English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.3, 20


20:1 Institutul de Sanatate

20:2 Marea lucrare de reforma trebuie sa inainteze. Institutul de Sanatate a fost intemeiat la Battle Creek pentru a alina suferintele celor napastuiti, pentru a imprastia lumina, pentru a trezi un spirit de cercetare si pentru a inainta reforma. Aceasta institutie este condusa dupa principii diferite de ale oricarei alte institutii sanitare din tara. Nu banii reprezinta marele obiectiv de atins pentru prietenii si conducatorii ei. Acestia o administreaza din punct de vedere religios, al constiintei, cautand sa implineasca principiile de igiena ale Bibliei. Cele mai multe institutii de acest fel sunt intemeiate pe principii diferite si sunt conservatoare, propunandu-si obiectivul de a iesi in intampinarea maselor de oameni de rand si de a urma o asemenea strategie, incat sa primeasca cea mai numeroasa clientela si cei mai multi bani.

20:3 Institutul de Sanatate de la Battle Creek este intemeiat pe principii religioase solide. Administratorii lui Il recunosc pe Dumnezeu ca fiind proprietarul de drept al institutiei. Medicii si asistentii lor cauta calauzire la El si au ca scop sa se conduca cu constiinciozitate, in temere de El. Din acest motiv, acesta este asezat pe o temelie solida. Cand bolnavii slabiti si suferinzi afla despre principiile directorilor, supraveghetorului principal, medicilor si ajutoarelor de la Institut, ca au inaintea lor frica lui Dumnezeu, se simt mai in siguranta acolo decat in institutiile obisnuite.

20:4 Daca cei implicati in lucrarea de la Institutul de Sanatate din Battle Creek ar cobori standardul principiilor curate si inaltatoare ale adevarului biblic pentru a imita teoriile si practicile celor care se afla la conducerea altor institutii, in care sunt tratate numai afectiunile pentru care vin cei bolnavi, si aceasta numai pentru bani, conducatorii nelucrand sub o inraurire inalta, religioasa, binecuvantarea deosebita a lui Dumnezeu nu s-ar lasa asupra institutului. Dumnezeu a intentionat ca aceasta institutie sa fie unul dintre cele mai mari ajutoare pentru pregatirea unui popor care sa fie desavarsit inaintea lui Dumnezeu. Pentru a atinge aceasta perfectiune, barbatii si femeile trebuie sa aiba taria fizica si mintala de a aprecia adevarurile inalte ale Cuvantului lui Dumnezeu si sa fie adusi intr-o pozitie din care sa vada nedesavarsirile morale din caracterele lor. Ei trebuie sa aiba dorinta sincera de a face o reforma pentru a avea parte de o prietenie cu Dumnezeu. Religia lui Hristos nu trebuie pusa pe planul al doilea, iar principiile Sale sfinte, inlaturate pentru a capata aprobarea oricarei clase, indiferent cat de populare ar fi. Daca standardul adevarului si sfinteniei este coborat, intentia lui Dumnezeu nu va fi atunci implinita in aceasta institutie.

20:5 Insa credinta noastra deosebita nu ar trebui discutata cu pacientii. Mintea lor nu ar trebui tulburata in mod inutil cu subiecte asupra carora gandim diferit, in afara de cazul in care doresc ei insisi aceasta; si chiar atunci sa avem mare grija sa nu agitam mintea, recomandandu-le insistent credinta noastra aparte. Institutul de Sanatate nu este locul in care sa ne simtim liberi sa intram in discutii despre punctele noastre de credinta, prin care ne deosebim in general de lumea religioasa. La institut se tin intalniri pentru rugaciune, la care, daca doresc, pot participa toti; insa este suficient de mult

20:6 de amintit in ce priveste discutarea religiei biblice, fara a atinge puncte de vedere impotriva carora se pot ridica obiectii. Influenta fara cuvinte va face mai mult decat o controversa deschisa.

20:7 Rugandu-se la aceste intalniri de rugaciune, unii pazitori ai Sabatului au simtit ca trebuie sa aminteasca si despre Sabat, si despre solia celui de-al treilea inger, caci altfel nu s-ar simti impacati. Acest lucru este caracteristic mintilor inguste. Pacientii care nu sunt familiarizati cu credinta noastra nu stiu ce se intelege prin solia celui de-al treilea inger. Introducerea acestor notiuni fara o clara explicare a lor nu va face decat rau. Trebuie sa-i intampinam pe oameni acolo unde se afla, dar cu toate acestea, nu trebuie sa sacrificam nici un principiu al adevarului. Intalnirea pentru rugaciune se va dovedi o binecuvantare pentru pacienti, asistenti si medici. Momente scurte si interesante de rugaciune si inchinare publica vor mari increderea pacientilor in medicii si asistentii lor. Asistentii nu ar trebui privati de aceste intalniri pentru motivul ca au de lucru, afara de cazul ca este absolut necesar. Ei au nevoie de ele si ar trebui sa se bucure de acestea.

20:8 Stabilind astfel intalniri regulate, pacientii capata incredere in acest institut si se simt mult mai in largul lor. Si astfel este pregatita calea pentru ca samanta adevarului sa prinda radacini in unele inimi. Aceste intalniri ii intereseaza indeosebi pe cei care marturisesc ca sunt crestini; si tot acestea fac o impresie favorabila celor care nu sunt. Creste increderea reciproca, prejudecata slabeste si, in multe cazuri, este indepartata total. Apoi va exista o mare dorinta de a participa la intalnirile din Sabat. Acolo putem sa dam glas simtamintelor noastre denominationale, in casa lui Dumnezeu. Acolo pastorul poate sa se ocupe pe indelete de punctele esentiale ale adevarului prezent si, cu Spiritul lui Hristos, cu iubire si duiosie, sa insiste asupra necesitatii imperioase de a asculta de toate cerintele lui Dumnezeu si sa lase ca adevarul sa condamne inimile.

20:9 Mi s-a aratat ca s-ar putea implini o lucrare mult mai mare daca ar exista medici distinsi si cu un cuget sanatos, care sa aiba cultura cuvenita si o intelegere profunda a fiecarei parti a lucrarii care ii revine unui medic. Medicii ar trebui sa aiba din belsug ingaduinta, indelunga rabdare,

20:10 bunatate si compasiune, caci ei au nevoie de aceste calitati cand au de-a face cu bolnavi fizic, dintre care insa multi au afectate atat trupul, cat si mintea. Nu este un lucru usor sa gasesti exact genul de barbati si femei care sa fie pregatiti pentru aceasta pozitie si care sa lucreze armonios, cu ravna si fara egoism, pentru binele celor suferinzi. La institut este nevoie de barbati si femei cu frica de Dumnezeu, care sa poate sluji mintilor bolnave si sa tina la inaltime reforma sanatatii dintr-o perspectiva religioasa.

20:11 Cei care se angajeaza in aceasta lucrare ar trebui sa fie consacrati lui Dumnezeu si sa nu aiba drept unic tel tratarea corpului doar pentru a vindeca boala, lucrand astfel asa cum inteleg s-o faca medicii de rand, ci sa fie parinti spirituali, sa slujeasca mintii atinse de boala si sa indrepte sufletul afectat de pacat catre remediul universal, Mantuitorul care a murit pentru ei. Cei care sunt doborati de boala nu sufera doar intr-un singur fel. Ei pot suporta durerea fizica cu mult mai bine decat pe cea mintala. Multi sunt apasati de o constiinta vinovata si nu pot fi atinsi decat prin principiile religiei Bibliei.

20:12 Cand bietul suferind paralitic a fost adus la Mantuitorul, parea ca este un caz atat de urgent, incat nu admitea nici un moment de intarziere, caci moartea lucra deja asupra madularelor omului. Cand cei care il duceau, au vazut ca nu pot ajunge direct in prezenta lui Hristos, au desfacut de indata acoperisul si au lasat jos patul pe care era intins cel cuprins de paralizie. Mantuitorul nostru a vazut si a inteles perfect starea lui. El mai stia ca acest om nenorocit avea o boala a sufletului cu mult mai grava decat suferinta trupeasca. Stia ca povara cea mai mare pe care o purta de luni de zile era din pricina pacatelor. Multimea astepta cu rasuflarea taiata, in tacere, ca sa vada cum avea sa trateze Hristos acest caz atat de deznadajduit in aparenta si au fost uimiti sa auda cuvintele care au iesit de pe buzele Sale: "Indrazneste, fiule; pacatele iti sunt iertate!"

20:13 Acestea au fost cuvintele cele mai pretioase care au putut ajunge

20:14 la urechile acelui bolnav; caci povara pacatului apasase atat de tare asupra lui, incat nu putuse gasi nici cea mai mica alinare. Hristos ridica povara care il chinuise asa de mult: "Indrazneste, fiule; Eu, Mantuitorul tau, am venit sa-ti iert pacatele." Cat de repede se schimba infatisarea palida a suferindului! Nadejdea ia locul negrei disperari, iar pacea si bucuria iau locul indoielii chinuitoare si tristetii sfasietoare. Trupul suferind poate fi atins acum, dupa ce mintii i s-au redat pacea si fericirea. De pe buzele divine vin apoi cuvintele: "Pacatele iti sunt iertate, ridica-te si umbla." In efortul de a asculta de glasul vointei, bratele acelea lipsite de sange si viata sunt inviorate; un val sanatos de sange se revarsa prin vene; culoarea vinetie a pielii dispare si in locul ei apare stralucirea rosiatica a sanatatii. Membrele, care ani de-a randul au refuzat sa dea ascultare vointei, sunt aduse acum la viata; paraliticul vindecat isi ia patul si strabate multimea in drumul sau catre casa, slavindu-L pe Dumnezeu.

20:15 Cazul acesta este pentru invatatura noastra. Medicii care doresc sa aiba succes in tratarea bolii ar trebui sa stie cum sa lucreze pentru o minte imbolnavita. Ei pot avea o influenta puternica inspre bine, daca isi pun toata increderea in Dumnezeu. Unii bolnavi au nevoie sa fie eliberati de durere inainte ca mintea sa poata fi activa. Dupa ce corpul a fost eliberat de durere, adesea, medicul poate face apel cu mult mai mult succes la constiinta, si inima va fi mai deschisa la influentele adevarului. Pentru cei de la Institutul de Sanatate exista pericolul de a pierde din vedere obiectivul pentru care adventistii de ziua a saptea au intemeiat o asemenea institutie si de a lucra din perspectiva pe care o au cei lumesti, luand ca model alte institutii.

20:16 Institutul de Sanatate nu a fost intemeiat cu scopul de a obtine bani, desi banii sunt necesari pentru a sustine cu succes aceasta institutie. Trebuie ca toti sa practice economia in ce priveste cheltuirea fondurilor, pentru ca banii sa nu fie folositi in mod inutil. Insa ar trebui sa existe suficiente fonduri pentru a investi in toate mijloacele utilitare care sa usureze munca asistentilor, dar mai cu seama cea a medicilor.

20:17 Iar administratorii institutului ar trebui sa profite de orice inlesniri care vor ajuta la tratarea cu succes a pacientilor.

20:18 Pacientii ar trebui sa fie tratati cu cea mai mare compasiune si gingasie. Si cu toate acestea, medicii ar trebui sa fie fermi si cand ii trateaza pe cei bolnavi, sa nu se lase manipulati de ei. Fermitatea din partea medicilor este necesara pentru binele pacientilor. Insa ea ar trebui amestecata cu o politete respectuoasa. Nici un medic si nici un asistent nu ar trebui sa se certe cu un pacient, sa foloseasca vorbe aspre, suparatoare sau chiar dintre cele mai putin deranjante, oricat de provocator ar putea fi pacientul.

20:19 Unul dintre marile obiective ale Institutului nostru de Sanatate este acela de a indruma sufletele bolnave de pacat catre marele Medic, adevaratul Izvor de tamaduire, si de a le atrage atentia asupra necesitatii de a face o reforma dintr-o perspectiva religioasa, pentru a nu mai calca Legea lui Dumnezeu prin ingaduinte pacatoase. Daca simtul moral al celor bolnavi poate fi trezit si ei vad ca pacatuiesc impotriva Creatorului lor, aducand boala asupra lor si ingaduindu-si poftele si pasiunile injositoare, cand vor parasi Institutul de Sanatate, nu-si vor parasi si principiile, ci si le vor lua cu ei si vor fi adevarati reformatori ai sanatatii in camin. Daca este trezita sensibilitatea morala, pacientii vor fi animati de hotararea de a-si implini convingerile venite din constiinta, iar daca vor vedea adevarul, il vor respecta. Vor avea independenta reala si nobila de a practica adevarurile la care subscriu. Iar daca mintea este impacata cu Dumnezeu, conditiile vor fi mai bune pentru bunastarea trupeasca.

20:20 Cea mai mare responsabilitate ii revine bisericii din Battle Creek, aceea de a trai si umbla in lumina si de a-si pastra simplitatea si a ramane despartiti de lume, pentru ca influenta lor sa vorbeasca de la sine cu putere de convingere celor straini de adevar care participa la adunarile noastre. Daca biserica din Battle Creek este un corp lipsit de viata, plin de mandrie, inaltat mai presus de simplitatea adevaratei evlavii si inclinand catre lume, influenta ei va fi aceea de a risipi de la Hristos si de a face absolut neputincioase adevarurile esentiale, solemne ale Bibliei. Membrii acestei comunitati

20:21 au ocazia de a beneficia de prelegeri tinute de medicii de la Institutul de Sanatate. Ei pot obtine informatii despre marele subiect al reformei sanatatii, daca doresc acest lucru. Insa comunitatea din Battle Creek, care marturiseste apasat despre adevar, este cu mult in urma altor comunitati care nu au fost binecuvantate cu avantajele pe care le-au avut cei de aici. Neglijarea celor din comunitate de a trai la inaltimea luminii pe care au avut-o despre reforma sanatatii este o descurajare pentru medicii si prietenii Institutului de Sanatate. Daca biserica ar manifesta un interes mai mare fata de reformele pe care Insusi Dumnezeu le-a adus inaintea lor pentru a-i pregati pentru venirea Sa, influenta lor ar fi de zece ori mai mare decat cea de acum.

20:22 Multi dintre cei care declara ca au credinta in Marturii traiesc in starea de neglijare a luminii ce a fost data. Reforma privind imbracamintea este tratata de unii cu o mare indiferenta si de altii cu dispret, pentru ca de ea este prinsa o cruce. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta cruce. Este exact ceea ce ne trebuie pentru a deosebi si desparti de lume poporul care pazeste poruncile lui Dumnezeu. Reforma in imbracaminte ne vorbeste tot asa cum facea acest lucru panglica albastra pentru vechiul Israel. Cei mandri si cei care nu au deloc iubire pentru adevarul sacru, care ii va desparti de lume, o vor arata prin faptele lor. Dumnezeu, in providenta Sa, ne-a dat lumina reformei sanatatii pentru a o putea intelege in toate aspectele ei, pentru a urma lumina pe care o aduce cu sine si, raportandu-ne corect la viata, pentru a avea sanatate ca sa-L putem slavi pe Dumnezeu si sa fim o binecuvantare pentru altii.

20:23 In general, membrii comunitatii din Battle Creek nu au sprijinit institutul prin exemplul lor. Ei nu au onorat lumina reformei sanatatii, ducand-o spre implinire in familiile lor. Boala care s-a abatut asupra multor familii din Battle Creek nu ar fi existat, daca ar fi urmat lumina pe care le-a dat-o Dumnezeu. Asemenea Israelului din vechime, ei au nesocotit lumina si nu au considerat necesar sa-si infraneze apetitul. Copiii lui Israel voiau sa manance carne si spuneau cum spun multi in zilele noastre: "Vom muri fara carne". Dumnezeu a dat carne Israelului razvratit, dar blestemul Sau a fost asupra lui. Au murit mii dintre ei pe cand carnea pe care o poftisera era

20:24 inca intre dintii lor. Avem exemplul Israelului din vechime si avertizarea de a nu face ca ei. Istoricul necredintei si razvratirii este lasat in raportul biblic ca o avertizare deosebita ca nu ar trebui sa urmam exemplul lor de a murmura impotriva cerintelor lui Dumnezeu. Cum putem trece mai departe atat de indiferenti, alegand propria noastra cale, privind acolo unde vor ochii nostri si indepartandu-ne din ce in ce mai mult de Dumnezeu, cum au facut-o si evreii? Dumnezeu nu poate face lucruri mari pentru poporul Sau din pricina impietririi inimii lor si necredintei pacatoase.

20:25 Dumnezeu nu datoreaza respect nici unei persoane; insa, in fiecare generatie, cei care se tem de Domnul si lucreaza cu dreptate sunt primiti de El, cata vreme cei care sunt cartitori, necredinciosi si razvratiti nu vor capata favoarea Sa si nici binecuvantarile fagaduite acelora care iubesc adevarul si umbla in el. Cei care au lumina si nu o urmeaza, trecand cu vederea cerintele lui Dumnezeu, vor descoperi ca binecuvantarile lor vor fi preschimbate in blesteme, iar indurarile de care s-ar fi bucurat, in judecati. Dumnezeu doreste ca noi sa invatam umilinta si supunerea pe masura ce citim istoria Israelului antic, care a fost poporul Sau ales, deosebit, dar care si-a provocat singur distrugerea pentru ca a urmat propria lui cale.

20:26 Religia Bibliei nu se aplica in detrimentul sanatatii corpului sau mintii. Influenta Duhului lui Dumnezeu este cel mai bun medicament care poate fi primit de un barbat sau o femeie bolnava. Cerul este numai sanatate de la un capat la altul; si cu cat bolnavul credincios se lasa patruns mai mult de influentele ceresti, cu atat este mai sigura insanatosirea sa. La alte institutii medicale se incurajeaza distractiile, teatrul si dansul pentru a starni o stare de excitatie, dar aceste lucruri sunt infricosatoare in ce priveste rezultatul obtinut sub aspect religios. Teoria dr. Jackson cu privire la acest lucru nu este numai eronata, dar si periculoasa. Chiar si asa, el a exprimat aceasta intr-un asemenea mod, incat, daca instructiunile sale ar fi luate in seama, pacientii ar fi facuti sa creada ca insanatosirea lor depinde de faptul ca ei sa aiba cat mai putine ganduri despre Dumnezeu si cer. Este adevarat ca exista persoane cu mintea necumpanita, care isi imagineaza ca sunt foarte religioase si care isi impun postul si rugaciunea

20:27 in detrimentul sanatatii. Aceste suflete se lasa amagite de bunavoie. Dumnezeu nu a cerut de la ele asa ceva. Au o neprihanire fariseica, izvorata de la ele insele, nu de la Hristos. Se incred in propriile lor fapte bune pentru mantuire si cauta sa cumpere Cerul prin lucrari meritorii, care le apartin, in loc sa se increada, asa cum ar trebui s-o faca orice pacatos, numai in meritele unui Mantuitor rastignit si inviat din morti. Hristos si adevarata evlavie vor constitui astazi si intotdeauna sanatate pentru corp si tarie pentru suflet.

20:28 Norul care s-a asezat deasupra Institutului nostru de Sanatate se ridica, iar binecuvantarea lui Dumnezeu a insotit eforturile facute, pentru a-l aseza pe un temei solid, corect si de a indrepta greselile acelora care au adus prin necredinciosie o mare rusine asupra lui si descurajare peste prietenii sai de pretutindeni.

20:29 Cei care au oferit, spre folosirea in scopurile caritabile ale institutului, dobanzile sau dividendele actiunilor lor au facut o fapta nobila, pentru care isi vor primi rasplata. Toti aceia care nu au facut o donatie si pot s-o faca ar trebui, cu prima ocazie, sa doneze totul sau o parte, dupa cum au procedat cei mai multi dintre actionari. Iar pe masura ce creste folosinta acestei institutii si interesul manifestat pentru ea, toti, si mai ales cei ce nu au facut-o inca, ar trebui sa continue sa cumpere actiuni.

20:30 Am vazut ca exista un surplus de mijloace materiale intre cei din poporul nostru, mijloace dintre care o parte ar trebui folosita pentru Institutul de Sanatate. Am vazut, de asemenea, ca in poporul nostru exista multi oameni saraci de toata isprava, bolnavi si suferinzi, care au tot sperat la un ajutor din partea institutului, dar care nu pot achita preturile obisnuite pentru intretinere si tratament. In ultimii trei ani, institutul s-a luptat din greu cu datoriile si nu a putut trata pacientii intr-o masura acceptabila fara achitarea in intregime a platii. Ar fi un lucru placut inaintea lui Dumnezeu daca poporul nostru ar cumpara cu darnicie actiuni ale institutului - toti cei care isi pot permite s-o faca - pentru a-l ajuta sa ajunga in masura sa-i ajute pe saracii umili si vrednici ai lui Dumnezeu. Legat de aceasta, am vazut ca Hristos Se identifica cu oamenii suferinzi si ca tot ceea ce avem privilegiul de a face

20:31 chiar si pentru cel mai neinsemnat dintre copiii Sai, pe care El ii numeste frati, Ii facem Fiului lui Dumnezeu.

20:32 "Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: 'Veniti binecuvantatii Tatalui Meu, de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii. Caci am fost flamand si Mi-ati dat de mancare; Mi-a fost sete si Mi-ati dat de baut; am fost strain si M-ati primit; am fost gol si M-ati imbracat; am fost bolnav si ati venit sa Ma vedeti; am fost in inchisoare si ati venit pe la Mine'. Atunci cei drepti Ii vor raspunde: 'Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete, si Ti-am dat de baut? Cand Te-am vazut noi strain, si Te-am primit? Sau gol, si Te-am imbracat? Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?' Drept raspuns, Imparatul le va zice: 'Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut'. Apoi va zice celor de la stanga Lui: 'Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui! Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau; am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine'. Atunci Ii vor raspunde si ei: 'Doamne, cand Te-am vazut noi flamand sau fiindu-Ti sete, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit?' Si El, drept raspuns, le va zice: 'Adevarat va spun ca, ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati facut'. Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica" .

20:33 Ridicarea Institutului de Sanatate din starea sa decazuta din toamna anului 1869 la conditia sa prospera si promitatoare de acum a reclamat sacrificii si eforturi, despre care prietenii sai de pretutindeni nu stiu decat prea putin. Apoi, a avut o datorie de treisprezece mii de dolari si numai opt pacienti platitori. Si, ceea ce era mai rau, calea urmata de fostii manageri fusese de o asa natura, incat i-a descurajat pe prietenii sai pana in punctul in care acestia sa nu mai aiba curajul de a furniza mijloace pentru lichidarea datoriei sau sa recomande celor bolnavi sa devina clienti ai

20:34 institutului. Acesta a fost momentul descurajant in care sotul meu a decis in mintea sa ca bunurile institutului trebuie sa fie vandute pentru a plati datoriile, iar restul, dupa achitarea datoriilor, sa fie returnat actionarilor, proportional cu numarul de actiuni detinut de fiecare. Intr-o dimineata insa, in timpul rugaciunii de la altarul familial, Duhul lui Dumnezeu a venit asupra lui, in vreme ce se ruga pentru calauzire divina in chestiuni legate de institut, si a exclamat, plecat pe genunchi: "Domnul va apara fiecare cuvant pe care l-a rostit in viziunea despre Institutul de Sanatate; acesta va fi ridicat din starea sa de decadere si va prospera intr-un mod stralucit."

20:35 Din acel moment, ne-am apucat cu staruinta de lucrare si am muncit cot la cot pentru institut, pentru a sterge influenta oamenilor egoisti care au adus rusine asupra lui. Am daruit din mijloacele noastre, stabilind astfel un exemplu pentru altii. Am incurajat economia si sarguinta din partea tuturor celor care aveau de-a face cu institutul si am insistat ca medicii si asistentii sa lucreze din greu pentru o remuneratie mica, pana cand institutul avea sa capete iarasi intreaga incredere a poporului nostru. Am dat o marturie clara impotriva manifestarii egoismului tuturor celor care aveau legatura cu institutul, am dat sfaturi si am mustrat nedreptatile. Am stiut ca Institutul de Sanatate nu avea sa reuseasca decat daca binecuvantarea Domnului ramanea asupra lui. Daca binecuvantarea l-ar insoti, prietenii cauzei ar avea incredere ca aceasta este lucrarea lui Dumnezeu si ar simti ca este sigur sa doneze mijloace materiale pentru a face din ea o intreprindere vie, pentru a putea implini planul lui Dumnezeu.

20:36 Medicii si unii asistenti s-au apucat cu seriozitate de lucru. Au lucrat din greu, sub apasarea unor mari descurajari. Doctorii Ginley, Chamberlain si Lamson au lucrat cu putere si sarguinta, in schimbul unui salariu mic, pentru a zidi aceasta institutie care se prabusea. Si, slava lui Dumnezeu, datoria a fost returnata si au fost acoperite sume suplimentare pentru gazduirea pacientilor. Tirajul revistei Health Reformer, care sta chiar la temelia succesului institutului, a fost dublat, iar aceasta a devenit o publicatie vie. Increderea in

20:37 institut a fost pe deplin restabilita in mintea celor mai multi din poporul nostru si au fost pacienti aproape tot timpul anului care au putut fi bine gazduiti si tratati cum se cuvine de catre medicii nostri.

20:38 Este un lucru profund regretabil ca primii manageri ai institutului au condus intr-un mod in care aproape l-au coplesit cu datorii si descurajare. Insa pierderile financiare pe care le-au resimtit si regretat actionarii au fost mici in comparatie cu munca, incurajarile si grija pe care le-am purtat eu si sotul meu, fara plata, si pe care, de asemenea, le-au dus medicii si asistentii, in schimbul unor salarii mici. Am luat actiuni ale institutului in valoare de o mie cinci sute de dolari, care ne-au fost "repartizate", dar care nu reprezinta decat o mica despagubire in comparatie cu oboseala la care am fost supusi din pricina managerilor nepasatori de la inceput. Insa acum, cand institutul se bucura de reputatie si de sprijin din partea clientelei sale, valoreaza mai mult decat toti banii investiti si pentru ca greselile initiale au fost indreptate, cei care si-au pierdut increderea nu au nici o scuza daca au prejudecati. Si daca vor mai manifesta lipsa de interes, aceasta va fi pentru ca au ales sa imbratiseze prejudecata mai degraba decat sa se lase calauziti de ratiune.

20:39 In providenta lui Dumnezeu, fratele A. si-a daruit puterea si interesul sau Institutului de Sanatate. A manifestat un interes lipsit de egoism pentru inaintarea treburilor institutului si nu s-a crutat sau favorizat pe sine. Daca va fi dependent de Dumnezeu si va face din El taria si sfatuitorul sau, va putea fi o binecuvantare pentru medici, asistenti si pacienti. El si-a legat propriile interese de tot ceea ce tine de institut si a fost o binecuvantare pentru altii prin aceea ca a purtat cu voiosie poveri care nu au fost nici putine, nici usoare. I-a binecuvantat pe altii, iar aceste binecuvantari se vor rasfrange apoi asupra sa.

20:40 Insa fratele A. se afla in pericolul de a lua asupra sa poveri pe care pot si ar trebui sa le poarte altii. Nu ar trebui sa se consume, facand acele lucruri pe care le pot face altii, al caror timp este mai putin pretios. Ar trebui sa actioneze ca director si supraveghetor.

20:41 Ar trebui sa-si pastreze fortele pentru ca, prin judecata sa intemeiata pe experienta, sa le poata spune altora ce sa faca. Acest lucru este necesar ca sa-si poata mentine o pozitie influenta la institut. Experienta sa de a conduce cu intelepciune si economie este pretioasa. El este insa in pericol de a-si lipsi familia de atentia sa intr-o prea mare masura, de a ajunge prea mult absorbit de institut si de a lua prea multe poveri asupra lui, asa cum a facut si sotul meu. Interesul sotului meu pentru Institutul de Sanatate, pentru Asociatia Editoriala si in general pentru cauza a fost atat de mare, incat s-a prabusit si a fost nevoit sa se retraga pentru un timp din lucrare, pe cand, daca ar fi facut mai putin pentru aceste institutii si si-ar fi impartit interesul intre acestea si familia sa, nu ar fi fost solicitat neincetat intr-o singura directie si si-ar fi pastrat puterile pentru a-si continua lucrarea fara intrerupere. Fratele A. este omul potrivit la locul potrivit. Insa el nu trebuie sa procedeze ca sotul meu, chiar daca lucrurile nu sunt intr-o stare atat de prospera ca atunci cand si-ar fi consacrat toate fortele pentru ele. Dumnezeu nu cere nici sotului meu, nici fratelui A. sa se priveze de bucuria partasiei familiale, sa se rupa de camin si familie, fie si pentru binele acestor institutii importante.

20:42 In timpul ultimilor trei sau patru ani, au fost mai multi care au manifestat interes pentru Institutul de Sanatate si au facut eforturi pentru a-l aduce intr-o stare mai buna. Unora insa le-au lipsit discernamantul si experienta. Atata timp cat fratele A. actioneaza fara egoism si se prinde de Dumnezeu, El ii va fi ajutor si sfatuitor.

20:43 Medicii de la Institutul de Sanatate nu ar trebui sa se simta constransi sa faca lucrarea pe care o pot infaptui asistentii. Ei nu ar trebui sa acorde asistenta in camera de baie sau in camera de gimnastica, risipindu-si vitalitatea, facand ceea ce ar putea face altii. Nu ar trebui sa se duca lipsa de asistenti care sa ingrijeasca de bolnavi si sa vegheze asupra celor slabiti care au nevoie de supraveghetori. Medicii ar trebui sa-si pastreze energia pentru implinirea cu succes a indatoririlor lor profesionale. Ei ar trebui sa le spuna altora ce sa faca. Daca nu sunt persoane in care pot avea incredere sa faca aceste lucruri,

20:44 ar trebui angajati oameni potriviti, instruiti cum se cuvine si remunerati corespunzator serviciilor aduse.

20:45 Nimeni nu ar trebui angajat ca lucrator in afara de aceia care vor lucra fara egoism in interesul institutului; iar acestia ar trebui sa fie bine platiti pentru serviciile lor. Ar trebui sa existe suficienta mana de lucru, mai ales in timpul sezonului de vara, cand sunt multi bolnavi, astfel incat nimeni sa nu fie nevoit sa lucreze in exces. Institutul de Sanatate a trecut peste incurcaturile sale, depasindu-le; iar medicii si asistentele nu ar trebui sa fie constransi sa lucreze atat de mult si sa sufere atat din pricina privatiunilor ca atunci cand institutul era greu apasat din cauza oamenilor necredinciosi care aproape ca l-au prabusit la pamant.

20:46 Mi s-a aratat ca medicii de la institutul nostru ar trebui sa fie barbati si femei cu credinta si spiritualitate. Ei ar trebui sa-si puna toata increderea in Dumnezeu. La institut vin multi oameni care si-au provocat, prin propriile lor ingaduinte pacatoase, boli de aproape orice tip. Acestia nu merita compasiunea pe care o pretind adesea. Si este foarte greu pentru medici sa consacre timp si energie acestor persoane decazute fizic, mintal si moral. Exista insa si unii care, din nestiinta, au trait incalcand legile organismului lor. Ei au lucrat intr-un mod lipsit de cumpatare si au mancat fara cumpatare, pentru ca asa obisnuia lumea sa faca. Unii au suferit multe din partea multor medici, dar nu au fost facuti sa se simta mai bine, ci hotarat mai rau. In cele din urma, ei ajung sa fie rupti de ocupatia lor, de societate si de familiile lor si, ca o ultima incercare, vin la Institutul de Sanatate cu speranta slaba de a gasi o oarecare ameliorare. Acestia au nevoie de compasiune. Ei trebuie tratati cu cea mai mare gingasie si trebuie avut grija sa inteleaga in mod clar care sunt legile care guverneaza fiinta lor, pentru a putea, incetand sa le mai incalce si stapanindu-se, sa evite suferinta si boala, pretul incalcarii legilor firii.

20:47 Doctorul B. nu este intru totul apt sa ocupe pozitia de medic la institut. El vede barbati si femei cu o constitutie fizica distrusa, slabi din punct de vedere mintal si moral, si crede ca tratarea unor astfel de cazuri este un timp pierdut. Se poate ca in multe cazuri sa fie chiar asa.

20:48 Dar nu ar trebui sa ajunga descurajat si satul de pacientii sai bolnavi si suferinzi. Nu ar trebui sa-si piarda mila, compasiunea, rabdarea si sa simta ca viata sa este prost folosita cand lucreaza pentru aceia care nu pot pretui niciodata serviciile pe care le primesc si care nu-si vor folosi puterile, daca si le recapata, pentru a binecuvanta societatea, ci vor urma acelasi curs al ingaduintei placerilor proprii pe care l-au urmat pana in momentul in care si-au pierdut sanatatea. Doctorul B. nu ar trebui sa ajunga obosit sau descurajat. Ar trebui sa-si aminteasca de Hristos, care a intrat in mod direct in legatura cu omenirea suferinda. Desi in multe cazuri cei afectati adusesera boala asupra lor prin calea lor pacatoasa, incalcand legile firii, Isus a avut mila de slabiciunea lor, iar cand au venit la El cu boli dintre cele mai ingrozitoare, El nu a stat deoparte, de frica sa nu Se contamineze; i-a atins si a poruncit bolii sa cedeze.

20:49 "Pe cand intra intr-un sat, L-au intampinat zece leprosi. Ei au stat departe, si-au ridicat glasul, si au zis: 'Isuse, Invatatorule, ai mila de noi!' Cand i-a vazut Isus, le-a zis: 'Duceti-va, aratati-va preotilor!' Si pe cand se duceau, au fost curatiti. Unul din ei, cand s-a vazut vindecat, s-a intors, slavind pe Dumnezeu cu glas tare. S-a aruncat cu fata la pamant la picioarele lui Isus si I-a multumit. Era samaritean. Isus a luat cuvantul si a zis: 'Oare n-au fost curatiti toti cei zece? Dar ceilalti noua unde sunt? Nu s-a gasit decat strainul acesta sa se intoarca si sa dea slava lui Dumnezeu?' Apoi i-a zis: 'Scoala-te si pleaca; credinta ta te-a mantuit'."

20:50 Iata aci o lectie pentru noi toti. Acesti leprosi au fost atat de mult degradati de boala, incat li se interzisese accesul in societate, pentru a nu-i contamina pe altii. Limitele lor fusesera prescrise de catre autoritati. Isus ajunge in raza lor vizuala si, in marea lor suferinta, ei striga catre Acela care este singurul in stare sa-i tamaduiasca. Isus le porunceste sa se arate preotilor. Ei au credinta de a porni in drumul lor, crezand in puterea lui Hristos de a-i vindeca. Si pe cand mergeau, au observat ca oribila boala a disparut. Numai unul dintre ei insa are simtaminte

20:51 de recunostinta, numai unul simte ca-i este profund dator lui Hristos pentru aceasta mare lucrare pe care a facut-o pentru el. Acesta se intoarce, laudandu-L pe Dumnezeu si recunoscand cu sufletul plin de multumire lucrarea infaptuita pentru el. Iar acest om era un strain; ceilalti noua erau evrei.

20:52 De dragul acestui singur om, care avea sa foloseasca asa cum trebuie binecuvantarea sanatatii Isus i-a vindecat pe toti zece. Ceilalti noua au trecut mai departe fara sa aprecieze lucrarea facuta si nu I-au adus multumiri pline de recunostinta lui Isus pentru ca a infaptuit vindecarea.

20:53 De acelasi tratament vor avea parte medicii de la Institutul de Sanatate, ca multumire pentru eforturile lor. Daca insa, in munca lor de a ajuta omenirea suferinda, unul din douazeci se foloseste corect de binecuvantarile primite si apreciaza eforturile pe care le-au depus pentru ei, medicii ar trebui sa se simta recunoscatori si satisfacuti. Daca va fi salvata o viata din zece si un suflet dintr-o suta va fi mantuit in Imparatia lui Dumnezeu, toate venind din partea institutului, vor fi rasplatiti cu darnicie pentru toate eforturile lor. Toate nelinistile si grijile lor nu vor fi pierdute pe de-a-ntregul. Daca Imparatul slavei, Maiestatea Cerului, a lucrat pentru omenirea suferinda si atat de putini au apreciat ajutorul Sau divin, medicii si asistentii de la institut ar trebui sa roseasca atunci cand s-ar plange ca eforturile lor slabe nu sunt apreciate de toti si par sa fie dispretuite de unii.

20:54 Mi s-a aratat ca cei noua care nu s-au intors pentru a da slava lui Dumnezeu ii reprezinta perfect pe unii pazitori ai Sabatului care vin la Institutul de Sanatate ca pacienti. Ei primesc multa atentie si ar trebui sa-si dea seama de tulburarea si descurajarile medicilor, fiind ultimii care sa le provoace griji si poveri inutile. Cu toate acestea, regret ca trebuie s-o spun, cel mai adesea pacientii care sunt cei mai dificili la Institutul de Sanatate sunt cei care au credinta noastra. Ei sunt mai inclinati sa inainteze plangeri decat oricare alti pacienti. Cei lumesti si crestini declarati apartinand altor denominatiuni apreciaza eforturile facute pentru refacerea lor mai mult decat multi pazitori ai Sabatului. Iar cand primii se intorc acasa, exercita o influenta mai puternica in favoarea Institutului de Sanatate decat pazitorii Sabatului. Si unii dintre

20:55 cei care ridica intrebari cu atata usurinta si se plang de conducerea de la institut sunt aceia care au primit tratament la pret redus.

20:56 Acest lucru a constituit o mare descurajare pentru medici si asistenti; insa ei ar trebui sa-si aduca aminte de Hristos, Marele lor Model, si sa nu oboseasca facand bine. Daca unul singur, dintre multi altii, este recunoscator si exercita o influenta benefica, ei ar trebui sa-I multumeasca lui Dumnezeu si sa prinda curaj. Acel singur om poate fi un strain si se poate ridica intrebarea: Unde sunt ceilalti noua? De ce nu acorda toti pazitorii Sabatului interesul si sprijinul lor Institutului de Sanatate? Unii pazitori ai Sabatului au un interes atat de redus, incat, in timp ce primesc atentie la institut fara sa plateasca, vorbesc defaimator cu pacientii despre mijloacele folosite pentru insanatosirea bolnavilor. Doresc ca asemenea persoane sa-si reconsidere atitudinea. Domnul ii priveste asa cum i-a privit pe cei noua leprosi care nu s-au intors sa-I dea slava. Strainii isi fac datoria si apreciaza eforturile facute pentru refacerea lor, in timp ce acestia isi folosesc influenta impotriva celor care au incercat sa le faca bine.

20:57 Doctorul B. trebuie sa cultive politetea si bunatatea pentru a nu rani simtamintele pacientilor intr-un mod gratuit. El este deschis la inima si direct, constiincios, sincer si plin de zel. Are o buna intelegere a bolii, dar ar trebui sa cunoasca mai profund modul in care sa-i trateze pe cei bolnavi. Aceasta presupune o cultura castigata prin eforturi personale, rafinament al comportamentului si mai multa atentie cu cuvintele si ilustratiile pe care le foloseste in salonul de consultatie.

20:58 Dr. B. este extrem de sensibil si aprins, impulsiv din fire. Actioneaza prea mult sub un impuls de moment. El a facut eforturi de a corecta spiritul sau pripit si de a-si invinge defectele, dar mai are de facut un efort inca si mai mare. Daca vede ca lucrurile merg rau, el se grabeste sa le spuna celor gresiti ce gandeste si nu foloseste intotdeauna cuvintele cele mai potrivite pentru ocazia respectiva. Uneori isi jigneste intr-atat pacientii, incat il urasc si parasesc institutul cu inima grea, spre raul lor si al institutului. Rareori ajuta vorbirea mustratoare catre pacienti, care sunt bolnavi atat fizic, cat si mintal.

20:59 Insa putini dintre cei care au frecventat societatea lumii si care se raporteaza la toate lucrurile din punctul de vedere al unui om lumesc, sunt pregatiti sa asculte declaratii despre realitati neplacute care ii privesc in mod direct. Nici chiar adevarul nu trebuie rostit cu orice ocazie. Exista un timp potrivit si o ocazie optima de a vorbi, cand cuvintele nu vor jigni. Medicii nu ar trebui sa fie suprasolicitati si sistemul lor nervos secatuit; caci aceasta stare a trupului nu va promova o minte calma, un temperament linistit si un spirit voios, fericit. Dr. B. a fost retinut prea mult la institut. Ar fi trebuit sa fie schimbat. Ar trebui sa iasa uneori din Battle Creek, sa se odihneasca si sa faca vizite, nu intotdeauna pentru consult, ci acolo unde poate fi liber si unde mintea nu ii va fi solicitata de grija pentru bolnavi.

20:60 Privilegiul de a se retrage de la institut ar trebui acordat ocazional tuturor medicilor, in special acelora care poarta poveri si responsabilitati. Daca ajutoarele lipsesc intr-o asemenea masura incat aceasta nu se poate realiza, ar trebui asigurat un numar mai mare de ajutoare. Faptul de a avea medici suprasolicitati si astfel incapabili de a-si implini sarcinile profesionale este un lucru de care trebuie sa ne temem. Ar trebui prevenit, daca este posibil, pentru ca urmarile sunt impotriva intereselor institutului. Medicii ar trebui sa se menajeze. Nu ar trebui sa se imbolnaveasca din cauza muncii in exces sau a oricarei imprudente din partea lor.

20:61 Mi s-a aratat ca dr. B. se descurajeaza prea usor. Vor aparea mereu lucruri care sa necajeasca, sa incurce si sa puna la incercare rabdarea medicilor si a asistentelor. Ei trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta si sa nu se lase tulburati sau descumpaniti. Trebuie sa fie calmi si blanzi, orice s-ar intampla. Ei exercita o influenta care se va reflecta prin pacienti in alte state si care, iarasi, se va rasfrange asupra Institutului de Sanatate in bine sau in rau. Ei ar trebui sa nu piarda niciodata din vedere ca au de-a face cu barbati si femei cu mintea afectata, care privesc lucrurile adesea intr-o lumina gresita si au totusi incredintarea ca inteleg perfect orice chestiune. Medicii ar trebui sa inteleaga faptul ca un raspuns dat cu blandete risipeste mania. Intr-o institutie in care sunt tratati bolnavi

20:62 trebuie folosita o anumita politica pentru a tine cu succes sub control mintea imbolnavita si a binecuvanta pe bolnavi. Daca medicii isi pot pastra calmul in mijlocul unei furtuni de cuvinte lipsite de respect si aprinse, daca isi pot stapani propriile impulsuri cand sunt provocati si jigniti, ei sunt cu adevarat biruitori. "Cine este stapan pe sine pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati." Supunerea eului si aducerea pasiunilor sub controlul vointei este cea mai mare izbanda pe care o pot avea oamenii.

20:63 Dr. B. nu este orb fata de temperamentul sau deosebit. El isi vede esecurile, iar cand simte presiunea crescand, este gata sa bata in retragere, intorcand spatele campului de lupta. Insa nu va castiga nimic daca procedeaza astfel. El se afla acolo unde mediul si apasarea, provocata de imprejurari, ii dezvolta punctele tari de caracter, puncte din care este nevoie sa fie inlaturata asprimea, pentru a putea deveni rafinat si superior. In ce-l priveste, nu-si va indeparta defectele din caracter fugind din fata probei la care este supus. Daca ar pleca de la institut, nu-si va indeparta sau birui defectele de caracter. Pentru a le invinge, are o lucrare de facut, daca vrea sa fie numarat impreuna cu cei ce vor sta fara vina inaintea tronului lui Dumnezeu, dupa ce vor fi trecut printr-un mare necaz si isi vor fi spalat hainele caracterului, albindu-le in sangele Mielului. S-a hotarat ca noi insine sa le spalam. Izvorul a fost pregatit cu un pret infinit, iar povara spalarii ramane asupra noastra, care suntem nedesavarsiti inaintea lui Dumnezeu. Domnul nu Se ofera sa indeparteze aceste pete de necuratie fara ca si noi sa facem ceva. Trebuie sa ne spalam vesmintele in sangele Mielului. Ne putem prinde de meritele sangelui lui Hristos prin credinta, iar prin harul si puterea Sa ne putem invinge greselile, pacatele, nedesavarsirile din caracter si putem iesi din lupta victoriosi, dupa ce ne vom fi spalat astfel vesmintele in sangele Mielului.

20:64 Dr. B. ar trebui sa caute sa adauge zilnic la cunostintele pe care le-a dobandit si sa cultive politetea si rafinamentul comportamentului sau. In discutiile pe care le poarta in salonul de consultatii, el poate cobori cu multa usurinta la un nivel scazut; pacientii acestia nu au o influenta care sa inalte. Ar trebui sa nu uite

20:65 ca intra in legatura cu tot felul oameni si ca impresiile pe care le lasa se vor raspandi si in alte state, lucru care se va rasfrange asupra institutului. A avea de-a face cu barbati si femei a caror minte si al caror trup sunt atinse de boala este o lucrare frumoasa. Medicii de la institut au nevoie de multa intelepciune pentru a vindeca trupul prin minte. Insa putini isi dau seama ce putere are mintea asupra trupului. O mare parte dintre bolile care afecteaza omenirea isi au sursa in minte si nu pot fi vindecate decat prin restabilirea sanatatii mintale. Cei care sunt bolnavi mintal sunt cu mult mai multi decat ne imaginam. Suferinta psihica provoaca multora dispepsia, caci amaraciunea care cuprinde mintea are o influenta paralizanta asupra organelor digestive.

20:66 Pentru a ajunge la inima acestui tip de pacienti, medicul trebuie sa aiba discernamant, rabdare, bunatate si iubire. Un suflet indurerat, suferind si o minte descurajata au nevoie de un tratament bland, acesti oameni putand fi vindecati printr-o adanca simpatie. Medicii ar trebuie mai intai sa le castige increderea si sa-i indrepte apoi catre Medicul a toate vindecator. Daca mintea lor poate fi dirijata catre Purtatorul de poveri si ei pot avea credinta ca El Isi va manifesta interesul pentru ei, vindecarea trupului si a mintii lor bolnave este un lucru sigur.

20:67 Alte institutii de sanatate privesc cu pizma la Institutul de Sanatate din Battle Creek. Acestea lucreaza dupa principiile lumii, in timp ce managerii de la Institutul de Sanatate lucreaza dupa principiile religiei, recunoscandu-L pe Dumnezeu ca proprietar. Ei nu lucreaza numai pentru mjloace materiale, in mod egoist, ci pentru Hristos si oameni. Ei cauta sa binecuvanteze persoanele suferinde, sa vindece mintea afectata si de asemenea trupul cuprins de durere, calauzindu-i pe cei bolnavi la Hristos, Prietenul credinciosilor. Ei nu lasa religia deoparte, ci isi pun increderea in Dumnezeu si se declara dependenti de El. Cei bolnavi sunt indrumati catre Isus. Dupa ce medicii au facut ce au putut pentru bolnavi, Il roaga pe Dumnezeu sa lucreze si sa se alature eforturilor lor pentru a restabili sanatatea bolnavilor suferinzi. El a facut acest lucru in unele cazuri ca raspuns la rugaciunea credintei. Si va

20:68 continua sa o faca, daca vor fi credinciosi si isi vor pune increderea in El. Institutul de Sanatate va fi incununat de succes, pentru ca Dumnezeu il sprijina. Si daca binecuvantarile Sale vor insoti institutul, acesta va prospera si va constitui mijlocul prin care se va face mult bine. Alte institutii sunt constiente ca la institutul nostru exista un standard inalt in ce priveste influenta morala si religioasa. Ei vad ca directorii lui nu sunt inrauriti de principii egoiste, lumesti si sunt invidiosi datorita influentei sale ca autoritate si prestigiu.

20:69 Primejdia aplauzelor

20:70 Mi s-a aratat ca trebuie sa actionam cu foarte mare atentie, chiar atunci cand este necesar sa ridicam o povara a deprimarii care apasa barbati si femei, pentru ca acestia sa nu se sprijine pe propria lor intelepciune si sa nu uite sa depinda numai de Dumnezeu. Nu este prudent sa vorbim in mod apreciativ despre persoane sau sa ridicam in slavi calitatile unui slujitor al lui Hristos. In ziua lui Dumnezeu, foarte multi vor fi pusi in cumpana si vor fi gasiti usori din pricina inaltarii lor. As dori sa-i avertizez pe fratii si surorile mele sa nu aduca niciodata cuvinte magulitoare inaintea oamenilor din pricina calitatilor lor; caci ei nu pot face fata acestui lucru. Eul este inaltat cu usurinta si, ca o consecinta, persoanele isi pierd cumpatul. Si iarasi, le spun fratilor si surorilor mele, daca vreti sa aveti sufletele nemanjite de sangele vreunui om, nu maguliti, nu laudati niciodata eforturile bietilor muritori; caci acest lucru poate fi spre ruina lor. Nu este prudent ca prin cuvintele sau faptele noastre sa ridicam in slavi pe vreun frate sau vreo sora, oricat de umila ar putea fi in aparenta purtarea lor. Daca ei au intr-adevar acel spirit bland si smerit pe care il pretuieste Dumnezeu, ajutati-i sa si-l pastreze. Acest lucru nu se va infaptui criticandu-i si nici neglijand sa apreciem in mod corect care este adevarata lor valoare. Insa exista putini care pot primi laudele fara ca acest lucru sa le dauneze.

20:71 Unii pastori inzestrati care predica acum adevarul prezent iubesc consimtamantul ascultatorilor. Aplauzele ii stimuleaza ca

20:72 paharul de vin pe alcoolic. Plasati-i pe acesti pastori intr-o comunitate mica, o comunitate care nu promite o stare deosebita de agitatie si care nu opune o rezistenta hotarata si veti vedea cum isi pierd interesul si zelul si vor aparea tot atat de apatici in lucrare ca si un alcoolic, cand este lipsit de paharelul lui. Acesti oameni nu vor deveni lucratori adevarati, practici, pana nu vor invata sa lucreze fara starea emotionala produsa de aplauze.

20:73 Lucrarea pentru cei gresiti

20:74 Fratii C. si D. au gresit in unele privinte, cand s-au ocupat de probleme ale comunitatii din Battle Creek. Ei au actionat prea mult dupa propriul lor spirit si nu au depins in intregime de Dumnezeu. Ei nu au reusit sa-si indeplineasca datoria, neconducand comunitatea la Dumnezeu, Izvorul de apa vie, unde puteau gasi ceea ce le lipsea si totodata satisface sufletele insetate. Ei nu au considerat de cea mai mare importanta influenta innoitoare, sfintitoare a Duhului Sfant, care da pace si speranta constiintei tulburate si restabileste sanatatea si fericirea in suflet. Obiectivul bun pe care l-au avut in vedere nu a fost atins. Acesti frati au manifestat in mod excesiv un spirit de critica rece la examinarea persoanelor care s-au prezentat pentru a deveni membri ai bisericii. Spiritul de a plange cu cei ce plang si de a se bucura impreuna cu cei ce se bucura nu a fost in inimile acestor frati slujitori asa cum ar fi trebuit sa fie.

20:75 Hristos S-a identificat cu nevoile oamenilor. Necesitatile lor, suferintele lor erau ale Sale. El spune: "Am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit; am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita si ati venit pe la Mine." Robii lui Dumnezeu ar trebui sa aiba inimi pline de afectiune adanca si dragoste sincera pentru urmasii lui Hristos. Ar trebui sa dea pe fata acel interes profund pe care il evidentiaza Hristos prin grija pastorului pentru oaia pierduta;

20:76 ei ar trebui sa urmeze exemplul dat de Hristos si sa manifeste aceeasi compasiune si blandete, aceeasi dragoste gingasa, plina de mila, pe care le-a aratat El fata de noi.

20:77 Marile puteri morale ale sufletului sunt credinta, nadejdea si iubirea. Daca acestea sunt inactive, un slujbas poate fi neincetat plin de zel si sinceritate, insa lucrarea sa nu va fi primita de Dumnezeu si nu poate face bine bisericii. Un pastor al lui Hristos, care duce poporului mesajul solemn din partea lui Dumnezeu, ar trebui sa actioneze intotdeauna dupa dreptate, sa iubeasca indurarea si sa umble cu smerenie inaintea lui Dumnezeu. Duhul lui Hristos, aflat in inima sa, va determina fiecare putere a sufletului sa hraneasca si sa protejeze fiecare oaie de pe pajistea Lui, ca un pastor sincer si credincios. Iubirea este lantul de aur care leaga inimile credincioase una de alta in legaturi ale prieteniei de bunavoie, ale gingasiei si consecventei in credinta; care, de asemenea, leaga sufletul de Dumnezeu. Exista insa negresit o lipsa de iubire, compasiune si gingasie plina de indurare intre frati. Servii lui Hristos sunt prea reci si lipsiti de inima. Inimile lor nu sunt aprinse in intregime de compasiune delicata si iubire sincera. Consacrarea cea mai curata si mai inalta fata de Dumnezeu este aceea care se manifesta prin dorintele si eforturile cele mai sustinute de a castiga suflete pentru Hristos. Motivul pentru care pastorii care predica adevarul prezent nu au un succes mai mare este acela ca le lipsesc intr-o mare masura credinta, speranta si iubirea. Avem de intampinat si de suportat munci si conflicte, fapte ale tagaduirii de sine si tainice incercari ale inimii. Vor fi intristari si lacrimi pentru pacatele noastre; vor fi lupte neintrerupte si vegheri, toate amestecate cu remuscari si rusine din pricina nedesavarsirii noastre.

20:78 Servitorii crucii scumpului nostru Mantuitor sa nu-si uite experienta in aceste lucruri, ci sa-si aduca mereu aminte ca nu sunt altceva decat niste oameni, supusi greselii si cu aceleasi pasiuni ca si fratii lor; si ca, daca isi ajuta fratii, trebuie sa persevereze in eforturile lor de a le face bine, avand inimile umplute cu mila si iubire. Ei trebuie sa ajunga la inimile fratilor lor si sa-i ajute acolo unde acestia sunt slabi si au cel mai mult nevoie de ajutor. Cei ce lucreaza in cuvant si invatatura ar trebui sa-si zdrobeasca propriile lor inimi impietrite, mandre si necredincioase,

20:79 daca vor sa vada petrecandu-se acelasi lucru si in fratii lor. Hristos a facut totul pentru noi, pentru ca suntem neajutorati; eram incatusati in lanturile intunericului, pacatului si disperarii si, prin urmare, nu putem face nimic pentru noi insine. Prin exercitarea credintei, sperantei si iubirii, ajungem tot mai aproape de standardul sfinteniei desavarsite. Fratii nostri simt aceeasi nevoie de ajutor plin de indurare pe care am simti-o noi. Nu ar trebui sa-i impovaram cu critici inutile, ci sa lasam ca iubirea lui Hristos sa ne determine sa fim plini de compasiune si tandrete, pentru a putea plange pentru cei gresiti si care s-au indepartat de Dumnezeu. Un suflet are o valoare infinita. Aceasta nu poate fi estimata decat prin pretul platit pentru rascumpararea lui. Calvarul! Calvarul! Calvarul va lamuri adevarata valoare a unui suflet!

20:80 Scoala de sabat

20:81 Evlavia vie este un principiu care trebuie cultivat. Puterea lui Dumnezeu poate implini pentru noi ceea ce nu vor reusi toate metodele din lume. Perfectiunea caracterului crestin depinde in intregime de harul si taria pe care nu le gasim decat in Dumnezeu. Fara puterea harului asupra inimii, putere care sa ne ajute in eforturile noastre si sa ne sfinteasca lucrarile, nu vom reusi sa salvam nici sufletele noastre, nici pe alte altora. Sistemul folosit si ordinea sunt extrem de importante, insa nimeni sa nu-si faca impresia ca acestea vor implini lucrarea fara ca harul si puterea lui Dumnezeu sa atinga mintea si inima. Inima si firea pamanteasca vor da gres in rutina randuielilor si in implinirea planurilor noastre, daca puterea lui Dumnezeu nu inspira si nu da curajul de a lucra.

20:82 Fratele E. a facut Scoala de Sabat din Battle Creek principala mare tema de interes. Ea a absorbit mintea celor tineri, in timp ce alte indatoriri religioase au fost neglijate. Adesea, dupa incheierea Scolii de Sabat, dirigintele, un grup de instructori si un numar destul de mare de elevi se intorceau acasa pentru a se odihni. Ei simteau ca povara lor pentru

20:83 acea zi se sfarsise si ca nu mai aveau alte indatoriri. Cand clopotelul suna pentru ora de serviciu divin public si oamenii isi paraseau caminele pentru a merge la casa de rugaciune, se intalneau cu multi participanti ai Scolii de Sabat care mergeau acasa. Si oricat de importanta era intrunirea, interesul multor participanti la Scoala de Sabat n-a putut fi trezit pentru a simti placere fata de invataturile date de pastor cu privire la subiecte importante din Biblie. In timp ce multi copii nu participau la serviciul public, unii dintre aceia care ramaneau nu beneficiau de avantajele cuvantului adresat; caci simteau ca aceasta lucrare era o povara obositoare.

20:84 Ar trebui sa existe ordine si disciplina la Scolile noastre de Sabat. Copiii care participa la aceste ore ar trebui sa pretuiasca privilegiul de care se bucura si ar trebui sa li se ceara sa respecte regulamentul. Iar parintii ar trebui sa manifeste o grija inca si mai mare ca fiii si fiicele lor sa-si invete lectiile biblice, mai mare decat aceea pe care o au cand ii controleaza pentru a vedea daca si le-au facut pe cele de zi cu zi, de la scoala. Lectiile biblice ar trebui invatate mult mai bine decat cele de la scolile normale. Daca parintii si copiii nu vad deloc necesitatea de a manifesta un astfel de interes, atunci copiii ar face mai bine sa ramana acasa; caci Scoala de Sabat nu se va dovedi o binecuvantare pentru ei. Parintii si copiii ar trebui sa lucreze in armonie cu dirigintele Scolii de Sabat si cu instructorii, facand astfel dovada ca apreciaza lucrarea implinita pentru ei. Parintii ar trebui sa manifeste un interes deosebit fata de educatia religioasa a copiilor lor, pentru ca acestia sa poata cunoaste mai bine Scripturile.

20:85 Exista multi copii care spun ca nu au avut timp si de aceea nu si-au invatat lectiile pentru Scoala de Sabat; sunt insa doar cativa care n-ar putea gasi ceva timp pentru a-si invata lectiile, chiar daca le-ar considera interesante. Unii isi petrec timpul in distractii si facand excursii; altele, aranjandu-si in mod inutil rochiile pentru etalare ostentativa, cultivand astfel mandria si usuratatea. Orele acestea petrecute fara nici un folos sunt ale lui Dumnezeu, timp pentru care trebuie sa-I dea socoteala. Ceasurile petrecute prin impodobire inutila sau in distractii si conversatie usuratica vor fi aduse la judecata alaturi de fiecare fapta.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: