English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 66


66:1 Cap. 64 - David ca fugar

66:2 Dupa infrangerea lui Goliat, Saul l-a retinut la sine pe David si nu l-a mai lasat sa se inapoieze la tatal sau. "Si de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David si Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el". Ionatan si David au facut un legamant, de a se uni ca frati, iar fiul imparatului "a scos mantaua pe care o purta ca sa i-o dea lui David; si i-a dat hainele sale, chiar sabia, arcul si cingatoarea lui". Lui David i s-au incredintat raspunderi importante si, cu toate acestea, el si-a pastrat modestia si a castigat simpatia atat a poporului, cat si a familiei imparatesti.

66:3 "David se ducea si izbutea oriunde-l trimitea Saul; a fost pus de Saul in fruntea oamenilor de razboi". David era prevazator si credincios si era lucru vadit ca binecuvantarea lui Dumnezeu il insotea. Saul isi dadea seama din cand in cand cat de incapabil este sa-l conduca pe Israel si a recunoscut ca imparatia ar fi mai intarita daca ar avea langa sine pe cineva care primeste indrumari de la Dumnezeu. Si, intrucat David era binecuvantat si aparat de Domnul, se putea ca prezenta sa sa fie ca un scut pentru Saul, daca mergea cu el la razboi.

66:4 Providenta divina randuise ca David sa fie unit cu Saul. Pozitia pe care David o avea la curte ii oferea ocazii ca sa cunoasca problemele conducerii in vederea pregatirii pentru viitoarea lui marire. Aceasta ii dadea posibilitatea de a castiga increderea poporului. Dezamagirile si greutatile ce s-au abatut asupra lui datorita vrajmasiei lui Saul i-au dovedit cat este de dependent de Dumnezeu si cata nevoie avea de a-si pune toata increderea in El. Chiar si prietenia dintre Ionatan si David venea tot din providenta lui Dumnezeu, pentru a apara viata viitorului domnitor al lui Israel. In toate acestea, Dumnezeu Si-a realizat intentiile pline de har atat fata de David, cat si fata de poporul Israel.

66:5 Cu toate acestea, Saul nu a ramas mult timp prietenos cu David. Cand se intorcea impreuna cu David de la lupta cu filistenii, s-a intamplat ca "femeile au iesit din toate cetatile lui Israel inaintea imparatului Saul, cantand si jucand". O grupa canta: "Saul a batut miile lui", iar o alta parte a corului, conducand cantarea mai departe, raspundea: "Iar David zecile lui de mii". Demonul geloziei s-a furisat in inima imparatului. El s-a maniat pentru ca, in cantecul femeilor israelite, David a fost pus mai presus de el. In loc sa-si inabuse acest sentiment de invidie, el si-a dovedit slabiciunea de caracter, strigand: "Lui David ii dau zece mii, si mie imi dau mii! Nu-i mai lipseste decat imparatia".

66:6 Un mare defect al caracterului lui Saul era dorinta lui de a fi laudat. Trasatura aceasta avusese o influenta stapanitoare asupra gandirii si actiunii lui; totul era caracterizat de aceasta dorinta dupa lauda si inaltare de sine. Masura cu care masura ce este drept si ce este nedrept era masura nedemna a entuziasmului aprobator al gloatelor. Nimeni nu se afla in siguranta daca traieste pentru a fi placut oamenilor si nu cauta mai intai sa fie placut lui Dumnezeu. Era ambitia lui Saul de a fi cel mai pretuit dintre toti oamenii si, cand se canta imnul acesta, in inima imparatului s-a aprins convingerea sigura ca David castigase inima poporului si ca va domni in locul lui.

66:7 Saul si-a deschis inima facand loc duhului invidiei prin care sufletul lui a fost otravit. Impotriva invataturilor pe care le primise de la profetul Samuel, si care aratau ca Dumnezeu Isi poate indeplini voia fara ca cineva sa-L poata impiedica, imparatul dovedi lamurit ca nu avea o cunoastere adevarata a planurilor sau puterii lui Dumnezeu. Carmuitorul lui Israel si-a pus vointa sa impotriva vointei Celui Infinit. In timp ce a condus imparatia lui Israel, Saul nu a invatat sa se conduca pe sine insusi. A ingaduit ca judecata sa-i fie stapanita de inclinatii, pana cand a fost cuprins de furia patimii. A ajuns sa aiba accese de furie in care era gata sa omoare pe oricine indraznea sa se opuna vointei sale. Din aceste accese cadea intr-o stare de descurajare si dispret de sine insusi, iar mustrarile de constiinta ii chinuiau sufletul.

66:8 Ii placea sa-l asculte pe David cum canta la harpa si duhul cel rau parea ca este alungat pentru un timp. Dar, intr-o zi, pe cand tanarul canta inaintea lui si instrumentul sau revarsa melodii dulci pentru a insoti glasul care canta

66:9 laude lui Dumnezeu, Saul arunca deodata sulita asupra cantaretului, cu intentia de a-i pune capat vietii. Prin interventia lui Dumnezeu, David a fost salvat si a fugit nevatamat de mania imparatului furios.

66:10 Pe masura ce ura lui fata de David crestea, Saul cauta tot mai mult un prilej sa-l omoare; dar nici unul dintre aceste planuri ale sale impotriva unsului Domnului n-au izbutit. Saul s-a lasat prada duhului rau care-l stapanea, in timp ce David se incredea in Acela care este puternic in sfat si in stare sa elibereze. "Inceputul intelepciunii este frica de Domnul" (Prov.9,10) si rugaciunea lui David era totdeauna indreptata la Dumnezeu ca sa poata umbla desavarsit inaintea Lui. Pentru ca sa poata scapa de prezenta rivalului sau, imparatul "l-a indepartat de la el, si l-a pus mai mare peste o mie de oameni " dar tot Israelul si Iuda iubeau pe David". Poporul a vazut curand ca David era o persoana competenta, iar problemele care ii erau incredintate erau rezolvate cu dibacie si intelepciune. Sfaturile tanarului barbat erau intelepte si pline de tact si s-au dovedit a fi sigure de urmat, in timp ce judecata lui Saul era cateodata lipsita de siguranta, iar hotararile lui erau neintelepte.

66:11 Dar, cu toate ca urmarea fara incetare o ocazie pentru a-l nimici pe David, Saul se temea totusi de el, intrucat se vedea clar ca Domnul este cu el. Caracterul fara vina al lui David trezea mania imparatului; i se parea ca insasi viata si prezenta lui David erau o mustrare permanenta, deoarece o comparatie a propriului sau caracter cu al acestuia era in defavoarea sa. Invidia il facea pe Saul sa se simta nefericit si sa-i expuna primejdiei pe umilii supusi ai tronului sau. Cat rau de nedescris a adus in lumea noastra aceasta trasatura rea de caracter! In inima lui Saul stapanea aceeasi dusmanie care l-a revoltat pe Cain impotriva fratelui sau, deoarece faptele lui Abel erau drepte si Dumnezeu il onora, in timp ce propriile sale fapte erau nedrepte si Domnul nu-l putea binecuvanta. Invidia este o fiica a mandriei si, daca este adapostita in inima, conduce la ura si sfarseste prin razbunare si ucidere. Satana isi dovedea propriul sau caracter cand starnea furia lui Saul impotriva aceluia care niciodata nu-i facuse vreun rau.

66:12 Imparatul il supraveghea de aproape pe David, nadajduind sa gaseasca un prilej de neatentie sau de pripire care sa serveasca drept scuza pentru a-l face sa cada in dizgratie. El nu se putea simti multumit

66:13 pana nu-i lua viata tanarului barbat si, cu toate acestea, dorea sa apara inaintea natiunii ca fiind indreptatit pentru fapta sa cea rea. I-a intins o cursa lui David, indemnandu-l sa continue razboiul impotriva filistenilor cu si mai mare intensitate, pentru aceasta, ca rasplata a vitejiei sale, fagaduindu-i mana fiicei celei mai mari a familiei imperiale. Raspunsul modest al lui David la aceasta oferta a fost: "Cine sunt eu si ce este viata mea, ce este familia tatalui meu in Israel, ca sa fiu ginerele imparatului?" Domnitorul isi dovedi nesinceritatea prin aceea ca a dat-o pe printesa in casatorie altuia.

66:14 Intrucat Mical, fiica cea mai tanara a lui Saul, era atasata de David, el a folosit aceasta pentru a atenta din nou la viata rivalului sau. Tanarului i-a fost oferita mana lui Mical cu conditia de a aduce dovada infrangerii si omorarii unui anumit numar de vrajmasi ai natiunii. "Saul avea de gand sa faca pe David sa cada in mana filistenilor", dar Domnul l-a ocrotit pe servul Sau. David se inapoie biruitor de la aceasta lupta, pentru a deveni ginerele imparatului. "Mical, fiica lui Saul, iubea pe David", iar monarhul, furios, a vazut cum comploturile sale au avut ca rezultat inaltarea aceluia pe care el cauta sa-l nimiceasca. Tot mai lamurit era pentru el ca acesta era omul despre care Domnul spusese ca e mai bun decat el si care trebuia sa domneasca in locul lui pe tronul lui Israel. Lasand la o parte orice prefacatorie, le porunci, lui Ionatan si slujitorilor curtii sale, sa-l ucida pe omul pe care-l ura.

66:15 Ionatan i-a descoperit lui David intentia imparatului, poruncindu-i sa se ascunda, in timp ce el dorea sa-i ceara tatalui sau crutarea vietii eliberatorului lui Israel. El i-a prezentat imparatului tot ce facuse David pentru a apara onoarea si chiar viata natiunii si ce vina teribila va fi asupra ucigasului aceluia de care Dumnezeu Se folosise pentru a imprastia pe vrajmasii lor. "Saul a ascultat glasul lui Ionatan si a jurat zicand: 'Viu este Domnul, ca David nu va muri!'" David a fost adus inaintea lui Saul si a slujit inaintea imparatului, cum facuse mai inainte.

66:16 Din nou a inceput razboiul dintre izraeliti si filisteni, iar David conducea oastea impotriva vrajmasului. Evreii au castigat o mare biruinta, iar poporul imparatiei lauda intelepciunea si vitejia lui David. Aceasta a dus la o noua trezire a vechii uri a lui Saul fata de el. In timp ce tanarul canta inaintea lui si umplea palatul cu armonii dulci,

66:17 Saul a fost biruit de patima si a aruncat sulita spre David, cu gandul sa-l pironeasca de perete; dar ingerul Domnului a abatut arma ucigatoare. David a scapat si a fugit acasa. Saul a trimis spioni ca sa-l prinda si sa-l omoare dimineata, indata ce va iesi afara din casa.

66:18 Mical i-a facut cunoscut lui David planul tatalui ei. Ea i-a cerut sa fuga pentru a-si scapa viata si l-a coborat pe fereastra, ca sa poata scapa. David a fugit la Samuel, la Rama, si, fara sa se teama de supararea imparatului, profetul l-a primit pe fugar. Casa lui Samuel era un loc pasnic in comparatie cu palatul imparatesc. Aici, in mijlocul colinelor, venerabilul serv al lui Dumnezeu isi continua lucrarea. O grupa de profeti era cu el; ei studiau in amanuntime voia lui Dumnezeu si ascultau cu respect cuvintele de invatatura ce porneau de pe buzele lui Samuel. Pretioase erau lectiile pe care le invata David de la invatatorul lui Israel! David nu credea ca se va ordona trupelor lui Saul sa patrunda in acest loc sfant, dar nici un loc nu parea sfant pentru duhul intunecat al imparatului ajuns la disperare. Relatia lui David cu Samuel a starnit invidia imparatului, care se temea ca acela care era considerat de intregul Israel ca un profet al lui Dumnezeu va sprijini, cu influenta sa, ridicarea rivalului sau. Cand imparatul a aflat unde se gaseste David, a trimis slujitori sa-l aduca la Ghibea, unde vroia sa-si aduca la indeplinire planul de a-l ucide. Oamenii au plecat la drum cu gandul de a-i lua viata lui David; dar Cineva mai mare decat Saul i-a luat in stapanire. Ei au intalnit ingeri nevazuti, ca Balaam pe vremuri, cand plecase sa-l blesteme pe Israel. Ei au inceput sa profetizeze despre cele ce urmau sa se intample in viitor si au laudat marirea si slava Domnului. In acest fel Dumnezeu a abatut mania oamenilor si a descoperit puterea Sa de a stavili raul, iar pe servul Sau l-a inconjurat cu o garda de ingeri.

66:19 Vestea a ajuns la Saul, in timp ce el era nerabdator sa puna mana pe David; dar, in loc sa simta mustrarea lui Dumnezeu, s-a infuriat si mai tare si a trimis alti oameni. Si acestia au fost luati in stapanire de Duhul lui Dumnezeu, profetizand impreuna cu cei dintai. Pentru a treia oara a trimis imparatul soli, dar, cand acestia au ajuns la ceata profetilor, puterea divina a coborat asupra lor si au profetizat si ei. Saul s-a hotarat sa mearga el insusi acolo, caci nu mai izbutea sa-si stapaneasca salbatica

66:20 dusmanie. Era hotarat sa nu mai astepte o alta ocazie pentru a-l omori pe David; intentiona ca, indata ce va ajunge in apropierea lui, sa-l omoare cu propria lui mana, oricare ar fi fost urmarile.

66:21 Dar ingerul l-a intampinat pe cale, calauzindu-l. Duhul lui Dumnezeu l-a luat sub stapanirea Sa si, pe cand isi continua drumul, rostea rugaciuni catre Dumnezeu, unite cu profetizari si cantari sfinte. El a profetizat despre venirea lui Mesia ca Mantuitor al omenirii. Sosind la locuinta profetului, in Rama, si-a scos de pe el haina, care-i trada functia, si a ramas sub influenta Duhului lui Dumnezeu toata ziua si toata noaptea, in fata lui Samuel si a ucenicilor lui. Oamenii s-au adunat pentru a vedea scena uimitoare si cele petrecute cu imparatul au fost povestite in toate locurile. Asa s-a intamplat ca, aproape de sfarsitul domniei lui, in Israel a aparut inca o data proverbul ca si Saul este intre profeti.

66:22 Din nou, planul urmaritorului a esuat. El l-a asigurat pe David ca se impacase cu el; dar acesta avea putina incredere in pocainta imparatului. El a folosit aceasta ocazie ca sa scape, pentru ca sa nu se schimbe ca mai inainte starea de spirit a imparatului. Inima ii era ranita si dorea tare mult sa se intalneasca inca o data cu prietenul sau Ionatan. Constient de nevinovatia sa, l-a cautat pe fiul imparatului si a facut cel mai miscator apel: "Ce am facut eu?" intreba el. "Care este nelegiuirea mea, care este pacatul meu inaintea tatalui tau, de vrea sa-mi ia viata?" Ionatan credea ca tatal sau renuntase la planurile sale si ca nu mai intentiona sa-l omoare pe David. Si Ionatan ii spuse: "Fereasca Dumnezeu! Nu vei muri. Tatal meu nu face nici un lucru, fie mare, fie mic, fara sa-mi dea de stire; pentru ce mi-ar ascunde el lucrul acesta? Nu este nimic". Dupa minunata manifestare a puterii lui Dumnezeu, Ionatan nu putea crede ca tatal sau i-ar mai putea face vreun rau lui David, deoarece aceasta ar fi insemnat o revolta fatisa impotriva lui Dumnezeu. Dar David nu era convins. In cuvinte patrunzatoare si pline de seriozitate, el i-a spus lui Ionatan: "Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu este decat un pas intre mine si moarte".

66:23 La timp de luna noua, se tinea in Israel cate o sarbatoare. Sarbatoarea aceasta a avut loc din nou, a doua zi dupa convorbirea dintre David si Ionatan. Se astepta ca in ziua aceea amandoi tinerii sa fie prezenti la masa imparatului; dar David se temea sa participe si se intelesese

66:24 cu fratii sai sa-i viziteze la Betleem. La intoarcere, trebuia sa stea ascuns intr-o campie, nu departe de sala ospatului, iar Ionatan dorea sa vada ce efect va avea aceasta asupra lui Saul. Daca intreba ce este cu fiul lui Isai, Ionatan trebuia sa spuna ca David plecase acasa pentru a lua parte la jertfa adusa de familia tatalui sau. Daca imparatul nu s-ar fi aratat dusmanos, ci ar fi zis: "Bine!", David ar fi urmat sa se intoarca fara intarziere la curte. Dar daca se mania din cauza absentei lui, aceasta ar fi fost un argument hotarator pentru ca David sa fuga mai departe.

66:25 In prima zi a sarbatorii, imparatul n-a pus nici o intrebare cu privire la absenta lui David; dar cum locul lui a fost gol si a doua zi, a intrebat: "Pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masa nici ieri, nici azi?" Ionatan i-a raspuns lui Saul: "David mi-a cerut voie sa se duca la Betleem. El a zis: 'Da-mi drumul, te rog, caci avem in cetate o jertfa in familie si frate-meu mi-a spus lucrul acesta; deci daca am capatat trecere inaintea ta, da-mi voie sa ma duc in graba sa-mi vad fratii'. Pentru aceasta n-a venit la masa imparatului." Cum auzi Saul cuvintele acestea, furia lui n-a mai putut fi stapanita. A inceput sa strige ca, atata timp cat David traieste, Ionatan nu va putea ajunge la tron si a cerut sa se trimita indata dupa David ca sa-l poata ucide. Din nou Ionatan a mijlocit pentru prietenul sau, zicand: "Pentru ce sa fie omorat? Ce a facut?" Intrebarea aceasta l-a facut pe Saul si mai satanic in furia lui, iar sulita care fusese pregatita pentru David a fost indreptata acum asupra propriului sau fiu.

66:26 Fiul imparatului era amarat si descurajat si, plecand din fata imparatului, n-a mai participat la ospat. Sufletul lui era coplesit de durere cand, la timpul hotarat, se duse la locul unde David astepta sa vada ce intentii are imparatul fata de el. Ei s-au imbratisat si au plans cu amar. Intunecata patima a imparatului isi arunca umbrele asupra vietii tinerilor barbati si ei nu gaseau cuvant pentru marea lor durere. Cand s-au despartit pentru a merge pe cai deosebite, David a auzit aceste ultime cuvinte ale lui Ionatan: "Du-te in pace, acum cand am jurat amandoi, in Numele Domnului, zicand: 'Domnul sa fie pe vecie intre mine si tine, intre samanta mea si samanta ta'".

66:27 Fiul imparatului s-a inapoiat la Ghibea, iar David s-a grabit

66:28 sa ajunga la Nob, o cetate aflata doar la cateva mile si care apartinea si ea de semintia lui Beniamin. Cortul intalnirii fusese mutat de la Silo in locul acesta si acolo slujea Ahimelec, marele preot. David nu stia unde sa se duca pentru a afla adapost, decat la servul lui Dumnezeu. Marele preot l-a privit cu uimire cand a venit grabit si aparent singur, cu o fata care trada grija si necaz. Il intreba ce-l aduce acolo. Tanarul barbat era sub continua teama ca va fi descoperit si, fiind la stramtorare, cauta sa se prefaca. David i-a povestit preotului ca fusese trimis de imparat cu o insarcinare tainica ce trebuia sa fie indeplinita foarte grabnic. Aici el a dovedit lipsa de credinta in Dumnezeu, iar pacatul sau a adus moartea marelui preot. Daca David ar fi raportat lucrurile asa cum erau, Ahimelec ar fi stiut ce avea de facut ca sa-si apere viata. Dumnezeu cere ca poporul sau sa fie iubitor de adevar chiar si in primejdiile cele mai mari. David l-a rugat pe preot sa-i dea cinci paini. Omul lui Dumnezeu nu avea la indemana decat paine sfintita, dar David a reusit sa-i linisteasca ingrijorarile si sa obtina painea pentru a-si potoli foamea.

66:29 Iata insa o noua primejdie. Doeg, mai mare peste pastorii lui Saul, care primise credinta evreilor, isi aducea si el la indeplinire voturile la locul de inchinare. Vazandu-l pe omul acesta, David s-a grabit sa-si gaseasca un alt loc de adapost si sa-si procure vreo arma cu care sa se poata apara la nevoie. L-a rugat pe Ahimelec sa-i dea o sabie, dar acolo nu era decat sabia lui Goliat, care fusese pastrata ca amintire la cortul intalnirii. David a raspuns: "Nu este alta ca ea, da-mi-o!" Curajul i s-a insufletit din nou cand a apucat sabia de care se folosise odinioara pentru a-l ucide pe aparatorul filistenilor.

66:30 David a fugit la Achis, imparatul din Gat, caci, se gandea el, va fi in mai mare siguranta in mijlocul dusmanilor poporului sau decat in tinutul lui Saul. Dar i s-a spus lui Achis ca David era omul care, cu ani de zile mai inainte, il omorase pe aparatorul filistenilor, si acum chiar acela care cauta adapost la dusmanii lui Israel se afla intr-o mare primejdie. Dar, facand pe nebunul, David i-a inselat pe vrajmasii sai si, in felul acesta, a scapat.

66:31 Cea dintai greseala a lui David a fost necredinta fata de Dumnezeu, la Nob, iar a doua lui eroare a fost prefacatoria inaintea lui Achis. David a dat pe fata trasaturi nobile de caracter si capacitatea lui intelectuala castigase de partea

66:32 lui favoarea poporului; dar, cand a fost pus la proba, credinta lui s-a clatinat si s-au dovedit slabiciuni omenesti. In oricine vedea un spion si un tradator. Aflat intr-o mare stramtorare, David a privit cu ochiul neclintit al credintei la Dumnezeu si l-a biruit pe uriasul filistenilor. A crezut in Dumnezeu si a inaintat in Numele Sau. Dar, fiind persecutat si urmarit, descumpanirea si necazul L-au ascuns dinaintea ochilor lui pe Tatal ceresc.

66:33 Totusi, aceasta intamplare a slujit ca sa-l invete pe David intelepciunea, deoarece l-a determinat sa-si recunoasca slabiciunea si nevoia unei dependente continue de Dumnezeu. O, cat de placuta este blanda mangaiere a Duhului lui Dumnezeu, cand vine la cei apasati si deznadajduiti, cand il incurajeaza pe cel cu inima zdrobita, il intareste pe cel slab si da curaj si sprijin servilor lui Dumnezeu pusi la incercare! O, ce Dumnezeu avem noi, care se poarta iubitor cu cei cazuti in greseala, iar in vremuri potrivnice, cand suntem coplesiti de multe si grele necazuri, El Isi arata rabdarea si bunatatea!

66:34 Orice greseala savarsita de copiii lui Dumnezeu trebuie pusa pe seama lipsei lor de credinta. Cand umbre inconjoara sufletul, cand avem nevoie de lumina si calauzire divina, trebuie sa privim in sus; acolo e lumina dincolo de intuneric. David n-ar fi trebuit sa-si piarda nici o clipa increderea in Dumnezeu. Avea toate motivele sa-si puna increderea in El. Era unsul Domnului si, in toate timpurile de primejdie, fusese ocrotit de ingerii lui Dumnezeu; fusese inzestrat cu curaj pentru a savarsi lucruri minunate si, daca si-ar fi mutat gandurile de la situatiile grele in care fusese adus, la puterea si maiestatea lui Dumnezeu, ar fi avut pace chiar si sub umbrele mortii; cu incredere ar fi putut sa repete fagaduinta: "Pot sa se munte muntii, pot sa se clatine dealurile, dar dragostea Mea nu se va muta de la tine, si legamantul Meu de pace nu se va clatina" (Isaia 54,10).

66:35 David a cautat scapare din cursele pe care i le intindea Saul, in muntii lui Iuda. A reusit sa ajunga cu bine in pestera Adulam, un loc care putea sa fie aparat cu forte putine impotriva unei mari ostiri. "Fratii lui si toata casa tatalui sau au aflat si s-au pogorat la el". Familia lui David nu mai putea sa se simta in siguranta, intrucat stia ca, din cauza inrudirii cu David, Saul putea sa arunce oricand asupra lor banuielile sale nesocotite. Aflasera si ei ceva ce urma sa fie cunoscut de intregul Israel, si anume ca Dumnezeu

66:36 l-a ales pe David ca viitor domnitor al poporului Sau; si ei considerau ca sunt in mai mare siguranta alaturi de el, cu toate ca era un fugar ascuns intr-o pestera singuratica, decat in orice alta parte unde erau expusi furiei nebune a unui imparat gelos.

66:37 In pestera Adulam, familia se unise in iubire si armonie. Fiul lui Isai putea sa compuna si sa reverse melodii din harpa sa: "Iata ce placut si dulce este sa locuiasca fratii impreuna" (Ps.133,1). El gustase amaraciunea neincrederii propriilor frati, iar armonia care se asezase in locul vrajbei aducea bucurie in inima exilatului. Aici a alcatuit David psalmul 57.

66:38 N-a durat mult pana cand si altii, care cautau sa scape de oprimarea imparatului, s-au adaugat cetei lui David. Multi isi pierdusera increderea in domnitorul lui Israel, caci ei puteau vedea ca nu mai este condus de Duhul lui Dumnezeu. "Toti cei ce se aflau in nevoie, care aveau datorii sau care erau nemultumiti, s-au strans la el, si el a ajuns capetenia lor. Astfel, s-au unit cu el aproape patru sute de oameni". Aici David avea o mica imparatie a sa, in care domneau ordinea si disciplina. Dar, chiar si in ascunzisul acesta greu de ajuns din munti, nu se simtea in siguranta, deoarece fara incetare primea dovezi ca imparatul nu renuntase la planul de a-l ucide.

66:39 A gasit un adapost pentru parintii sai la imparatul Moabului si, intrucat el fusese avertizat de un profet al Domnului de primejdia care-l astepta, a fugit din ascunzatoarea sa, in padurea Heret. Experienta prin care trecea David nu era zadarnica si nici nefolositoare. Dumnezeu i-a dat invataturi care trebuia sa-l faca in stare sa devina un conducator militar intelept si un imparat drept si milos. Impreuna cu ceata lui de exilati, a fost pregatit sa indeplineasca lucrarea pentru savarsirea careia Saul devenise cu totul incapabil din cauza patimii sale criminale si a oarbei sale nechibzuinte. Oamenii nu se pot abate de la sfaturile Domnului si, cu toate acestea, sa mai pastreze acea pace si intelepciune care sa le ingaduie sa actioneze drept si cumpanit. Nici o nebunie nu este atat de primejdioasa, atat de fara speranta, ca aceea de a urma intelepciunea omeneasca, independent de intelepciunea dumnezeiasca.

66:40 Saul se pregatise sa puna mana pe David in pestera Adulam, dar, cand a descoperit ca David parasise ascunzatoarea, s-a infuriat nespus de mult. Fuga lui

66:41 David era o taina pentru Saul. El nu putea sa-si explice aceasta decat presupunand ca in tabara sa erau tradatori care il instiintasera pe David de apropierea si planurile sale.

66:42 El a sustinut inaintea sfetnicilor ca s-ar fi alcatuit o conspiratie impotriva lui si, oferindu-le daruri bogate si pozitii de onoare, i-a mituit ca sa-i tradeze pe aceia din popor care ar fi prieteni ai lui David. Doeg, edomitul, a devenit un parator. Indemnat de ambitie si lacomie si plin de manie impotriva preotului care-l mustrase pentru pacatele sale, a povestit despre vizita lui David la Ahimelec, infatisand lucrurile intr-o asa lumina, incat furia lui Saul impotriva omului lui Dumnezeu a fost aprinsa. Cuvintele acestei limbi rautacioase, care arunca foc, au trezit cele mai rele sentimente in inima lui Saul. Innebunit de furie, el a declarat ca intreaga familie a preotului trebuia sa moara. Nu numai Ahimelec, ci si membrii casei sale parintesti, "optzeci si cinci de oameni care purtau efodul de in", au fost omorati din ordinul imparatului de mana criminala a lui Doeg.

66:43 "Saul a mai trecut prin ascutisul sabiei cetatea preoteasca Nob; barbati si femei, copii si prunci, boi, magari si oi; toti au cazut sub ascutisul sabiei". Saul a putut face lucrul acesta sub stapanirea lui Satana. Cand Dumnezeu spuse ca nelegiuirea amalecitilor ajunsese la culme si-i poruncise sa-i nimiceasca cu desavarsire, a fost prea milos pentru a executa sentinta divina si a crutat ce fusese randuit nimicirii; acum insa era in stare, fara o porunca de la Dumnezeu, sub calauzirea lui Satana, sa loveasca cu moartea pe preotii Domnului si sa-i nimiceasca pe locuitorii cetatii Nob. Asa este stricaciunea inimii omenesti care respinge conducerea lui Dumnezeu.

66:44 Fapta aceasta a umplut intregul Israel de groaza. Imparatul pe care ei ii alesesera savarsise o mare nelegiuire si se purtase dupa obiceiul imparatilor celorlalte natiuni care nu se temeau de Dumnezeu. Chivotul legii era cu ei; dar preotii pe care-i consultau fusesera omorati cu sabia. Oare ce va mai urma?

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: