English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Marturii pentru comunitate vol.2

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Marturii pentru comunitate vol.2, 20


20:1 MARTURII PENTRU COMUNITATE Numarul 18 Cumpatare crestina - 1

20:2 Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant care locuieste in voi si pe care l-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor. 6,19.20).

20:3 Noi nu suntem ai nostri. Noi am fost cumparati cu un pret scump, chiar cu suferintele si moartea Fiului lui Dumnezeu. Daca am putea intelege acest lucru si daca ne-am da pe deplin seama de el, am simti ca asupra noastra apasa o mare responsabilitate, aceea de a ne pastra in cea mai buna stare de sanatate, pentru ca sa-I putem aduce lui Dumnezeu o slujire desavarsita. Dar, daca urmam pe o cale pe care vitalitatea noastra se cheltuieste, puterea noastra descreste sau intuneca intelectul, pacatuim fata de Dumnezeu. Urmand pe aceasta cale, noi nu-L slavim pe El in trupul si duhul nostru, care sunt ale Lui, ci comitem o mare greseala in fata Lui.

20:4 Nu s-a dat Isus pe Sine pentru noi? N-a fost platit un pret scump spre a ne mantui? Si nu este asa ca noi nu suntem ai nostri? Este adevarat ca toate puterile fiintei noastre, trupul nostru, duhul nostru, tot ceea ce avem si tot ceea ce suntem apartin lui Dumnezeu? Cu siguranta ca asa este. Si cand intelegem acest lucru, ce obligatii ne revin fata de Dumnezeu pentru a ne pastra in acea stare in care sa-L putem onora pe pamant, in trupul si in duhul nostru, care sunt ale Sale?

20:5 Noi credem fara pic de indoiala ca Hristos va veni in curand. Pentru noi, aceasta nu este o fabula, ci o realitate. Noi nu avem nici o indoiala si nici n-am avut vreo indoiala, de-a lungul anilor, ca doctrinele pe care le avem astazi sunt adevar prezent si ca ne apropiem de judecata. Noi ne pregatim sa-L intampinam pe El, care, escortat de o suita de ingeri, are sa apara pe norii cerului, pentru a face legatura finala a celor credinciosi si drepti cu nemurirea. Cand va veni, El nu va veni sa ne curateasca de pacatele noastre, sa indeparteze defectele din caracterele noastre, sau sa vindece infirmitatile temperamentului si firii noastre. Daca, totusi, va face aceasta lucrare pentru noi, ea trebuie adusa la indeplinire inainte de acel timp. Cand va veni Domnul, cei care sunt sfinti vor fi sfinti si mai departe. Cei care si-au pastrat trupul si duhul lor in sfintenie si cinste vor face legatura finala cu nemurirea. Dar cei care sunt nedrepti, nesfintiti si murdari vor ramane asa pentru totdeauna. Nici o lucrare nu va fi facuta atunci pentru a indeparta defectele lor si spre a le da caractere sfinte. Curatitorul nu va sta atunci sa continue procesul Lui de curatire si sa indeparteze pacatele si stricaciunea lor. Toate acestea trebuie facute in acest timp de proba. Acum este timpul sa se aduca la indeplinire aceasta lucrare pentru noi.

20:6 Noi imbratisam adevarul lui Dumnezeu cu diferitele noastre aptitudini si, pe masura ce ne aflam sub influenta adevarului, el va indeplini pentru noi lucrarea care este necesara spre a ne da destoinicia morala pentru Imparatia slavei si pentru societatea ingerilor ceresti. Acum suntem in atelierul de lucru al lui Dumnezeu. Multi dintre noi sunt pietre brute din cariera. Dar, daca ne prindem de adevarul lui Dumnezeu, influenta lui ne va inrauri. El ne inalta si indeparteaza de la noi orice nedesavarsire si pacat de orice natura. In felul acesta, suntem pregatiti sa-L vedem pe Imparatul in toata frumusetea Lui si in final, sa ne unim cu ingerii ceresti cei curati din Imparatia slavei. Aici trebuie sa fie adusa la indeplinire aceasta lucrare pentru noi, aici trebuie ca trupul si duhul nostru sa fie destoinice pentru nemurire.

20:7 Noi suntem intr-o lume care se opune indreptatirii si curatiei de caracter si cresterii in har. Ori incotro privim, vedem coruptie, pangarire, slutenie si pacat. Si care este lucrarea pe care trebuie s-o intreprindem aici, tocmai inainte de a primi nemurirea? Trebuie sa pastram trupul nostru sfant si duhul nostru curat, ca sa putem sta nepatati in mijlocul stricaciunilor care abunda in jurul nostru, in aceste zile de pe urma. Si daca aceasta lucrare este adusa la indeplinire, noi trebuie sa ne angajam in ea de indata, cu toata inima si in mod intelept. Egoismul nu are ce cauta aici, sa ne influenteze. Duhul lui Dumnezeu trebuie sa aiba control desavarsit asupra noastra, care sa ne influenteze in toate actiunile noastre. Daca ne tinem cum trebuie de Cer, si ne prindem cum trebuie de puterea care este de sus, vom simti influenta sfintitoare a Duhului lui Dumnezeu asupra inimilor noastre.

20:8 Cand am incercat sa prezentam reforma sanitara fratilor si surorilor noastre, si le-am vorbit despre importanta mancarii si a bauturii, spunandu-le sa faca totul spre slava lui Dumnezeu, multi au spus: "Nu-i treaba nimanui daca mancam asta sau aceea". Pentru tot ceea ce facem, consecintele le suportam noi insine. Iubiti prieteni, gresiti foarte mult. Voi nu sunteti singurii care suferiti de pe urma unei umblari gresite. Cei cu care sunteti impreuna suporta consecintele greselilor voastre, in mare masura, ca si voi. Daca suferiti de necumpatare in mancare sau bautura, noi care suntem in jurul vostru sau asociati cu voi, suntem afectati, de asemenea, de infirmitatile voastre. Noi trebuie sa suferim din cauza caii voastre rele. Daca aceasta are influenta de a micsora puterile mintii sau trupului vostru, noi simtim ca ne aflam in societatea voastra si ca suntem afectati de ea. Daca, in loc sa ai un spirit optimist, esti mohorat, arunci o umbra asupra tuturor celor din jurul tau. Daca noi suntem tristi, deprimati si in necaz, tu ai putea, iar tu ai o sanatate buna, ai putea sa ai o minte clara spre a

20:9 ne arata calea de iesire si a ne spune un cuvant de mangaiere. Dar, daca mintea ta este atat de ametita de cursul gresit al vietii tale, incat nu ne poti da un sfat bun, nu ne alegem noi cu o pierdere? Nu ne afecteaza serios influentata? Intr-o buna masura, putem avea incredere in judecata noastra, totusi, dorim sa avem si sfetnici, pentru ca "prin marele numar al sfetnicilor, ai biruinta" (Prov. 11,14). Dorim ca umblarea noastra sa arate consecventa pentru cei pe care ii iubim, si dorim sa cautam sfatul lor si ca ei sa fie in stare sa-l dea cu o minte clara. Dar ce grija sa avem de judecata voastra, daca puterea sistemul nervos a fost impovarata pana la extrem si vitalitatea a fost dirijata de la creier spre a se ingriji de hrana nepotrivita, pusa in stomacul vostru sau de o enorma cantitate de hrana chiar din cea sanatoasa? De ce sa ne ingrijoram noi de astfel de persoane? Ele cauta continuu o cantitate mare de hrana indigesta. De aceea, felul vostru de trai ne afecteaza si pe noi. Este imposibil ca voi sa mergeti pe o cale gresita, fara sa pricinuiti suferinta altora.

20:10 "Nu stiti ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga, dar numai unul capata premiul? Alergati dar in asa fel, ca sa capatati premiul! Toti cei ce se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infranari. Si ei fac lucrul acesta, ca sa capete o cununa, care se poate vesteji; noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa care nu se poate vesteji. Eu, deci alerg, dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg. Ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire, ca nu cumva dupa ce am propovaduit altora, eu insumi sa fiu lepadat" ( 1 Cor. 9,24-27). Cei care se angajau sa alerge la concursuri spre a obtine acea cununa, care era considerata ca o onoare speciala, erau cumpatati in toate lucrurile, asa incat muschii, creierul si orice parte din ei sa poata fi in cea mai buna stare pentru alergare. Daca n-ar fi fost cumpatati in toate lucrurile, n-ar fi avut acea elasticitate pe care o aveau, fiind cumpatati. Daca erau cumpatati, puteau sa alerge cu mai mult succes; erau mult mai siguri de castigarea cununii.

20:11 Dar cu toata cumpatarea lor -si cu toate eforturile lor de a se supune la o dieta ingrijita,pentru ca sa fie in cea mai buna stare - cei care alergau la concursul pamantesc de alergare, alergau la risc. Ei puteau sa faca tot ce puteau mai bine, si totusi, pana la urma, sa nu primeasca semnul de onoare; pentru ca un altul putea sa aiba un mic avans si sa ia premiul. Numai unul singur primea premiul. Dar la concursul ceresc toti putem alerga si toti putem primi premiul. Nu exista nici o nesiguranta, nici un risc in aceasta privinta. Noi trebuie sa ne imbracam cu harurile ceresti, si cu privirea indreptata in sus spre coroana nemuririi, sa avem Modelul totdeauna in fata noastra. El a fost un om al durerii si obisnuit cu suferinta. Trebuie sa avem in continuu in fata noastra viata smerita, de lepadare de sine a divinului nostru Domn. Si apoi, sa cautam sa-L imitam, si, pastrand in fata noastra tinta premiului, putem alerga in aceasta intrecere cu siguranta, stiind ca, daca facem tot ce putem mai bine, in mod sigur ne vom asigura premiul.

20:12 Oamenii se supun la abnegatie si disciplina spre a alerga si a obtine o cununa pieritoare, una care va pieri dupa o zi, si care era numai un semn de onoare pentru muritorii de aici. Dar noi trebuie sa alergam in intrecerea la capatul careia este o coroana a nemuririi si a vietii vesnice. Da, o mult mai infinita si vesnica greutate de slava va fi rasplata pentru noi, ca premiu, cand alergarea va fi terminata. "Noi", spune apostolul, alergam "pentru una care nu se poate vesteji". Daca cei care se angajeaza in alergare aici pe pamant pentru o cununa vremelnica pot fi cumpatati in toate lucrurile, noi, care avem in fata o coroana nepieritoare, o vesnica greutate de slava si o viata care se masoara cu viata lui Dumnezeu, sa nu putem? Cand avem acest mare stimulent in fata, sa nu putem sa "alergam cu staruinta in alergarea care ne sta in fata, sa ne uitam tinta la Capetenia si Desavarsirea credintei noastre, adica la Isus?" (Evrei 12,1.2). El ne-a aratat calea si a marcat-o pe toata lungimea ei cu urmele pasilor Lui. Aceasta este

20:13 calea pe care a calatorit El si noi putem experimenta, impreuna cu El, lepadarea de sine si suferinta, si sa mergem pe aceasta cale imprimata cu propriul Lui sange.

20:14 "Eu, deci alerg, dar nu ca si cum n-as sti incotro alerg, ma lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveste in vant. Ci ma port aspru cu trupul meu, si-l tin in stapanire" (1 Cor. 9,26.27). Exista aici o lucrare de facut pentru fiecare barbat, femeie si copil. Satana cauta continuu sa castige stapanire asupra trupului si duhului vostru. Dar Hristos v-a cumparat si voi sunteti proprietatea Sa. Si acum este randul vostru sa lucrati, in unire cu Hristos si cu ingerii sfinti, care va slujesc. Este partea voastra sa va purtati aspru cu trupul vostru si sa-l tineti in stapanire. Daca nu faceti aceasta, veti pierde cu siguranta viata vesnica si coroana nemuririi. Si totusi, unii vor spune: "Ce treaba are cineva ce mananc sau ce beau eu?" V-am aratat ce legatura are calea voastra cu altii. Ati vazut ca aceasta are mult de-a face cu influenta pe care o exercitati in familiile voastre. Are mult de-a face cu modelarea caracterului copiilor vostri. Asa cum am spus mai inainte, noi traim intr-un veac stricat. Este un timp cand Satana pare sa aiba aproape un control perfect asupra sufletelor care nu sunt pe deplin consacrate lui Dumnezeu. De aceea, este o foarte mare raspundere care apasa asupra parintilor si a tutorilor care au de crescut copii. Parintii si-au luat raspunderea sa dea nastere acestor copii; si acum care este datoria lor? Este oare sa-i lase sa creasca asa cum pot si cum vor ei? Dati-mi voie sa va spun ca asupra acestor parinti zace o grea raspundere. "Deci, fie ca mancati, fie ca beti, fie ca faceti altceva; sa faceti totul pentru slava lui Dumnezeu" (1 Cor. 10,31). Faceti voi acest lucru cand pregatiti hrana pentru masa si chemati familia sa ia parte la ea? Puneti voi in fata copiilor vostri numai acea hrana despre care stiti ca va produce sangele cel mai bun? Este ea acea hrana care va pastra organismul lor in cea mai slaba stare de agitatie? Este ea aceea care ii va pune in

20:15 cea mai buna legatura cu viata si sanatatea? Este aceasta acea hrana pe care o pregatiti voi si o puneti in fata copiilor vostri? Sau, fara a tine seama de binele viitorului lor, procurati pentru ei hrana nesanatoasa excitanta si iritanta?

20:16 Dati-mi voie sa va spun ca acesti copii s-au nascut pentru rau. Satana se pare ca are stapanire asupra lor. El ia in stapanire mintea lor tanara si ii corupe. De ce actioneaza tatii si mamele ca si cand ar fi cuprinsi de amorteala? Ei nu banuiesc ca Satana seamana samanta rea in familia lor. Ei sunt atat de orbi, de neglijenti si de nepasatori cu privire la aceste lucruri cat le este in putinta sa fie. De ce nu se trezesc, nu citesc si nu studiaza aceste subiecte? Apostolul a spus: "Uniti cu credinta voastra fapta, cu fapta cunostinta; cu cunostinta infranarea; cu infranarea rabdarea, etc." (2 Petru 1,5.6). Iata o lucrare care revine oricui marturiseste a fi urmas al lui Hristos; ea consta in a trai dezvoltandu-se.

20:17 Mi-a fost dezvaluit subiect dupa subiect. Pot sa aleg din aceasta comunitate un numar de familii cu copii, fiecare dintre ele tot atat de stricate ca iadul. Unii dintre ei marturisesc a fi urmasi ai lui Hristos, si voi, parintii lor, sunteti asa de nepasatori ca si cum ati fi paralizati.

20:18 Am spus ca unii dintre voi sunteti egoisti. Voi n-ati inteles ce-am vrut sa spun. Ati cercetat care hrana ar fi cea mai gustoasa. Gustul si placerea au stapanit in loc de slava lui Dumnezeu si o dorinta de inaintare in viata spirituala, si de sfintire desavarsita in temere de Dumnezeu. Voi v-ati luat dupa placerea si apetitul vostru si, in timp ce faceti aceasta, Satana castiga marsul asupra voastra, si dupa cum este cazul, in general, zadarniceste eforturile voastre de fiecare data.

20:19 Unii dintre voi i-ati dus pe copiii vostri la medic, sa vada ce-i cu ei. Eu puteam sa va spun in doua minute care era necazul. Copiii vostri

20:20 sunt corupti. Satana a obtinut stapanire asupra lor. El a venit de indata in urma voastra, in timp ce voi, care sunteti ca Dumnezeu pentru ei, spre a-i pazi, erati linistiti, amortiti si adormiti. Dumnezeu v-a poruncit sa-i cresteti in frica si educatia Domnului. Dar Satana a intrat pe fir inaintea voastra si a tesut in jurul lor legaturi puternice. Si totusi, continuati sa dormiti. Fie ca Cerul sa aiba mila de voi si de copiii vostri, pentru ca fiecare dintre voi aveti nevoie de indurarea Lui.

20:21 Daca ati fi luat pozitie fata de reforma sanitara, daca ati fi adaugat la credinta voastra, fapta, la fapta cunostinta, la cunostinta infranarea, lucrurile ar fi putut fi diferite. Dar voi ati fost treziti numai in parte de nelegiuirea si coruptia care exista in casele voastre. Voi v-ati deschis ochii doar putin si apoi v-ati linistit spre a adormi din nou. Credeti ca ingerii pot sa vina in locuintele voastre? Credeti ca copiii vostri sunt sensibili la influentele cele sfinte cu aceste lucruri in mijlocul vostru? Pot sa enumar, familie dupa familie, pe cele care sunt aproape intru-totul sub stapanirea lui Satana. Eu stiu ca lucrurile acestea sunt adevarate si doresc ca poporul sa se trezeasca inainte sa fie pentru totdeauna prea tarziu si ca sangele sufletelor, chiar sangele sufletelor propriilor lor copii, sa fie gasit pe hainele lor.

20:22 Mintea unora dintre acesti copii este atat de slabita, incat ei n-au decat jumatate sau o treime din stralucirea intelectuala pe care ar fi putut s-o aiba, daca ar fi fost virtuosi si curati. Ei au risipit-o prin masturbatie. Chiar aici, in aceasta comunitate, stricaciunea abunda peste tot. Din cand in cand, are loc o ora de cantec sau vreo adunare de placere. De fiecare data cand aud despre aceasta, ma simt ca si cand m-as imbraca in sac. "O, de mi-ar fi capul plin de apa, de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi!" (Ier. 9,1). "Doamne, indura-Te de poporul Tau!" (Ioel 2,17). Ma simt adanc intristata. Am un chin sufletesc care este peste puterea mea, ca sa vi-l pot descrie. Voi sunteti adormiti. Oare fulgerul si tunetul

20:23 de pe Sinai are sa trezeasca biserica aceasta? Va vor trezi ele pe voi, tati si mame, spre a incepe lucrarea de reforma in casele voastre? Trebuie sa-i educati pe copiii vostri. Trebuie sa-i instruiti cum sa se fereasca de viciile si coruptia acestui veac. In loc de aceasta, multi cauta sa obtina ceva bun de mancat. Voi puneti pe masa unt, oua si carne si copiii vostri au parte de ele. Ei sunt hraniti chiar cu acele lucruri care vor excita pasiunile lor animalice, si apoi veniti la adunare si cereti ca Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va salveze copiii. Pana la ce inaltime urca rugaciunile voastre? Mai intai, voi aveti de facut o lucrare. Cand ati facut pentru copiii vostri tot ceea ce a lasat Dumnezeu pe seama voastra sa faceti, atunci puteti solicita cu toata increderea ajutorul special pe care Dumnezeu a fagaduit sa vi-l dea.

20:24 Voi trebuie sa cautati cumpatarea in toate lucrurile. Trebuie s-o cautati in ceea ce mancati si in ceea ce beti. Si totusi, spuneti: "Nu este treaba nimanui ce mananc, ce beau sau ce pun eu pe masa mea". Este treaba cuiva, afara de cazul ca va luati copiii si-i inchideti sau mergeti in pustie, unde nu aveti nici o sarcina pentru altii si unde copiii vostri neascultatori si viciosi nu vor strica societatea in care sunt amestecati.

20:25 Multi dintre cei care au adoptat reforma sanitara au parasit tot ce era vatamator, dar oare, din cauza ca au parasit aceste lucruri pot sa manance atat de mult cat le place? Se aseaza la masa, si, in loc sa se gandeasca cat trebuie sa manance, se dedau apetitului si mananca peste masura de mult. Si stomacul face tot ce poate, sau ce ar trebui sa faca in restul zilei, spre a scapa de povara care i-a fost impusa. Toata hrana care este bagata in stomac, si de care organismul nu se poate folosi, este o povara pentru el. Ea ingreuneaza aceasta masinarie vie. Organismul este impovarat si nu-si poate aduce la indeplinire cu succes

20:26 lucrarea. Organele vitale sunt impovarate fara sa fie necesar, iar puterea sistemului nervos este solicitata de stomac, ca sa ajute organelor digestive sa aduca la indeplinire lucrarea lor de a scapa de multimea de hrana care nu face bine organismului.

20:27 In felul acesta, puterea creierului este micsorata prin atragerea lui atat de puternica sa ajute stomacul sa se descurce cu povara lui grea. Si dupa ce sarcina a fost adusa la indeplinire, care sunt senzatiile experimentate ca rezultat a acestei nenecesare cheltuieli de forta vitala? O senzatie de epuizare, de slabiciune, ca si cum ar trebui sa mancati. Poate ca acest simtamant vine chiar inainte de timpul mesei. Ce il genereaza? Forta vitala a fost istovita de lucrarea ei si este complet extenuata, iar urmarea este ca aveti aceasta senzatie de slabiciune. Iar voi credeti ca stomacul spune: "mai multa hrana", cand in slabiciunea lui, el spune clar: "da-mi odihna".

20:28 Stomacul are nevoie de odihna, ca sa-si adune energiile istovite. Dar, in loc sa i se ingaduie o perioada de odihna, voi credeti ca are nevoie de hrana mai multa, si astfel se incarca organismul cu o alta povara si i se refuza odihna necesara. Aceasta este ca un om care lucreaza in camp in timpul primei parti a zilei pana oboseste. La amiaza intra in casa si spune ca este obosit si epuizat, dar tu ii spui sa mearga din nou la lucru si va obtine alinare. Acesta este felul in care va tratati stomacul. El este complet epuizat. Dar, in loc sa-l lasati sa se odihneasca, ii dati mai multa mancare, si apoi se solicita vitalitatea altor parti ale organismului sa ajute la digestie.

20:29 Multi dintre voi ati simtit uneori o ameteala in jurul creierului. Ati simtit o aversiune sa va apucati de vreo munca ce cerea efort fizic sau mintal, pana nu v-ati odihnit de simtamantul acestei poveri impuse organismului vostru. Apoi, din nou, apare un simtamant de slabiciune, dar voi spuneti ca se doreste mancare mai multa, si bagati in stomac o cantitate dubla,

20:30 de care sa se ingrijeasca. Chiar daca sunteti stricti in ce priveste calitatea hranei voastre, slaviti voi pe Dumnezeu in trupul si duhul vostru, care sunt ale Lui, imbuibandu-va cu o astfel de cantitate de hrana? Cei care incarca stomacul cu atat de multa mancare, impovarand astfel organismul, nu pot aprecia adevarul pe care l-ar auzi si nu pot starui asupra lui. Ei nu pot trezi sensibilitatile creierului pentru a-si da seama de valoarea ispasirii si marea jertfa care a fost adusa pentru omul cazut. Este imposibil pentru unii ca acestia sa aprecieze marea, pretioasa si nespus de bogata rasplatire care este pastrata pentru credinciosii biruitori. Partea animala a naturii noastre nu trebuie sa fie lasata niciodata sa stapaneasca partea morala si intelectuala.

20:31 Si ce influenta are prea multa mancare asupra stomacului? Acesta ajunge slabit, organele digestive sunt slabite, si boala, cu toata suita ei de rele, este rezultatul. Daca persoanele erau bolnave mai dinainte, ele isi maresc astfel dificultatile si isi micsoreaza vitalitatea in fiecare zi cat traiesc. Ei apeleaza la puterile lor vitale pentru actiuni care nu sunt necesare, sa poarte de grija hranei puse in stomacul lor. Ce teribil este sa te afli in situatia aceasta! Noi cunoastem ceva despre dispepsie, din experienta. Am avut-o in familia noastra si socotim ca ea este o boala de temut. Cand o persoana devine complet dispeptica, ea sufera mult, mintal si fizic, iar prietenii ei trebuie sa sufere si ei, daca nu sunt tot atat de nesimtitori ca animalele. Si totusi, voi veti spune: "Nu este nicidecum treaba ta ce mananc sau ce cale urmez eu". Sufera cineva din jur de dispepsie? Fa doar ceva care sa-l irite in vreun fel. Ce natural este sa fii irascibil! Acestia se simt rau si li se pare ca copiii lor sunt foarte rai. Ei nu pot vorbi calm cu ei, nici fara un har special, sa actioneze calm in familia lor. Toti din jurul lor sunt afectati de boala pe care o au; toti trebuie sa sufere consecintele infirmitatilor lor. Ei arunca o

20:32 umbra intunecoasa. Atunci, obiceiurile voastre de mancare si bautura nu-i influenteaza pe altii? Cu siguranta ca da. Si voi trebuie sa fiti foarte atenti, sa va pastrati in cea mai buna stare de sanatate, ca sa-I puteti aduce lui Dumnezeu o slujire desavarsita si sa va faceti datoria in societate si in familia voastra.

20:33 Dar chiar si adeptii reformei sanitare pot gresi in ceea ce priveste cantitatea hranei. Ei pot sa manance exagerat din hrana de buna calitate. Unii din aceasta comunitate gresesc cu privire la calitate. Ei niciodata n-au luat pozitie fata de reforma sanitara. Ei au ales sa manance si sa bea ce le place si cand le place. In felul acesta, ei isi vatama organismul. Dar nu numai atat, ci isi vatama si familiile, punand pe mesele lor o dieta excitanta, care mareste pasiunile instinctuale ale copiilor lor si ii face sa se ingrijeasca prea putin de lucrurile ceresti. In felul acesta, parintii intaresc puterile instinctuale si slabesc puterile spirituale ale copiilor lor. Ce pedeapsa grea va trebui sa plateasca ei in cele din urma! Si apoi se mira de ce copiii lor sunt atat de slabi din punct de vedere moral!

20:34 Parintii n-au dat copiilor lor educatia cea buna. Adesea ei manifesta aceleasi nedesavarsiri care sunt vazute in copiii lor. Ei mananca nepotrivit, si aceasta solicita energiile lor nervoase pentru stomac si n-au vitalitate de folosit in alte directii. Ei nu pot sa-i stapaneasca cum trebuie pe copiii lor, din cauza propriei lor nerabdari, si nici nu-i pot invata calea cea dreapta. Poate ca se tin de ei cu asprime si le mai dau in graba si cate-o bataie. Eu am spus ca a-l ameninta pe un copil inseamna a baga doua duhuri rele in el, in timp ce pe unul il goneste afara. Daca un copil este rau, bataia il va face mai rau. Aceasta nu-l va supune. Cand organismul nu este in stare buna, cand circulatia este deranjata, iar puterea nervoasa face tot ce poate hrana de o proasta calitate, sau intr-o mare cantitate chiar din cea care este buna, parintii nu au stapanire de sine. Ei nu pot

20:35 sa judece de la cauza la efect. Acesta este motivul pentru care fiecare miscare pe care o fac in familia lor produce mai mult necaz decat vindecare. Ei par sa nu inteleaga si sa judece de la cauza la efect si merg la lucrarea lor ca orbii. Ei par sa actioneze ca si cum, purtandu-se ca niste salbatici si reprimand prin asuprire si violenta raul care ar putea aparea in familia lor, L-ar slavi pe Dumnezeu in mod deosebit.

20:36 Cine sunt copiii nostri? Ei sunt numai fratii si surorile mai tineri din familia pe care Dumnezeu o recunoaste ca fiind a Lui. Noi avem de-a face cu membrii familiei Domnului! Si, deoarece grija lor ne-a fost incredintata noua, cat de atenti trebuie sa fim spre a-i creste pentru Domnul, in asa fel ca, atunci cand va veni Stapanul, sa putem spune: "Iata, eu si copiii pe care mi i-a dat Domnul" (Is. 8,18). Vom fi noi atunci in stare sa spunem: "Am incercat sa facem lucrarea noastra, si am incercat s-o facem bine"?

20:37 Am vazut mame din familii mari, care nu puteau sa vada lucrarea care era chiar in calea lor, chiar inaintea lor, in propriile lor familii. Ele doreau sa fie misionare si sa faca o mare lucrare. Cautau pentru ele in afara vreo pozitie inalta, dar neglijau sa se ingrijeasca de lucrarea din camin, pe care Domnul le-a lasat-o in seama. Cat de important este ca mintea sa fie lucida! Cat de important este ca trupul sa fie scutit, pe cat este posibil, de boala, pentru ca sa putem face lucrarea pe care cerul ne-a lasat-o s-o facem si s-o indeplinim in asa fel, incat Stapanul sa poata spune: "Bine, rob bun si credincios; ai fost credincios peste putine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapanului tau" (Mat. 25,21). Surorile mele, sa nu dispretuiti putinele lucruri pe care Domnul le-a lasat pentru voi sa le faceti. Faceti treburile fiecarei zile sa fie in asa fel, incat, in ziua socotelilor, sa nu va fie rusine sa dati fata cu raportul tinut de ingerul raportor.

20:38 Dar ce se poate spune despre o dieta improvizata? Noi am vorbit despre importanta cantitatii si a calitatii hranei. Ea trebuie sa fie in stricta conformitate cu legile sanatatii. Insa noi nu recomandam o dieta improvizata. Mi-a fost aratat ca multi au adaptat un punct de vedere gresit despre reforma sanitara si adopta o dieta prea saraca. Ei se intretin cu o hrana ieftina, de slaba calitate, pregatita fara atentie sau cu referire la hranirea organismului. Este important ca hrana sa fie pregatita cu grija, ca apetitul, daca nu este pervertit, s-o poata savura. Pentru ca noi am renuntat din principiu sa folosim carnea, untul, tocatura, pateurile, condimentele, untura si ceea ce irita stomacul si distruge sanatatea, niciodata n-ar trebui sa fie sugerata ideea ca este doar de mica importanta ceea ce mancam.

20:39 Sunt unii care merg spre extreme. Ei trebuie sa manance exact numai o astfel de portie si exact o astfel de calitate, iar ei se limiteaza la doua sau trei lucruri. Ei permit sa li se puna in fata, lor si familiei lor, numai putine lucruri pentru mancare. Mancand o mica portie de hrana si aceea nu de cea mai buna calitate, ei nu mananca ceea ce va fi hrana potrivita pentru organism. Hrana saraca nu poate fi transformata in sange bun. O dieta improvizata va improviza sangele. Am sa amintesc cazul sorei A. Acel caz mi-a fost prezentat spre a arata o extrema. In fata mea, au fost prezentate doua clase. Prima, cei care nu traiau dupa lumina pe care le-a dat-o Dumnezeu. Ei au adoptat reforma, pentru ca altcineva o incepuse, dar n-au inteles sistemul acesteia pentru ei insisi. Sunt multi intre voi care marturisesc adevarul, pe care l-au primit, pentru ca altcineva il primise, dar nu puteti arata argumente pentru viata voastra. Asa se explica de ce sunteti asa de slabi ca apa. In loc sa cantariti motivele voastre in lumina vesniciei, in loc sa aveti o cunoastere practica a principiilor care stau la baza tuturor actiunilor voastre, in loc sa sapati pana la fund si sa claditi o temelie buna pentru voi insiva, voi umblati in

20:40 scanteile aprinse de altii. Astfel veti da gres, dupa cum ati dat gres in reforma sanitara. Daca ati fi actionat din principiu, n-ati fi facut acest lucru.

20:41 Unii nu pot fi facuti sa inteleaga necesitatea de a manca si a bea spre slava lui Dumnezeu. Ingaduinta apetitului ii afecteaza in toate relatiile vietii lor. Aceasta se vede in familiile lor, in comunitatea lor, in adunarea de rugaciune si in comportarea cu copiii lor. Acesta a fost blestemul vietii lor. Nu-i poti face sa inteleaga adevarurile pentru aceste zile din urma. Dumnezeu a dat totul din belsug pentru intretinerea si fericirea tuturor creaturilor Sale; si daca legile n-ar fi fost niciodata calcate, si toti ar fi actionat in armonie cu vointa divina, ar fi fost experimentate sanatatea, pacea si fericirea in locul nenorocirii si al raului continuu.

20:42 O alta clasa care a tinut seama de reforma sanitara este foarte severa. Ea ia o pozitie, sta cu incapatanare in acea pozitie si trece peste limita cu aproape orice. Unul dintre acestia a fost sora A. Ea n-a fost compatimitoare, iubitoare si afectuoasa, asemenea divinului Domn. Tot ce putea ea sa vada era judecata. Ea a impins lucrurile mai departe decat dr. Trall. Pacientii ei a trebuit chiar s-o paraseasca, pentru ca nu puteau primi destula mancare. Dieta ei improvizata i-a dat sange improvizat.

20:43 Mancarurile cu carne vor scadea valoarea sangelui. Pregatiti hrana cu condimente si mancati-o cu prajituri si placinte bogate si veti avea un sange de calitate rea. Organismul este prea greu impovarat cu asimilarea acestui fel de hrana. Placinta cu carne si muraturile, care niciodata nu trebuie sa fie introduse intr-un stomac, vor da sangelui o calitate mizerabila. Dar si o hrana de slaba calitate, pregatita intr-un fel nepotrivit si in cantitate insuficienta, nu poate sa dea un sange bun. Mancarea cu carne si o hrana bogata, ca si o dieta improvizata, vor avea aceleasi rezultate.

20:44 Si acum cu privire la lapte si zahar. Cunosc persoane care s-au speriat de reforma sanitara si au spus

20:45 ca nu vor avea nimic de-a face cu ea, pentru ca a vorbit impotriva folosirii libere a acestor lucruri. Schimbarea trebuie facuta cu multa grija si trebuie sa actionam precaut si in mod intelept. Noi dorim sa urmam acea cale care se va recomanda pe sine barbatilor si femeilor inteligente ale tarii. Mari cantitati de lapte si zahar, mancate impreuna, sunt vatamatoare. Ele umplu de impuritati organismul. O vaca poate sa para bine dimineata si sa moara seara. Ea era bolnava in acea dimineata, si laptele ei era bolnav, dar voi nu stiati acest lucru. Lumea animala este bolnava. Mancarea de carne inseamna boala. Daca am sti ca animalele sunt perfect sanatoase, as recomanda ca oamenii sa manance carne, mai degraba decat mari cantitati de lapte si zahar. Aceasta n-ar produce vatamarea pe care o produce laptele si zaharul. Zaharul umple organismul cu necuratie. El ingreuneaza lucrarea masinariei vii.

20:46 A fost un caz in Montcalm Country, Michigan, la care vreau sa ma refer. Persoana era un barbat nobil. Avea inaltimea de peste 1,80 m si infatisarea placuta. Eu am fost invitata sa-l vizitez pe cand era bolnav. In prealabil, am discutat cu el cu privire la felul lui de trai. "Nu-mi place cum arata ochii d-tale", am spus eu. El consuma o mare cantitate de zahar. L-am intrebat de ce facea acest lucru. Mi-a spus ca a renuntat la carne si nu stia ce o va inlocui asa de bine ca zaharul. Hrana lui nu-l multumea, pur si simplu, pentru ca sotia lui nu stia sa gateasca. Unii dintre voi va trimiteti fiicele, care au crescut pana aproape de maturitate, la scoala, ca sa invete stiintele, inainte de a invata cum sa gateasca, cand aceasta ar trebui sa fie de prima importanta. Iata o femeie care nu stia sa gateasca; ea nu invatase sa gateasca hrana sanatoasa. Sotia si mama aveau lipsuri in aceasta importanta ramura a educatiei si drept rezultat hrana era slab pregatita, nefiind suficienta spre a intretine cererile organismului. Era consumat zahar in mod

20:47 exagerat, care a dat nastere la imbolnavirea intregului organism. Viata acestui barbat a fost sacrificata fara sa fie necesar, datorita relei pregatiri a mancarii. Cand am mers sa-l vad pe acest barbat, am incercat sa-i spun, cum am putut mai bine, cum sa faca si, in curand, a inceput incetisor sa se faca bine. Dar, in mod imprudent, el s-a fortat cand nu era in stare, a mancat cantitati mici si nu de buna calitate, si a fost doborat din nou. De data aceasta, nu mai avea nici o sansa. Organismul lui parea sa fie un putregai de masa vie. El a murit ca victima a unei hrane saracacios gatita. El a incercat sa inlocuiasca cu zahar buna pregatire a mancarii si aceasta n-a facut decat sa inrautateasca mai mult situatia.

20:48 Adesea iau loc la mesele fratilor si surorilor si vad ca ei folosesc o mare cantitate de lapte si zahar. Acestea impovareaza organismul, irita organele digestive si afecteaza creierul. Tot ceea ce impiedica miscarea activa a masinariei vii afecteaza foarte direct creierul. Si dupa lumina care mi-a fost data, zaharul, cand este folosit in exces, este mai vatamator decat carnea. Schimbarile acestea trebuie facute cu prudenta si subiectul trebuie tratat in asa fel, incat sa nu urmareasca sa dezguste si sa-i prejudicieze pe cei pe care vrem sa-i invatam si sa-i ajutam.

20:49 Adesea, surorile noastre nu stiu cum sa gateasca. Acestora le-as spune: Eu as merge la cea mai buna bucatareasa, pe care as putea s-o gasesc in tara, si as ramane acolo, daca este necesar, timp de o saptamana pana ce as deveni stapana pe meserie, o bucatareasa versata si priceputa. As urma acest curs chiar daca as avea patruzeci de ani. Este de datoria voastra sa stiti cum sa gatiti si este de datoria voastra sa le invatati pe fiicele voastre cum sa gateasca. Cand le invatati arta gatitului, voi construiti in jurul lor o bariera care le va feri de nebunia si viciul in care s-ar putea, altfel, sa se angajeze. Eu o pretuiesc pe croitoreasa mea, o apreciez pe copista mea; dar bucatareasa mea, care stie bine cum sa pregateasca hrana spre a intretine viata si a hrani creierul, oasele si muschii, ocupa locul cel mai important printre ajutoarele familiei mele.

20:50 Mamelor, nu exisa nimic care sa conduca la astfel de rele decat a lua poverile de la fiicele voastre si de a nu le da nimic deosebit sa faca, de a le lasa sa-si aleaga ele ocupatia, poate putin lucru de crosetat, sau broderie artistica cu care sa se ocupe. Lasati-le sa-si exerseze membrele si muschii. Ce daca aceasta le oboseste? Voi nu obositi in lucrul vostru? Ii va vatama oboseala pe copiii vostri, afara de cazul ca muncesc excesiv, mai mult decat va vatama pe voi? Desigur ca nu. Ei pot sa se refaca dupa oboseala printr-o buna odihna a noptii si sa fie pregatiti sa se angajeze a doua zi la lucru. A-i lasa sa creasca in lenevie este un pacat. Pacatul si ruina Sodomei au fost belsugul de paine si lenevia.

20:51 Noi dorim sa lucram pentru punctul de vedere corect. Dorim sa activam ca barbati si femei care urmeaza sa fie adusi la judecata. Si daca adoptam reforma sanitara, s-o adoptam dintr-un simtamant al datoriei, nu pentru ca un altcineva a adoptat-o. Eu nu mi-am schimbat deloc calea de cand am adoptat reforma sanitara. Nu m-am retras cu nici un pas de cand lumina din cer a stralucit asupra acestui subiect, prima data pe calea mea. Eu m-am despartit de indata de orice - de carne, unt si de trei mese - si aceasta cand eram angajata in munca istovitoare cu creierul, scriind de dimineata, devreme, pana la apus de soare. Coboram la masa de doua ori pe zi, fara schimbare in munca mea. Eu am fost o mare suferinda din cauza bolii; am avut cinci socuri de paralizie. Am avut bratul stang legat lateral timp de luni de zile, din cauza ca durerea din inima era asa de mare. Cand am facut aceste schimbari in dieta, am refuzat sa ma supun gustului si sa-l las sa stapaneasca asupra mea. Sa stea acesta in calea asigurarii unei puteri mai mari spre a putea prin aceasta sa-L slavesc pe Domnul? Sa stea acesta, chiar pentru o clipa, in calea mea? Niciodata! Mi-a fost foarte foame. Am fost o mare consumatoare de carne. Dar cand am simtit ca sunt sleita, mi-am pus bratele deasupra stomacului si am zis: "Nu vreau sa mai gust nici o bucatica. Am sa mananc hrana simpla, sau nu voi manca deloc". Painea era

20:52 dezgustatoare pentru mine. Rar puteam sa mananc o felie. Cu unele lucruri din reforma, puteam sa ma impac foarte bine, dar cand era vorba de paine, eram pornita, in mod deosebit, impotriva ei. Cand am facut schimbarile acestea, am avut de dus o lupta speciala. N-am putut sa mananc primele doua sau trei mancaruri. I-am spus stomacului meu: "Asteapta pana vei putea manca paine". In scurt timp, am putut manca paine, si paine graham, de asemenea. Mai inainte, pe aceasta n-o puteam suferi, dar acum are gust bun, si nu mi-am pierdut pofta de mancare.

20:53 Cand scriam Darurile spirituale, volumele trei si patru, eram extenuata, prin munca excesiva. Am vazut ca trebuia sa schimb cursul vietii mele si, odihnindu-ma cateva zile, m-am facut bine. Am parasit aceste lucruri din principiu. Am luat pozitie pentru reforma sanitara din principiu. Si de atunci, fratilor, nu m-ati auzit exprimand o parere extremista despre reforma sanitara pe care ar fi trebuit s-o retrag. N-am exprimat nimic altceva decat la ceea ce raman si astazi. Va recomand o dieta sanatoasa si hranitoare.

20:54 Eu nu socotesc ca o mare privatiune intreruperea folosirii acelor lucruri care lasa un miros urat in respiratie si un gust rau in gura. Este o lepadare de sine sa parasesti aceste lucruri si sa ajungi intr-o situatie unde totul este dulce ca mierea; unde in gura nu ramane un gust rau si nici senzatie de slabiciune in stomac? Ma obisnuisem sa consum din acestea mare parte din timp. Ma simteam slabita iar si iar, cu copilul meu in brate. Acuma nu le mai folosesc, si numesc aceasta privatiune, cand pot sa stau in fata voastra, asa cum fac astazi? Nu exista o femeie dintr-o o suta care sa poata suporta o cantitate de munca mai mare decat suport eu. Eu actionez din principiu, nu din impuls. Actionez, deoarece cred ca cerul va aproba calea pe care am apucat spre a ma aduce in cea mai buna stare de sanatate, ca sa-L pot slavi pe Dumnezeu in trupul si in duhul meu, care sunt ale Lui.

20:55 Noi putem avea o varietate de hrana buna si sanatoasa, gatita intr-o maniera sanatoasa, asa incat sa poata fi facuta gustoasa pentru toti. Si daca voi, surorile mele, nu stiti cum trebuie sa gatiti, va sfatuiesc sa invatati. Pentru voi este de o importanta vitala sa stiti cum sa gatiti. Sunt multe suflete pierdute din cauza slabei pregatiri a mancarii de care nici idee n-aveti. Ea produce boala si proasta dispozitie; organismul devine deranjat, si lucrurile ceresti nu pot fi sesizate. Este mai multa religie intr-o paine buna decat isi inchipuie multi dintre voi. Este mai multa religie intr-o mancare bine gatita decat aveti idee voi. Noi dorim sa va aratam ce este o religie buna si sa o introduceti in familiile voastre. Cand, uneori, eram plecata de acasa, stiam ca painea de pe masa, si hrana, in general, aveau sa-mi fie vatamatoare, dar eram obligata sa mananc ceva pentru intretinerea vietii. Este un pacat in fata cerului sa aveti astfel de hrana. Eu am suferit din lipsa de hrana potrivita. Pentru un stomac dispeptic, puteti pune pe mesele voastre fructe de tot felul, dar nu prea multe la o masa. In felul acesta, puteti avea o varietate si aceasta va fi gustoasa, iar dupa ce ati luat masa va veti simti bine.

20:56 Am fost uimita sa aflu ca, dupa toata lumina care a fost data in acest loc, multi dintre voi mananca intre mese! Nu trebuie sa lasati sa treaca de buzele voastre nici o bucatica de mancare intre mesele regulate. Mancati ce ar trebui sa mancati, dar mancati la o masa, si apoi asteptati pana la urmatoarea masa. Eu mananc destul spre a satisface nevoile organismului, dar cand ma ridic de la masa, pofta mea este tot asa de buna ca atunci cand m-am asezat la masa. Si, cand urmeaza masa urmatoare, sunt gata sa-mi iau portia, si nimic mai mult. Daca as manca, din cand in cand, o portie dubla, pentru ca are gust bun, cum m-as putea pleca sa-I cer lui Dumnezeu sa ma ajute in lucrarea mea de a scrie, cand n-as putea sa am nici o idee din cauza lacomiei mele? As putea oare, sa-I cer lui Dumnezeu sa poarte de grija acelei nerationale poveri din stomacul meu? Aceasta ar fi o necinstire a Lui. Ar insemna sa-I cer sa consume timpul din cauza poftei mele. Acum, eu mananc numai

20:57 ceea ce cred ca este potrivit, si apoi pot sa-I cer sa-mi dea putere sa indeplinesc lucrarea pe care mi-a dat-o El s-o fac. Si eu stiu ca cerul a auzit si a raspuns rugaciunii mele cand inalt aceasta cerere.

20:58 Si, iarasi, cand mancam exagerat de mult, pacatuim impotriva corpului nostru. In Sabat, in casa lui Dumnezeu, lacomii vor sedea si vor dormi sub adevaruri arzatoarele ale Cuvantului lui Dumnezeu. Ei nu pot nici sa-si tina ochii deschisi si nici sa inteleaga expunerile solemne prezentate. Credeti voi ca ei Il slavesc in felul acesta pe Dumnezeu in trupul si duhul lor, care sunt ale Lui? Nu. Ei Il necinstesc. Si dispepticul - ceea ce l-a facut dispeptic este urmarea acestui mod de viata. In loc sa respecte regularitatea, el a lasat sa-l stapaneasca apetitul si a mancat intre mese. Poate ca, daca obiceiurile lui sunt sedentare, el nu a beneficiat de aerul vitalizator al cerului, care sa-i ajute digestiei; poate ca n-a facut suficient exercitiu pentru sanatatea lui.

20:59 Unii socotesc ca au nevoie de cineva care sa le spuna cat sa manance. Nu aceasta este calea de urmat. Noi trebuie sa actionam dintr-un punct de vedere moral si religios. Noi trebuie sa fim cumpatati in toate lucrurile, pentru ca in fata noastra se afla o cununa nepieritoare si o comoara cereasca. Si acum doresc sa spun fratilor si surorilor mele, ca imi trebuie curaj moral, ca sa iau pozitie si sa ma stapanesc. N-as dori sa pun aceasta asupra altuia. Voi mancati prea mult si apoi regretati, si asa continuati sa va ganditi la ceea ce mancati si beti. Mancati numai ceea ce este cel mai bun si plecati imediat cu simtamantul clar in fata cerului si neavand nici o mustrare de constiinta. Noi nu credem in indepartarea de tot a ispitelor, fie de la copii, fie de la cei maturi. Cu totii, avem o lupta in fata noastra si trebuie sa stam pe pozitie spre a rezista ispitelor lui Satana, si dorim sa stiti ca avem puterea sa facem acest lucru.

20:60 Si, in timp ce va avertizam sa nu mancati peste masura, chiar din

20:61 hrana de cea mai buna calitate, dorim sa-i avertizam, de asemenea, si pe cei care sunt extremisti sa nu ridice un standard fals si apoi sa se straduiasca sa-l aduca pe fiecare sa se incadreze in el. Sunt unii care pornesc ca reformatori ai sanatatii, care nu sunt potriviti sa se angajeze in vreo alta ocupatie, si care simt ca nu este indeajuns sa se ingrijeasca de propriile lor familii sau sa-si pastreze locul potrivit in biserica. Si ce fac? Ei bine, ei bat in retragere ca medici de reforma sanitara, ca si cand ar putea face din aceasta un succes. Isi asuma responsabilitatile practicii lor si iau viata barbatilor si femeilor in mainile lor, cand, in realitate, nu cunosc nimic despre aceasta lucrare.

20:62 Glasul meu se va ridica impotriva novicilor care vor sa trateze boala in mod profesional, in conformitate cu principiile reformei sanitare. Sa ne fereasca Dumnezeu sa le fim pacienti si sa faca experiment pe noi! Noi suntem prea putini. Este intru-totul o lupta lipsita de glorie, sa murim in ea. Dumnezeu sa ne scape de o astfel de primejdie! N-avem nevoie de astfel de invatatura si de astfel de medici. Sa incerce sa trateze boala cei care cunosc ceva despre organismul omenesc. Medicul ceresc era plin de compasiune. Spiritul acesta este necesar celor care au de-a face cu boala. Unii care incearca sa ajunga medici sunt bigoti, egoisti si incapatanati. Nu-i poti invata nimic. Se poate ca ei n-au facut niciodata ceva de valoare. Ei n-au facut din viata lor un succes. Ei n-au, in realitate, nici o cunostinta de valoare, si totusi s-au apucat sa practice reforma sanitara. Noi nu ne putem ingadui sa lasam astfel de persoane sa omoare pe unul si pe altul. Nu, nu putem ingadui acest lucru!

20:63 Dorim sa fim intru-totul corecti de fiecare data. Dorim sa ridicam poporul nostru pe pozitia corecta, cu privire la reforma sanitara. "Sa ne curatim", zice apostolul, "de orice intinaciune a carnii si a duhului si sa ne ducem sfintirea pana la capat, in frica de Dumnezeu" (2 Cor. 7,1). Trebuie sa fim corecti, pentru ca sa putem sta in zilele de apoi. Avem nevoie de creier limpede si de minte sanatoasa in corp sanatos. Trebuie

20:64 sa incepem sa lucram serios pentru copiii nostri, pentru fiecare membru al familiei noastre. Sa ne apucam sa lucram corect. Isus vine si, daca ne orbim pe noi insine fata de adevarurile inaltatoare de suflete ale acestor zile de pe urma, cum putem sa fim sfintiti prin adevar? Cum putem fi pregatiti pentru nemurire? Fie ca Domnul sa ne ajute sa putem incepe sa lucram aici ca niciodata mai inainte.

20:65 Am vorbit sa avem o serie de adunari in acest loc si sa ne apucam sa lucram pentru oameni. Dar nu putem sa va ridicam pe bratele noastre. Noi dorim sa incepeti aceasta lucrare de reforma in casele voastre. Dorim ca cei care au stat in umbra sa iasa in fata. Trebuie sa incepeti sa lucrati. Si, cand vom vedea ca ati inceput sa lucrati pentru voi insiva, vom veni sa va ajutam. Speram sa-i reformati pe copiii vostri, ca sa poata fi convertiti la Hristos, si ca duhul reformei sa se poata raspandi in mijlocul vostru. Dar cand pareti morti de doua ori si gata sa fiti smulsi din radacini, noi nu indraznim sa intreprindem lucrarea. Vom merge mai degraba la o adunare de necredinciosi, unde exista inimi primitoare de adevar. Povara adevarului este asupra noastra. Exista destui spre a auzi adevarul si noi dorim sa fim acolo unde putem sa li-l prezentam. Vreti sa ne ajutati, mergand la lucru pentru voi insiva?

20:66 Fie ca Domnul sa va ajute sa simtiti cum n-ati simtit niciodata mai inainte. Fie ca El sa va ajute sa muriti fata de eu, si sa aveti un duh de reforma in caminele voastre, ca ingerii lui Dumnezeu sa vina in mijlocul vostru sa va slujeasca si voi sa puteti fi buni pentru a fi luati la cer.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: