English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 35


35:1 Cap. 33 - De la Sinai la Cades

35:2 Construirea tabernacolului n-a inceput decat dupa un timp oarecare de la sosirea poporului Israel la Sinai, iar cortul cel sfant a fost inaltat pentru intaia oara la inceputul celui de-al doilea an al exodului. A urmat consacrarea preotilor, sarbatorirea Pastelor, numaratoarea poporului si completarea diferitelor aranjamente esentiale pentru sistemul religios si civil, astfel incat aproape un an a fost petrecut in tabara de la Sinai. Aici, inchinarea a luat o forma mai clara, se dadusera legi pentru guvernarea natiunii si o organizare mai eficienta, care au influentat pregatirea lor pentru intrarea in tara Canaanului.

35:3 Carmuirea lui Israel era caracterizata prin cea mai desavarsita organizare, minunata atat pentru ca era completa, cat si pentru simplitatea ei. Ordinea manifestata atat de izbitor in perfectiunea aranjamentului tuturor lucrurilor create de Dumnezeu se manifesta si in sistemul organizarii ebraice. Dumnezeu era centrul autoritatii si guvernarii, Imparatul lui Israel. Moise era conducatorul vizibil, numit de Dumnezeu pentru aplicarea legilor in numele Sau. Dintre batranii semintiilor s-a ales mai tarziu un sfat de saptezeci, ca sa-l ajute pe Moise in problemele generale ale natiunii. Apoi, veneau preotii, care Il intrebau pe Domnul in sanctuar. Mai marii sau printii conduceau semintiile. Sub acestia erau "capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece"; si, in cele din urma, dregatorii care puteau fi folositi in diferite slujbe. (Deut.1,15).

35:4 Tabara ebraica era organizata intr-o ordine desavarsita. Ea era impartita in trei mari parti, fiecare avand locul sau stabilit. In mijloc era asezat cortul intalnirii (tabernacolul), resedinta Imparatului nevazut. In jurul acestuia erau asezati

35:5 preotii si levitii. Dincolo de ei erau asezate toate celelalte semintii.

35:6 Levitilor le era incredintata grija pentru sfantul locas si tot ce apartinea de el, atat in tabara, cat si in timpul calatoriei. Cand tabara se punea in miscare, ei trebuia sa stranga cortul sfant; cand se ajungea la un loc de popas, ei trebuia sa-l intinda. Nici unei alte persoane din vreo alta semintie nu ii era ingaduit sa se apropie, sub pedeapsa cu moartea. Levitii erau impartiti in trei grupe, descendenti ai celor trei fii ai lui Levi, si fiecaruia ii erau randuite un loc si o lucrare deosebita. In fata cortului intalnirii si foarte aproape de el se aflau corturile lui Moise si Aaron. Spre sud erau chehatitii, a caror datorie era sa aiba grija de chivot si de celalalt mobilier; spre nord se aflau meraritii, care aveau grija de stalpi, picioare, scanduri etc.; iar inapoi erau ghersonitii, in grija carora se aflau covoarele si panzele.

35:7 Locul fiecarei semintii era de asemenea stabilit. Fiecare trebuia sa mearga si sa tabarasca langa steagul sau, dupa cum poruncise Domnul: "Copiii lui Israel au sa tabarasca fiecare langa steagul lui, sub semnele casei parintilor lui; sa tabarasca in fata si imprejurul cortului intalnirii." "Pe drum, vor tine sirul in care au tabarat fiecare la randul lui, dupa steagul lui" (Numeri 2,2.17). Multimii pestrite, care insotea poporul Israel, nu i se ingaduia sa locuiasca in acelasi loc cu acesta, ci trebuia sa locuiasca afara din tabara; iar urmasii lor trebuia sa fie exclusi din adunare pana la a treia generatie (Deut.23,7-8).

35:8 O curatenie desavarsita si o ordine stricta trebuia sa fie in toata tabara si in imprejurimile ei. Erau impuse randuieli sanitare categorice. Orice persoana necurata din vreun motiv oarecare nu avea voie sa intre in tabara. Aceste masuri erau absolut trebuincioase pentru pastrarea sanatatii in mijlocul multimii; era de asemenea necesar sa fie mentinute o ordine si o curatenie desavarsite, pentru ca Israel sa se poata bucura de prezenta unui Dumnezeu sfant. De aceea, El a spus: "Domnul, Dumnezeul tau, merge in mijlocul taberei tale, ca sa te ocroteasca si sa-ti dea in mana pe vrajmasii tai dinaintea ta; tabara ta va trebui deci sa fie sfanta" (Deut. 23,7-8.14).

35:9 In toate calatoriile lui Israel, "chivotul legamantului Domnului a pornit inaintea lor" ca sa le caute un loc

35:10 de odihna" (Num. 10,33). Purtat de fiii lui Chehat, chivotul sfant, cuprinzand Legea cea sfanta a lui Dumnezeu, deschidea drumul. Inaintea lui mergeau Moise si Aaron; iar preotii, purtand trambite de argint, erau langa ei. Preotii acestia primeau de la Moise indrumari, pe care le comunicau poporului prin sunet de trambite. Era datoria conducatorilor fiecarei grupe de a da directive lamurite cu privire la miscarile ce trebuia facute, dupa indicatiile date de trambite. Oricine neglija sa dea ascultare indrumarilor date era pedepsit cu moartea.

35:11 Dumnezeu este un Dumnezeu al ordinii. Tot ce este in legatura cu cerul este intr-o perfecta ordine; miscarea ostilor ingeresti este caracterizata de supunere si o desavarsita disciplina. Succesul poate fi obtinut numai prin ordine si o lucrare armonioasa. Dumnezeu cere ordine si sistem in lucrarea Sa de astazi, tot asa cum a cerut si in zilele poporului Israel. Toti aceia care lucreaza pentru El trebuie sa lucreze in mod inteligent, nu in chip nepasator si la voia intamplarii. El vrea ca lucrarea Lui sa fie facuta cu credinta si exactitate, pentru ca sa-Si poata pune sigiliul aprobarii Sale asupra ei.

35:12 Dumnezeu personal i-a condus pe izraeliti in toate calatoriile lor. Locul unde trebuia asezata tabara era aratat prin pogorarea stalpului de nor; si, atata timp cat trebuia sa ramana in tabara, stalpul de nor ramanea deasupra tabernacolului. Cand trebuia sa-si continue calatoria, acesta se ridica deasupra cortului cel sfant. O solemna invocatie se rostea atat la oprire, cat si la plecare. "Cand pornea chivotul, Moise spunea: 'Scoala-Te, Doamne, ca sa se imprastie vrajmasii Tai si sa fuga dinaintea Fetei Tale cei ce Te urasc'. Iar cand il asezau zicea: 'Intoarce-Te, Doamne, la zecile de mii ale miilor lui Israel'" (Num.10,35-36).

35:13 Intre Sinai si Cades, care este la hotarul Canaanului, se intinde un drum de numai unsprezece zile de calatorie; si, cu perspectiva unei imediate intrari in tara cea buna, ostile lui Israel si-au reluat calatoria, atunci cand norul a dat, in cele din urma, semnalul de plecare mai departe. Dumnezeu facuse minuni, scotandu-i afara din Egipt, si la ce binecuvantari se puteau astepta acum, cand facusera un legamant oficial, ca sa-L primeasca pe El ca Suveran al lor, dupa ce fusesera recunoscuti ca popor ales al Celui Prea Inalt!

35:14 Si totusi, multi plecau fara placere din locul unde avusesera tabara atata vreme. Ajunsesera sa priveasca la el ca la caminul lor. La adapostul acelor ziduri de granit,

35:15 Dumnezeu Isi stransese poporul, deosebit de toate celelalte natiuni, pentru a-i repeta Legea Lui cea sfanta. Le placea sa priveasca la muntele cel sfant, pe ale carui varfuri prapastioase si pe ale carui culmi pustii slava divina se manifestase de atatea ori. Scena era asa de strans legata de prezenta lui Dumnezeu si a sfintilor ingeri, incat li se parea ca este prea sfanta spre a fi parasita cu nepasare si, cu atat mai mult, cu voie buna.

35:16 Cu toate acestea, la semnalul dat de trambite, intreaga tabara s-a pus in miscare, cu tabernacolul purtat la mijloc, si fiecare semintie in locul ce-i era randuit, fiecare sub steagul ei. Toti ochii erau indreptati cu nerabdare sa vada in ce directie ii va conduce norul. Cum el se misca spre rasarit, unde se ingramadeau numai mase de munti adunati laolalta, negri si pustii, un simtamant de tristete si indoiala se ridica in inimile multora. Pe masura ce inaintau, drumul se facea mai greu. Drumul lor trecea prin stramtori pietroase si prin pustiuri sterpe. De jur imprejurul lor era o pustietate mare si intinsa - "un pamant uscat si plin de gropi", "un pamant unde domneste seceta si umbra mortii", "un pamant pe unde nimeni nu trece si unde nu locuieste nici un om" (Ier.2,6). Trecatorile stancoase erau pline, pretutindeni, de barbati, femei si copii, de animale si care, de siruri lungi de turme si cirezi. Inaintarea lor nu putea fi decat inceata si obositoare; iar multimea, dupa indelungata ei ramanere in tabara, nu era pregatita sa infrunte primejdiile si neplacerile drumului.

35:17 Dupa trei zile de calatorie, se auzeau deja murmurari pe fata. Acestea au pornit de la multimea pestrita, dintre care multi nu erau pe deplin uniti cu Israel si cautau intruna pricina de cearta. Nemultumitilor nu le placea directia in care mergeau si cautau mereu greseli in felul in care Moise ii conducea, cu toate ca stiau bine ca el, ca si ei, urma norul calauzitor. Fiind molipsitoare, nemultumirea s-a intins repede in toata tabara.

35:18 Din nou au inceput sa ceara sa manance carne. Desi erau alimentati din belsug cu mana, nu erau multumiti. In timpul robiei in Egipt, izraelitii fusesera constransi sa consume hrana cea mai simpla cu putinta; dar pofta mare de mancare, datorita lipsurilor si muncii istovitoare, o facea sa fie gustoasa. Totusi, multi egipteni, care acum se aflau in mijlocul lor, fusesera obisnuiti cu o dieta bogata; si acestia erau

35:19 primii care se plangeau. Cand s-a dat mana, chiar inainte ca poporul Israel sa ajunga la Sinai, Domnul le daduse carne, ca raspuns la plangerile lor, dar le daduse numai pentru o zi.

35:20 Dumnezeu ar fi putut sa le dea carne tot asa de usor cum le dadea si mana, dar asupra lor se pusese o restrictie, si aceasta pentru binele lor. Scopul lui Dumnezeu a fost acela de a le da hrana cea mai corespunzatoare pentru nevoile lor, in locul unei diete excitante cu care multi se deprinsesera in Egipt. Apetitul pervertit trebuia sa fie adus intr-o stare mai sanatoasa, pentru ca sa se poata bucura de hrana data omului la inceput, roadele pamatului, pe care Dumnezeu le-a dat lui Adam si Evei in Eden. Pentru acest motiv, poporul Israel a fost lipsit, intr-o mare masura, de hrana animala.

35:21 Satana i-a ispitit sa socoteasca aceasta restrictie ca fiind nedreapta si cruda. El i-a facut sa pofteasca dupa lucruri nepermise, deoarece a vazut ca lasarea in voia unui apetit fara frau duce la senzualitate si, in felul acesta, poporul putea fi mult mai usor adus sub controlul sau. Autorul bolii si al mizeriei ii va asalta pe oameni acolo unde va putea avea cel mai mare succes. De cand a ispitit-o pe Eva sa manance din fructul oprit, prin ispite adresate apetitului, el i-a dus, intr-o mare masura, pe oameni la pacat. Prin aceleasi mijloace, l-a facut pe Israel sa murmure impotriva lui Dumnezeu. Necumpatarea in mancare si bautura, conducand asa cum se vede la satisfacerea pasiunilor josnice, pregateste calea pentru ca oamenii sa nesocoteasca toate obligatiile morale. Cand au fost asaltati de ispita, ei au avut o slaba putere ca sa i se impotriveasca.

35:22 Dumnezeu i-a scos pe izraeliti din Egipt ca sa-i poata aseza in tara Canaanului ca pe un popor curat, sfant si fericit. Pentru ca sa poata realiza acest plan, El i-a supus la o serie de randuieli si la disciplina, atat pentru binele lor, cat si pentru binele urmasilor lor. Daca ar fi fost dispusi sa-si infranga apetitul, in ascultare de inteleptele Lui oprelisti, slabiciunea si boala ar fi fost necunoscute printre ei. Urmasii lor ar fi avut atat putere fizica, cat si intelectuala. Ei ar fi avut o clara cunoastere a adevarului si a datoriei, o ascutita putere de a face deosebire intre bine si rau si o judecata sanatoasa. Dar lipsa de bunavointa de a se supune restrictiilor si cerintelor lui Dumnezeu i-a impiedicat, intr-o mare masura, sa ajunga la treapta cea inalta pe care El dorea ca ei s-o atinga si sa primeasca binecuvantarile pe care era gata sa le reverse asupra lor.

35:23 Psalmistul spune: "Au ispitit pe Dumnezeu in inima lor, cerand mancare dupa poftele lor. Au vorbit impotriva lui Dumnezeu si au zis: 'Oare va putea Dumnezeu sa puna o masa in pustie? Iata ca El a lovit stanca, de au curs ape si s-au varsat siroaie. Dar va putea El sa dea si paine sau sa faca rost de carne poporului Sau?' Domnul a auzit si S-a maniat" (Ps.78,18-21). Cartirile si strigatele fusesera dese in timpul calatoriei lor de la Marea Rosie la Sinai, dar, din mila fata de nestiinta si orbirea lor, Dumnezeu nu a adus atunci judecatile Sale asupra lor pentru acest pacat. Dar, de la data aceea, El li Se descoperise la Horeb. Ei primisera multa lumina, intrucat fusesera martori oculari ai maretiei, puterii si indurarii lui Dumnezeu; iar necredinta si nemultumirea faceau ca vinovatia lor sa fie mult mai mare. Mai mult, ei se legasera sa-L primeasca pe Domnul ca Imparat al lor si sa se supuna autoritatii Lui. Cartirea lor era acum adevarata rebeliune si, ca atare, trebuia sa fie pedepsita prompt si in mod vadit, daca trebuia ca Israel sa fie scapat de anarhie si ruina: "S-a aprins intre ei focul Domnului si a mistuit o parte din marginea taberei" (Num.11,1). Cei mai vinovati dintre nemultumiti au fost ucisi de fulgerele pornite din nor.

35:24 Plin de groaza, poporul a strigat catre Moise sa se roage Domnului pentru ei. El a facut lucrul acesta si focul s-a stins. In amintirea acestei judecati divine, el a dat locului numele de Tabeera, "ardere".

35:25 Dar raul a ajuns in curand mai mare ca inainte. In loc sa-i faca pe supravietuitori umiliti si pocaiti, pedeapsa aceasta teribila parea ca n-a facut altceva decat sa sporeasca si mai mult cartirile lor. Pretutindeni, poporul se aduna la intrarea corturilor, plangand si vaitandu-se. "Adunaturii de oameni, care se aflau in mijlocul lui Israel, i-a venit pofta, ba chiar si copiii lui Israel au inceput sa planga si sa zica: 'Cine ne va da carne sa mancam? Ne aducem aminte de pestii pe care ii mancam in Egipt si care nu ne costau nimic, de castraveti, de pepeni, de praji, de ceapa si usturoi. Acum, ni s-a uscat sufletul; nu mai este nimic! Ochii nostri nu vad decat mana aceasta'". In felul acesta, ei isi manifestau nemultumirea fata de hrana ce le era data de Creatorul lor. Totusi ei aveau dovezi neintrerupte ca ea era corespunzatoare nevoilor lor, caci, cu toate greutatile pe care le indurau, nu era nici un suferind in toate semintiile lui Israel.

35:26 Inima lui Moise s-a intristat. El mijlocise ca Israel sa nu fie nimicit, chiar daca urmasii sai ar fi putut astfel ajunge o mare natiune. In iubirea sa pentru ei, el se rugase ca mai bine sa fie sters

35:27 numele sau din cartea vietii "decat sa fie lasati sa piara". Pentru ei riscase totul, si acum acesta era raspunsul. Toate necazurile lor, chiar si suferintele lor imaginare, le puneau pe seama lui; iar cartirile lor ticaloase ii faceau indoit de grea povara grijii si a raspunderii, sub care se clatina. In necazul sau, era ispitit sa nu mai aiba incredere nici in Dumnezeu. Rugaciunea lui era aproape o plangere: "Pentru ce mahnesti Tu pe robul Tau si pentru ce n-am capatat eu trecere inaintea Ta, de ai pus peste mine sarcina acestui popor intreg? De unde sa iau carne, ca sa dau la tot poporul acesta? Caci ei plang la mine zicand: 'Da-ne carne sa mancam!' Eu singur nu pot sa port pe tot poporul acesta, caci este prea greu pentru mine."

35:28 Domnul ii asculta rugaciunea si-i spuse sa cheme saptezeci de barbati dintre batranii lui Israel - oameni nu numai inaintati in varsta, ci si cu demnitate, cu judecata sanatoasa si experienta. "Adu-i la cortul intalnirii", zise El, "si sa se infatiseze acolo impreuna cu tine. Eu Ma voi pogori si-ti voi vorbi acolo; voi lua din duhul care este peste tine si-l voi pune peste ei ca sa poarte impreuna cu tine sarcina poporului si sa n-o porti tu singur."

35:29 Domnul ii ingadui lui Moise sa-i aleaga pe cei mai credinciosi si mai capabili barbati ca sa imparta raspunderea cu el. Influenta lor urma sa dea ajutor ca sa tina in frau violenta poporului si sa stinga rascoala; si totusi, din promovarea lor in loc de frunte aveau sa rezulte, in cele din urma, serioase rele. Ei n-ar fi fost niciodata alesi daca Moise ar fi dovedit o credinta corespunzatoare in semnele primite cu privire la puterea si bunatatea lui Dumnezeu. Dar el a amplificat prea mult poverile si lucrarea, aproape pierzand din vedere faptul ca nu era decat instrumentul prin care Dumnezeu lucrase. El nu era indreptatit nici in cea mai mica masura sa-si ingaduie un spirit de cartire, care era blestemul lui Israel. Daca s-ar fi sprijinit in totul pe Dumnezeu, Domnul l-ar fi calauzit fara incetare si i-ar fi dat putere pentru orice situatie.

35:30 Moise a fost indrumat sa pregateasca poporul pentru ceea ce Dumnezeu avea de gand sa faca pentru ei: "Sfintiti-va pentru maine si aveti sa mancati carne, fiindca ati plans in auzul Domnului si ati zis: 'Cine ne va da carne sa mancam? Caci noi o duceam bine in Egipt.' Domnul va va da carne si veti manca.

35:31 Aveti sa mancati carne nu o zi, nici doua zile, nici cinci zile, nici zece zile, nici douazeci de zile, ci o luna intreaga, pana va va iesi pe nari si va veti scarbi de ea, pentru ca n-ati ascultat de Domnul care este in mijlocul vostru si pentru ca ati plans inaintea Lui zicand: 'Pentru ce am iesit noi oare din Egipt?'"

35:32 "Sase sute de mii de oameni care merg pe jos alcatuiesc poporul in mijlocul caruia sunt si eu", spuse Moise, "si Tu zici: 'Le voi da carne si vor manca o luna intreaga'. Putem taia oare atatea oi si atatia boi, ca sa le ajunga? Sau nu cumva avem sa prindem toti pestii marii, ca sa le ajunga?" El a fost mustrat pentru lipsa de incredere: "Nu cumva s-a scurtat mana Domnului? Vei vedea acum daca ceea ce ti-am spus se va intampla sau nu". Moise a repetat adunarii cuvintele Domnului si a facut cunoscuta numirea celor saptezeci de batrani. Cuvantul de insarcinare, pe care marele conducator l-a adresat acestor barbati alesi, poate servi foarte bine ca model de integritate judecatorilor si legiuitorilor vremurilor moderne: "Sa ascultati pe fratii vostri si sa judecati dupa dreptate neintelegerile fiecaruia cu fratele lui sau cu strainul. Sa nu cautati la fata oamenilor in judecatile voastre; sa ascultati pe cel mic ca si pe cel mare; sa nu va temeti de nimeni, caci Dumnezeu e Cel care face dreptate" (Deut.1,16-17).

35:33 Moise ii chema apoi pe cei saptezeci la cortul intalnirii: "Domnul S-a pogorat in nor si a vorbit lui Moise; a luat din duhul care era peste el si l-a pus peste cei saptezeci de batrani. Si indata ce duhul s-a asezat peste ei, au inceput sa prooroceasca". Asemenea apostolilor in Ziua Cincizecimii, ei au fost inzestrati cu putere de sus. I-a placut Domnului sa-i pregateasca astfel pentru lucrarea lor si sa-i inalte in cinste inaintea intregii adunari, pentru ca sa se aiba incredere in ei ca barbati alesi de Dumnezeu pentru a se uni cu Moise in carmuirea poporului Israel.

35:34 Din nou s-a dovedit spiritul ales si lipsit de iubire de sine al marelui conducator. Doi dintre cei saptezeci, socotindu-se in umilinta ca nefiind vrednici pentru o pozitie atat de plina de raspundere, nu li s-au alaturat fratilor lor, la cortul intalnirii; dar Duhul lui Dumnezeu a venit asupra lor acolo unde se aflau si au inceput si ei sa exercite darul proorociei. Facandu-i-se cunoscut lucrul acesta, Iosua dorea sa opreasca o asemenea abatere, de teama ca nu cumva sa duca la dezbinare. Gelos pentru onoarea

35:35 stapanului sau, el spuse: "Domnule Moise, opreste-i". Raspunsul a fost: "Esti gelos pentru mine? Sa dea Dumnezeu ca tot poporul Domnului sa fie alcatuit din prooroci si Domnul sa-Si puna Duhul Lui peste ei".

35:36 Un vant puternic batand dinspre mare a adus mari stoluri de prepelite, "cale cam de o zi intr-o parte, si cale cam de o zi in cealalta parte, in jurul taberei. Aveau inaltimea cam de doi coti de la fata pamantului" (Num.11,31). Toata ziua si toata noaptea aceea, ca si ziua urmatoare, poporul a muncit pentru a strange hrana ce i-a fost data printr-o minune. Au fost stranse cantitati imense. "Cel ce stransese cel mai putin avea zece omeri". Tot ceea ce nu s-a putut folosi indata a fost pastrat prin uscare la soare, astfel incat provizia, asa cum a fost fagaduit, era indestulatoare pentru o luna intreaga.

35:37 Dumnezeu le-a dat izraelitilor ceea ce nu era spre cel mai mare bine al lor, si aceasta pentru ca au staruit in dorinta de a avea; ei nu fusesera multumiti cu ceea ce le-ar fi fost cu adevarat de folos. Dorintele lor razvratite au fost implinite, dar au fost lasati sa sufere urmarile. Au mancat cu lacomie si necumpatarea lor a fost grabnic pedepsita. "Domnul a lovit poporul cu o urgie foarte mare". Un mare numar a pierit din cauza unor fierbinteli mari, in timp ce aceia care erau cei mai vinovati dintre ei, au fost loviti de indata ce au gustat din hrana pe care o poftisera.

35:38 La Haterot, popasul urmator dupa ce au parasit Tabeera, pe Moise il astepta o incercare si mai amara. Aaron si Maria au avut o pozitie de mare cinste si conducere in poporul Israel. Amandoi erau inzestrati cu darul profetic si prin porunca divina amandoi au fost asociati cu Moise la eliberarea evreilor. "Am trimis inaintea ta pe Moise, Aaron si Maria" (Mica 6,4), suna cuvintele Domnului prin proorocul Mica. Forta caracterului Mariei s-a manifestat de timpuriu, atunci cand - copil fiind - veghea langa Nil cosuletul in care era ascuns pruncul Moise. Stapanirea de sine si tactul ei au fost folosite de Dumnezeu pentru a salva viata eliberatorului poporului Sau. Bogat inzestrata cu darul poeziei si al muzicii, Maria a luat conducerea femeilor israelite in cantec si joc pe tarmul Marii Rosii. In inima poporului si in cinste inaintea Cerului, ea venea indata dupa Moise si Aaron. Dar acelasi rau care a adus la inceput discordie in cer a aparut si in inima acestei femei din Israel si ea n-a ramas fara un simpatizant in nemultumirea ei.

35:39 La numirea celor saptezeci de batrani, Maria si Aaron

35:40 n-au fost consultati si gelozia lor impotriva lui Moise a inceput sa se dea pe fata. In timpul vizitei lui Ietro, in timp ce izraelitii erau in drum spre Sinai, faptul ca Moise a primit de indata sfatul socrului sau a trezit in Aaron si Maria teama ca influenta acestuia asupra marelui conducator sa nu o intreaca pe a lor. In organizarea sfatului batranilor, ei au avut simtamantul ca pozitia si autoritatea lor au fost ignorate. Maria si Aaron n-au cunoscut niciodata povara grijii si a raspunderii care apasa asupra lui Moise; si, cu toate acestea, pentru ca fusesera alesi sa-l ajute, ei se socoteau ca avand parte egala cu el la povara conducerii si considerau numirea noilor ajutoare ca nefiind necesara.

35:41 Moise isi dadea seama ca nimeni altul de importanta marii lucrari ce-i fusese incredintate. El isi dadea seama de propria sa slabiciune si de aceea si-a facut din Dumnezeu sfetnicul sau. Aaron se pretuia pe sine mult mai mult si se incredea mai putin in Dumnezeu. Cand i s-au incredintat raspunderi, a facut greseli, dand dovada de slabiciune de caracter prin josnica lui ingaduinta in problema inchinarii idolatre de la Sinai. Dar Maria si Aaron, orbiti de gelozie si ambitie, au pierdut din vedere acest lucru. Aaron a fost foarte mult onorat de Dumnezeu prin faptul ca familia lui fusese randuita sa indeplineasca lucrarea sfanta a preotiei; dar pana si faptul acesta hranea dorinta dupa inaltare de sine. "Ei au zis: 'Oare numai prin Moise vorbeste Domnul? Nu vorbeste oare si prin noi?'" (Num.12,2). Socotindu-se ca sunt la fel de favorizati de Dumnezeu, considerau ca au dreptul la aceeasi pozitie si autoritate.

35:42 Lasandu-se cuprinsa de spiritul de nemultumire, Maria a gasit motiv de plangere in evenimente pe care Dumnezeu le condusese in mod deosebit. Casatoria lui Moise ii displacuse. Faptul ca alesese o femeie dintr-o alta natiune, in loc sa-si ia o sotie din mijlocul evreilor, a fost o ofensa pentru familie si pentru mandria sa nationala. Sefora era tratata cu un dispret nu atat de bine ascuns. Cu toate ca era numita "femeia etiopiana" (Num.12,1), sotia lui Moise era madianita si deci descendenta a lui Avraam. La infatisare, ea se deosebea de evrei, deoarece culoarea pielii ei era ceva mai inchisa. Cu toate ca nu era israelita, Sefora era o adoratoare a adevaratului Dumnezeu. Ea avea o fire timida si retrasa, blanda si duioasa, suferind mult la vederea durerii altora; pentru acest motiv, cand era in drum spre Egipt, Moise a consimtit ca ea sa se intoarca in Madian.

35:43 El dorea s-o crute de durerea de a fi martora la judecatile ce aveau sa cada asupra egiptenilor. Cand Sefora a revenit la sotul ei, in pustie, a vazut ca poverile ii istoveau puterile si i-a facut cunoscut lui Ietro temerile ei, iar acesta a sugerat masuri pentru usurarea muncii lui. Aici era principalul motiv al antipatiei Mariei fata de Sefora. Suferind nespus din cauza inchipuitei neglijari aratate fata de ea si Aaron, Maria o socotea pe sotia lui Moise ca fiind cauza, tragand concluzia ca influenta acesteia il impiedicase pe Moise sa se consfatuiasca cu ei ca mai inainte. Daca ar fi stat cu hotarare pentru adevar, Aaron ar fi putut impiedica raul; dar in loc sa-i arate Mariei pacatosenia purtarii ei, a simpatizat cu ea, a ascultat la plangerile ei, ajungand astfel sa-i impartaseasca gelozia.

35:44 Acuzatiile lor au fost suportate de Moise in tacere. Experienta castigata in cursul anilor de munca si asteptare in Madian, spiritul de umilinta si indelunga rabdare dezvoltat acolo - toate acestea l-au pregatit pe Moise sa intampine cu rabdare necredinta si cartirile poporului si, de asemenea, mandria si invidia acelora care ar fi trebuit sa fie ajutoarele lui nesovaielnice. Moise era "foarte bland, mai bland decat orice om de pe fata pamantului", si, pentru aceasta, i-a fost data intelepciune si calauzire dumnezeiasca mai presus de altii. Scriptura spune: "El face pe cei smeriti sa umble in tot ce este drept. El invata pe cei smeriti calea Sa" (Ps.25,9). Cei smeriti sunt calauziti de Domnul, pentru ca primesc de invatatura, sunt gata sa se lase invatati. Ei au o dorinta sincera de a cunoaste si a face voia lui Dumnezeu. Fagaduinta Mantuitorului este: "Daca vrea cineva sa faca voia Lui", va cunoaste invatatura (Ioan 7,17). Iar prin apostolul Iacov declara: "Daca vreunuia din voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data" (Iacov 1,5). Dar fagaduinta apartine numai acelora care sunt gata sa-L urmeze in totul pe Domnul. Dumnezeu nu forteaza vointa nimanui; de aceea El nu-i poate calauzi pe cei care sunt prea mandri pentru a se lasa invatati si care tin cu tot dinadinsul sa aiba propriul lor drum. Despre omul sovaielnic, care cauta sa faca voia lui, in timp ce spune ca face voia lui Dumnezeu, este scris: "Un astfel de om sa nu se astepte sa primeasca ceva de la Domnul" (Iacov 1,7).

35:45 Dumnezeu il alesese pe Moise si asezase Duhul Sau asupra lui; iar Maria si Aaron, prin murmurarile lor, s-au facut vinovati

35:46 de necredinta nu numai fata de conducatorul ce fusese randuit, ci si fata de Dumnezeu. Soptitorii razvratiti au fost chemati la cortul intalnirii si pusi fata in fata cu Moise. "Domnul S-a pogorat in stalpul de nor si a statut la usa cortului. A chemat pe Aaron si pe Maria, si ei s-au apropiat amandoi". Pretentia lor ca au darul profetic nu a fost tagaduita; Dumnezeu putea sa le vorbeasca in vedenii si visuri. Dar lui Moise, pe care Dumnezeu Insusi l-a numit "credincios in toata casa Mea", i se acordase o comuniune mai apropiata. Cu el, Dumnezeu vorbea gura catre gura. "'Cum de nu v-ati temut sa vorbiti impotriva robului Meu, impotriva lui Moise?' Domnul S-a aprins de manie impotriva lor. Si a plecat". Norul s-a indepartat de la cortul intalnirii, semn al dezaprobarii lui Dumnezeu, iar Maria a fost pedepsita. Era plina de lepra, alba ca zapada. Aaron a fost crutat, dar a fost aspru mustrat prin pedeapsa aplicata Mariei. Mandria lor a fost acum umilita pana la pamant. Aaron si-a marturisit pacatul si s-a rugat ca sora lui sa nu fie lasata sa piara de plaga aceea ucigatoare si respingatoare. Ca raspuns la rugaciunea lui Moise, lepra a fost curatata. Totusi, Maria a trebuit sa fie inchisa timp de sapte zile afara din tabara. Numai dupa ce a fost scoasa din tabara, simbolul bunavointei divine s-a asezat din nou deasupra cortului intalnirii. Din respect pentru pozitia ei inalta si din durere pentru lovitura ce a cazut asupra ei, intreaga tabara a ramas la Haterot asteptand inapoierea ei.

35:47 Aceasta manifestare a dezaprobarii lui Dumnezeu avea rostul de a fi o avertizare pentru tot Israelul si de a pune o stavila spiritului de nemultumire si nesupunere. Daca nu ar fi fost pedepsite in mod vadit, invidia si nemultumirea Mariei ar fi adus urmari foarte rele. Invidia este una dintre cele mai satanice trasaturi de caracter ce pot exista in inima omului si una dintre cele mai stricacioase in efectele ei. Inteleptul zice: "Furia este fara mila si mania navalnica, dar cine poate sta impotriva geloziei?" (Prov.27,4). Gelozia a fost aceea care a adus tulburare in cer, iar hranirea si manifestarea ei au dat nastere intre oameni la rele ce nu pot fi zugravite. "Acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot felul de fapte rele" (Iacov 3,16).

35:48 Nu trebuie sa fie socotit ca un lucru de mica importanta faptul de a-i vorbi de rau pe altii sau de a ne face judecatori ai motivelor si umblarii altora. "Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau, vorbeste de rau Legea sau judeca Legea. Si daca judeci Legea, nu esti implinitor al Legii, ci judecator" (Iacov 4,11). Este un singur Judecator - El, Cel "care va scoate la lumina lucrurile

35:49 ascunse in intuneric si va descoperi gandurile inimii" (1 Cor.4,5). Si oricine se apuca sa-i judece si sa-i condamne pe semenii sai uzurpa drepturile Creatorului. In mod deosebit, Biblia ne invata sa ne ferim de a aduce cu usurinta acuzatii impotriva acelora pe care Dumnezeu i-a chemat sa lucreze ca trimisi ai Sai. Apostolul Petru, descriind o clasa de oameni care sunt cu totul dedati pacatelor, spune: "Ca niste indrazneti si incapatanati ce sunt, ei nu se tem sa batjocoreasca dregatoriile, pe cand ingerii, care sunt mai mari in putere si tarie, nu aduc inaintea Domnului nici o judecata batjocoritoare impotriva lor" (2 Petru 2,10-11). Iar Pavel, in invatatura sa pentru cei care sunt pusi peste biserica, spune: "Impotriva unui prezbiter sa nu primesti invinuire decat din gura a doi sau trei martori" (1 Tim. 5,19). Acela care a asezat asupra oamenilor raspunderi grele, de conducatori si invatatori ai poporului Sau, va cere socoteala poporului pentru felul in care se poarta fata de slujitorii Sai. Noi trebuie sa-i onoram pe aceia pe care Dumnezeu ii onoreaza. Pedeapsa data Mariei trebuie sa fie o mustrare pentru toti cei care se lasa in voia geloziei si care cartesc impotriva acelora asupra carora Dumnezeu aseaza povara lucrarii Sale.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: