English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 29


29:1 Cap. 27 - Legea data lui Israel

29:2 Curand dupa asezarea taberei la Sinai, Moise a fost chemat sus, pe munte, ca sa se intalneasca cu Dumnezeu. El urca singur cararea cea prapastioasa si accidentata si se apropie de norul care arata locul prezentei lui Iehova. Israel era acum luat intr-o stransa si deosebita legatura cu Cel Prea Inalt, ca sa fie trecut, ca biserica si natiune, sub carmuirea lui Dumnezeu. Solia catre Moise, pentru popor era:

29:3 "Ati vazut ce am facut Egiptului si cum v-am purtat pe aripi de vultur si v-am adus aici la Mine. Acum, daca veti asculta glasul Meu si daca veti pazi legamantul Meu, veti fi ai Mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu. Imi veti fi o imparatie de preoti si un neam sfant" (Ex.19,4-6).

29:4 Moise s-a intors in tabara si, adunandu-i pe batranii lui Israel, le-a repetat solia divina. Raspunsul lor a fost: "Vom face tot ce a zis Domnul". Astfel, ei au facut un legamant solemn cu Dumnezeu, legandu-se sa-L primeasca drept conducator al lor, fapt prin care au devenit, intr-un sens special, supusi ai autoritatii Sale.

29:5 Din nou conducatorul lor s-a suit pe munte si Domnul i-a spus: "Iata, voi veni la tine intr-un nor gros, pentru ca sa auda poporul cand iti voi vorbi" (Ex.19,9). Cand ei au intampinat greutati pe drum, erau porniti sa carteasca impotriva lui Moise si a lui Aaron, acuzandu-i ca duc ostile lui Israel departe de Egipt pentru a le nimici. Domnul voia sa-l onoreze pe Moise inaintea lor, pentru ca ei sa aiba incredere in indrumarile lui.

29:6 Dumnezeu dorea sa faca din ocazia aceasta a rostirii Legii Sale o scena de o maretie inspaimantatoare, pe masura caracterului Sau inalt. Poporul trebuia sa fie impresionat de faptul ca tot ceea ce era in legatura cu slujirea lui Dumnezeu trebuia sa fie privit cu cel mai mare respect.

29:7 Domnul ii spuse lui Moise: "Du-te la popor, sfinteste-i azi si maine, si pune-i sa-si spele hainele. Sa fie gata pentru a treia zi, caci a treia zi Domnul Se va pogori, in fata intregului popor, pe muntele Sinai" (Ex.19,10-11). In timpul zilelor de asteptare, toti trebuia sa foloseasca timpul intr-o solemna pregatire pentru a se arata inaintea lui Dumnezeu. Atat persoana, cat si hainele trebuia sa fie perfect curate. In timp ce Moise avea sa le arate pacatele, ei trebuia sa se dedice in umilinta postului si rugaciunii, pentru ca inimile lor sa poata fi curatite de orice nelegiuire. Pregatirile s-au facut in conformitate cu porunca primita; si, ascultand de un nou sfat, Moise a dat dispozitia ca o bariera sa fie asezata in jurul muntelui, pentru ca nici omul si nici animalele sa nu patrunda pe locul sfant. Daca vreunul s-ar fi incumetat atat de mult incat sa atinga acele bariere, trebuia sa fie indata pedepsit cu moartea.

29:8 In dimineata celei de a treia zile, pe cand ochii intregului popor erau indreptati spre munte, varful acestuia era acoperit cu un nor gros, care devenea din ce in ce mai negru si mai adanc, coborand spre baza lui, pana cand tot muntele a fost invaluit in intuneric si intr-o inspaimantatoare taina. Apoi s-a auzit sunetul unei trambite, chemand poporul sa se intalneasca cu Dumnezeu; si Moise i-a condus pana la poalele muntelui. Din intunericul acela dens izbucneau fulgere stralucitoare, in timp ce bubuiturile de tunet isi faceau auzite ecourile si ecoul ecourilor printre inaltimile inconjuratoare. "Muntele Sinai era tot numai fum, pentru ca Domnul Se pogorase peste el in mijlocul focului. Fumul acesta se inalta ca fumul unui cuptor si tot muntele se cutremura cu putere" (Ex.19,18). "Infatisarea slavei Domnului era asemenea unui foc mistuitor pe varful muntelui", inaintea multimii adunate. Si "trambita rasuna tot mai puternic".5 Atat de inspaimantatoare erau semnele prezentei lui Dumnezeu, incat multimile lui Israel tremurau de frica, cazand cu fetele la pamant inaintea Domnului. Pana si Moise a strigat: "Sunt ingrozit si tremur" (Evr.12,21).

29:9 Dar bubuiturile tunetelor incetara; sunetul trambitei nu se mai auzea; pamantul se linisti. A urmat un timp de liniste solemna si apoi a fost auzita vocea lui Dumnezeu. Vorbind din intunericul dens care-L invaluia, stand pe munte, inconjurat de un cortegiu de ingeri, Domnul a facut cunoscuta Legea Sa. Descriind aceasta scena, Moise zicea: "Domnul

29:10 a venit din Sinai Si a rasarit peste ei din Seir. A stralucit din muntele Paran, Si a iesit din mijlocul zecilor de mii de sfinti, Avand in dreapta Lui focul Legii. Da, El iubeste popoarele; Toti sfintii sunt in mana Ta. Ei au statut la picioarele Tale, Au primit cuvintele Tale." (Deut.33,2.3).

29:11 Domnul S-a descoperit nu numai in maretia inspaimantatoare de judecator si legiuitor, ci si ca un pazitor milos al poporului Sau: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau, care te-am scos din tara Egiptului, din casa robiei" (Ex.20,2). El, pe care ei Il cunoscusera pana acum ca Eliberatorul si Calauzitorul lor, care ii scosese din tara Egiptului, deschizand pentru ei o cale prin mare, care a nimicit pe faraon si ostirea lui, care Se dovedise a fi mai presus de toti zeii Egiptului - El era Acela care rostea acum Legea.

29:12 Legea nu era rostita acum numai pentru folosul exclusiv al evreilor. Dumnezeu i-a onorat facandu-i aparatori si pastratori ai Legii Sale, dar ea trebuia sa fie considerata ca un tezaur sfant pentru lumea intreaga. Preceptele Decalogului sunt adaptate pentru intreaga omenire si au fost date pentru instruirea tuturor. Zece precepte scurte, dar cuprinzatoare si pline de autoritate cuprind datoria omului fata de Dumnezeu si fata de semenii sai; si toate, bazate pe marele si fundamentalul principiu al iubirii. "Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Luca 10,27; vezi, de asemenea, Deut.6,4-5; Lev.19,18). In Cele Zece Porunci, aceste principii sunt aratate in mod amanuntit si facute aplicabile la conditiile si imprejurarile in care se afla omul. "Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine" (Ex.20,3).

29:13 Dumnezeu, Cel vesnic, avand viata in Sine Insusi, Cel necreat, El Insusi fiind Izvorul si Sustinatorul a toate, este singurul indreptatit la suprema inchinare si adorare. Omului ii este interzis sa dea oricui altcuiva locul cel dintai in simtamintele sale sau in slujirea sa. Tot ce cultivam si tinde sa slabeasca iubirea noastra fata de Dumnezeu sau sa ia locul slujirii ce-I datoram devine pentru noi un zeu.

29:14 "Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor, si sa nu le slujesti" (Ex.20,4-5).

29:15 Porunca a doua opreste inchinarea la adevaratul Dumnezeu prin chipuri sau asemanari. Multe natiuni pagane sustineau ca chipurile lor erau numai preinchipuiri sau simboluri prin care era adorata zeitatea, dar Dumnezeu a declarat o astfel de inchinare ca fiind pacat. Incercarea de a-L reprezenta pe Cel Vesnic prin obiecte materiale coboara conceptia omului cu privire la Dumnezeu. Mintea fiind indepartata de la perfectiunea cea fara margini a lui Dumnezeu ar fi atrasa mai degraba spre creatura decat spre Creator. Si, in masura in care conceptia lui cu privire la Dumnezeu s-ar cobori, omul ar decadea.

29:16 "Eu, Domnul, Dumnezeul tau sunt un Dumnezeu gelos". Legatura cea stransa si sfanta a lui Dumnezeu cu poporul Sau este prezentata prin asemanarea cu legatura casatoriei. Idolatria fiind un adulter spiritual, neplacerea lui Dumnezeu fata de ea este pe drept numita gelozie.

29:17 "Pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea si al patrulea neam al celor ce ma urasc". Este inevitabil ca si copiii sa sufere urmarile faptelor rele ale parintilor lor, dar ei nu sunt pedepsiti pentru vinovatia parintilor, in afara cazului ca si ei au luat parte la pacatele lor. Cu toate acestea, copiii calca, de obicei, pe urmele parintilor lor. Prin mostenire sau exemplu, fiii devin partasi ai pacatelor tatalui lor. Tendintele spre rau, apetitul pervertit si moralitatea josnica, impreuna cu bolile si degenerarea fizica se transmit ca o mostenire din tata in fiu, pana la a treia si a patra generatie. Acest adevar inspaimantator ar trebui sa aiba o putere solemna care sa-i retina pe oameni de a merge pe calea pacatului.

29:18 "Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele". Prin oprirea inchinarii la dumnezei falsi, porunca a doua, in mod implicit, indeamna la adorarea adevaratului Dumnezeu. Iar acelora care sunt credinciosi in slujba Sa le este fagaduita indurarea Sa, nu numai pana la a treia si a patra generatie, cum este cazul maniei ce-i ameninta pe cei ce-L urasc, ci pana la mii de generatii. "Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui" (Ex.20,7).

29:19 Aceasta porunca nu numai ca opreste juramintele false si blestemele obisnuite, dar ea ne opreste de a folosi Numele lui Dumnezeu intr-un mod usuratic sau neglijent, fara respect fata de inspaimantatoarea lui insemnatate. Prin folosirea necugetata a Numelui lui Dumnezeu in vorbirea de rand, prin invocarea Lui in probleme neinsemnate si prin deasa si

29:20 necugetata repetare a Numelui Sau, noi Il dezonoram. "Numele Lui este sfant si infricosat" (Ps.111,9). Toti trebuie sa cugete asupra maiestatii Sale, a curatiei si sfinteniei Sale, pentru ca inima sa fie miscata de simtamantul caracterului Sau proslavit; iar Numele Sau sfant sa fie rostit cu respect si solemnitate.

29:21 "Adu-ti aminte de ziua de odihna ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna, inchinata Domnului, Dumnezeului tau; sa nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit, de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o" (Ex.20,8-11).

29:22 Sabatul nu este introdus ca o institutie noua, ci ca una care a fost intemeiata la creatiune. Trebuie sa ne aducem aminte de el si sa-l pazim ca un mijloc de aducere aminte a lucrarii Creatorului. Aratand spre Dumnezeu ca Facator al cerurilor si al pamantului, el Il deosebeste pe adevaratul Dumnezeu de toti ceilalti dumnezei falsi. Toti cei care tin ziua a saptea arata prin acest act ca sunt adoratori ai lui Dumnezeu. In acest fel, Sabatul este semnul ascultarii de Dumnezeu atata vreme cat va exista cineva pe pamant, care sa-I slujeasca. Porunca a patra este singura dintre toate cele zece, in care se gasesc atat Numele, cat si titlul Legiuitorului. Este singura care arata prin a cui autoritate a fost data Legea. In acest fel, ea contine sigiliul lui Dumnezeu, pus pe Legea Sa, ca o dovada a autenticitatii si puterii obligativitatii ei.

29:23 Dumnezeu i-a dat omului sase zile in care sa lucreze si cere ca lucrarile sale sa fie facute in sase zile lucratoare. Actele de mila si absoluta necesitate sunt ingaduite in ziua Sabatului, bolnavii si cei in suferinta trebuie sa fie intotdeauna ingrijiti; dar lucrul care nu este necesar trebuie sa fie cu strictete evitat. "Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului, ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-L vei cinsti neurmand caile tale si neindeletnicindu-te cu treburile tale"" (Is.58,13). Dar oprelistea nu se sfarseste aici. "Nededandu-te la flecarii",6 spune profetul. Cei care discuta probleme de afaceri sau fac planuri in ziua Sabatului sunt priviti de Dumnezeu ca si cand s-ar fi angajat realmente in afacerile respective. Pentru a pastra cu sfintenie Sabatul, trebuie sa nu ingaduim nici chiar mintii noastre sa se ocupe de lucrurile cu caracter vremelnic. Porunca cuprinde tot ceea ce se afla inauntrul portilor casei noastre. Cei ce locuiesc

29:24 in familie trebuie sa lase la o parte preocuparile lor vremelnice in timpul orelor sacre. Toti trebuie sa se uneasca in a-L onora pe Dumnezeu printr-o slujire de buna voie in ziua Sa cea sfanta.

29:25 "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul, Dumnezeul tau" (Ex.20,12).

29:26 Parintii sunt indreptatiti astfel la o dragoste si un respect cum nu este dat nimanui altcuiva sa aiba. Dumnezeu Insusi, care a asezat asupra lor o responsabilitate pentru sufletele incredintate grijii lor, a poruncit ca, in anii de la inceput ai vietii, parintii sa tina locul lui Dumnezeu pentru copiii lor. Iar acela care respinge autoritatea indreptatita a parintilor sai respinge autoritatea lui Dumnezeu. Porunca a cincia cere din partea copiilor nu numai sa dea respect, supunere si ascultare parintilor lor, ci de asemenea sa le dea dragostea si amabilitatea lor, sa le usureze poverile, sa le apere prestigiul, sa-i ajute si sa-i mangaie la batranete. Ea incurajeaza respectul fata de slujitorii lui Dumnezeu si fata de conducatori si de toti aceia carora Dumnezeu le-a dat sa aiba autoritate.

29:27 "Aceasta", spune apostolul, "este cea dintai porunca insotita de o fagaduinta" (Efes.6,2). Pentru Israel, care astepta sa intre in curand in Canaan, celui ascultator ii era data fagaduinta ca va avea o viata lunga in tara aceea buna; dar ea avea o insemnatate mult mai larga, cuprinzand tot Israelul lui Dumnezeu, fagaduind viata vesnica pe pamant, atunci cand acesta va fi eliberat de blestemul pacatului.

29:28 "Sa nu ucizi" (Ex.20,13).

29:29 Toate actele de nedreptate care tind sa scurteze viata; spiritul de ura si razbunare sau cultivarea unei pasiuni care duce la actiuni vatamatoare pentru altii sau care ne face sa le vrem raul ("caci cine uraste pe fratele sau este un ucigas"); o egoista neglijare de a ingriji de cei in nevoie sau in suferinta; orice satisfacere egoista a poftelor, orice lipsire fara rost de cele necesare sau munca peste masura ce tinde sa vatame sanatatea - toate acestea, intr-o masura mai mare sau mai mica, sunt calcari ale poruncii a sasea.

29:30 "Sa nu preacurvesti" (Ex.20,14).

29:31 Aceasta porunca interzice nu numai faptele murdare, ci chiar si gandurile si dorintele senzuale, precum orice practica ce tinde sa le atate. Curatia este ceruta nu numai in viata exterioara, ci si in intentiile si simtamintele tainice ale inimii. Hristos, care a invatat obligatiile larg cuprinzatoare ale Legii lui Dumnezeu, a declarat ca un gand sau o privire rea sunt realmente pacate, tot asa cum este fapta de calcare a Legii.

29:32 "Sa nu furi" (Ex.20,15).

29:33 In aceasta opreliste sunt cuprinse atat pacatele publice, cat si cele particulare. Porunca a opta condamna rapirea de oameni si comertul cu sclavi si interzice razboaiele de cucerire. Ea condamna furtul si talharia. Ea cere o cinste deplina in cele mai mici amanunte ale problemelor vietii. Ea osandeste imbogatirea peste masura si necinstita in afaceri si cere plata dreapta a datoriilor si a salariilor. Ea declara ca orice incercare de a obtine foloase personale de pe urma nestiintei, slabiciunii sau nenorocirii altora este trecuta ca inselaciune in cartile din cer.

29:34 "Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau" (Ex. 20,16).

29:35 Vorbirea neadevarata in orice problema, orice incercare sau intentie de a-l insela pe aproapele nostru sunt cuprinse aici. Intentia de a insela constituie o minciuna. Printr-o privire a ochiului, o miscare cu mana, o expresie a fetei pot spune tot atat de bine o minciuna, ca si prin cuvinte. Orice adaugire intentionata in vorbire, orice aluzie sau orice insinuare facuta in mod calculat, cu gandul de a face o impresie gresita sau exagerata, chiar povestirea unor fapte in asa fel incat sa duca in ratacire pe cineva constituie o minciuna. Acest precept interzice orice incercare de a vatama bunul nume al semenului nostru prin relatari inexacte sau banuieli rele, prin vorbiri de rau sau barfeli. Chiar si ascunderea intentionata a adevarului, de pe urma careia altii pot fi pagubiti, este o violare a poruncii a noua.

29:36 "Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau" (Ex.20,17).

29:37 Porunca a zecea loveste la radacina tuturor pacatelor, oprind dorintele egoiste, de unde izvorasc faptele pacatoase. Si cel care, in ascultare de Legea lui Dumnezeu, se retine chiar si de la o dorinta pacatoasa care vizeaza ceea ce apartine altuia nu se va face vinovat de vreo fapta rea fata de semenii sai.

29:38 Acestea au fost preceptele sfinte ale Decalogului, rostite in mijlocul tunetului si flacarilor de foc si cu o minunata desfasurare a puterii si maiestatii Marelui Datator al Legii. Dumnezeu a insotit proclamarea Legii Sale cu manifestarea puterii si slavei Sale, pentru ca poporul Sau sa nu uite niciodata scena aceasta si pentru ca sa li se poata inscrie in inima o profunda veneratie fata de Autorul Legii, Creatorul cerului si al pamantului. El a dorit, de asemenea, sa arate tuturor oamenilor sfintenia, importanta si permanenta Legii Sale.

29:39 Poporul Israel era coplesit de groaza. Puterea inspaimantatoare a vorbirii lui Dumnezeu parea ca intrece masura pe care inimile tremurande o puteau suporta. Caci, in timp ce li se prezenta marea

29:40 Lege a dreptatii lui Dumnezeu, ei si-au dat seama, mai bine ca niciodata pana atunci, cat de ofensator este caracterul pacatului si propria lor vinovatie inaintea unui Dumnezeu sfant. Ei s-au indepartat de munte plini de groaza si de respect. Multimea i-a strigat lui Moise: "Vorbeste-ne tu insuti, si te vom asculta; dar sa nu ne mai vorbeasca Dumnezeu, ca sa nu murim" (Ex.20,19). Conducatorul a raspuns: "Nu va inspaimantati; caci Dumnezeu a venit tocmai ca sa va puna la incercare si ca sa aveti frica Lui inaintea ochilor vostri, pentru ca sa nu pacatuiti" (vers.20). Cu toate acestea, poporul a ramas la distanta, privind cu groaza scena, in timp ce "Moise s-a apropiat de norul in care era Dumnezeu".

29:41 Mintea poporului, orbita si injosita de sclavie si paganism, nu era pregatita sa pretuiasca pe deplin principiile larg cuprinzatoare ale Celor Zece Porunci ale lui Dumnezeu. Pentru ca obligatiile Decalogului sa poata fi intelese si aplicate in mod deplin, au fost date si alte invataturi, ilustrand si aplicand principiile Celor Zece Porunci. Legile acestea au fost numite judecati, atat pentru faptul ca ele au fost ancorate in intelepciunea si dreptatea infinita, cum si pentru ca cei care aplicau Legea trebuia sa judece dupa ele. Spre deosebire de Cele Zece Porunci, ele i-au fost date lui Moise in mod personal si el trebuia sa le faca cunoscute poporului.

29:42 Prima dintre aceste legi se referea la robi. Pe vremuri, infractorii erau uneori vanduti ca sclavi de catre judecatori; in unele cazuri, datornicii erau vanduti de creditorii lor; iar saracia facea ca unele persoane sa se vanda pe ele insele ca sclavi sau sa-si vanda copiii. Dar un evreu nu putea fi vandut ca sclav pentru toata viata. Timpul lui de slujba era de sase ani; in cel de-al saptelea an, el trebuia sa fie eliberat. Rapirea de oameni, uciderea cu premeditare si razvratirea impotriva autoritatii parintesti erau pedepsite cu moartea. Era ingaduit sa ai sclavi care nu erau israeliti prin nastere, dar viata si fiinta lor erau aparate cu grija. Uciderea unui sclav trebuia pedepsita; ranirea unui sclav de catre stapanul sau, chiar daca n-ar fi fost decat pierderea unui dinte, il indreptatea sa fie eliberat.

29:43 Izraelitii fusesera ei insisi sclavi, si acum, cand urma sa aiba robi care sa fie ai lor, trebuia sa se fereasca de a se lasa prada unui spirit de cruzime si de apasare, de pe urma caruia ei suferisera de la supraveghetorii lor egipteni. Amintirea amarei lor robii trebuia sa-i faca in stare sa se aseze in locul robului, facandu-i sa fie buni si milosi, sa se poarte cu altii asa cum ar fi dorit ca altii sa se poarte cu ei.

29:44 Dreptul vaduvelor si al orfanilor era in mod deosebit aparat, avandu-se o grija duioasa cu privire la starea lor neajutorata.

29:45 "Daca-i asupresti", a spus Domnul, "si ei striga la Mine dupa ajutor, Eu le voi auzi strigatele; mania Mea se va aprinde si va voi nimici cu sabia; nevestele voastre vor ramane vaduve, si copiii vostri vor ramane orfani" (Ex.22,23-24). Strainii care aveau sa se uneasca cu Israel trebuia sa fie aparati de nedreptate sau apasare. "Sa nu asupresti pe strain; stiti ce simte strainul, caci si voi ati fost straini in tara Egiptului" (Ex.23,9).

29:46 Luarea de dobanda de la saraci era oprita. Haina unui om sarac sau invelitoarea luata zalog trebuia sa fie inapoiata la caderea serii. Cel care se facea vinovat de furt trebuia sa dea inapoi indoit. Respectul fata de judecator si conducator era obligatoriu, iar judecatorii erau avertizati impotriva pervertirii judecatii, sprijinirii unei cauze nedrepte si a luarii de mita. Calomnia si barfa erau interzise si se asteptau fapte de bunatate chiar si fata de vrajmasii personali.

29:47 Din nou i se amintea poporului despre obligatia cea sfanta a Sabatului. Au fost randuite sarbatorile anuale, la care toti barbatii natiunii trebuia sa se infatiseze inaintea Domnului, aducandu-I darurile lor de multumire si primele roade ale belsugului dat de El. Scopul tuturor acestor randuieli a fost aratat: ele nu erau date pentru ca asa voia o arbitrara putere suverana; toate au fost date pentru binele lui Israel. Domnul a spus: "Sa-Mi fiti niste oameni sfinti" (Ex.22,31), vrednici a fi recunoscuti de catre un Dumnezeu sfant.

29:48 Legile acestea trebuia sa fie scrise de Moise si pastrate cu grija, ca temelie a legii nationale si, impreuna cu Cele Zece Porunci, pentru luminarea carora fusesera date, sa alcatuiasca conditia implinirii fagaduintelor lui Dumnezeu fata de Israel.

29:49 Iata solia care le-a fost adresata din partea Domnului: "Iata, Eu trimit un Inger inaintea ta, ca sa te ocroteasca pe drum si sa te duca in locul pe care l-am pregatit. Fii cu ochii in patru inaintea Lui si asculta glasul Lui; nu te impotrivi Lui, pentru ca nu va va ierta pacatele, caci Numele Meu este in El. Dar daca vei asculta glasul Lui si daca vei face tot ce-ti voi spune, Eu voi fi vrajmasul vrajmasilor tai si potrivnicul potrivnicilor tai" (Ex.23,20-22). In tot timpul pribegiei lui Israel, Hristos, in stalpul de nor si de foc, a fost conducatorul lor. Chiar daca au avut in fata lor simboluri care Il preinchipuiau pe Mantuitorul ce avea sa vina, El a fost totusi prezent si i-a dat lui Moise poruncile pentru popor, care erau asezate inaintea lor, ca fiind singurul mijloc al binecuvantarii.

29:50 Coborandu-se de pe munte, "Moise a venit si a spus poporului toate cuvintele Domnului si toate legile. Tot poporul a raspuns intr-un glas:

29:51 'Vom face tot ce a zis Domnul'" (Ex.24,3). Angajamentul acesta, impreuna cu cuvintele Domnului, pe care ei s-au legat sa le asculte, au fost scrise de Moise intr-o carte. Apoi a urmat ratificarea legamantului. La poalele muntelui a fost ridicat un altar, iar langa el au fost ridicate "douasprezece pietre pentru cele douasprezece semintii ale lui Israel" (vers.4), ca o marturie a primirii de catre ei a legamantului. Apoi au fost aduse jertfe, de catre tineri alesi pentru serviciul acesta.

29:52 Dupa ce a stropit altarul cu sangele jertfelor, Moise "a luat cartea legamantului si a citit-o in fata norodului". In felul acesta, conditiile legamantului au fost in mod solemn repetate si toti erau liberi sa aleaga fie sa asculte, fie sa nu asculte de ele. Ei fagaduisera de la inceput sa asculte de vocea lui Dumnezeu, dar de atunci ei au auzit Legea Sa vestita, iar principiile ei au fost deslusite cu amanuntime, pentru ca sa poata intelege cat de mult cuprinde acest legamant. Din nou poporul a raspuns intr-un glas: "Vom face si vom asculta tot ce a zis Domnul" (Ex.24,7). "Dupa ce a rostit inaintea intregului norod toate poruncile Legii, Moise a luat sange" a stropit cartea si tot norodul si a zis: 'Acesta este sangele legamantului, care a poruncit Dumnezeu sa fie facut cu voi'" (Evr.9,19-20).

29:53 Acum trebuia sa fie luate masuri pentru deplina asezare a natiunii alese sub carmuirea lui Dumnezeu ca Imparat al lor. Moise a primit porunca: "Suie-te la Domnul, tu si Aaron, Nadab si Abihu, si saptezeci de batrani ai lui Israel, si sa va inchinati de departe, aruncandu-va cu fata la pamant. Numai Moise sa se apropie de Domnul" (Ex.24,1-2). In timp ce poporul se inchina la poalele muntelui, acesti barbati alesi au fost chemati sus pe munte. Cei saptezeci de batrani trebuia sa-l ajute pe Moise la conducerea lui Israel si Dumnezeu a pus asupra lor Duhul Sau si i-a onorat, aratandu-le puterea si maretia Lui. "Ei au vazut pe Dumnezeul lui Israel; sub picioarele Lui era un fel de lucrare de safir straveziu, intocmai ca cerul in curatia lui" (vers.10). Ei n-au vazut Divinitatea, dar au vazut slava prezentei Sale. Mai inainte, ei nu puteau suporta o scena ca aceasta; dar manifestarea puterii lui Dumnezeu i-a umplut de respect si i-a determinat la pocainta; ei au contemplat slava Lui, curatia si indurarea Lui, pana cand au putut sa se apropie mai mult de Acela care era subiectul meditatiei lor.

29:54 Moise si "Iosua, care slujea", au fost acum chemati sa se intalneasca cu Dumnezeu. Si, pentru ca ei aveau sa lipseasca un timp, conducatorul i-a numit pe Aaron si Hur ca, impreuna cu batranii, sa lucreze in locul lui. "Moise s-a suit pe munte, si norul a acoperit muntele. Slava Domnului s-a asezat pe muntele Sinai". Timp de sase zile norul a acoperit muntele ca un semn special al prezentei lui Dumnezeu; cu toate acestea, n-a fost nici o descoperire a Sa si nici vreo comunicare a voii Sale. In tot acest timp, Moise a ramas in asteptare, spre a fi chemat in sala de audienta a Celui Prea Inalt. El fusese chemat, spunandu-i-se: "Suie-te la Mine pe munte si ramai acolo" si, cu toate ca rabdarea si ascultarea sa au fost puse la proba, el n-a obosit asteptand si nici nu si-a parasit postul. Acest timp de asteptare a fost pentru el un timp de pregatire, un timp de amanuntita cercetare de sine. Nici chiar acest favorizat slujitor al lui Dumnezeu nu putea sa apara dintr-o data in fata Sa si sa suporte manifestarea slavei Sale. Cele sase zile trebuia sa fie folosite pentru a se consacra pe sine lui Dumnezeu printr-o cercetare a inimii, meditatie si rugaciune, inainte de a putea fi pregatit pentru o directa legatura cu Facatorul Sau.

29:55 In ziua a saptea, care a fost o zi de Sabat, Moise a fost chemat sa intre in nor. Norul cel des s-a deschis in fata intregului Israel si slava lui Dumnezeu a tasnit ca un foc mistuitor. "Moise a intrat in mijlocul norului si s-a suit pe munte. Moise a ramas pe munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti" (vers.18). Cele patruzeci de zile petrecute pe munte nu cuprindeau si cele sase zile de pregatire. In timpul acestor sase zile, Iosua a fost cu Moise si impreuna au mancat mana si au baut din "paraul care cobora din munte". Dar Iosua n-a intrat cu Moise in nor. El a ramas afara si a mancat si a baut mai departe, in timp ce astepta intoarcerea lui Moise; dar Moise a postit in tot timpul acestor patruzeci de zile.

29:56 In timpul ramanerii sale pe munte, Moise a primit instructiuni pentru construirea sanctuarului, in care avea sa se manifeste in mod deosebit prezenta divina. "Sa-mi faca un locas sfant si Eu voi locui in mijlocul lor" (Ex.25,8), a fost porunca lui Dumnezeu. Pentru a treia oara s-a amintit de pazirea Sabatului. "Acesta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic", a declarat Domnul, "caci acesta va fi" un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc. Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfant" cine va face vreo lucrare in ziua aceasta va fi nimicit din mijlocul poporului sau" (Ex.31,17.13.14).

29:57 Se dadusera indrumari pentru ca de indata sa se ridice un cort, pentru a fi pus in slujba lui Dumnezeu; si acum poporul putea trage concluzia ca, intrucat scopul avut in vedere era slava lui Dumnezeu si intrucat marea lor nevoie era aceea a unui loc de inchinare, ar fi fost indreptatiti sa lucreze la constructia aceasta in ziua Sabatului. Pentru a-i feri de o asemenea greseala, le-a fost data avertizarea. Nici chiar sfintenia si urgenta acelei lucrari speciale pentru Dumnezeu nu trebuia sa-i faca sa calce ziua Lui cea sfanta de odihna.

29:58 De aici inainte, poporul avea sa fie onorat cu prezenta Imparatului lor. "Eu voi locui in mijlocul copiilor lui Israel si voi fi Dumnezeul lor" si "locul acela va fi sfintit de slava Mea" (Ex.24,45.43), a fost asigurarea data lui Moise. Ca simbol al autoritatii lui Dumnezeu si ca intrupare a vointei Sale, lui Moise i-a fost dat un exemplar al Decalogului, scris cu degetul lui Dumnezeu pe doua table de piatra (Deut.9,10; Ex.32,15.16) pentru a fi pastrat cu sfintenie in sanctuar, care, dupa ce avea sa fie facut, trebuia sa fie centrul vizibil de inchinare al natiunii.

29:59 Dintr-un neam de robi, izraelitii fusesera inaltati mai presus de toate popoarele pentru a fi comoara deosebita a Imparatului imparatilor. Dumnezeu i-a despartit de lume, pentru ca sa le poata incredinta comoara cea sfanta. El ii facuse pastratorii Legii Sale, si planul Sau era ca prin ei sa pastreze printre oameni cunoasterea de Sine. Astfel, lumina cerului avea sa straluceasca intr-o lume cuprinsa de intuneric si o voce trebuia sa fie auzita chemand toate popoarele sa se intoarca de la idolatria lor si sa-I slujeasca viului Dumnezeu. Daca izraelitii erau credinciosi insarcinarii lor, ei aveau sa devina o putere in lume. Dumnezeu avea sa fie scutul lor de aparare si avea sa-i inalte mai presus de toate celelalte natiuni. Lumina si adevarul Sau aveau sa fie descoperite prin ei, iar ei aveau sa iasa in evidenta sub calauzirea Lui inteleapta si sfanta, ca un exemplu al superioritatii slujirii lui Iehova fata de orice forma de idolatrie.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: