English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.4

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.4, 3


3:1 MARTURII PENTRU COMUNITATE Numarul 26 Biografii biblice

3:2 Vietile raportate in Biblie sunt istorisiri autentice ale persoanelor reale. De la Adam si, succesiv, pe parcursul generatiilor, pana la vremea apostolilor, avem un raport clar si simplu despre ce s-a intamplat in realitate si experienta veritabila a personajelor reale. Pentru multi este un subiect de mirare ca istoria inspirata sa relateze din viata oamenilor buni fapte care pateaza caracterul lor moral. Necredinciosii sesizeaza cu mare satisfactie aceste pacate si ii iau in bataie de joc pe cei care le-au savarsit. Scriitorii inspirati nu marturisesc neadevaruri pentru a preveni ca paginile istoriei sacre sa fie intunecate de informatii despre slabiciunile si greselile omenesti. Scribii lui Dumnezeu au scris cum le-a dictat Duhul Sfant, neavand ei insisi controlul asupra lucrarii. Ei au scris adevarul literal si sunt descoperite fapte sumbre si respingatoare din motive pe care mintea noastra marginita nu le poate pricepe pe deplin.

3:3 Aceasta este una dintre cele mai bune dovezi despre autenticitatea Scripturilor, ca adevarul nu este rauvoitor comentat si nici pacatele personajelor principale nu sunt suprimate. Multi vor sustine ca este o problema usoara sa relatezi ce s-a intamplat intr-o viata obisnuita. Dar s-a dovedit faptul ca este imposibil din punct de vedere omenesc sa redai o istorisire nepartinitoare despre un contemporan; si este tot atat de dificil sa povestesti, fara sa te abati de la adevar, istoria unei persoane sau a unui popor cu ale caror fapte am devenit familiarizati. Mintea umana este atat de supusa fata de prejudecata,

3:4 incat este aproape imposibil sa trateze subiectul fara partinire. Fie ca greselile persoanei in cauza sunt scoase in evidenta ca fiind batatoare la ochi, fie virtutile ei stralucesc cu o stralucire neintunecata, intocmai dupa cum are scriitorul prejudecata pentru ea sau impotriva ei. Oricat ar intentiona istoricul sa fie nepartinitor, toti criticii vor fi de acord ca este o problema foarte grea sa fie intr-adevar asa.

3:5 Dar ungerea divina, ridicata mai presus de slabiciunile naturii omenesti, spune adevarul gol-golut. Cat de multe biografii au fost scrise despre crestini fara greseli, care in viata lor de camin si in relatiile cu biserica au stralucit ca exemple de evlavie imaculata! Nici un cusur n-a patat frumusetea sfinteniei lor, nici o greseala nu este raportata spre a ne aminti ca ei erau lut obisnuit, fiind supusi ispitelor comune ale naturii omenesti. Totusi, daca pana inspirata ar fi scris istoria vietii lor, cat de diferita ar fi aparut! S-ar fi descoperit slabiciune omeneasca, egoism, bigotism si mandrie, poate pacate ascunse si continua lupta dintre spirit si firea pamanteasca. Nici chiar jurnalele personale nu descopera pe paginile lor faptele pacatoase ale scriitorului. Uneori, conflictele cu cel rau sunt raportate, dar numai cand cel drept a castigat biruinta. Dar ele pot contine un raport fidel despre fapte de lauda si straduinte nobile; aceasta, de asemenea, cand scriitorul intentioneaza in mod cinstit sa pastreze un jurnal fidel al vietii lui. Este aproape o imposibilitate umana sa ne descoperim greselile pentru posibila lor cercetare de catre prietenii nostri.

3:6 Daca buna noastra Biblie ar fi fost scrisa de persoane neinspirate, ea ar fi avut o cu totul alta infatisare si ar fi fost un studiu descurajant pentru fiintele omenesti, care se lupta cu slabiciuni naturale si ispitirile unui vrajmas viclean. Dar asa cum este ea, noi avem un raport corect al experientelor religioase ale personajelor de seama din istoria biblica. Barbati pe care i-a favorizat Dumnezeu, si carora le-a incredintat responsabilitati mari, au fost biruiti uneori de ispita si au comis pacate, intocmai cum si noi, in zilele de astazi, ne luptam, sovaim si gresim adesea. Dar este incurajator pentru inima noastra

3:7 descurajata sa stim ca, prin harul lui Dumnezeu, ea poate castiga vigoare spre a se ridica din nou deasupra naturii ei rele; si, amintindu-ne acest lucru, suntem gata sa reinnoim lupta.

3:8 Murmurarile israelitilor si nemultumirea lor rebela, ca si puternicele minuni facute in favoarea lor si pedeapsa pentru idolatria si nerecunostinta lor sunt raportate pentru folosul nostru. Pilda vechiului Israel este data ca o avertizare pentru poporul lui Dumnezeu, pentru ca ei sa evite necredinta si sa scape de mania Lui. Daca nelegiuirile evreilor ar fi fost omise din Raportul Sacru, si ar fi fost raportate numai virtutile, istoria lor n-ar fi reusit sa ne invete lectia pe care ne-o prezinta.

3:9 Necredinciosii si iubitorii de pacate se scuza, citand pacatele barbatilor carora Dumnezeu le-a dat autoritate in vremurile vechi. Ei sustin ca, daca acesti barbati sfinti au cedat ispitei si au comis pacate, nu trebuie sa fim mirati daca si ei vor fi vinovati de fapte rele; si lasa sa se inteleaga ca, la urma urmei, nu sunt asa de rai, dat fiind faptul ca au in fata lor exemple de pacatosenie atat de ilustre.

3:10 Principiul dreptatii cere o istorisire fidela a faptelor pentru folosul tuturor celor care vor citi vreodata Raportul Sacru. Aici vedem dovezile intelepciunii divine. Noua ni se cere sa ascultam de Legea lui Dumnezeu si nu suntem doar informati cu privire la pedeapsa neascultarii, ci avem povestite, spre folosul si avertizarea noastra, istoria lui Adam si a Evei din Paradis si tristele rezultate ale neascultarii lor de poruncile lui Dumnezeu. Raportul este complet si explicit. Legea data omului in Eden este relatata impreuna cu pedeapsa care urmeaza in caz de neascultare fata de ea. Apoi urmeaza istorisirea ispitei si a caderii si pedeapsa aplicata parintilor nostri care au gresit. Exemplul lor ne este dat ca avertizare impotriva neascultarii, pentru ca noi sa putem fi siguri ca plata pacatului este moartea, ca dreptatea lui Dumnezeu, care pedepseste, nu greseste niciodata si ca El pretinde de la fiintele pe care le-a creat o stricta consideratie pentru poruncile Sale. Cand a fost proclamata Legea la Sinai, cat

3:11 de precisa a fost pedeapsa anuntata, cat de sigur avea sa urmeze pedeapsa dupa calcarea acelei Legi si cat de clare sunt raportate cazurile ca dovada a acelui fapt!

3:12 Pana inspiratiei, credincioasa fata de sarcina ei, ne vorbeste despre pacatele care i-au invins pe Noe, Lot, Moise, Avraam, David si Solomon si ca pana si spiritul puternic al lui Ilie a slabit in fata ispitei din timpul incercarii lui de groaza. Neascultarea lui Iona si idolatria lui Israel sunt raportate fidel. Lepadarea de Hristos a lui Petru, controversa aspra a lui Pavel si Barnaba, slabiciunile si defectele profetilor si ale apostolilor, toate sunt aratate de Duhul Sfant, care ridica cortina de pe inima umana. Acolo se afla in fata noastra vietile credinciosilor, cu toate greselile si nebuniile lor, care sunt intentionate ca o lectie pentru toate generatiile care vor urma. Daca ar fi fost fara cusur, ei ar fi fost mai mult decat oameni, si natura noastra pacatoasa ar pierde orice nadejde sa ajunga vreodata la acel punct de desavarsire. Dar vazand unde au luptat si au cazut, unde au prins curaj din nou si, prin harul lui Dumnezeu, au castigat, noi suntem incurajati sa trecem peste obstacolele pe care ni le pune in cale natura noastra degenerata.

3:13 Dumnezeu a fost intotdeauna fidel sa pedepseasca pacatul. El i-a trimis pe profetii Sai sa-i avertizeze pe cei vinovati, sa le denunte pacatele si sa rosteasca pedeapsa asupra lor. Cei care intrea- ba de ce prezinta Cuvantul lui Dumnezeu pacatele poporului Sau intr-o maniera atat de lamurita, pentru ca batjocoritorii sa-i ia in deradere pe sfinti si sa-i compatimeasca, trebuie sa ia in considerare faptul ca toate au fost scrise pentru informarea lor, ca sa poata evita relele raportate si sa imite numai neprihanirea celor care I-au slujit Domnului.

3:14 Noi avem nevoie tocmai de astfel de lectii ca cele date de Biblie, deoarece, o data cu descoperirea pacatului, este raportata pedeapsa care urmeaza. Mahnirea si cainta celor vinovati si tanguirea sufletului bolnav de pacat vin la noi din trecut si ne spun ca omul avea nevoie, atunci ca si acum, de indurarea iertatoare a lui Dumnezeu. Ea ne invata ca, in timp ce El pedepseste pacatul, Se indura si iarta pe pacatosul care se pocaieste.

3:15 In providenta Sa, Domnul a vazut ca este potrivit sa invete si sa avertizeze pe poporul Sau in diferite feluri. Prin porunca directa, scrieri sfinte

3:16 si prin Spiritul Profetiei, El le face cunoscuta vointa Sa. Lucrarea mea este sa spun lamurit poporului lui Dumnezeu greselile si erorile lui. Pentru ca pacatele unor anumite persoane au fost scoase la lumina, nu este nici o drama ca ei stau mai rau inaintea Domnului decat multi dintre cei ale caror defecte nu sunt descoperite. Dar am aratat ca eu nu imi aleg lucrarea, ci in umilinta ascult de vointa lui Dumnezeu. Greselile si faptele rele din viata pretinsilor crestini sunt aratate pentru informarea celor care sunt expusi sa cada in aceleasi ispite. Experienta unuia serveste ca un semnal luminos spre a-i avertiza pe altii despre pericolul stancilor.

3:17 In felul acesta sunt descoperite cursele si planurile lui Satana, importanta desavarsirii caracterului crestin si mijloacele prin care se poate obtine acest rezultat. Dumnezeu arata in felul acesta ce este necesar pentru asigurarea binecuvantarii Lui. Exista o predispozitie din partea multora sa lase sa se trezeasca simtaminte de razvratire, daca sunt mustrate pacatele lor personale. Spiritul acestor generatii este: "Spuneti-ne lucruri magulitoare." Dar Spiritul Profetiei spune numai adevarul. Nelegiuirea abunda, si iubirea multora care marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos devine rece. Ei sunt orbi fata de pacatosenia inimii lor si nu-si simt starea slaba si neajutorata. Dumnezeul cel indurator ridica cortina si arata ca in spatele scenei exista un ochi care vede vinovatia lor ascunsa si motivele actiunilor lor.

3:18 Pacatele bisericilor populare sunt mascate. Multi membri isi satisfac viciile cele mai grosolane si sunt cufundati in nelegiuire. Babilonul este cazut si a ajuns o inchisoare a oricarei pasari necurate si urate. Pacatele cele mai revoltatoare ale veacului gasesc adapost sub pelerina crestinatatii. Multi vestesc ca Legea lui Dumnezeu a fost desfiintata si, desigur, ca viata lor este conforma cu credinta. Daca nu exista lege, atunci nu exista nici calcare de lege si nici pacat, pentru ca pacatul este calcarea legii.

3:19 Firea pamanteasca este vrajmasa impotriva lui Dumnezeu si se razvrateste contra vointei Lui. Lasa sa renunti o data la jugul ascultarii si inconstient se aluneca in nelegiuirea pacatului. Nelegiuirea abunda printre cei care vorbesc minunat despre libertatea religioasa curata si

3:20 desavarsita. Purtarea lor este contrara Domnului si ei sunt conlucratori cu vrajmasul sufletelor. Lumina adevarului descoperit este abatuta din fata lor si frumusetile sfinteniei sunt numai niste umbre pentru ei.

3:21 Este uimitor sa vezi pe ce temelii slabe cladesc foarte multi sperantele lor pentru cer. Ei rostesc invective impotriva Legii Celui Nemarginit ca si cand ar vrea sa-L sfideze si sa anuleze Cuvantul Lui. Nici chiar Satana, cu cunostinta lui despre Legea divina, n-ar indrazni sa tina cuvantarile pe care unii pastori dispretuitori ai Legii le tin de la amvon. Totusi, el jubileaza la blasfemia lor.

3:22 Mi-a fost aratat ce este omul fara cunoasterea vointei lui Dumnezeu. Pacate si nelegiuire umplu masura vietii lor. Dar cand Duhul lui Dumnezeu ii descopera deplina insemnatate a Legii, ce schimbare are loc in inima lui! Ca si Belsatar, el citeste constient scrierea de mana a Celui Atotputernic si condamnarea pune stapanire pe suflet. Tunetele Cuvantului lui Dumnezeu il trezesc din letargie si el cere indurare in Numele lui Isus. Si Dumnezeu asculta totdeauna cu o ureche binevoitoare acea cerere umila. El niciodata nu il indeparteaza fara mangaiere pe cel care se caieste.

3:23 Dumnezeu a vazut ca este bine sa-mi descopere nevoile si greselile poporului Sau. Oricat a fost de dureros, eu le-am prezentat fidel celor care s-au abatut, greselile si mijloacele de remediere, dupa porunca Duhului lui Dumnezeu. In multe cazuri, aceasta a atatat limba clevetitorilor si i-a inveninat impotriva mea pe cei pentru care am lucrat si am suferit. Dar, din aceasta cauza, eu nu m-am abatut de la calea mea. Dumnezeu mi-a dat lucrarea mea si, sprijinita de puterea Lui, mi-am indeplinit dureroasele sarcini pe care le-a pus asupra mea. In felul acesta, Duhul lui Dumnezeu a pronuntat avertizari si judecati, nerefuzand, totusi, fagaduinta cea placuta a indurarii.

3:24 Daca ar recunoaste si ar accepta invataturile Sale, poporul lui Dumnezeu ar gasi o cale dreapta pe care sa mearga si o lumina calauzitoare prin intuneric si descurajare. David a invatat intelepciunea din procedeele lui Dumnezeu

3:25 cu el si s-a plecat in umilinta sub pedeapsa Celui Prea Inalt. Descrierea fidela a adevaratei lui stari, facuta de profetul Natan, l-a determinat pe David sa-si recunoasca pacatele si l-a ajutat sa se desparta de ele. El a acceptat sfatul cu umilinta si s-a smerit inaintea lui Dumnezeu. "Legea Domnului", exclama el, "este desavarsita si invioreaza sufletul".

3:26 Pacatosii pocaiti n-au motiv sa ajunga la disperare pentru ca li se amintesc calcarile de lege si sunt avertizati de pericolele in care se afla. Chiar eforturile acestea facute in favoarea lor arata cat de mult ii iubeste Dumnezeu si doreste sa-i salveze. Ei n-au decat sa-I urmeze sfatul si sa faca voia Lui, spre a mosteni viata vesnica. Dumnezeu descopera pacatele, iar copiii Lui care au gresit le pot vedea in toata enormitatea lor in lumina adevarului divin. Apoi au datoria sa renunte la ele pentru totdeauna.

3:27 Dumnezeu este tot atat de puternic sa salveze din pacat astazi cum a fost in timpul patriarhilor, al lui David, al profetilor si apostolilor. Multimea cazurilor raportate in istoria sacra, unde Dumnezeu Si-a eliberat poporul de nelegiuirile lui, ar trebui sa faca pe crestinul acestui timp dornic sa primeasca informatie divina si, zelos, sa-si desavarseasca un caracter care va suporta amanuntita cercetare a judecatii.

3:28 Istoria biblica intareste inima slabita cu nadejdea indurarii lui Dumnezeu. Nu trebuie sa disperam cand vedem ca altii au de luptat cu descurajari ca ale noastre, au cazut in ispite exact cum am cazut si noi si totusi au recastigat terenul si au fost binecuvantati de Dumnezeu. Cuvintele inspiratiei mangaie si inveselesc sufletul gresit. Cu toate ca patriarhii si apostolii au fost supusi slabiciunilor umane, totusi, prin credinta, au obtinut o reputatie buna, si-au dus luptele in puterea Domnului si au biruit in mod stralucitor. Astfel, noi ne putem increde in virtutea sacrificiului ispasitor si sa fim biruitori in Numele lui Isus. Natura omeneasca este natura omeneasca peste tot in lume, de pe vremea lui Adam pana la generatia de astazi, si iubirea lui Dumnezeu in toate veacurile este fara egal.

3:29 Unitatea Bisericii

3:30 Iubiti frati: Dupa cum diferitele madulare ale organismului uman sunt unite spre a alcatui un corp intreg, si fiecare isi indeplineste slujba in ascultare de inteligenta care conduce intregul, tot asa si membrii bisericii lui Hristos trebuie sa fie uniti intr-un corp simetric, supus inteligentei sfintite a intregului.

3:31 Inaintarea bisericii este intarziata de cursul gresit al membrilor ei. Unirea cu biserica, desi este un act important si necesar, nu-l face pe cineva crestin, nici nu-i asigura mantuirea. Noi nu ne putem asigura un titlu pentru cer prin faptul ca avem numele inscris in registrul comunitatii, in timp ce inimile noastre sunt instrainate de Hristos. Noi trebuie sa fim reprezentantii Sai credinciosi pe pamant, care lucram impreuna cu El. "Prea iubitilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu." Noi trebuie sa tinem minte aceasta sfanta legatura si sa nu facem nimic care sa aduca dezonoare asupra cauzei Tatalui nostru.

3:32 Marturisirea noastra de credinta este mareata. Ca adventisti, pazitori ai Sabatului, noi marturisim ca ascultam de toate poruncile lui Dumnezeu si asteptam venirea Rascumparatorului nostru. Putinilor credinciosi ai lui Dumnezeu le-a fost incredintata cea mai solemna solie de avertizare. Noi trebuie sa aratam prin cuvinte si fapte ca recunoastem marea responsabilitate pe care o avem. Lumina noastra trebuie sa straluceasca asa de clar, incat altii sa poata vedea ca Il slavim pe Tatal in viata noastra zilnica; ca suntem in legatura cu cerul si suntem impreuna mostenitori cu Hristos Isus, ca atunci cand El Se va arata cu putere si slava mare, noi sa fim asemenea Lui.

3:33 Noi cu totii trebuie sa simtim raspunderea individuala, ca membri ai bisericii vizibile si lucratori in via Domnului. Nu trebuie sa asteptam ca fratii nostri, care sunt tot atat de slabi ca si noi, sa ne ajute; pentru ca scumpul nostru Mantuitor ne-a invitat sa ne unim cu El, sa unim slabiciunea noastra cu puterea Lui, ignoranta noastra cu intelepciunea Lui, nevrednicia noastra cu meritul Lui. Nici unul dintre noi nu poate ocupa o pozitie neutra; influenta noastra va vorbi pentru sau contra. Suntem agenti activi pentru Hristos sau pentru vrajmas. Noi ori adunam cu

3:34 Hristos, ori risipim. Adevarata convertire este o schimbare radicala. Chiar tendinta mintii si inclinatia inimii trebuie schimbate si viata devine iarasi noua in Hristos.

3:35 Dumnezeu conduce un popor sa stea in unire desavarsita pe platforma adevarului vesnic. Hristos S-a dat pe Sine lumii ca sa poata "sa-Si curateasca un norod care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune". Procesul acesta de curatire are menirea sa curete biserica de nedreptate si de spiritul de discordie si controversa, ca toti credinciosii sa poata cladi, in loc sa darame, si sa-si concentreze energiile asupra lucrarii celei mari care le sta in fata. Dumnezeu are in plan ca tot poporul Lui sa ajunga la unitatea de credinta. Rugaciunea lui Hristos chiar inainte de rastignire a fost ca ucenicii Lui sa fie una, asa cum El era una cu Tatal, ca lumea sa poata crede ca El a fost trimis de Tatal. Aceasta rugaciune, cea mai miscatoare si mai minunata, a ajuns peste secole pana in zilele noastre; deoarece cuvintele Lui au fost: "Si Ma rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor".

3:36 Cat de serios ar trebui ca cei care marturisesc ca sunt urmasi ai lui Hristos sa caute sa raspunda acestei rugaciuni prin viata lor! Multi nu inteleg sfintenia legaturii cu biserica si sunt putin dispusi sa se supuna restrictiilor si disciplinei. Cursul actiunii lor arata ca isi inalta judecata mai presus de cea a bisericii unite si nu sunt atenti sa se pazeasca sa nu incurajeze glasul spiritului de opozitie. Cei care detin pozitii de raspundere in biserica pot sa aiba defecte in comun cu altii si pot gresi in hotararile lor; dar, cu toate acestea, biserica lui Hristos de pe pamant le-a dat o autoritate care nu poate fi dispretuita. Dupa invierea Sa, Hristos a dat putere Bisericii Sale, spunand: "Celor ce le veti ierta pacatele, vor fi iertate; si cele ce le veti tinea, vor fi tinute".

3:37 Legatura cu biserica nu trebuie sa fie anulata cu usurinta; totusi, cand calea unora care marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos este barata sau cand cuvantul lor n-are influenta conducatoare pe care ei

3:38 cred ca o merita, vor ameninta ca parasesc biserica. Este adevarat ca, parasind biserica, ei vor suferi cel mai mult; pentru ca, retragandu-se din randurile ei, se expun pe deplin ispitelor lumii.

3:39 Fiecare credincios trebuie sa se ataseze de biserica cu toata inima. Prosperitatea ei trebuie sa-l intereseze in primul rand; si daca el nu simte ca are obligatia sfanta de a colabora cu biserica in beneficiul ei, aceasta poate activa cu mult mai bine fara el. Toti pot face ceva pentru cauza lui Dumnezeu. Sunt unii care cheltuiesc o mare suma pentru obiecte de lux nefolositoare; ei isi satisfac poftele, dar simt o mare povara sa contribuie cu banii lor pentru a sprijini biserica. Ei sunt dispusi sa primeasca toate privilegiile ei, dar prefera sa-i lase pe altii sa plateasca notele de plata. Cei care simt, intr-adevar, un interes adanc pentru inaintarea cauzei nu vor ezita sa investeasca bani in intreprindere, oriunde si oricand este nevoie. Vor simti, de asemenea, o solemna datorie de a ilustra in caracterul lor invataturile lui Hristos, fiind in pace unul cu altul si actionand in armonie perfecta, ca un intreg nedivizat. Ei trebuie sa supuna judecata lor individuala judecatii trupului bisericii. Multi traiesc numai pentru ei insisi. Isi privesc viata cu mare satisfactie, placandu-le sa creada ca sunt nevinovati, cand, de fapt, nu fac nimic pentru Dumnezeu si traiesc in directa opozitie cu Cuvantul Lui. Pazirea formelor exterioare nu va satisface niciodata lipsa cea mare a sufletului omenesc. O marturisire a credintei in Hristos nu este suficienta sa faca pe cineva in stare sa treaca proba in ziua judecatii. Trebuie sa fie o incredere perfecta in Dumnezeu, o dependenta ca de copil fata de fagaduintele Lui si o totala consacrare fata de vointa Sa.

3:40 Dumnezeu Si-a incercat totdeauna poporul in cuptorul suferintelor, ca sa-l probeze hotarat si cu adevarat si sa-l curete de toate nedreptatile. Dupa ce Avraam si fiul sau au trecut cea mai severa proba la care au putut fi supusi, Dumnezeu i-a vorbit lui Avraam prin ingerul Lui: "Caci stiu acum ca te temi de Dumnezeu, intrucat n-ai crutat pe fiul tau, pe singurul tau

3:41 fiu pentru Mine." Prin aceasta fapta mare, caracterul lui Avraam a stralucit remarcabil. Ea ilustreaza cu putere desavarsita lui incredere in Domnul, de la care n-a retinut nimic, nici chiar pe fiul sau primit prin fagaduinta.

3:42 Nu exista nimic mai pretios pentru noi de dat lui Isus. Daca Ii restituim talantii pe care ni i-a incredintat spre pastrare, El ne va da si mai mult. Fiecare efort pe care il facem pentru Hristos va fi rasplatit si fiecare sarcina pe care o indeplinim in Numele Lui va sluji spre fericirea noastra. Dumnezeu L-a predat pe mult iubitul Sau Fiu chinurilor rastignirii, pentru ca toti cei care cred in El sa poata deveni una prin Numele lui Isus. Daca Hristos a facut un sacrificiu atat de mare spre a-i mantui pe oameni si a-i aduce in unire unul cu altul, dupa cum si El era unit cu Tatal, ce sacrificiu este prea mare pentru ucenicii Lui sa faca, pentru a pastra aceasta unitate?

3:43 Daca lumea vede ca in biserica lui Dumnezeu exista o armonie perfecta, aceasta va fi pentru ei o dovada puternica in favoarea religiei crestine. Disensiuni, nefericite neintelegeri si mici judecati in biserica Il dezonoreaza pe Rascumparatorul nostru. Toate acestea pot fi evitate daca eul este supus fata de Dumnezeu si urmasii lui Isus asculta de glasul bisericii. Necredinta sugereaza ca independenta individuala mareste importanta noastra si ca a ceda la ideea noastra despre ce este drept si potrivit in favoarea hotararii bisericii este slabiciune; dar a ceda fata de astfel de simtaminte sau pareri este riscant si ne va duce la anarhie si la confuzie. Hristos a vazut ca unitatea si tovarasia crestina erau necesare pentru cauza lui Dumnezeu, de aceea le-a impus ucenicilor Sai. Si istoria crestinatatii de atunci si pana acum dovedeste in mod hotarat ca numai in unitate exista putere. Lasati ca judecata individuala sa fie supusa fata de autoritatea bisericii.

3:44 Apostolii au simtit necesitatea strictei unitati si au lucrat serios in acest scop. Pavel i-a indemnat pe fratii lui prin aceste cuvinte: "Va indemn, fratilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, sa aveti toti acelasi fel de vorbire, sa n-aveti dezbinari intre voi, ci sa fiti uniti, in chip desavarsit intr-un gand si o simtire."

3:45 El le-a scris si fratilor lui filipeni: "Deci, daca este vreo indemnare in Hristos, daca este vreo mangaiere in dragoste, daca este vreo legatura a Duhului, daca este vreo milostivire si vreo indurare, faceti-mi bucuria deplina, si aveti o simtire, o dragoste, un suflet si un gand."

3:46 Romanilor le-a scris: "Dumnezeul rabdarii si al mangaierii sa va faca sa aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii, dupa pilda lui Hristos Isus; pentru ca toti impreuna, cu o inima si cu o gura, sa slaviti pe Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Isus Hristos. Asadar, primiti-va unii pe altii, cum v-a primit si pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu."

3:47 Petru le-a scris bisericilor imprastiate: "Incolo, toti sa fiti cu aceleasi ganduri, simtind cu altii, iubind ca fratii, milosi, smeriti. Nu intoarceti raul pentru rau, nici ocara pentru ocara; dimpotriva, binecuvantati, caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea."

3:48 Si Pavel, in epistola sa catre Corinteni, spune: "Incolo, fratilor, fiti cu un cuget, traiti in pace, si Dumnezeul dragostei si al pacii va fi cu voi."

3:49 Porneste inainte

3:50 Ostile imense ale lui Israel au marsaluit in triumf vesel din Egipt, locul indelungatei si crudei lor robii. Egiptenii nu au consimtit sa-i lase liberi pana n-au fost avertizati in mod remarcabil de judecatile lui Dumnezeu. Ingerul razbunator a vizitat fiecare casa a Egiptului si a lovit cu moartea pe intaiul nascut din fiecare familie. Nici unul n-a

3:51 scapat, de la mostenitorul lui faraon pana la intaiul nascut al captivului din inchisoare. Intaiul nascut al vitelor a fost de asemenea ucis dupa porunca Domnului. Dar ingerul mortii a trecut peste casele copiilor lui Israel si acolo n-a intrat.

3:52 Faraon, cuprins de groaza din cauza plagilor care s-au abatut asupra poporului sau, i-a chemat pe Moise si pe Aaron inaintea lui in timpul noptii si le-a poruncit sa plece din Egipt. Era nerabdator ca ei sa plece fara intarziere; pentru ca el si poporul lui se temeau ca, daca blestemul lui Dumnezeu nu este indepartat, tara avea sa devina un vast teren de inmormantare.

3:53 Copiii lui Israel au fost bucurosi sa primeasca vestea eliberarii si s-au grabit sa paraseasca locul robiei lor. Dar drumul a fost obositor, si in cele din urma, curajul lor a scazut. Calatoria i-a dus peste dealuri sterpe si campii pustii. A treia noapte s-au gasit imprejmuiti de lanturi de munti, in timp ce Marea Rosie era in fata lor. Au fost uluiti si au deplans mult situatia lor. L-au invinuit pe Moise ca i-a condus in acest loc, deoarece credeau ca au luat o cale gresita. "Cu siguranta", au spus ei, "acesta nu este drumul spre pustia Sinai, nici spre tara Canaanului, fagaduita parintilor nostri. Nu putem merge mai departe, ci acum trebuie ori sa inaintam in apele Marii Rosii, ori sa ne intoarcem in Egipt."

3:54 Apoi, ca o completare la nenorocirea lor, iata ca oastea egipteana era pe urmele lor! Ostirea impunatoare este condusa de insusi faraon, care a regretat ca i-a eliberat pe evrei si s-a temut ca el i-a alungat spre a deveni o mare natiune vrajmasa. Ce noapte de incurcatura si nenorocire a fost aceasta pentru Israel! Ce contrast fata de acea dimineata glorioasa, cand au iesit din robia Egiptului si cu fericita bucurie s-au aliniat in marsul spre pustie! Cat de neputinciosi s-au simtit in fata acelui vrajmas puternic! Bocetele femeilor si ale copiilor cuprinsi de groaza, amestecate cu mugetul vitelor si behaitul oilor, s-a adaugat la sumbra confuzie a situatiei.

3:55 Dar a pierdut Dumnezeu din vedere toata purtarea Lui de grija pentru poporul Sau, ca sa-l lase sa fie nimicit? N-avea El sa-i avertizeze de primejdie si sa-i scape de vrajmasii lor? Dumnezeu n-avea placere sa-si deruteze poporul. El Insusi l-a indemnat pe Moise sa tabarasca la Marea Rosie si tot El i-a informat mai departe: "Faraon va zice despre copiii lui Israel: 'S-au ratacit prin tara; ii inghite pustia.' Eu voi impietri inima lui Faraon, si-i va urmari; dar Faraon si toata oastea lui vor face sa se arate slava Mea, si Egiptenii vor sti ca Eu sunt Domnul".

3:56 Isus Se afla in fruntea marii ostiri. Stalpul de nor din timpul zilei si stalpul de foc din timpul noptii reprezentau pe conducatorul lor divin. Dar evreii n-au suportat cu rabdare proba Domnului. Glasurile lor s-au ridicat cu repros si condamnare impotriva lui Moise, conducatorul lor vizibil, pentru ca i-a adus intr-un pericol asa de mare. Ei nu s-au increzut in puterea ocrotitoare a lui Dumnezeu si n-au recunoscut nici bratul Lui, care oprea relele din jurul lor. In groaza lor cumplita, uitasera de toiagul cu care Moise a schimbat apa Nilului in sange si de calamitatile pe care le-a adus Dumnezeu asupra egiptenilor pentru ca persecutasera pe poporul Sau ales. Ei uitasera toate interventiile miraculoase ale lui Dumnezeu in favoarea lor.

3:57 "Ah", strigau ei, "cu mult mai bine era pentru noi sa fi ramas in robie! Este mai bine sa traiesti ca sclav decat sa mori de foame si de oboseala in pustie, sau sa fii ucis in razboi cu vrajmasii nostri." Ei s-au intors impotriva lui Moise, criticandu-l aspru pentru ca nu i-a lasat acolo unde erau, in loc sa-i scoata ca sa piara in pustie.

3:58 Moise era foarte mahnit din cauza ca celor din poporul lui le lipsea credinta, mai ales ca au fost de repetate ori martori la manifestarile puterii lui Dumnezeu in favoarea lor. Era foarte intristat din cauza ca il invinuiau pentru primejdiile si dificultatile situatiei, cand el a urmat pur si simplu poruncile exprese ale lui Dumnezeu. Dar era ferm incredintat ca Dumnezeu avea sa-i duca la loc sigur; si a infruntat reprosurile si

3:59 a linistit temerile poporului sau, chiar mai inainte sa poata discerne planul eliberarii lor.

3:60 Este adevarat ca se aflau intr-un loc din care era imposibil sa fie salvati, daca Insusi Dumnezeu nu intervenea sa-i salveze; dar au fost adusi in aceasta stramtoare prin ascultare de poruncile divine, si Moise nu s-a temut de consecinte. El "a raspus poporului: 'Nu va temeti de nimic, stati pe loc, si veti vedea izbavirea, pe care v-o va da Domnul in ziua aceasta; caci pe Egiptenii acestia, pe care-i vedeti azi, nu-i veti mai vedea niciodata. Domnul Se va lupta pentru voi, iar voi stati linistiti."

3:61 N-a fost un lucru usor sa mentii ostile lui Israel in asteptare inaintea Domnului. Oamenii erau tulburati si plini de groaza. Le lipseau disciplina si stapanirea de sine. Impresionati de ororile situatiei lor, ei au devenit violenti si irationali. Se asteptau sa cada repede in mainile asupritorilor, si bocetele si invinuirile lor erau vehemente si patrunzatoare. Minunatul stalp de nor i-a insotit in peregrinarile lor si i-a ocrotit de razele fierbinti ale soarelui. Toata ziua el s-a deplasat grandios in fata lor, nefiind expusi nici stralucirii soarelui si nici furtunii; iar noaptea, devenea stalp de foc, ca sa le lumineze calea. Ei l-au urmat ca un semn al lui Dumnezeu sa mearga inainte; dar acum se intrebau daca acesta n-ar putea fi umbra unei teribile calamitati care urma sa cada asupra lor, deoarece nu el i-a condus pe partea gresita a muntelui, pe un drum de netrecut? Astfel, ingerul lui Dumnezeu le-a aparut in mintea lor inselata ca prevestitor al dezastrului.

3:62 Dar acum, cand ostirea egipteana se apropia de ei, asteptandu-se sa-i faca o prada usoara, stalpul de nor s-a ridicat maiestuos spre cer, a trecut peste israeliti si a coborat intre ei si ostile Egiptului. Un zid de intuneric s-a interpus intre cei urmariti si urmaritorii lor. Egiptenii n-au mai putut vedea tabara evreilor si au fost obligati sa se opreasca. Dar deoarece intunericul noptii devenea mai profund, zidul de nori devenea o mare lumina pentru evrei, luminand intreaga tabara cu stralucirea zilei.

3:63 Atunci, speranta ca ar putea fi eliberati a aparut in inima israelitilor. Si Moise si-a ridicat glasul catre Domnul. "Domnul a zis lui Moise: 'Ce rost au strigatele acestea? Spune copiilor lui Israel sa porneasca inainte. Tu, ridica-ti toiagul, intinde-ti mana spre mare, si despic-o; si copiii lui Israel vor trece prin mijlocul marii ca pe uscat'."

3:64 Apoi Moise, ascultand de porunca divina, si-a intins toiagul si apele s-au despartit, adunandu-se ca un zid de fiecare parte si lasand o carare larga pe fundul marii, pentru copiii lui Israel. Lumina de la stalpul de foc stralucea peste talazurile incununate cu spuma, luminand drumul care era taiat ca o brazda grandioasa prin apele Marii Rosii, pana ce se pierdea in intunericul tarmului mai indepartat.

3:65 Toata noaptea a rasunat zgomotul pasilor ostirii lui Israel, care trecea Marea Rosie; dar norul i-a ascuns de vederea vrajmasilor lor. Egiptenii, obositi de marsul lor fortat, au cantonat pentru noapte pe tarm. Ei ii vazusera pe evrei numai la o mica distanta in fata lor si, deoarece se parea ca nu exista nici o posibilitate de scapare, au hotarat sa se odihneasca peste noapte, si de dimineata sa faca o captura usoara. Noaptea era tare intunecoasa, se parea ca norii ii inconjoara ca o substanta palpabila. Asupra taberei s-a lasat un somn adanc; chiar si santinelele au atipit la posturile lor.

3:66 In cele din urma, un puternic sunet de trambita trezeste ostirea. Norul trece inainte. Evreii se misca. Glasuri si strigate de mars vin dinspre mare. Mai este inca atat de intuneric, incat nu pot sa vada poporul care scapa, dar comanda este data sa fie gata pentru urmarire. Se aud zanganit de arme si zgomotul carelor de razboi, aranjarea de catre capitani a unitatilor si nechezatul cailor. In cele din urma, coloana de mars este formata si forteaza inainte prin intuneric, in directia multimii care scapa.

3:67 In intuneric si confuzie, ei dau navala, nestiind ca au intrat in albia marii si ca sunt incadrati de ambele parti de amenintatoare ziduri de apa.

3:68 Ei doresc mult sa scape de ceata si intuneric si sa li se descopere evreii si pozitia lor aproximativa. Rotile carelor de razboi se adancesc in nisipul moale, caii devin incalciti si nestapaniti. Domneste confuzia, dar ei forteaza inaintarea, simtindu-se siguri de victorie.

3:69 In cele din urma, norul cel misterios se schimba in stalp de foc in fata ochilor lor uimiti. Tunetele bubuie si fulgerele stralucesc, valurile se rostogolesc in jurul lor si frica pune stapanire pe inimile lor. In mijlocul groazei si confuziei, lumina cea sinistra le descopera egiptenilor uimiti apele teribile masate la dreapta si la stanga. Ei vad calea cea larga pe care o facuse Domnul pentru poporul Sau peste nisipul lucitor al marii si privesc la triumfatorul Israel de pe tarmul mai indepartat.

3:70 I-a cuprins confuzia si consternarea. In mijlocul maniei elementelor naturii, in care aud glasul unui Dumnezeu manios, ei se straduiesc sa fuga spre tarmul pe care de-abia il parasisera. Dar Moise si-a intins toiagul si apele ingramadite in sus, suierand, urland dornice dupa prada, s-au rostogolit asupra ostirii Egiptului. Mandrul faraon si legiunile sale, impodobitele care de lupta si sclipitoarea armura, cai si calareti sunt inghititi de marea cea furtunoasa. Puternicul Dumnezeu al lui Israel Si-a eliberat poporul, si cantecele lor de recunostinta se inalta spre ceruri, pentru ca Dumnezeu a lucrat atat de minunat in favoarea lor.

3:71 Istoria copiilor lui Israel este scrisa pentru invatatura si avertizarea tuturor crestinilor. Cand israelitii erau surprinsi de primejdii si dificultati si calea lor parea sa fie oprita, credinta ii parasea si ei murmurau impotriva conducatorului pe care l-a hotarat Dumnezeu pentru ei. Ei l-au invinuit pentru ca i-a adus in pericol, cand el doar a ascultat de glasul lui Dumnezeu.

3:72 Porunca divina era: "Porneste inainte". Ei nu trebuia sa astepte pana cand calea avea sa fie deschisa si pana puteau sa inteleaga tot planul de eliberare. Cauza lui Dumnezeu este inainte, si El va descoperi calea inaintea poporului Sau. A ezita

3:73 si a murmura inseamna a manifesta neincredere in Sfantul lui Israel. Dumnezeu, in providenta Sa, i-a adus pe evrei in intariturile muntelui, cu Marea Rosie in fata lor, pentru ca El sa poata aduce la indeplinire eliberarea lor si sa-i scape pentru totdeauna de vrajmasi. El ii putea salva pe orice alta cale, dar a ales aceasta metoda ca sa le incerce credinta si sa le intareasca increderea in El.

3:74 Noi nu-l putem invinui pe Moise ca a gresit drumul pentru ca poporul a murmurat impotriva cursului lui. Inimile lor razvratite si nesupuse i-au facut sa-l critice pe barbatul pe care Dumnezeu l-a insarcinat sa conduca pe poporul Sau. In timp ce Moise actiona in temere de Dumnezeu si conform cu instructiunile Lui, avand deplina credinta in fagaduintele Lui, cei care ar fi trebuit sa-l sprijine au ajuns descurajati si n-au putut vedea in fata lor decat dezastru, infrangere si moarte.

3:75 Acum, Domnul Se ocupa de poporul Sau care crede adevarul prezent. El planuieste sa produca rezultate importante, si in timp ce in providenta Sa lucreaza in acest scop, El zice poporului Sau: "Porneste inainte." Este adevarat ca drumul nu este inca deschis; dar cand ei pasesc inainte in puterea credintei si cu curaj, Dumnezeu va deschide calea inaintea ochilor lor. Totdeauna vor exista oameni care jelesc, cum a facut vechiul Israel, si pentru dificultatile situatiei lor ii invinuiesc pe cei pe care Dumnezeu i-a ridicat pentru scopul special de inaintare a cauzei Sale. Ei nu reusesc sa vada ca Dumnezeu ii incearca, aducandu-i in locuri stramte, din care nu exista alta eliberare decat prin bratul Lui.

3:76 Sunt vremuri cand viata crestina pare asediata de primejdii, si sarcina pare greu de dus la indeplinire. Imaginatia zugraveste o ruina iminenta in fata si robie sau moarte in spate. Totusi, glasul lui Dumnezeu vorbeste peste toate descurajarile: "Porneste inainte." Noi trebuie sa ascultam de aceasta porunca, oricare ar fi rezultatul, chiar daca privirea noastra nu poate patrunde intunericul si cu toate ca simtim valuri reci in jurul picioarelor noastre.

3:77 Evreii erau obositi si inspaimantati; cu toate acestea, daca s-ar fi dat inapoi cand Moise le-a poruncit sa inainteze, daca ar fi refuzat

3:78 sa se apropie de Marea Rosie, Dumnezeu n-ar fi deschis niciodata calea pentru ei. Marsaluind in jos, direct spre apa, ei au dovedit ca aveau credinta in Cuvantul lui Dumnezeu, asa cum a fost rostit de Moise. Au facut tot ce le-a stat in putere si apoi Puternicul lui Israel a indeplinit partea Sa si a despartit apele, ca sa faca o cale pentru picioarele lor.

3:79 Norii care se aduna asupra caii noastre niciodata nu vor disparea dinaintea unui duh care se clatina si se indoieste. Necredinta spune: "Niciodata nu putem trece peste aceste obstacole; sa asteptam pana vor fi indepartate si sa putem vedea clar calea noastra." Dar credinta indeamna curajoasa la inaintare, nadajduind totul, crezand totul. Ascultarea de Dumnezeu aduce sigur biruinta. In cer, putem ajunge numai prin credinta.

3:80 Exista o mare asemanare intre istoria noastra si cea a copiilor lui Israel. Dumnezeu a condus pe poporul Sau din Egipt in pustie, unde putea sa pazeasca Legea Sa si sa asculte de glasul Lui. Egiptenii, care n-aveau respect fata de Domnul, erau cantonati aproape de ei; totusi, ceea ce pentru israeliti era un mare potop de lumina, care a luminat intreaga tabara si care a revarsat stralucire pe calea din fata lor, a fost pentru ostirea lui faraon un zid de nori, facand intunericul noptii si mai intunecos.

3:81 Tot asa si in vremea de acum, exista un popor pe care Dumnezeu l-a facut depozitarul Legii Sale. Pentru cei care asculta de ele, poruncile lui Dumnezeu sunt ca un stalp de foc, care conduce si lumineaza calea spre mantuire vesnica. Dar pentru cei care le dispretuiesc, ele sunt ca norii de noapte. "Frica Domnului este inceputul intelepciunii." Mai buna decat orice alta cunostinta este intelegerea Cuvantului lui Dumnezeu. In pazirea poruncilor lui este o mare rasplata si nici o ademenire pamanteasca nu trebuie sa clatine credinta crestinului. Bogatii, onoare si pompa lumeasca sunt doar ca zgura care va pieri in fata focului maniei lui Dumnezeu.

3:82 Glasul Domnului, care le porunceste credinciosilor Lui "porniti inainte", adesea le incearca credinta pana la extrem. Dar daca vor amana ascultarea pana ce orice umbra de nesiguranta va fi indepartata din gandirea lor si n-a mai ramas

3:83 nici un risc de nereusita sau infrangere, ei niciodata nu se vor misca. Cei care cred ca le este imposibil sa se supuna vointei lui Dumnezeu si sa aiba credinta in fagaduintele Lui, pana ce nu este totul clar si lamurit inaintea lor, niciodata nu se vor supune. Credinta nu este siguranta cunostintei, ea "este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad". Ascultarea de poruncile lui Dumnezeu este singura cale pentru a obtine favoarea Lui. Lozinca crestinului trebuie sa fie: "Porneste inainte".

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: