English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 61


61:1 Cap. 59 - Primul imparat al lui Israel

61:2 Conducerea lui Israel se facea in numele si prin autoritatea lui Dumnezeu. Lucrarea lui Moise, a celor saptezeci de batrani, a mai marilor si a judecatorilor era doar de a aplica legile date de Dumnezeu; ei nu aveau puterea de a da legi natiunii. Aceasta a fost si a ramas conditia existentei lui Israel, ca natiune. Veacuri de-a randul, au fost trimisi de Dumnezeu oameni inspirati, pentru a da invatatura poporului si a-i arata cum sa pazeasca legile. Domnul a prevazut ca Israel va cere un imparat, dar n-a consimtit sa se schimbe principiile pe care era intemeiat statul. Imparatul trebuia sa fie loctiitorul Celui Prea Inalt. Dumnezeu trebuia sa fie recunoscut ca fiind Conducatorul natiunii, iar Legea Lui sa fie aplicata ca fiind suprema lege a tarii (vezi Anexa, nota nr.8).

61:3 La inceput, cand s-au asezat in Canaan, izraelitii au recunoscut principiile teocratiei, iar poporul a prosperat sub conducerea lui Iosua. Dar inmultirea populatiei si legatura cu alte natiuni au adus o schimbare. Poporul si-a insusit multe din obiceiurile vecinilor sai pagani si a sacrificat astfel in mare parte caracterul sau specific, sfant. Treptat, si-a pierdut respectul fata de Dumnezeu si a incetat sa mai pretuiasca onoarea de a fi poporul Sau ales. Ademeniti de luxul si fastul domnitorilor pagani, izraelitii s-au saturat de simplitatea lor. Invidia si gelozia s-au ivit intre semintii. Dezbinarea launtrica i-a facut slabi; au fost expusi fara incetare atacurilor vrajmasilor lor pagani, iar poporul a ajuns la parerea ca semintiile trebuie sa se uneasca sub o conducere puternica, centrala, pentru a-si mentine pozitia intre pagani. Cu cat se indepartau mai mult de Legea lui Dumnezeu, cu atat mai mult doreau sa scape de stapanirea Domnului lor divin, si asa s-a raspandit pretutindeni in Israel dorinta dupa monarhie.

61:4 Din timpul lui Iosua nu mai fusese condus Israel cu asa mare intelepciune si atata succes, ca sub administratia lui Samuel.

61:5 Investit de Dumnezeu cu slujba intreita de judecator, profet si preot, el lucrase cu ravna neobosita si zel dezinteresat pentru binele poporului si natiunea a prosperat sub inteleapta lui guvernare. Ordinea fusese restabilita si temerea de Dumnezeu sporita, iar duhul nemultumirii tinut in frau pentru un timp. Dar, pe masura ce varsta lui inainta, a fost nevoit sa imparta cu altii grijile guvernarii si i-a randuit pe cei doi fii ai sai sa stea alaturi de el, ca ajutoare. In timp ce Samuel isi indeplinea mai departe slujba la Rama, tinerii au fost mutati la Beer-Seba, pentru a exercita dreptatea aproape de granita de sud a tarii.

61:6 Samuel ii alesese pe cei doi fii ai sai in slujba aceasta cu deplina aprobare a poporului; dar ei s-au dovedit nevrednici de alegerea tatalui lor. Prin Moise, Domnul ii daduse poporului Sau indrumari speciale, ca mai marii lui Israel sa judece drept, sa se poarte dupa dreptate cu vaduvele si orfanii si sa nu primeasca mita. Dar fiii lui Samuel "se dadeau la lacomie, luau mita si calcau dreptatea". Fiii profetului nu luasera seama la prescriptiile pe care el cautase sa le imprime in inimile lor. Ei nu imitasera viata plina de lepadare de sine a tatalui lor. Avertizarea data lui Eli nu facuse asupra lui Samuel impresia pe care ar fi trebuit sa o faca. Intr-o anumita masura, si el era prea ingaduitor fata de fiii sai, iar urmarea acestui fapt s-a aratat in caracterul si in viata lor.

61:7 Incorectitudinea acestor judecatori a pricinuit multa nemultumire si a constituit o scuza pentru a cere o schimbare pe care poporul o dorea de multa vreme in ascuns. "Toti batranii lui Israel s-au strans si au venit la Samuel, la Rama. Ei au zis: 'Iata ca tu esti batran si copiii tai nu calca pe urmele tale; acum pune un imparat peste noi sa ne judece, cum au toate neamurile'". Cazurile de abuz din mijlocul poporului nu fusesera facute cunoscute lui Samuel. Daca i s-ar fi spus ce purtari rele au fiii sai, el i-ar fi demis imediat; dar nu lucrul acesta il doreau petitionarii. Samuel a vazut ca adevaratul lor motiv era mandria si nemultumirea, iar cererea lor era urmarea unei intentii bine cumpanite si hotarate. Impotriva lui Samuel nu se ridica nici o plangere. Toti recunosteau cinstea si intelepciunea conducerii sale, dar batranul profet a vazut in

61:8 cererea lor o acuzatie impotriva lui si o incercare directa de a-l da la o parte. Totusi, el nu si-a tradat adevaratele sentimente; n-a rostit nici un repros, ci a adus problema aceasta inaintea Domnului, in rugaciune, si a cautat sfat numai la El.

61:9 Iar Domnul i-a spus lui Samuel: "Asculta glasul poporului in tot ce-ti va spune; caci nu pe tine te leapada, ci pe Mine Ma leapada, ca sa nu mai domnesc peste ei. Ei se poarta cu tine cum s-au purtat totdeauna de cand i-am scos din Egipt pana in ziua de azi; M-au parasit si au slujit altor dumnezei". Profetului i s-a aratat greseala pe care o facea cand lasa sa se simta jignit de purtarea poporului. Nu fata de el dovedisera ei lipsa de bunacuviinta, ci fata de autoritatea lui Dumnezeu, care ii randuise pe conducatorii poporului Sau. Aceia care il dispretuiesc si il leapada pe servul credincios al lui Dumnezeu arata dispret nu numai fata de om, ci si fata de Domnul care l-a trimis. Sunt lepadate cuvintele lui Dumnezeu, indemnurile Lui, sfaturile Lui. Autoritatea Lui era acum cea respinsa.

61:10 Timpul celei mai mari prosperitati a lui Israel fusese acela in care Domnul fusese recunoscut ca Imparat - cand legile si guvernarea instituite de El fusesera privite ca intrecandu-le pe ale celorlalte natiuni. Moise ii declarase lui Israel urmatoarele, cu privire la poruncile Domnului: "Aceasta va fi intelepciunea si priceperea voastra inaintea popoarelor, care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi si vor zice: 'Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!'" (Deut. 4,6). Prin indepartarea de Legea lui Dumnezeu, evreii nu au devenit poporul dorit de Dumnezeu si apoi au pus toate relele - rezultatul propriilor lor pacate si nebunii - in sarcina guvernarii lui Dumnezeu. Atat de deplin fusesera ei orbiti de pacat!

61:11 Domnul prezisese mai de mult prin profetii Sai ca Israel avea sa fie stapanit de un imparat; dar din aceasta nu reiese ca forma aceasta de guvernamant ar fi fost cea mai buna pentru ei sau ar fi fost dupa voia Lui. El i-a ingaduit poporului sa urmeze propria lui alegere, deoarece a refuzat sa se conduca dupa sfatul Sau. Osea spune ca Domnul, in mania Lui (Osea 13,11), le-a dat un imparat. Cand oamenii aleg sa mearga pe caile lor fara sa ceara sfat de la Dumnezeu sau daca actioneaza impotriva vointei Lui clar descoperite, El le satisface dorintele pentru ca, prin experienta amara

61:12 care urmeaza, sa-i faca sa-si dea seama de nebunia lor si sa se caiasca de pacatele lor. Tot ce doreste inima omului impotriva voii lui Dumnezeu se va dovedi in final ca e mai mult un necaz decat o bucurie. Dumnezeu dorea ca poporul Sau sa priveasca la El ca fiind unicul Legiuitor si unicul Izvor de putere. Simtind dependenta lor de Dumnezeu, ei aveau sa fie continuu atrasi tot mai aproape de El. Aveau sa fie inaltati, innobilati si facuti corespunzatori pentru inaltul destin la care El ii chemase ca popor ales al Sau. Dar prin asezarea unui om pe tron, gandurile lor erau indepartate de Dumnezeu. In cazul acesta isi puneau nadejdea mai mult in om si mai putin in puterea dumnezeiasca, iar greselile imparatului aveau sa-i duca la pacat si sa indeparteze natiunea de Dumnezeu.

61:13 Samuel a primit porunca sa satisfaca cererea, dar sa-i avertizeze cu privire la dezaprobarea lui Dumnezeu si sa le faca cunoscute urmarile umblarii lor. "Samuel a spus toate cuvintele Domnului, poporului care-i cerea un imparat". In chip credincios, el le-a descris poverile ce vor fi asezate asupra lor si le-a aratat deosebirea dintre o astfel de stare de apasare si starea lor actuala de relativa libertate si prosperitate. Imparatul lor urma sa imite stalucirea si fastul altor monarhi si, pentru intretinerea acestora, in mod necesar trebuia sa vina la ei cu cereri grele atat in ce priveste persoana, cat si averea lor. Tinerii lor cei mai destoinici aveau sa fie luati in slujba sa. Pe fiii lor urma sa-i ia la carele sale si intre calaretii lui, ca sa alerge inaintea carului lui. Ei trebuia sa umple randurile ostirii lui si sa-i faca armele de razboi. Fiicele lui Israel aveau sa fie luate sa pregateasca bucatele si painea casei imparatesti. Pentru a-si intretine curtea, imparatul urma sa ia cea mai buna parte din campiile lor, pe care Domnul li le daduse. Chiar si robii si vitele lor cele mai bune urma sa le ia pentru lucrarile lui. In afara de aceasta, imparatul urma sa ia o zeciuiala din toate veniturile lor, din produsele muncii sau din recolta pamantului "Si voi insiva veti fi slugile lui", a incheiat profetul. "Si atunci veti striga impotriva imparatului vostru pe care-l veti alege, dar Domnul nu va va asculta". Oricat de impovaratoare ar fi vazut ca sunt cererile monarhiei, de indata ce monarhia a fost stabilita, ei nu mai puteau s-o desfiinteze dupa buna lor placere.

61:14 Dar poporul a raspuns: "Nu, ci sa fie un imparat peste noi, ca sa fim si noi ca toate neamurile; imparatul nostru ne va judeca, va merge inaintea noastra, si ne va carmui in toate razboaiele noastre".

61:15 "Ca toate neamurile". Izraelitii nu-si dadeau seama ca era un privilegiu deosebit si o binecuvantare sa se deosebeasca in privinta aceasta de toate neamurile. Dumnezeu ii separase pe izraeliti de toate neamurile, pentru a face din ei propria Sa comoara. Dar ei, dispretuind aceasta inalta onoare, doreau cu nerabdare sa imite felul de a fi al paganilor. Si totusi, dorinta puternica de a se conforma practicilor si obiceiurilor lumesti exista si in mijlocul pretinsului popor al lui Dumnezeu. Pe masura ce se departeaza de Dumnezeu, oamenii urmaresc onorurile si castigurile lumii. Crestinii cauta continuu sa imite deprinderile celor care se inchina dumnezeului lumii acesteia. Multi sustin ca vor avea o influenta mai mare asupra celor nelegiuiti daca se unesc cu oamenii din lume si imita felul lor de vietuire. Dar toti cei care fac astfel se despart de Izvorul puterii lor. Devenind prieteni ai lumii, ei ajung vrajmasi ai lui Dumnezeu. De dragul onorurilor lumesti, ei sacrifica demnitatea nespusa la care i-a chemat Dumnezeu, si anume de a vesti virtutile "Aceluia care ne-a chemat de la intuneric la lumina Sa minunata" (1 Petru 2,9).

61:16 Cu adanca durere asculta Samuel cuvintele poporului; dar Domnul zise: "Asculta-le glasul si pune un imparat peste ei". Profetul isi facuse datoria. El le infatisase cu credinciosie avertizarea, si ea a fost respinsa. Cu inima impovarata, Samuel i-a dat drumul poporului si a plecat si el pentru a pregati marea schimbare de guvernamant.

61:17 Viata curata a lui Samuel si consacrarea lui lipsita de egoism erau o continua mustrare atat pentru preotii si batranii care urmareau numai propriul lor castig, cat si pentru mandrul si firescul popor al lui Israel. Cu toate ca nu se infatisa cu fast si lux, totusi lucrarea lui purta sigiliul Cerului. El era onorat de Mantuitorul lumii, sub a carui conducere carmuise poporul evreu. Dar poporul se saturase de evlavia si consacrarea lui; ii dispretuia autoritatea plina de modestie si-l lepada de dragul unui om care sa domneasca peste el ca imparat.

61:18 In caracterul lui Samuel vedem oglindirea chipului Domnului Hristos. Viata curata a Mantuitorului nostru a trezit mania lui Satana. Viata Lui era lumina lumii si

61:19 descoperea stricaciunea ascunsa din inima oamenilor. Sfintenia Domnului Hristos instiga impotriva Lui cele mai salbatice pasiuni ale celor fatarnici care doreau sa treaca drept evlaviosi. Domnul Hristos n-a venit impodobit cu bogatiile si onoarea lumii acesteia, si, cu toate acestea, faptele pe care le savarsea aratau ca avea o putere mai mare decat a oricarui domn de pe pamant. Iudeii asteptau ca Mesia sa sfarame jugul apasatorului; cu toate acestea, ei cultivau pacatele care pusesera jugul acesta pe gatul lor. Daca Domnul le-ar fi acoperit pacatele si le-ar fi laudat evlavia, L-ar fi ales ca imparat; dar ei nu doreau sa sufere neinfricata mustrare a viciilor lor. Ei dispretuiau acea frumusete a caracterului in care domneste bunatatea, curatia si sfintenia, care nu cunoaste alta ura decat aceea impotriva pacatului. Asa a fost totdeauna. Lumina cerului ii condamna pe toti aceia care refuza sa umble in ea. Cand sunt mustrati prin exemplul acelora care urasc pacatul, cei fatarnici devin unelte ale lui Satana pentru a-i chinui si persecuta pe cei credinciosi. "Toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus, vor fi prigoniti" (1 Tim. 3,12).

61:20 Cu toate ca fusese prezisa mai de mult in profetie aparitia unei forme monarhice de conducere a poporului Israel, Dumnezeu Isi rezervase pentru Sine dreptul de a-l alege pe imparatul lor. Evreii au respectat pana acum autoritatea lui Dumnezeu, asa incat si acum au lasat alegerea in totul in seama Sa. Alegerea a cazut asupra lui Saul, un fiu al lui Chis, din semintia lui Beniamin.

61:21 Insusirile personale ale viitorului imparat erau de asa natura, incat linguseau mandria inimii care dusese la dorinta de a avea un imparat. "Era mai frumos decat oricare dintre copiii lui Israel" (1Sam. 9,2). De o infatisare nobila si demna, in floarea vietii, cu faptura frumoasa si inalta, facea impresia ca e nascut sa comande. Dar farmecului acesta exterior al lui Saul ii lipseau insusirile cele mai importante care formeaza adevarata intelepciune. El nu se obisnuise in tinerete sa-si infraneze pasiunile sale violente si furioase si nu simtise pana atunci puterea invioratoare a harului lui Dumnezeu.

61:22 Saul era fiul unui conducator puternic si bogat, dar, cu toate acestea, potrivit cu viata simpla de pe atunci, se ocupa impreuna cu tatal sau de lucrarile modeste ale agriculturii. Cand cateva din animalele tatalui sau s-au pierdut prin munti, Saul a plecat impreuna cu una dintre slugi in cautarea lor. Timp de trei zile au cautat zadarnic si, cum ajunsesera in apropiere de Rama (vezi Anexa, nota nr. 9), resedinta lui Samuel, sluga i-a propus sa-l intrebe pe profet cu privire la bunurile pierdute. "Uite, eu am la mine

61:23 un sfert de siclu de argint", zise el, "il voi da omului lui Dumnezeu, si ne va arata drumul". Lucrul acesta era dupa obiceiul timpului. Cand cineva se apropia de o persoana care era mai presus de el in rang sau slujba, ii prezenta un mic dar, ca semn de respect.

61:24 La apropierea lor de oras, au intalnit niste fete ce ieseau sa scoata apa si le-au intrebat despre vazator. Ca raspuns, li s-a spus ca nu dupa mult timp trebuia sa aiba loc un serviciu divin si ca profetul sosise chiar atunci; trebuia sa se aduca o jertfa "pe inaltime", iar dupa aceea trebuia sa aiba loc o masa de jertfa. Sub administratia lui Samuel se facuse o schimbare. La data cand fusese el chemat de Dumnezeu, serviciile divine de la templu erau privite cu dispret. Oamenii "nesocoteau darurile Domnului" (1 Sam. 2,17). Acum, serviciul divin fusese repus in cinste in toata tara si poporul dovedea inclinatia inimii spre cele religioase. Intrucat la cortul intalnirii nu avea loc nici un serviciu divin, jertfele se aduceau deocamdata altundeva, iar cetatile preotilor si levitilor, unde poporul se ducea pentru a primi invatatura, erau folosite in acest scop. De obicei, pentru aducerea jertfelor se foloseau locurile cele mai inalte din localitatile acestea, motiv pentru care se si numeau inaltimi.

61:25 La poarta cetatii, Saul s-a intalnit cu profetul. Dumnezeu ii descoperise lui Samuel ca la data aceea ii va fi prezentat cel care fusese ales sa fie imparat al lui Israel. Pe cand stateau fata in fata, Domnul i-a spus lui Samuel: "Iata omul, despre care ti-am vorbit; el va domni peste poporul Meu".

61:26 La rugamintea lui Saul: "Arata-mi, te rog, unde este casa vazatorului", Samuel a raspuns: "Eu sunt vazatorul". Asigurandu-l ca animalele fusesera gasite, profetul a staruit de el sa ramana pentru a lua parte la festivitate, dandu-i a intelege unele lucruri care aveau mare importanta. "Si pentru cine este pastrat tot ce este mai de pret in Israel? Oare nu pentru tine si pentru toata casa tatalui tau?" Inima ascultatorului s-a cutremurat la cuvintele profetului. Fara indoiala, intelesese ceva din ele, caci cautarea unui imparat devenise pentru toata natiunea o problema de cel mai mare interes. Dar considerand cu modestie persoana sa ca fiind de prea putina insemnatate, Saul raspunse: "Oare nu sunt eu... din una din cele mai mici semintii ale lui Israel? Si familia mea nu este cea mai mica dintre toate familiile din semintia lui Beniamin? Pentru ce dar imi vorbesti astfel?"

61:27 Samuel l-a condus pe strain la locul de intalnire, unde se adunasera fruntasii cetatii. Dupa dispozitiile date

61:28 de profet, locul de cinste i-a fost dat lui Saul si i s-a asezat in fata portia cea mai buna. Dupa incheierea serviciului divin, Samuel l-a dus pe oaspetele sau la el acasa si acolo a stat de vorba cu el pe terasa, prezentandu-i marile principii pe care fusese intemeiata conducerea lui Israel, cautand in felul acesta sa-l pregateasca, in oarecare masura, pentru inalta lui pozitie.

61:29 A doua zi dimineata, cand Saul a pornit la drum, profetul a mers cu el. La iesirea din cetate, a poruncit ca sluga sa mearga inainte. Apoi i-a poruncit lui Saul sa se opreasca pentru a primi o solie pe care i-o incredinta Dumnezeu. "Samuel a luat sticluta cu untdelemn si a turnat-o pe capul lui Saul. Apoi l-a sarutat si a zis: 'Nu te-a uns Domnul ca sa fii capetenia mostenirii Lui?'" Ca dovada ca facuse lucrul acesta pe temeiul autoritatii divine, Samuel i-a spus toate intamplarile ce trebuia sa aiba loc la intoarcerea spre casa si l-a asigurat pe Saul ca va fi imputernicit de Duhul lui Dumnezeu pentru slujba ce-l astepta. "Duhul Domnului va veni peste tine", spuse profetul, "si vei fi prefacut intr-un alt om. Cand ti se vor implini semnele acestea, fa ce vei gasi de facut, caci Dumnezeu este cu tine".

61:30 Saul si-a continuat drumul mai departe si totul s-a petrecut asa cum spusese profetul. Aproape de granita lui Beniamin, i s-a spus ca animalele pierdute fusesera gasite. Pe podisul Tabor, a intalnit trei oameni care se urcau la Betel pentru a se inchina lui Dumnezeu. Unul ducea trei iezi, pentru jertfa, altul trei paini, iar al treilea un burduf cu vin pentru masa de jertfa. L-au salutat pe Saul conform obiceiului si i-au dat doua dintre cele trei paini. La Ghibea, cetatea de unde era el, o ceata de profeti care se intorceau de pe "inaltime" cantau lauda lui Dumnezeu cu muzica din flaut, harpa, timpane si cobze. Cand s-a apropiat Saul de ei, Duhul Domnului a venit peste el, a inceput sa cante cu ei si sa prooroceasca. El vorbea atat de curgator si cu atata intelepciune si participa cu atata zel la cele spre onoarea lui Dumnezeu, incat aceia care-l cunoscusera mai inainte exclamau uimiti: "Ce s-a intamplat cu fiul lui Chis? Oare si Saul este intre prooroci?"

61:31 Cand Saul s-a unit cu profetii serviciului de adorare a lui Dumnezeu, s-a produs in el o mare schimbare prin Duhul lui Dumnezeu. Lumina curatiei si sfinteniei lui Dumnezeu a stralucit in intunericul inimii firesti. El s-a vazut asa cum era, cum il vedea Dumnezeu. A vazut

61:32 frumusetea sfinteniei. De acum era chemat sa duca lupta impotriva pacatului si a lui Satana si i s-a aratat ca numai de la Dumnezeu trebuie sa primeasca puterea necesara pentru aceasta lupta. Planul de Mantuire, care mai inainte ii paruse intunecos si nelamurit, i-a fost descoperit puterii sale de pricepere. Domnul i-a acordat curaj si intelepciune pentru inalta chemare. El i-a descoperit Izvorul puterii si al harului si i-a luminat mintea cu privire la cererile lui Dumnezeu si la propria sa datorie.

61:33 Ungerea lui Saul ca imparat nu fusese facuta cunoscuta poporului. Alegerea lui Dumnezeu trebuia sa aiba loc public, prin tragere la sorti. In scopul acesta, Samuel a chemat poporul la Mitpa. Mai intai s-au facut rugaciuni ca Dumnezeu sa-i calauzeasca; apoi a urmat ceremonia solemna a tragerii la sorti. In tacere, poporul astepta rezultatul. S-a tras la sorti mai intai semintia, apoi neamul si in sfarsit familia, pentru ca in cele din urma sa fie tras sortul pentru Saul, fiul lui Chis, omul ales. Dar Saul nu era in adunare. Impovarat de simtamantul marii raspunderi care trebuia sa-i revina, se retrasese pe ascuns. A fost adus inapoi la adunare, care a vazut cu mandrie si satisfactie ca el avea o infatisare nobila si imparateasca, intrecandu-i pe toti "de la umar in sus". Insusi Samuel a exclamat, cand l-a infatisat poporului: "Vedeti pe cel pe care l-a ales Domnul? Nu este nimeni in tot poporul care sa fie ca el". Iar ca raspuns, din piepturile acelei mari multimi s-a inaltat un prelung si puternic strigat de bucurie: "Traiasca imparatul!"

61:34 Apoi Samuel a expus inaintea poporului "dreptul imparatiei", explicand lamurit principiile pe care se intemeia conducerea monarhica si dupa care trebuia sa se conduca. Imparatul nu trebuia sa fie un monarh absolut, ci puterea lui trebuia sa ramana subordonata vointei Celui Prea Inalt. Cuvantarea aceasta a fost scrisa intr-o carte in care s-au notat prerogativele imparatului, precum si drepturile si privilegiile poporului. Cu toate ca natiunea lepadase avertizarea data de Samuel, profetul, chiar fiind constrans sa se plece in fata dorintelor lor, cu sinceritate cauta sa le apere libertatile cat mai mult posibil.

61:35 In timp ce, in general, poporul era gata sa-l recunoasca pe Saul ca imparat, s-a format totusi un puternic partid advers. Caci alegerea unui imparat din semintia lui Beniamin, cea mai mica dintre semintii - trecand cu vederea atat semintia lui Iuda, cat si pe cea a lui Efraim, cele mai mari si mai puternice semintii - era o desconsiderare pe care n-o puteau admite. Ei nu au vrut sa-i jure credinta lui Saul si nici

61:36 sa-i aduca darurile obisnuite. Aceia care au fost cei mai aprigi in a cere un imparat erau acum cei care nu doreau sa-l admita cu recunostinta pe acela pe care-l randuise Dumnezeu. Aderentii fiecarui partid aveau favoritii lor pe care ar fi dorit sa-i vada asezati pe tron si mai multi conducatori ar fi dorit sa primeasca ei onoarea aceasta. Invidia si gelozia mocneau in inima multora. Straduintele depuse din mandrie sau inaltare de sine au condus la dezamagire si nemultumire.

61:37 Saul considera ca nu e lucru intelept sa primeasca demnitatea imparateasca intr-o astfel de stare de lucruri. Lasandu-l in continuare pe Samuel la conducere, el s-a inapoiat la Ghibea. El a fost condus cu toata cinstea de o grupa de oameni care, vazand in alegerea lui o hotarare dumnezeiasca, erau hotarati sa-l sustina. Dar el n-a facut nici un efort ca sa-si impuna dreptul la tron cu forta. Acasa, in tinutul muntos al lui Beniamin, s-a ocupat in liniste de lucrarile agriculturii si a lasat pe deplin in mana lui Dumnezeu apararea autoritatii sale.

61:38 Curand dupa alegerea lui Saul au navalit amonitii, sub conducerea regelui lor Nahas, in tinutul semintiilor de la rasarit de Iordan, amenintand cetatea Iabes din Galaad. Locuitorii au incercat sa obtina un legamant de pace, obligandu-se sa le plateasca bir amonitilor. Insa regele lor, plin de salbaticie, era dispus sa incheie acest legamant numai cu conditia de a-i scoate fiecaruia dintre ei ochiul drept, ca sa faca din ei dovada vesnica a puterii lui.

61:39 Oamenii din cetatea asediata au cerut un ragaz de sapte zile. Pana atunci amonitii s-au retras, zicand ca prin aceasta vor face si mai stralucitoare biruinta lor. Indata au fost trimisi soli din Iabes pentru a cere ajutor de la semintiile ce se aflau la apus de Iordan. Vestea a fost adusa la Ghibea, provocand o mare spaima. Saul, care se intorcea seara de la camp, unde arase toata ziua, a auzit jelirile zgomotoase ale poporului care-i spuneau ca trebuie sa se fi intamplat o mare nenorocire. El zise: "Ce are poporul de plange?" Cand i s-a povestit dezonoranta intamplare, s-au trezit toate puterile care dormitau in el. "Duhul lui Dumnezeu a venit peste el... A luat o pereche de boi, i-a taiat in bucati si le-a trimis prin soli in tot tinutul lui Israel, zicand: 'Oricine nu va merge dupa Saul si Samuel, isi va vedea boii taiati la fel'".

61:40 Trei sute treizeci de mii de barbati s-au adunat pe platoul Bezec sub comanda lui Saul. Indata au fost

61:41 trimisi soli la cetatea asediata, cu asigurarea ca a doua zi dimineata, chiar in ziua cand trebuia sa se supuna amonitilor, puteau sa astepte ajutor. Printr-un mars fortat in timpul noptii, Saul si ostirea lui au trecut Iordanul, ajungand la Iabes in "straja diminetii". Ca si Ghedeon, el isi imparti ostirea in trei grupe si se arunca de indata asupra amonitilor care, fara sa viseze macar primejdia, erau mai putin ca oricand de straja. In panica ce a urmat, au fost batuti deplin. "Cei ce au scapat, au fost risipiti si n-au ramas doi laolalta" dintre ei.

61:42 Rapida hotarare si vitejia lui Saul, ca si talentul strategic de care a dat dovada, conducand cu succes o ostire atat de mare, erau insusiri pe care le ceruse poporul pentru a putea sa se compare cu alte natiuni. Poporul il saluta acum ca imparat, atribuind succesul puterii omenesti si uitand in felul acesta ca, fara binecuvantarea deosebita a lui Dumnezeu, toate straduintele ar fi fost zadarnice. In entuziasmul lor, unii au facut propunerea ca sa fie omorati toti aceia care la inceput au refuzat sa recunoasca autoritatea lui Saul. Dar imparatul a intervenit zicand: "Nimeni nu va fi omorat in ziua aceasta, caci astazi Domnul a dat o izbavire lui Israel". Aici Saul a dovedit schimbarea ce avusese loc in caracterul lui. In loc de a-si atribui siesi onoarea, toata onoarea I-a dat-o lui Dumnezeu. In loc de a dovedi o dorinta de razbunare, el a manifestat un duh de indurare si de iertare. Aceasta este o dovada de netagaduit ca harul lui Dumnezeu locuieste in inima.

61:43 Acum, Samuel a propus sa aiba loc o adunare nationala la Ghilgal, pentru ca acolo sa intareasca oficial imparatia lui Saul. Asa s-a facut si "au adus jertfe de multumire inaintea lui Dumnezeu si Saul si toti oamenii lui s-au veselit foarte mult acolo".

61:44 Ghilgal fusese locul unde Israel si-a ridicat prima tabara in tara fagaduita. Aici a ridicat Iosua, prin porunca dumnezeiasca, monumentul de douasprezece pietre pentru a imortaliza trecerea prin Iordan. Aici fusese reinnoita circumciziunea. Aici au sarbatorit primul Paste dupa pacatuirea de la Cades si calatoria prin pustie. Aici incetase mana. Aici Se descoperise Conducatorul ostirii Domnului ca supremul Comandant al ostirii lui Israel. De aici se urcasera pentru a cuceri Ierihonul si cetatea Ai. Aici isi primise Acan

61:45 pedeapsa pentru pacatul sau si aici se incheiase legamantul acela cu gabaonitii, cand izraelitii au fost pedepsiti pentru neglijenta lor de a cere sfat de la Dumnezeu. Pe acest podis, legat de atatea amintiri emotionante, au stat Samuel si Saul si, cand s-au potolit strigatele care il salutau pe imparat, batranul profet a rostit cuvantarea sa de ramas bun, ca fost conducator al natiunii.

61:46 "Iata", a zis el, "v-am ascultat in tot ce mi-ati zis, si am pus un imparat peste voi. De acum, iata imparatul care va merge inaintea voastra. Cat despre mine, eu sunt batran, am albit... ; am umblat inaintea voastra din tinerete pana in ziua de azi. Iata-ma! Marturisiti impotriva mea, in fata Domnului si in fata unsului Lui: cui i-am luat boul, sau cui i-am luat magarul? Pe cine am apasat, si pe cine am napastuit? De la cine am luat mita ca sa inchid ochii asupra lui? Marturisiti, si va voi da inapoi".

61:47 Intr-un glas, poporul a raspuns: "Nu ne-ai apasat, nu ne-ai napastuit si nici n-ai primit nimic din mana nimanui".

61:48 Samuel nu cauta numai sa-si indreptateasca propriile sale fapte. El facuse chiar mai inainte cunoscute principiile de care trebuia sa fie condus atat poporul, cat si imparatul si dorea sa adauge la acestea greutatea propriului sau exemplu. Din copilarie fusese legat de lucrarea lui Dumnezeu si, in decursul indelungatei sale vieti, avusese inaintea sa o singura tinta, si anume onoarea lui Dumnezeu si prosperitatea deplina a lui Israel.

61:49 Inaintea oricarei sperante de bine pentru popor, izraelitii trebuia sa fie adusi la pocainta inaintea lui Dumnezeu. Din cauza pacatului, ei isi pierdusera credinta in Dumnezeu si in capacitatea Lui de a-Si apara lucrarea. Inainte ca ei sa poata avea adevarata pace, trebuia sa fie facuti sa vada si sa recunoasca exact pacatele de care erau vinovati. Ei spusesera ca scopul pentru care doreau un imparat era acesta: "imparatul nostru ne va judeca, va merge inaintea noastra si ne va carmui in razboaiele noastre". Samuel a povestit istoria lui Israel din ziua de cand Dumnezeu ii scosese din Egipt. Domnul, Imparatul imparatilor, fusese in fruntea lor si condusese razboaiele lor. Adesea, pacatele lor ii vandusera in mana inamicilor, dar ei inca nu se intorsesera de pe caile lor rele, cand mila lui Dumnezeu le ridicase un eliberator. "Domnul a trimis pe Ierubaal si pe Barac, pe Iefta si pe Samuel si v-a izbavit

61:50 din mana vrajmasilor vostri care va inconjurau si ati locuit in liniste". Si, cu toate acestea, cand s-a apropiat primejdia, au strigat: "Un imparat sa domneasca peste noi", dupa cum spunea profetul, "totusi Domnul, Dumnezeul vostru era imparatul vostru".

61:51 Apoi Samuel a continuat: "Acum, mai asteptati aici, ca sa vedeti minunea pe care o va face Domnul sub ochii vostri. Nu suntem la seceratul granelor? Voi striga catre Domnul, si va trimite tunete si ploaie. Sa stiti atunci si sa vedeti cat de rau ati facut inaintea Domnului, cand ati cerut un imparat pentru voi". "Samuel a strigat catre Domnul si Domnul a trimis chiar in ziua aceea tunete si ploaie". In timpul seceratului granelor, in mai si iunie, in Orient nu ploua. Cerul era fara nori, iar atmosfera era limpede si linistita. O vijelie atat de puternica in aceasta perioada din an a umplut inima tuturor de spaima. In umilinta, poporul isi recunoscu de data aceasta pacatul - exact acel pacat de care se facuse vinovat. "Roaga-te Domnului, Dumnezeului tau, pentru robii tai, ca sa nu murim; caci la toate pacatele noastre am mai adaugat si pe acela de a cere un imparat pentru noi".

61:52 Samuel nu a lasat poporul intr-o stare de deznadejde, caci aceasta ar fi zadarnicit orice incercare pentru o vietuire mai buna. Satana i-ar fi facut sa-L priveasca pe Dumnezeu ca fiind aspru si neiertator si ar fi fost expusi astfel la numeroase ispite. Dumnezeu este milos si iertator, totdeauna gata sa dovedeasca mila fata de poporul Sau, daca el asculta de glasul Lui. "Nu va temeti!" a rasunat solia lui Dumnezeu prin servul Sau: "Ati facut tot raul acesta, dar nu va abateti de la Domnul si slujiti Domnului din toata inima voastra. Nu va abateti de la El; altfel ati merge dupa lucruri de nimic, care nu aduc nici folos, nici izbavire, pentru ca sunt lucruri de nimic. Domnul nu va parasi pe poporul Lui".

61:53 Samuel n-a spus nimic despre desconsiderarea la care fusese supus; n-a rostit nici un cuvant de mustrare pentru nerecunostinta cu care Israel rasplatise lunga lui viata de lepadare de sine, ci el i-a asigurat ca inima lui simte si mai departe pentru ei: "Departe iarasi de mine sa pacatuiesc impotriva Domnului, incetand sa ma rog pentru voi! Va voi invata calea cea buna si cea dreapta. Temeti-va numai de Domnul si slujiti-I cu credinciosie din toata inima voastra; caci vedeti ce putere desfasoara El printre voi. Dar, daca veti face raul, veti pieri, voi si imparatul vostru".

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: