English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.3, 3


3:1 Un apel pentru purtatorii de poveri

3:2 Dragi frati si surori, ma simt constransa in acest timp sa ma achit de o datorie neglijata multa vreme.

3:3 Inainte sa se imbolnaveasca, sotul meu a muncit mai mult decat ar fi trebuit sa munceasca doi oameni in acelasi timp. El nu a gasit timp sa-si odihneasca mintea si trupul si sa uite putin de grijile care il apasau. Prin marturii, el a fost avertizat de pericolul care-l ameninta. Mi s-a aratat ca efectua prea multa lucrare intelectuala. Voi reproduce mai jos o marturie scrisa, data inca din 26 august 1855:

3:4 "Pe cand eram in Paris, Maine, mi s-a aratat ca sanatatea sotului meu era intr-o stare critica si ca nelinistea care apasa asupra mintii sale fusese mai mult decat putea el sa suporte. Cand adevarul prezent a fost publicat prima data, el a depus un mare efort si a trudit, incurajat si ajutat prea putin de fratii sai. De la inceput, el a luat asupra-i poveri care-i solicitau prea mult rezistenta fizica.

3:5 Aceste poveri, impartite in mod egal, nu ar fi trebuit sa fie atat de obositoare. In timp ce sotul meu isi lua multe raspunderi, unii dintre fratii sai de slujba nu erau dispusi sa-si asume vreuna. Iar cei care se fereau de poveri si raspunderi nu-si dadeau seama de poverile sale si nu erau interesati de inaintarea lucrarii si de cauza lui Dumnezeu asa cum ar fi trebuit sa fie.

3:6 Sotul meu a simtit aceasta lipsa si si-a intins umarul pentru a cuprinde poveri care erau prea mari si care aproape ca l-au strivit. Ca urmare a acestor eforturi suplimentare, vor fi salvate mai multe suflete; dar tocmai aceste eforturi i-au afectat constitutia fizica si i-au secatuit puterile. Mi s-a aratat ca el ar trebui, intr-o mare masura, sa-si lase nelinistea deoparte; Dumnezeu doreste ca el sa fie eliberat de o asemenea munca obositoare si sa petreaca mai mult timp studiind Scripturile si in compania copiilor sai, cautand sa le educe mintea.

3:7 Am vazut ca nu este de datoria noastra sa ne incarcam singuri cu incercari personale. O asemenea munca intelectuala, indurata din pricina nedreptatilor altora, ar trebui evitata. Sotul meu poate continua sa lucreze din toate puterile - cum a facut-o pana in prezent -, iar ca rezultat sa coboare in mormant si lucrarile lui sa fie pierdute pentru cauza lui Dumnezeu; sau poate fi eliberat acum, cat i-a mai ramas putina energie, pentru a rezista mai mult si pentru ca lucrarile lui sa fie mai eficiente."

3:8 Voi cita acum dintr-o marturie data in 1859: "In ultima viziune, mi s-a aratat ca Domnul voia ca sotul meu sa se ocupe mai mult cu studiul Scripturilor, pentru a putea fi pregatit sa lucreze mai eficient in cuvant si in invatatura, atat in vorbit, cat si in scris. Am vazut ca in trecut ne epuizaseram energiile prin nelinisti si griji multe, pentru a aduce biserica intr-o pozitie buna. Nu ni se cere o asemenea munca epuizanta in locuri diferite, ducand poverile bisericii, caci comunitatile ar trebui sa-si poarte propriile poveri. Lucrarea noastra este de a le instrui in ce priveste Cuvantul lui Dumnezeu, de a le indemna sa vada necesitatea unei religii verificate practic si de a defini cat mai clar cu putinta pozitia corecta in ce priveste adevarul. Dumnezeu dorea ca noi sa ne ridicam glasul in adunarea cea mare in legatura cu subiecte legate de adevarul prezent, care sunt de importanta vitala. Acestea ar trebui prezentate cu claritate si hotarare si, de asemenea, consemnate in scris, pentru ca mesagerii tacuti sa le poata purta catre oamenii de pretutindeni. Din partea noastra se cere o consacrare deplina in lucrarea de capetenie; trebuie sa dorim din suflet sa traim in lumina infatisarii lui Dumnezeu. Daca mintea noastra ar fi mai putin ocupate cu incercarile bisericii, membrii ei ar fi

3:9 mai liberi sa puna in practica subiecte biblice; iar o preocupare mai stransa cu adevarurile Bibliei ar obisnui mintea sa curga pe acel fagas si noi am fi astfel bine pregatiti pentru lucrarea importanta ce ne revine.

3:10 Mi s-a aratat ca Dumnezeu nu a pus asupra noastra poveri atat de grele ca acelea pe care le-am purtat in trecut. Este datoria noastra sa vorbim bisericii si sa le aratam membrilor necesitatea de a lucra pentru ei insisi. Ei au fost dusi in spate prea mult. Motivul pentru care nu ar trebui sa ni se ceara sa luam asupra noastra poveri grele si sa ne angajam intr-o munca peste masura de istovitoare este ca Domnul are pentru noi o lucrare de un alt caracter. El nu doreste sa ne epuizam puterile fizice si intelectuale, ci sa le pastram in rezerva, pentru ca, in ocazii speciale, ori de cate ori este cu adevarat nevoie de ajutor, glasurile noastre sa se poata face auzite.

3:11 Am vazut ca vor fi schimbari importante, in care influenta noastra va fi ceruta spre calauzire; ca se vor ridica influente si vor fi aduse cand si cand erori in biserica si ca atunci va fi nevoie de inraurirea noastra; dar daca am fi epuizati prin lucrarile de pana atunci, nu am avea judecata linistita, prudenta si stapanirea de sine necesare pentru ocazia importanta in care Dumnezeu vrea ca noi sa jucam un rol important.

3:12 Satana ne-a paralizat eforturile, afectand biserica intr-o asemenea masura, incat sa ne sileasca la un volum dublu de munca pentru a ne croi drum prin intuneric si necredinta. Aceste eforturi de a pune lucrurile in randuiala in biserici ne-au stors de puteri, urmarea fiind oboseala si slabiciunea. Am vazut ca avem de facut o lucrare, dar ca vrajmasul sufletelor se va impotrivi fiecarui efort pe care vom incerca sa-l facem. Ca poporul ar putea fi intr-o stare de apostazie, astfel incat Dumnezeu nu-l putea binecuvanta, si aceasta va fi demoralizant; insa noi nu ar trebui sa fim descurajati. Ar trebui sa ne facem datoria de a prezenta lumina si sa lasam raspunderea in seama poporului."

3:13 Voi cita in continuare dintr-o alta marturie, scrisa pe 6 iunie 1863: "Mi s-a aratat ca marturia noastra este inca necesara in comunitate, ca ar trebui sa lucram pentru a ne scuti de incercari si griji

3:14 si ca ar trebui sa ne mentinem mintea intr-un spirit de consacrare. Este datoria celor de la editura sa faca eforturi intelectuale mai mari, iar cea a sotului meu sa se menajeze mai mult. El se ocupa mult timp cu probleme diverse, care ii obosesc si ravasesc mintea, facandu-l incapabil de a mai studia sau de a mai scrie si impiedicand astfel lumina sa sa straluceasca in Review asa cum ar trebui.

3:15 Mintea sotului meu nu ar trebui incarcata si suprasolicitata. Ea trebuie sa se bucure de odihna, iar el trebuie lasat liber sa scrie si sa se ocupe de lucruri pe care altii nu le pot face. Cei angajati la editura i-ar putea ridica de pe umeri multe griji apasatoare, daca s-ar preda lui Dumnezeu si ar manifesta un profund interes pentru lucrare. Nu ar trebui sa existe nici un simtamant egoist printre cei ce lucreaza la editura. Ei sunt angajati in lucrarea lui Dumnezeu si sunt raspunzatori fata de El pentru motivatiile pe care le au si pentru modul in care inainteaza aceasta ramura a lucrarii Sale. Li se cere sa-si disciplineze mintea. Multi cred ca neglijentele nu ar trebui condamnate. Aceasta este o mare greseala. Neglijenta este pacat. Ea duce la multe greseli grosolane si la multa dezordine. Mintii trebuie sa i se dea insarcinari; ea trebuie disciplinata pana cand va reusi sa pastreze ce i s-a incredintat.

3:16 Sotul meu a avut multe griji si a facut multe lucruri pe care altii ar fi trebuit sa le faca, dar pe care s-a temut sa li le incredinteze, pentru ca nu cumva, in nepasarea lor, sa faca greseli greu de indreptat si sa provoace astfel pierderi. Acest lucru a fost o mare greutate pentru mintea lui. Cei ce lucreaza la editura ar trebui sa invete. Ei ar trebui sa studieze, sa puna in aplicare si sa-si exerseze facultatile propriilor lor minti; caci ei au doar aceasta ramura de activitate, in timp ce sotul meu are responsabilitatea mai multor departamente ale lucrarii. Daca un lucrator aduce o paguba, el ar trebui sa aiba simtamantul ca este de datoria lui sa repare stricaciunile din propria lui punga, si nu ar trebui sa ingaduie ca editura sa suporte pierderile datorate neglijentei lui. El nu ar trebui sa inceteze sa mai poarte raspunderi, ci sa incerce din nou, evitand sa mai faca greselile din trecut. In acest fel, el va invata sa manifeste prudenta pe care o pretinde neincetat Cuvantul lui Dumnezeu si atunci va ajunge sa-si faca pur si simplu datoria.

3:17 Sotul meu ar trebui sa-si faca timp pentru infaptuirea acelor lucruri despre care judecata sa ii spune ca i-ar pastra sanatatea. El s-a gandit ca trebuie sa arunce poverile si raspunderile care erau asupra-i si sa paraseasca editura, caci altfel mintea i s-ar ruina. Mi s-a aratat ca, atunci cand va dori sa-l elibereze din pozitia lui, Domnul va oferi dovezi pentru eliberarea sa intr-un mod la fel de lamurit ca si atunci cand a asezat povara lucrarii asupra lui. Insa el a purtat prea multe poveri, iar aceia care lucreaza cu el la editura si, de asemenea, fratii de slujba au ingaduit prea usor ca el sa le poarte. Ei s-au ferit, de regula, sa poarte poveri si au simpatizat cu cei care murmurau impotriva lui, lasandu-l sa stea singur, in timp ce era plecat sub greutatea cenzurii, pana cand Dumnezeu a preluat propria lui cauza, aparandu-l. Daca ei si-ar fi luat partea de poveri, sotul meu ar fi fost usurat.

3:18 Am vazut ca Dumnezeu ne cere acum sa avem o grija deosebita de sanatatea pe care ne-a dat-o; caci lucrarea noastra nu s-a implinit inca. Marturia noastra trebuie inca data si va avea influenta. Ar trebui sa ne pastram puterile sa muncim pentru cauza lui Dumnezeu, cand este nevoie de lucrarea noastra. Ar trebui sa avem grija sa nu luam asupra-ne poveri pe care altii pot si ar trebui sa le duca. Ar trebui sa incurajam o stare de spirit plina de voiosie, nadejde si pace; caci sanatatea noastra depinde de acest lucru. Lucrarea pe care Dumnezeu ne cere s-o facem nu ne va impiedica sa ne ingrijim de sanatatea noastra, pentru a ne putea reface dupa munca peste masura de obositoare. Cu cat va fi mai buna sanatatea noastra, cu atat va fi mai buna lucrarea pe care o facem. Cand ne suprasolicitam puterile si ajungem epuizati, suntem predispusi la raceala si uneori exista pericolul de a contracta boli care pot lua forme primejdioase. Nu trebuie sa-I cerem lui Dumnezeu sa se ingrijeasca, atata timp cat El ne-a lasat noua aceasta raspundere."

3:19 Pe 25 octombrie 1869, cand eram in Adams Center, N.Y., mi s-a aratat ca unii pastori nu reusesc sa poarte toate raspunderile pe care Dumnezeu doreste ca ei sa si le asume. Aceasta lipsa arunca asupra celor care poarta poveri un volum de munca suplimentar, si mai ales

3:20 asupra sotului meu. Unii pastori nu reusesc sa iasa in lucrare si sa indrazneasca ceva pentru cauza lui Dumnezeu si lucrarea Sa. Trebuie luate hotarari importante, insa, din pricina ca omul muritor nu poate vedea sfarsitul de la inceput, unii se feresc sa se avante si sa inainteze dupa cum ii conduce providenta lui Dumnezeu. Cineva trebuie sa inainteze; cineva trebuie sa se avante cu temere de Dumnezeu, punand rezultatul in seama Lui. Acei pastori care se feresc de aceasta parte a lucrarii pierd mult. Ei nu reusesc sa obtina acea experienta pe care Dumnezeu a intentionat ca ei s-o aiba pentru a face din ei barbati puternici, eficienti, pe care te poti bizui in orice situatie urgenta.

3:21 Frate A., tu te feresti sa-ti asumi riscuri. Nu esti dispus sa te avanti cand nu poti vedea calea netezita perfect. Cu toate acestea, cineva trebuie sa faca tocmai aceasta lucrare; cineva trebuie sa umble prin credinta sau, in caz contrar, nu se vor vedea miscari de inaintare si nu se va realiza nimic. Te leaga teama ca vei face greseli si miscari eronate si apoi vei fi acuzat. Te scuzi ca nu-ti asumi raspunderea deoarece ai facut unele greseli in trecut. Insa ar trebui sa actionezi conform celei mai bune judecati pe care o ai, incredintandu-I lui Dumnezeu rezultatul. Cineva trebuie sa faca aceasta si este o pozitie grea pentru oricine. Nu ar trebui ca o singura persoana sa poarte toata aceasta raspundere, ci s-o imparta cu altii in mod egal, dupa multa reflectie si rugaciune serioasa.

3:22 In timpul suferintei sotului meu, Domnul i-a probat si dovedit pe cei din poporul Sau, pentru a scoate la iveala ceea ce era in inimile lor; si, facand astfel, El le-a aratat ceea ce nu era descoperit in ei insisi si nu era conform Duhului lui Dumnezeu. Imprejurarile dificile in care au fost adusi au scos la iveala din inimile fratilor nostri ceea ce altfel nu s-ar fi dat niciodata pe fata. Domnul a dovedit poporului Sau ca intelepciunea omului este nebunie si ca, daca nu se incred cu tarie si nu ajung sa fie dependenti de Dumnezeu, planurile si calculele lor se vor dovedi un esec total. Noi trebuie sa invatam din toate aceste lucruri. Daca se fac erori, acestea ar trebui sa fie invataturi si pilde, iar nu sa duca la evitarea poverilor si raspunderilor. Cand sunt multe lucruri in joc si cand probleme cu consecinte grave trebuie luate in seama, cand trebuie rezolvate chestiuni importante, slujitorii lui Dumnezeu ar trebui sa-si asume

3:23 raspunderi in mod individual. Ei nu-si pot lasa deoparte povara si cu toate acestea sa implineasca vointa lui Dumnezeu. Unor pastori le lipsesc calitatile necesare pentru zidirea bisericilor si nu sunt dispusi sa se oboseasca pentru cauza lui Dumnezeu. Ei nu au dispozitia de a se dedica trup si suflet lucrarii, cu tot interesul si cu un zel neobosit, cu o rabdare si o perseverenta neobosite. Exercitand aceste calitati pline de viata, bisericile ar fi pastrate in oranduiala, iar lucrarile sotului meu nu ar mai fi atat de grele. Nici un pastor nu are in minte neincetat faptul ca lucrarea tuturor trebuie sa fie judecata si ca fiecare om va fi rasplatit dupa faptele lui.

3:24 Frate A., tu ai o raspundere de purtat in ce priveste Institutul de Sanatate Cunoscut mai tarziu ca Battle Creek Sanatorium.. Ar trebui sa cantaresti acest lucru, sa reflectezi. Adesea, timpul pe care-l petreci in studiu este cel mai bun ca sa te gandesti ce trebuie facut pentru a pune lucrurile in ordine la institut si la editura. Sotul meu preia aceste poveri deoarece el vede ca lucrarea pentru aceste institutii trebuie facuta de cineva. Cum altii nu vor sa ia conducerea, el paseste in acest gol si suplineste lipsa acestora.

3:25 Dumnezeu i-a atras atentia si l-a somat pe sotul meu in legatura cu pastrarea fortelor sale. Mi s-a aratat ca el a fost ridicat de Domnul si ca traieste ca o minune a indurarii, iar nu in scopul ca asupra-i sa fie iarasi puse poverile sub care a cazut o data, ci pentru ca poporul lui Dumnezeu sa poata beneficia de experienta sa in directia inaintarii intereselor generale ale cauzei, si acest lucru in legatura cu lucrarea pe care Domnul mi-a dat-o mie si cu povara pe care a pus-o asupra mea.

3:26 Frate A., trebuie sa dai dovada de multa atentie, mai ales la Battle Creek. Cand faci vizite, conversatia pe care o porti ar trebui sa fie despre cele mai importante subiecte. Ai grija sa sprijini invataturile prin exemplul personal. Acesta este un post important si va solicita munca. Cat esti aici, ar trebui sa-ti faci timp sa cugeti asupra tuturor lucrurilor care trebuie facute si sa ceri o evaluare solemna. Ar trebui sa simti un interes tot atat de mare pentru lucrurile legate de

3:27 cauza, de lucrarea de la Institutul de Sanatate si de la editura ca acela pe care il simte sotul meu; ar trebui sa simti ca lucrarea este a ta. Nu poti face lucrarea pe care Dumnezeu l-a invrednicit in mod deosebit pe sotul meu s-o faca si nici el nu poate face lucrarea pe care Dumnezeu te-a invrednicit in mod deosebit pe tine s-o implinesti. Cu toate acestea, amandoi impreuna, uniti intr-o lucrare armonioasa, fiecare in postul sau, puteti realiza mult.

3:28 Lucrarea in care avem un interes comun este mare; iar lucratorii eficienti, voluntari si purtatori de poveri sunt intr-adevar putini. Dumnezeu iti va da tarie, fratele meu, daca vei inainta si te vei tine aproape de Domnul. El ne va da, sotului meu si mie, tarie in munca noastra comuna, daca vom face totul spre slava Sa, dupa capacitatile si puterile noastre de a lucra. Ar trebui sa fii pus acolo unde ai avea o ocazie mai buna de a-ti pune la lucru darul, dupa inzestrarea pe care ti-a dat-o Dumnezeu. Ar trebui sa te sprijini cu toata greutatea pe Dumnezeu si sa-I dai ocazia sa te invete, sa te conduca si sa te inspire. Tu ai un interes profund fata de lucrarea si cauza lui Dumnezeu si ar trebui sa privesti catre El pentru lumina si calauzire. El iti va da lumina. Insa, ca ambasador al lui Hristos, ti se cere sa fii credincios, sa indrepti raul cu blandete si iubire, iar eforturile tale nu se vor dovedi nefolositoare.

3:29 De cand sotul meu si-a revenit din slabiciunea sa, am lucrat amandoi cu toata puterea. Noi nu am luat in seama propria noastra comoditate sau placere. Am calatorit si am lucrat, incat acest lucru ne-a adus o slabiciune - lipsiti fiind de avantajele odihnei. In anul 1879, am participat la douasprezece intalniri de tabara. In unele intalniri din acestea, povara lucrarii a ramas aproape in intregime asupra noastra. Am calatorit din Minnesota pana in Maine, pana in Missouri si Kansas.

3:30 Sotul meu si cu mine ne-am unit eforturile pentru a imbunatati revista Health Reformer Acum numita Good Health. si s-o facem interesanta si folositoare, o revista care sa fie dorita nu numai de catre poporul nostru, ci de toate categoriile de oameni. Acest lucru a fost un efort mare pentru el. A mai facut imbunatatiri foarte importante si in Review si in

3:31 Instructor. El a dus la indeplinire lucrarea care ar fi trebuit facuta de trei oameni. Si, in timp ce aceasta munca i-a revenit lui in ramura editoriala a lucrarii, departamentele de afaceri de la Institutul de Sanatate si de la Asociata Editurii au simtit nevoia eforturilor a doi oameni care sa le elibereze de incurcaturile financiare.

3:32 Oameni necredinciosi carora li se incredintase lucrarea de la editura si de la institut adusesera lucrurile, prin egoismul si lipsa lor de consacrare, in cea mai deplorabila stare. Existau probleme nerezolvate care trebuia solutionate. Sotul meu a pasit in acest gol creat si a lucrat din toate puterile sale. Era sfarsit. Puteam vedea ca se afla in primejdie; dar nu puteam vedea cum ar fi putut sa se opreasca fara ca lucrarea de la editura sa inceteze. Aproape in fiecare zi se ridica o noua incurcatura, o noua dificultate provocata de necredinciosia oamenilor care preluasera conducerea lucrarii. Creierul sau era solicitat la maximum. Insa cele mai mari incurcaturi s-au sfarsit acum si lucrarea inainteaza prosperand.

3:33 La Conferinta Generala, sotul meu a cerut sa fie eliberat de poverile sale; insa, in ciuda rugamintii sale, povara editarii publicatiilor Review si Reformer a fost pusa asupra lui, cu incurajarea ca oamenii care vor voi sa ia asupra lor poveri si responsabilitati vor fi de asemenea incurajati sa se stabileasca in Battle Creek. Dar pana acum nu a sosit nici un ajutor care sa-l ajute sa rezolve problemele financiare de la editura.

3:34 Sotul meu se stinge cu repeziciune. Am asistat la patru intalniri de tabara, in vestul S.U.A., iar fratii nostri ne indeamna sa participam la intrunirile din est. Insa noi nu indraznim sa luam poveri suplimentare asupra noastra. Cand am revenit de la lucrarea intalnirilor de tabara din vest, in iulie 1871, am gasit multe lucrari care fusesera lasate sa se adune in absenta sotului meu. Nu am vazut nici o ocazie de odihna inca. Sotul meu trebuie eliberat de poverile ce apasa asupra lui. Sunt prea multi cei ce se folosesc de creierul sau, in loc sa si-l foloseasca pe al lor. Dupa lumina pe care Dumnezeu a avut placerea sa ne-o dea, va rugam fierbinte, fratii mei, sa-l eliberati pe sotul eu. Nu

3:35 doresc sa-mi inchipui care vor fi consecintele continuarii ca si pana acum a lucrarii sale. El v-a slujit cu credinciosie si fara egoism ani de zile si a cazut in cele din urma sub apasarea poverilor puse asupra sa. Apoi, fratii sai, in care se increzuse, l-au parasit. L-au lasat sa cada in bratele mele si l-au abandonat. Timp de aproape doi ani i-am fost infirmiera, ingrijitoare, medic. Nu doresc sa trec prin aceasta experienta a doua oara. Fratilor, vreti sa ridicati poverile ce ne apasa si sa ne ingaduiti sa ne pastram puterile, asa cum vrea Dumnezeu, astfel incat cauza, in general, sa poata beneficia de eforturile pe care le-am putea depune, in taria Sa? Sau ne veti lasa sa fim cuprinsi de slabiciune, incat vom deveni nefolositori cauzei?

3:36 Fragmentul precedent al acestui apel a fost citit la intalnirea de tabara din New Hampshire, in august 1871.

3:37 Cand ne-am intors din Kansas, in toamna anului 1870, fr. B. era acasa, bolnav de friguri. Sora Van Horn, in acest timp, lipsea de la editura, din pricina frigurilor care o cuprinsesera ca urmare a mortii neasteptate a mamei sale. Fr. Smith lipsea si el de la editura, aflandu-se in Rochester, N.Y., pentru a se reface dupa friguri. La editura era multa treaba neterminata; cu toate acestea, fratele B. si-a parasit postul datoriei pentru a-si satisface propria placere. Acest fapt petrecut in experienta sa il caracterizeaza ca om. El trateaza cu usurinta indatoririle sacre.

3:38 Faptul ca a urmat calea pe care a urmat-o a constituit o mare tradare a increderii ce-i fusese acordata. Ce contrast izbitor este intre acest lucru si viata lui Hristos, Modelul nostru! El era Fiul lui Iehova si Intemeietorul mantuirii noastre. El a trudit si a suferit pentru noi. El S-a tagaduit pe Sine si intreaga Sa viata a fost o scena continua a muncii si lipsurilor. Daca ar fi vrut, Si-ar fi putut petrece zilele intr-o lume a Sa, dupa cum ar fi considerat ca e mai bine, in tihna si indestulare, si ar fi pretins pentru Sine toate placerile si satisfactiile pe care I le-ar fi putut oferi lumea. Insa El nu a tinut seama de confortul Sau personal. Nu a trait pentru propria Sa placere, ci pentru a face binele si a-Si revarsa binecuvantarile asupra celorlalti.

3:39 Fratele B. era bolnav de friguri. Cazul lui era critic. Pentru a face dreptate cauzei lui Dumnezeu, ma vad constransa sa declar ca

3:40 boala sa nu era rezultatul unui devotament neobosit in interesul editurii. Expunerea sa imprudenta, intr-o calatorie spre Chicago, pentru placerea lui personala, a fost cauza bolii sale prelungite, suparatoare, pline de suferinta. Dumnezeu nu l-a sprijinit, pentru ca a parasit lucrul cand lipseau atatia oameni care ocupasera pozitii importante in editura. Chiar atunci cand nu ar fi trebuit sa se scuze nici pentru o ora, el si-a parasit datoria, iar Dumnezeu nu l-a sustinut.

3:41 Pentru noi nu a existat nici un timp de odihna, oricat de mult am fi avut nevoie de el. The Review, The Reformer si The Instructor trebuie editate. Fusesera puse deoparte multe scrisori pentru ca noi sa le examinam la data intoarcerii noastre. La editura, lucrurile erau intr-o stare jalnica. Totul trebuia pus in randuiala. Sotul meu s-a apucat de treaba si eu l-am ajutat cu ce am putut; insa aceasta era prea putin. El a lucrat fara incetare pentru a pune la punct mari incurcaturi administrativ-financiare si a imbunatati conditia publicatiilor noastre periodice. El nu se putea bizui pe ajutor din partea unuia din fratii sai slujbasi. Capul, inima si mainile ii erau pline. Nu a fost incurajat de fratii A. si C., cand ei stiau ca se afla singur sub poverile de la Battle Creek. Ei nu i-au sustinut mainile ridicate. Au scris in cea mai descurajanta maniera despre sanatatea lor subreda si despre faptul ca se aflau intr-o asemenea stare de epuizare, incat nu se putea conta pe ei pentru implinirea vreunei lucrari. Sotul meu a vazut ca nu exista nici o speranta in acea directie. In ciuda volumului dublu de munca pe care l-a prestat toata vara, nu s-a putut odihni. Si, cu toata slabiciunea sa, el s-a angajat pentru a infaptui lucrarea pe care o neglijasera altii.

3:42 Revista The Reformer era aproape moarta. Fratele B. sustinuse pozitia extremista a dr. Trall. Aceasta il influentase pe doctor sa scrie in Reformer mai ferm decat ar fi facut-o in alte imprejurari, pentru eliminarea din alimentatie a laptelui, zaharului si sarii. Scoaterea completa din alimentatie a acestora poate fi corecta la timpul potrivit; insa nu venise vremea de a sprijini generalizarea acestor puncte. Iar aceia care sustin totusi pozitia lor si pledeaza in favoarea eliminarii totale a laptelui, untului si zaharului ar trebui

3:43 sa-si usureze propriile mese de aceste lucruri. Fratele B., chiar si atunci cand lua pozitie in Reformer, alaturi de dr. Trall, in privinta efectelor daunatoare ale sarii, laptelui si zaharului, nu practica aceste lucruri despre care vorbea. Acestea erau folosite zilnic chiar la masa lui.

3:44 Multi din poporul nostru isi pierdusera interesul pentru revista Reformer si erau primite zilnic scrisori cu aceasta cerere descurajanta: "Va rog sa nu-mi mai trimiteti revista Reformer ". Primeam scrisori din vest, care este un tinut nou, unde sunt putine fructe, scrisori in care eram intrebati: "Cum isi duc traiul la Battle Creek prietenii reformei sanatatii? Renunta ei complet la sare? Daca ei o fac, noi nu putem adopta acum reforma sanatatii. Nu putem obtine decat putine fructe si am renuntat la folosirea carnii, a ceaiului, a cafelei si a tutunului; dar de ceva care sa ne tina in viata tot avem nevoie."

3:45 Petrecusem catva timp in vest si stiam ca fructele sunt o raritate, si simpatizam cu fratii nostri care cautau cu constiinciozitate sa fie in armonie cu corpul de adventisti pazitori ai Sabatului. Ei se descurajau, iar unii incetau sa tina reforma sanatatii, temandu-se ca cei de la Battle Creek erau extremisti si fanatici. N-am putut trezi nicaieri in vest interesul de a obtine abonamente la Health Reformer . Am vazut ca cei care publicau articole in Reformer se indepartau de popor si ii lasau in urma. Daca luam pozitii pe care crestinii constiinciosi, care sunt cu adevarat reformatori, nu le pot adopta, cum ne-am putea astepta sa aducem binefaceri acelui grup de oameni la care nu putem ajunge decat de pe pozitiile pastrarii sanatatii?

3:46 Nu trebuie sa mergem mai repede decat se pot tine de noi aceia ale caror constiinte si minti sunt convinse de adevarurile pe care le sustinem. Trebuie sa-i intampinam pe oameni acolo unde se afla. Unii dintre noi au avut nevoie de ani multi pentru a ajunge acolo unde suntem acum cu reforma sanatatii. Dobandirea unei reforme in alimentatie se face printr-o munca lenta. Avem de infruntat pofte puternice; caci lumea este dedata lacomiei. Daca am vrea sa acordam oamenilor tot atata timp cat ne-a trebuit noua ca sa ajungem la nivelul avansat din prezent in ce priveste reforma, am fi foarte rabdatori cu ei si le-am ingadui sa

3:47 inainteze pas cu pas, cum am facut si noi, pana cand picioarele lor vor fi bine fixate pe platforma reformei sanatatii. Insa ar trebui sa fim cu bagare de seama sa nu inaintam prea repede, pentru a nu fi nevoiti sa ne intoarcem pe urmele noastre. In orice reforma, am face mai bine sa ramanem cu un pas in urma tintei propuse decat sa o depasim cu un pas. Si daca exista vreo greseala, aceasta sa fie din partea poporului.

3:48 Mai presus de toate acestea, noi nu ar trebui ca, prin ceea ce scriem, sa aparam pozitii pe care nu le punem la proba in mod practic, in familiile noastre, chiar la mesele noastre. Aceasta este disimulare, un tip de ipocrizie. In Michigan ne putem descurca mai bine fara sare, zahar si lapte decat multi din cei ce se afla in vestul indepartat sau departe, spre est, unde nu sunt fructe. Dar in Battle Creek sunt foarte putine familii care nu folosesc aceste articole alimentare. Noi stim ca o folosire in exces a acestora este foarte daunatoare sanatatii si in multe cazuri gandim ca, daca nu le-am folosi deloc, ne-am bucura de o stare a sanatatii mult mai buna. Acum insa povara noastra nu o reprezinta aceste lucruri. Poporul este atat de in urma cu reforma, incat vedem cu ochii nostri ca oamenii nici nu pot suporta sa te vada tragand linie peste placerile lor vatamatoare si peste narcoticele atatatoare pe care le folosesc. Noi dam o marturie hotarata impotriva tutunului, bauturilor alcoolice, tabacului, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne, untului, mirodeniilor, prajiturilor bogate, placintelor cu carne, folosirii in exces a sarii si tuturor substantelor atatatoare folosite in alimentatie.

3:49 Daca intalnim persoane care nu au fost luminate in ce priveste reforma sanatatii si le punem inainte de la inceput pozitiile noastre cele mai puternice, exista pericolul ca acestea sa se descurajeze, vazand la cate trebuie sa renunte, astfel incat nu vor face nici un efort de a-si reforma felul de viata. Trebuie sa-i conducem pe oameni cu rabdare si in mod treptat, amintindu-ne mereu ce groapa adanca s-a sapat pentru ca noi sa putem iesi.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: