Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.8

Marturii pentru comunitate vol.8, 32


32:1 SOLIA NOASTRA

32:2 Solia ingerului al treilea, imbratisand soliile primului si celui de-al doilea inger, este solia pentru timpul prezent. Noi trebuie sa inaltam stindardul pe care e scris: "Poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus". Lumea urmeaza sa-L intalneasca in curand pe marele Legiuitor in problema Legii Lui calcate. Acesta nu e un timp cand sa dam la o parte din vazul nostru marile probleme care ne stau in fata. Dumnezeu il cheama pe poporul Sau sa inalte Legea si sa o faca onorabila. Atunci cand stelele diminetii cantau impreuna si toti fiii lui Dumnezeu strigau de bucurie, lumii i-a fost dat Sabatul, pentru ca omul sa-si poata aduce aminte pururea ca Dumnezeu a creat lumea in sase zile. El S-a odihnit in ziua a saptea, binecuvantand-o ca zi de odihna a Sa, si a dat-o fiintelor pe care le crease, pentru ca ele sa-si aduca aminte de El, ca adevaratul si viul Dumnezeu.

32:3 Prin marea Sa putere, in ciuda opozitiei lui Faraon, Dumnezeu l-a eliberat pe poporul Sau din Egipt,

32:4 pentru ca sa poata tine Legea care ii fusese data in Eden. El l-a adus la Sinai sa asculte proclamarea acestei Legi. Proclamand Cele Zece Porunci inaintea copiilor lui Israel, cu propria Sa voce, Dumnezeu a demonstrat importanta lor. Intr-o grandoare inspaimantatoare, El a facut cunoscuta maiestatea si autoritatea Sa, ca Stapan al lumii. El a facut lucrul acesta ca sa impresioneze poporul cu sfintenia Legii Sale si cu insemnatatea ascultarii de ea. Puterea si gloria cu care a fost data Legea descopera importanta ei. Aceasta este credinta data sfintilor o data pentru totdeauna de Hristos, Mantuitorul nostru, care a vorbit de pe Sinai.

32:5 SEMNUL LEGATURII NOASTRE CU DUMNEZEU

32:6 Prin tinerea Sabatului, copiii lui Israel aveau sa fie deosebiti de toate celelalte natiuni. "Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele", spunea Hristos, "caci acesta va fi intre Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc. Aceasta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat". "Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat" (Ex. 31,13.17.16).

32:7 Sabatul este un semn al legaturii care exista intre Dumnezeu si poporul Sau - un semn ca ei sunt supusii Sai ascultatori, ca ei pazesc Legea Lui sfanta. Tinerea Sabatului este mijlocul randuit de Dumnezeu pentru a pastra cunoasterea de El si pentru a-i deosebi pe supusii Sai loiali de calcatorii Legii Sale.

32:8 Aceasta este credinta data o data pentru totdeauna sfintilor, care stau cu putere morala inaintea lumii, tinand cu tarie aceasta credinta.

32:9 Vom avea parte de impotrivire atunci cand proclamam solia ingerului al treilea. Satana va introduce tot felul de nascociri pentru a face fara efect credinta incredintata sfintilor o data pentru totdeauna. "Multi ii vor urma in destrabalarile lor. Si din pricina lor, calea adevarului va fi vorbita de rau. n lacomia lor vor cauta ca, prin cuvantari inselatoare, sa aiba un castig de la voi. Dar osanda ii paste de multa vreme, si pierzarea lor nu dormiteaza." (2 Petru 2,2.3). Dar, in ciuda impotrivirii, toti urmeaza sa auda cuvintele adevarului. Legea lui Dumnezeu este temelia oricarei reformatiuni dainuitoare. Noi trebuie sa prezentam lumii, in cuvinte clare si precise, nevoia de a asculta de Legea aceasta. Ascultarea de Legea lui Dumnezeu este cel mai puternic indemn la harnicie, economie, sinceritate si o relatie corecta intre oameni. Legea lui Dumnezeu trebuie sa fie mijlocul de educatie in familie. Parintii sunt sub cea mai solemna obligatie de a asculta de aceasta lege, dandu-le copiilor lor un exemplu de cea mai stricta integritate. Barbatii din pozitii de raspundere, a caror influenta este mult cuprinzatoare, trebuie sa-si supravegheze bine caile si faptele, pastrand pururi temerea de Dumnezeu inaintea lor. "Temerea de Domnul este inceputul intelepciunii" (Ps. 111,10). Aceia care asculta cu sarguinta de glasul Domnului si tin cu bucurie poruncile Lui vor fi in numarul celor care ]l vad pe Dumnezeu. "Domnul ne-a poruncit atunci sa implinim toate aceste legi si sa ne temem de Domnul, Dumnezeul nostru, ca sa fim totdeauna fericiti, si sa ne tina in viata, cum face astazi. Vom avea parte de indurarea Lui, daca vom implini cu scumpatate toate aceste porunci inaintea Domnului, Dumnezeului nostru, cum ne-a poruncit El." (Deut. 6,24.25) Lucrarea noastra, a celor credinciosi adevarului, este de a prezenta inaintea lumii imutabilitatea Legii lui Dumnezeu. Predicatorii si invatatorii, medicii si ingrijitorii de bolnavi sunt obligati prin legamantul cu

32:10 Dumnezeu sa prezinte importanta ascultarii de Legea Sa. Noi trebuie sa fim caracterizati ca un popor care tine poruncile. Domnul a aratat lamurit ca El are o lucrare de facut pentru lume. Cum trebuie sa fie facuta aceasta? Sa ne straduim sa gasim calea cea mai buna si apoi sa indeplinim voia Domnului.

32:11 Lumea aceasta este o scoala de educatie pentru o scoala superioara, iar viata aceasta, o pregatire pentru viata viitoare. Aici trebuie sa fim pregatiti pentru intrarea in curtile ceresti. Aici trebuie sa primim sa credem si sa practicam adevarul, pana vom fi pregatiti pentru a locui cu sfintii in lumina.

32:12 Sanatoriile noastre trebuie sa fie infiintate, avand in vedere un singur scop proclamarea adevarului prezent. Si trebuie sa fie in asa fel conduse, incat sa faca, asupra mintii celor care vin pentru tratament, o impresie hotarata in favoarea adevarului. Purtarea fiecarui lucrator trebuie sa fie o influenta de partea cea buna. Noi avem de dus lumii o solie de avertizare si zelul nostru, devotamentul nostru in serviciul lui Dumnezeu trebuie sa dea marturie pentru adevar.

32:13 O privire mai cuprinzatoare

32:14 St. Helena, California, 30 octombrie 1903

32:15 Catre misionarii medicali: Hristos, Marele Misionar medical, a venit in lumea noastra ca ideal a tot adevarul. Adevarul nu a lancezit niciodata pe buzele Lui, n-a suferit niciodata in mainile Sale. Cuvinte ale adevarului picurau de pe buzele Lui cu prospetimea si puterea unei noi revelatii. El a dezvaluit tainele Imparatiei cerurilor, scotand la iveala giuvaiere dupa giuvaiere de adevar.

32:16 Hristos vorbea cu autoritate. El vestea orice adevar esential pentru cunoasterea oamenilor cu convingerea nesovaielnica a certitudinii cunoasterii. El nu exprima nimic imaginar sau sentimental. El nu prezenta sofisme sau pareri omenesti. Din gura Lui nu porneau basme sau teorii false, imbracate in vorbe frumoase. Afirmatiile pe care le facea erau adevaruri stabilite prin cunoastere personala. El a prevazut invataturile inselatoare care urmau sa umple lumea, dar nu le-a descris. In propovaduirea Lui, a staruit asupra principiilor adevarurilor neschimbatoare ale Cuvantului lui Dumnezeu. El a dat amploare adevarurilor simple, practice, pe care poporul de rand putea sa le inteleaga si sa le aduca in viata de toate zilele.

32:17 Hristos ar fi putut sa puna in fata oamenilor adevarurile cele mai adanci ale stiintei. El ar fi putut sa dezlege tainele ce necesitau veacuri de munca si de studiu pentru a fi patrunse. In domeniul stiintelor, El ar fi putut da sugestii care ar fi putut procura hrana pentru cugetare si stimulent pentru inventii pana la sfarsitul timpului. Dar El n-a facut aceasta. El n-a facut nimic pentru a satisface curiozitatea sau ambitia omeneasca, deschizand portile pentru marire lumeasca. In toata propovaduirea Sa, Hristos aducea mintea oamenilor in contact cu gandul Celui Infinit. El nu i-a indrumat pe oameni sa studieze teoriile omenesti

32:18 cu privire la Dumnezeu, la Cuvantul Lui sau la operele Lui. El ii invata sa priveasca la Dumnezeu, asa cum Se manifesta in lucrarile Sale, in Cuvantul Sau si in providentele Sale.

32:19 BIRUINTA LUI HRISTOS ASUPRA NECREDINTEI

32:20 Pe cand era pe pamantul acesta, Fiul lui Dumnezeu a fost Fiul omului, totusi au fost imprejurari cand divinitatea strafulgera prin corpul Sau. Asa a fost atunci cand i-a spus paraliticului: "Indrazneste, fiule! Pacatele iti sunt iertate!" (Mat. 9,2) "Unii dintre carturari, care erau de fata, se gandeau in inimile lor", nu pe fata, "zicand: 'Cine este acesta, de rosteste hule? Cine poate sa ierte pacatele decat singur Dumnezeu?'" (Marcu 2,6; Luca 5,21) "Isus, care le cunostea gandurile, a zis: 'Pentru ce aveti ganduri rele in inimile voastre? Caci ce este mai lesne? A zice: 'Iertate iti sunt pacatele sau a zice: Scoala-te si umbla?' Dar, ca sa stiti ca Fiul omului are putere pe pamant sa ierte pacatele - 'Scoala-te' a zis El slabanogului, 'ridica-ti patul, si du-te acasa'." (Mat. 9,4-6) Marele Misionar Medical a indepartat pacatul slabanogului si apoi l-a infatisat lui Dumnezeu iertat. Si i-a dat si vindecare trupeasca. Dumnezeu I-a dat Fiului Sau putere sa Se prinda de tronul cel vesnic. In timp ce Hristos Se prezinta in propria Sa persoana, El reflecta stralucirea pozitiei de onoare pe care o avusese cand statuse in lumina aducatoare de glorie a tronului vesnic.

32:21 Cu alt prilej, Domnul Hristos a facut cererea: "Tata, proslaveste Numele Tau". Iar ca raspuns s-a auzit un glas din cer zicand: "L-am proslavit si-L voi mai proslavi!" (Ioan 12,28). Daca glasul acesta nu a miscat pe cel nepocait, daca puterea lui Hristos, manifestata in puternicele Sale minuni, nu i-au facut pe iudei sa creada, n-ar trebui sa fim prea mult surprinsi sa

32:22 vedem ca barbati si femei de azi sunt in primejdie, prin continua legatura cu cei neincrezatori, de a manifesta aceeasi necredinta pe care au manifestat-o iudeii si de a da pe fata aceeasi intelegere pervertita.

32:23 Sunt intristata cat nu pot spune cand cuget la ceea ce mi-a fost descoperit cu privire la starea de lucruri din Battle Creek si din alte centre ale lucrarii noastre, unde a stralucit o mare lumina. In trecut, cand se arata ca lucrurile sunt rele, avea loc o intelegere a starii rele, si lucrul acesta a fost urmat de marturisire, pocainta si o reforma deplina. Dar in ultimul timp nu au fost ispravnici credinciosi care sa reprime relele care trebuia sa fie reprimate. Putem atunci sa fim surprinsi ca e multa orbire spirituala?

32:24 Aceia care sunt angajati in slujba Evangheliei au nevoie sa invete de la Hristos blandetea si smerenia Lui si sa fie pe deplin convertiti, asa ca viata lor sa poata dovedi, unei lumi moarte in pacatele si vinovatiile ei, ca ei au fost nascuti din nou. Lucratorii misionari medicali au si ei nevoie sa fie oameni convertiti. Daca sunt convertiti, influenta lor va fi o putere spre bine in lume. Ei vor fi dispusi sa primeasca sfat si ajutor de la fratii lor, deoarece au fost sfintiti prin adevar. Ei vor primi zilnic masuri bogate de har ceresc, pentru a da si altora.

32:25 Fiecaruia dintre instrumentele randuite de El, Domnul ii trimite solia: "Ocupa-ti pozitia la postul datoriei si apoi stai tare pentru adevar". Am fost instruita sa spun tuturor: "Gasiti-va locul. Nu primiti parerile imaginare ale oamenilor care nu sunt invatati de Dumnezeu. Domnul Hristos asteapta sa va dea intelegere in cele ceresti, asteapta sa invioreze pulsul vostru spiritual, la o activitate reinnoita. Nu mai subordonati cerintele viitoare ale intereselor vesnice, afacerilor de rand ale acestei vieti. 'Nu puteti sluji si lui Dumnezeu si lui Mamona.' (Mat. 6,24).

32:26 Treziti-va, fratilor, treziti-va!" Largimea lucrarii medicale misionare evanghelice nu e inteleasa. Lucrarea misionara medicala de care e nevoie acum e schitata in insarcinarea pe care le-a dat-o Hristos ucenicilor Sai, chiar inaintea inaltarii Sale: "Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant", a spus El. "Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata, Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului." (Mat. 28,18-20) Cuvintele acestea ne arata campul si lucrarea noastra. Campul nostru este lumea; lucrarea noastra este vestirea adevarurilor pe care Hristos a venit sa le proclame in lumea noastra. Barbati si femei trebuie sa aiba prilejul de a ajunge la cunoasterea adevarului prezent, prilejul de a afla ca Hristos este Mantuitorul lor, ca "atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." (Ioan 3,16)

32:27 O AVERTIZARE IMPOTRIVA CENTRALIZARII

32:28 Domnul Hristos a imbratisat lumea in lucrarea Lui misionara si Domnul mi-a aratat prin revelatie ca nu e planul Sau sa se constituie centre mari, sa se infiinteze institutii mari si fondurile credinciosilor din toata lumea sa fie cheltuite pentru sustinerea catorva institutii mari, cand nevoile timpului cer sa se faca ceva pe masura ce Providenta deschide calea in multe locuri. Trebuie sa se infiinteze institutii in diferite locuri, pe intreaga fata a pamantului. Sa se intre mai intai intr-o parte si apoi in alta parte a viei, pana ce toata este cultivata. Trebuie sa se faca eforturi oriunde nevoia este mai mare. Dar noi nu putem duce aceasta lupta agresiva si in acelasi timp sa facem si o risipa extravaganta de mijloace in cateva locuri.

32:29 Sanatoriul din Battle Creek e prea mare. Se va cere un numar prea mare de medici pentru a-i ingriji pe pacientii care vin. A zecea parte din numarul pacientilor care vin la institutia aceea e atat cat se poate ingriji cu rezultate dintre cele mai bune, intr-un singur centru misionar medical. Ar trebui sa se infiinteze centre in toate orasele mari, unde nu se cunoaste marea lucrare pe care Domnul vrea sa o vada facandu-se pentru a avertiza lumea ca sfarsitul tuturor lucrurilor s-a apropiat. "E prea mult intr-un singur loc" a spus Marele Invatator.

32:30 Aceia care s-au pregatit sa se angajeze in lucrarea misionara medicala in tari straine sa mearga in locurile care asteapta sa fie campul lor de lucru si sa inceapa lucrul chiar in mijlocul oamenilor, invatand limba in timp ce lucreaza. Dupa un foarte scurt timp, ei vor vedea ca pot sa predea invataturi despre adevarurile simple ale Cuvantului lui Dumnezeu.

32:31 UN CAMP NEGLIJAT, CARE ESTE APROAPE DE NOI

32:32 In tara aceasta este un camp mare, nelucrat. Rasa celor de culoare numara mii si mii de suflete si apeleaza la consideratia si simpatia oricarui credincios sincer si practic in Hristos. Acesti oameni nu traiesc intr-o tara straina si nu se inchina la idoli de lemn si de piatra. Ei traiesc printre noi si, de repetate ori, prin marturiile Spiritului Sau, Dumnezeu ne-a atras atentia asupra lor, spunandu-ne ca ei sunt fiinte omenesti neglijate. Acest camp intins sta inaintea noastra nelucrat, cerand lumina pe care ne-a incredintat-o Dumnezeu.

32:33 Domnul Hristos, exemplul nostru

32:34 St. Helena, California, 30 octombrie 1903

32:35 Catre misionarii medicali: Lucrul cel mai necesar pentru lucratorii misionari medicali este calauzirea Duhului Domnului. Aceia care lucreaza ca Domnul Hristos, marele Misionar medical, trebuie sa fie oameni cu mentalitate spirituala. Dar nu toti cei care fac lucrarea misionara medicala Il inalta pe Dumnezeu si adevarul Lui. Nu toti se supun calauzirii Duhului Sfant. Unii introduc la temelie lemn, fan si paie - material care nu va rezista la proba focului.

32:36 Ma rog sa pot avea intelepciune si putere de la Dumnezeu sa va arat ce inseamna lucrarea misionara medicala. Aceasta este o ramura mare si importanta a lucrarii noastre denominationale. Dar multi au pierdut din vedere principiile curate si innobilatoare ce stau la baza unei lucrari misionare medicale acceptabile.

32:37 In jurnalul meu, gasesc urmatoarele cuvinte, scrise cu un an inainte: 29 octombrie 1902 : In dimineata aceasta, m-am trezit devreme. Dupa ce m-am rugat calduros pentru intelepciune si claritatea mintii, pentru ca sa pot exprima bine cele ce staruiau in atentia mea, am scris aproape zece pagini de instructiuni. Stiu ca Domnul m-a ajutat sa scriu pe hartie lucrurile importante, care trebuie sa fie aduse in fata poporului Sau.

32:38 Cand scriu in felul acesta, sunt puternic miscata, dar, dupa ce a fost scrisa instructiunea, mintea mea se linisteste; deoarece atunci stiu ca materialul care mi-a fost prezentat nu va fi pierdut, chiar daca subiectul s-ar putea pierde din mintea mea.

32:39 Numai aceia care-si dau seama ca centrul nadejdii pentru familia omeneasca este crucea pot intelege Evanghelia pe care a propovaduit-o Domnul Hristos. El a venit in lumea aceasta nu pentru alt scop, ci pentru ca sa-l aseze pe om pe un teren avantajos in fata lumii si a universului ceresc. El a venit sa dea marturie ca, prin credinta

32:40 in puterea si eficienta Sa, ca Fiu al lui Dumnezeu, fiintele decazute pot deveni partase de fire dumnezeiasca. Numai El putea sa faca ispasire pentru pacatosi si sa deschida portile paradisului pentru neamul omenesc decazut. El nu a luat asupra Sa natura ingerilor, ci natura oamenilor, si a trait in lumea aceasta o viata nemanjita de pacat. "Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu." (Ioan 1,14.12) Prin viata si moartea Sa, Hristos a aratat ca numai prin ascultare de poruncile lui Dumnezeu poate omul sa gaseasca siguranta si adevarata marire. "Legea Domnului este desavarsita si invioreaza sufletul." (Ps. 19,7). Legea lui Dumnezeu e o copie a caracterului Sau. Ea a fost data omului la inceput, ca masura pentru dovedirea ascultarii. In veacurile urmatoare, Legea aceasta a fost pierduta din vedere. La sute de ani dupa potop, Avraam a fost chemat si i s-a dat fagaduinta ca urmasii lui vor inalta Legea lui Dumnezeu. In decursul vremii, izraelitii au mers in Egipt, unde timp de multi ani au suferit o groaznica apasare din partea egiptenilor. Dupa ce fusesera in sclavie timp de aproape patru sute de ani, Dumnezeu i-a eliberat printr-o manifestare minunata a puterii Sale. El S-a descoperit inaintea egiptenilor ca Domnitor al universului, Cineva mai mare decat toti zeii.

32:41 La Sinai, Legea a fost data a doua oara. Intr-o grandoare inspaimantatoare, Domnul a rostit preceptele Sale si, cu Insusi degetul Sau, a sapat Decalogul pe tablele de piatra.

32:42 Trecand prin veacuri, gasim ca a venit un timp cand Legea lui Dumnezeu trebuia sa fie descoperita din nou si fara gres, ca masura a ascultarii. Hristos a venit sa sustina pretentiile sacre ale Legii. El a venit sa traiasca o viata de ascultare fata de cererile ei si, in felul acesta, sa dovedeasca falsitatea

32:43 acuzatiilor ridicate de Satana, ca e cu neputinta pentru om sa tina Legea lui Dumnezeu. Ca om, El a dat piept cu ispita si a biruit in taria data Lui de Dumnezeu. Pe cand mergea din loc in loc, facand bine, vindecand pe toti aceia care erau apasati de diavolul, El a talcuit oamenilor caracterul Legii lui Dumnezeu si natura slujirii Lui. Viata Lui marturiseste ca e cu putinta ca si noi sa ascultam de Legea lui Dumnezeu.

32:44 Niciodata Hristos nu S-a abatut de la credinciosia fata de principiile Legii lui Dumnezeu. Niciodata n-a facut ceva contrar vointei Tatalui Sau. In fata ingerilor, oamenilor si demonilor, El putea sa rosteasca cuvinte care ar fi fost o blasfemie pe oricare alte buze: "Fac totdeauna ce-I este placut." (Ioan 8,29). Zi dupa zi, timp de trei ani, vrajmasii L-au urmarit, cautand sa gaseasca o pata in caracterul Lui. Satana, impreuna cu toata alianta raului, a cautat sa-L biruie; dar n-au gasit nimic in El prin care sa castige un avantaj. Chiar si demonii erau constransi sa marturiseasca: "Tu esti Sfantul lui Dumnezeu".