English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.2

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.2, 31


31:1 MARTURII PENTRU COMUNITATE Numarul DOUAZECI Adunari sociale

31:2 Recent, am primit o scrisoare de la un frate pe care il respect foarte mult, care ma intreaba in legatura cu modul in care ar trebui conduse adunarile. El intreaba daca la ele trebuie sa fie multe rugaciuni inaltate pe rand, apoi cateva momente de pauza, si iar un numar de rugaciuni.

31:3 Din lumina pe care am primit-o cu privire la acest subiect, am socotit ca Dumnezeu nu ne cere, cand ne adunam sa ne inchinam Lui, sa facem ca aceste ocazii sa fie plicticoase si obositoare prin ramanere aplecata timp foarte indelungat, ascultand la mai multe rugaciuni lungi. Cei cu sanatate subreda nu pot indura aceasta impunere fara oboseala si extenuare extrema. Prin ramanerea aplecata timp atat de indelungat, corpul ajunge obosit; si, ceea ce este si mai rau, mintea ajunge asa de obosita, prin continua exercitare a rugaciunii, incat nici o inviorare spirituala nu este realizata, si adunarea este pentru ei mai rea decat o pierdere. Ei au obosit mintal si fizic si n-au obtinut nici o putere spirituala.

31:4 Adunarile pentru cuvantare publica si rugaciune nu trebuie sa fie plicticoase. Daca este posibil, toti sa fie prezenti la ora fixata; daca unii intarzie si vin cu o jumatate de ora sau chiar cincisprezece minute dupa timpul fixat, nu trebuie asteptati. Daca sunt prezenti numai doi, ei pot pretinde fagaduinta.

31:5 Adunarea trebuie sa inceapa la ora hotarata, daca este posibil, fie ca sunt putini prezenti, fie ca sunt multi. Formalitatea si rigiditatea rece trebuie lasata la o parte, si toti trebuie sa fie punctuali pentru datorie. La ocaziile obisnuite, timpul pentru rugaciune sa nu dureze mai mult de zece minute. Dupa ce a avut loc o schimbare de pozitie, iar un exercitiu de cantare sau o indemnare a alungat monotonia, atunci, daca cineva simte povara de a se ruga, poate fi lasat sa se roage.

31:6 Toti trebuie sa simta ca fiind o datorie crestina sa se roage scurt. Spune-I Domnului exact ce doresti, fara sa inconjori toata lumea. In rugaciunea particulara, toti au privilegiul sa se roage atat de lung cat doresc si sa fie cat de expliciti le place. Ei se pot ruga pentru toate rudele si pentru toti prietenii lor. O adunare obisnuita pentru a ne inchina lui Dumnezeu nu este locul pentru comunicarea tainelor inimii.

31:7 Care este scopul venirii noastre laolalta? Este acela de a-L informa pe Dumnezeu, sau de a-L instrui, spunandu-I in rugaciune tot ce stim? Noi ne adunam laolalta spre a ne educa sufleteste unul pe altul prin schimb de idei si simtaminte, spre a aduna putere, lumina si curaj, prin a cunoaste sperantele si aspiratiile unuia si ale altuia; si prin rugaciunile noastre zeloase si sincere, inaltate prin credinta, primim reimprospatare si vigoare de la Izvorul tariei noastre. Adunarile acestea ar trebui sa fie cele mai pretioase momente si trebuie facute interesante pentru toti care au vreo inclinatie pentru lucrurile religioase.

31:8 Ma tem ca sunt unii care nu aduc necazurile lor la Dumnezeu in rugaciune tainica, ci le pastreaza pentru adunarea de rugaciune si acolo isi fac rugaciunea pentru mai multe zile. Acestia pot fi numiti ucigasi ai adunarii pentru cuvantare publica si rugaciune. Ei nu emit nici o lumina, nu edifica pe nimeni. Rugaciunile lor reci, inghetate si lungi, marturii abatute, arunca o umbra. Toti sunt bucurosi cand au terminat, si este aproape imposibil sa indepartezi raceala si intunecimea pe care le-au adus in adunare rugaciunile si indemnurile lor.

31:9 Din lumina pe care am primit-o, adunarile noastre trebuie sa fie spirituale si sociale, dar nu prea lungi. Rezerva, mandria, vanitatea si teama de om trebuie sa fie lasate acasa. Micile diferente si prejudecatile nu trebuie luate cu noi la aceste adunari. Ca intr-o familie unita, simplitatea, blandetea, increderea si iubirea trebuie sa existe in inima fratilor si surorilor care se aduna impreuna spre a fi reimprospatati si intariti, aducand lumina lor laolalta.

31:10 "Voi sunteti lumina lumii"(Matei 5:14), spune Invatatorul ceresc. Nu toti au aceeasi experienta in viata lor religioasa. Dar cei cu diferite practici vin laolalta , cu simplitate si umilinta in inima, vorbesc despre experienta lor. Toti cei care continua sa inainteze pe calea crestina trebuie sa aiba, si vor avea o experienta care este vie, noua si interesanta. O experienta vie este alcatuita din incercari zilnice, conflicte si ispite, eforturi puternice si biruinte, si o pace si bucurie mare, castigate prin Isus. O simpla relatare a acestor experiente da lumina, putere si cunostinta, care vor ajuta altora sa inainteze in viata de sfintire. Inchinarea adusa lui Dumnezeu trebuie sa fie atat interesanta, cat si instructiva pentru cei care au iubire pentru lucrurile divine si ceresti.

31:11 Isus, Invatatorul ceresc, nu s-a tinut la distanta de fiii oamenilor; ci pentru ca ei sa beneficieze, El a venit din cer pe pamant, acolo unde erau ei, pentru ca sfintenia si curatia Lui sa poata straluci pe calea tuturor si sa lumineze calea catre cer. Rascumparatorul lumii a cautat sa faca lectiile Sale de instruire clare si simple, pentru ca toti sa poata intelege. In general, pentru cuvantarile Sale, El a ales aerul liber. Nici un fel de ziduri nu ar fi putut cuprinde multimea care mergea dupa El; dar avea motive speciale sa Se retraga in cranguri si pe malul marii spre a preda lectiile si instructiunile Sale. Acolo El putea sa aiba o priveliste larga asupra peisajului si putea sa foloseasca obiectele si scenele cu care cei cu traiul smerit

31:12 erau obisnuiti, spre a ilustra importantele adevaruri pe care le aducea la cunostinta lor. Cu lectiile Lui de invatatura, El asocia lucrarile lui Dumnezeu, din natura. Pasarile care, fara grija isi intonau vesele cantecele, florile vailor care straluceau in frumusetea lor, crinii care se odihneau in curatia lor, pe oglinda lacului, pomii inalti, ogorul cultivat, granele unduitoare, pamantul sterp, pomul care n-a facut rod, dealurile vesnice, fluviul clocotitor, apusul de soare, care nuanteaza si infrumuseteaza cerurile - pe toate acestea El le-a folosit spre a imprima in ascultatorii Sai adevarul divin. El a legat lucrarile lui Dumnezeu, din cer si de pe pamant, cu cuvintele prin care a dorit sa le imprime in mintea lor, incat, cand aveau sa priveasca la lucrarile minunate ale lui Dumnezeu din natura, invataturile Lui sa poata fi improspatate in memoria lor.

31:13 In toate imprejurarile, Hristos a cautat sa faca interesante invataturile Lui. Stia ca o gloata obosita si flamanda nu putea sa primeasca un folos spiritual, si n-a uitat nevoile lor trupesti. La una din ocazii, El a facut o minune spre a hrani cinci mii care s-au adunat sa asculte cuvintele vietii, care ieseau de pe buzele Sale. Isus privea la mediul inconjurator cand prezenta multimii adevarul Lui cel pretios. Decorul era astfel ales, incat atragea privirea si starnea admiratia in piepturile iubitorilor de frumos. El putea sa proslaveasca intelepciunea lui Dumnezeu in lucrarile creatiunii Lui, si putea sa consolideze sfintele Sale invataturi, indreptand mintea lor, prin natura, in sus, spre Dumnezeul naturii.

31:14 In felul acesta, peisajul, pomii, pasarile, florile campului, dealurile, lacul si cerul frumos erau asociate in mintea lor cu sfintele adevaruri pe care aveau sa le cinsteasca in memorie cand aveau sa priveasca la ele, dupa inaltarea lui Hristos la cer.

31:15 Cand Hristos i-a invatat pe oameni, El a devotat timp pentru rugaciune. El nu i-a obligat in privinta aceasta sa faca, asa cum faceau Fariseii, ceremonii obositoare si rugaciuni lungi. El i-a invatat pe ucenicii Sai

31:16 cum sa se roage: "Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru a fi vazuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa, si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati. Sa nu va asemanati cu ei; caci Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, inainte ca sa-I cereti voi. Iata, dar, cum trebuie sa va rugati." (Matei 6,5-9)

31:17 Hristos a intiparit in mintea ucenicilor Lui ideea ca rugaciunile trebuie sa fie scurte, sa exprime exact ceea ce doreau si nu mai mult. El le da lungimea si esenta rugaciunilor lor, care sa exprime dorintele lor pentru binecuvantarile vremelnice si spirituale si recunostinta lor pentru ele. Cat de cuprinzatoare este aceasta rugaciune model! Ea cuprinde nevoile actuale ale tuturor. Un minut sau doua este mult pentru o rugaciune obisnuita.

31:18 Pot sa fie cazuri cand rugaciunea este alcatuita intr-o maniera speciala de catre Duhul lui Dumnezeu unde rugaciunea este facuta in Duhul. Sufletul cu dorinta fierbinte ajunge chinuit si ofteaza dupa Dumnezeu. Spiritul se lupta dupa cum s-a luptat Iacov si nu vrea sa fie linistit fara o manifestare speciala a puterii lui Dumnezeu. Rugaciunea este asa cum vrea Dumnezeu ca ea sa fie.

31:19 Dar multi inalta rugaciunea intr-o maniera de predicare uscata. Acestia se roaga la oameni, nu la Dumnezeu. Daca s-ar ruga la Dumnezeu si ar intelege intr-adevar ce fac, ar fi alarmati de indrazneala lor; pentru ca ei tin Domnului o cuvantare sub forma de rugaciune, ca si cand Creatorul universului ar avea nevoie de informatii generale in legatura cu lucrurile care se intampla in lume. Toate rugaciunile de felul acesta sunt ca o arama sunatoare si un chimval zanganitor. De ele nu se tine socoteala in ceruri. Ingerii lui Dumnezeu sunt satui de

31:20 ele, ca si fiintele omenesti care sunt obligate ca le asculte.

31:21 Isus a fost adesea gasit in rugaciune. El se retragea in cranguri izolate sau pe munti pentru a aduce cererile Sale la cunostinta Tatalui Sau. Cand lucrarea si grijile zilei erau incheiate si cei obositi cautau odihna, Isus Isi devota timpul pentru rugaciune. Noi nu vrem sa descurajam rugaciunea, pentru ca este prea putina rugaciune si veghere. Si este si mai putina rugaciune in Duhul si cu pricepere. Rugaciunea fierbinte si eficace este intotdeauna la locul ei si nu va fi obositoare niciodata. Astfel de rugaciune ii intereseaza si-i improspateaza pe toti cei carora le place devotiunea.

31:22 Rugaciunea in taina este neglijata, si aceasta este cauza pentru care multi inalta astfel de rugaciuni lungi, obositoare si abatute, cand se aduna pentru a aduce inchinare lui Dumnezeu. Ei trec in rugaciunile lor o saptamana de sarcini neglijate si se roaga, sperand mereu sa compenseze neglijenta si sa linisteasca constiintele lor, care ii condamna si-i chinuie. Ei spera sa se roage pe placul lui Dumnezeu. Dar adesea, rugaciunile acestea au ca rezultat aducerea mintii altora la nivelul de jos al celor din intunericul spiritual. Daca crestinii ar lua acasa invataturile lui Hristos cu privire la veghere si rugaciune, ei ar deveni mai constienti in inchinarea lor adusa lui Dumnezeu.

31:23 CUM SA PAZIM SABATUL?

31:24 Dumnezeu este indurator. Cerintele sale sunt rezonabile, conforme cu bunatatea si bunavointa caracterului Sau. Scopul Sabatului era ca toata omenirea sa poata fi castigata. Omul n-a fost facut ca sa se potriveasca cu Sabatul, pentru ca Sabatul a fost facut dupa crearea omului, spre a veni in intampinarea nevoilor lui. Dupa ce Dumnezeu a facut lumea in sase zile, El S-a odihnit, a sfintit si a binecuvantat ziua in care S-a odihnit de toata

31:25 lucrarea Lui, pe care o zidise si o facuse. El a pus deoparte acea zi pentru om, spre a se odihni de munca lui si pentru ca, privind la pamanturile de jos si la cerurile de sus, sa poata reflecta ca toate acestea le-a facut Dumnezeu in sase zile, iar in a saptea S-a odihnit; si ca, in timp ce privea la dovezile concrete ale nemarginitei intelepciuni a lui Dumnezeu, inima lui sa poata fi umpluta cu iubire si veneratie pentru Facatorul lui.

31:26 Pentru ca sa pazim Sabatul sfant, nu este necesar sa ne inchidem intre ziduri, izolati de frumoasele scene ale naturii si de aerul generos si inviorator al cerului. In nici un caz nu trebuie sa ingaduim ca poverile si tranzactiile de afaceri sa ne abata mintea de la Sabatul Domnului pe care l-a sfintit El. Nici nu trebuie sa ingaduim ca mintea noastra sa staruie asupra lucrurilor cu caracter lumesc. Dar mintea nu poate fi reimprospatata, insufletita si inaltata, fiind retinuta aproape toate orele Sabatului intre ziduri, ascultand la predici lungi si rugaciuni obositoare si formale. Daca este folosit astfel, Sabatul Domnului este gresit intrebuintat. Scopul pentru care a fost instituit nu este atins. Sabatul a fost facut pentru om, ca sa fie o binecuvantare pentru el, prin abaterea mintii lui de la munca profana la contemplarea bunatatii si a slavei lui Dumnezeu. Este necesar ca poporul lui Dumnezeu sa se adune, sa discute despre El, sa discute si sa cugete in legatura cu adevarurile cuprinse in Cuvantul Sau, si sa consacre o parte din timp pentru rugaciune potrivita. Dar acest timp, chiar si in Sabat, nu trebuie sa fie plictisitor, prin lungimea lui si prin lipsa de interes.

31:27 In timpul unei parti din zi, toti ar trebui sa aiba ocazia sa stea afara. Cum pot copiii sa primeasca o mai buna cunoastere despre Dumnezeu si mintea lor sa fie mai bine impresionata decat petrecand o parte din timpul lor afara, nu la joaca, ci insotindu-i pe parintii lor? Lasati ca mintea lor tanara sa fie in legatura cu Dumnezeu, in peisajul frumos al naturii, lasati ca atentia lor sa fie atrasa de semnele iubirii Lui fata de om in

31:28 lucrurile create de El, si ei vor fi atrasi si interesati. Ei nu vor fi in pericolul de a asocia caracterul lui Dumnezeu cu orice este sever si aspru; ci, vazand lucrurile frumoase pe care le-a creat El pentru fericirea omului, vor fi condusi sa-L vada ca pe un Tata bland si iubitor. Ei vor vedea ca oprelistile si ordinele Lui nu sunt date doar pentru a-Si arata puterea si autoritatea, ci pentru ca El are in vedere fericirea copiilor Lui. Cand caracterul lui Dumnezeu imbraca aspectul iubirii, al bunavointei, frumusetii si atractiei, ei sunt atrasi sa-L iubeasca. Voi puteti sa le indreptati iubirea catre pasarile cele dragute, care fac ca cerul sa fie muzical cu ciripitul lor fericit, catre firele de iarba, sau florile atat de splendid colorate in desavarsirea lor, care parfumeaza aerul. Toate acestea proclama iubirea si iscusinta unui Artist ceresc si slava lui Dumnezeu.

31:29 Parinti, de ce sa nu folosim pretioasele lectii pe care ni le-a dat Dumnezeu in cartea naturii, spre a da copiilor nostri o idee corecta despre caracterul Lui? Cei care sacrifica simplitatea pentru moda si se tin departe de frumusetile naturii nu pot fi spirituali. Ei nu pot sa inteleaga iscusinta si puterea lui Dumnezeu, asa cum este descoperita in lucrurile create de El; de aceea inimile lor nu sunt inviorate si nu palpita de iubire si interes nou, si nu sunt pline de veneratie si respect cand Il vad pe Dumnezeu in natura.

31:30 Toti cei care Il iubesc pe Dumnezeu trebuie sa faca tot ce pot ca Sabatul sa fie o placere, sfant si onorat. Ei nu pot face acest lucru prin cautarea propriei lor placeri in pacat si distractii interzise. Dar pot sa faca mult spre a inalta Sabatul in familiile lor, facand din el cea mai interesanta zi din saptamana. Trebuie sa consacram mai mult timp spre a-i face pe copiii nostri sa inteleaga importanta acestei zile. O schimbare va avea o influenta fericita asupra lor. Putem sa ne plimbam cu ei in aer liber, sa stam cu ei in cranguri si in stralucitoarea lumina a soarelui si sa dam mintii lor,

31:31 in continua agitatie, ceva ca hrana, conversand cu ei despre lucrarile lui Dumnezeu, inspirandu-le iubire si respect si atragandu-le atentia asupra frumoaselor lucruri din natura.

31:32 Sabatul trebuie facut atat de interesant in familiile noastre, incat revenirea lui saptamanala sa fie salutata cu bucurie. In nici un fel, parintii nu pot inalta si cinsti mai bine Sabatul decat afland mijloace prin care sa impartaseasca invatatura adevarata familiilor lor si sa-i intereseze in lucruri spirituale, dandu-le o privire corecta despre caracterul lui Dumnezeu si despre ce cere El de la noi pentru desavarsirea caracterului crestin si obtinerea vietii vesnice.

31:33 Parinti, faceti ca Sabatul sa fie o delectare, pentru ca astfel copiii vostri sa poata privi spre el si sa-i poata spune bun venit in inimile lor.

31:34 Recrearea crestina

31:35 Ma gandeam ce contrast s-ar vedea intre adunarea noastra de astazi, de aici, si adunari asa cum sunt cele conduse de necredinciosi. In loc de rugaciune si de a vorbi despre Hristos si lucruri religioase, s-ar auzi rasete stupide si conversatie usuratica. Scopul lor ar fi sa aiba o distractie generala, de pomina. Ar incepe cu nebunie si s-ar sfarsi cu desertaciune. Noi dorim ca aceste adunari sa fie in asa fel conduse si sa ne comportam in asa fel, incat sa ne putem intoarce la casele noastre cu constiinta lipsita de ofensa fata de Dumnezeu si fata de om; cu constiinta ca n-am ranit si nici n-am vatamat in nici un fel pe cei cu care ne-am asociat sau ca n-am avut asupra lor nici o influenta daunatoare.

31:36 In aceasta privinta, sunt multi care gresesc. Ei nu tin seama de faptul ca

31:37 sunt raspunzatori de influenta pe care o exercita zilnic; ca trebuie sa-I dea socoteala lui Dumnezeu pentru impresiile pe care le fac si pentru influenta pe care o lasa in toate intovarasirile lor din viata. Daca influenta lor este de asa natura, incat atrage mintea altora, indepartandu-i de Dumnezeu, si ii ademeneste pe calea desertaciunii si a nebuniei, facandu-i sa caute placerea in distractii si satisfactii nebunesti, ei trebuie sa dea socoteala pentru aceasta. Si daca aceste persoane sunt barbati sau femei cu influenta, daca pozitia lor este de asa natura, incat exemplul lor ii va afecta pe altii, atunci asupra lor va ramane un pacat mai mare pentru neglijenta in a-si pune in regula purtarea dupa modelul Bibliei.

31:38 Ocazia de care ne bucuram astazi este exact in conformitate cu ideile mele despre recreare. Eu am incercat sa prezint vederile mele asupra acestui subiect, dar ele sunt mai bine ilustrate decat expuse. Am fost in acest loc cam acum un an, cand aici a avut loc o adunare ca aceasta. Aproape totul a decurs foarte placut atunci, totusi, impotriva unor lucruri se pot ridica obiectii. Unii si-au ingaduit considerabil de mult sa glumeasca si sa ironizeze. Nu toti erau pazitori ai Sabatului si s-a manifestat o influenta care nu a fost atat de placuta, dupa cum ne-am fi dorit.

31:39 Dar eu cred ca, in timp ce cautam sa ne reimprospatam spiritul si sa ne invioram trupul, Dumnezeu ne cere sa ne folosim toate puterile, de fiecare data, numai in scopul cel mai bun. Noi ne putem aduna laolalta, asa cum facem astazi, si sa facem totul spre slava lui Dumnezeu. Putem si trebuie sa conducem recrearea noastra in asa fel, incat sa fim corespunzatori pentru indeplinirea cu mai mult succes a sarcinilor care ne revin, si ca influenta noastra sa fie mai folositoare pentru cei cu care ne asociem. Mai ales acesta sa fie cazul unei ocazii ca aceasta, care sa produca tuturor o buna dispozitie. Ne putem intoarce la treburile noastre cu mintea mai imbogatita si trupul reimprospatat, pregatiti sa ne apucam din nou de lucru, cu speranta si curaj sporite.

31:40 Noi credem ca este privilegiul nostru sa-L slavim pe Dumnezeu in fiecare zi din viata noastra pe pamant; ca nu trebuie sa traim in aceasta lume numai pentru distractia noastra, numai spre placerea noastra. Suntem aici pentru folosul omenirii, ca sa fim o binecuvantare pentru societate. Si daca lasam ca mintea noastra sa alunece pe acea cale pe care multi, cautand numai desertaciune si nebunie, ingaduie ca mintea lor sa alunece, cum putem fi o binecuvantare pentru societate, si de folos poporului si generatiei noastre? Noi nu ne putem lansa nevinovati in nici o distractie care ne va face sa fim necorespunzatori pentru mult mai credincioasa indeplinire a sarcinilor obisnuite ale vietii.

31:41 Noi dorim sa cautam ce este inaltat si frumos. Dorim sa ne abatem mintea de la acele lucruri care sunt superficiale si fara importanta, care n-au trainicie. Din toate aceste adunari, in scop de recreare, din toate aceste asocieri placute, dorim sa adunam putere noua spre a deveni barbati si femei mai bune. Din fiecare sursa posibila, dorim sa adunam curaj nou, putere noua, tarie noua, spre a ne putea ridica viata la curatie si sfintire si nu sa coboram la nivelul de jos al acestei lumi. Adesea, ii auzim pe cei care marturisesc religia lui Hristos vorbind astfel: "Noi toti trebuie sa coboram la un nivel mai scazut". Nu se poate ca crestinii sa coboare la un astfel de nivel. A imbratisa adevarul lui Dumnezeu si religia Bibliei nu inseamna a cobori, ci a urca pe un nivel inaltat, la un punct de vedere mai inalt, unde putem comunica cu Dumnezeu.

31:42 Hristos S-a umilit, luand asupra Lui natura noastra, ca prin umilinta, sacrificiul si suferinta Lui sa poate deveni o piatra de pus piciorul pentru oamenii cazuti, piatra pe care ei sa poata urca, prin meritele Sale, si ca prin desavarsirea Lui si prin virtutea eforturilor lor de a pazi Legea lui Dumnezeu sa poata fi acceptati de El. In aceasta nu exista nici o coborare la un nivel scazut. Noi cautam sa ne punem picioarele pe

31:43 platforma ridicata si inaltata a adevarului etern. Cautam sa devenim tot mai mult asemenea ingerilor ceresti, mai curati cu inima, mai fara pacat, mai inocenti, mai nepatati.

31:44 Suntem in cautare dupa curatia si sfintirea vietii, pentru ca, in cele din urma, sa fim potriviti pentru societatea cereasca din imparatia slavei; si singurul mijloc de a ajunge la acest inalt caracter crestin este prin Isus Hristos. Nu exista alta cale pentru ridicarea familiei omenesti. Unii vorbesc despre umilinta pe care o indura si despre sacrificiul pe care il fac, pentru ca au adoptat adevarul de origine cereasca! Este adevarat ca lumea nu accepta adevarul; necredinciosii nu-l primesc. Ei pot sa vorbeasca despre cei care au imbratisat adevarul si L-au cautat pe Mantuitorul, si sa-i prezinte ca parasind orice, renuntand la orice si sacrificand orice este vrednic de retinut. Dar mie sa nu-mi spui asta. Eu stiu mai bine. Experienta mea dovedeste ca este altfel. Tu nu trebuie sa-mi spui ca trebuie sa renuntam la cele mai scumpe comori si sa nu primim nimic corespunzator. Nu, intr-adevar! Acel Creator care a plantat Edenul cel frumos pentru primii vostri parinti si care a plantat pentru noi pomii si florile cele frumoase, si a prevazut tot ce este mai frumos si minunat in natura, pentru ca neamul omenesc sa se bucure, a intentionat ca ei sa se bucure de ele. Atunci sa nu credeti ca Dumnezeu doreste sa renuntam la tot ceea ce este de retinut aici pentru fericirea noastra. El cere de la noi sa renuntam numai la ceea ce n-ar fi de retinut pentru binele si fericirea noastra.

31:45 Acel Dumnezeu care a plantat acesti pomi admirabili si i-a imbracat cu frunzisul lor bogat, care ne-a dat scanteietoare si frumoase nuante de flori, si a carui manopera minunata o vedem in domeniul naturii, n-a intentionat sa ne faca nefericiti; El n-a intentionat ca noi sa n-avem gust pentru ele, si sa n-avem placere de aceste lucruri. Intentia Lui este ca noi sa ne bucuram de ele si sa fim fericiti in mijlocul naturii incantatoare, care este creatia Lui.

31:46 Este bine sa alegem astfel de locuri, ca acest crang, pentru relaxare si recreare. Dar in timp ce ne aflam aici, nu trebuie sa ne concentram toata atentia asupra noastra si sa irosim timpul pretios cu distractii care vor incuraja o neplacere fata de lucrurile sfinte. Noi n-am venit aici sa ne dedam la glume si bancuri, la discutii nebunesti si rasete fara sens. Aici privim la frumusetile naturii. Si apoi? Sa ne plecam si sa ne inchinam lor? Nu e cu neputinta. Dar in timp ce privim la aceste lucruri din natura, sa lasam ca mintea noastra sa fie purtata mai sus, la Dumnezeul naturii; s-o lasam sa fie inaltata la Creatorul universului, si apoi sa-L adoram pe Creator, care a facut toate aceste lucruri frumoase, pentru folosul si fericirea noastra.

31:47 Multi se delecteaza cu picturi frumoase si sunt gata sa se inchine talentului care poate produce un tablou atat de minunat, dar cei care isi devoteaza viata acestor lucrari, de unde obtin ei proiectele lor? De unde obtin pictorii ideile lor despre lucrurile pe care le pun pe panza? Din peisajul frumos al naturii - de la natura, si numai de la natura. Persoane isi devoteaza intreaga putere a fiintei lor si isi acordeaza toate afectiunile in directia gusturilor lor. Multi isi abat mintea de la frumusetile si splendorile naturii pe care le-a pregatit Creatorul nostru pentru ei, ca sa se bucure si sa devoteze toate puterile fiintei lor pentru perfectionarea artei; totusi, lucrurile acestei lumi sunt numai copii imperfecte din natura. Arta nu poate atinge perfectiunea vazuta in natura.

31:48 Facatorul tuturor lucrurilor frumoase din natura este uitat. Am vazut oameni care sunt gata sa se plece in extaz in fata unui tablou cu un apus de soare, cand, in acelasi timp, ei ar putea avea privilegiul sa vada un adevarat si minunat apus de soare, aproape in fiecare seara din an. Ei pot sa vada frumoasele nuante in care Mesterul Artist cel nevazut a pictat, cu o dibacie divina, minunate scene pe miscatoarea panza a cerului, si totusi, se intorc nepasatori de la tabloul lucrat de cer spre tablourile de arta, desenate de maini imperfecte, si sunt gata

31:49 sa li se inchine. Care este motivul pentru care se intampla asa ceva? Pentru ca vrajmasul cauta aproape continuu sa abata mintea de la Dumnezeu. Cand Il prezentam pe Dumnezeu si religia lui Hristos, va fi oare primita de ei? Cu siguranta ca nu! Ei nu-L pot accepta pe Hristos. Cum sa faca sacrificiile pe care ar trebui sa le faca pentru a-L primi pe Hristos? Cu nici un chip! Dar ce se cere? Simplu, cele mai bune si mai sfinte simtaminte pentru El, care a parasit slava Tatalui si a coborat sa moara pentru un neam de razvratiti. El Si-a parasit bogatiile, maiestatea, si conducerea suprema, si a luat asupra Sa natura noastra, ca sa poate gasi o cale de scapare. Ce sa faca? Sa te umileasca pe tine, sa te injoseasca? Cu nici un chip. El vrea sa deschida o cale de scapare pentru tine din mizeria fara speranta, sa te ridice, in cele din urma, la dreapta Lui, in Imparatia Sa. Pentru aceasta a fost facut sacrificiul Sau nemarginit de mare. Si cine poate pricepe sacrificiul cel mare? Cine il poate aprecia? Nimeni, afara de cei care inteleg taina evlaviei, care au gustat din puterile lumii care va veni, care au baut din cupa mantuirii care ne-a fost prezentata. Domnul ne ofera acest pahar al mantuirii, in timp ce cu propriile Sale buze El a golit, in locul nostru, acest pahar amar, pregatit de pacatele noastre si pe care ar fi trebuit sa-l golim noi. Totusi, noi vorbim ca si cand Hristos, care a facut acest sacrificiu si a dovedit o astfel de iubire pentru noi, ne-ar lipsi de tot ceea ce se merita sa avem.

31:50 De ce fel de bine vrea El sa ne lipseasca? El ar vrea sa ne lipseasca de privilegiul de a renunta la pasiunile naturale ale inimii firesti. Noi nu ne putem infuria cand ne place, si in acelasi timp sa pastram o constiinta curata si aprobarea lui Dumnezeu. Dar suntem noi dispusi sa renuntam la acestea? Satisfacerea pasiunilor stricate ne va face mai fericiti? Aceasta se datoreaza faptului ca nu vrea sa se puna restrictii asupra noastra in aceasta privinta. A ne infuria si a cultiva un temperament corupt nu va adauga nimic la bucuria noastra. Nu este spre fericirea noastra sa urmam dupa cum ne conduce inima fireasca.

31:51 Si vom fi noi mai buni daca o urmam? Nu; aceasta va arunca o umbra asupra familiei noastre si un val asupra fericirii noastre. Dand frau liber poftelor firesti, nu vom face decat sa vatamam corpul si sa sfasiem in bucati organismul. De aceea Dumnezeu doreste sa punem restrictii poftei, sa stapanim pasiunile, si sa tinem in supunere omul intreg. El a fagaduit sa ne dea putere, daca ne angajam in aceasta lucrare.

31:52 Pacatul lui Adam si al Evei a pricinuit o teribila despartire intre Dumnezeu si om. Si Hristos paseste intre Dumnezeu si om si zice omului: "Tu mai poti veni la Tatal; exista intocmit un plan prin care Dumnezeu poate fi impacat cu omul, si omul cu Dumnezeu; tu te poti apropia de Domnul, printr-un Mijlocitor". Si acum El sta si mijloceste pentru tine. El este Marele Preot, care pledeaza in favoarea ta; si tu trebuie sa vii si sa prezinti cazul tau Tatalui, prin Isus Hristos. In felul acesta, poti avea acces la Dumnezeu; si, cu toate ca pacatuiesti, cazul tau nu este fara speranta. "Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, cel neprihanit." (1 Ioan 2,1)

31:53 Eu Ii multumesc lui Dumnezeu ca avem un Mantuitor. Si nu exista nici o cale prin care sa putem fi inaltati, decat prin Hristos. Atunci sa nu creada nimeni ca este o mare umilinta din partea lui sa-L accepte pe Hristos; pentru ca atunci cand facem acest pas noi ne tinem de funia de aur care-l uneste pe omul marginit cu Dumnezeul cel nemarginit; noi facem primul pas spre adevarata inaltare, ca sa fim potriviti pentru societatea ingerilor ceresti, curati, din Imparatia slavei.

31:54 Nu fiti descurajati; nu fiti fricosi. Desi poate ca esti asaltat de vrajmasul cel viclean, totusi, daca ai in fata ta temerea de Dumnezeu, ingeri care exceleaza in putere vor fi trimisi in ajutorul tau si tu poti fi mai mult decat un egal pentru puterile intunericului. Isus traieste. El a murit pentru a deschide o cale de scapare pentru neamul omenesc cazut, si

31:55 astazi El traieste spre a mijloci pentru noi, ca noi sa putem fi inaltati la dreapta Lui. Nadajduieste in Dumnezeu. Lumea merge pe calea cea larga; si tu, in timp ce mergi pe calea cea ingusta si ai de luptat impotriva capeteniilor si stapanitorilor intunericului, si de intampinat impotrivirea vrajmasilor, adu-ti aminte ca au fost luate masuri pentru tine. Se afla ajutor la cineva care este puternic si prin El tu poti birui.

31:56 "Iesiti din mijlocul lor si despartiti-va" zice Domnul, "si Eu va voi primi si voi veti fi fii si fiice ale Domnului Atotputernic". Ce fagaduinta este aceasta! Aceasta este o garantie solemna ca puteti deveni membri ai familiei regale, mostenitori ai Imparatiei cerurilor. Daca o persoana este onorata, sau ajunge in legatura cu unul dintre monarhii de pe pamant, cat de repede este dusa stirea de presa zilnica si cum mai trezeste invidia celor care se cred mai putin favorizati! Dar iata aici Unul care este Rege peste toti, Monarhul universului, Creatorul oricarui lucru bun; si El ne spune: "Eu vreau sa va fac fii si fiice ale Mele; vreau sa va unesc cu Mine; voi veti deveni membri ai familiei regale si copii ai Regelui ceresc."

31:57 Pavel spune: "Deci, fiindca avem astfel de fagaduinte, prea iubitilor, sa ne curatam de orice intinaciune a carnii si a duhului si sa ne ducem sfintirea pana la capat, in frica de Dumnezeu." (2 Corinteni 7,1). De ce sa nu facem aceasta, cand avem o astfel de perspectiva, privilegiul de a deveni copii ai Celui Prea Inalt, privilegiul de a-L numi pe Dumnezeul cerurilor Tata al nostru? Nu este aceasta de ajuns? Si voi numiti aceasta ca lipsindu-va de tot ce merita sa ai? Este aceasta o renuntare la tot ce merita sa posezi? Dati-mi voie ca eu sa fiu unita cu Dumnezeu si cu ingerii cei sfinti, pentru ca aceasta este suprema mea ambitie. Voi puteti avea toate averile acestei lumi, dar eu trebuie sa-L am pe Isus; eu trebuie sa am un drept la mostenirea nemuritoare, la bogatia vesnica. Dati-mi voie sa ma bucur de frumusetile Imparatiei lui Dumnezeu. Dati-mi voie sa ma delectez cu tablourile pe care le-au colorat mainile Sale. Eu ma pot

31:58 bucura de ele. Si voi va puteti bucura de ele. Noi n-avem voie sa ne inchinam la ele, dar prin ele putem fi indreptati spre El si sa contemplam slava Lui, care a facut toate acestea pentru delectarea noastra.

31:59 Si iarasi zic: Aveti curaj. Incredeti-va in Domnul. Nu lasati ca vrajmasul sa va rapeasca fagaduintele. Daca v-ati despartit de lume, Dumnezeu a spus ca va fi Tatal vostru, iar voi veti fi fii si fiice ale Lui. Nu este aceasta indeajuns? Ce alta perspectiva va mai poate fi prezentata? Exista un mare obiectiv in a fi un fluture si a nu avea nici o baza sau tinta in viata? O, lasati-ma sa stau pe platforma adevarului etern. Dati-mi valoare nemuritoare. Lasati-ma sa ma prind de lantul de aur, care este lasat din cer spre pamant, si fie ca el sa ma traga sus la Dumnezeu si la slava. Aceasta-i ambitia mea; aceasta-i tinta mea. Daca altii n-au o tinta mai inalta decat imbracamintea, daca se pot delecta cu aratarea exterioara si isi pot multumi sufletele cu funde si panglici si cu lucruri fantastice, lasati-i sa se bucure de ele. Dar pe mine lasati-ma sa am o podoaba launtrica. Sa fiu imbracata cu acel duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu. Si eu vi-l recomand, domnisoarelor si domnilor, pentru ca el este mai pretios inaintea lui Dumnezeu decat aurul din Ofir. Acesta este ceea ce-l face pe om mai pretios decat aurul cel fin, mai pretios decat lingoul de aur din Ofir. Surorile mele si voi, tineri, acesta va va face mai de pret inaintea cerului decat aurul fin, da, decat lingoul de aur din Ofir. Va recomand pe Isus, binecuvantatul meu Mantuitor. Eu Il ador; Il proslavesc. O, daca as avea o limba nemuritoare, daca L-as putea lauda asa cum doresc! Daca as putea sa stau in fata intregului univers si sa laud farmecul Lui fara egal!

31:60 Si in timp ce eu Il ador si-L proslavesc, doresc ca voi sa-L proslaviti impreuna cu mine. Laudati-L pe Domnul chiar cand cadeti in intuneric. Laudati-L chiar si in ispitire. "Bucurati-va totdeauna in Domnul", zice apostolul, "Iarasi zic: Bucurati-va" (Filipeni 4,4) Va aduce aceasta intristare si intuneric in familiile voastre?

31:61 Desigur ca nu; va aduce o raza de soare. Veti aduna astfel raze din lumina vesnica de la tronul slavei si le veti raspandi in jurul vostru. Dati-mi voie sa va indemn sa va angajati in aceasta lucrare, sa raspanditi aceasta lumina si viata in jurul vostru, nu numai pe calea voastra, ci si pe calea celor cu care va asociati. Fie ca tinta voastra sa fie aceea de a-i face mai buni pe cei din jurul vostru, sa-i ridicati, sa-i indreptati spre ceruri si slava, si sa-i faceti sa caute, mai presus de lucrurile pamantesti, bogatia cea vesnica, mostenirea nemuritoare, bogatiile care sunt nepieritoare.

31:62 Un vis impresionant

31:63 In timp ce ma gaseam in Battle Creek, in august 1868, am visat ca eram cu o mare grupa de oameni. O parte din aceasta adunare era gata pregatita pentru calatorie. Noi aveam o caruta cu incarcatura grea. In timp ce calatoream, drumul parea ca urca. Pe una din partile acestui drum, era o prapastie adanca; de cealalta parte, era un zid alb, inalt si neted, ca finisajul intarit pe peretii camerelor sclivisite.

31:64 Pe masura ce calatoream, drumul devenea mai ingust si mai rapos. In unele locuri, el parea atat de ingust, incat am tras concluzia ca nu puteam calatori mai departe cu carutele incarcate. Am deshamat caii de la carute, am luat o parte din bagaje, le-am pus pe cai si am calatorit mai departe calare.

31:65 Pe cand calatoream, cararea continua sa se ingusteze. Eram obligati sa ne strangem aproape de zid, spre a ne apara de cadere de pe drumul ingust in prapastia stancoasa. In timp ce faceam acest lucru, bagajul de pe cai se presa de perete si facea ca noi sa ne inclinam spre prapastie. Ne temeam sa nu cadem si sa fim facuti bucati de stanci. Atunci am desfacut bagajul de pe cai si el a cazut in prapastie. Am continuat sa calatorim calare, temandu-ne teribil, cand am ajuns la

31:66 cele mai inguste locuri din drum, sa nu ne pierdem echilibrul si sa cadem. In astfel de momente, se parea ca o mana a luat fraul si ne-a condus peste drumul cel periculos.

31:67 Pe masura ce drumul devenea tot mai ingust, am hotarat ca nu mai puteam merge, in siguranta, calare, am lasat caii si am mers pe jos, pe un singur rand, unul mergand pe urmele celuilalt. In acest loc, de pe varful peretelui alb si curat au fost lasate in jos funii mici; acestea au fost grabnic apucate spre a ne ajuta sa ne pastram echilibrul pe cale. In timp ce calatoream, funiile se miscau, mergand alaturi de noi. In cele din urma calea a devenit atat de ingusta, incat am tras concluzia ca putem calatori mai in siguranta fara ghete, asa ca le-am scos din picioare si am mers o oarecare distanta fara ele. Curand s-a hotarat ca puteam calatori mai in siguranta fara ciorapi; acestia au fost scosi si am calatorit mai departe cu picioarele goale.

31:68 Apoi, ne-am gandit la cei care nu erau obisnuiti cu lipsuri si greutati. Unde erau acestia acum? Ei nu erau in grupa. La fiecare schimbare, unii au ramas in urma si au continuat drumul numai cei care erau obisnuiti sa indure greutati. Lipsurile drumului i-au facut pe acestia si mai dornici sa staruie spre sfarsit.

31:69 Pericolul ca noi sa cadem de pe cale a crescut. Ne-am strans aproape de zidul alb, totusi nu ne puteam pune picioarele din plin pe cale, pentru ca aceasta era prea ingusta. Apoi, ne-am atarnat cu aproape intreaga noastra greutate de funii, exclamand: "Suntem tinuti de sus! Suntem tinuti de sus!" Aceleasi cuvinte au fost rostite de toata grupa de pe calea cea ingusta. Cand am auzit sunetele de orgie si de veselie care pareau ca vin din abisul de jos, ne-am infiorat. Am auzit injuraturi murdare, glume proaste, cantece vulgare, josnice. Am auzit cantec de razboi si cantec de dans. Am auzit muzica instrumentala si rasete puternice, amestecate cu blestem si strigat de groaza si jale amara, si eram mai ingrijorati

31:70 ca niciodata sa ne mentinem pe calea cea ingusta si grea. Mare parte din timp, am fost siliti sa atarnam toata greutatea noastra de funii care cresteau in grosime, pe masura ce progresam.

31:71 Am observat ca peretele cel alb si frumos era patat de sange. Aceasta a dat nastere regretului nostru ca peretele era astfel. Totusi, acest simtamant a durat numai cateva momente, cand m-am gandit ca totul era cum trebuia sa fie.

31:72 Cei care veneau in urma aveau sa stie ca pe calea ingusta si grea au trecut altii inaintea lor, si vor trage concluzia ca, daca altii au fost in stare sa urmeze pe aceasta cale, si ei pot face acelasi lucru. Si cand sangele va presa in picioarele lor dureroase, ei nu vor fi istoviti de descurajare; ci, vazand sangele pe perete, vor sti ca si altii au indurat aceeasi durere.

31:73 In cele din urma, am ajuns la o prapastie larga, unde poteca noastra s-a terminat. Nu mai exista nimic care sa ne conduca picioarele, nimic pe care sa ne sprijinim. Tot sprijinul nostru trebuia sa fie in funii, ale caror dimensiuni au crescut pana ce ele au ajuns tot asa de mari ca si corpurile noastre. Aici am fost lasati un timp in incurcatura si adanca intristare. Ne intrebam in soapte teribile: "De ce este atasata funia?" Sotul meu era chiar in fata mea. De pe fruntea lui cadeau mari picaturi de sudoare, venele de la gat si tample erau de doua ori mai mari decat normalul si gemete chinuitoare, inabusite, ieseau de pe buzele lui. Sudoarea picura de pe fata mea si m-a apucat un astfel de chin cum n-am mai simtit niciodata mai inainte. In sufletul nostru, se dadea o lupta teribila: daca aici nu vom reusi toate greutatile calatoriei noastre au fost traite degeaba.

31:74 In fata noastra, de cealalta parte, era un camp frumos, cu iarba verde, inalta cam de cincisprezece centimetri. N-am putut vedea soarele; dar asupra acestui camp se odihneau raze blande de lumina, care se asemanau cu aurul si argintul cel fin. Nimic din ceea ce am vazut pe pamant nu se putea compara cu frumusetea si slava acestui camp. Dar vom reusi sa ajungem acolo? era nelinistita intrebare. Daca se rupea funia, noi trebuia sa pierim. Din nou au fost exprimate in soapte

31:75 chinuite cuvintele: "Ce tine funia?" Pentru un moment, am ezitat sa indraznim. Apoi am exclamat: "Singura noastra speranta este sa ne incredem in funie. De ea am depins pe tot drumul cel greu. Ea nu ne va parasi acum."Noi ezitam inca si eram profund intristati. Apoi, au fost rostite cuvintele: "Dumnezeu tine funia. Nu e nevoie sa ne temem". Aceste cuvinte au fost repetate de cei din urma noastra, insotite de: "El nu ne va parasi acum. Pana aici, El ne-a adus in siguranta."

31:76 Sotul meu si-a dat drumul peste infioratorul abis spre campul cel frumos de dincolo. Eu am urmat imediat. Si, ah, ce simtamant de usurare si de recunostinta am simtit fata de Dumnezeu! Am auzit ridicandu-se glasuri triumfatoare, de lauda pentru Dumnezeu. Eu eram fericita, foarte fericita.

31:77 M-am trezit si am aflat ca, din ingrijorarea pe care am experimentat-o mergand pe calea cea grea, fiecare nerv din trupul meu parea a fi intr-un tremurat. Visul acesta nu are nevoie de comentarii. El a facut o astfel de impresie asupra mintii mele, incat probabil ca fiecare punct din el va fi viu inaintea mea, atata timp cat memoria mea va continua sa existe.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: