English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.6

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.6, 31


31:1 Cultivarea ospitalitatii

31:2 Biblia pune un deosebit accent pe cultivarea ospitalitatii. Ea nu numai ca impune ospitalitatea ca o datorie, dar prezinta multe tablouri frumoase ale exercitarii acestui dar si ale binecuvantarilor pe care el le aduce. Intre aceste exemple, la loc de frunte sta experienta lui Avraam.

31:3 In rapoartele Genezei, il vedem pe patriarh in miezul unei calduroase zile de vara, odihnindu-se la usa cortului sau, la umbra stejarilor lui Mamre. Trei calatori trec prin apropiere. Ei nu fac nici o rugaminte, nici un apel la ospitalitate, nu cer nici o favoare; dar Avraam nu le ingaduie sa mearga mai departe in calea lor, fara sa fi fost reinviorati. El este un om incarcat de ani; un om plin de demnitate si avere, un om foarte mult onorat si obisnuit sa porunceasca. Totusi, vazandu-i pe strainii acestia, el "a alergat inaintea lor, de la usa cortului, si s-a plecat pana la pamant". Adresandu-se conducatorului, a zis: "Doamne, daca am capatat trecere in ochii tai, nu trece, rogu-Te pe langa robul tau" (Gen. 18,2-3). Cu propriile sale maini, el a adus apa pentru ca ei sa-si poata spala praful de pe picioare. El insusi le-a ales hrana. In timp ce ei se odihneau la umbra racoritoare, Sara, sotia lui, a facut pregatiri pentru ospatarea lor, iar Avraam a stat respectuos langa ei, in timp ce acestia se bucurau de ospitalitatea lui. El a aratat aceasta amabilitate fata de niste simpli drumeti, fata de niste calatori, niste straini care niciodata poate ca nu aveau sa mai treaca pe drumul acela. Dar, dupa ce s-a terminat masa, oaspetii s-au facut cunoscuti! El servise nu numai unor

31:4 ingeri ceresti, ci chiar gloriosului lor Comandant, Creatorului, Mantuitorului si Imparatului sau. Lui Avraam i s-au descoperit hotararile luate in sfatul cerului si el a fost numit "Prietenul lui Dumnezeu".

31:5 Lot, nepotul lui Avraam, cu toate ca-si facuse locuinta in Sodoma, era plin de spiritul de amabilitate si ospitalitate al patriarhului. Vazandu-i, la caderea noptii, pe cei doi straini la poarta cetatii si cunoscand primejdiile care ar fi lovit cu siguranta in cetatea aceea nelegiuita, Lot a staruit pentru a-i aduce in casa sa. El nu s-a gandit la primejdia care ar fi rezultat pentru sine si familia sa. O parte a lucrarii vietii sale era aceea de a-i proteja pe cei in primejdie si de a se ingriji de cei fara adapost, iar fapta savarsita cu amabilitate fata de cei doi drumeti necunoscuti a adus ingeri in casa sa. Aceia pe care el a cautat sa-i protejeze l-au protejat pe el. La caderea noptii, el ii condusese la poarta sa pentru a fi in siguranta; in zorii zilei, ei l-au condus pe el si pe familia sa in siguranta, in afara, pe poarta cetatii blestemate.

31:6 Faptele acestea de bunavointa Dumnezeu le-a socotit destul de insemnate pentru ale trece in Cuvantul Sau; si, peste mai bine de o mie de ani, un apostol inspirat s-a referit la ele, spunand: "Sa nu dati uitarii primirea de oaspeti, caci unii prin ea au gazduit pe ingeri" (Evrei 13,2).

31:7 Prilejul acordat lui Avraam si lui Lot nu ne este retras nici noua. Dovedind ospitalitate fata de copiii lui Dumnezeu, si noi putem primi ingerii Lui in casele noastre. Chiar si in zilele noastre, ingeri in chip de om intra in caminurile oamenilor si sunt ospatati de ei. Crestinii care traiesc in lumina fetei lui Dumnezeu sunt totdeauna insotiti de ingeri nevazuti, si aceste fiinte sfinte lasa pe urma lor o binecuvantare in caminurile noastre.

31:8 "Iubitor de oaspeti" este una din caracteristicile amintite de Duhul Sfant, ca deosebind pe cel ce urmeaza sa poarte raspunderea in comunitate. Iar intregii biserici

31:9 i se da indemnul: "Fiti primitori de oaspeti intre voi, fara cartire. Ca niste buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi sa slujeasca altora dupa darul pe care l-a primit" (1Petru 4,9-10).

31:10 Indemnurile acestea au fost in mod straniu neglijate. Printre cei care se pretind a fi crestini, adevarata ospitalitate este putin practicata. Chiar intre credinciosii nostri, prilejul de a dovedi ospitalitate nu e privit asa cum ar trebui, ca un privilegiu si o binecuvantare. Este prea putina sociabilitate, prea putina dispozitie de a face loc pentru inca doi sau trei la masa familiei, fara jena sau fara a face parada cu aceasta. Unii spun ca "e prea mult necaz". N-ar fi bine daca ati zice: "N-am facut pregatiri speciale, dar va invitam la ceea ce avem"? Oaspetele neasteptat apreciaza invitatia facuta cu placere mai mult decat orice pregatire complicata.

31:11 Este o tagaduire a lui Hristos aceea de a face pregatiri pentru oaspeti, pregatiri care cer din timpul care, pe buna dreptate, apartine Domnului. Prin aceasta, noi Il jefuim pe Dumnezeu si ii pagubim chiar si pe altii. Pregatind o masa prea bogata, multi lipsesc propria lor familie de atentia cuvenita, iar pilda lor ii indeamna si pe altii sa calce pe urmele lor.

