Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.6

Marturii pentru comunitate vol.6, 2


2:1 Epoca volumul sase

2:2 Acest volum cuprinde Marturiile (Testimonies) scrise de Ellen G. White in timpul sederii sale in Australia. Cu exceptia unei referiri ocazionale la un camp local, cititorul nu va sesiza faptul ca scriitoarea se afla pe un alt continent (nu cel Nord - American...), pentru ca invatatura este universala in scopul ei. Cu toate acestea, este o realitate faptul ca descoperirile date servei Domnului au o legatura directa cu problemele cunoscute si cu dezvoltarea lucrarii din timpul cand ele au fost scrise. Este, deci, de inteles ca in acest volum sunt prezentate acele subiecte si probleme legate de lucrarea ce avea loc in campul australian, in acea perioada. Volumul a fost publicat spre sfarsitul anului 1900, la putin timp dupa ce serva Domnului, E. G. White, s-a intors in Statele Unite.

2:3 In ceea ce priveste topica aranjamentului, volumul sase este cu totul diferit de cele cinci volume anterioare. Pana la data aceasta, Marturiile au aparut mai intai sub forma de pamflete sau brosuri, pe masura ce, in mod progresiv, bisericii ii erau adresate sfaturi. Articolele erau publicate, in mare masura, in ordine cronologica si se ocupau de aproape fiecare faza a experientei crestine si de fiecare departament al lucrarii denominationale. Cand continutul acestor treizeci si trei de publicatii a fost retiparit in volumele unu la cinci, ordinea originala a fost lasata neschimbata. Un numar de articole erau comunicari adresate in primul rand unor persoane, in mod individual, si publicate mai tarziu pentru biserica, cazurile prezentate ilustrand experienta multor altora. Unele dintre articole se ocupau de situatii locale si de unele probleme speciale. Erau unele repetari, avand in vedere ca problemele importante ale lucrarii erau subliniate mereu si mereu si ca biserica era in primejdia de a neglija anumite ramuri ale lucrarii sau de a lasa sa coboare unele din standardele ei. Aceste Marturii au adus roade bogate in viata adventistilor de ziua a saptea si in lucrarea denominatiunii.

2:4 O data cu publicarea volumului sase, la cincisprezece ani dupa volumul cinci, Marturiile pentru comunitate (Testimonies) au luat o noua forma. Lucrarea denominatiunii

2:5 a devenit acum mondiala in scopurile ei, prezentand nevoi si probleme care cer mult sfat si instruire in anumite compartimente ale ei.

2:6 In mare masura, aceasta reprezinta o amplificare a invataturilor prezentate in primii ani si o noua subliniere a sfatului dat. In consecinta, atunci cand articolele pentru volumul sase au fost stranse pentru publicare, n-a fost greu ca ele sa fie aranjate intr-o ordine de interes actual.

2:7 Pentru ca E. G. White putea sa ajute la inceperea scolii de pregatire de lucratori in Australia, ea a fost rugata in 1891 sa mearga in acest camp. Ea a facut apeluri pentru infiintarea unei scoli si a ajutat la intocmirea planurilor pentru lucrare. Aflandu-se intr-un camp nou, nu exista o experienta in trecut sau un precedent care sa influenteze acum intocmirea planurilor. In aceste conditii favorabile si avand sfaturile spiritului profetic, care sa calauzeasca si sa ocroteasca, colegiul misionar australian a fost infiintat intr-o regiune inapoiata a tarii. Din acest centru de instruire, tineretul australian, avand o educatie practica castigata la Avondale, a trecut sa slujeasca in campurile din patrie si sa patrunda in insulele indepartate ale Pacificului de Sud. In regiunile rurale, in cuprinzatorul ei program industrial, ca si in alte domenii, scoala de la Avondale a devenit o scoala pilot (model). Cum instructiunile cu privire la conducerea lucrarii noastre de educatie au fost din nou prezentate pentru a calauzi si modela aceasta institutie, intrand in multe detalii, ca de exemplu locul unde sa fie asezata problema financiara, planul de invatamant, disciplina si administrarea, toate au fost incluse in acest volum, pentru binele bisericii din lumea intreaga.

2:8 Cand Ellen White a sosit pe tarmurile Australiei, ea a gasit o lucrare care avea un inceput bun, dar se afla inca in faza copilariei. In programul evanghelistic agresiv, care a fost promovat si urmarit, nu numai evanghelistii erau angajati in aceasta lucrare, ci si sotiile lor, care, nu in putine cazuri, ii insoteau in tinerea de lecturi biblice si uneori chiar predicau. Au fost tinute o serie de adunari in corturi (camp-meetings), bine planuite si organizate, care au fost continuate cu multa grija pentru a pastra rodul secerisului. Au fost multe convertiri, urmate de botezuri, de organizarea de noi comunitati si de construirea de case de rugaciune (adunari).

2:9 Influenta spiritului profetic a fost simtita nu numai in planurile facute pentru lucrare, ci serva Domnului a luat personal parte activa in sprijinirea strangerii de fonduri pentru noile cladiri ale bisericii. Sfaturi cu privire la aceste faze ale lucrarii se gasesc in volumul de fata.

2:10 In timpul aparitiei volumului sase, adventistii de ziua a saptea au devenit mai constienti cu privire la activitatea misionara si au acceptat faptul ca lumea intreaga este campul lor de lucru. Construirea si lansarea la apa a vasului misionar "PITCAIRN", in California - 1890, au aprins deopotriva imaginatia tinerilor si batranilor care si-au indreptat atentia spre un program misionar, ce cuprindea lumea intreaga. Rapoartele cu privire la voiajul vasului "PITCAIRN" si lucrarea lui de pionierat in Insulele Marilor de Sud au fost urmarite cu nesat de catre frati.

2:11 Si, nu dupa mult timp, evanghelisti colportori au patruns in India cu literatura noastra, iar in 1894 misionarii nostri din Africa au intrat in teritorii care erau ale bastinasilor si au infiintat misiunea Solusi, prima noastra misiune externa printre pagani.

2:12 In curand, au fost trimisi pastori in America de Sud. Astfel, prezenta lui E. G. White in Australia, timp de noua ani, ca pionier al lucrarii, a fost de mare ajutor pentru a pastra ochii adventistilor de ziua a saptea indreptati pana la marginile pamantului si pentru a acorda importanta cuvenita sfatului pe care il gasim la pagina 29 a acestui volum: "Este lucrarea noastra aceea de a da lumii intregi - oricarei natiuni, oricarui neam, oricarei limbi si oricarui popor - adevarurile mantuitoare ale ingerului al treilea". In tot acest volum, diferite campuri misionare sunt mentionate pe nume, iar apelurile pentru oameni si mijloace sunt prezentate impreuna cu sfaturile si incurajarea cu privire la lucrarea din diferite tari.

2:13 Un numar de colegii si scoli de instruire a lucratorilor si-au inceput activitatea in perioada volumului sase. La inceputul acestei perioade, si anume in 1891, s-a deschis Union College din Lincoln, Nebraska, Colegiul Walla Walla din statul Washington, in 1892. Altele au fost in Australia, Africa de Sud si Danemarca. S-au deschis, de asemenea, sanatorii la Baulder, Colorado, in 1896, in Danemarca si Africa de Sud, in 1897, si la South Lancaster,

2:14 Massachusetts, in 1899. Doua noi Case de Editura au fost adaugate pe lista institutiilor, una la Hamburg in Germania, in 1895, si alta la Buenos Aires, America de Sud, in 1897. Scoli denominationale cu profil elementar au fost deschise in multe locuri.

2:15 Desi au fost rostite multe avertismente impotriva marilor si aglomeratelor centre denominationale si a tendintei de centralizare, cresterea continua a lucrarii cerea mai multi oameni si facilitati mai mari la sediul denominatiunii noastre de la Battle Creek, Michigan, si au fost concepute planuri ca anumite departamente si activitati ale bisericii sa fie puse sub controlul Battle-Creek-ului. In acest fel, in loc ca planurile pentru lucrarea din diferite parti ale campului mondial sa fie facuta de cei din teren, ele erau facute si transmise in mare masura din Battle Creek. Acest procedeu parea ca este o lucrare eficienta si totusi, realmente, era o serioasa amenintare pentru eficienta si conducerea vitala a lucrarii lui Dumnezeu. In anii nouazeci, aceste tendinte s-au dezvoltat foarte repede, dar, la timpul stabilit de Dumnezeu si pe propriile Lui cai, ele au fost oprite.

2:16 In timpul acesta, si sub influenta sfatului spiritului profetic, s-a pus temelia pentru efectuarea de schimbari organizatorice in administrarea lucrarii bisericii pe plan mondial. Cum se facea lucrare de pionierat si aceasta se dezvolta foarte repede in conditiile favorabile din Australia, s-au facut pasi pentru ca organizatiile conferintelor locale sa fie grupate in "Uniuni de Conferinte", stabilind astfel o unitate organizatorica intre conferintele locale si Conferinta Generala. Acest lucru a facut posibil sa se faca planuri pe teren, de catre grupe de lucratori care erau in centrul problemelor, eliberand astfel Conferinta Generala de multe si neinsemnate amanunte. Rezultatul a fost incurajator si a format modelul care in curand avea sa fie folosit in toata denominatiunea.

2:17 In domeniul evanghelizarii medicale a fost facut un inceput in Australia, in perioada aceasta, iar in Statele Unite a fost un timp de mare extindere. Un colegiu medical a fost pus in functiune si a atras un numar mereu crescand de tineri adventisti de ziua a saptea,

2:18 dornici sa se pregateasca sa lucreze ca medici misionari. Au fost infiintate noi ramuri ale institutiilor existente, primind de la institutia din Battle Creek, care era parintele mai mare, calauzire, bani si personal. O mare lucrare s-a pus in miscare pentru ajutorarea celor in nevoi si nefericiti. Dar, adesea, actiunile si intreprinderile bune sunt in primejdia de a nu li se acorda un prea mare interes, promovand astfel o stricare a echilibrului in lucrarea lui Dumnezeu, pe plan general. Astfel, se pare ca acum lucrarea misionara medicala, care a fost declarata a fi bratul drept al soliei, era amenintata sa devina din brat corp.

2:19 De asemenea, in timp ce se manifesta o mare dezvoltare a misionarilor medicali si a lucrarii medicale misionare, in legatura cu Sanatoriul din Battle Creek, se manifesta o indiferenta mereu crescanda din partea unor adventisti de ziua a saptea fata de principiile de baza ale vietuirii sanatoase. Aceste conditii ne-au ajutat sa intelegem importanta apelurilor repetate in volumul sase, indemnand, chemandu-i pe oameni la un standard mai inalt de vietuire, indemnand la o armonioasa slujire medicala si evanghelistica, stabilind datoria noastra fata de orfanii si batranii din Casa Credintei si un avertisment impotriva unei lucrari neechilibrate.

2:20 Pe masura ce lucrarea bisericii se dezvolta in multe campuri, literatura si-a gasit un loc din ce in ce mai important in cadrul ei. Evanghelistii colportori constituiau o armata, fiecare colportor fiind o parte recunoscuta a celor ce vesteau Evanghelia in fiecare sectiune a lucrarii mondiale.

2:21 Nu in putine cazuri acesti evanghelisti cu carti au format varful de lance in ducerea soliei in tari noi si indepartate. Volumul sase prezinta demnitatea si importanta lucrarii de colportaj.

2:22 Aceasta perioada de unsprezece ani, dintre publicarea volumelor cinci si sase ale Marturiilor (Testimonies), a marcat publicarea mai multor carti importante ale servei Domnului. In 1890, a iesit de sub tipar Patriarhi si Profeti. Calea catre Hristos a fost publicata in 1892, iar ceea ce se cunoaste astazi ca fiind prima editie a cartii Slujitorii Evangheliei, a fost tiparita tot in 1892. In 1894, a fost tiparita cartea Educatia Crestina, precursoare a cartii Educatia, si doi ani mai tarziu au fost tiparite Cugetari de pe Muntele Fericirilor si Domnul,

2:23 Mantuitorul nostru. Lucrarea la manuscrisul cartii Hristos, Lumina lumii a fost terminata, si in 1898 cartea a fost tiparita, iar in 1900 a fost publicata cartea Parabolele Domnului Hristos.

2:24 Pentru a usura institutiile noastre de povara grea a datoriilor pe care acestea le aveau, E. G. White a donat manuscrisul cartii Parabolele Domnului Hristos si a cerut membrilor bisericii si lucratorilor sa conlucreze in efortul raspandirii pe scara larga a acestei carti, ducand-o vecinilor si prietenilor lor. Sute de mii de dolari au fost adusi astfel in tezaurul bisericii prin campania de raspandire a acestei carti si mii de exemplare ale acestei carti pline de adevaruri au fost distribuite.

2:25 In felul acesta, s-a initiat un nou mod de lucrare, care a facut ca un mare numar de membri laici sa mearga din casa in casa in favoarea lucrarii lui Dumnezeu. Astfel, s-a pregatit calea pentru campaniile de "strangere de fonduri", care aveau sa se dezvolte cativa ani mai tarziu intr-o sursa de venituri pentru lucrarea lui Dumnezeu, ce a adus bisericii milioane de dolari.

2:26 Desigur, in toata perioada aceasta de doisprezece ani, zeci si sute de comunicari, cuprinzand avertismente, sfaturi si incurajari, au fost scrise de serva Domnului si trimise in camp sub forma de scrisori si articole multiplicate in revistele denominatiunii. In timp ce multe din acestea se ocupau cu subiecte prezentate deja, dar mai putin dezvoltate, in primele Marturii (Testimonies), unele aspecte noi ale sfatului astfel primit si dat in acelasi timp au fost prezentate, iar vechile sfaturi au fost aduse din nou in atentie. Acestea se gasesc in sectiuni generale, ca de exemplu "Avertizari si Sfaturi" si "Chemarea la slujire". Printre articolele importante cuprinse in aceste sectiuni sunt unele care se ocupa, de exemplu, cu "Pazirea Sabatului", "O reinviorare a reformei sanitare" si "Despovararea Scolilor noastre". Adaugarea acestui nou volum la seria mereu crescanda a Marturiilor (Testimonies) pentru comunitate i-a impresionat profund pe adventistii de ziua a saptea, cu modul direct in care Dumnezeu a continuat sa calauzeasca si sa conduca pe poporul sau.