English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.2

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.2, 23


23:1 Iubire adevarata in camin

23:2 Frate M.: La Adams Center, mi-a fost aratat ca ai avut o mare lipsa de spirit altruist, de cand esti la Institut, si ca n-ai exercitat influenta pe care trebuia s-o exerciti. Ai fi putut lasa ca lumina ta sa lumineze acolo, dar n-ai luminat. Adesea ti-ai neglijat datoria pentru distractie. Tu nu te-ai ingrijit sa porti raspunderi. Tie nu-ti place sa faci exercitii practice. Iti place comoditatea; tu si munca grea sunteti in dezacord. Acesta este egoism. Ai lasat ca proprietatea Institutului sa se ruineze si sa fie distrusa, cand era de datoria ta sa vezi ca ea sa fie pastrata si ca totul sa fie in ordine si aparata cu mai mare interes si grija decat daca ar fi fost a ta. Ai fost un ispravnic necredincios. De fiecare data cand ti-ai permis sa te ocupi cu distractii, jucand crichet sau altceva de felul acesta, foloseai timpul pentru care erai platit si care nu era al tau. Ai fi tot atat de scuzabil, ca si cand ai fi luat bani pe care nu i-ai castigat prin munca si ti i-ai fi insusit.

23:3 Fratii Loughborough, Andrews, Aldrich si altii nu te-au cunoscut. Ei te-au apreciat prea mult. Nu meritai

23:4 sa ocupi locul pe care ei te-au angajat sa-l ocupi. Ei au gresit in apreciere, cand te-au platit cu un salariu atat de mare pentru munca ta. Tu n-ai castigat pe merit banii pe care i-ai primit. Erai foarte incet si iti lipsea in mare masura energia. Nu erai destul de interesat si treaz ca sa vezi si sa faci, si lucrurile au fost teribil de neglijate.

23:5 Frate al meu, tu esti departe de Dumnezeu; esti intr-o stare de cadere. Nu ai un curaj moral nobil. Te supui propriilor tale dorinte, in loc sa te lepezi de eu. In cautarea dupa fericire, ai luat parte la locuri de distractii pe care Dumnezeu nu le aproba si facand astfel ti-ai slabit sufletul. Ai multe de invatat. Tu iti incurajezi apetitul, mancand o cantitate mai mare de hrana decat poate s-o transforme organismul tau in sange bun. Este pacat sa fii necumpatat in cantitatea de hrana mancata, chiar daca nu se poate aduce calitatii nici o obiectiune. Multi socotesc ca, daca nu consuma carne si alta hrana proasta, pot sa manance pana cand numai pot din hrana simpla. Aceasta este o greseala. Multi dintre cei care marturisesc ca sunt reformatori ai sanatatii nu sunt mai putin decat gurmanzi. Ei pun asupra organelor digestive o povara atat de mare, incat vitalitatea organismului este extenuata in efortul de a o digera. Aceasta mai are si o influenta deprimanta asupra intelectului, pentru ca puterea sistemului nervos este solicitata sa ajute stomacul. Mancarea peste masura, chiar din hrana cea mai simpla, amorteste nervii senzitivi ai creierului si slabeste vitalitatea lui. Mancarea peste masura are un efect mai rau asupra organismului decat munca peste masura, iar energiile sufletului sunt istovite mai eficient prin mancare necumpatata decat prin munca necumpatata.

23:6 Organele digestive sa nu fie niciodata impovarate cu o cantitate sau calitate de hrana care sa suprasolicite organismul sa si le insuseasca. Tot ceea ce este bagat in stomac peste ceea ce poate organismul sa transforme in sange bun, imbacseste mecanismul digestiei; pentru ca n-o poate face fie carne, fie sange, si

23:7 prezenta ei impovareaza ficatul si produce organismului o stare morbida. Stomacul este supus la o munca in plus in eforturile lui de a scapa de ea, si apoi apare un simtamant de moleseala care este interpretat ca inseamna foame si, fara a ingadui organelor digestive un timp de odihna, dupa munca lor spre a-si reface energiile, in stomac este bagata o alta cantitate excesiva spre a pune masinaria din nou in miscare. Organismul primeste mai putine elemente nutritive de la o mare cantitate de hrana, chiar si de buna calitate decat de la o cantitate moderata, luata la perioade regulate.

23:8 Fratele meu, creierul tau este amortit. Un barbat care mananca atat cat mananci tu trebuie sa fie un om muncitor. Exercitiul este important pentru digestie si o buna stare de sanatate a trupului si sufletului. Tu ai nevoie de exercitii fizice. Tu te misti si actionezi ca si cand ai fi de lemn, ca si cand n-ai avea elasticitate. Ceea ce ai nevoie este un exercitiu sanatos, activ. Acesta va intari mintea. Imediat dupa o masa completa, sa nu aiba loc nici studiu, nici exercitiu intens. Forta creierului este solicitata la exercitiu activ, ca sa ajute stomacul, de aceea, cand mintea sau trupul este greu impovarat dupa mancare, procesul de digestie este intarziat. Vitalitatea organismului, care este necesara sa indeplineasca lucrarea intr-o directie, este sustrasa sa lucreze in alta parte.

23:9 Trebuie sa exersezi cumpatare in toate lucrurile. Cultiva puterile superioare ale mintii si atunci va fi putina putere de dezvoltare a senzualului. Este imposibil pentru tine sa cresti in putere spirituala cand apetitul si pasiunile tale nu sunt sub control perfect. Apostolul inspirat spune: "Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva, dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" (1 Cor. 9,27).

23:10 Frate al meu, trezeste-te, te rog, si lasa ca lucrarea Duhului lui Dumnezeu sa patrunda mai adanc decat la suprafata, lasa-L sa coboare pana la motivele adanci ale fiecarei actiuni. Ceea ce lipseste este principiul, principiul ferm si vigoarea de actiune, atat in lucrurile spirituale, cat si in cele vremelnice. Eforturilor tale le lipseste seriozitatea. O, cat de multi se afla la partea de jos, pe scara spiritualitatii, din cauza ca nu vor sa renunte la apetit. Energia sistemului nervos este amortita si aproape paralizata prin mancare excesiva. Cand unii ca acestia merg in Sabat, la casa lui Dumnezeu, ei nu-si mai pot tine ochii deschisi. Cele mai serioase apeluri nu reusesc sa trezeasca intelectul lor de plumb, insensibil. Adevarul poate fi prezentat cu simtaminte adanci, dar el nu trezeste sensibilitatile morale sau sa lamureasca intelesul. Au invatat unii ca acestia sa-L slaveasca pe Dumnezeu in toate lucrurile?

23:11 Este imposibil sa ai conceptii clare despre lucrurile vesnice, daca mintea nu este educata sa staruie asupra subiectelor inalte. Toate pasiunile trebuie sa fie aduse in supunere perfecta fata de puterile morale. Cand barbatii si femeile marturisesc cu tarie despre credinta si spiritualitate, eu stiu ca marturisirea lor este falsa, daca n-au adus toate pasiunile lor sub control. Dumnezeu cere acest lucru. Motivul pentru care exista astfel de intuneric spiritual este ca mintea este multumita la un nivel inferior si nu este indreptata in sus, pe o cale cereasca, curata si sfanta.

23:12 Am vazut cu privire la familia ta, frate M., ca voi n-ati fost fericiti. Sotia ta a fost dezamagita, si tu ai fost dezamagit. Sotia ta se astepta sa afle in tine o persoana mai nobila, mai delicata. Ea a fost foarte nefericita. Dansa are o mare cantitate de mandrie. Rudele din partea mamei ei sunt din fire constiincioase, totusi mandre si aristocrate. Ea impartaseste in mare masura aceste trasaturi de caracter. Nu este comunicativa. Pentru ea nu este natural sa faca avansuri si sa manifeste afectiune. Ea priveste la manifestarea afectiunii dintre sot si sotie, ca

23:13 fiind copilareasca. Socoteste ca, daca incurajeaza afectiunea, nu va primi raspuns printr-o iubire delicata, elevata, ci prin pasiuni de ordin inferior, ca acestea aveau sa fie intarite, dar nu prin iubire curata, profunda si sfanta.

23:14 Sotia ta trebuie sa faca eforturi pentru a iesi din rezerva ei, impusa, si sa cultive simplitatea in toate actiunile ei. Si cand este trezit nivelul mai inalt a aptitudinilor si intarit prin exercitiu, vei intelege mai bine dorintele femeilor, vei intelege ca sufletul doreste mult o iubire de natura mai inalta, mai curata, decat de pasiuni senzuale. Pasiunile acestea au fost intarite in tine prin incurajare si exercitiu. Daca acum, in temere de Dumnezeu, iti tii trupul in supunere si cauti sa o intampini pe sotia ta cu iubire curata, inalta, dorintele firii ei vor fi satisfacute. Ia-o la inima ta; pretuieste-o mult.

23:15 Tu te-ai inaltat si ai luat o pozitie mai presus de sotia ta. Nu te-ai inteles pe tine insuti. Ai avut o inalta apreciere a experientei tale religioase si a inaintarii in viata spirituala. Lucrurile acestea au impiedicat-o, in loc sa o ajute pe sotia ta. Ea se temea pentru tine, se temea ca, in realitate, nu te-ai inteles pe tine insuti; si ca aveai sa mergi prea repede. Unirea voastra n-a fost fericita. Nu va potriviti unul cu altul. Sotia ta are o fire timida, fricoasa si retrasa. Tu n-ai reusit s-o intelegi deloc. Ea ezita si se teme sa iasa in evidenta, pentru ca ii este frica sa nu mearga prea repede. Are nevoie de incredere in ea insasi si ar trebui incurajata independenta.

23:16 Frate M., tu n-ai reusit sa incurajezi increderea sotiei tale. Iti lipseste curtoazia si o consideratie amabila, constanta, fata de ea. Uneori, ii arati iubire, dar aceasta este o iubire egoista. Tu nu ai principii care sa patrunda in adancime si care sa stea la baza tuturor actiunilor tale. Nu este iubire egoista cea care indeamna la o meditatie constanta pentru ea si o grija ca s-o ai in societatea ta, aratandu-i ca preferi compania ei

23:17 mai presus de a celorlalti. Tu ai cautat propria ta distractie, lasand-o acasa si adesea trista. Ai urmat aceasta cale inainte de a te muta in acest loc si ai continuat sa faci asa pana acum, intr-o mai mica masura, din lipsa de ocazie.

23:18 Sotiei tale i s-ar parea nedemn sa te lase sa stii ca ea a observat deficiente la tine. Ea se teme de tine. Daca ai fi avut o iubire autentica, precum cere o fire ca a ei, ai fi gasit o coarda corespunzatoare in inima ei. Tu esti prea rece si rigid. Uneori, ai aratat afectiune, dar aceasta n-a trezit iubire ca raspuns, pentru ca n-ai fost curtenitor si atent, si n-ai manifestat acea consideratie fata de sotia ta, prin care sa tii seama de fericirea ei. Prea de multe ori ti-ai luat libertatea sa hoinaresti in urmarirea propriei tale placeri, fara a lua deloc in considerare placerea sau fericirea ei.

23:19 Este adevarat, iubirea curata este pretioasa. Influenta ei este cereasca. Este adanca si statornica. Nu este intermitenta in manifestari. Nu este o pasiune egoista. Ea aduce roade si va conduce spre un efort constant de a o face pe sotia ta fericita. Daca ai aceasta iubire, va fi numai firesc sa faci acest efort. El nu va aparea ca fiind fortat. Daca iesi la plimbare sau iei parte la o intalnire, va fi atat de natural, ca si respiratia, s-o alegi pe sotia ta sa te insoteasca si sa cauti s-o faci fericita in prezenta ta. Tu privesti cunostintele ei spirituale ca fiind inferioare fata de ale tale, dar eu am vazut ca Dumnezeu are mai mare placere de spiritul ei decat de al tau. Nu esti vrednic de sotia ta. Ea este prea buna pentru tine. Este o planta plapanda, sensibila; are nevoie de ingrijire afectuoasa. Ea doreste sincer sa faca voia lui Dumnezeu. Dar are un spirit mandru, si este timida si retrasa, rusinoasa. Pentru ea, este egal cu moartea sa fie subiect de observatie. Fa ca sotia ta sa fie iubita, cinstita si indragita, spre a implini solemna fagaduinta a legamantului casatoriei, si ea va iesi din acea pozitie retrasa si timida, care pentru ea este naturala.

23:20 Lasa numai ca o femeie sa inteleaga ca este apreciata de sotul ei

23:21 si ca este pretioasa pentru el, nu numai pentru ca este potrivita pentru casa lui, ci pentru ca este o parte din el insusi, si ea va raspunde afectiunii lui si va reflecta iubirea consacrata ei. Fa ca sotia ta sa fie tinta atentiei tale speciale si sincere. Daca ai simti cum doreste Dumnezeu sa simti, te-ai vedea pierdut fara societatea sotiei tale. Tu crezi ca credinta ei n-are valoare, totusi, ea va aduce raspunsuri mai degraba decat credinta pe care o ai tu.

23:22 Frate M., tu nu reusesti sa intelegi inima femeii. Nu judeci de la cauza la efect. Tu stii ca sotia ta nu este asa de bine dispusa si fericita precum doresti s-o vezi tu, dar n-ai cercetat cauza. N-ai analizat comportamentul tau spre a vedea daca nu cumva dificultatea este chiar la tine. Iubeste-ti sotia. Ea flamanzeste dupa iubire profunda, adevarata si inaltatoare. Las-o sa aiba o dovada pipaibila, ca grija si interesul ei pentru tine, aratate in atentia ei pentru confortul tau, este apreciata si rasplatita. In tot ceea ce te angajezi, cauta parerea si aprobarea ei. Respecta judecata ei. Sa nu lasi impresia ca tu stii tot ceea ce este vrednic de stiut.

23:23 Un camin cu iubire in el, unde iubirea este exprimata in cuvinte, priviri si fapte este un loc unde ingerilor la place sa-si arate prezenta si sa-l sfinteasca prin raze de lumina de slava. Acolo, umilele indatoriri ale gospodariei au un farmec al lor. Nici una dintre indatoririle vieti nu va fi neplacuta pentru sotia ta in astfel de imprejurari. Ea le va indeplini cu spirit de bunavointa si va fi ca o raza de soare pentru toti cei din jurul ei, si in inima ei va canta Domnului. In prezent, ea simte ca nu dispune de afectiunea inimii tale. Tu nu i-ai dat ocazia sa simta astfel. Tu indeplinesti sarcinile necesare care iti revin in calitate de cap al familiei, dar exista o lipsa. Este lipsa serioasa a pretioasei influente a iubirii care duce la atentii amabile. Iubirea trebuie vazuta in priviri si maniere, si auzita in tonalitatea vocii.

23:24 Sotia ta nu indrazneste sa-si deschida inima fata de tine, pentru ca, de indata ce exprima un simtamant care difera de al tau, tu il respingi. Tu vorbesti asa de tare, incat ea nu mai are curaj sa mai spuna nici un cuvant. Voi nu sunteti o inima. Tu iei o pozitie mai presus de ea si te mentii intr-o atitudine, ca si cum judecata si parerea ei ar fi fara nici o importanta. Consideri cunostintele tale mult mai avansate fata de ale ei. Frate al meu, tu nu te cunosti. Dumnezeu priveste la inima, nu la cuvinte, sau la marturisirea de credinta. La Dumnezeu, cele exterioare n-au greutate ca la oameni. La Dumnezeu, are valoare o inima smerita si un duh pocait. Mantuitorul nostru este obisnuit cu conflictele vietii fiecarui suflet. El nu judeca dupa aparente, ci cu dreptate.

23:25 Spiritul tau este puternic. Cand iei o pozitie, nu cantaresti bine problema si nu te gandesti care trebuie sa fie efectul pastrarii punctului tau de vedere si, intr-o maniera independenta, le tesi in rugaciunile si conversatiile tale, cand tu stii ca sotia ta nu are aceleasi pareri ca tine. In loc sa respecti simtamintele ei si sa eviti amabil, asa cum ar face un gentleman, acele subiecte contradictorii, tu ai fost dispus sa starui asupra punctelor care pot ridica obiectii, si ai manifestat o staruinta in exprimarea parerii tale, fara a tine seama de cei din jurul tau. Ai socotit ca altii n-aveau dreptul sa vada problemele altfel de cum le vezi tu. Roadele acestea nu cresc in pomul crestin.

23:26 In cazul sorei N., tu n-ai vazut lucrurile in adevarata lor lumina. Daca ea ar fi fost vindecata, ca raspuns la rugaciunile tale si ale altora, aceasta s-ar fi dovedit spre ruina a mai mult de doi sau trei dintre voi. Un Dumnezeu intelept a vegheat asupra acestei probleme. El a putut citi motivele si intentiile inimii.

23:27 Sotia ta are tot atata drept sa-si sustina parerea cat ai si tu. Legatura ei de casatorie nu-i nimiceste identitatea. Ea are o responsabilitate individuala. Tu nu te vei simti bine

23:28 pana nu vei lua din calea ei si pana nu vei manifesta fata de ea un spirit de rabdare mai generos, asemenea lui Hristos, si pana nu-i vei privi pe altii in lumina in care doresti sa fii privit tu. Mai trebuie sa inveti sa "nu faci nimic din duh de cearta sau din slava desarta; ci, in smerenie, fiecare sa priveasca pe altul mai pe sus de el insusi". "Iubiti-va unii pa altii cu o dragoste frateasca. In cinste, fiecare sa dea intaietate altuia". "In sarguinta, fiti fara preget. Fiti plini de ravna cu duhul. Slujiti Domnului" (Filip. 2,13; Rom. 12,10.11).

23:29 Conducator al adunarilor sociale

23:30 Frate M.: Mi-a fost aratat, ca ai de facut o mare lucrare pentru tine, mai inainte ca sa poti exercita o influenta in biserica spre a corecta greselile celorlalti si sa le faci educatie. Tu nu ai acea smerenie a duhului, care poate ajunge la inimile poporului lui Dumnezeu. Esti exaltat. Trebuie sa-ti examinezi motivele si actiunile si sa vezi daca ai in vedere numai slava lui Dumnezeu. Nici fratele O., nici tu, nu sunteti potriviti sa veniti in intampinarea lipsurilor tineretului si ale comunitatii, in general. Tu nu cauti ca, in simplitate, sa intelegi cea mai buna modalitate de a-i ajuta. Cand atat tu cat si fratele O. va parasiti locurile obisnuite si luati loc in fata poporului, pe platforma, acest lucru nu va avea cea mai buna influenta. Cand stai acolo, socotesti ca trebuie sa spui sau sa faci ceva potrivit cu pozitia pe care ai luat-o. In loc sa mergi sus, sa spui cateva cuvinte la subiect, tu faci adesea observatii lungi, care ranesc in realitate spiritul adunarii. Multi se simt usurati cand stai jos. Daca ai fi intr-un loc la tara, unde ar fi putini care sa foloseasca timpul, astfel de observatii lungi ar fi mai potrivite.

23:31 Lucrarea Domnului este o lucrare mare si in ea este nevoie sa se angajeze oameni intelepti. Sunt cautati barbati care pot sa se adapteze la nevoile oamenilor. Daca ai de gand sa-i ajuti pe

23:32 oameni, nu trebuie sa te asezi pe o pozitie mai presus de ei, ci exact in mijlocul lor. Aceasta este greseala cea mare a fratelui O. El este prea rigid. Pentru el nu este firesc sa foloseasca simplitatea. El nu judeca de la cauza la efect si nu va castiga afectiune si iubire. Nu coboara la nivelul intelegerii copiilor si nu vorbeste de o maniera miscatoare, care sa stinga inimile. El se ridica si vorbeste copiilor intr-un anume fel, care nu le place si nu le face nici un bine. Observatiile lui sunt, in general, lungi si obositoare. Uneori, daca s-ar fi spus numai un sfert din ceea ce s-a spus, ar fi ramas o impresie mult mai buna asupra mintii.

23:33 Cei care ii invata pe copii trebuie sa evite observatiile plictisitoare. Remarci scurte si la subiect vor avea o influenta binefacatoare. Daca trebuie sa se spuna mult, spune putin in mai multe ocazii. Cateva cuvinte interesante acum, altele mai apoi, vor fi mult mai folositoare decat a le spune toate deodata. Vorbirile lungi impovareaza mintea copiilor. Prea multa vorbarie ii face sa le fie sila chiar si de invatatura spirituala, exact dupa cum mancarea peste masura impovareaza stomacul si micsoreaza apetitul, care duce chiar la a nu mai putea suferi hrana. Mintile oamenilor pot fi satule de prea multa vorbarie. Lucrarea pentru biserica, dar mai ales pentru tineret, trebuie sa fie invatatura peste invatatura, porunca peste porunca, putin aici, putin acolo. Lasa timp ca mintea sa digere adevarurile cu care i-ai hranit. Copiii trebuie atrasi spre cer, nu grabit, ci incetinel.

23:34 Battle Creek, Michigan, 2 oct. 1868.

23:35 Importanta stapanirii de sine

23:36 Iubite frate P.: Am incercat de mai multe ori sa-ti scriu, dar tot de atatea ori am fost impiedicata. N-am sa mai aman. De cateva zile, am simtit o neliniste deosebita cu privire la tine. In iunie trecut, mi-au fost aratate unele lucruri in legatura cu tine. Am fost dusa inapoi in trecut si mi s-a aratat viata ta dezorganizata si debusolata. Erai fara Dumnezeu. Viata ta a fost grea si nesabuita. Totusi, am vazut ca Dumnezeu ti-a crutat, din indurare, viata de mai multe ori, cand ti se parea ca nici o putere sau intelepciune omeneasca nu putea s-o mentina. Tu esti o minune a indurarii. Cand viata ta a fost intr-un pericol iminent, Hristos, Avocatul tau, a pledat in favoarea ta: "Tata, mai cruta-i viata putin. El a fost un pom neroditor, care a facut umbra pamantului; totusi, nu-l taia. Eu voi mai astepta putin cu rabdare, si am sa vad daca nu va aduce rod. Voi impresiona inima lui cu adevarul. Il voi convinge de pacat."

23:37 Am vazut ca Domnul ti-a deschis calea sa asculti si sa-I servesti. Pasii tai au fost indreptati spre vest, unde mediul avea sa fie mai favorabil, ca sa cresti in har si unde avea sa fie mai putin dificil sa-ti formezi un caracter pentru cer. Tu ai venit in caminul nostru si ai fost primit in inimile noastre. Toate acestea au fost randuite de Domnul. Tu n-ai avut experienta care era necesara spre a trai o viata pe care Dumnezeu s-o aprobe. Tu ai fost asezat acolo unde, in cateva luni, puteai sa obtii mai multa cunostinta despre adevar decat ai fi putut obtine de-a lungul anilor, daca ai fi ramas in rasarit.

23:38 Induratorul nostru Mare Preot cunostea slabiciunea si erorile tale si nu te-a lasat, in lipsa ta de experienta, sa lupti cu vrajmasul cel mare in mijlocul mediului nefavorabil. Daca ai fi ramas in ..., n-ai fi

23:39 retinut adevarul. Opozitia pe care ai fi primit-o ti-ar fi trezit combativitatea si ai fi dezonorat adevarul prin spiritul tau pripit; si apoi, pe masura ce apareau obstacole in calatoria ta crestina, te-ai descurajat si ai fi renuntat la adevar. Trebuie sa fii recunoscator pentru aceasta. Inima ta ar trebui sa fie plina de recunostinta fata de iubitorul Mantuitor, pentru indurarea Lui fata de tine, care ai abuzat atat de mult timp de iubirea Sa.

