English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 53


53:1 Cap. 51 - Purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru cei saraci

53:2 Pentru a incuraja adunarea poporului in vederea serviciului divin si, de asemenea, pentru a se purta de grija de cei sarmani, se cerea o a doua zecime din toate veniturile. Cu privire la zecimea dintai, Domnul spusese: "Fiilor lui Levi le dau ca mostenire orice zeciuiala in Israel" (Numeri 18,21). Cu privire la a doua, El poruncise asa: "Sa mananci inaintea Domnului, Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege ca sa-Si aseze Numele acolo, zeciuiala din graul tau, din mustul tau si din untdelemnul tau si intaii nascuti din cireada si turma ta, ca sa te inveti sa te temi intotdeauna de Domnul, Dumnezeul tau" (Deut. 14,23.29; 16, 11-14). Zecimea aceasta, sau echivalentul ei in bani, trebuia sa fie adusa timp de doi ani la locul unde se afla sanctuarul. Dupa ce Ii aduceau lui Dumnezeu un dar de multumire si o anumita parte o dadeau preotului, inchinatorii trebuia sa foloseasca restul pentru o sarbatoare sfanta la care trebuia sa ia parte levitii, strainii, orfanii si vaduvele. In felul acesta erau luate masuri pentru jertfa de multumire si mesele de sarbatoare anuale, iar poporul era adus in societatea preotilor si levitilor, pentru ca sa fie invatat de acestia cele cu privire la serviciul divin si incurajat sa ia parte la el.

53:3 Totusi, la fiecare al treilea an, aceasta a doua zecime trebuia sa fie folosita acasa, pentru intretinerea levitilor si a saracilor, asa cum a spus Moise: "Ei sa manance si sa se sature in cetatile tale" (Deut. 26, 12). Aceasta zecime forma un fond cu scopuri de binefacere si ospitalitate.

53:4 Se mai luasera si alte masuri pentru saraci. In afara de recunoasterea cerintelor lui Dumnezeu, nimic nu caracteriza mai bine legile date de Moise, decat spiritul plin de darnicie, duiosie si ospitalitate ce se dovedea fata de saraci. Desi Dumnezeu fagaduise sa-l binecuvanteze foarte mult pe poporul Sau, nu era totusi in planul Lui ca saracia sa fie ceva cu totul necunoscut intre ei. El le-a aratat ca nu vor inceta sa fie saraci in tara. Totdeauna vor fi in poporul Sau persoane care vor avea nevoie

53:5 de compatimirea, bunatatea si bunavointa lui. Ca si in zilele noastre, si atunci au fost oameni loviti de nenorociri, de boala si de pierderea agoniselii lor; totusi, atata vreme cat au ascultat de indrumarile date de Dumnezeu, intre ei nu au fost cersetori si nici oameni care sa sufere din lipsa de hrana.

53:6 Legea lui Dumnezeu le dadea saracilor dreptul la o parte a produselor pamantului. Daca cineva era flamand, avea dreptul sa intre in ogorul, livada sau via aproapelui sau si sa ia din cereale sau din fructe pentru a-si potoli foamea. Pe temeiul acestor randuieli, ucenicii Domnului, cand au trecut in Sabat printre lanurile de grau, au smuls spice si au mancat.

53:7 Tot ce se putea aduna in urma recoltarii holdelor, livezilor si viilor era al saracilor. "Cand iti vei secera ogorul si vei uita un snop pe camp", spunea Moise, "sa nu te intorci sa-l iei ... Cand iti vei scutura maslinii, sa nu culegi a doua oara roadele ramase pe ramuri ... Cand iti vei culege via, sa nu culegi a doua oara ciorchinele care raman in urma ta; ele sa fie ale strainului, ale orfanului si ale vaduvei. Adu-ti aminte ca ai fost rob in tara Egiptului" (Deut. 24,19-22; Lev. 19, 9-10).

53:8 In fiecare al saptelea an se luau masuri deosebite pentru ingrijirea celor saraci. Anul sabatic, asa cum era numit, incepea dupa terminarea strangerii recoltei. In timpul semanatului care urma indata dupa aceea, poporul nu trebuia sa semene; primavara nu trebuia sa astepte vreo recolta. Din ceea ce producea pamantul de la sine puteau sa manance cat timp produsele erau proaspete, dar nu trebuia sa stranga nimic in hambare. Recolta anului acestuia trebuia sa ramana pentru indestularea strainilor, orfanilor si vaduvelor si chiar a pasarilor si animalelor campului (Ex. 23, 10-11; Lev. 25,5).

53:9 Dar, daca de obicei pamantul producea numai atat cat sa acopere nevoile poporului, din ce aveau sa traiasca in cursul anului cand nu adunau recolta? In privinta aceasta se luau masuri indestulatoare prin fagaduinta Domnului: "Eu va voi da binecuvantarea Mea in anul al saselea si pamantul va da roada pentru trei ani. Cand veti semana in anul a optulea, veti manca tot din vechile roduri, pana in al noualea, pana la noile roduri, veti manca tot din cele vechi" (Lev. 25, 21.22).

53:10 Tinerea anului sabatic trebuia sa fie atat spre binele pamantului, cat si spre binele poporului. Daca un an pamantul ramanea nelucrat, aducea apoi rod si mai bogat. Oamenii erau eliberati de munca grea a campului si chiar daca anumite ramuri de lucrare tot mai puteau fi savarsite in cursul anului acestuia, se bucurau totusi cu totii de mai mult timp liber, se oferea prilej pentru refacerea fortelor corpului si-i facea mai in stare pentru eforturile anului urmator. Aveau mai mult timp pentru meditatie si rugaciune, pentru a face cunostinta mai indeaproape cu invataturile si cerintele Domnului si pentru a da invataturi familiilor lor.

53:11 In anul sabatic, sclavii evrei trebuia sa fie eliberati, dar nu sa fie lasati sa plece cu mana goala. Porunca Domnului spunea astfel in privinta aceasta: "Si, cand ii vei da drumul ca sa se duca slobod de la tine, sa nu-i dai drumul cu mana goala; sa-i dai daruri din cireada ta, din aria ta, din teascul tau, din ce vei avea, prin binecuvantarea Domnului, Dumnezeului tau" (Deut. 15, 13.14).

53:12 Plata muncitorului trebuia sa fie platita fara intarziere: "Sa nu nedreptatesti pe simbriasul sarac si nevoias, fie ca este unul din fratii tai, fie ca este unul din strainii care locuiesc in tara ta, in cetatile tale. Sa-i dai plata pentru ziua lui inainte de apusul soarelui; caci e sarac si o doreste mult" (Deut. 24, 14.15).

53:13 Se dadeau, de asemenea, indrumari speciale cu privire la tratarea celor fugiti de la stapan: "Sa nu dai inapoi stapanului sau pe un rob care a fugit la tine dupa ce l-a parasit. Sa ramana la tine, in mijlocul tau, in locul pe care-l va alege, intr-una din cetatile tale, unde ii va placea; sa nu-l asupresti" (Deut. 23, 15.16).

53:14 Pentru cei saraci, anul al saptelea era un an de iertare a datoriilor. Era poruncit evreilor sa-i sprijineasca pe fratii lor nevoiasi in orice timp, imprumutandu-le bani fara dobanda. Era cu desavarsire oprit a lua camata de la un sarac: "Daca fratele tau saraceste si nu mai poate munci la tine, sa-l sprijinesti, fie ca strain, fie ca venetic, ca sa traiasca impreuna cu tine. Sa nu iei de la el nici dobanda, nici camata; sa te temi de Dumnezeul tau, si fratele tau sa traiasca impreuna cu tine. Sa nu-i imprumuti banii tai cu dobanda si sa nu-i imprumuti merindele tale pe camata" (Lev. 25, 35-37). Daca datoria ramanea neplatita

53:15 pana in anul iertarii, nici chiar suma initiala nu mai putea fi incasata. Poporului i se atragea atentia sa nu refuze sa dea ajutor fratilor pe motivul acesta. "Daca va fi la tine vreun sarac intre fratii tai ... sa nu-ti impietresti inima si sa nu-ti inchizi mana inaintea fratelui tau lipsit ... Vezi sa nu fii asa de rau ca sa zici in inima ta: 'Ah! se apropie anul al saptelea, anul iertarii'. Vezi sa n-ai un ochi fara mila pentru fratele tau cel lipsit si sa nu-i dai. Caci atunci el ar striga catre Domnul impotriva ta si te-ai face vinovat de un pacat... Totdeauna vor fi saraci in tara; de aceea iti dau porunca aceasta: 'Sa-ti deschizi mana fata de fratele tau, fata de sarac si fata de cel lipsit din tara ta ... Sa-ti deschizi mana si sa-l imprumuti cu ce-i trebuie, ca sa faca fata nevoilor lui" (Deut. 15, 7.9.11.8).

53:16 Nimeni nu trebuia sa se teama ca darnicia il va duce la saracie. Ascultarea de poruncile lui Dumnezeu duce in mod sigur la prosperitate. "Asa incat vei da cu imprumut multor neamuri", spunea El, "dar tu nu vei lua cu imprumut de la ele; tu vei stapani peste multe neamuri, dar ele nu vor stapani peste tine" (Deut. 15,6).

53:17 Dupa "sapte ani sabatici", de sapte ori sapte ani, venea marele an de eliberare - anul veseliei. "In ziua a zecea a lunii a saptea, sa pui sa sune cu trambita rasunatoare in toata tara voastra. Si sa sfintiti astfel anul al cincizecilea, sa vestiti slobozenia in tara pentru toti locuitorii ei; acesta sa fie pentru voi anul de veselie; fiecare din voi sa se intoarca la mosia lui si fiecare din voi sa se intoarca la familia lui." (Lev. 25, 9.10).

53:18 "In ziua a zecea a lunii a saptea, si anume in ziua impacarii", trebuia sa se sune cu trambita rasunatoare. In tot locul pe unde locuiau iudeii se auzea trambita rasunatoare, indemnandu-i pe toti copiii lui Israel sa intampine anul jubiliar. In ziua cea mare a ispasirii, se facea ispasire pentru pacatele lui Israel si poporul putea sa intampine cu veselie anul jubiliar.

53:19 Ca si in anul sabatic, pamantul nu trebuia sa fie semanat si nici recolta stransa, iar ceea ce se producea de la sine era socotit ca un venit indreptatit al saracilor. Anumite categorii de robi evrei - toti aceia care nu-si primisera libertatea in anul sabatic - erau acum eliberati. Dar ceea ce caracteriza in mod deosebit anul jubiliar era inapoierea tuturor pamanturilor catre

53:20 vechii lor stapani. Pe temeiul unei porunci speciale a lui Dumnezeu, pamantul fusese impartit prin sorti. Dupa imparteala aceasta, nimeni nu era liber sa-si vanda averea. Si nici nu trebuia sa-si vanda pamantul, in afara cazului cand saracia il obliga s-o faca; si, daca el sau oricare dintre rudele lui dorea candva sa-l rascumpere, cumparatorul nu trebuia sa ezite sa i-l vanda, iar daca nu era rascumparat, venea iarasi in stapanirea primului lui proprietar in anul jubiliar.

53:21 Domnul i-a spus lamurit lui Israel: "Pamanturile sa nu se vanda pe veci, caci tara este a Mea, iar voi sunteti la Mine ca niste straini si venetici" (Lev. 25,23). Trebuia sa se intipareasca in mintea poporului faptul ca pamantul era al lui Dumnezeu si ca ei nu-l puteau folosi decat un anumit timp; ca El era proprietarul de drept, Stapanul cel dintai, si ca voia ca saracul si nenorocitul sa fie luati in consideratie in chip deosebit. Trebuia sa fie clar pentru toata lumea ca saracii au tot atata drept la un loc in lumea lui Dumnezeu ca si cei avuti.

53:22 Asa a fost purtarea de grija pe care a dovedit-o milostivul nostru Creator, pentru a alina suferintele si pentru a aduce in viata celor lipsiti si suferinzi o raza de nadejde si de lumina.

53:23 Dumnezeu dorea sa puna stavila iubirii nesatioase dupa avere si putere. Din acumularea neincetata de averi realizata de unii si saracia si mizeria altora aveau sa iasa multe rele. Daca puterea celor bogati nu ar fi fost stavilita, ar fi ajuns in cele din urma asa de mare, incat saracul, cu toate ca inaintea lui Dumnezeu este la fel de merituos, ar fi fost privit de fratii sai mai bogati ca fiind mai prejos. Simtul acestei apasari ar fi facut, pe de alta parte, sa izbucneasca patimile si resentimentul claselor mai sarace. Ar fi domnit un simtamant de deznadejde, care ar fi demoralizat societatea si ar fi deschis poarta spre crime de tot felul. Randuielile puse de Dumnezeu aveau ca scop sa sprijineasca egalitatea sociala. Institutia anului sabatic, si indeosebi a anului jubiliar puneau din nou in randuiala, in cea mai mare masura, ceea ce se intamplase rau intre timp in viata sociala si politica a natiunii.

53:24 Randuielile acestea serveau ca o binecuvantare atat pentru bogati, cat si pentru saraci. Ele puneau stavila avaritiei si inclinatiei spre inaltarea de sine si creau un spirit nobil de bunatate, iar faptul ca intretineau in toate clasele bunatatea si increderea sustinea ordinea sociala si statornicia conducerii. Noi suntem cuprinsi in marea familie a omenirii

53:25 si ce facem pentru a le fi de folos altora si a-i ridica se inapoiaza la noi sub forma binecuvantarilor. Legea dependentei reciproce strabate toate clasele societatii. Saracii nu sunt mai dependenti de cei bogati, decat sunt bogatii dependenti de cei saraci. In timp ce una din clase cere o parte din binecuvantarile pe care Dumnezeu le daruieste celor mai instariti, ceilalti au si ei nevoie de serviciul credincios, de puterea si capacitatea creierului si muschilor, care sunt capitalul celor saraci.

53:26 Mari binecuvantari i-au fost fagaduite lui Israel, cu conditia ascultarii de poruncile Domnului. "Va voi trimite ploi la vreme", a spus El, "pamantul isi va da roadele si pomii de pe camp isi vor da rodurile. Abia veti treiera graul si veti incepe culesul viei si culesul viei va tine pana la semanatura, veti avea grau din belsug, veti manca si va veti satura si veti locui fara frica in tara voastra. Voi da pace in tara si nimeni nu va va tulbura somnul; voi face sa piara din tara fiarele salbatice ... voi umbla in mijlocul vostru; Eu voi fi Dumnezeul vostru si voi veti fi poporul Meu ... Dar daca nu Ma ascultati si nu impliniti toate aceste porunci, asa incat ... sa rupeti legamantul Meu ... samanta voastra o veti semana in zadar, caci o vor manca vrajmasii vostri. Imi voi intoarce fata impotriva voastra si veti fi batuti si veti fugi dinaintea vrajmasilor vostri; cei ce va urasc va vor subjuga si veti fugi fara sa fiti urmariti chiar" (Lev. 26, 4-17).

53:27 Sunt multi aceia care sustin cu multa insufletire ca toti oamenii sa aiba o parte egala din binecuvantarile temporare ale lui Dumnezeu. Dar nu acesta a fost planul Creatorului. Diversitatea imprejurarilor exterioare este unul din mijloacele prin care Dumnezeu pune caracterul la incercare si cauta sa-l dezvolte. Cu toate acestea, El vrea ca aceia care au bunuri pamantesti sa se considere numai administratori ai bunurilor Sale, carora li s-au incredintat mijloace care sa fie folosite spre binele celor suferinzi si nevoiasi. Domnul Hristos a spus ca ii vom avea pe saraci totdeauna cu noi si El Isi uneste interesele cu cele ale poporului Sau in suferinta. Inima Rascumparatorului nostru simte mila fata de cei mai saraci si mai nenorociti dintre copiii Sai pamantesti. El i-a asezat printre noi pentru a trezi in inima noastra dragostea pe care o simte El fata de cei suferinzi si oprimati. El ne spune ca noi suntem reprezentantii Sai pe pamant. Mila si bunatatea dovedite fata de ei sunt primite de

53:28 Domnul Hristos ca fiind dovedite fata de El. Un fapt de salbaticie si de neglijenta fata de ei este socotit ca si cum ar fi savarsit fata de El.

53:29 Cat de deosebite ar fi starile din lume din punct de vedere moral, spiritual si material, daca ar fi traita legea data de Dumnezeu pentru binele celor saraci! Egoismul si inaltarea de sine nu ar fi date pe fata, asa cum se intampla acum, ci fiecare ar arata o prietenoasa inclinatie pentru a sustine fericirea si bunastarea altora si nu s-ar mai vedea atata mizerie, cata exista acum in multe tari.

53:30 Principiile pe care le-a prescris Dumnezeu ar fi impiedicat starile nenorocite, inspaimantatoare, care au existat in toate veacurile de pe urma oprimarii exercitate de bogati asupra saracilor si de pe urma suspiciunilor si urii aratate de saraci fata de bogati. In timp ce ar putea impiedica ingramadirea de averi uriase si satisfacerea poftei fara frau de a lua, in acelasi timp ar impiedica si nestiinta si mizeria zecilor de mii a caror robie rau platita este necesara ca sa sporeasca aceste averi colosale. Ele ar aduce o rezolvare pasnica a acelor probleme care acum ameninta sa umple lumea cu anarhie si varsare de sange.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: