English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.3, 50


50:1 Puterea apetitului

50:2 Una dintre cele mai mari ispite careia trebuia sa-i faca fata omul este cea legata de pofta. Intre minte si trup exista o minunata si misterioasa legatura. Ele se influenteaza reciproc. Pastrarea corpului intr-o stare sanatoasa pentru a-i dezvolta taria, asa incat fiecare parte a mecanismului viu sa poata functiona

50:3 in mod armonios, acesta ar trebui sa fie primul studiu din viata noastra. A neglija corpul inseamna a neglija mintea. Nu poate fi un lucru spre slava lui Dumnezeu ca trupurile copiilor Sai sa fie bolnave sau ca mintile lor sa fie pipernicite. Ingaduirea gustului cu pretul sanatatii este o pacatoasa vatamare a simturilor. Cei care comit vreun act oarecare de necumpatare, fie mancand, fie band, isi irosesc energiile fizice si isi slabesc puterea morala. Ei vor simti rasplata care urmeaza incalcarii legilor ce guverneaza trupul.

50:4 Rascumparatorul lumii stia ca ingaduirea apetitului avea sa aduca debilitate fizica si sa insensibilizeze in asa masura organele simturilor, incat lucrurile sfinte si vesnice nu aveau sa mai fie deosebite. Hristos stia ca lumea era robita lacomiei si ca aceasta slabiciune avea sa slabeasca puterile morale. Daca ingaduirea apetitului avea o asemenea inraurire asupra neamului omenesc incat, pentru a-i zdrobi puterea, a fost nevoie ca, in locul omului, Fiul lui Dumnezeu sa posteasca aproape sase saptamani, ce lucrare sta inaintea crestinului pentru a birui intocmai cum a biruit Hristos! Taria ispitei de ingaduire a apetitului stricat nu poate fi masurata decat prin chinurile de nespus ale lui Hristos in acel post lung in pustie.

50:5 Hristos stia ca pentru a putea duce inainte cu succes planul de mantuire, trebuia sa inceapa lucrarea de rascumparare exact acolo unde a inceput ruina. Adam a cazut prin ingaduirea apetitului. Pentru a-i intipari omului obligatiile lui de a respecta Legea lui Dumnezeu, Hristos Si-a inceput lucrarea de rascumparare reformand obiceiurile fizice ale omului. Decaderea virtutii si degenerarea rasei umane se datoreaza in principal ingaduirii apetitului pervertit.

50:6 Exista o responsabilitate solemna asupra tuturor, mai cu seama asupra predicatorilor care propovaduiesc adevarul, de a birui in privinta apetitului. Folosul pe care l-ar putea aduce ar fi mult mai mare daca acestia ar avea stapanire asupra poftelor si pasiunilor lor; iar puterile lor mintale si morale ar fi mai mari daca ar combina munca fizica cu efortul intelectual. Prin obiceiuri de cumpatare stricta si prin munca intelectuala combinata cu cea fizica, ei ar putea presta mult mai multa munca si pastra o minte limpede.

50:7 Daca ar urma o astfel de cale, gandurile si cuvintele lor ar curge cu mai multa libertate, exercitiul lor religios ar avea mai multa energie, iar impresiile pe care le-ar face asupra ascultatorilor lor ar fi mai insemnate.

50:8 Necumpatarea in mancare, chiar si in ce priveste alimentele de o calitate corespunzatoare, va avea o influenta istovitoare asupra organismului si va toci simtamintele mai adanci si mai sfinte. Cumpatarea stricta in mancare si consumul de lichide este esentiala pentru pastrarea sanatoasa si exercitarea cu vigoare a tuturor functiilor corpului. Obiceiurile de stricta cumpatare, combinate cu exercitiul musculaturii si al mintii deopotriva, vor pastra atat vigoarea intelectuala, cat si cea fizica si vor da puterea de a rezista celor angajati in slujire, editorilor si tuturor celorlalti ale caror obiceiuri sunt sedentare. Ca popor, cu toata marturisirea noastra ca pazim reforma sanatatii, mancam prea mult. Ingaduirea apetitului este cauza cea mai mare a debilitatii fizice si intelectuale si sta la temelia slabiciunii care este evidenta pretutindeni.

50:9 Necumpatarea incepe la mesele noastre, prin folosirea alimentelor nesanatoase. Dupa o vreme, prin continua satisfacere a slabiciunilor, organele digestive slabesc si hrana consumata de obicei nu mai satisface apetitul. Sunt induse stari nesanatoase si apare o pofta pentru hrana mai stimulatoare. Ceaiul, cafeaua si alimentele din carne produc un efect imediat. Sub influenta acestor otravuri, sistemul nervos este excitat si, in anumite cazuri, pentru moment, intelectul pare revigorat si imaginatia mai vie. Pentru ca aceste stimulente aduc pentru acel moment rezultate atat de agreabile, multi trag concluzia ca au intr-adevar nevoie de ele si continua sa le foloseasca. Exista insa intotdeauna o reactie. Sistemul nervos, fiind excitat asa cum n-ar fi trebuit, a imprumutat putere, care sa fie folosita imediat, din resursele ce urmau sa fie folosite in viitor. Toata aceasta inviorare temporara a organismului este urmata de depresie. Slabirea puterii organelor excitate, dupa ce stimulentul si-a pierdut forta, va fi direct proportionala cu masura in care aceste stimulente au inviorat temporar sistemul. Apetitul este educat sa ravneasca ceva mai tare, care sa aiba calitatea

50:10 de a mentine si spori starea agreabila de excitare, pana cand ingaduirea slabiciunii devine obicei - si exista o dorinta continua pentru stimulente mai puternice, cum ar fi tutunul, vinul si tariile. Cu cat este rasfatat mai mult apetitul, cu atat vor fi mai frecvente cererile lui si mai greu de controlat. Cu cat este mai slabit organismul si cu cat este mai incapabil de a renunta la stimulentele artificiale, cu atat creste mai mult pasiunea pentru aceste lucruri., pana cand vointa este coplesita si pare ca nu mai are nici o putere prin care sa tagaduiasca pofta nefireasca pentru slabiciunile respective.

50:11 Singura cale sigura este de a nu lua, de a nu gusta, de a nu atinge ceaiurile cafeaua, vinurile, tutunul, opiumul si bauturile alcoolice. Necesitatea ca oamenii acestei generatii sa cheme in ajutorul lor puterea vointei, intarita de harul lui Dumnezeu, pentru a se impotrivi si celei mai mici ingaduinte a poftei stricate este de doua ori mai mare decat a fost cu mai multe generatii in urma. Insa cei din generatia prezenta au mai putina putere de stapanire de sine decat au avut cei care au trait atunci. Cei ce si-au ingaduit apetitul pentru aceste stimulente si-au transmis poftele si pasiunile stricate copiilor lor si este nevoie de o mai mare putere morala pentru a rezista necumpatarii, in toate formele ei. Singura cale absolut sigura pe care s-o urmam este de a sta fermi de partea cumpatarii si de a nu ne aventura pe cararea primejdiei.

50:12 Maretul tel pentru care Hristos a suportat acel post lung in pustie a fost de a ne invata necesitatea tagaduirii de sine si cumpatarii. Aceasta lucrare ar trebui sa inceapa la mesele noastre si sa fie implinita cu strictete in toate sectoarele vietii. Rascumparatorul lumii a coborat din Cer pentru a-l ajuta pe om in slabiciunea sa, pentru ca, in puterea pe care a venit sa i-o aduca Isus, sa poata deveni puternic, sa biruie pofta si pasiunea si sa fie invingator in orice privinta.

50:13 Multi parinti educa gusturile copiilor lor si le formeaza poftele. Ei le permit sa manance alimente din carne si sa bea ceai si cafea. Carnurile foarte condimentate, ceaiul si cafeaua, pe care unele mame ii incurajeaza pe copiii lor sa le consume, pregatesc pentru acestia calea de a ravni stimulente mai tari, cum ar fi tutunul. Folosirea tutunului incurajeaza

50:14 apetitul pentru bauturile alcoolice; iar folosirea tutunului si alcoolului slabesc, in mod invariabil, puterea nervilor.

50:15 Daca simtamintele morale ale crestinilor ar fi trezite asupra subiectului cumpatarii in toate lucrurile, ei ar putea, prin exemplul lor, incepand la propriile lor mese, sa-i ajute pe cei care sunt slabi in privinta stapanirii de sine, care sunt aproape neputinciosi sa reziste indemnurilor poftei. Daca am putea sa realizam ca obiceiurile pe care ni le formam in aceasta viata ne vor afecta interesele vesnice, ca soarta noastra vesnica depinde de obiceiuri de stricta cumpatare, am lucra pana in punctul cumpatarii stricte in mancare si bautura. Prin exemplul si efortul nostru personal, am putea fi mijloacele de salvare a multe suflete de la degradarea necumpatarii, crima si moarte. Surorile noastre pot face mult in marea lucrare de salvare a altora, asternand mesele lor numai cu alimente sanatoase, hranitoare. Ele isi pot intrebuinta timpul pretios educand gusturile si poftele copiilor lor, formandu-le obiceiuri de cumpatare in toate lucrurile si incurajand tagaduirea de sine si bunavointa pentru binele altora.

50:16 In ciuda exemplului pe care ni l-a dat Hristos in pustia ispitei, prin tagaduirea apetitului si biruirea puterii lui, exista multe mame crestine care, prin exemplul si educatia pe care o dau copiilor lor, ii pregatesc pe acestia sa devina mancai si betivani. Copiilor li se permite adesea sa manance tot ce poftesc si cand poftesc, fara a tine seama de sanatate. Exista multi copii care sunt educati ca gurmanzi inca din pruncie. Prin ingaduirea apetitului, ei sunt transformati in dispeptici de la o varsta frageda. Ingaduinta de sine si necumpatarea in mancare cresc pe masura ce cresc si ei si se intaresc pe masura ce se intaresc ei. Vigoarea mentala si fizica sunt sacrificate prin ingaduinta parintilor. Se formeaza un gust pentru anumite articole alimentare de la care nu pot primi nimic bun, ci numai vatamare; si, in timp ce organismul este impovarat, constitutia lor este debilitata.

50:17 Pastorii, invatatorii si studentii nu ajung sa-si dea seama asa cum ar trebui de necesitatea exercitiului fizic in aer liber. Ei neglijeaza aceasta datorie care este

50:18 esentiala pentru pastrarea sanatatii. Isi solicita mult mintile cu carti si mananca portia unui om care munceste fizic. Prin asemenea obiceiuri, unii devin corpolenti, pentru ca organismul le este incarcat. Altii devin uscativi, fragili si slabi, pentru ca puterile lor vitale sunt epuizate prin degajarea excesului de alimente; ficatul este impovarat si neinstare sa elimine impuritatile din sange, iar rezultatul este boala. Daca exercitiul fizic ar fi combinat cu efortul intelectual, sangele ar fi inviorat in circulatia sa, activitatea inimii ar fi mai buna, impuritatile ar fi eliminate si o noua viata si vigoare ar fi simtite de fiecare parte a corpului.

50:19 Cand mintile pastorilor, invatatorilor si studentilor sunt continuu excitate prin studiu si corpul este lasat inactiv, nervii afectivi sunt suprasolicitati, cata vreme nervii de miscare sunt inactivi. Stresul fiind in intregime asupra organelor mentale, ele ajung epuizate de prea multa munca si slabite, in timp ce muschii isi pierd vigoarea din lipsa de intrebuintare. Nu exista nici un chef de activare a muschilor prin angajare in munca fizica, pentru ca oboseala pare a fi nesuferita.

50:20 Predicatorii lui Hristos, care marturisesc ca sunt reprezentantii Sai, ar trebui sa urmeze exemplul Sau si, mai presus de orice, sa-si faca obiceiurile celei mai stricte cumpatari. Ei ar trebui sa tina viata si exemplul lui Hristos inaintea poporului prin propriile lor vieti de tagaduire si jertfire de sine si generozitate activa. Hristos a biruit pofta in locul omului; iar ei, in locul Sau, au datoria sa dea altora un exemplu vrednic de a fi imitat. Cei care nu simt necesitatea angajarii in lucrarea de castigare a biruintei in punctul apetitului, nu vor reusi sa-si asigure victorii pretioase, pe care le-ar fi putut dobandi, si vor deveni robi ai poftei si patimii care umplu cupa nelegiuirii celor ce locuiesc pe pamant.

50:21 Oamenii care sunt angajati in proclamarea ultimei solii de avertizare a lumii, o solie care urmeaza sa hotarasca destinul sufletelor, ar trebui sa aplice in vietile lor adevarurile pe care le propovaduiesc altora. Ar trebui sa fie un exemplu pentru popor prin felul in care mananca si beau si in

50:22 conversatia si comportamentul lor curat. Lacomia in mancare, ingaduirea pasiunilor josnice si pacate grozave sunt ascunse sub vesmantul sfinteniei de catre multi reprezentanti declarati ai lui Hristos, pretutindeni in lumea noastra. Exista oameni de o destoinicie naturala excelenta ale caror straduinte nu ajung nici la jumatatea a ceea ce ar putea realiza daca ar fi cumpatati in toate lucrurile. Ingaduirea apetitului si pasiunii intuneca mintea, micsoreaza puterea fizica si slabeste taria morala. Gandurile nu le sunt limpezi. Cuvintele lor nu sunt rostite cu putere, nu sunt vitalizate de Duhul lui Dumnezeu, astfel incat sa atinga inimile ascultatorilor.

50:23 Intrucat primii nostri parinti au pierdut Edenul prin ingaduirea apetitului, singura noastra speranta de a recastiga Edenul este prin reprimarea hotarata a poftei si pasiunii. Abtinerea in alimentatie si stapanirea tuturor pasiunilor vor pazi intelectul si vor aduce vigoare mentala si morala, facandu-i pe oameni in stare sa-si puna toate inclinatiile sub controlul puterilor superioare si sa discearna raul si binele, sacrul si profanul. Toti cei ce au o intelegere adevarata a sacrificiului pe care l-a facut Hristos parasindu-Si caminul din Cer pentru a veni in aceasta lume ca sa-i poata arata omului, prin propria Sa viata, cum sa reziste ispitei, isi vor tagadui cu voiosie eul si vor alege sa fie partasi cu Hristos la suferintele Sale.

50:24 Frica de Domnul este inceputul intelepciunii. Cei ce vor birui asa cum a biruit Hristos vor avea nevoie sa se pazeasca neincetat de ispitele Satanei. Pofta si pasiunile ar trebui infranate si aduse sub controlul unei constiinte luminate, pentru ca intelectul sa nu aiba de suferit, priceperea sa fie limpede, astfel incat lucraturile Satanei si capcanele lui sa nu fie vazute ca providenta a lui Dumnezeu. Multi isi doresc rasplata finala si biruinta ce urmeaza sa fie date invingatorilor, dar nu sunt dispusi sa suporte truda, privatiunile si tagaduirea de sine, asa cum a facut-o Rascumparatorul nostru. Numai prin supunere si efort continuu vom birui asa cum a biruit Hristos.

50:25 Puterea stapanitoare a apetitului va sta la baza ruinei a mii de persoane, cand, daca ar fi biruit in acest punct,

50:26 ar fi avut puterea morala pentru a castiga victoria asupra oricarei alte ispite de-a Satanei. Dar cei ce sunt robi ai poftei, nu vor reusi sa-si desavarseasca un caracter crestin. Continua pacatuire a omului, timp de sase mii de ani, a adus ca roade boala, durere si moarte. Si pe masura ce ne apropiem de sfarsitul timpului, ispitele Satanei de a ne ingadui pofta vor fi mai puternice si mai greu de biruit.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: