Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.5

Marturii pentru comunitate vol.5, 21


21:1 Silinta in afaceri

21:2 ‘‘Daca vezi un om iscusit in lucrul lui, acela poate sta langa imparati, nu langa oamenii de rand.” ‘‘Cine lucreaza cu o mana lenesa saraceste, dar mana celor harnici imbogateste.” ‘‘Iubiti-va unii pe altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia. In sarguinta, fiti fara preget. Fiti plini de ravna cu duhul. Slujiti Domnului.”

21:3 Multe indemnuri la silinta se gasesc atat in Vechiul, cat si in Noul Testament, aratand in mod clar relatia intima ce exista intre obiceiurile noastre de viata si simtamintele si practicile noastre religioase. Mintea si trupul omenesc sunt astfel constituite, incat sunt necesare multe exercitii pentru o dezvoltare corecta a tuturor aptitudinilor. In timp ce multi sunt prea mult angajati in afaceri lumesti, altii merg in extrema opusa si nu lucreaza suficient de mult pentru intretinerea lor sau a acelora ce depind de ei. Fratele __ face parte din aceasta categorie. In timp ce ocupa pozitia de conducator al familiei, in realitate el nu este asa. Cele mai grele raspunderi si poveri le lasa asupra sotiei sale, in timp ce el se complace intr-o indolenta crasa sau se ocupa cu lucruri marunte ce sunt de putin ajutor in sustinerea familiei sale. El sta ore intregi de vorba cu copiii sau vecinii sai despre unele probleme de mica importanta. El trateaza lucrurile foarte usor si se bucura, ii face placere atunci cand sotia se ocupa de pregatirea hranei, pentru a avea ce manca, si a hainelor, pentru a avea ce purta.

21:4 Acest frate este sarac si va fi totdeauna o povara pentru societate, afara de cazul in care va folosi privilegiul pe care i l-a dat Dumnezeu, devenind un adevarat barbat. Oricine poate gasi ceva de facut daca, intr-adevar, doreste acest lucru; dar daca este neglijent si neatent, pozitiile sau serviciile pe care ar fi putut sa le obtina le va gasi ocupate de aceia care au o mai mare activitate si cu mai multa pricepere in afaceri.

21:5 Dumnezeu n-a hotarat niciodata ca tu, frate al meu, sa fii

21:6 sarac, asa cum esti acum. De ce ti-a dat El constitutia aceasta fizica? Tu esti tot asa de raspunzator de puterile tale fizice, cum sunt fratii tai pentru mijloacele lor. Unii dintre acestia ar fi multumiti astazi, daca si-ar putea schimba averea cu puterea ta fizica. Dar, daca ar fi in locul tau, printr-o inteligenta si o folosire silitoare a puterii intelectuale si fizice, ei ar fi in curand deasupra si n-ar mai datora nimanui nimic. Imprejurarile nu iti sunt potrivnice din cauza ca Dumnezeu este pornit impotriva ta, ci pentru ca nu folosesti puterea pe care ti-a dat-o El. Nu a fost intentia Lui ca puterile tale sa rugineasca din cauza inactivitatii, ci sa se intareasca prin folosire.

21:7 Prin religia pe care marturisesti ca o ai, iti revine datoria de a-ti folosi bine timpul in cele sase zile lucratoare, cat si de a lua parte la serviciile divine de la comunitate, in Sabat. Nu esti activ, silitor in afaceri. Lasi ca ore, zile si chiar saptamani sa treaca fara sa faci ceva. Cea mai buna predica pe care o poti tine lumii va fi aceea de a arata o reforma hotarata in viata ta si de a procura cele necesare pentru familia ta. Apostolul spune: ‘‘Daca nu poarta cineva de grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta si este mai rau decat un necredincios”.

21:8 Tu aduci un blam asupra cauzei lui Dumnezeu prin faptul ca te asezi intr-un loc, unde te complaci in lenevie pentru o perioada de timp, si ca urmare esti obligat sa intri in datorii pentru intretinerea familiei. Aceste datorii nu pot fi totdeauna platite si atunci, in loc sa le platesti, te muti in alt loc. Aceasta inseamna sa inseli pe vecinul tau. Lumea are dreptul sa astepte o integritate stricta de la cei care marturisesc a fi crestini, oameni ai Bibliei. Prin indiferenta unui om cu privire la platirea in mod drept a datoriilor lui, tot poporul nostru este in primejdia de a fi considerat ca neinspirand incredere.

21:9 ‘‘Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.” Acest verset se refera atat la aceia care lucreaza cu mana lor, cat si la aceia care au oferit daruri. Dumnezeu ti-a dat putere si iscusinta, dar tu nu le-ai folosit.

21:10 Puterea ta este suficienta pentru a-ti sustine din belsug familia. Scoala-te dimineata, chiar cand stelele mai stralucesc inca, daca este necesar. Planuiti sa faceti ceva si apoi realizati ce ati planuit. Tineti-va de orice fagaduinta facuta, exceptand cazul ca boala va tine la pat. Mai bine sa va lipsiti de hrana si de somn decat sa va faceti vinovati ca ati retinut de la altii ceea ce le datorati de drept.

21:11 Dealul progresului nu poate sa fie urcat fara efort. Nimeni nu trebuie sa se astepte sa fie dus spre castigarea premiului, atat in problemele religioase, cat si in cele seculare, in mod independent de propriile sale eforturi. Alergarea nu este totdeauna pentru cel sprinten si nici batalia pentru cel puternic; cu toate acestea, cel care lucreaza cu o mana lenesa va saraci. Cei harnici si staruitori nu sunt fericiti numai ei, ci contribuie in mare masura la fericirea altora. Competenta si bunastarea nu se obtin, de obicei, decat cu pretul unei harnicii serioase. Faraon si-a manifestat aprecierea fata de aceasta trasatura de caracter atunci cand i-a spus lui Iosif: ‘‘Daca gasesti printre ei oameni destoinici, pune-i in fruntea turmelor mele”.

21:12 Nu este nici o scuza pentru fratele ___,doar daca iubirea pentru o viata usoara si neputinta de a planui si a porni la lucru este o scuza. Cel mai bun lucru pentru el acum este acela de a pleca de acasa si a lucra cu cineva care sa gandeasca si sa planuiasca pentru el. El a fost atat de mult timp - pentru el - un stapan lenes si indolent, incat a realizat foarte putin, iar exemplul pe care il da copiilor sai este rau. Ei sunt marcati de caracterul tatalui. Ei lasa ca mama sa duca toate poverile. Cand li se cere sa faca ceva, ei fac, dar nu cultiva, asa cum ar trebui sa faca copiii, capacitatea de a observa ceea ce este de facut si sa faca fara sa fie nevoie sa li se spuna.

21:13 O femeie isi face rau atat ei insesi, cat si membrilor familiei sale, atunci cand indeplineste lucrarea ce-i revine ei, dar si pe a celorlalti - cand aduce lemne si apa chiar, punand mana pe topor si taind lemnele, in timp ce sotul si fiii ei stau in jurul focului, avand o intalnire sociala, un timp de repaus. Dumnezeu n-a dorit niciodata ca sotiile si mamele sa fie sclave ale familiilor lor. Multe mame sunt coplesite

21:14 de griji, in vreme ce copiii lor nu sunt educati sa poarte o parte din poverile casei. Ca rezultat, ea imbatraneste si moare inainte de vreme, lasandu-si copiii tocmai atunci cand acestia au cea mai mare nevoie de o mama pentru a le calauzi picioarele lipsite de experienta. Cine este vinovat?

21:15 Sotii trebuie sa faca tot ce pot pentru a-si scuti sotiile de griji si a le pastra spiritul bine dispus. Niciodata n-ar trebui ca lenevia sa fie incurajata sau ingaduita la copii, pentru ca, in curand ea va deveni un obicei. Cand nu sunt angajati intr-o lucrare folositoare, atunci capacitatile lor fie se depreciaza, fie devin active, dar intr-o lucrare rea.

21:16 Scumpul meu frate, ceea ce-ti trebuie este o activitate practica, activa. Fiecare trasatura a fetei tale, fiecare capacitate a mintii tale arata acest lucru. Tie nu-ti place sa muncesti din greu si nici sa-ti castigi painea prin sudoarea fruntii. Dar acesta este planul stabilit de Dumnezeu in economia vietii.

21:17 Tu nu duci la bun sfarsit ceea ce incepi. Nu te-ai disciplinat in ceea ce priveste ordinea, continuitatea. Sistemul este totul. Nu face decat un singur lucru o data, dar fa-l bine si termina-l mai inainte de a te apuca de altceva. Trebuie sa ai ore regulate pentru sculare, rugaciune si mancare. Multi pierd ore pretioase in pat, pentru ca acest lucru satisface inclinatiile naturale, iar pentru a face altfel, cere un efort. O ora pierduta in pat dimineata este pierduta si nu mai poate fi recuperata niciodata. Inteleptul spune: ‘‘Am trecut pe langa ogorul unui lenes, si pe langa via unui om fara minte. Si era numai spini, acoperit de maracini si zidul de piatra era prabusit. M-am uitat bine si cu luare aminte si am tras invatatura din ce am vazut. 'Sa mai dorm putin, sa mai atipesc putin, sa-mi incrucisez mainile putin ca sa ma odihnesc!' Si saracia vine peste tine pe neasteptate, ca un hot, si lipsa, ca un om inarmat”.

21:18 Aceia care ridica pretentii de evlavie ar trebui sa-si infrumuseteze invatatura pe care o marturisesc si sa nu dea ocazie ca adevarul sa fie batjocorit prin modul lor nechibzuit de comportare. ‘‘Sa nu datorati nimanui nimic”, spune apostolul. Acum, scumpul meu frate, trebuie

21:19 sa pui mana cu seriozitate si sa corecteze obiceiurile tale de indolenta, rascumparand vremea. Lasa ca lumea sa vada ca adevarul a adus o reforma in viata ta.