familiarizat cu filozofii si teologii, dorinta de a le prezenta oamenilor crestinismul in termeni si fraze savante.

48:3 "Invatati de la Mine", a spus cel mai mare Invatator cunoscut vreodata in lume. "Luati jugul Meu, invatati din blandetea si smerenia Mea". Mandria noastra intelectuala nu va fi de folos in lucrarea cu sufletele care pier din lipsa

48:4 de Painea vietii. Cercetand aceste carti, voi ingaduiti ca ele sa ocupe, in minte si inima, locul invataturilor practice, care trebuie primite de la Marele Invatator. Cu rezultatele acestui studiu, oamenii nu sunt hraniti. Foarte putin din studiul si cercetarea atat de istovitoare pentru minte aduce ceva care sa faca din voi lucratori cu succes pentru suflete. Barbatii si femeile care isi petrec viata in locuri de munca umile, obisnuite, au nevoie de cuvinte tot atat de simple cum a folosit Hristos in invataturile Sale, cuvinte usor de inteles. Mantuitorul a venit "sa predice Evanghelia celor saraci". Si este scris ca "gloata cea mare l asculta cu placere". Cei care predica adevarul pentru acest timp au nevoie de o mai profunda adancire a invataturilor date de El. Cuvintele viului Dumnezeu alcatuiesc cea mai inalta educatie. Frazele studiate, destinate sa satisfaca gustul celor presupusi a fi rafinati, nu si-au atins scopul. Cei care slujesc poporului trebuie sa manance painea vietii. Aceasta le va da tarie spirituala; atunci ei vor fi in stare sa slujeasca tuturor categoriilor de oameni. Piosenia, vigoarea spirituala a bisericii, este sustinuta prin hranirea cu painea care a venit din cer. La picioarele lui Isus, putem sa invatam simplitatea adevaratei evlavii.

48:5 MITURI SI BASME

48:6 Needucarea copiilor si tineretului, azi se da un loc important basmelor, miturilor, povestilor imaginare. Carti de acest fel se folosesc in scoli si se gasesc si in multe camine. Cum le pot ingadui parintii crestini copiilor lor sa foloseasca asemenea carti, asa pline cu neadevaruri? Cand copiii vor sa afle intelesul povestirilor atat de contrarii invataturii date de parintii lor, li se raspunde ca povestirile

48:7 nu sunt adevarate; insa aceasta nu inlatura urmarile rele ale folosirii lor. Ideile prezentate in aceste carti ii deruteaza pe copii. Ele aduc idei gresite despre viata si nasc si cultiva dorinta dupa lucruri nereale. Folosirea pe scara larga a unor asemenea carti in vremea aceasta este unul dintre viclenele planuri ale lui Satana. El cauta sa abata mintile celor batrani si tineri de la marea lucrare de pregatire in vederea lucrurilor ce au sa vina pe pamant. El urmareste ca tinerii si copiii nostri sa fie atrasi de inselaciunile distrugatoare de suflet, cu care el potopeste lumea. De aceea, el cauta sa le abata mintile de la Cuvantul lui Dumnezeu si astfel sa-i impiedice a dobandi cunoasterea adevarului care ar fi siguranta lor. N-ar trebui sa fie puse niciodata inaintea copiilor carti care contin o pervertire a adevarului. Si cei de varsta matura vor fi in mai mare siguranta, daca nu vor avea nimic de a face cu asemenea carti.

48:8 UN IZVOR MAI CURAT

48:9 Avem o abundenta din ceea ce este curat, divin. Cei care inseteaza dupa cunostinta nu au nevoie sa se duca la fantani poluate.

48:10 Hristos a prezentat principiile adevarului in Evanghelie. Prin invatatura Sa, putem bea din apele curate, care curg de la tronul lui Dumnezeu.

48:11 Hristos le-ar fi putut impartasi oamenilor cunostinta care sa fi intrecut orice descoperire dinainte si sa puna in umbra orice alta dezvaluire. El ar fi putut dezvalui taina dupa taina si ar fi putut concentra in jurul acestor minunate descoperiri cugetarea activa si asidua a generatiilor succesive, pana la incheierea vremii. Insa El nu a lasat sa treaca nici o clipa fara sa invete cunoasterea stiintei

48:12 mantuirii. Timpul Sau, capacitatile Sale, insasi viata Sa aveau pret si erau folosite numai ca mijloace in vederea savarsirii mantuirii sufletelor oamenilor. El venise sa caute si sa mantuiasca ce era pierdut si nu voia sa Se abata de la aceasta unica tinta a Sa. El nu a ingaduit ca ceva sa-L abata.

48:13 Hristos a impartasit numai cunostinta care putea fi folosita. Indrumarea data de El era marginita la nevoile situatiei lor in viata practica. El nu le-a satisfacut curiozitatea ce-i mana sa vina la El cu intrebari iscoditoare. Din toate asemenea intrebari, El a facut ocazii de apeluri solemne, serioase, si de un real folos. Celor care erau ravnitori sa culeaga din pomul cunostintei, El le oferea fructul pomului vietii. Ei gaseau inchis orice drum larg, in afara de ingusta carare ce duce la Dumnezeu. Orice alt izvor era sigilat, in afara de izvorul vietii vesnice.

48:14 Mantuitorul nu i-a incurajat pe oameni sa mearga la scolile rabinice de pe vremea Sa, pentru ca mintile sa nu le fie stricate prin continua repetare: "Ei spun" sau "S-a spus". Si atunci cand ne sta la dispozitie o stiinta mai mare si sigura, sa primim nestatornicele cuvinte ale oamenilor, drept stiinta superioara? Ceea ce am vazut despre lucrurile vesnice si ce am vazut despre slabiciunea oamenilor, dupa cum mi-a aratat Dumnezeu, mi-a impresionat adanc mintea si mi-a influentat viata si caracterul. Nu vad nici un motiv pentru care omul sa fie proslavit sau glorificat. Nu vad nici un motiv pentru care parerilor oamenilor invatati ai lumii sa li se acorde incredere si sa fie proslavite. Cum pot cei care sunt lipsiti de lumina divina sa aiba idei corecte despre planurile si caile lui Dumnezeu?

48:15 Eu sunt dispusa sa fiu invatata de Cel care a creat cerul si pamantul, de Cel care a asezat pe

48:16 firmament stelele in ordinea lor si a hotarat soarelui si lunii lucrarea lor. N-am nevoie sa ma indrept spre autori necredinciosi. Aleg sa fiu invatata de Dumnezeu.

48:17 EDUCATIA INIMII

48:18 Tinerii au dreptul sa fie manati de dorul de a atinge cea mai inalta dezvoltare a puterilor lor mintale. Noi nu vrem sa ingradim educatia careia Dumnezeu nu i-a pus nici o margine. Insa cunostintele noastre nu vor folosi la nimic, daca nu vor fi folosite pentru onoarea lui Dumnezeu si binele omenirii. Daca aceasta cunostinta a noastra este o piatra de poticnire in calea infaptuirii scopurilor mai inalte, ea este fara valoare. Lucrul de care avem nevoie este cunostinta care ne va intari mintea si sufletul, care va face din noi barbati si femei mai buni.

48:19 Educatia mintii este de mai mare importanta decat educatia dobandita din carti. Este de folos, ba chiar esential, sa dobandim cunostinta lumii in care traim; insa daca din socoteala noastra dam cu totul la o parte vesnicia, vom ajunge la o prabusire din care nu ne vom mai putea ridica. Nu este bine sa impovaram mintea cu acel fel de studii care cer o stradanie intensa, dar care nu ajung a fi folosite in viata practica. O educatie de felul acesta va fi o paguba pentru student. Caci asemenea studii ii curma dorinta si inclinatia pentru studii care l-ar fi facut destoinic pentru ceva folositor si l-ar fi facut in stare sa-si implineasca raspunderile. Daca isi vor da seama de slabiciunea lor, tinerii vor gasi in Dumnezeu taria lor. Daca vor cauta sa fie invatati de El, vor ajunge intelepti in intelepciunea Lui, si viata lor va fi rodnica in binecuvantare pentru lume. Dar, daca isi vor deda mintile numai unui studiu lumesc si speculativ, vor pierde tot ce imbogateste viata.

48:20 Importanta cautarii adevaratei cunostinte

48:21 Noi avem nevoie sa intelegem mult mai mult lucrurile de care este vorba in conflictul in care suntem angajati. E nevoie sa intelegem mai pe deplin valoarea adevarurilor pe care Dumnezeu ni le-a dat pentru aceasta vreme si primejdia de a ingadui mintilor noastre sa fie abatute de la ele, de catre marele amagitor.

48:22 Nemarginitul pret al sacrificiului, cerut pentru mantuirea noastra, arata ca pacatul este un rau inspaimantator. Prin pacat, este deranjat intregul organism omenesc, mintea este pervertita, imaginatia corupta. Pacatul a degradat facultatile sufletului. Ispitele din afara gasesc in inima o coarda ce le raspunde si, pe nesimtite, picioarele se indreapta spre rau.

48:23 Dupa cum sacrificiul in favoarea noastra a fost desavarsit, la fel si restabilirea noastra din manjitura pacatului trebuie sa fie desavarsita. Nu exista fapta de rautate, pe care legea sa o scuze; nu exista nedreptate care sa scape de osanda. Viata lui Hristos a fost o desavarsita implinire a fiecarui precept al legii. El spune: "Eu am pazit poruncile Tatalui Meu". (Ioan 15,10). Viata Sa este masura ascultarii si slujirii noastre.

48:24 Numai Dumnezeu poate reinnoi inima. "Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa si infaptuirea." Iar noi suntem indemnati: "Duceti pana la capat mantuirea voastra". (Fil. 2,12.13)