Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Marturii pentru comunitate vol.3, 15


15:1 Inchisi cu forta in scoala

15:2 Sistemul educational continuat de-a lungul multor generatii a fost distructiv in ce priveste sanatatea si chiar viata. Multi copii au petrecut cinci ore zilnic in sali de clasa neventilate cum se cuvine sau insuficient de mari pentru confortul scolarilor. Aerul in asemenea incaperi se transforma curand in otrava pentru plamanii care il inhaleaza. Copiii mici, ale caror membre si muschi nu sunt puternici si al caror creier este nedezvoltat, au fost tinuti inchisi spre raul lor. S-o spunem din capul locului - unii abia se tin in viata. Faptul ca sunt inchisi zi de zi in scoala ii face agitati si bolnaviciosi. Trupurile lor ajung pipernicite din pricina starii de epuizare a sistemului nervos. Iar daca flacara vietii se stinge, parintii si invatatorii nu sunt de parere ca au avut o influenta directa in suprimarea scanteii de viata. Cand stau langa mormintele copiilor lor, parintii indurerati isi considera pierderea ca fiind un act special al

15:3 Providentei, cand, printr-o ignoranta de neiertat, propria lor cale a distrus vietile copiilor. Atunci, faptul de a pune moartea pe seama Providentei inseamna blasfemie. Dumnezeu a vrut ca micutii sa traiasca si sa fie disciplinati pentru a putea avea caractere frumoase, sa-L slaveasca in aceasta lume si sa-L laude in cealalta lume, mai buna.

15:4 Asumandu-si responsabilitatea de a-i educa pe acesti copii, parintii si invatatorii nu simt ca raspund inaintea lui Dumnezeu si au datoria sa cunoasca organismul omenesc, ca sa poata trata corpurile copiilor si elevilor lor intr-un mod in care sa pastreze viata si sanatatea. Mii de copii mor din cauza ignorantei parintilor si invatatorilor. Mamele petrec ore intregi cu lucrul inutil la rochiile lor si imbracamintea copiilor lor, pentru a-i pregati in vederea etalarii ostentative, si apoi se scuza ca nu pot gasi timp pentru citit si pentru obtinerea informatiilor necesare ingrijirii sanatatii copiilor lor. Ele gandesc ca e mai usor sa-si incredinteze trupurile doctorilor. Pentru a fi in pas cu moda si obiceiul, multi parinti au sacrificat sanatatea si vietile copiilor lor.

15:5 Ca sa cunoasca minunatul organism uman, oasele, muschii, stomacul, ficatul, intestinul, inima si porii pielii si ca sa inteleaga dependenta unui organ de altul pentru activitatea sanatoasa a tuturor celorlalte este nevoie de studiu, fata de care cele mai multe mame nu manifesta nici un interes. Ele nu stiu nimic despre influenta trupului asupra mintii si a mintii asupra trupului. Mintea, care leaga finitul de infinit, nu pare sa fie inteleasa de acestea. Mintea este coordonatorul trupului. Copiilor li se ingaduie sa manance alimente din carne, mirodenii, unt, branza, carne de porc, prajituri grele si condimente in general. De asemenea, sunt lasati sa manance neregulat si intre mese alimente nesanatoase. Aceste lucruri deranjeaza stomacul, excitand nervii la o activitate impotriva firii si slabind intelectul. Parintii nu realizeaza ca sadesc samanta care va aduce boala si moarte.

15:6 Multi copii au fost ruinati pe viata pentru ca au fortat intelectul si au neglijat intarirea puterilor fizice. Multi au murit in copilarie din pricina caii urmate de parinti si invatatori nesocotiti, care au fortat mintea tanara a acestora prin lingusire sau frica pe cand erau prea mici pentru a vedea interiorul unei sali de clasa. Mintea le-a fost suprasolicitata cu lectii, cand, de fapt, nu ar fi trebuit sa fie chemati la scoala, ci tinuti acasa pana cand constitutia lor fizica avea sa fie suficient de solida pentru a suporta efortul intelectului. Copilasii ar trebui sa fie lasati liberi sa alerge ca mieluseii in aer liber, sa fie liberi si fericiti, si ar trebui sa li se ofere cele mai favorabile ocazii de a pune temelia unei constitutii fizice solide.

15:7 Parintii ar trebui sa fie singurii invatatori ai copiilor lor pana cand acestia implinesc opt sau zece ani. De indata ce mintea lor poate intelege, parintii ar trebui sa deschida inaintea lor marea carte a naturii. Mama ar trebui sa aiba mai putina iubire de artificial in casa ei si fata de pregatirea rochiei pentru etalare si ar trebui sa-si gaseasca timp de a cultiva, in ea insasi si in copiii ei, dragostea fata de minunatii boboci de flori care se deschid. Atragand atentia copiilor ei asupra diferitelor culori ale acestora si varietatii formelor, ea ii poate familiariza cu Dumnezeu, care a facut toate lucrurile frumoase ce ii atrag si incanta. Le poate indruma mintea catre Creatorul lor si poate trezi in inimile lor tinere o iubire fata de Tatal lor ceresc, care a aratat o dragoste atat de mare pentru ei. Parintii pot face legatura dintre Dumnezeu si toate lucrurile create de El. Singura sala de clasa pentru copiii intre opt si zece ani ar trebui sa fie in aer liber, in mijlocul florilor care se deschid si peisajelor minunate din natura. Si singurul lor manual ar trebui sa fie comorile naturii. Aceste lectii, imprimate asupra mintii copiilor mici in mijlocul scenelor placute, atragatoare din natura, nu vor fi uitate curand.

15:8 Pentru ca tinerii si copiii sa aiba sanatate, voiosie, vivacitate, muschi si creier bine dezvoltati, ei ar trebui sa petreaca mult timp in aer liber si sa aiba in mod judicios ceva util de facut si ceva cu care sa se amuze. Copiii si tinerii care sunt tinuti

15:9 la scoala si marginiti la studiul din carti nu pot avea o constitutie fizica solida. Exersarea mintii prin studiu fara exercitiu fizic corespunzator are tendinta de a atrage sangele la creier, iar circulatia sangelui in organism este dezechilibrata. Creierul are prea mult sange, iar extremitatile prea putin. Ar trebui sa existe reguli care sa hotarasca timpul pentru studiu, dupa care o parte din timpul lor ar trebui petrecut prin munca fizica. Iar daca obiceiurile de a manca, de a se imbraca si de a dormi sunt in conformitate cu legile firii, ei pot obtine o educatie fara a-si sacrifica sanatatea fizica si mintala.