Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.6

Marturii pentru comunitate vol.6, 15


15:1 CATRE PROFESORI SI ADMINISTRATORI

15:2 Ii invit pe membrii corpului profesoral din scolile noastre sa faca uz de judecata sanatoasa si sa lucreze la un nivel mai inalt. Cunostintele noastre scolare trebuie sa fie curatite de orice zgura. Institutiile noastre trebuie sa fie conduse pe baza principiilor crestine, daca vor sa triumfe asupra

15:3 obstacolelor ce le stau impotriva. Daca sunt conduse dupa planuri lumesti, va fi lipsa in lucrare, lipsa de un profund discernamant spiritual. Starea lumii dinaintea primei veniri a lui Hristos este un tablou al starii lumii chiar inainte de a doua lui venire. Poporul iudeu a fost nimicit datorita lepadarii soliei mantuirii trimise din cer. Oare oamenii din generatia aceasta, carora Dumnezeu le-a dat multa lumina si minunate prilejuri, vor merge pe urma acelora care au lepadat lumina spre propria lor ruina?

15:4 Multi au voaluri pe fetele lor. Voalurile acestea sunt alcatuite din simpatia fata de obiceiurile si practicile lumii, care ascund de ei slava Domnului. Dumnezeu doreste ca noi sa tinem ochii atintiti la El, pentru ca sa putem pierde din vedere lucrurile lumii acesteia.

15:5 Cand adevarul este adus in practica vietii, stindardul trebuie sa fie inaltat mai sus si tot mai sus, pentru a corespunde cerintelor Bibliei. Aceasta va necesita o impotrivire fata de moda, obiceiurile, practicile si principiile lumii. Influentele lumesti, ca si valurile marii, lovesc in urmasii lui Hristos pentru a-i indeparta de la adevaratele principii ale blandetii si harului Sau; dar noi trebuie sa stam tari ca stanca, la principii. Pentru a face aceasta va fi nevoie de curaj moral, si aceia ale caror suflete nu sunt tinute de Stanca Vesnica vor fi luati si dusi de curentul lumii. Noi putem sta tari numai atunci cand viata noastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu. Independenta morala este cu totul la locul ei atunci cand ne impotrivim lumii. Conformandu-ne in totul vointei lui Dumnezeu, vom fi asezati pe un teren avantajos, si vom vedea necesitatea unei separari hotarate de obiceiurile si practicile lumii.

15:6 Noi nu trebuie sa inaltam stindardul nostru numai asa putin deasupra stindardelor lumii, ci trebuie sa facem ca deosebirea sa iasa bine in evidenta. Motivul pentru care am avut asa de putina influenta

15:7 asupra rudelor si cunostintelor necredincioase este acela ca a fost o deosebire atat de mica si nu atat de hotarata intre practicile noastre si acelea ale lumii.

15:8 Multi profesori ingaduie ca mintea lor sa apuce pe o cale prea ingusta si prea joasa. Ei nu tin continuu in minte planul divin, ci isi fixeaza ochii asupra modelelor lumesti. Priviti in sus: "Acolo unde Hristos sta la dreapta lui Dumnezeu" si apoi lucrati ca elevii vostri sa se poata asemana caracterului Sau desavarsit. Aratati-le tinerilor scara cu opt trepte a lui Petru, si asezati-le picioarele nu pe treapta cea mai de sus, ci pe cea mai de jos, si apoi, cu indemnuri staruitoare, imbarbatati-i sa urce pana in varful ei.

15:9 Hristos, care leaga pamantul cu cerul, este scara. Piciorul scarii este puternic fixat pe pamant, in natura Lui omeneasca; treapta din varf ajunge la tronul lui Dumnezeu prin dumnezeirea Lui. Natura omeneasca a lui Hristos imbratiseaza omenirea decazuta, in timp ce natura Lui dumnezeiasca se prinde puternic de tronul lui Dumnezeu. Noi suntem mantuiti urcand scara treapta cu treapta, privind la Hristos, prinzandu-ne de Hristos, urcand treapta cu treapta pana la inaltimea lui Hristos, care este facut pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare. Credinta, fapta, cunostinta, infranarea poftelor, rabdarea, evlavia, dragostea de frati si iubirea de oameni sunt trepte ale acestei scari. Toate aceste roade ale harului urmeaza sa se dea pe fata in caracterul crestin, si "daca faceti lucrul acesta, nu veti aluneca niciodata. In adevar, in chipul acesta vi se va da din belsug intrare in Imparatia vesnica a Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos" (2 Petru 1,10.11).

15:10 Nu e lucru usor sa castigi comoara fara de pret a vietii vesnice. Nimeni nu poate face lucrul acesta si sa se lase totusi dus de curentul lumii. El trebuie sa iasa din lume, sa fie despartit si sa nu se atinga de ce este necurat. Nimeni nu poate sa se poarte ca o fiinta lumeasca, fara a fi dus prin aceasta de curentul lumii. Nimeni nu va progresa

15:11 fara un efort staruitor. Acela care vrea sa biruiasca trebuie sa se prinda tare de Hristos. El nu trebuie sa priveasca inapoi, ci sa tina privirea numai in sus, castigand har dupa har. Vegherea individuala este pretul sigurantei. Satana joaca jocul vietii pentru sufletele voastre. Nu va plecati nici un deget de partea lui, ca nu cumva el sa castige avantaj asupra voastra.

15:12 Daca e sa ajungem vreodata la cer, aceasta se va face legand sufletele cu Hristos, prin sprijinirea pe El, prin desfacerea de lume, de nebuniile si vrajile ei. Din partea noastra, trebuie sa fie o conlucrare spirituala cu fiintele inteligente ale cerului. Noi trebuie sa credem, sa lucram, sa ne rugam, sa veghem si sa asteptam. In calitate de rascumparati ai Fiului lui Dumnezeu, noi suntem proprietatea Lui, si fiecare trebuie sa aiba o educatie in scoala lui Hristos. Atat profesorii, cat si elevii trebuie sa-si faca in mod sarguincios lucrarea pentru vesnicie. Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Acum este nevoie de barbati inarmati si echipati pentru a duce luptele lui Dumnezeu.

15:13 Noi nu trebuie sa-i inaltam pe oameni, ci pe Dumnezeu, singurul Dumnezeu viu si adevarat. Viata neegoista, spiritul generos, plin de sacrificiu de sine, simpatia si iubirea acelora care detin pozitii de incredere in institutiile noastre, ar trebui sa aiba o influenta curatitoare si innobilatoare, care va fi in mod elocvent in favoarea binelui. Cuvintele lor de sfatuire nu vor veni atunci dintr-un spirit multumit de sine si ingamfat, ci virtutile lor pline de modestie vor fi mai de pret decat aurul. Daca omul isi insuseste natura dumnezeiasca, lucrand dupa tabla adunarii, adaugand har dupa har la desavarsirea caracterului crestin, Dumnezeu va lucra dupa tabla inmultirii. El zice in Cuvantul Sau: "Harul si pacea sa va fie inmultite prin cunoasterea lui Dumnezeu si a Domnului nostru Isus Hristos" (2 Petru 1, 2).

15:14 "Asa vorbeste Domnul: Inteleptul sa nu se laude cu intelepciunea lui, cel tare sa nu se laude cu taria lui,

15:15 bogatul sa nu se laude cu bogatia lui. Ci cel ce se lauda, sa se laude ca are pricepere si ca Ma cunoaste, sa stie ca Eu sunt Domnul, care fac mila, judecata si dreptate pe pamant! Caci in acestea gasesc placerea Eu, zice Domnul" (Ier. 9,23-24). "si s-a aratat, omule, ce este bine si ce alta cere Domnul de la tine, decat sa faci dreptate, sa iubesti mila, si sa umbli smerit cu Dumnezeul tau? Care Dumnezeu este ca Tine, care ierti nelegiuirea si treci cu vederea pacatele ramasitei mostenirii Tale? El nu-Si tine mania pe vecie, ci Ii place indurarea! (Mica 6,8; 7,18). "Spalati-va deci si curatiti-va! Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut! Incetati sa mai faceti raul! Invatati-va sa faceti binele!" (Is. 1,16-17).

15:16 Acestea sunt Cuvintele lui Dumnezeu pentru noi. Trecutul e cuprins in cartea in care sunt scrise toate lucrurile. Noi nu putem sterge raportul acesta, dar daca vrem sa le invatam, atunci trecutul ne va invata lectiile lui. Facand din el monitorul nostru, noi putem sa facem din el prietenul nostru. Cand ne aducem aminte din trecut de ceea ce este neplacut, aceasta sa ne invete sa nu mai repetam aceeasi greseala. Sa nu se inscrie nimic in viitor care sa ne faca candva sa regretam.

15:17 Noi putem evita acum aparentele rele. In fiecare zi, noi ne scriem propria noastra istorie. Ziua de ieri este dincolo de puterea noastra de indreptare sau control; numai ziua de astazi este a noastra. De aceea, sa nu intristam Duhul lui Dumnezeu, deoarece maine vom fi in stare sa retragem ceea ce am facut. Astazi va fi atunci ieri.

15:18 Sa cautam sa urmam sfatul lui Dumnezeu in toate lucrurile, deoarece El este nemarginit in intelepciune. Desi in trecut am ramas in urma in ceea ce am fi putut face pentru copiii si tineretul nostru, acum sa ne pocaim si sa rascumparam timpul. Domnul zice: "De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca

15:19 purpura, se vor face la lana. De veti voi si veti asculta, veti manca cele mai bune roade ale tarii; dar de nu veti voi si nu veti asculta, de sabie veti fi inghititi" (Is. 1,18-20). Incurajarea: "inaintati" mai trebuie inca auzita si repetata. Imprejurarile schimbatoare care au loc in lumea noastra cer un efort care sa faca fata acestor evenimente deosebite. Domnul are nevoie de oameni care au o buna si ascutita vedere spirituala, oameni care, fara indoiala, primesc mana proaspata din cer. Duhul Sfant lucreaza asupra inimii unor astfel de oameni, si Cuvantul lui Dumnezeu face sa tasneasca lumina in mintea lor, descoperindu-le mai mult decat oricand pana acum adevarata intelepciune.

15:20 Educatia data tineretului modeleaza intreaga structura a societatii. De la un capat al lumii la celalalt, societatea este in dezordine, si este necesara o transformare deplina. Multi presupun ca inlesniri scolare mai bune, o mai mare iscusinta si metode mai noi vor pune lucrurile in randuiala. Ei marturisesc a crede si primi cuvintele vii; si, cu toate acestea, ei dau Cuvantului lui Dumnezeu o pozitie inferioara in marea schema a educatiei. Cel ce ar trebui sa aiba locul cel dintai este subordonat inventiilor omenesti.

15:21 E asa de usor sa fim furati de planurile, metodele si obiceiurile lumesti si sa nu ne mai gandim la timpul in care traim sau la marea lucrare ce trebuie sa fie adusa la indeplinire. Suntem ca si oamenii de pe vremea lui Noe. Exista primejdia continua ca educatorii nostri sa umble prin aceleasi locuri ca si iudeii, conformandu-se obiceiurilor, practicilor si traditiilor pe care nu le-a dat Dumnezeu. Cu tenacitate si fermitate, unii se agata de vechile obiceiuri si de dorinta de a face diferite studii care nu sunt trebuincioase, ca si cum mantuirea lor ar depinde de aceste lucruri. Facand astfel, ei se abat de la lucrarea speciala a lui Dumnezeu si dau elevilor o educatie deficitara

15:22 si gresita. Minti sunt abatute de la un clar "Asa zice Domnul", care cuprinde in sine interese vesnice, si sunt indreptate catre teorii si invataturi omenesti. Adevarul vesnic, nemarginit, revelatia lui Dumnezeu sunt talcuite in lumina interpretarilor omenesti, cand numai Duhul Sfant poate prezenta cele spirituale. Intelepciunea omeneasca este nebunie, deoarece ei ii scapa intreaga providenta a lui Dumnezeu, care priveste in vesnicie.

15:23 Reformatorii nu sunt distrugatori. Ei nu vor cauta niciodata sa-i prapadeasca pe aceia care nu sunt de acord cu planurile lor si nu le seamana. Reformatorii trebuie sa inainteze, nu sa dea inapoi. Ei trebuie sa fie hotarati, fermi, staruitori, neclintiti, dar fermitatea nu trebuie sa degenereze intr-un spirit dominator. Dumnezeu doreste ca toti aceia care-I servesc sa fie tari ca stanca atunci cand e vorba de principii, dar blanzi si smeriti cu inima, asa cum a fost Hristos. Atunci, ramanand in Hristos, ei pot face lucrarea pe care ar face-o El, daca ar fi in locul lor. Un spirit aspru, osanditor, nu este esential pentru eroism in reformele prezente. Toate metodele egoiste, folosite in slujba lui Dumnezeu, sunt o uraciune inaintea Lui.

15:24 _______

15:25 Satana lucreaza pentru a face fara efect rugaciunea lui Hristos. El face eforturi continue ca sa creeze amaraciune si discordie. Acolo unde este unire este si putere, o unitate pe care nici chiar toate puterile iadului nu o pot sfarama. Toti aceia care ii ajuta pe vrajmasii lui Dumnezeu, aducand slabiciune, intristare si descurajare asupra poporului lui Dumnezeu, prin propriile lor cai si porniri stricate, lucreaza direct impotriva rugaciunii lui Hristos.

15:26 Caracterul si lucrarea profesorilor

15:27 Lucrarea facuta in scolile noastre nu trebuie sa fie la fel ca aceea facuta in colegiile si seminarile lumii. In marea lucrare de educatie, instruirea in cele ale stiintei nu trebuie sa aiba un caracter inferior, ci acele cunostinte care ar pregati un popor, care sa stea in ziua cea mare a lui Dumnezeu, trebuie sa fie considerate de prima importanta. Scolile noastre trebuie sa fie asemenea scolilor profetilor. Ele ar trebui sa fie scoli de instruire practica, in care elevii sa poata fi adusi sub disciplina lui Hristos si sa invete de la Marele Invatator. Ele ar trebui sa fie scoli - familie - in care fiecare elev sa primeasca ajutor special din partea profesorilor lor, asa cum membrii familiei primesc ajutor in camin. Trebuie sa fie cultivate duiosia, simpatia, unirea si iubirea. Acolo ar trebui sa fie profesori credinciosi, devotati, lipsiti de egoism, profesori care sunt constransi de iubirea lui Dumnezeu si care, cu inima plina de duiosie, vor avea grija de sanatatea si fericirea elevilor. Tinta lor ar trebui sa fie aceea de a-i face pe elevii lor sa inainteze in oricare ramura importanta a stiintei.

15:28 Ar trebui sa se aleaga profesori intelepti pentru scolile noastre, oameni care sa simta ca au o raspundere fata de Dumnezeu, aceea de a imprima in mintea copiilor nevoia de a-L cunoaste pe Hristos ca Mantuitor personal. De la clasele superioare si pana la clasele elementare, ei trebuie sa dea pe fata o grija deosebita pentru salvarea elevilor si, prin straduinte personale, sa caute sa conduca picioarele lor pe cararile cele drepte. Ei ar trebui sa priveasca cu mila la aceia care au fost rau crescuti in copilarie si sa caute sa le remedieze defectele, care, daca ar fi retinute, le-ar strica foarte mult caracterul. Nimeni nu poate face lucrarea aceasta, daca nu a invatat mai intai in scoala lui Hristos cum sa-i invete pe altii.

15:29 Toti aceia care predau in scolile noastre ar trebui sa aiba o stransa

15:30 legatura cu Dumnezeu si o deplina intelegere a Cuvantului Sau, pentru ca sa poata fi in stare sa aduca intelepciunea si stiinta dumnezeiasca in lucrarea de educare a tineretului spre a fi de folos in viata aceasta, dar si in viata viitoare, nemuritoare. Ei trebuie sa fie barbati si femei care nu numai ca au o cunoastere a adevarului, dar sunt chiar implinitori ai Cuvantului lui Dumnezeu. "Sta scris" ar trebui sa fie exprimat in cuvintele si viata lor. Prin propria lor vietuire practica, ei ar trebui sa invete simplitatea si deprinderi corecte in toate lucrurile. Nici un barbat si nici o femeie nu ar trebui sa fie legati de scolile noastre ca educatori, daca nu au avut experienta in ceea ce priveste ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu.

15:31 Directorul si profesorii au nevoie sa fie botezati cu Duhul Sfant. Rugaciunea calduroasa a sufletelor zdrobite va fi primita la tronul cerului, si Dumnezeu va raspunde la rugaciunile acestea, la timpul Sau, daca ne agatam prin credinta de bratul Lui. Lasati ca eul sa se cufunde in Hristos, si Hristos in Dumnezeu, si va avea loc o manifestare a puterii Sale care va face ca inimile sa se topeasca si sa se supuna. Hristos a invatat intr-un mod cu totul diferit de metodele obisnuite, iar noi trebuie sa fim impreuna lucratori cu El.

15:32 A-i invata pe altii inseamna mult mai mult decat ne putem inchipui. Se cere multa iscusinta pentru ca adevarul sa fie inteles. Pentru motivul acesta, fiecare profesor ar trebui sa se straduiasca sa aiba o cunostinta sporita a adevarului spiritual; dar el nu poate obtine cunostinta aceasta, daca se desparte de Cuvantul lui Dumnezeu. Daca vrea ca puterile si capacitatile lui sa creasca zilnic, el trebuie sa studieze; el trebuie sa manance si sa digere Cuvantul si sa lucreze in cele ale lui Hristos. Sufletul care este hranit cu painea vietii va avea fiecare capacitate inviorata de Duhul lui Dumnezeu. Aceasta este hrana care tine pentru viata vesnica.

15:33 Profesorii care vor invata de la Marele Invatator vor

15:34 simti ajutorul lui Dumnezeu, ca si Daniel si tovarasii lui. Ei au nevoie sa urce catre cer, nu sa ramana in campie. Experienta crestina trebuie sa fie unita cu orice educatie adevarata. "Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca, o preotie sfanta, si sa aduceti jertfe duhovnicesti, placute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos" (1 Petru 2,5). Profesorii si elevii ar trebui sa studieze reprezentarea aceasta si sa vada daca sunt din categoria care, prin bogatia harului dat, obtine experienta aceea pe care trebuie s-o aiba fiecare copil al lui Dumnezeu mai inainte de a trece intr-o clasa superioara. In tot timpul lucrarii lor de instruire, profesorii trebuie sa imparta lumina de la tronul lui Dumnezeu, deoarece educatia este o lucrare al carei efect se va vedea in decursul veacurilor nesfarsite ale vesniciei.

15:35 Profesorii ar trebui sa-i faca pe elevi sa gandeasca si sa inteleaga in mod clar, pentru ei insisi, adevarul. Nu e de ajuns ca profesorul sa explice sau ca elevul sa creada; trebuie sa se trezeasca spiritul cercetarii, si elevul trebuie sa fie pus sa explice adevarul cu propriile sale cuvinte, dovedind in felul acesta ca vede puterea lui si face aplicatia. Prin eforturi chinuitoare, ar trebui ca adevarurile vitale sa fie astfel imprimate in minte. Lucrarea aceasta s-ar putea sa fie de durata, un proces lent, dar este de o mai mare valoare decat trecerea in fuga prin subiecte importante, fara sa li se dea atentia cuvenita. Dumnezeu asteapta ca institutiile Sale sa exceleze fata de acelea ale lumii, deoarece ele sunt reprezentantele Lui. Oamenii care sunt cu adevarat legati de Dumnezeu vor dovedi lumii ca o putere mai presus de cea omeneasca se gaseste la carma.

15:36 Profesorii nostri au nevoia sa fie fara incetare invatacei. Reformatorii au nevoie sa fie ei insisi reformati, nu numai in metodele lor de lucru, ci si in propriile lor inimi. Ei au nevoie sa fie transformati prin harul lui Dumnezeu. Atunci cand Nicodim, un mare invatator in Israel, a venit la Isus, Domnul i-a pus inainte conditiile vietii divine, invatandu-l chiar alfabetul convertirii. Nicodim a intrebat: "Cum se poate face asa ceva?" "Tu esti invatatorul lui Israel", i-a raspuns Hristos

15:37 "si nu pricepi aceste lucruri?" Intrebarea aceasta s-ar putea pune multora dintre aceia care detin acum pozitia de profesori, dar care au neglijat pregatirea necesara, care sa-i califice pentru aceasta lucrare. Daca cuvintele lui Hristos ar fi primite in suflet, ar fi o intelegere mult mai inalta, o cunoastere spirituala mult mai profunda a ceea ce inseamna ucenic, un sincer urmas al lui Hristos si un educator pe care El il poate aproba.

15:38 DEFICIENTE ALE PROFESORILOR

15:39 Multi dintre profesorii nostri trebuie sa se dezvete de multe si sa invete multe lucruri de o alta natura. Daca nu sunt dispusi sa faca lucrul acesta, daca nu se familiarizeaza in totul cu Cuvantul lui Dumnezeu, iar mintea lor nu e absorbita in studierea glorioaselor adevaruri cu privire la viata Marelui Invatator, ei vor incuraja tocmai acele greseli pe care Domnul cauta sa le corecteze. Planuri si pareri care n-ar trebui sa fie cultivate se vor intipari in minte si, cu toata sinceritatea, ei vor ajunge la concluzii gresite si primejdioase. In felul acesta, se vor semana seminte care nu sunt grau curat. Multe din practicile obisnuite in lucrarea de educatie, si care pot fi considerate ca lucruri marunte, nu pot fi introduse acum in scolile noastre. S-ar putea sa fie greu pentru profesori sa abandoneze idei si metode pe care le-au indragit de multa vreme; dar, daca vor intreba cu sinceritate si umilinta la fiecare pas: "Este aceasta calea Domnului?" si se vor supune calauzirii Lui, El ii va indruma pe cai sigure, si vederile lor se vor schimba prin experienta.

15:40 Profesorii din scolile noastre au nevoie sa cerceteze Scripturile pana cand ajung sa le inteleaga pentru ei insisi, deschizandu-si inimile fata de razele pretioase de lumina pe care le-a dat Dumnezeu si umbland in ele. Atunci ei vor fi invatati de Dumnezeu si vor lucra pe cai cu totul diferite, aducand in lucrarea lor de instruire mai putine teorii

15:41 si pareri ale oamenilor care n-au avut niciodata o legatura cu Dumnezeu. Ei vor onora mult mai putin intelepciunea cea marginita si vor simti o adanca foame sufleteasca pentru intelepciunea care vine de la Dumnezeu.

15:42 La intrebarea lui Hristos, pusa celor doisprezece: "Voi nu vreti sa va duceti?", Petru a raspuns: "Doamne, la cine sa ne ducem? Tu ai cuvintele vietii vesnice. Si noi am crezut si am ajuns la cunostinta ca Tu esti Hristosul, Sfantul lui Dumnezeu" (Ioan 6,67-69). Atunci cand profesorii aduc cuvintele acestea in lucrarea din salile lor de clasa, Duhul Sfant va fi prezent pentru a-Si face lucrarea asupra mintilor si inimilor.