Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Patriarhi si profeti, 48


48:1 Cap. 46 - Binecuvantarile si blestemele

48:2 Dupa executarea sentintei impotriva lui Acan, Iosua a primit porunca de a-i pregati pentru lupta pe toti razboinicii si de a porni inca o data impotriva cetatii Ai. Puterea lui Dumnezeu a fost cu poporul Sau si curand au ajuns in stapanirea cetatii.

48:3 Operatiile militare au fost intrerupte pentru ca intregul Israel sa se consacre unui serviciu divin solemn. Poporul era nerabdator sa se stabileasca in Canaan; inca nu aveau case, nici pamant pentru familiile lor, iar pentru a le obtine trebuia sa ii izgoneasca pe canaaniti; dar lucrul acesta insemnat trebuia inca amanat, atentia lor fiind atrasa spre o datorie mult mai inalta.

48:4 Inainte de a lua in stapanire mostenirea, trebuia sa-si innoiasca legamantul de credinciosie fata de Dumnezeu. In ultimele instructiuni date de Moise, se repetase de doua ori porunca de a aduna semintiile la Sihem, pe muntii Ebal si Garizim, pentru a recunoaste cu solemnitate Legea lui Dumnezeu. Ca urmare a acestei porunci au parasit tabara de la Ghilgal nu numai barbatii, ci si "femeile, copiii si strainii care mergeau in mijlocul lor" (Iosua 8,30-35) si au trecut prin tara vrajmasilor lor, prin valea Sihem, aproape de centrul tarii. Cu toate ca erau inconjurati de inamici inca neizgoniti, se aflau totusi in siguranta sub adapostul lui Dumnezeu, atat timp cat Ii erau credinciosi. Ca si pe timpul lui Iacov, "groaza lui Dumnezeu s-a raspandit peste cetatile care ii inconjurau" (Gen.35,5) si evreii au ramas nevatamati.

48:5 Locul prevazut pentru acest serviciu divin solemn era sfintit prin legaturile cu viata parintilor lor. Aici Ii inaltase Avraam lui Iehova cel dintai altar in tara Canaan. Aici isi intinsesera Avraam si Iacov corturile. Aici cumparase Iacov ogorul in care semintiile urmau sa ingroape trupul mort al lui Iosif. Tot aici era fantana pe care Iacov

48:6 o sapase si stejarul sub care ingropase idolii familiei lui.

48:7 Locul ales era unul dintre cele mai frumoase din intreaga Palestina si era vrednic de a fi locul unde sa se desfasoare aceasta insemnata si impunatoare scena. Intre muntii sterpi se intindea ademenitoare valea placuta cu campiile ei verzi impodobite cu flori salbatice si, din loc in loc, cu livezi de maslini, udate de apele izvoarelor vii. Ebal si Garizim, pe cele doua laturi ale vaii, se apropiau unul de altul, iar partea de jos a lor parea sa creeze un amvon natural, asa incat fiecare cuvant rostit pe unul din ei era auzit lamurit pe celalalt, in timp ce colinele muntilor ce se trag inapoi ofera loc pentru o adunare numeroasa.

48:8 Potrivit cu instructiunile date de Moise, s-a zidit pe muntele Ebal un mare monument din pietre. Pe aceste pietre, acoperite mai intai cu un strat de tencuiala, s-a scris legea - nu numai Cele Zece Porunci vestite pe muntele Sinai si sapate pe cele doua table de piatra, ci si legile date lui Moise si scrise de el intr-o carte. Langa acest monument a fost ridicat un altar din pietre necioplite, pe care s-au adus Domnului jertfe. Faptul ca altarul a fost asezat pe muntele Ebal, munte pe care trebuia sa fie rostit blestemul, era plin de insemnatate si arata ca Israel, pentru ca se abatuse de la Legea lui Dumnezeu, isi atrasese mania Lui indreptatita si ar fi fost lovit de acest blestem fara intarziere daca nu ar fi fost ispasirea Domnului Hristos, reprezentata prin altarul jertfelor.

48:9 Sase semintii - toate descendente din Lea si Rahela - au fost asezate de muntele Garizim; iar cele descendente din roabe, impreuna cu Ruben si Zabulon, s-au randuit pe muntele Ebal, preotii impreuna cu chivotul Legii ramanand in valea de la mijloc. Printr-un semnal de trambita s-a vestit tacerea si apoi Iosua, in linistea aceea profunda si in prezenta acelei mari adunari, stand langa chivotul sfant, a citit binecuvantarile care aveau sa vina de pe urma ascultarii de Legea lui Dumnezeu. Toate semintiile de pe Garizim au raspuns cu amin. Apoi a citit blestemele si semintiile de pe Ebal au rostit si ele aprobarea lor, mii si mii de glasuri unindu-se ca glasul unui singur om, intr-un raspuns solemn. A urmat apoi citirea Legii lui Dumnezeu si a randuielilor si drepturilor date lor prin Moise.

48:10 Israel primise Legea de pe Sinai direct din gura lui Dumnezeu, iar preceptele ei sfinte, scrise cu insusi degetul Lui, mai erau

48:11 inca pastrate in chivotul Legii. Acum, au mai fost scrise o data si toti puteau sa le citeasca. Toti aveau privilegiul sa vada personal conditiile legamantului, pe temeiul caruia puteau sa ramana in stapanirea tarii Canaanului. Toti trebuia sa arate ca-si insuseau conditiile legamantului si sa-si dea asentimentul fata de bine-cuvantarile si blestemele care rezultau de pe urma tinerii sau lepadarii acestora. Legea nu numai ca a fost scrisa pe pietrele monumentului ridicat, dar a fost citita personal de Iosua, in auzul intregului Israel. Numai cu putine saptamani inainte, Moise daduse poporului, sub forma de cuvantari, intreaga carte a Deuteronomului, dar Iosua le-a citit acum Legea din nou.

48:12 Citirea Legii a fost ascultata nu numai de barbatii din Israel, dar si de "femei si copii", deoarece avea mare insemnatate ca si ei sa-si cunoasca datoria. Cu privire la legile Lui, Dumnezeu ii poruncise lui Israel urmatoarele: "Puneti-va dar in inima si in suflet aceste cuvinte pe care vi le spun. Sa le legati ca un semn de aducere aminte pe mainile voastre si sa fie ca niste fruntarii intre ochii vostri. Sa inveti pe copiii vostri in ele si sa le vorbiti despre ele... Si atunci zilele voastre si zilele copiilor vostri, in tara pe care Domnul a jurat parintilor vostri ca le-o va da, vor fi tot atat de multe cat vor fi zilele cerurilor deasupra pamantului" (Deut.11,18-21).

48:13 In fiecare al saptelea an, intreaga Lege trebuia sa fie citita in adunarea intregului Israel, dupa cum poruncise Moise: "La fiecare sapte ani, pe vremea anului iertarii, la sarbatoarea corturilor, cand tot Israelul va veni sa se infatiseze inaintea Domnului, Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege El, sa citesti legea aceasta inaintea intregului Israel, in auzul lor. Sa strangi poporul, femeile, copiii si strainul care va fi in cetatile tale, ca sa auda si sa invete sa se teama de Domnul, Dumnezeul vostru, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele legii acesteia. Pentru ca si copiii lor, care n-o vor cunoaste, s-o auda si sa invete sa se teama de Domnul, Dumnezeul vostru in tot timpul cat veti trai in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul" (Deut.31,10-13).

48:14 Satana lucreaza fara ragaz si cauta sa schimbe cele rostite de Dumnezeu, sa orbeasca mintea si sa intunece intelegerea si, in felul acesta, sa-i duca pe oameni la pacat. Din cauza aceasta cauta Domnul sa le spuna asa de amanuntit si sa lamureasca lucrurile atat de bine, incat sa nu fie nevoie ca cineva sa porneasca pe cai gresite. Dumnezeu cauta fara incetare sa-i atraga pe oameni cu totul sub protectia Sa, pentru ca Satana sa nu poata exercita asupra lor puterea lui inselatoare si ingrozitoare. Domnul S-a coborat pentru a vorbi cu insusi glasul

48:15 Sau, pentru a scrie cu insusi degetul Sau oracolele vii. Cuvintele acestea sfinte, toate pline de viata si adevar maret, le-au fost date oamenilor ca o calauza desavarsita. Intrucat Satana este hotarat sa indeparteze atentia oamenilor de la ele si sa abata pe alte cai iubirea fata de fagaduintele Domnului si cerintele Lui, e nevoie de o sarguinta si mai mare pentru a le inradacina in minte si a le intipari in inima. O mai mare atentie sa fie manifestata de aceia care instruiesc poporul in cele religioase, ca sa-i invete pe oameni faptele si invataturile istoriei biblice, cum si avertismentele si poruncile Domnului. Acestea sa fie prezentate intr-o vorbire simpla si adaptata chiar la puterea de pricepere a copiilor. Sa fie o parte din obligatiile pastorilor si ale parintilor, de a cauta ca tineretul sa fie invatat in cele ale Sfintelor Scripturi.

48:16 Parintii pot si trebuie sa-i cointereseze pe copiii lor in diferitele cunostinte ce se afla pe paginile Sfintelor Scripturi. Dar daca vor sa-i castige pe fiii si fiicele lor pentru Cuvantul lui Dumnezeu, trebuie sa aiba ei insisi interes pentru el. Ei trebuie sa fie buni cunoscatori ai invataturilor lui si sa le vorbeasca despre ele asa cum a poruncit Dumnezeu lui Israel: "cand vei fi acasa, cand vei merge in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula" (Deut.11,19). Aceia care doresc ca fiii si fiicele lor sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa-L cinsteasca trebuie sa vorbeasca despre bunatatea Lui, despre slava si puterea Lui, asa cum sunt descoperite in Cuvantul Lui si in lucrarile creatiunii.

48:17 Fiecare capitol, fiecare verset din Biblie este o comunicare facuta de Dumnezeu oamenilor. Trebuie sa ne legam prescriptiile ei ca semn la maini si ca fruntarii intre ochi. Daca prescriptiile acestea ar fi studiate si indeplinite, poporul lui Dumnezeu, ca si izraelitii pe vremuri, ar fi calauzit ziua de stalpul de nor, iar noaptea de stalpul de foc.