23:40 Mi s-a aratat ca tu ai fost o piatra din cariera, in stare bruta, care avea nevoie sa fie cioplita, ajustata si lustruita mai inainte de a putea fi pusa in cladirea cereasca. O parte din aceasta lucrare a fost facuta pentru tine; dar, mai este inca o lucrare si mai mare, care trebuie facuta! Ai fost foarte nefericit. Ai vazut partea aspra a vietii. N-ai avut prea multa fericire, dar erai cel care stateai in propria ta lumina, lipsindu-te de bine. In tinerete, ai incurajat un spirit de nemultumire; nu voiai sa fii dirijat; ai ales sa mergi pe propria ta cale, indiferent de judecata sau sfatul altora. Nu voiai sa te supui controlului tatalui tau vitreg, pentru ca doreai sa mergi pe propria ta cale. El n-a gasit calea cea mai buna spre a te conduce, si te-ai decis sa nu respecti autoritatea. De indata ce avea sa-ti vorbeasca, tu aveai sa iei pozitia de aparare. Combativitatea ta era mare si aveai sa te lupti cu orice si cu oricine contracara planurile tale. Chiar cand erau facute sugestii pentru o cale mai buna de urmat pentru planurile si lucrarile tale, tu aveai sa izbucnesti intr-o clipa. Te credeai cenzurat, te credeai invinuit si te simteai mahnit din cauza celor mai buni prieteni ai tai. Imaginatia ta era bolnava. Credeai ca toata lumea era impotriva ta si ca soarta era extrem de grea. A fost grea, dar tu ai facut-o asa.

23:41 Purtarea ta fata de tatal tau vitreg a fost nepotrivita. El n-a meritat sa fie tratat de tine asa cum a fost tratat. Avea greseli

23:42 si a comis erori, dar in timp ce erai atent sa le vezi intr-o lumina grava, nu-ti vedeai greselile tale. In providenta lui Dumnezeu, sotia ta a fost doborata de boala. Ea a fost o femeie ingamfata, dar s-a pocait de pacatele sale, si pocainta ei a fost acceptata de Dumnezeu.

23:43 Calea a fost barata de o parte si de alta, spre a te impiedica de la pierzare. Domnul a adus duhul tau nesupus si neimblanzit in supunere fata de El. Printr-un amestec de judecata si indurare, ai fost adus la pocainta. Ca si Iona, tu ai fugit de datoria prezenta, pe mare. Dumnezeu ti-a barat calea prin vizitele Providentei Sale. Nu puteai sa prosperi sau sa fii fericit, pentru ca n-ai vrut sa-ti lasi eul in urma. Ai luat cu tine eul si pacatul. Nutreai un spirit de nemultumire si neastampar si n-aveai sa-ti faci datoria. Doreai o schimbare, o lucrare mai mare. Ai devenit un temperament hoinar.

23:44 Privirea scumpului Mantuitor a fost asupra ta, altfel ai fi fost lasat in starea ta de nedescris si in pacatele tale pentru a deveni stricat in caracter si mizerabil in starea materiala. In timp ce erai intr-o tara straina si in timpul bolii, ai simtit starea ta trista, pustie si deznadajduita. Ai petrecut nopti lungi si zile grele de neliniste si durere, departe de mama si surorile tale, numai cu straini, care-ti faceau un serviciu amabil pentru tine, si fara nici o speranta crestina, care sa te intareasca.

23:45 Tu cautai fericirea, dar n-ai obtinut-o. Ai neglijat sfatul mamei tale si rugamintile ei staruitoare, de a nu calca poruncile lui Dumnezeu. Uneori, neglijenta aceasta ti-a pricinuit amaraciune in suflet. Dar nu pot sa ma ocup de fiecare amanunt, pentru ca nu sunt in putere. Voi starui asupra celor mai importante lucruri care mi-au fost aratate.

23:46 Am vazut ca in fata ta este o lucrare pe care tu nu o intelegi. Este aceea de a muri fata de eu, de a rastigni eul. Tu ai un temperament iute,

23:47 impetuos, pe care trebuie sa-l supui. Ai trasaturi nobile de caracter, care iti vor asigura prieteni, daca temperamentul tau pripit nu raneste. Ai un atasament puternic fata de cei care se intereseaza de tine. Cand intelegi bine lucrurile, esti constiincios; dar adesea, actionezi din impuls, fara sa te opresti sa cugeti.

23:48 Judeci si comentezi umblarile si purtarile lor cand nu le intelegi pozitia si lucrarea. Tu vezi lucrurile din punctul tau de vedere si apoi esti gata sa pui la indoiala sau sa condamni calea urmata de ei, fara sa vezi fara partinire problemele pe toate laturile. Tu nu cunosti sarcinile altora si nu trebuie sa te simti raspunzator pentru faptele lor, ci sa-ti indeplinesti sarcina, lasandu-i pe altii pe seama Domnului. Pastreaza-ti sufletul linistit, cultiva pacea si linistea interioara si fii recunoscator.

23:49 Am vazut ca Domnul ti-a dat lumina si experienta, ca sa poti vedea caracterul pacatos al unui temperament pripit si sa-ti stapanesti pasiunile. Nefacand acest lucru, in mod sigur vei pierde viata vesnica. Trebuie sa invingi aceasta boala a inchipuirii. Tu esti extrem de sensibil, si cand se spune un cuvant care favorizeaza o cale opusa fata de cea pe care o urmezi, esti ranit. Te simti mustrat si trebuie sa te aperi, sa-ti salvezi viata; si in efortul tau de a-ti salva viata, o pierzi. Tu ai o lucrare de facut, sa mori fata de eu si sa cultivi un spirit de toleranta si rabdare. Renunta la ideea ca nu esti tratat cum se cuvine, ca esti nedreptatit, ca cineva doreste sa nu te lase in pace sau sa-ti faca rau. Tu vezi fals lucrurile. Satana te face sa ai aceste pareri denaturate.

23:50 Iubite frate P., la Adams Center, cazul tau mi-a fost aratat din nou. Am vazut ca n-ai reusit mereu sa exerciti adevarata stapanire de sine. Ai facut eforturi; dar aceste eforturi au influentat numai partea din afara, ele n-au influentat izvorul

23:51 actiunii. Temperamentul tau iute ti-a pricinuit adesea regret sincer, dureros si condamnare de sine. Acest temperament pasionat, daca nu este supus, va deveni un temperament artagos, cautator de greseli, de altfel il ai deja intr-o oarecare masura. Esti gata sa iei totul in nume de rau. Daca cineva te impinge pe trotuar, esti iritat, si de pe buzele tale va iesi un cuvant de nemultumire. Daca conduci caruta pe strada si daca nu ti se elibereaza jumatate de drum, te vei revolta intr-o clipa. Daca ti se cere sa te dai la o parte din cale, spre a face un serviciu altora, tu te vei mania si agita si vei socoti ca s-a abuzat de demnitatea ta. Vei arata tuturor pacatul tau caracteristic. Chiar si infatisarea ta va arata temperamentul tau nerabdator, si gura ta va parea intotdeauna gata sa rosteasca un cuvant manios. Pentru acest obicei, ca si pentru folosirea tutunului, abstinenta totala este singurul leac sigur. In tine trebuie sa aiba loc o schimbare totala. Adesea, simti ca trebuie sa te pazesti mai mult. Adesea spui in mod hotarat: "Am sa fiu mai calm si mai rabdator", dar facand aceasta, atingi raul numai pe latura exterioara; tu consimti sa pastrezi eul si sa-l supraveghezi. Trebuie sa mergi mai departe decat atat. Numai puterea principiului poate alunga acest vrajmas nimicitor si sa aduca pace si fericire.

23:52 Ai spus de repetate ori: "Eu nu-mi pot stapani temperamentul. Trebuie sa vorbesc". Iti lipseste un duh bland si smerit. Eul intreg este viu, si tu stai sa-l pazesti continuu, ca sa nu fie jignit sau insultat. Apostolul spune: "Caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu" (Col. 3,3). Cei care sunt morti fata de eu nu vor fi asa sensibili si nu vor fi gata sa reactioneze la tot ceea ce poate sa-i irite. Mortii nu pot sa simta. Tu nu esti mort. Daca ai fi, si viata ta ar fi ascunsa in Hristos, ai trece pe langa o mie de lucruri pe care le observi acum si care te supara, ca fiind nevrednice de observat; atunci te-ai apuca de cele vesnice si ai fi deasupra acestor marunte incercari ale vietii.

23:53 "Limba este o lume de nelegiuiri". "Intelepciunea face pe om rabdator, si este o cinste pentru el sa uite greselile". "Cine este incet la manie, are multa pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii". "Cel incet la manie, pretuieste mai mult decat un viteaz, si cine este stapan pe sine, pretuieste mai mult decat cine cucereste cetati". "Prea iubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie; caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu". "Cine isi infraneaza vorbele, cunoaste stiinta, si cine are duhul potolit, este un om priceput" (Iacov 3,6; Prov. 19,11; 14,29; 16,32; Iacov 1,19.20; Prov. 17,27).

23:54 Marele nostru Exemplu a fost inaltat spre a fi egal cu Dumnezeu. El era mare comandant in ceruri. Toti sfintii ingeri erau incantati sa se inchine inaintea Lui. "Si cand duce in lume pe Cel intai nascut, zice: 'Toti ingerii lui Dumnezeu sa I se inchine'" (Evrei 1,6). Isus a luat asupra Sa natura noastra. S-a dezbracat de slava, maiestatea si bogatiile Sale, pentru a duce la indeplinire misiunea Lui, sa mantuiasca pe cel ce era pierdut. El n-a venit sa I se slujeasca, ci sa slujeasca altora. Isus, cand a fost batjocorit, ultragiat si insultat, nu s-a razbunat. "Cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri" (1 Petru 2,23). Cand cruzimea omului L-a facut sa sufere lovituri de bici sa aiba si rani dureroase, El n-a amenintat, ci S-a incredintat Celui care judeca dupa dreptate. Apostolul Pavel ii indeamna pe fratii din Filipi: "Sa aveti in voi gandul acesta, care era si in Hristos Isus: El macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat, sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-a dezbracat pe sine Insusi si a luat chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor" (Fil. 2,5-7). Este slujitorul mai mare decat stapanul? Hristos ne-a dat viata Sa ca model, si noi Il dezonoram cand pentru orice nimic devenim invidiosi si suntem gata sa ne iritam pentru fiecare vatamare, presupusa sau reala. Nu este o dovada de spirit marinimos sa fii pregatit sa aperi eul spre a-ti pastra demnitatea. Mai bine vom

23:55 suferi pe nedrept de o suta de ori decat sa ranim sufletul printr-un spirit de revansa, sau printr-o descarcare de manie. Exista putere care trebuie obtinuta de la Dumnezeu. El poate ajuta. El poate da har si intelepciune. Daca vei cere in credinta, vei primi; dar trebuie sa veghezi in rugaciune. Vegheaza, roaga-te, lucreaza, aceasta sa fie lozinca ta.

23:56 Sotia ta poate fi o binecuvantare, daca ar lua asupra ei doar raspunderea care este de datoria ei s-o ia. Dar ea a fugit de raspundere toata viata si acum este in pericol de a fi influentata, in loc sa te influenteze pe tine. In loc sa aiba asupra ta o influenta blanda, inaltatoare, exista pericolul pentru ea sa gandeasca cum gandesti tu, si sa actioneze cum actionezi tu fara sa ajunga in adancime spre a fi calauzita de principiu in toate actiunile ei. Voi simpatizati unul cu altul si, din nefericire, va ajutati unul pe altul sa vedeti problemele incorect. Ea poate exercita o influenta spre bine, dar are un spirit care aduce indolenta spirituala si lenevie. Ea este impotriva sa se angajeze in vreo lucrare buna, daca nu-i placuta si agreabila. Care a fost pacatul lui Meroza? Nefacand nimic. Ei n-au fost condamnati pentru pacate mari, ci pentru ca n-au venit sa-L ajute pe Domnul.

23:57 Am vazut ca sotia ta nu se intelege pe sine. In tineretea ei, s-a ferit sa-si asume raspunderi si nu este dispusa sa se angajeze in ele nici acum. Ea este inclinata sa se bizuie pe altii, mai degraba decat pe propriile ei puteri. N-a incurajat o independenta marinimoasa. Trebuia sa se fi educat cu ani in urma, sa poarte sarcini. Ea nu este sanatoasa. Este predispusa spre amortirea ficatului si nu este inclinata spre exercitiu. Nu are capacitate de a se apuca de lucru in afara de cazul ca se vede obligata. Ea mananca aproape o cantitate dubla fata de cat ar trebui sa manance. Tot ce ia in stomac, peste ceea ce organismul ei poate sa transforme in sange bun, devine materie de prisos, care impovareaza organismul in asimilarea ei.

23:58 Organismul ei este impovarat cu o gramada de materie care il stinghereste in lucrarea lui, si-i slabeste forta vitala.

23:59 A manca mai mult decat poate organismul sa digere da nastere unui sange stricat si suprasolicita vitalitatea intr-o mai mare masura decat munca sau exercitiu fizic. Aceasta mancare peste masura da nastere la o amortire surda. Nervii creierului sunt solicitati sa ajute organele digestive, si in felul acesta sunt continuu suprasolicitati, slabiti si amortiti. Aceasta lasa in cap un simtamant de slabiciune, care face ca sotia sa fie expusa intr-o zi unui soc de paralizie. Ea are nevoie sa nu fie incurajata sa inceteze exercitiul. Nimic n-ar fi atat de periculos pentru ea ca a nu-si solicita corpul pentru exercitiu fizic activ. Exercitiul fizic este foarte important. Acesta ii va intari corpul si mintea. Cand isi va da seama de responsabilitatea pozitiei ei si va vedea folosul care va rezulta din ea, cautand sa aiba o tinta in viata nu va fi dispusa sa se afunde in indolenta si sa evite greutatile. Ea nu pune inima in ceea ce face; de aceea se misca prea mult intocmai ca o masina, simtind ca munca este o povara. Atata timp cat simte in felul acesta, ea nu poate sa-si dea seama de acea viata noua si vigoare, care sunt privilegiul ei sa le aiba. Ii lipseste spiritul si energia. Ea este prea mult inclinata sa stea pierduta in slabiciune si insensibilitate de plumb. Toropeala grea, pe care o simte, poate fi biruita numai printr-o dieta chibzuita, stapanire perfecta asupra apetitului si a tuturor pasiunilor, si in solicitarea vointei ca s-o ajute la exercitii. Ei ii lipseste vointa ca sa electrizeze puterea nervilor, asa incat sa poata rezista indolentei.

23:60 Sora P., tu nu poti fi de folos niciodata in lume, daca hotararile tale nu sunt puternice spre a te face in stare sa birui aceasta indispozitie de a te ingriji si a purta poveri. Pe masura ce exersezi zilnic fortele din tine, sarcina va deveni mai putin grea, pana ce va ajunge sa fie a doua ta natura, sa-ti faci datoria, sa fii harnica si sa porti de grija. Te poti obisnui sa cugeti,

23:61 cand iti impovarezi mai putin stomacul. Povara aceasta ingreuneaza creierul.

23:62 De asemenea, trebuie sa ai o tinta, un scop in viata. Unde nu exista un scop, exista o predispozitie spre indolenta; dar unde se are in vedere un obiectiv suficient de important, toate puterile mintii vor intra intr-o activitate spontana. Pentru a avea succes in viata, cugetul trebuie sa fie neclintit indreptat asupra obiectivului vietii, si nu sa fie lasat sa rataceasca si sa fie ocupat cu lucruri fara importanta sau sa fie multumit cu contemplare inactiva, care este rodul fugii de raspundere. Proiectele nerealizate strica mintea.

23:63 Incepe cu ziua de azi. Fa totul cu vointa, cu toata inima. Trebuie sa te hotarasti sa faci ceva care iti va cere atat efort mintal cat si fizic. Inima ta trebuie sa fie unde este munca ta. Sarcina care iti este acum in fata este tocmai lucrarea pe care doreste cerul s-o indeplinesti. A visa la o lucrare indepartata si a-ti imagina un plan cu privire la viitor se vor dovedi fara folos si te vor face nepotrivita pentru o lucrare oricat de mica ar putea sa fie, dar pe care cerul ti-o pune astazi in fata. Preocuparea ta sa fie nu sa faci vreo lucrare mare, ci sa faci cu voiosie si bine lucrarea pe care o ai de facut astazi. Tie ti-au fost incredintati talanti spre a fi dublati. Raspunzi de folosirea lor corecta sau de irosirea lor. Nu trebuie sa aspiri la lucruri mari spre a face serviciu mare, ci sa faci lucrul tau cel mic. Imbunatateste-ti talentele, chiar daca sunt putine si fie ca simtamantul de responsabilitate fata de Dumnezeu, pentru folosirea lor corecta, sa ramana asupra ta.

23:64 Nu trebuie sa te astepti sa eviti durerea si oboseala in muncile grele si in necazurile vietii. Fiul lui Dumnezeu a fost partas al naturii umane. Adesea, El a fost obosit cu trup si suflet. El a spus: "Cat este ziua trebuie sa lucrez lucrarile Celui ce M-a trimis; vine noaptea, cand nimeni nu mai poate sa lucreze" (Ioan 9,4). Tu trebuie sa incetezi sa mai visezi departe, ci sa cugeti la indatoririle tale prezente, si sa le indeplinesti cu voiosie.

23:65 Lumea aceasta nu este cerul crestinului. Ea este un simplu loc de ajustare. Este scena luptelor vietii noastre, a conflictelor si a durerilor noastre; si este important ca toti sa ne prindem cu hotarare de acea lume mai buna, unde, cand lupta se va incheia, se va gasi pace, bucurie si binecuvantare de care sa ne bucuram pentru totdeauna. Am vazut ca amandoi veti fi in mare pericol de a naufragia in credinta, din cauza ca v-ati unit sa priviti problemele intr-o lumina falsa. Amandoi aveti de facut o mare lucrare pentru voi insiva, dar voi sunteti in pericol sa va orbiti ochii cu greseli reciproce.

23:66 Sora P. trebuie sa se pazeasca sa nu starneasca temperamentul iute al sotului ei, povestindu-i presupusele ei motive de nemultumire spre a obtine simpatie. El vede lucrurile intr-o lumina puternica si simte adanc cu privire la probleme care nu merita sa fie luate in seama. Ea va trebui sa invete acest lucru si sa inteleaga ca este intelept sa taca. Ea are nevoie de puterea rabdarii. Este mult mai usor sa vari in minte un lucru decat sa-l scoti afara dupa ce se afla acolo. Este mai usor sa starui asupra unei presupuse greseli decat sa pacifici sau sa stapanesti simtamintele o data ce au fost trezite.

23:67 Fratele P. are calitati care ar fi excelente, daca ar fi perfectionate prin influentele inaltatoare ale religiei curate. El poate fi de folos. Numai o evlavie sincera il poate califica sa-si indeplineasca indatoririle sale in aceasta lume si sa-l faca potrivit pentru cer. Un caracter ceresc trebuie dobandit pe pamant, frate al meu, altfel nu-l vei avea niciodata; de aceea, trebuie sa te angajezi de indata in lucrarea pe care o ai de facut. Trebuie sa lucrezi serios pentru a fi potrivit pentru cer. Traieste pentru cer. Traieste prin credinta.

23:68 Frate P., tu esti o piatra bruta; dar mana unui mester iscusit este asupra ta. Vrei sa-L lasi sa te ciopleasca, sa te taie si sa te lustruiasca pentru acea cladire care este cladita fara zgomotul securii sau ciocanului? Nici o lovitura nu va mai fi data dupa incheierea harului. Tu trebuie ca acum, in timpul

23:69 harului, sa-ti invingi temperamentul tau impetuos, altfel, in cele din urma, vei fi despartit de Dumnezeu.

23:70 Isus va iubeste pe amandoi si vrea sa va salveze, daca vreti sa fiti salvati in felul hotarat de El. Voi puteti avea religie experimentala, daca intr-adevar insetati si flamanziti dupa ea. Mergeti la Dumnezeu cu credinta si umilinta, cereti si veti primi; dar sa va aduceti aminte ca ucenicul nu este mai mare decat Invatatorul, nici slujitorul nu este mai mare decat Domnul lui. Voi trebuie sa cultivati acea umilinta si smerenie a duhului care era in Hristos.

23:71 Battle Creek, Michigan, 9 februarie 1869.

23:72 Harnicie si economie

23:73 Iubite frate R: Cautam ocazia sa va scriu, dar am fost bolnava si n-am fost in stare sa scriu nimanui. Dar in aceasta dimineata, am sa incerc sa scriu cateva randuri.

23:74 Cand mi-au fost aratate indatoririle poporului lui Dumnezeu, cu privire la cei saraci si mai ales cu privire la vaduve si orfani, mi s-a aratat ca sotul meu si cu mine eram in pericolul de a lua asupra noastra poveri pe care Dumnezeu nu le-a pus asupra noastra, si, prin aceasta, sa ne micsoram curajul si puterea prin cresterea grijilor si a nelinistii noastre. Am vazut ca sotul meu a mers, in cazul vostru, mai departe decat era datoria lui sa mearga. Interesul lui pentru voi l-a facut sa-si ia o sarcina pe care a purtat-o in afara datoriei lui si care nu v-a fost de nici un folos, ci a incurajat in voi dispozitia de a depinde de fratii vostri. Voi priviti la ei, ca sa va ajute, sa va sustina, in timp ce nu munciti asa de greu ca ei, nici nu economisiti deloc timpul, asa cum socotesc ei ca este datoria lor sa faca.

23:75 Mi-a fost aratat, fratele si sora mea, ca aveti multe de invatat. Voi n-ati trait in limita mijloacelor voastre. N-ati invatat sa economisiti. Daca castigati salarii mari, nu stiti cum sa faceti sa cheltuiti in masura in care este posibil. Voi va consultati cu gustul si apetitul vostru, in loc sa fiti prudenti. Uneori, cheltuiti bani

23:76 pentru o calitate de hrana pe care fratii vostri nu si-o pot ingadui. Banii aluneca prea usor din buzunarul vostru.

23:77 Sora R. are o sanatate slaba. Ea isi satisface apetitul si isi impovareaza prea mult stomacul. Ea il impovareaza prin mancare prea multa si de o calitate menita a nu fi cea mai buna pentru organismul ei. Mananca mult, si face numai putin exercitiu; in felul acesta, organismul este sever impovarat. Conform cu lumina pe care ne-a dat-o Domnul, hrana simpla este cea mai buna spre a asigura sanatatea si puterea. Pentru sanatatea ei, este necesar exercitiul fizic.

23:78 Lepadarea de sine este o lectie pe care ambii o mai aveti de invatat. Limiteaza-ti apetitul, frate R. Dumnezeu ti-a dat un capital de putere. Aceasta este de mai mare valoare pentru tine decat banii, si ar trebui pretuita mult mai mult. Taria nu poate fi cumparata cu aur sau argint, cu case sau tarine. Ea este o mare avere pe care o posezi. Dumnezeu cere sa folosesti cu chibzuinta capitalul si puterea cu care te-a binecuvantat. Tu esti tot atat de mult un ispravnic al Lui, ca si cel care are un capital sub forma de bani. Este tot atat de rau pentru tine sa nu reusesti sa folosesti puterea ta spre cel mai bun avantaj, precum este pentru un om bogat care cu zgarcenie retine bogatiile lui pentru ca ii place sa faca asa. Tu nu faci efortul pe care ar trebui sa-l faci pentru a-ti intretine familia. Poti lucra, si lucrezi daca lucrarea este convenabil pregatita pentru a fi efectuata, dar nu te straduiesti sa te apuci de lucru, simtind ca este o datorie sa folosesti timpul si puterea cat mai avantajos posibil si cu frica de Dumnezeu.

23:79 Tu ai avut o ocupatie care, uneori, putea sa produca profituri mari. Dupa ce ai castigat bani, n-ai cautat sa economisesti, avand in vedere un timp cand banii nu aveau sa fie castigati asa usor, ci ai cheltuit mult pentru lipsuri imaginare. Daca tu si sotia ta ati fi inteles ca este o datorie pe care v-a prescris-o Dumnezeu sa va lepadati de gustul si de dorintele voastre si sa faceti provizii pentru viitor, in loc sa traiti numai pentru prezent, acum ati fi putut avea o viata

23:80 imbelsugata, si familia voastra ar fi avut o viata confortabila. Voi aveti de invatat o lectie, ca sa nu fiti inapoiati in invatatura. Este aceea de a privi ceva mai departe.

23:81 Sora R. s-a sprijinit prea mult pe sotul ei. Ea a fost toata viata prea dependenta de altii pentru simpatie, crezandu-se si facand din sine un centru. A fost dezmierdata prea mult si n-a invatat sa fie increzatoare in sine. Ea n-a fost de ajutor pentru sotul ei, asa cum ar fi putut sa fie in lucrurile vremelnice sau spirituale. Ea trebuie sa invete sa poarte infirmitati trupesti si nu sa staruie asupra lor asa cum face. Trebuie sa duca luptele vietii pentru ea insasi; asupra ei apasa o responsabilitate individuala.

23:82 Sora R., viata ta a fost gresita. Tu te-ai complacut in a citi orice si de toate. Mintea ta n-a profitat de atat de multa lectura. Nervii tai au fost excitati, in timp ce urmareai grabita istorisirea. Daca copiii tai te intrerupeau, in timp ce erai ocupata cu cititul, vorbeai agitata si nerabdatoare. N-ai stapanire de sine, si de aceea nu reusesti sa-i tii pe copiii tai cu o mana ferma, cumpanita. Tu actionezi din impuls. Ii rasfeti si le faci pe voie, apoi te agiti, ii certi si esti aspra. Aceasta maniera schimbatoare este foarte derutanta pentru ei. Ei au nevoie de o mana ferma sigura, pentru ca sunt nestatornici. Au nevoie de disciplina regulata, inteleapta si rationala.

23:83 Tu poti scapa de multa incurcatura, daca iei atitudinea de femeie si actionezi din principiu, si nu din impuls. Tu ti-ai inchipuit ca sotul tau trebuie sa fie cu tine si ca tu nu poti sta singura. Trebuie sa intelegi ca datoria lui este sa-si intretina familia. Tu trebuie sa ajungi sa te lipsesti de dorintele tale, si sa nu-l faci sa simta ca el trebuie sa se adapteze dupa tine. Ai o parte de actiune in purtarea sarcinilor vietii. Tu trebuie sa te inarmezi cu curaj si tarie. Fii femeie, nu un copil capricios. Ai fost rasfatata si poverile tale au fost purtate timp prea indelungat. Acum este de datoria ta sa cauti sa renunti la dorintele tale, si

23:84 sa actionezi din principiu pentru binele actual si viitor al familiei tale. Tu nu te simti bine; dar, daca vei cultiva un spirit multumit si vesel, vei intelege mai bine viata aceasta si, de asemenea, si viata viitoare.

23:85 Frate R., este datoria ta sa folosesti cu atentie si judicios capitalul de putere pe care ti l-a dat Dumnezeu.

23:86 Sora R., creierul tau este obosit si impovarat din cauza cititului. Trebuie sa renunti la inclinatia de a aduna in mintea ta tot ceea ce poate ea sa inghita. Nu ti-ai folosit timpul in modul cel mai potrivit. N-ai folosit nici tu, nici cei din jurul tau. Te-ai rezemat de mama ta mai mult decat era spre binele tau. Daca ai fi depins mai mult de puterile tale, daca ai fi avut mai multa incredere in tine, ai fi fost mai fericita. Acum trebuie sa-ti porti poverile cum poti mai bine si sa-l incurajezi pe sotul tau sa si le poarte pe ale lui, facand lucrarea sa. Daca ai fi renuntat la gustul tau pentru citit si la dorinta de a te place pe tine, daca ai fi consacrat mai mult timp pentru exercitiu fizic si ai fi mancat ordonat hrana potrivita si sanatoasa, ai fi evitat multa suferinta. O parte din aceasta suferinta a fost imaginara. Daca ti-ai fi fortificat mintea sa reziste la predispozitia de a ceda infirmitatilor, n-ai fi avut crize nervoase. Mintea ta trebuie sa fie atrasa de la tine spre indatoririle gospodariei, tinandu-ti casa in ordine, curatenie, si cu gust. Lectura multa si ingaduirea ca mintea sa fie abatuta spre lucruri mici, te-a facut sa-ti neglijezi datoria fata de copii si fata de gospodaria ta. Chiar acestea sunt sarcinile pe care ti le-a dat Dumnezeu sa le aduci la indeplinire.

23:87 Tu ai avut multa simpatie pentru tine insati. Mintea ta a fost atrasa asupra ta insati si ai staruit asupra sarmanelor tale simtaminte. Sora mea, mananca mai putin. Angajeaza-te in munca fizica si consacra-ti mintea lucrurilor spirituale. Abtine-te de a te mai gandi la tine insati. Cultiva un duh multumit si bine dispus.

23:88 Vorbesti prea mult despre lucruri fara importanta. Nu castigi nici o putere spirituala din aceasta. Daca puterea folosita in discutii ar fi consacrata rugaciunii, ai primi putere spirituala si I-ai canta lui Dumnezeu in inima ta.

23:89 Esti stapanita de simtamant, nu de datorie si principiu. Ai cedat simtamintelor tale de nostalgie si ti-ai vatamat sanatatea, nutrind un duh de framantare. Obiceiurile tale nu sunt sanatoase. Ai nevoie de reforma. Nici unul dintre voi nu este dispus sa lucreze cum lucreaza altii, si sa mancati cum mananca fratii vostri. Daca va sta in putere sa obtineti lucruri, voi le aveti. Este datoria voastra sa faceti economie.

23:90 In contrast cu cazul vostru a fost prezentat acela al sorei S. Sanatatea ei este subreda si are de intretinut doi copii, cu acul ei, primind foarte putin pentru munca ei. Timp de ani de zile, cu greu a primit un ajutor minuscul. Sanatatea ei a avut de suferit din cauza bolii, dar, cu toate acestea, si-a dus poverile. Acesta era intr-adevar un caz de caritate. Si acum priviti la cazul vostru. Un barbat cu o familie mica si cu un bun capital de putere, totusi, inglodat mereu in datorii si sprijinindu-se pe altii. Aceasta este intru-totul gresit. Trebuie sa invatati niste lectii. La sora S., economia este lupta vietii. Iata un om cu energii puternice si totusi nu se intretine singur. Voi aveti o lucrare de facut. Trebuie sa aveti o regularitate in mancare. Traiti tot timpul tot asa de simplu cum traiesc fratii vostri. Traiti reforma sanitara. Isus a facut o minune si a hranit cinci mii, iar apoi i-a invatat o importanta lectie de economie. "Strangeti faramiturile care au ramas, ca sa nu se piarda nimic" (Ioan 6,12). Indatoriri, importante indatoriri raman asupra voastra. "Sa nu datorati nimanui nimic" (Rom. 13,8). Daca ati fi infirmi, daca n-ati fi in stare sa munciti, fratii vostri ar fi fost la datorie sa va ajute. In realitate, tot ce aveati nevoie de la fratii vostri cand ati schimbat domiciliul vostru a fost un inceput. Daca ati fi fost atat de ambitiosi, cum ar fi trebuit sa fiti, si daca tu si sotia ta ati fi fost de acord sa traiti in limita banilor vostri,

23:91 nu v-ati fi aflat intr-o criza financiara. Va trebui sa muncesti pentru o leafa mica, ca si pentru una mare. Harnicia si economia v-ar fi pus familia mai de mult intr-o situatie mult mai favorabila. Dumnezeu doreste sa fii un ispravnic credincios al puterii tale. El doreste ca tu s-o folosesti pentru a aseza familia ta deasupra lipsei si dependentei.

23:92 Battle Creek, Michigan, 22 martie 1869.

23:93 Starnind opozitie

23:94 Iubita sora T: Mi-a fost aratat ca, in viata ta religioasa, a existat o greseala. Tu ai avut prea mult spirit combativ. In timp ce este privilegiul tau sa cugeti si sa actionezi pentru tine insati, ai dus lucrul acesta prea departe. Ai avut mai multa independenta decat umilinta. Ai urmat o cale care mai degraba irita decat pacifica. Era necesar sa posezi fermitate, pentru ca sa iei pozitie de aparare a adevarului; totusi, adesea ai gresit, neavand acel duh bland si linistit pe care Dumnezeu il pretuieste foarte mult. In familia ta, ai avut de intampinat opozitie si un dezgust evident fata de adevar, dar tu n-ai reusit sa intampini aceste necazuri in maniera cea mai buna. Ai vorbit prea mult si ai fost categorica. Ai amestecat prea putina iubire si delicatete cu eforturile pentru familia ta, si mai ales pentru sotul tau. Esti in pericol sa duci lucrurile la extreme, depasind problema si ranind in loc sa vindeci. Oriunde poti renunta la judecata, fara sa sacrifici principiile adevarului, este cel mai bine pentru tine sa faci astfel, chiar daca socotesti ca ai dreptate. Tu ai o responsabilitate, o identitate, care nu pot fi absorbite de sotul tau. Totusi, exista o legatura care face din voi unul, si in multe lucruri, daca ai fi fost mai flexibila, ar fi fost mult mai bine pentru sotul tau, pentru copiii tai, si pentru tine. Esti

23:95 prea pretentioasa. Tu nu cauti sa-i castigi pe cei care se deosebesc de tine. Iti dai seama repede cand esti in avantaj si il folosesti la maximum. Daca ai avea mai multa rabdare, amestecata cu iubirea cea dulce si, daca, de dragul lui Hristos, ai trece peste multe lucruri, fara sa le iei si sa insisti acasa asupra lor, creand astfel simtaminte neplacute, influenta ar fi fost mai buna, mai salvatoare. Tu ai nevoie de iubire, mila delicata si afectuoasa.

23:96 Tu sesizezi adevarul si apoi indici unuia si altuia cum sa-l puna in practica; si, daca ei n-au reusit sa corespunda indicatiei date de tine, te distantezi de ei. Nu te poti intovarasi cu ei, si iubirea pentru ei se stinge in inima ta, cand in realitate, ei sunt aproape tot atat de corecti ca si tine. Tu iti faci singura vrajmasi, cand ai putea sa ai prieteni. Ai un temperament inflacarat si categoric, si cand sesizezi puncte ale adevarului, duci chestiunea la extreme. In felul acesta, respingi persoanele, in loc sa le castigi si sa le legi de inima ta. Tu te uiti la trasaturile de caracter fata de care se poate obiecta, ale celor cu care te asociezi, si starui asupra aparentelor nepotriviri si greseli, trecand cu vederea bunele lor trasaturi de caracter. Am fost indrumata la textul din Scriptura: "Incolo, fratii mei, tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca" (Fil. 4,8). Asupra acestora, iubita sora, poti sa meditezi si sa cugeti cu folos. Staruie asupra calitatilor bune ale celor cu care vii in contact, si priveste cat poti mai putin la greselile si scaderile lor. Tu ai prea mult spirit vindicativ si imprastii confuzie si cearta. Trebuie sa-ti schimbi viata si caracterul daca vrei sa fii pusa vreodata alaturi de cei care aud cuvintele: "Ferice de cei impaciuitori, caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu" (Mat. 5,9). De pe buzele tale sa nu iasa altceva decat cuvinte amabile, iubitoare,

23:97 cu privire la membrii familiei tale sau la membrii bisericii.

23:98 Trebuie sa-ti deschizi inima pentru iubire, pentru acea iubire care salasluieste in inima lui Isus. Daca Isus te-ar fi tratat pe tine, cum ii tratezi tu pe cei fata de care te deosebesti, cu siguranta ca te-ar gasi intr-o stare de profunda intristare. Cazul tau ar fi aproape fara speranta. Dar multumesc Domnului ca avem un Mare Preot milostiv la care putem ajunge cu simtamantul slabiciunilor noastre. Tu i-ai pus la incercare pe altii si ai mers pe o cale spre ei, pe care Cerul n-o aproba. Ai o lucrare de facut, aceea de a lasa ca influenta calma a harului lui Dumnezeu sa intre in inima ta; cauta blandetea, cauta neprihanirea.

23:99 Esti geloasa pentru adevar. Il iubesti si doresti sa investesti ceva in el. Aceasta este foarte bine, dar fii atenta ca invataturile pe care le dai altora sa se sprijine pe exemplu. Trebuie sa cauti pacea. Poti face aceasta fara sa sacrifici vreun principiu al adevarului. Tu ti-ai facut drum, tunand si fulgerand, si acum trebuie sa faci ca influenta ta sa fie blanda, calma, placuta, in loc sa starneasca opozitie. Ai avut o prea mare parte de incredere de sine, de pretuire de sine si de inaltare de sine. Acum trebuie sa-L inalti pe Isus si sa imiti viata Lui inofensiva, a carui pace L-a urmat peste tot.

23:100 Tu, sora mea, te vei dovedi a fi un necaz pentru poporul lui Dumnezeu, daca nu esti dispusa sa inveti si sa fii sfatuita. Nu trebuie sa continui sa crezi ca stii totul. Trebuie sa mai inveti multe lectii despre a fi desavarsita inaintea lui Dumnezeu. Cea mai placuta si mai buna lectie de invatat va fi cea a smereniei. "Invatati de la Mine", zice umilul Nazarinean, "caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Mat. 11,29). Aceasta lectie de blandete, toleranta, rabdare si iubire trebuie s-o mai inveti si s-o practici. Poti fi o binecuvantare. Poti sa-i ajuti pe cei care au nevoie de ajutor; dar trebuie sa renunti la panglica de masurat,

23:101 pentru ca aceasta nu-ti este data tie s-o folosesti. Exista Unul care nu greseste in judecata, care intelege slabiciunile firii noastre cazute si stricate, si care retine masuratoarea pentru Sine. El cantareste in balanta Sanctuarului, si masurarea lui dreapta o vom accepta cu totii.

23:102 Gresesti in comportamentul fata de sotul tau. Trebuie sa cultivi fata de el mai multa gentilete si respect. Esti extrem de pretentioasa. Tu duci lucrurile pana la extreme si-ti vatami sufletul si adevarul. Faci ca adevarul sa fie respingator si ca sufletele sa se teama de el. Lasa ca iubirea sa-ti indulceasca cuvintele si sa dea calitate actiunilor tale, si atunci vei gasi o schimbare in aceia cu care te asociezi. Va fi pace, unire si armonie, in loc de cearta, gelozie si discordie. Lasa ca iubirea si delicatetea sa fie exercitate, mai ales in familia ta, si vei primi o binecuvantare.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: