Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Marturii pentru comunitate vol.3, 31


31:1 Mi s-a aratat ca te afli in primejdia de a te inalta deasupra

31:2 simplitatii lucrarii si de a te ridica pe tine insuti in slavi. Simti ca nu ai nevoie de nici o mustrare sau de vreun sfat; iar limbajul inimii tale este: "Sunt in stare sa judec, sa fac deosebire si sa hotarasc ce este bine si ce este rau. N-am sa permit ca drepturile sa-mi fie calcate in picioare. Nimeni nu o sa-mi dicteze mie. Sunt capabil sa-mi fac propriile planuri de actiune. Sunt tot atat de bun ca oricare altul. Dumnezeu este cu mine si imi da succes in eforturile mele. Cine are autoritatea sa ma impiedice?" Acestea sunt cuvintele pe care le-am auzit de la tine, cand cazul tau se derula inaintea mea, in viziune, nu adresate vreunei persoane, ci ca si cum vorbeai cu tine insuti. Ingerul care era alaturi de mine a repetat aceste cuvinte in timp ce arata catre voi amandoi: "Daca nu va veti converti si nu va veti face ca niste copilasi, nu veti intra in Imparatia cerurilor. Oricine se va smeri ca acest copilas, va fi cel mai mare in Imparatia cerurilor."

31:3 Am vazut ca taria copiilor lui Dumnezeu sta in umilinta lor. Cand ei sunt mici in propriii lor ochi, Isus va fi taria si neprihanirea lor, iar Dumnezeu le va binecuvanta eforturile. Mi s-a aratat ca Dumnezeu il va pune la proba pe fratele A. Ii va da prosperitate intr-o anumita masura, si daca va trece cu bine proba, daca va folosi cum se cuvine binecuvantarile lui Dumnezeu, neatribuindu-si lui cinstea si nedevenind trufas, egoist si increzator doar in sine insusi, Domnul va continua sa-Si reverse binecuvantarile pentru cauza Sa si propria Lui slava.

31:4 Am vazut, frate A., ca te aflai in cel mai mare pericol de a deveni mandru, fatarnic, independent si avand sentimentul ca esti bogat si nu duci lipsa de nimic. Daca nu te pazesti in aceste puncte, Domnul iti va ingadui sa continui, pana cand vei face tu insuti ca slabiciunea ta sa devina evidenta in ochii tuturor. Vei fi adus in situatii in care vei fi crunt ispitit, daca altii nu te privesc in aceeasi lumina inaltatoare in care socoti ca te afli tu si destoinicia ta. Mi s-a aratat ca esti slab pregatit sa suporti multa bogatie si un mare succes. Numai o convertire totala va face lucrarea ce trebuie infaptuita in cazul tau.

31:5 Mi-a fost aratat ca amandoi sunteti din fire egoisti. Daca nu va controlati, va aflati in primejdia permanenta de a va gandi numai la voi insiva si a actiona in acelasi fel. Va faceti planurile asa incat voi sa fiti avantajati, fara sa tineti cont cat de mult i-ati dezonorat pe altii. Sunteti inclinati sa va duceti la implinire propriile voastre idei si planuri, fara sa luati in consideratie planurile altora si sa respectati punctele de vedere sau simtamintele lor.

31:6 Frate A., ai considerat ca lucrarea ta este de o importanta prea mare pentru a te cobori intr-atat, incat sa te implici in indatoriri gospodaresti. Nu ai iubire pentru cerintele acestea. Le-ai neglijat pe cand erai foarte tanar. Insa aceste mici sarcini pe care le neglijezi sunt esentiale pentru formarea unui caracter bine dezvoltat.

31:7 Mi-a fost aratat ca pastorii nostri au in general aceasta deficienta, de a nu se face utili in familiile ai caror oaspeti sunt. Unii isi consacra mintea studiului, pentru ca indragesc mult aceasta ocupatie. Ei nu simt ca este o datorie pe care Dumnezeu o pune in seama pastorilor, aceea de a deveni o binecuvantare in familiile pe care le viziteaza; dar multi isi preocupa mintea cu carti si se izoleaza de familie, nepurtand cu membrii acesteia discutii despre subiectele adevarului. Interesele religioase sunt abia amintite in familie. Acest lucru este cu totul gresit. Pastorii care nu au asupra lor povara si grija lucrarii editoriale si de asemenea grijile si incurcaturile numeroase ale comunitatilor nu ar trebui sa aiba sentimentul ca munca lor este excesiv de grea. Ar trebui sa manifeste cel mai profund interes pentru familiile pe care le viziteaza; nu ar trebui sa simta ca trebuie sa fie tinuti in palme si sa li se slujeasca, in timp ce ei nu ofera nimic in schimb. Exista o obligatie care le revine familiilor crestine, aceea de a-si tine casele deschise pentru primirea slujitorilor lui Hristos, si exista, de asemenea, o datorie a acelor slujbasi care primesc ospitalitatea prietenilor lor crestini, de a-si purta singuri, pe cat este posibil, propriile poveri si sa nu fie o greutate ei insisi pentru prietenii lor. Multi pastori isi intretin ideea ca ei trebuie sa aiba parte de favoruri deosebite si sa li se slujeasca, iar prin faptul ca sunt tratati ca niste animalute de casa rasfatate, ajung adesea sa sufere si capacitatea lor de a fi folositori este prejudiciata.

31:8 Frate si sora A., cand va aflati printre fratii vostri, v-ati facut deja un obicei sa aranjati in asa fel, incat totul sa fie placut pentru voi si sa urmati o cale prin care sa atrageti atentia asupra voastra, fara sa tineti seama daca avantajati sau incomodati pe altii. Sunteti in primejdia de a deveni voi insiva centrul atentiei. V-ati bucurat de trecerea si consideratia altora, cand, atat pentru binele propriilor voastre suflete, cat si pentru binecuvantarea altora, ar fi trebuit sa acordati mai multa atentie celor pe care i-ati vizitat. O asemenea comportare v-ar fi adus o mult mai mare influenta si ati fi fost o binecuvantare prin aceea ca ati fi castigat mai multe suflete la adevar.

31:9 Frate A., te pricepi sa prezinti altora adevarul. Ai o minte cercetatoare, insa in caracterul tau exista defecte serioase, pe care le-am amintit si care trebuie biruite. Neglijezi multe din micile acte de amabilitate ale vietii, pentru ca ai o parere atat de buna despre tine, incat nu iti dai seama ca aceste marunte atentii se cer de la tine. Dumnezeu nu doreste sa-i impovarezi pe altii in timp ce neglijezi sa observi si sa faci lucrurile pe care trebuie sa le faca cineva. Nu se pierde nimic din demnitatea unui slujitor al Evangheliei daca acesta aduce lemne de foc si apa cand este nevoie sau daca face exercitiu fizic prin munca necesara in familia in care este gazduit. Daca nu vede aceste marunte datorii importante si nu foloseste ocazia de a le implini, el se lipseste de binecuvantari adevarate si ii lipseste de asemenea si pe altii de binele pe care este privilegiul lor sa-l primeasca din partea lui.

31:10 Unii dintre pastorii nostri nu depun un exercitiu fizic proportional cu efortul la care isi supun mintea. Ca rezultat, ei sufera de pe urma slabiciunii. Nu exista nici un motiv intemeiat pentru care sa nu se bucure de sanatate pastorii care au de implinit numai indatoririle obisnuite, care ii revin pastorului. Mintea lor nu este neincetat impovarata cu griji apasatoare si responsabilitati grele legate de institutiile noastre importante. Am vazut ca nu exista nici un motiv bine intemeiat pentru care sa esueze in aceasta etapa importanta a lucrarii daca vor acorda atentia cuvenita luminii pe care le-a dat-o Dumnezeu in ce priveste modul in care sa lucreze si sa faca exercitiu fizic si daca vor tine seama de alimentatia lor.

31:11 Unii pastori de-ai nostri mananca foarte mult si apoi nu fac suficient exercitiu fizic pentru a elimina surplusul care se acumuleaza in organism. Ei mananca si apoi isi petrec majoritatea timpului sezand, citind, studiind sau scriind, cand o parte din timpul lor ar trebui acordat muncii fizice sistematice. Predicatorii nostri isi vor pierde cu siguranta sanatatea daca nu sunt mai prevazatori sa nu-si suprasolicite stomacul printr-o cantitate prea mare de hrana, fie ea si din cea sanatoasa. Am vazut ca in aceasta privinta, frate si sora A., va aflati amandoi in primejdie. Alimentatia in exces influenteaza negativ cursivitatea gandurilor si a cuvintelor si acea intensitate a simtamintelor, care este atat de necesara pentru a intipari adevarul in inima ascultatorului. Ingaduinta in ce priveste apetitul intuneca si incatuseaza mintea si raceste emotiile sfinte ale sufletului. Puterile mintale si morale ale unora dintre predicatorii nostri sunt slabite prin alimentatia necorespunzatoare si lipsa exercitiului fizic. Cei care poftesc cantitati mari de mancare nu ar trebui sa-si lase in voie apetitul, ci sa practice tagaduire de sine si sa se bucure de binecuvantarile unor muschi activi si ale unui creier de care nu s-a abuzat. Alimentatia in exces blocheaza intreaga fiinta prin faptul ca deturneaza energia celorlalte organe pentru a implini lucrarea stomacului.

31:12 Esecul pastorilor nostri de a-si folosi in mod proportional toate organele corpului face ca unele dintre acestea sa se uzeze prea mult, in timp ce altele sunt slabite din lipsa de activitate. Daca se permite ca solicitarea sa apese aproape exclusiv asupra unui singur organ sau categorie de muschi, cel folosit in exces va ajunge obosit peste masura si extrem de slabit. Fiecare facultate a mintii si fiecare muschi are lucrarea sa distincta si este necesar ca toate sa fie folosite in mod egal, ca sa se dezvolte armonios si sa pastreze o vigoare sanatoasa. Fiecare organ isi are de facut lucrarea sa in organismul viu. Fiecare rotita din masinarie trebuie sa fie o parte vie, activa, functionala. Toate functiunile au o inraurire reciproca si toate trebuie exercitate pentru a se dezvolta cum se cuvine.

31:13 Frate si sora A., nici unuia dintre voi nu-i face placere munca fizica in gospodarie. Amandoi trebuie sa cultivati dragostea pentru indatoririle practice ale vietii. Aceasta educatie este necesara pentru

31:14 sanatatea voastra si, totodata, va va face mai folositori. Va ganditi prea mult la ceea ce mancati. Ar trebui sa nu va atingeti de ceea ce produce un sange de calitate proasta, amandoi avand scrofuloza.

31:15 Frate A., dragostea ta pentru lectura si neplacerea pe care o ai fata de efortul fizic, aceasta in conditiile in care vorbesti si iti pui la lucru gatul, te predispun la o imbolnavire a gatului si plamanilor. Ar trebui sa te pazesti si sa nu vorbesti cu graba, turuind ceea ce ai de spus ca si cand ai de repetat o lectie. Nu ar trebui sa permiti ca solicitarea sa cada asupra partii de sus a organelor vocale, caci aceasta le va uza si irita neincetat si va crea premisele instalarii bolii. Lucrarea trebuie facuta de muschii abdominali. Plamanii si gatul ar trebui sa fie canalul, dar nu sa infaptuiasca toata munca.

31:16 Mi s-a aratat ca modul in care mananci, tu si sotia ta, va provoca boala, care, o data ce te va fi prins, nu va fi usor de biruit. S-ar putea sa rezistati asa ani in sir si sa nu manifestati semne clare de colaps; insa cauza va fi urmata de rezultate sigure. Dumnezeu nu va face o minune pentru nici unul dintre voi ca sa va pastreze sanatatea si viata. Trebuie sa mancati, sa studiati si sa lucrati cu pricepere, urmand indemnurile unei constiinte luminate. Predicatorii nostri ar trebui sa fie cu totii niste reformatori sinceri si adevarati, nu doar ca unii care imbratiseaza reformele pentru ca si altii o fac, ci din principiu, in ascultare de Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat multa lumina asupra reformei sanatatii, pe care doreste s-o respectam cu totii. El nu trimite lumina pentru a fi respinsa sau nesocotita de catre cei din poporul Sau, fara ca acestia sa sufere consecintele.