English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 27


27:1 Cap. 25 - Exodul

27:2 Cu mijlocul incins, cu picioarele incaltate si cu toiagul in mana, poporul Israel statea gata, in picioare, fara glas, inmarmurit si totusi nadajduind, in asteptarea ordinului imperial, care sa le spuna sa plece. Inainte de ivirea zorilor, ei au pornit la drum. In timpul plagilor, pe cand manifestarea puterii lui Dumnezeu aprinsese credinta in inimile robilor si aruncase groaza in asupritorii lor, izraelitii se adunasera in mod treptat in Gosen; cu toata graba plecarii lor, se luasera deja unele masuri necesare organizarii si controlului multimii in miscare, prin impartirea lor in cete, sub indrumarea unor conducatori numiti in scopul acesta.

27:3 Si au plecat "in numar de aproape sase sute de mii de oameni, care mergeau pe jos, afara de copii. O multime de oameni de tot soiul s-au suit impreuna cu ei" (Ex.12,37-38). In aceasta multime se aflau nu numai aceia care erau manati de credinta in Dumnezeul lui Israel, ci se afla, de asemenea, un foarte mare numar de oameni care doreau numai sa scape de plagi sau pornisera dupa multimea in miscare numai din sentimentalism si curiozitate. Aceasta clasa de oameni a fost totdeauna o piedica si o cursa pentru Israel.

27:4 De asemenea, poporul a luat cu el "turme insemnate de oi si boi". Acestea erau proprietatea izraelitilor, care nu-si vandusera niciodata bunurile lor imparatului, asa cum facusera egiptenii. Iacov si fiii sai si-au adus turmele si cirezile cu ei in Egipt, unde se inmultisera foarte mult. Inainte de a parasi Egiptul, poporul, sub indrumarea lui Moise, a cerut o recompensa pentru munca lui neplatita, iar egiptenii erau prea nerabdatori sa scape de prezenta lor, spre a le refuza cererea. Robii au plecat incarcati cu prada luata de la asupritorii lor.

27:5 Ziua aceea a insemnat incheierea istoriei descoperite lui Avraam in viziune profetica, data cu veacuri inainte: "Sa stii hotarat ca samanta ta va fi straina intr-o tara, care nu va fi a ei; acolo va fi robita, si o vor apasa greu, timp de patru sute de ani. Dar pe neamul caruia ii va fi

27:6 roaba, il voi judeca Eu; si pe urma va iesi de acolo cu mari bogatii" (Gen.15,13-14).4 Cei patru sute de ani se implinisera. "Si, dupa patru sute treizeci de ani, tocmai in ziua aceea, toate ostile Domnului au iesit din tara Egiptului" (Ex.12,41). La plecarea lor din Egipt, izraelitii duceau cu ei o mostenire pretioasa, oasele lui Iosif, care asteptasera atat de mult timp implinirea fagaduintei lui Dumnezeu si care, in timpul anilor intunecosi de robie, fusesera o aducere aminte a izbavirii lui Israel.

27:7 In loc de a urma calea directa spre Canaan, care trecea prin tara filistenilor, Domnul le-a indreptat mersul spre miazazi, spre tarmurile Marii Rosii. "Caci a zis Dumnezeu: 'S-ar putea sa-i para rau poporului vazand razboiul si sa se intoarca in Egipt'" (Ex.13,17). Daca ar fi incercat sa treaca prin tara filistenilor, inaintarea lor ar fi fost stanjenita, caci filistenii ii considerau sclavi fugiti de la stapanii lor si n-ar fi ezitat sa se razboiasca cu ei. Izraelitii erau slab pregatiti pentru a se lupta cu poporul acela puternic si razboinic. De asemenea, ei Il cunosteau prea putin pe Dumnezeu si aveau putina credinta in El si s-ar fi inspaimantat si descurajat. Erau neinarmati si nedeprinsi cu lupta, iar starea lor de spirit era deprimata datorita indelungatei lor robii; erau stanjeniti de femei si copii, de turme si cirezi. Conducandu-i pe drumul spre Marea Rosie, Domnul S-a descoperit ca un Dumnezeu al milei si al intelepciunii.

27:8 "Au plecat din Sucot, si au tabarat la Etam, la marginea pustiei. Domnul mergea inaintea lor, ziua intr-un stalp de nor, ca sa-i calauzeasca pe drum, iar noaptea intr-un stalp de foc, ca sa-i lumineze, pentru ca sa mearga si ziua, si noaptea. Stalpul de nor nu se departa dinaintea poporului in timpul zilei, nici stalpul de foc in timpul noptii" (Ex.13,20-22). Psalmistul spune: "A intins un nor, ca sa-i acopere, si focul, ca sa lumineze noaptea" (Ps.105,39; a se vedea, de asemenea, 1 Corinteni 10,1-2). Stindardul Conducatorului lor nevazut era totdeauna cu ei. Ziua, norul le arata calea sau se intindea ca un acoperamant deasupra multimii. El servea ca aparare impotriva caldurii arzatoare, iar prin racoarea si umezeala lui aducea o inviorare milostiva in desertul ars de soare si insetat. Noaptea, el devenea un stalp de foc, luminandu-le tabara si asigurandu-i fara incetare de prezenta divina.

27:9 In unul dintre cele mai frumoase si mai incurajatoare pasaje din cartea profetului Isaia, se face referire la stalpul de nor si de foc, spre a reprezenta grija lui Dumnezeu fata de poporul Sau, in marea lupta finala cu puterile raului. "Domnul va aseza peste toata intinderea muntelui Sionului si peste locurile lui de adunare un nor de fum ziua, si un foc de flacari stralucitoare noaptea. Da, peste toata slava va fi un adapost, o coliba, ca umbrar impotriva caldurii zilei si ca loc de adapost si de ocrotire impotriva furtunii si ploii" (Is.4,5-6).

27:10 Ei calatoreau prin intinderea trista si pustie. In inima lor incepusera deja sa se intrebe incotro ii va duce drumul pe care au apucat; incepeau sa oboseasca de calea cea grea si, in unele inimi, a inceput sa incolteasca teama ca vor fi urmariti de egipteni. Dar norul mergea inainte si ei il urmau. Si iata ca Domnul l-a indrumat pe Moise sa o ia intr-o parte, intr-un defileu muntos, si sa tabere langa mare. I-a fost descoperit faptul ca faraon avea sa-i urmareasca, dar ca Dumnezeu avea sa fie onorat prin izbavirea lor.

27:11 In Egipt se raspandise vestea ca copiii lui Israel, in loc sa se opreasca in desert pentru a se inchina, inaintau grabiti catre Marea Rosie. Sfetnicii i-au facut cunoscut lui faraon ca robii lor fugisera spre a nu se mai intoarce. Poporul isi deplangea nebunia de a fi considerat ca moartea primilor nascuti s-a datorat puterii lui Dumnezeu. Oamenii lor cei mari, revenindu-si din teama, au pus plagile pe seama unor cauze naturale. "Ce am facut, de am lasat pe Israel sa plece si sa nu ne mai slujeasca?" - a fost strigatul lor amar (Ex.14,5 u.p.).

27:12 Faraon isi stranse fortele, "sase sute de care de lupta" si toate carele Egiptului", calareti, comandanti si pedestrasi. Imparatul insusi, insotit de oamenii de frunte ai imparatiei sale, conducea armata atacatoare. Pentru a se asigura de ajutorul zeilor si pentru ca in felul acesta sa-si asigure izbanda in aceasta actiune a lor, erau insotiti de preoti. Imparatul era hotarat sa-l intimideze pe Israel printr-o mare desfasurare a puterii sale. Egiptenii se temeau ca nu cumva supunerea lor silita fata de Dumnezeul lui Israel sa-i faca sa ajunga de rasul celorlalte natiuni; dar, daca aveau sa porneasca acum cu o mare desfasurare a fortei lor si sa-i aduca inapoi pe fugari, atunci aveau sa-si recapete gloria si sa-si recastige serviciile robilor lor.

27:13 Evreii tabarasera langa mare, ale carei ape

27:14 ridicau inaintea lor o bariera ce parea de netrecut, in timp ce la miazazi un munte stancos le oprea inaintarea. Deodata, ei au vazut in departare armuri stralucitoare si care in miscare, ce tradau avangarda unei mari ostiri. Pe masura ce forta aceasta se apropia, ostile Egiptului au fost vazute in actiunea lor de urmarire. Groaza a umplut inimile izraelitilor. Unii strigau catre Domnul, dar cea mai mare parte alergau la Moise cu plangerile lor: "Nu erau oare morminte in Egipt, ca sa nu mai fi fost nevoie sa ne aduci sa murim in pustie? Ce ne-ai facut, de ne-ai scos din Egipt? Nu-ti spuneam noi in Egipt: 'Lasa-ne sa slujim ca robi egiptenilor, caci vrem mai bine sa slujim ca robi egiptenilor, decat sa murim in pustie'?" (Ex.14,11-12).

27:15 Moise s-a tulburat foarte mult vazand ca poporul sau da pe fata atat de putina credinta in Dumnezeu, in ciuda faptului ca in repetate randuri fusese martor la manifestarea puterii Sale spre binele lor. Cum puteau ei sa-l invinuiasca de primejdiile si greutatile situatiei lor, cand el nu facuse altceva decat sa urmeze porunca expresa a lui Dumnezeu? Intr-adevar, nu exista nici o posibilitate de scapare, decat daca Dumnezeu Insusi avea sa intervina pentru izbavire; dar pentru ca au fost adusi in aceasta situatie datorita faptului ca au ascultat de indrumarile divine, Moise nu se temea de urmari. Raspunsul sau linistit si plin de incredintare adresat poporului a fost: "Nu va temeti de nimic, stati pe loc si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul in ziua aceasta; caci pe egiptenii acestia, pe care-i vedeti azi, nu-i veti mai vedea niciodata. Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi, stati linistiti'" (Ex.14,13-14).

27:16 Nu era un lucru usor sa faci ca ostile lui Israel sa ramana in asteptare inaintea Domnului. Lipsiti de disciplina si de stapanire de sine, oamenii au ajuns violenti si nerationali. Ei se asteptau sa cada repede in mainile opresorilor, iar vaietele si plangerile lor erau zgomotoase si puternice. Stalpul cel minunat de nor fusese urmat ca un semn de la Dumnezeu de a merge inainte; dar acum se intrebau intre ei daca acesta nu prevestea cumva o mare nenorocire: caci nu-i dusese el oare de partea rea a muntelui, intr-un loc unde nu exista trecere? In felul acesta, ingerul lui Dumnezeu era pentru mintea lor ratacita ca un purtator de nenorocire.

27:17 Dar deodata, in timp ce ostile egiptene se apropiau, asteptandu-se sa faca din ei o prada usoara, stalpul de nor s-a ridicat in mod maiestuos spre cer, a trecut peste izraeliti si a coborat intre ei si ostile Egiptului. Un zid intunecos s-a

27:18 asezat intre urmariti si urmaritori. Egiptenii nu mai puteau vedea nicidecum tabara evreilor, fiind astfel constransi sa se opreasca. Dar, pe cand intunericul noptii devenea tot mai adanc, zidul de nor a devenit o mare lumina pentru evrei, inundand intreaga tabara cu o stralucire ca in timpul zilei.

27:19 Atunci, nadejdea a revenit in inimile poporului Israel. Iar Moise a strigat catre Domnul. "Domnul a zis lui Moise: 'Ce rost au strigatele acestea? Spune copiilor lui Israel sa porneasca inainte. Tu, ridica-ti toiagul, intinde-ti mana spre mare, si despica-o; si copiii lui Israel vor trece prin mijlocul marii, ca pe uscat'" (Ex. 14,15-16).

27:20 Psalmistul, descriind trecerea marii de catre Israel, canta: "ti-ai croit un drum prin mare, o carare prin apele cele mari, si nu ti s-au cunoscut urmele. Ai povatuit pe poporul Tau ca pe o turma, prin mana lui Moise si Aaron" (Ps.77,19-20). Cand Moise si-a intins toiagul, apele s-au despartit si Israel a mers prin mijlocul marii ca pe uscat, in timp ce apele stateau ca un zid de o parte si de alta. Lumina din stalpul de foc al lui Dumnezeu stralucea pe varfurile inspumate ale valurilor si lumina calea ce era taiata ca o brazda adanca prin apele marii si se pierdea in obscuritatea celuilalt tarm indepartat.

27:21 "Egiptenii i-au urmarit: si totii caii lui Faraon, carele si calaretii lui au intrat dupa ei in mijlocul marii. In straja diminetii, Domnul, din stalpul de foc si de nor, S-a uitat spre tabara egiptenilor si a aruncat invalmaseala in tabara egiptenilor" (Ex.14,23-24). Norul misterios se transforma intr-un stalp de foc inaintea ochilor lor uimiti. Tunetele au inceput sa bubuie si fulgerele sa lumineze. "Norii au turnat apa cu galeata, tunetul a rasunat din nori si sagetile Tale au zburat in toate partile. Tunetul Tau a izbucnit in vartej de vant, fulgerele au luminat lumea; pamantul s-a miscat si s-a cutremurat" (Ps.77,17-18).

27:22 Egiptenii au fost cuprinsi de confuzie si spaima. In mijlocul maniei elementelor naturii, in care au auzit vocea unui Dumnezeu maniat, ei au incercat sa se retraga si sa fuga inspre tarmul pe care-l parasisera. Dar Moise isi intinse toiagul si apele care erau ingramadite, suierand si mugind, grabite sa-si apuce prada, se aruncara impreuna inghitind armata egipteana in adancurile lor intunecoase.

27:23 Cand se ivira zorile, acestea ii descoperira multimii lui Israel tot ce mai ramasese din puternicii sai vrajmasi - gramezi de cadavre, imbracate in zale,

27:24 aruncate pe tarm. Din primejdia cea mai ingrozitoare, o singura noapte a adus o deplina izbavire. Multimea cea mare si neajutorata - robi nedeprinsi cu luptele, femei, copii si vite, avand marea inaintea lor si ostirea cea puternica a Egiptului amenintandu-i din spate - a vazut cum i se deschide calea prin apa, iar pe vrajmasi zdrobiti chiar in clipa in care asteptau biruinta. Numai singur Dumnezeu le-a adus eliberarea si catre El s-au indreptat si inimile lor recunoscatoare si pline de credinta. Simtamintele lor si-au gasit exprimarea in cantece de lauda. Duhul lui Dumnezeu era asupra lui Moise si el a condus poporul intr-un cantec sfant, triumfator, de multumire, cel dintai si unul dintre cele mai sublime din cate sunt cunoscute omului:

27:25 "Voi canta Domnului, caci Si-a aratat slava:

27:26 A napustit in mare pe cal si pe calaret.

27:27 Domnul este taria mea

27:28 Si temeiul cantarilor mele de lauda.

27:29 El m-a scapat.

27:30 El este Dumnezeul meu,

27:31 Pe El Il voi lauda:

27:32 El este Dumnezeul tatalui meu;

27:33 Pe El Il voi preamari.

27:34 Domnul este un razboinic viteaz:

27:35 Numele Lui este Domnul.

27:36 El a aruncat in mare

27:37 Carele lui Faraon si oastea lui;

27:38 Luptatorii lui alesi

27:39 Au fost inghititi in Marea Rosie.

27:40 I-au acoperit valurile,

27:41 Si s-au pogorat

27:42 In fundul apelor, ca o piatra.

27:43 Dreapta Ta, Doamne,

27:44 Si-a facut vestita taria;

27:45 Mana Ta cea dreapta, Doamne,

27:46 A zdrobit pe vrajmasi.

27:47 Prin marimea maretiei Tale,

27:48 Tu trantesti la pamant pe vrajmasii Tai;

27:49 Iti dezlantuiesti mania,

27:50 Si ea-i mistuie ca pe o trestie.

27:51 La suflarea narilor Tale,

27:52 S-au ingramadit apele,

27:53 S-au ridicat talazurile ca un zid,

27:54 Si s-au inchegat valurile in mijlocul marii.

27:55 Vrajmasul zicea:

27:56 'Ii voi urmari, ii voi ajunge,

27:57 Vom imparti prada de razboi;

27:58 Imi voi scoate sabia,

27:59 Si-i voi nimici cu mana mea'.

27:60 Dar Tu ai suflat cu suflarea Ta:

27:61 Si marea i-a acoperit,

27:62 Ca plumbul s-au afundat

27:63 In adancul apelor,

27:64 Cine este ca Tine intre dumnezei, Doamne?

27:65 Cine este ca Tine minunat in sfintenie,

27:66 Bogat in fapte de lauda,

27:67 Si facator de minuni?

27:68 Tu Ti-ai intins mana dreapta;

27:69 Si i-a inghitit pamantul.

27:70 Prin indurarea Ta, Tu ai calauzit,

27:71 Si ai izbavit pe poporul acesta;

27:72 Iar prin puterea Ta il indrepti

27:73 Spre locasul sfinteniei Tale.

27:74 Popoarele vor afla lucrul acesta,

27:75 Si se vor cutremura;

27:76 Apuca goaza pe Filisteni,

27:77 Se inspaimanta capeteniile Edomului,

27:78 Si un tremur apuca pe razboinicii lui Moab;

27:79 Toti locuitorii Canaanului

27:80 Lesina de la inima.

27:81 Ii va apuca teama si spaima;

27:82 Iar vazand maretia bratului Tau,

27:83 Vor sta muti ca o piatra,

27:84 Pana va trece poporul Tau, Doamne!

27:85 Pana va trece

27:86 Poporul, pe care Tu l-ai rascumparat

27:87 Tu ii vei aduce si-i vei aseza

27:88 Pe muntele mostenirii Tale,

27:89 In locasul pe care Ti l-ai pregatit

27:90 Ca locas, Doamne,

27:91 La Templul pe care mainile Tale

27:92 L-au intemeiat, Doamne!"(Exod 15,1-17)

27:93 Asemenea unui glas din adancuri s-a inaltat din pieptul marii multimi a lui Israel acea sublima lauda. Ea a fost preluata de femeile lui Israel, Maria, sora lui Moise, fiind in frunte, cand au

27:94 pornit cu timpane si jucand. Departe, peste desert si mare rasuna refrenul fericit, iar muntii reverberau cuvintele lor de lauda. "Cantati Domnului, caci Si-a aratat slava".

27:95 Acest cantec si marea eliberare pe care el o sarbatoreste au facut o impresie de nesters in memoria poporului evreu. Din veac in veac, el a fost facut sa rasune de catre profetii si cantaretii lui Israel, marturisind ca Domnul este taria si izbavirea acelora care se incred in El. Acest cantec nu apartine numai poporului iudeu. El arata inainte la nimicirea tuturor vrajmasilor neprihanirii si la biruinta finala a Israelului lui Dumnezeu. Profetul de pe Patmos a privit multimea imbracata in haine albe, pe cei care "stateau biruitori" pe marea de sticla amestecata cu foc", avand "alautele lui Dumnezeu in mana. Ei cantau cantarea lui Moise, robul lui Dumnezeu, si cantarea Mielului" (Apoc.15,2-3).

27:96 "Nu noua, nu noua, ci Numelui Tau da slava pentru bunatatea Ta, pentru credinciosia Ta!" (Ps.115,1). Acesta era spiritul de care era patruns cantecul de eliberare al lui Israel si este spiritul care ar trebui sa salasluiasca in inima tuturor acelora care Il iubesc pe Dumnezeu si se tem de El. Eliberand sufletele noastre de sclavia pacatului, Dumnezeu a lucrat pentru noi o eliberare mai mare decat aceea a evreilor la Marea Rosie. Ca si multimea evreilor, noi ar trebui sa-L laudam pe Domnul cu inima, cu sufletul si cu vocea pentru "lucrarile Sale minunate, facute pentru fiii oamenilor". Cei care cugeta la indurarile cele mari ale lui Dumnezeu si care nu trec cu vederea darurile Sale mai mici se vor incinge cu bucurie si vor canta Domnului in inimile lor. Binecuvantarile zilnice pe care le primim din mana lui Dumnezeu si, mai presus de toate, moartea ispasitoare a lui Isus, ca sa aduca fericirea si cerul la indemana noastra, ar trebui sa constituie tema unei continue recunostinte. Ce mila, ce iubire nemarginita ne-a aratat Dumnezeu noua, unor pacatosi pierduti, legandu-ne de El, spre a fi pentru El o comoara deosebita! Ce sacrificiu a facut Rascumparatorul nostru, pentru ca noi sa putem fi numiti copii ai lui Dumnezeu! Sa-L laudam pe Dumnezeu pentru fericita nadejde ce ne-a fost pusa inainte, cuprinsa in marele plan de mantuire, sa-L laudam pentru mostenirea cereasca, cum si pentru bogatele Sale fagaduinte, sa-L laudam pentru ca Isus traieste ca sa mijloceasca pentru noi.

27:97 "Cine aduce multumiri", spune Creatorul, "acela Ma proslaveste" (Ps.50,23). Toti locuitorii cerului se unesc pentru a-L lauda pe Dumnezeu. Sa invatam acum cantecul ingerilor, ca sa-l putem canta atunci cand ne vom alatura randurilor lor stralucitoare. Sa spunem impreuna cu psalmistul: "Voi

27:98 lauda pe Domnul cat voi trai, voi lauda pe Dumnezeul meu cat voi fi" (Ps.146,2). "Te lauda popoarele, Dumnezeule, toate popoarele Te lauda" (Ps.67,5).

27:99 Dumnezeu, in providenta Sa, i-a dus pe evrei in fortareata muntilor inaintea marii, pentru ca El sa-Si poata manifesta puterea in eliberarea lor si sa umileasca in mod vadit mandria opresorilor lor. El ar fi putut sa-i salveze si pe o alta cale, dar a ales aceasta metoda pentru a le pune la proba credinta si a le intari increderea in El. Poporul era obosit si inspaimantat si totusi, daca ar fi dat inapoi atunci cand Moise i-a spus sa inainteze, Dumnezeu nu i-ar fi deschis niciodata calea. "Prin credinta au trecut ei Marea Rosie, ca pe uscat" (Evr.11,29). Coborand pana la apa, ei au dovedit ca au crezut Cuvantul lui Dumnezeu, asa cum era rostit de catre Moise. Ei au facut tot ce statea in puterea lor sa faca si numai dupa aceea, Cel care este taria lui Israel a despartit marea pentru a face o cale pentru picioarele lor.

27:100 Marea lectie data aici este pentru toate timpurile. Adesea, viata crestina este inconjurata de primejdii, iar implinirea datoriei pare greu de adus la indeplinire. Imaginatia intrezareste o iminenta ruina in fata si sclavie sau moarte in urma. Si totusi, vocea lui Dumnezeu rosteste in mod clar: "Mergeti inainte". Noi trebuie sa ascultam de porunca aceasta, chiar daca ochii nostri nu pot patrunde prin intuneric si chiar daca simtim la picioarele noastre valurile reci ale marii. Obstacolele care stau in calea inaintarii noastre nu vor disparea niciodata inaintea unui spirit zabavnic si indoielnic. Cel care amana ascultarea, pana cand fiecare umbra de nesiguranta va disparea si pana cand nu va mai fi nici un risc de a da gres sau de a fi infrant, nu va asculta niciodata. Necredinta sopteste: "Sa asteptam pana cand sunt date la o parte toate piedicile si pana cand vom putea vedea in mod clar drumul nostru"; dar credinta plina de curaj indeamna la inaintare, nadajduind si crezand totul.

27:101 Norul care pentru egipteni a fost un zid de intuneric, pentru evrei a fost un potop de lumina, luminand intreaga tabara si revarsand stralucire pe cararea din fata lor. Astfel, lucrarile Providentei aduc intuneric si disperare celui necredincios, in timp ce pentru sufletul plin de incredere, ele sunt pline de lumina si pace. Cararea pe care te conduce Dumnezeu poate trece prin pustie sau prin mare, dar este o carare sigura.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: