English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.6

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.6, 17


17:1 DATORII IN FAMILIE

17:2 Educatia pe care tinerii si tinerele care frecventeaza colegiile noastre urmeaza sa o primeasca, in ceea ce priveste viata de camin, merita o atentie deosebita. Este de mare importanta in lucrarea de dezvoltare a caracterului ca studentii care frecventeaza colegiile noastre sa faca lucrul ce li se incredinteaza si sa lase la o parte orice inclinatie spre lenevie. Ei au nevoie sa se familiarizeze cu datoriile vietii de toate zilele. Ei trebuie sa fie invatati sa-si indeplineasca datoriile familiale pe deplin si bine, cu cat mai putin zgomot si dezordine cu putinta. Totul trebuie sa se faca frumos si cu randuiala. Bucataria si toate celelalte parti ale cladirii trebuie sa fie pastrate placute si curate. Cartile trebuie sa fie lasate la o parte, pana ce le vine vremea, si sa nu se ia mai multe obiecte de studiu decat se poate studia fara a se neglija datoriile casnice. Studierea cartilor nu trebuie sa copleseasca mintea, spre neglijarea datoriilor casnice de care depinde bunastarea familiei.

17:3 In implinirea acestor datorii, trebuie sa fie infrante obiceiurile de nepasare, neglijenta si dezordine; caci daca nu sunt corectate aceste obiceiuri vor fi purtate in toate fazele vietii, iar viata va fi jefuita de folosul ei, pierduta pentru o adevarata lucrare misionara. Daca nu sunt corectate cu staruinta si hotarare, ele il vor birui pe elev,

17:4 atat pentru viata aceasta, cat si pentru vesnicie. Tinerii trebuie sa fie incurajati sa-si formeze deprinderi bune in ce priveste imbracamintea, pentru ca infatisarea lor sa fie placuta si atragatoare; ei trebuie sa fie invatati sa-si pastreze hainele curate si ingrijit reparate. Toate deprinderile lor ar trebui sa fie de asa natura, incat sa-i faca un ajutor si o mangaiere pentru altii.

17:5 Ostilor lui Israel li se dadusera indrumari speciale ca, in corturile lor si in jurul corturilor lor, totul sa fie curat si ordonat, ca nu cumva ingerul lui Dumnezeu, trecand prin tabara lor, sa vada necuratenia lor. Este Domnul atent la astfel de lucruri? Este, deoarece se spune ca, daca ar fi vazut murdaria lor, El n-ar mai fi mers cu ostile lor ca sa lupte impotriva vrajmasilor lor. La fel, toate actiunile noastre sunt notate de Dumnezeu. Dumnezeul Acela care a fost atat de atent, pentru ca copiii lui Israel sa creasca cu deprinderi de curatenie, nu va admite astazi nici o murdarie in camin.

17:6 Dumnezeu a dat parintilor si profesorilor lucrarea de a-i educa pe copii si pe tineri in directia aceasta si din fiecare act al vietii lor ei pot sa invete lucruri spirituale. In timp ce sunt instruiti in capatarea deprinderilor curatiei fizice, ar trebui sa-i invatam ca Dumnezeu doreste ca ei sa fie curati atat la inima, cat si la corp. In timp ce matura o camera, ei pot invata cum curata Domnul inima. Ei nu vor inchide usile si ferestrele si nu vor pune in camera o substanta curatitoare, ci vor deschide larg usile si ferestrele, si, cu un efort sarguincios, vor indeparta tot praful. La fel, ferestrele impulsurilor si ale sentimentelor trebuie sa fie larg deschise catre cer, iar praful egoismului si al firii pamantesti indepartat. Harul lui Dumnezeu trebuie sa mature prin odaile mintii, si fiecare element al naturii trebuie sa fie curatit si vitalizat de Duhul lui Dumnezeu. Dezordinea si lipsa de randuiala in indatoririle zilnice vor duce la uitarea de Dumnezeu, si la tinerea formei

17:7 temerii de Dumnezeu intr-o marturisire de credinta, rupta de realitate. Noi trebuie sa veghem si sa ne rugam, ca nu cumva sa apucam umbra si sa pierdem esenta.

17:8 O credinta vie ca firele de aur ar trebui sa treaca prin experientele vietii de fiecare zi, in savarsirea micilor indatoriri. Atunci elevii vor fi condusi sa inteleaga principiile curate pe care Dumnezeu le-a dat ca sa fie forta care inspira fiecare act al vietii lor. Atunci tot lucrul de fiecare zi va fi de un asa caracter, incat sa promoveze dezvoltarea crestina. Atunci principiile vitale ale credintei, increderii si iubirii pentru Isus vor patrunde in cele mai mici detalii ale vietii zilnice. Atunci vom privi la Isus, si iubirea pentru El va fi motivul continuu ce va da o forta vitala fiecarei indatoriri indeplinite. Se va da pe fata straduinta dupa neprihanire, o nadejde care "nu da de rusine". Tot ce se face se face spre slava lui Dumnezeu.

17:9 Fiecarui elev din camin doresc sa-i spun: "Fii credincios fata de indatoririle din camin. Fii credincios in indeplinirea micilor raspunderi. Fii un crestin adevarat, viu, in camin. Lasa ca principiile crestine sa-ti stapaneasca inima si sa-ti indrume purtarea. Ia seama la fiecare sugestie data de profesor, dar nu astepta sa fie necesar sa ti se spuna mereu ce sa faci. Judeca tu insuti. Ia seama tu insuti daca toate lucrurile din camera ta sunt curate si in randuiala, ca nimic din ce este acolo sa nu fie o ofensa la adresa lui Dumnezeu, ci ca atunci cand ingerii sfinti trec prin camera ta, ei sa fie determinati sa mai zaboveasca acolo, din cauza ca sunt atrasi de ordinea si curatenia care domnesc. Facandu-va datoriile cu promptitudine, placut si credincios, voi sunteti misionari. Voi dati marturie despre Hristos. Voi aratati ca religia lui Hristos nu va face, in principiu si in practica, sa fiti dezordonati, badarani, nerespectuosi fata de profesorii vostri, neatenti la sfatul si indrumarea lor. Religia Bibliei, cand este practicata, va va face amabili, plini de consideratie, credinciosi. Voi nu veti neglija micile lucruri care trebuie aduse la indeplinire. Adoptati-va ca motto cuvintele lui Hristos: 'Cine este credincios in cele mici, va fi credincios si in cele mari'".

17:10 SOCIABILITATEA SI CURTOAZIA CRESTINA

17:11 Sociabilitatea crestina este mult prea putin cultivata de poporul lui Dumnezeu. Aceasta ramura a educatiei nu ar trebui sa fie neglijata sau pierduta din vedere in scolile noastre.

17:12 Elevii ar trebui sa fie invatati ca ei nu sunt atomi independenti, ci ca fiecare este un fir care trebuie sa se uneasca cu alte fire pentru a alcatui o tesatura. In nici o alta ramura nu se poate da invatatura aceasta mai cu efect decat in caminul scolar. Aici, elevii sunt zilnic inconjurati de ocazii care, daca sunt folosite, vor ajuta foarte mult la dezvoltarea trasaturilor de sociabilitate din caracterul lor. Sta in puterea lor sa foloseasca timpul si ocaziile pentru a-si dezvolta un caracter care-i va face fericiti si folositori. Aceia care se inchid in ei insisi, care sunt lipsiti de bunavointa de a ingadui sa li se ceara a fi o binecuvantare pentru altii, prin legaturi de prietenie, pierd multe binecuvantari, deoarece prin contactul unuia cu altul mintea se cizeleaza si se capata purtari alese; prin legaturi de societate, se formeaza cunostinte si se contracteaza prietenii care au ca rezultat o unire a inimilor si o atmosfera de iubire ce este placuta inaintea cerului.

17:13 Ar trebui indeosebi ca aceia care au gustat iubirea lui Hristos sa-si dezvolte puterile lor sociale, deoarece in felul acesta ei pot sa castige suflete la Mantuitorul. Hristos nu ar trebui sa ramana ascuns in inima lor, inchis ca o comoara jinduita, sfanta si placuta, de care sa se bucure numai ei singuri, si nici nu ar trebui ca iubirea lui Hristos sa fie manifestata doar fata de aceia care plac gustului lor. Elevii ar trebui sa fie invatati asemanarea cu Hristos in a da pe fata un interes amabil, o dispozitie sociala, fata de aceia care sunt intr-o mai mare nevoie, chiar daca acestia nu sunt prietenii sau tovarasii alesi de ei. Totdeauna si in tot locul, Isus a manifestat un interes plin de

17:14 iubire fata de familia omeneasca si a revarsat in jurul Lui lumina unei evlavii pline de voie buna. Elevii ar trebui sa fie deprinsi sa mearga pe urmele Sale. Ei ar trebui sa fie invatati sa dea pe fata un interes crestin, simpatie si iubire pentru tinerii lor prieteni si sa se straduiasca sa-i atraga la Isus; Hristos ar trebui sa fie in inima lor ca un izvor de apa, care tasneste in viata vesnica, inviorandu-i pe toti aceia cu care vin in contact.

17:15 Tocmai aceasta slujire binevoitoare si plina de iubire pentru altii in vremuri de nevoie e ceea ce e socotit de valoare inaintea lui Dumnezeu. In felul acesta, chiar pe cand merg la scoala, elevii, pot fi, daca sunt sinceri fata de marturisirea lor de credinta, misionari activi pentru Dumnezeu. Toate acestea vor lua timp, dar timpul folosit astfel este bine folosit, deoarece astfel elevul invata cum sa prezinte lumii crestinismul.

17:16 Hristos nu a refuzat sa se apropie de altii prin legaturi de prietenie. Cand a fost invitat la masa de farisei sau vamesi, El a primit invitatia lor. In asemenea ocazii, fiecare cuvant pe care El l-a rostit era o mireasma de viata spre viata pentru ascultatorii Sai, deoarece El facea din ora pranzului o ocazie pentru a da multe invataturi pretioase, adaptate la nevoile lor. Hristos i-a invatat astfel pe ucenicii Sai cum sa se poarte cand sunt in compania acelora care nu sunt religiosi, ca si a acelora care sunt. Prin propriul Sau exemplu, El i-a invatat ca, atunci cand iau parte la vreo adunare publica, conversatia lor nu trebuie sa aiba acelasi caracter ca aceea care, de obicei, este ingaduita la asemenea ocazii.

17:17 Cand elevii stau la masa, daca Hristos locuieste in suflet, din tezaurul inimii vor porni cuvinte curate si inaltatoare; daca Hristos nu locuieste acolo, satisfactia va fi gasita in frivolitate, glume si rasete, care sunt o piedica pentru cresterea spirituala, si o pricina de durere pentru ingerii lui Dumnezeu. Limba este un madular nestapanit, dar nu ar trebui sa fie asa. Ea trebuie sa fie convertita; deoarece talantul vorbirii este un talant foarte

17:18 pretios. Hristos este totdeauna gata sa dea din bogatiile Sale, si noi ar trebui sa adunam giuvaerurile care vin de la El, pentru ca atunci cand vorbim aceste giuvaeruri sa picure de pe buzele noastre.

17:19 Firea noastra, particularitatile personale, obiceiurile din care se dezvolta caracterul - tot ce este practicat in camin se va da pe fata in toate legaturile vietii. Inclinatiile urmate se vor realiza in ganduri, in cuvinte, in fapte, de acelasi caracter. Daca fiecare elev care formeaza familia scolara ar face un efort pentru a se abtine de la orice cuvinte lipsite de amabilitate si curtoazie si va vorbi cu respect fata de toti; daca va tine minte ca el se pregateste pentru a deveni un membru al familiei ceresti; daca isi va pazi influenta prin sentinele sfinte, ca ea sa nu indeparteze suflete de la Hristos; daca se va stradui ca fiecare act al vietii sale sa prezinte laudele Aceluia care l-a chemat din intuneric la lumina Lui minunata, ce influenta reformatoare va porni de la fiecare camin scolar!

17:20 EXERCITII RELIGIOASE

17:21 Dintre toate formele de educatie care urmeaza sa fie date in caminurile noastre scolare, exercitiile religioase sunt cele mai importante. Ele trebuie sa fie tratate cu cea mai mare solemnitate si cel mai mare respect, iar farmecul cel mai mare sa fie introdus in ele. Ele nu trebuie sa fie prelungite pana ajung obositoare, deoarece impresiile facute in felul acesta asupra mintii tinerilor ii va determina sa asocieze religia cu tot ce e uscat si neinteresant; si multi care, daca ar fi invatati asa cum se cuvine, ar deveni o binecuvantare pentru lume si pentru biserica vor fi determinati sa-si puna influenta in slujba vrajmasului. Adunarile de Sabat, serviciile de dimineata si de seara in camin si in capela, daca nu sunt planuite cu intelepciune si nu sunt vitalizate de Duhul

17:22 lui Dumnezeu, pot deveni cat se poate de formale, neplacute, ne-atragatoare si cele mai impovaratoare pentru tineri, din toate exercitiile scolare. Adunarile sociale si toate celelalte exercitii religioase ar trebui sa fie in asa fel planuite si dirijate, incat sa fie nu numai folositoare, ci si placute, incat sa fie atragatoare. Rugaciunea inaltata laolalta va lega inimile de Dumnezeu cu legaturi dainuitoare; marturisindu-L pe Hristos deschis si in mod curajos, dovedind in caracterul nostru blandetea, smerenia si iubirea Lui, vom fermeca pe altii cu frumusetea sfinteniei.

17:23 In toate ocaziile acestea, Hristos trebuie sa fie prezentat ca "osebindu-se din zece mii", ca Cineva "plin de farmec" (Cant. Cant. 5,10-16). El trebuie sa fie prezentat ca Izvorul oricarei adevarate placeri si satisfactii, Datatorul oricarui dar bun si desavarsit, Autorul oricarei binecuvantari, Acela in care sunt concentrate toate nadejdile noastre de viata vesnica. In fiecare exercitiu religios, faceti sa apara iubirea lui Dumnezeu si bucuria experientei crestine in adevarata lor frumusete. Prezentati-L pe Mantuitorul ca pe vindecatorul de orice efect al pacatului.

17:24 Pentru atingerea acestui rezultat, orice atitudine ingusta trebuie sa fie evitata. Va fi nevoie de o devotiune sincera, serioasa si cordiala. Este un lucru esential ca profesorii sa aiba o evlavie activa si fierbinte. Da, exista putere pentru noi, daca vom dori sa o avem. Exista har pentru noi, daca il apreciem. Duhul Sfant asteapta cererea noastra, daca Il vom cere cu o staruinta pe masura valorii a ceea ce cautam. Ingeri ceresti iau seama la lucrarea noastra si vegheaza sa vada cum pot servi fiecaruia, ca sa reflecte chipul lui Hristos in caracter si sa ajunga asemenea chipului lui Dumnezeu. Atunci cand aceia care au raspunderea caminurilor apreciaza privilegiile si ocaziile puse la indemana lor, ei vor face o lucrare pentru Dumnezeu, pe care cerul o va aproba.

17:25 Reforma industriala

17:26 Pentru faptul ca se ivesc greutati, noi nu trebuie sa parasim industriile care au fost organizate ca ramuri ale educatiei. In timp ce frecventeaza cursurile scolare, tineretul ar trebui sa aiba ocazia sa se deprinda cu intrebuintarea uneltelor. Sub indrumarea unor lucratori cu experienta, dulgheri care sunt capabili sa-i invete pe altii, plini de rabdare si amabili, elevii insisi ar trebui sa ridice cladiri pe terenul scolii si sa faca imbunatatirile necesare, deprinzandu-se astfel prin lectii practice cum sa construiasca in mod economic. Elevii ar trebui sa fie instruiti cum sa practice felurite lucrari in legatura cu tiparirea, ca de pilda zetaria, imprimarea, si legatul cartilor, cum si facerea de corturi si alte feluri de lucrari folositoare. Ar trebui sa se planteze arbusti fructiferi, sa se cultive legume si flori, iar lucrarea aceasta in aer liber o pot face elevele. In felul acesta, in timp ce-si pune la lucru creierul, oasele si muschii, elevul castiga o cunoastere a vietii practice.

17:27 Cultivarea in toate domeniile acestea ii va face pe tinerii nostri sa fie folositori in a duce adevarul in tarile straine. Atunci ei nu vor avea nevoie sa depinda de oamenii in mijlocul carora traiesc, ca aceia sa le pregateasca mancarurile, sa le coasa hainele si sa le construiasca cladirile, si nici nu va fi necesar sa se cheltuiasca bani pentru a transporta oameni la mii de mile, pentru a face planuri pentru constructii scolare, case de adunare si locuinte. Misionarii vor avea o mai mare influenta asupra oamenilor, daca sunt in stare sa-i invete pe cei neexperimentati cum sa lucreze dupa modelele cele mai bune si sa dea rezultatele cele mai bune. Ei vor putea demonstra in felul acesta ca misionarii pot deveni educatori industriali; si felul acesta de invatatura va fi apreciat mai ales acolo unde veniturile sunt putine. Va fi nevoie de un fond mult mai mic pentru sustinerea unor astfel de misionari, deoarece, pe langa studiile lor, ei au putut folosi in chipul cel mai bun fortele lor fizice la lucru practic; si,

17:28 oriunde ar merge, tot ce au castigat in domeniul acesta le va asigura o pozitie avantajoasa. Elevii de la sectiile industriale, fie ca sunt folositi in lucrari casnice, la cultivarea pamantului sau la alte lucrari, ar trebui sa aiba prilejul sa expuna invataturile practice si spirituale pe care le-au invatat in legatura cu lucrarea. In toate indatoririle practice ale vietii, ar trebui sa fie facute comparatii intre invataturile naturii si ale Bibliei.

17:29 Motivele care ne-au determinat in cateva locuri sa ne departam de orase si sa ne asezam scolile la tara, se potrivesc si pentru scolile din alte locuri. A cheltui bani pentru cladiri noi, atunci cand o scoala se gaseste inglodata in datorii, nu este in armonie cu planul lui Dumnezeu. Daca banii care au fost investiti de scolile noastre mai mari in cladiri costisitoare ar fi fost investiti in procurarea de teren, unde elevii ar fi putut primi o dreapta educatie, un numar asa de mare de elevi nu s-ar lupta acum sub povara unor datorii crescande, iar lucrarea acestor institutii ar fi intr-o situatie mult mai prospera. Daca s-ar fi urmat drumul acesta, ar fi fost o oarecare murmurare printre elevi, si parintii ar fi ridicat multe obiectiuni; dar elevii si-ar fi asigurat o educatie bine echilibrata, care i-ar fi pregatit, nu numai pentru lucrare practica in diferite meserii, dar si pentru un loc in ogorul Domnului, pe noul pamant.

17:30 Daca toate scolile noastre ar fi incurajat lucrarea in ramura agricola, ele ar avea acum o infatisare cu totul diferita. Nu ar fi descurajari atat de mari. Influentele potrivnice ar fi fost biruite; conditiile financiare s-ar fi schimbat. Pentru elevi, munca ar fi fost echilibrata; si daca intreaga masinarie omeneasca ar fi fost in mod proportional intrebuintata, s-ar fi dezvoltat o mult mai mare putere fizica si mintala. Dar

17:31 invatatura ce a placut Domnului sa o dea a fost atat de slab pusa in practica, incat obstacolele nu au fost biruite.

17:32 Este o dovada de lasitate cand se procedeaza cu atata incetineala si nesiguranta in ce priveste munca fizica, ramura care va da cea mai buna metoda de educatie. Priviti la natura. In cuprinsul vastelor ei hotare e loc sa se infiinteze scoli, sa se defriseze teren si sa se cultive pamantul. Lucrarea aceasta este esentiala pentru educatia cea mai favorabila progresului spiritual, deoarece glasul naturii este glasul lui Hristos, invatandu-ne lectii nenumarate de iubire, putere, supunere si staruinta. Unii nu apreciaza valoarea muncii agricole. Unii ca acestia nu ar trebui sa faca planuri pentru scolile noastre, deoarece ei vor impiedica orice inaintare pe caile drepte. In trecut, influenta lor a fost o piedica.

17:33 Daca pamantul este cultivat, el va satisface, sub binecuvantarea lui Dumnezeu, nevoile noastre. Noi nu trebuie sa fim descurajati cu privire la cele trecatoare, din cauza unor infrangeri aparente si nici nu trebuie sa ni se inmoaie inima din cauza intarzierii. Noi ar trebui sa cultivam pamantul cu voiosie, nadejde si recunostinta, crezand ca pamantul detine in sanul sau comori pe care muncitorul sarguincios sa le adune, comori mai bogate ca aurul si argintul. Zgarcenia pusa in seama lui este o marturie neadevarata. Fiind bine si inteligent cultivat, pamantul va da comorile lui pentru folosul oamenilor. Muntii si dealurile se schimba, pamantul se invecheste ca o haina, dar binecuvantarea lui Dumnezeu, care intinde masa pentru poporul Sau in pustie, nu va inceta niciodata.

17:34 Ne stau in fata vremuri serioase si este o mare nevoie ca familii sa iasa din orase si sa mearga la tara, pentru ca adevarurile sa poata fi duse la drumurile cele mici, ca si la cele mari ale pamantului. Acest lucru depinde mult de facerea planurilor noastre in armonie cu Cuvantul Domnului si de executarea lor cu o energie staruitoare. Mai mult, depinde de activitatea consacrata

17:35 si de staruinta decat de geniu si de cunostinta dobandita din carti. Toate talentele si capacitatile date fiintelor omenesti, daca sunt nefolosite, sunt de mica valoare.

17:36 O revenire la metode mai simple va fi apreciata de copii si de tineri. Lucrarea in gradina si in camp va fi o schimbare agreabila de la rutina obositoare a lectiunilor abstracte, la care niciodata n-ar trebui ca mintea celor tineri sa fie marginita. Pentru copilul nervos, pentru care invataturile din carti sunt istovitoare si greu de tinut minte, aceasta va fi deosebit de valoros. In studiul naturii este sanatate si fericire, iar impresiile facute nu se vor sterge din mintea sa, deoarece ele vor fi asociate cu obiecte care sunt continuu sub ochii sai.

17:37 _______

17:38 Lucrarea pamantului este una din cele mai bune ocupatii, punand la lucru muschii si odihnind mintea. Studiile agricole ar trebui sa fie ABC-ul educatiei predate in scolile noastre. Aceasta este cea dintai lucrare de la care ar trebui sa se porneasca. Scolile noastre nu ar trebui sa depinda de produse importate, in ce priveste cerealele, legumele si fructele atat de trebuincioase pentru sanatate. Tineretul nostru are nevoie de invatatura in ce priveste doborarea copacilor si lucrarea pamantului la fel ca si in domeniul literar. Diferiti profesori ar trebui sa fie randuiti sa supravegheze un numar de elevi la lucrul lor si sa lucreze cu ei. In felul acesta, profesorii insisi vor invata sa poarte raspunderea ca purtatori de poveri. Elevi corespunzatori ar trebui, de asemenea, sa fie educati sa poarte raspunderi si sa fie impreuna lucratori cu profesorii. Toti ar trebui sa se consfatuiasca cu privire la cele mai bune metode de ducere mai departe a lucrarii.

17:39 Timpul este prea scurt acum pentru a realiza ceea ce s-ar fi putut face in generatiile trecute. Dar chiar si in aceste zile de pe urma noi putem face mult pentru a corecta relele existente in educatia tineretului. Si, deoarece timpul este scurt, noi ar trebui

17:40 sa fim plini de ravna si sa lucram cu zel pentru a da tineretului o educatie in armonie cu credinta noastra. Noi suntem reformatori. Noi dorim ca copiii nostri sa studieze, obtinand rezultatele cele mai bune. Pentru a realiza aceasta, trebuie sa li se dea o ocupatie care sa le puna muschii la lucru. Munca zilnica si sistematica ar trebui sa constituie o parte a educatiei tineretului chiar si la aceasta perioada tarzie. In felul acesta, se poate castiga mult. Urmand planul acesta, elevii vor ajunge sa inteleaga flexibilitatea spiritului si vigoarea cugetarii, si, intr-un anumit interval de timp, ei vor putea savarsi o mai mare cantitate de munca intelectuala decat ar putea face, daca numai ar studia. In felul acesta, ei pot termina scoala cu un organism viguros si cu taria si curajul de a persevera in activitate in orice pozitie i-ar aseza providenta divina.

17:41 _______

17:42 Exercitiile care deprind mainile sa fie folositoare si-i formeaza pe tineri sa poarte partea ce le revine din poverile vietii dau tarie fizica si dezvolta fiecare aptitudine. Toti ar trebui sa gaseasca ceva de facut care sa fie de folos pentru ei si de ajutor pentru altii. Dumnezeu a randuit munca drept o binecuvantare si numai lucratorul sarguincios gaseste adevarata glorie si bucurie a vietii.

17:43 _______

17:44 Pentru a mentine sanatatea si vigoarea, creierul si muschii trebuie sa fie pusi in mod egal la lucru. Tinerii pot avea, atunci cand studiaza Cuvantul lui Dumnezeu, o percepere sanatoasa si nervi bine echilibrati. Ei pot avea ganduri sanatoase si pot retine lucrurile pretioase, care sunt scoase din Cuvant. Ei vor digera adevarurile lui, si drept rezultat vor avea puterea cerebrala de a cunoaste ce este adevarul. Apoi, cand ocazia o cere, ei pot da socoteala, fiecarui om care intreaba, de temeiul nadejdii care este in ei, dar cu blandete si teama.

17:45 Ferma scolii din Avondale

17:46 Sunt cateva lucruri cu privire la pregatirea si folosirea terenurilor din apropierea scolii si a casei de rugaciune care mi-au fost descoperite si despre care mi s-au dat instructiuni sa vi le prezint. Pana de curand nu m-am simtit libera sa vorbesc despre ele si chiar acum nu ma simt libera sa va descopar toate lucrurile, deoarece poporul nostru nu este inca pregatit pentru a intelege tot ceea ce, datorita providentei lui Dumnezeu, se va dezvolta la Avondale.

17:47 In viziuni de noapte, unele lucruri mi-au fost aratate in mod clar. Oamenii isi alegeau loturi de pamant in apropiere de scoala, pe care aveau de gand sa ridice case si sa-si aseze camine. Dar Cineva a stat in mijlocul nostru si a zis: "Voi faceti o mare greseala, care va va face sa regretati. Terenul acesta nu trebuie sa fie ocupat cu cladiri, decat in masura necesara de a procura cele trebuincioase pentru profesorii si elevii scolii. Terenul acesta din jurul scolii trebuie sa fie rezervat ca ferma a scolii. El trebuie sa devina o parabola vie pentru elevi. Elevii nu trebuie sa priveasca terenul scolii ca pe ceva de rand, ci trebuie sa priveasca la el ca la un manual deschis in fata lor, pe care Domnul doreste ca ei sa-l studieze. Lectiile lui vor da cunostinte in ce priveste cultivarea sufletului. "

17:48 "Daca veti ingadui ca terenul de langa scoala sa fie ocupat cu locuinte particulare, si apoi veti fi obligati sa alegeti pentru cultivare alt teren departe de scoala, lucrul acesta ar fi o mare greseala, o greseala pe care totdeauna o veti regreta. Tot terenul din jurul scolii trebuie sa fie privit ca ferma a scolii, unde tineretul poate sa fie educat sub supravegherea unor indrumatori bine calificati. Tineretul care va veni la scolile noastre are nevoie de tot terenul din jur. Ei trebuie sa-l planteze cu copaci ornamentali si cu pomi fructiferi, si sa cultive gradini de zarzavat."

17:49 "Ferma scolii trebuie sa fie privita ca un manual in natura,

17:50 din care profesorii pot scoate invataturi practice. Elevii nostri trebuie invatati ca Hristos, care a creat lumea si toate cate sunt in ea, este viata si lumina fiecarei vietuitoare. Viata fiecarui copil si tanar care e dispus sa foloseasca ocaziile de a primi o buna educatie va fi facuta sa fie plina de recunostinta si fericire in timpul cat va fi in scoala prin lucrurile asupra carora cad privirile lui".

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: