Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.3

Marturii pentru comunitate vol.3, 14


14:1 Numarul 22 MARTURIE PENTRU COMUNITATE O EDUCATIE CORECTA

14:2 Cea mai frumoasa lucrare pe care si-au asumat-o vreodata barbatii si femeile este aceea de a se ocupa de mintea celor tineri. Trebuie avuta grija cea mai mare in educarea tinerilor de a varia in asa fel modul de instruire, incat sa activeze puterile inalte si nobile ale intelectului. Parintii si instructorii scolari pot fi cu siguranta considerati nepregatiti pentru educarea copiilor daca nu au invatat mai intai lectia stapanirii de sine, a perseverentei, a indelungii rabdari, a blandetii si iubirii. Ce pozitie importanta pentru parinti, supraveghetori si invatatori! Putini sunt aceia care isi dau seama care sunt nevoile vitale ale mintii si cum sa calauzeasca intelectul in dezvoltare, gandurile aflate in schimbare si sentimentele tinerilor.

14:3 Exista o vreme pentru pregatirea copiilor si o vreme pentru educarea tinerilor; si este esential ca, in scoala, ambele sa se impleteasca intr-o mare masura. Copiii pot fi pregatiti pentru a sluji pacatului sau pentru a sluji neprihanirii. Educarea timpurie a tinerilor le modeleaza caracterele atat in viata lor laica, cat si in cea religioasa. Solomon spune: "Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, iar cand va imbatrani, nu se va abate de la ea." Aceasta afirmatie este categorica. Pregatirea pe care o recomanda Solomon are menirea de a indruma, educa, dezvolta. Pentru ca parintii si invatatorii sa faca aceasta lucrare, trebuie sa inteleaga ei insisi "calea" pe care trebuie sa mearga un copil. Aceasta cuprinde mai mult decat a avea o cunoastere desprinsa din carti. Ea presupune tot ceea ce este bun, virtuos, drept si sfant.

14:4 Implica practicarea cumpatarii, evlaviei, bunatatii fratesti, dragostea de Dumnezeu si a unuia fata de celalalt. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa se acorde atentie educatiei fizice, intelectuale, morale si religioase a copiilor.

14:5 Educarea copiilor in camin sau la scoala nu ar trebui sa fie asemenea dresarii animalelor; caci copiii au o vointa inteligenta, care ar trebui calauzita in asa fel, incat sa controleze toate puterile lor. Animalele trebuie sa fie dresate, caci ele nu au judecata, intelect. Insa mintea omeneasca trebuie invatata sa se autocontroleze. Trebuie educata sa stapaneasca intreaga fiinta, in timp ce animalele sunt conduse de un stapan si sunt invatate sa ii fie supuse. Stapanul este minte, judecata si vointa pentru animalul sau. Un copil poate fi astfel educat, incat sa nu aiba, intocmai ca un animal, o vointa proprie. Insasi individualitatea sa se poate topi in aceea a persoanei care ii supravegheaza educatia; vointa lui, in toate intentiile si scopurile ei, este supusa vointei invatatorului.

14:6 Copiii care sunt educati astfel vor fi mereu lipsiti de energie morala si raspundere individuala. Ei nu au fost invatati sa actioneze in virtutea ratiunii si principiului; vointa lor a fost controlata de altcineva, iar mintea nu a fost solicitata pentru a se putea dezvolta si intari prin exercitiu. Ei nu au fost indrumati si disciplinati conform constitutiei si calitatilor specifice ale mintii lor, pentru a se folosi de cele mai mari puteri ale lor cand este nevoie. Invatatorii nu ar trebui sa se opreasca aici, ci ar trebui sa acorde o atentie deosebita cultivarii facultatilor intelectuale mai slabe, pentru ca toate puterile sa poata fi puse la lucru si inaltate de la un nivel de tarie la altul, pentru ca mintea sa poata obtine dezvoltarea proportionala cuvenita.

14:7 Exista multe familii cu copii care par a fi bine educati cand se afla sub disciplina de instruire; insa cand sistemul care i-a tinut sub controlul unor reguli stabilite este desfacut, ei par sa fie incapabili de a gandi, actiona si decide singuri. Acesti copii s-au aflat atat de mult timp sub regula de fier, neingaduindu-li-se sa gandeasca si sa actioneze ei insisi in acele lucruri in care era imperios necesar s-o faca, incat nu au deloc incredere in ei insisi sa faca miscari dupa propria lor

14:8 judecata si nu au o parere personala. Iar cand pleaca de la parintii lor pentru a se descurca singuri, sunt usor condusi in directia gresita de catre judecata altora. Caracterul lor nu este stabil. Nu li s-a solicitat propria judecata intr-atat de mult si rapid pe cat era posibil si de aceea mintea lor nu a fost dezvoltata si intarita cum se cuvine. Ei s-au aflat atat de mult timp sub controlul absolut al parintilor, incat se bizuie total pe acestia; parintii lor sunt minte si judecata pentru ei.

14:9 Pe de alta parte, cei tineri nu ar trebui lasati sa gandeasca si sa actioneze independent de judecata parintilor si invatatorilor lor. Copiii ar trebui invatati sa respecte judecata bazata pe experienta si sa fie calauziti de parintii si invatatorii lor. Ar trebui sa fie educati in asa fel, incat mintea lor sa fie unita cu mintea parintilor si invatatorilor si instruiti intr-un mod in care sa poata vedea oportunitatea ascultarii sfatului acestora. Iar cand se vor desprinde din mainile calauzitoare ale parintilor si invatatorilor, caracterele lor nu vor fi asemenea trestiei leganate de vant.

14:10 Instruirea severa a tinerilor, fara a-i indruma corect sa gandeasca si sa actioneze singuri, dupa cum le permite propria lor capacitate si particularitate a intelectului, pentru ca prin acest mijloc sa poata avea o crestere a gandirii, simtamantul respectului de sine si increderea de a actiona dupa propria lor destoinicie, va da nastere intotdeauna unei categorii de persoane slabe in ce priveste taria intelectuala si morala. Iar cand acestia ies in lume pentru a actiona singuri, vor da la iveala faptul ca au fost dresati ca animalele, nu educati. Vointa lor, in loc sa fie calauzita, a fost silita sa se supuna prin disciplina aspra a parintilor si invatatorilor.

14:11 Acei parinti si invatatori care se lauda ca au control total asupra mintii si vointei copiilor care se afla sub ingrijirea lor ar inceta sa se mai laude daca ar putea intrezari vietile viitoare ale copiilor care sunt astfel adusi la supunere, prin forta sau prin teama. Acestia sunt aproape complet nepregatiti sa-si asume raspunderile aspre ale vietii. Cand acesti tineri nu mai sunt condusi de parintii si invatatorii

14:12 lor si sunt siliti sa gandeasca si sa actioneze sinneri, vor urma aproape sigur o cale gresita si vor ceda puterii ispitei. Ei nu vor incununa viata aceasta cu succes si aceleasi lipsuri se vad in viata lor religioasa. Daca instructorii de copii si tineret ar putea avea inaintea ochilor rezultatele disciplinei gresite pe care au practicat-o, si-ar schimba planul de educatie. Acel grup de invatatori care sunt satisfacuti ca au un control aproape total asupra vointei invataceilor lor nu sunt profesorii cu cel mai mare succes, desi pe moment aparentele pot fi magulitoare.

14:13 Dumnezeu nu a intentionat niciodata ca o minte omeneasca sa se afle complet sub stapanirea alteia. Iar aceia care fac eforturi ca individualitatea elevilor sa se disipeze intr-a lor si sa fie minte, vointa si constiinta pentru ei isi asuma raspunderi infricosatoare. In anumite ocazii, acesti elevi pot trece drept soldati bine instruiti. Cand constrangerea este insa indepartata, se va vedea ca in ei exista lipsa discernamantului de a actiona independent, din principiu. Cei care isi propun ca obiectiv sa-si educe in asa fel elevii, incat acestia sa poata vedea si simti ca sta in propria lor putere sa devina barbati si femei cu principii solide, calificati pentru orice pozitie in viata, sunt cei mai folositori invatatori, permanent incununati de succes. S-ar putea ca lucrarea lor sa nu se arate avantajoasa in cea mai mare masura pentru observatorii nepasatori, iar munca lor sa nu fie pretuita tot atat de mult ca aceea a invatatorului care tine in stapanire cu autoritate absoluta mintea si vointa elevilor sai, insa vietile viitoare ale invataceilor vor arata roadele pe care le aduce planul cel mai bun de educare.

14:14 Exista pericolul ca atat parintii, cat si invatatorii sa comande si sa dicteze prea mult, in timp ce nu reusesc sa comunice suficient cu copiii sau elevii lor. Adesea sunt prea rezervati si isi exercita autoritatea intr-un mod rece, lipsit de simpatie, care nu poate castiga inimile copiilor si elevilor lor. Daca ar vrea sa-i stranga pe copii mai aproape de ei si sa le arate ca ii iubesc si ar manifesta interes fata de toate eforturile lor si chiar pentru jocurile lor, fiind chiar uneori un copil printre copii,

14:15 i-ar face pe acestia foarte fericiti si le-ar castiga dragostea si increderea. Si astfel, mai degraba ar respecta si iubi acesti copii autoritatea parintilor si invatatorilor.

14:16 Obiceiurile si principiile unui invatator ar trebui sa fie privite ca fiind de o importanta mai mare chiar decat calificarea sa literara. Daca este un crestin sincer, va simti necesitatea de a avea un interes egal pentru educatia fizica, intelectuala, morala si spirituala a elevilor sai. Pentru a exercita o influenta corecta, el ar trebui sa aiba un control perfect asupra propriei persoane, iar inima sa sa fie plina de iubire pentru elevii sai, lucru care se va vedea in privirile, cuvintele si faptele lui. Ar trebui sa aiba tarie de caracter si atunci va putea modela mintea elevilor lui si ii va putea instrui de asemenea si in celelalte materii. Educatia timpurie a tinerilor modeleaza in general caracterele lor pentru toata viata. Cei care se ocupa de tineri ar trebui sa aiba grija sa stimuleze toate calitatile mintii, pentru a putea sti mai bine cum sa ii dirijeze puterile, incat sa fie puse la lucru spre obtinerea celor mai bune rezultate.