31:12 Necazuri si poveri care nu sunt necesare sunt create din dorinta de a se fali cu prilejul ospatarii vizitatorilor. Din dorinta de a pregati multe feluri de bucate pentru masa, gospodina munceste peste masura; din cauza multor feluri pregatite, oaspetii mananca mai mult decat ar trebui, iar rezultatul este boala si suferinta, pe de o parte din cauza muncii peste masura si pe alta parte din cauza mancarii peste masura. Aceste ospete complicate sunt o povara si un rau.

31:13 Dar Domnul vrea ca noi sa ne ingrijim de cele trebuincioase pentru fratii si surorile noastre. Apostolul Pavel prezinta o ilustratie a acestui lucru. El spune bisericii din Roma: "Va dau in grija pe Fivi, sora noastra, care este diaconita a bisericii din Chencrea; s-o

31:14 primiti in Domnul, intr-un chip vrednic de sfinti si s-o ajutati in orice ar avea trebuinta de voi; caci si ea s-a aratat de ajutor multora si chiar si mie" (Rom. 16,1-2). Fivi il gazduise pe apostol, si era vestita ca o gazda a strainilor care aveau nevoie de ingrijire. Exemplul ei ar trebui sa fie urmat de bisericile de astazi.

31:15 Dumnezeu nu are placere de interesul egoist, aratat deseori fata de mine si de "familia mea". Fiecare familie care cultiva spiritul acesta are nevoie sa fie convertita prin principiile curate, exemplificate in viata lui Hristos. Aceia care se inchid in ei insisi, care nu sunt dispusi sa fie atrasi de spiritul gazduirii de oaspeti, pierd multe binecuvantari.

31:16 Unii dintre lucratorii nostri ocupa pozitii unde este necesar ca adesea ei sa gazduiasca oaspeti, fie dintre propriii lor frati de credinta, fie straini. Se sustine de catre unii ca fiecare conferinta ar trebui sa deschida un cont pentru lucrul acesta si ca, pe langa salariile lor obisnuite, sa li se acorde o suma suficienta pentru a acoperi aceste cheltuieli facute in plus. Dar Domnul a incredintat la tot poporului Sau lucrarea de gazduire. Nu e dupa planul lui Dumnezeu ca unul sau doi sa faca toata gazduirea pentru conferinta sau comunitate, sau ca lucratorii sa fie platiti pentru gazduirea fratilor lor de credinta. Aceasta este o nascocire nascuta din egoism, iar ingerii lui Dumnezeu tin socoteala de lucrurile acestea.

31:17 Aceia care calatoresc din loc in loc ca evanghelisti sau misionari, in orice ramura a lucrarii, ar trebui sa primeasca ospitalitatea membrilor bisericii in mijlocul carora lucreaza. Fratii si surorile, trebuie sa ofere gazduire acestor lucratori, chiar daca lucrul acesta se face cu mult sacrificiu personal.

31:18 Hristos tine seama de orice cheltuiala facuta cu gazduirea pentru numele Lui. El procura tot ce e necesar in scopul acesta. Aceia care pentru Numele lui Hristos ii gazduiesc pe fratii lor, facand tot ce este mai bine ca vizita

31:19 sa fie cu folos atat pentru oaspeti, cat si pentru ei, sunt notati in cer ca fiind vrednici de o deosebita binecuvantare.

31:20 Domnul a dat in propria Sa viata o lectie de ospitalitate. Cand a fost inconjurat de multimea flamanda pe malul lacului, El nu i-a lasat sa plece la casele lor neintremati. El a spus ucenicilor Sai: "Dati-le voi sa manance" (Mat. 14,16). Si, printr-un act de putere creatoare, El a procurat hrana indestulatoare pentru a satisface nevoia lor. Si cu toate acestea, cat de simpla a fost hrana procurata! Acolo n-au existat bunatati alese. El, care avea la indemana toate resursele cerului, ar fi putut intinde inaintea oamenilor o masa bogata. Dar El a procurat numai ceea ce era de ajuns pentru a satisface nevoia lor, ceea ce constituia hrana zilnica a pescarilor din preajma lacului.

31:21 Daca oamenii ar fi astazi simpli in deprinderile lor, daca ar trai in armonie cu legile naturii, ar fi mijloace din belsug pentru toate nevoile familiei omenesti. Ar fi mai putine nevoi inchipuite si mai multe prilejuri de a lucra dupa metodele lui Dumnezeu.

31:22 Hristos nu a cautat sa-i atraga pe oameni, satisfacand dorinta lor dupa lucruri alese. Hrana simpla, pe care el a procurat-o, era o asigurare nu numai cu privire la puterea Lui, dar si cu privire la iubirea Lui, cu privire la grija Lui duioasa pentru ei in ceea ce priveste nevoile obisnuite ale vietii. Si, in timp ce ii hranea cu painile de orz, El le da sa manance si din painea vietii. Aceasta este pilda noastra. Hrana noastra poate fi simpla si chiar saracacioasa. Partea ce ne revine in viata poate fi inconjurata de zidurile saraciei. Resursele noastre s-ar putea sa nu fie mai mari ca acelea ale ucenicilor - cinci paini si doi pesti. Totusi, atunci cand venim in contact cu aceia care sunt in lipsa, Hristos ne indeamna: "Dati-le voi sa manance". Noi trebuie sa impartim ceea ce avem; si cand dam, Hristos Se va ingriji ca sa ni se dea ceea ce ne lipseste.

31:23 In legatura cu aceasta, cititi intamplarea cu vaduva din Sarepta. Acestei femei dintr-o tara pagana, Dumnezeu i-a trimis pe servul Sau in timp de foamete, ca sa ceara de mancare. "Si ea a raspuns: 'Viu este Domnul Dumnezeul tau, ca n-am nimic copt,

31:24 si n-am decat un pumn de faina intr-o oala si putin untdelemn intr-un ulcior. Si iata, strang doua bucati de lemne, apoi ma voi intoarce si voi pregati ce am pentru mine si pentru fiul meu: vom manca si apoi vom muri". Ilie i-a zis: "Nu te teme, intoarce-te si fa cum ai zis. Numai pregateste-mi intai mie cu untdelemnul si faina aceea o turta mica, si adu-mi-o; pe urma sa faci si pentru tine si pentru fiul tau. Caci asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: "Faina din oala nu va scadea si untdelemnul din ulcior nu se va imputina, pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe fata pamantului". "Ea s-a dus si a facut dupa cuvantul lui Ilie" (1 Regi 17,12-15).

31:25 Minunata a fost ospitalitatea dovedita fata de profetul lui Dumnezeu de aceasta femeie feniciana si minunat au fost rasplatite credinta si generozitatea ei. "Multa vreme a avut ce sa manance, ea si familia ei, si Ilie. Faina din oala n-a scazut, si untdelemnul din ulcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul prin Ilie. Dupa aceea, fiul femeii, stapana casei, s-a imbolnavit. Si boala lui a fost atat de cumplita, incat n-a mai ramas suflare in el. Femeia a zis atunci lui Ilie: 'Ce am eu a face cu tine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine doar ca sa aduci aminte lui Dumnezeu de nelegiuirea mea, si sa-mi omori astfel fiul?' El i-a raspuns: 'Da-mi incoace pe fiul tau'. Si l-a luat de la sanul femeii, l-a suit in odaia de sus, unde locuia el, si l-a culcat pe patul lui(...) Si s-a intins de trei ori peste copil, a chemat pe Domnul(...) Domnul a ascultat glasul lui Ilie, si sufletul copilului s-a intors in el, si a inviat. Ilie a luat copilul, l-a pogorat jos in casa din odaia de sus, si l-a dat mamei sale. Si Ilie a zis: 'Iata fiul tau este viu'. Si femeia a zis lui Ilie: 'Cunosc acum ca esti un om al lui Dumnezeu, si Cuvantul Domnului in gura ta este adevar'" (1 Regi 17,15-24).

31:26 Dumnezeu nu S-a schimbat. Puterea lui nu e mai mica acum ca in zilele lui Ilie. Si nu mai putin sigura acum ca atunci cand

31:27 a fost rostita de Mantuitorul, este fagaduinta pe care a facut-o Hristos: "Cine va primeste pe voi, Ma primeste pe Mine; si cine Ma primeste pe Mine, primeste pe Cel ce M-a trimis pe Mine" (vers. 40). Nici o fapta de bunatate, facuta in Numele Lui, nu va ramane necunoscuta si nerasplatita. Si in aceeasi gingasa recunoastere, Hristos cuprinde chiar si pe cel mai slab si mai umil din familia lui Dumnezeu. "Si oricine va da de baut", zice El, "numai un pahar de apa rece unuia din acesti micuti" - acelora care sunt ca niste copii in credinta si in cunoasterea de Hristos - "in numele unui ucenic, adevarat va spun ca nu-si va pierde rasplata" (vers. 42).

31:28 Saracia nu trebuie sa ne impiedice a dovedi ospitalitate. Noi trebuie sa impartim cu altii ceea ce avem. Sunt unii care lupta din greu pentru painea cea de toate zilele si care au o mare greutate in a face ca venitul lor sa faca fata nevoilor; dar ei Il iubesc pe Isus in persoana sfintilor Lui si sunt gata sa dovedeasca ospitalitate pentru credinciosi si necredinciosi, cautand a face vizita lor folositoare. La masa si altarul familiei, oaspetii sunt bineveniti. Timpul luat pentru rugaciune face impresie asupra celor gazduiti si chiar si o singura vizita poate sa insemne salvarea unui suflet de la moarte. Domnul tine socoteala de lucrarea aceasta, zicand: "Eu voi rasplati".

31:29 Fratilor si surorilor, invitati in caminul vostru pe aceia care au nevoie de gazduire si de o atentie plina de bunatate. Nu faceti lucruri care sa iasa din comun, ci atunci cand vedeti nevoia lor invitati-i in casa voastra, si aratati-le adevarata ospitalitate crestina. In astfel de legaturi sociale sunt privilegii pretioase.

31:30 "Nu numai cu paine va trai omul" si, dupa cum impartim cu altii hrana cea pentru corp, asa trebuie sa impartim la altii nadejde, curaj si iubire crestineasca. Noi trebuie sa mangaiem pe cei care sunt in necazuri, "prin mangaierea cu care

31:31 noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu" (2 Cor. 1,4). Si noua ni se da asigurarea: "Dumnezeu poate face sa va inmulteasca orice har; pentru ca avand toate lucrurile din belsug, sa puteti spori in orice fapta buna".

31:32 Noi ne gasim intr-o lume a pacatului si a ispitei; de jur imprejurul nostru sunt suflete care pier fara Hristos; si Dumnezeu doreste ca noi sa lucram pentru ele pe orice cale cu putinta. Daca aveti o locuinta placuta, invitati la voi pe tinerii lipsiti de camin, pe aceia care au nevoie de ajutor, care tanjesc dupa simpatie si dupa cuvinte bune, dupa respect si curtoazie. Daca doriti sa-i aduceti la Hristos, trebuie sa le aratati iubirea si respectul vostru ca unora care sunt rascumparati cu sangele Lui.

31:33 In providenta lui Dumnezeu, noi suntem pusi in legatura cu persoane lipsite de experienta, cu multi care au nevoie de mila si de compatimire. Ei au nevoie de ajutor, deoarece sunt slabi. Tinerii au nevoie de ajutor. In taria Aceluia a carui bunatate plina de iubire este exercitata fata de cel neajutorat, nestiutor si fata de aceia care sunt socotiti ca fiind cei mai neinsemnati dintre micutii Lui, noi trebuie sa lucram pentru binele lor viitor, pentru formarea caracterului crestin. Chiar aceia care au cel mai mult nevoie de ajutorul nostru vor pune uneori in mod dureros rabdarea noastra la incercare. "Feriti-va sa nu defaimati nici macar pe unul dintre acesti micuti", zice Hristos, "caci va spun ca ingerii lor in ceruri vad pururea fata Tatalui Meu, care este in ceruri" (Mal. 18,10). Iar acelora care slujesc acestor suflete, Mantuitorul le spune: "Ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut" (Matei 25,40).

31:34 Fruntea celor care au facut lucrarea aceasta va purta coroana sacrificiului. Dar ei isi vor primi rasplata. In cer vom vedea tineretul pe care l-am ajutat, pe aceia pe care i-am invitat in casa noastra, pe care i-am abatut de la ispita. Vom vedea fata lor cum reflecta stralucirea slavei lui Dumnezeu. "Ei vor vedea fata Lui si numele Lui va fi pus pe fruntile lor" (Apoc. 22,4).

31:35 Respectarea sabatului

31:36 Mari binecuvantari sunt cuprinse in tinerea Sabatului si Dumnezeu doreste ca ziua de Sabat sa fie pentru noi o zi de bucurie. A fost mare bucurie si cu prilejul instituirii Sabatului. Dumnezeu a privit cu satisfactie la lucrarile mainilor Sale. Toate lucrurile pe care le-a facut El le-a declarat ca fiind "forte bune". (Genesa 1,31). Cerul si Pamantul au fost umplute de bucurie. "Stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie, si toti fii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie". (Iov 38,7). Cu toate ca pacatul a patruns in lume pentru a strica lucrarea Lui desavarsita, Dumnezeu inca ne da Sabatul, ca o dovada ca Cineva Atotputernic, nemarginit in bunatate si indurare, a creat toate lucrurile. Parintele nostru ceresc doreste ca prin tinerea Sabatului sa se pastreze intre oameni o cunoastere a Lui. El doreste ca Sabatul sa ne indrume mintea catre El, ca fiind adevaratul si viul Dumnezeu, si ca, prin cunoasterea Lui, noi sa putem avea viata si pace.

31:37 Cand Domnul a eliberat pe poporul Sau, Israel, din Egipt si i-a incredintat Legea Sa, El i-a invatat pe izraeliti ca, prin tinerea Sabatului, ei urmau sa se deosebeasca de idolatrii. Lucrul acesta era ceea ce facea deosebire intre cei care recunosteau suveranitatea lui Dumnezeu si cei care refuzau sa-L primeasca ca fiind Creator si Imparat. "Aceasta va fi intre Mine si copii lui Israel un semn vesnic", a spus Domnul. "Copii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat" (Exod 31, 17.16). Dupa cum Sabatul era un semn care il distingea pe Israel cand a iesit din Egipt pentru a intra in Canaanul pamantesc, la fel este un semn care distinge astazi pe poporul lui Dumnezeu cand iese din lume pentru a intra in odihna cereasca. Sabatul este un semn care exista

31:38 intre Dumnezeu si poporul Sau, un semn ca ie onoreaza Legea Lui. El face distinctie intre supusii Sai credinciosi si cei care calca Legea.

31:39 Din stalpul de nor, Hristos a declarat cu privire la Sabat: "Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre mine si urmasii vostri, un semn, dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul care va sfintesc" (Exod 31,13). Sabatul dat lumii este un semn ca Dumnezeu este Creator si ca El l-a sfintit. Puterea care a creat toate lucrurile este puterea care creeaza din nou sufletul dupa chipul Sau. Pentru aceia care sfintesc ziua Sabatului, ea este semnul sfintirii. Adevarata sfintire inseamna a fi in armonie cu Dumnezeu, a fi una cu El in caracter. Ea se primeste prin ascultarea de principiile acelea care sunt o transcriere a caracterului Lui. Iar Sabatul este semnul ascultarii. Acela care asculta din toata inima de porunca a patra va asculta de intreaga Lege. El este sfintit prin ascultare.

31:40 Si noua, ca si lui Israel, Sabatul ne este dat ca "un legamant vesnic". Pentru aceia care respecta ziua Sa sfanta, Sabatul este un semn ca Dumnezeu ii recunoaste ca popor al sau ales. Sabatul este o garantie ca El va indeplinii fata de ei legamantul Sau. Ori ce suflet care primeste semnul guvernarii lui Dumnezeu se aseaza sub legamantul cel vesnic, dumnezeiesc, el se prinde de lantul de aur al ascultarii, fiecare veriga a acestui lant fiind o fagaduinta.

31:41 Numai porunca a patra din Cele Zece Porunci contine sigiliul marelui Legiuitor, Creator al cerului si al pamantului. Aceia care asculta de porunca aceasta iau asupra lor Numele Lui si toate binecuvantarile pe care le cuprinde aceasta sunt ale lor. "Domnul a vorbit lui Mise si a zis: Vorbeste lui Aron si fiilor lui, si spune-le: Asa sa binecuvantati pe copii lui Israel, si sa ziceti:

31:42 Domnul sa te binecuvanteze si sa te pazeasca! Domnul sa faca sa lumineze fata Lui peste tine, si sa se indure de tine! Domnul sa-Si inalte fata peste tine si sa-ti dea pacea! Astfel sa puna numele Meu peste copii lui Israel, si Eu ii voi binecuvanta."(Numeri 6, 22 - 27).

31:43 Prin Moise, s-a dat si fagaduinta: "Vei fi pentru Domnul un popor sfant, cum ti-a jurat El, daca vei pazi poruncile Domnului, Dumnezeului tau, si vei umbla pe caile Lui. Toate popoarele vor vedea ca tu porti numele Domnului...Domnul te va face sa fi cap nu coada; totdeauna vei fi sus, si niciodata nu vei fi jos, daca vei asculta de poruncile domnului Dumnezeului tau, pe care ti le da astazi, daca le vei pazi si le vei implini" (Deuteronom 28, 9 - 13).

31:44 Psalmistul, vorbind prin Duhul Sfant, spune:

31:45 "Veniti sa cantam cu veselie Domnului,

31:46 Si sa strigam de bucurie catre Stanca mantuirii noastre...

31:47 Caci Domnul este un Dumnezeu mare,

31:48 Este un Imparat mai presus de toti dumnezeii.

31:49 El tine in mana adancimile pamantului,

31:50 Si varfurile muntilor sunt ale Lui.

31:51 A lui este marea, El a facut-o,

31:52 Si mainile Lui au intocmit uscatul.

31:53 Veniti sa ne inchinam si sa ne smerim,

31:54 Sa ne plecam genunchiul inaintea Domnului, Facatorul nostru!

31:55 Caci El este Dumnezeul nostru.

31:56 El ne-a facut, ai lui suntem:

31:57 Noi suntem poporul Lui si turma pasunii Lui"

31:58 (Ps. 95, 1 - 7; 100,3)

31:59 Fagaduintele date lui Israel sunt, de asemenea, si pentru poporul lui Dumnezeu de astazi. Ele sunt soliile pe care ni le aduce Sabatul.

31:60 REFORMA IN TINEREA SABATULUI

31:61 Sabatul este o agrafa de aur care Il uneste pe Dumnezeu cu poporul Sau. Dar porunca Sabatului a fost sfaramata. Ziua cea sfanta a lui Dumnezeu a fost profanata. Sabatul a fost

31:62 smuls din locul lui de catre omul pacatului, si o zi de lucru obisnuita a fost inaltata in locul lui. O spartura s-a facut in Lege, si spartura aceasta trebuie sa fie dreasa. Adevaratul Sabat trebuie sa fie inaltat la cuvenita lui pozitie ca zi de odihna a lui Dumnezeu. In capitolul 58 din Isaia este schitata lucrarea pe care o are de facut poporul lui Dumnezeu. El trebuie sa preamareasca Legea si sa o faca vrednica de cinste, sa zideasca vechile daramaturi si sa refaca temeliile multor generatii. Acelora care fac lucrul acesta Dumnezeu le spune: "Vei fi numit dregator de sparturi", "Cel ce drege drumurile si face tara cu putinta de locuit...Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-L vei cinsti, neurmand caile tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nedandu-te la flecarii, atunci te vei putea desfata in Domnul, si Eu te voi sui pe inaltimile tarii, te voi face sa te bucuri de mostenirea tatalui tau Iacov; caci gura Domnului a vorbit."

31:63 Problema Sabatului urmeaza sa fie subiectul in jurul caruia se da marea batalie finala la care va lua parte intreaga lume. Oamenii au onorat principiile lui Satana mai presus de principiile care stapanesc in cer. Ei au primit un Sabat neadevarat, pe care Satana l-a inaltat ca semn al autoritatii sale. Dar Dumnezeu a pus sigiliul sau pe cerinta Lui imparateasca. Fiecare institutie a Sabatului poarta numele autorului ei, un semn care nu se sterge si care arata autoritatea fiecaruia. Noi trebuie sa le aratam ca este de insemnatate vitala, daca ei poarta semnul Imparatiei lui Dumnezeu sau semnul imparatiei razvratirii, deoarece ei se declara supusi ai imparatiei al carei semn il poarta. Dumnezeu ne-a chemat sa inaltam standardul Sabatului Sau calcat in picioare. Cat de insemnat este, deci,

31:64 ca exemplul nostru in tinerea Sabatului sa fie cel drept.

31:65 Cu prilejul infiintarii de noi comunitati, slujitorii lui Dumnezeu ar trebui sa dea o atenta invatatura cu privire la cuvenita pazire a Sabatului. Noi trebuie sa fim cu bagare de seama ca nu cumva practicile care predomina printre cei care tin duminica sa fie urmate de cei care spun ca tin sfanta zi de odihna a lui Dumnezeu. Linia de demarcatie trebuie sa fie facuta clara si distincta intre cei care poarta semnul Imparatiei lui Dumnezeu si cei care poarta semnul imparatiei razvratirii.

31:66 Mult mai multa sfintenie este atasata de Sabat decat ii este data de multi care se dau drept pazitori ai Sabatului. Domnul a fost foarte mult dezonorat de catre aceia care nu au tinut Sabatul potrivit cu porunca, nici in litera, nici in spiritul ei. El cheama la o reforma in tinerea Sabatului.

31:67 PREGATIREA PENTRU SABAT

31:68 Chiar la inceputul poruncii a patra, Domnul a zis: "Adu-ti aminte". El stia ca in multimea grijilor si a incurcaturilor, omul ar fi ispitit sa se scuze sa implineasca toate cerintele legii sau sa piarda din vedere sfanta lui insemnatate. De aceea El a zis: "Adu-ti aminte de ziua Sabatului ca s-o sfintesti." (Exod 20,8).

31:69 In tot cursul saptamanii, noi trebuie sa avem in minte ziua de Sabat si sa facem pregatiri pentru tinerea ei potrivit poruncii. Nu trebuie sa tinem Sabatul numai ca pe o problema legala. Noi trebuie sa intelegem influenta lui spirituala asupra tuturor problemelor vietii. Toti care privesc Sabatul ca un semn intre ei si Dumnezeu, aratand ca El este Dumnezeu care-i sfinteste, vor reprezenta principiile carmuirii Lui. Ei vor aduce legile imparatiei Sale in viata lor zilnica. Zilnic, rugaciunea lor va fi ca sfintirea Sabatului sa odihneasca asupra lor. In fiecare zi, ei vor avea

31:70 tovarasia lui Hristos si vor da pe fata desavarsirea caracterului Sau. In fiecare zi, lumina lor va stralucii in fata altora in fapte bune.

31:71 In tot ce apartine succesului lucrarii lui Dumnezeu, cele dintai biruinte trebuie sa fie castigate in viata de familie. Aici trebuie sa inceapa pregatirea pentru Sabat. In tot cursul saptamanii, parintii sa-si aduca aminte ca familia lor trebuie sa fie o scoala in care copii trebuie sa fie pregatiti pentru curtile de sus. Cuvintele lor trebuie sa fie cuvinte curate, drepte. Nici un cuvant pe care copii lor n-ar trebui sa-l auda nu trebuie sa le scape de pe buze. Spiritul sa fie pastrat liber de manie. Parintilor, traiti in cursul saptamanii ca in fata unui Dumnezeu sfant, care v-a dat copii pe care sa-i cresteti pentru El. Cresteti pentru El mica biserica din familia voastra, pentru ca in Sabat toti sa fie pregatiti sa se inchine in Sanctuarul Domnului. In fiecare dimineata si in fiecare seara, infatisati-i pe copiii vostri lui Dumnezeu ca mostenire a Lui rascumparata in sangele Sau. Invatati-i ca este datoria si privilegiul lor cel mai mare sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa-I slujeasca.

31:72 Parintii ar trebui sa aiba indeosebi grija de a face din abordarea lui Dumnezeu un mijloc instructiv de invatatura pentru copii lor. Pasaje din Scriptura ar trebui sa fie mult mai des pe buzele lor, in mod deosebit acele pasaje care pregatesc inima pentru serviciul religios. Adesea, ar fi bine sa se repete cuvintele pretioase: "Da, suflete increde-te in Dumnezeu, caci de la El imi vine nadejdea." (Ps. 62,5).

31:73 Atunci cand ne aducem aminte in felul acesta de Sabat, nu se va ingadui ca cele trecatoare sa se intinda peste cele spirituale. Nici o indatorire care apartine celor sase zile de lucru nu va fi lasata pe seama Sabatului. In cursul saptamanii, energiile noastre nu vor fi istovite in lucrari trecatoare, asa ca, in ziua in care Domnul S-a odihnit, noi sa fim prea obositi pentru ne consacra in slujba Lui.

31:74 In timp ce pregatirea pentru Sabat trebuie sa se faca in tot timpul saptamanii, vinerea trebuie sa fie ziua speciala de pregatire. Prin Moise Domnul a spus copiilor

31:75 lui Israel: "Maine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert, si pastrasi pana a doua zi dimineata cea ce va ramane!" "Poporul se risipea si o strangea (mana), o macina la rasnita, sau o pisa intr-o piua, o fierbea in oala si facea turte din ea" (Exod 16,23; Numeri 11,8). Era ceva de facut pentru pregatirea painii trimise din cer pentru copii lui Israel. Domnul le-a spus ca lucrarea aceasta trebuie facuta vinerea, in ziua de pregatire. Aceasta a fost o punere la proba pentru ei. Dumnezeu dorea ca sa vada daca ei vor sfinti sau nu Sabatul.

31:76 Indrumarea aceasta din gura lui Iehova este pentru invatatura noastra. Biblia este o calauza desavarsita si, daca paginile ei sunt studiate cu rugaciune de inimi doritoare de a intelege, nimeni nu are nevoie sa rataceasca in problema aceasta.

31:77 Multi au nevoie de invatatura cu privire la felul in care sa vina la adunare pentru serviciul din Sabat. Ei nu trebuie sa vina inaintea lui Dumnezeu in haine obisnuite purtate in cursul saptamanii. Toti ar trebui sa aiba un costum special pentru Sabat, care sa fie purtat cand participa la serviciul divin in casa lui Dumnezeu. In timp ce n-ar trebui sa ne conformam modei acestei lumi, noi nu trebuie sa fim nepasatori cu privire la infatisarea noastra exterioara. Noi trebuie sa fin curati si bine ingrijiti, insa fara podoabe. Copii lui Dumnezeu sa fie curati si pe dinafara si pe dinauntru.

31:78 Vinerea, pregatirea pentru Sabat sa fie terminata. Vedeti ca toata imbracamintea sa fie pregatita si toata pregatirea hranei sa fie gata. Ghetele sa fie lustruite si baia sa fie facuta. Este cu putinta a face lucrul acesta. Daca faceti din lucrul acesta o regula, puteti realiza toate acestea. Sabatul nu trebuie sa fie folosit pentru reperarea hainelor, pentru gatitul mancarii, pentru cautarea de placeri sau pentru ori care alta ocupatie lumeasca. Inainte de apusul soarelui, ori ce ocupatie lumeasca sa fie lasata de o parte si toate revistele lumesti sa fie date la o parte. Parintilor,

31:79 Explicati lucrarea voastra, cum si scopul ei, copiilor vostri si puneti-i sa ia parte la pregatirea pentru tinerea Sabatului potrivit cu cele spuse de porunca.

31:80 Voi trebuie sa aparati cu gelozie granitele Sabatului. Aduceti-va aminte ca fiecare moment este un timp sfant si consacrat. Ori de cate ori este cu putinta, cei care au personal in slujba lor ar trebui sa dea lucratorilor lor liber in orele de vineri de la pranz pana la inceputul Sabatului. Dati-le timp de pregatire, pentru ca ei sa poata intampina ziua Domnului cu mintea linistita. Printr-un astfel de procedeu, voi nu veti suferi nici o paguba, nici chiar in cele trecatoare.

31:81 Mai este si o alta lucrare ce trebuie sa primeasca atentie in ziua pregatirii. In ziua aceasta trebuie sa fie indepartate ori ce fel de neintelegeri dintre frati, fie in familie, fie in comunitate. Ori ce amaraciune, manie si rautate sa fie alungate din suflet. Cu un spirit umil, "marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati" (Iacov 5,16).

31:82 Inainte de a incepe Sabatul, atat minte, cat si trupul trebuie sa fie retrase de la treburile lumesti. Dumnezeu a pus Sabatul Sau la sfarsitul celor sase zile de lucru pentru ca oamenii sa se poata opri si sa vada ce au castigat in cursul saptamanii in ce priveste pregatirea pentru imparatia cea curata, care nu ingaduie nici un calcator de lege sa intre in ea. Ar trebui ca, in fiecare Sabat, sa ne facem socoteala in sufletul nostru pentru a vedea daca saptamana care s-a terminat ne-a adus castig sau paguba spirituala.

31:83 Daca sfintim Sabatul Domnului, aceasta inseamna mantuirea vesnica. Dumnezeu spune: "Voi cinsti pe cine ma cinsteste" (1 Samuel 2,30).

31:84 SABATUL IN FAMILIE

31:85 Inainte de apusul soarelui, membrii familiei sa se adune pentru a studia din Cuvantul lui Dumnezeu, pentru a canta si a se ruga. Este nevoie si aici de reforma, deoarece multi au fost neglijenti. Avem nevoie de a ne marturisi lui Dumnezeu si unul altuia.

31:86 Trebuie sa incepem din nou pentru a face planuri speciale pentru ca fiecare membru al familiei sa poata fi pregatit sa cinsteasca ziua pe care Dumnezeu a binecuvanat-o si a sfintit-o.

31:87 Orele pretioase ale Sabatului sa nu fie irosite ramanand in pat. In Sabat de dimineata, familia ar trebui sa se trezeasca mai devreme. Daca se scoala mai tarziu are loc o dezordine si graba in pregatirea pentru gustarea de dimineata si pentru Scoala de Sabat. Se loc la o stare de graba, de imbulzeala si nerabdare. In felul acesta apar in familie simtaminte nesfinte. Sabatul profanat in felul acesta, ajunge o povara, iar sosirea lui este mai mult temuta decat dorita.

31:88 Noi nu trebuie se pregatim pentru Sabat o cantitate mai imbelsugata sau un numar mai mare de feluri de mancare ca in alte zile. Dimpotriva, hrana ar trebui sa fie mai simpla si sa manance mai putin, pentru ca mintea sa poata fi limpede si puternica pentru a intelege cele spirituale. Mancarea peste masura incetoseaza creierul. Cele mai valoroase cuvinte pot fi auzite dar, sa nu fie apreciate, deoarece mintea este tulburata de o dieta necuvenita. Mancand peste masura in Sabat, multi au contribuit, mai mult decat i-si inchipuie ei, la dezonoarea lui Dumnezeu.

31:89 Chiar daca pregatitul mancarii trebuie evitat in Sabat, nu e necesar a manca hrana rece. Pe vreme rece mancarea pregatita inainte trebuie incalzita. Iar mancarurile, desi simple, sa fie gustoase si atragatoare. Pregatiti ceva care sa fie socotit ca ceva neobisnuit, ceva ce familia nu are in fiecare zi.

31:90 La altarul familiei sa participe si copiii. Toti sa-si aduca Biblia si sa citeasca un verset sau doua. Apoi sa se cante o cantare cunoscuta, urmata de rugaciune. In privinta aceasta Hristos ne-a dat un model. Rugaciunea Domneasca (Tatal nostru) nu a avut ca scop sa fie repetata ca o formula, ci este o ilustratie de felul cum ar trebui sa fie rugaciunile noastre - simple, pline de caldura si cuprinzatoare. Intr-o cerere simpla , spuneti Domnului cererile voastre, si exprimati-va recunostinta pentru indurarile Sale. In felul acesta, voi Il invitati pe Isus ca pe un oaspete binevenit in casa

31:91 si in inima voastra. In familie nu-si au locul rugaciunile lungi si pentru obiecte indepartate. Ele fac ca ora de rugaciune sa fie plicticoasa, cand, de fapt, ar trebui sa fie privita ca un privilegiu si o binecuvantare. Faceti ca ocazia sa fie plina de interes si bucurie.

31:92 Scoala de Sabat si adunarea pentru serviciul divin ar trebui sa ocupe numai o parte din Sabat. Partea cealalta, care ramane familiei, poate sa fie facuta partea cea mai sfanta si cea mai si cea mai pretioasa a orelor Sabatului. O mare parte din timpul acesta parintii trebuie sa-l intrebuinteze stand cu copiii lor. In multe familii, copii mai mici sunt lasati de capul lor, singuri, pentru a-si gasi de lucru cum se pricep ei mai bine. Lasati singuri, copii ajung curand sa fie nelinistiti, incep sa se joace sau se apuca de cine stie ce rautati. In felul acesta Sabatul nu are nici o insemnatate sfanta pentru ei.

31:93 Pe timp frumos, parintii sa se plimbe cu copii lor pe campii si prin dumbravi. In mijlocul lucrurilor frumoase ale naturii, spuneti-le motivul pentru care a fost instituit Sabatul. Descrieti-le marea lucrare a creatiunii lui Dumnezeu. Spuneti-le ca, atunci cand pamantul a iesit din mana lui, era sfant si frumos. Fiecare floare, fiecare tufis, fiecare copac raspundea scopului Creatorului lor. Tot ce cadea sub privirea ochilor era placut si umplea mintea cu ganduri despre iubirea lui Dumnezeu. Aratati ca ceea ce a stricat lucrarea desavarsita a lui Dumnezeu a fost pacatul; ca spinii si palamida, intristarea, durerea si moartea sunt rezultatele neascultarii de Dumnezeu. Indemnati-i sa vada cum pamantul, desi desfigurat din cauza blestemului pacatului, inca mai da pe fata bunatatea lui Dumnezeu. Campiile verzi, copacii maiestosi, lumina cea vesela a soarelui, norii, roua, solemna tacere a noptii, slava cerului instelat si luna cu frumusetea ei, totul marturiseste despre Creator. Nu cade nici o picatura de ploaie , nici o raza de lumina nu se revarsa asupra lumii noastre nerecunoscatoare, ca sa nu dea marturie despre rabdarea si iubirea lui Dumnezeu.

31:94 Vorbiti-le despre calea mantuirii, despre faptul ca: "Dumnezeu atat de mult a iubit

31:95 lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca ori cine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3,16). Repetati placuta poveste a Betleemului. Infatisati-l copiilor pe Isus, ca pe un copil ascultator de parintii Sai, ca pe un tanar credincios si sarguincios, ajutand la intretinerea familiei. In felul acesta puteti sa-i invatati ca Mantuitorul cunoaste necazurile, greutatile si ispitele, nadejdile si bucuriile tineretului si ca El le poate arata simpatie si le poate da ajutor. Din cand in cand, cititi-le istorisirile interesante din istoria Bibliei. Intrebatii ce au invatat in Scoala de Sabat si studiati impreuna cu ei lectiunea pentru Sabatul viitor.

31:96 Cand soarele apune, lasati ca glasul rugaciunii si imnul de lauda sa marcheze incheierea orelor sfinte si invitati prezenta lui Dumnezeu in cursul grijilor saptamanilor de lucru.

31:97 In felul acesta, parintii pot face Sabatul, asa cum ar trebui sa fie, ziua cea mai placuta a saptamanii. Ei ii pot face pe copii lor sa vada Sabatul ca pe o placere, ca ziua zilelor, ziua cea sfanta si onorabila a Domnului.

31:98 Va sfatuiesc, fratilor si surorilor: "Aduceti-va aminte de ziua Sabatului ca sa o sfintiti." Daca doriti ca fii si fiicele voastre sa tina Sabatul potrivit cu cele spuse de porunca, trebuie sa-i invatati atat prin precept, cat si prin exemplu. Inscrierea adanca a adevarului in inima nu se va sterge niciodata. Impresiile facute din copilarie se vor vedea in anii de mai tarziu. S-ar putea ivi imprejurari care sa-i desparta pe copii de parinti si caminul lor, dar atata vreme cat si ei primesc invatatura primita in copilarie si tinerete, aceasta va fi o binecuvantare.

31:99 CALATORIA IN SABAT.

31:100 Daca dorim binecuvantarea fagaduita celui ascultator, trebuie sa tinem Sabatul in mod mult mai strict. Ma tem ca noi

31:101 calatorim in ziua aceasta, cand de fapt lucrul acesta s-ar putea evita. In armonie cu lumina pe care a dat-o Domnul cu privire la tinerea Sabatului, noi ar trebui sa fim mai atenti cu privire la calatoria cu vaporul sau masina in ziua aceasta. In privinta aceasta, ar trebui sa dam un bun exemplu copiilor si tinerilor nostri. Pentru a ajunge la comunitatile care au nevoie de ajutorul nostru si pentru a le prezenta solia pe care Dumnezeu doreste ca ei sa o auda, poate ca va fi necesar sa calatorim in Sabat; dar, pe cat este cu putinta noi ar trebui sa ne procuram biletele si sa facem toate aranjamentele necesare in alta zi. Cand pornim la un drum, ar trebui sa facem toate eforturile cu putinta si sa planuim in asa fel, incat sa evitam ajungerea noastra la destinatie in ziua Sabatului.

31:102 Cand suntem constransi sa calatorim in Sabat, ar trebui sa evitam tovarasia acelora care ne-ar atrage atentia la lucruri lumesti. Noi ar trebui sa ne pastram mintea atintita la Dumnezeu si sa avem comuniune cu El. Ori de cate ori este cu putinta, ar trebui sa vorbim altora despre adevar. Ar trebui sa fim totdeauna gata sa alinam suferintele si sa-i ajutam pe cei in nevoie. In asemenea cazuri, Dumnezeu doreste ca intelepciunea si cunostinta pe care El ni le-a dat sa fie puse la lucru. Dar nu ar trebui sa vorbim despre probleme de afaceri sau ne angajam in convorbiri obisnuite si lumesti. Totdeauna si in tot locul, Dumnezeu doreste ca noi sa dovedim loialitate fata de El, onorand Sabatul.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: