English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 26


26:1 Cap. 24 - Pastele

26:2 Cand cererea pentru eliberarea lui Israel a fost prezentata pentru prima data imparatului Egiptului, s-a dat avertizarea celei mai teribile plagi. Moise primise porunca sa-i spuna lui faraon: "Asa vorbeste Domnul: 'Israel este fiul Meu, intaiul Meu nascut'. Iti spun: 'Lasa pe fiul Meu sa plece, ca sa-Mi slujeasca; daca nu vrei sa-l lasi sa plece, voi ucide pe fiul tau, pe intaiul tau nascut'" (Ex.4,22.23). Desi dispretuiti de egipteni, izraelitii fusesera onorati de Dumnezeu prin faptul ca fusesera pusi deoparte ca sa fie pastratorii Legii Sale. Datorita binecuvantarilor si privilegiilor speciale care le erau acordate, ei aveau intaietate intre natiuni, asa cum avea primul nascut intre fratii sai.

26:3 Pedeapsa despre care Egiptul fusese avertizat de la inceput avea sa fie cea din urma. Dumnezeu este indelung rabdator si bogat in mila. El are o grija duioasa fata de fiintele facute dupa chipul Sau. Daca pierderea recoltelor si a turmelor si cirezilor ar fi adus Egiptul la pocainta, atunci copiii n-ar mai fi fost loviti; dar natiunea s-a impotrivit cu incapatanare poruncii divine si, de aceea, lovitura finala era gata sa cada.

26:4 Moise fusese oprit, sub pedeapsa cu moartea, sa se mai arate in fata lui faraon; dar o ultima solie din partea lui Dumnezeu trebuia sa-i fie dusa monarhului razvratit si Moise a venit din nou inaintea lui, cu instiintarea inspaimantatoare: "Asa vorbeste Domnul: 'Pe la miezul noptii, voi trece prin Egipt, si toti intaii nascuti din tara Egiptului vor muri, de la intaiul nascut al lui Faraon, care sede pe scaunul lui de domnie, pana la intaiul nascut al roabei care sta la rasnita si pana la toti intaii nascuti ai dobitoacelor, in toata tara Egiptului vor fi tipete mari, asa cum n-au fost si nu vor mai fi. Dar dintre toti copiii lui Israel, de la oameni pana la dobitoace, nici macar un caine nu va chelalai cu limba lui, ca sa stiti ce

26:5 deosebire face Domnul intre egipteni si Israel. Atunci, toti acesti slujitori ai tai se vor pogori la mine si se vor inchina pana la pamant inaintea mea zicand: 'Iesi, tu si tot poporul care te urmeaza!' Dupa aceea voi iesi" (Ex.11,4-8).

26:6 Inainte de aducerea la indeplinire a acestei hotarari prin Moise, Domnul a dat indrumari copiilor lui Israel cu privire la plecarea lor din Egipt si, in mod deosebit, cu privire la ocrotirea lor de pedeapsa care avea sa vina. Fiecare familie, singura sau impreuna cu altele, trebuia sa "junghie" un miel sau un ied "fara cusur" si, cu un manunchi de isop, sa stropeasca sangele lui pe "pragul de sus si cei doi stalpi ai usii" casei, pentru ca ingerul nimicitor, venind la miezul noptii, sa nu intre in acea locuinta. Ei trebuia sa manance carnea "fripta la foc" cu "azimi si verdeturi amare", noaptea, dupa cum spusese Moise: "Sa aveti mijlocul incins, incaltamintele in picioare si toiagul in mana; si sa-l mancati in graba, caci sunt Pastele Domnului" (Ex.12,11).

26:7 Domnul a zis: "In noaptea aceea Eu voi trece prin tara Egiptului si voi lovi pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pana la dobitoace; si voi face judecata impotriva tuturor zeilor Egiptului" Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nici o urgie, atunci cand voi lovi tara Egiptului" (Ex.12,12-13).

26:8 In amintirea acestei mari eliberari trebuia ca poporul Israel sa tina o sarbatoare in fiecare an, in toate generatiile viitoare. "Si pomenirea acestei zile s-o pastrati si s-o praznuiti printr-o sarbatoare in cinstea Domnului; s-o praznuiti ca o lege vesnica pentru urmasii vostri" (Ex.12,14). Cand ei aveau sa praznuiasca aceasta sarbatoare in anii ce aveau sa vina, trebuia sa le povesteasca copiilor lor istoria acestei mari eliberari, asa dupa cum le spusese Moise: "Sa raspundeti: 'Este jertfa de Paste in cinstea Domnului, care a trecut pe langa casele copiilor lui Israel in Egipt, cand a lovit Egiptul, si ne-a scapat casele noastre'" (Ex.12,26-27).

26:9 Pe langa acestea, intaii nascuti, atat dintre oameni, cat si dintre animale, trebuia sa fie ai Domnului, putand fi luati inapoi numai printr-o rascumparare, ca recunoastere a faptului ca, atunci cand intaii nascuti ai Egiptului au pierit, ai lui Israel, desi au fost izbaviti in mod minunat, ar fi fost si ei partasi aceleiasi sorti, daca nu s-ar fi adus jertfa ispasitoare. "Caci orice intai nascut este al Meu", a spus Domnul; "in ziua cand am lovit pe toti intaii nascuti

26:10 din tara Egiptului, Mi-am inchinat Mie pe toti intaii nascuti din Israel, atat dintre oameni, cat si dintre dobitoace; ei vor fi ai Mei" (Num.3,13). Dupa instituirea slujbei la sanctuar, Domnul a pus deoparte pentru Sine semintia lui Levi pentru lucrarea la sanctuar, in locul intailor nascuti ai intregului popor. "Caci ei Imi sunt dati cu totul din mijlocul copiilor lui Israel", a zis El. "Eu i-am luat pentru Mine in locul intailor nascuti din toti intaii nascuti ai copiilor lui Israel" (Num.8,16). Tot poporul avea totusi datoria, ca o recunoastere a indurarii lui Dumnezeu, sa plateasca un pret de rascumparare pentru orice intai nascut (Num.18,15-16).

26:11 Pastele trebuia sa fie atat un act comemorativ, cat si un act preinchipuitor, care sa arate nu numai inapoi, la eliberarea din Egipt, ci si inainte, la marea eliberare pe care Isus Hristos avea s-o aduca la indeplinire in eliberarea poporului Sau din sclavia pacatului. Mielul de jertfa Il reprezinta pe "Mielul lui Dumnezeu", in care este unica noastra nadejde de mantuire. Apostolul spune: "Caci Hristos, Pastele nostru, a fost jertfit" (1 Cor.5,7). Nu a fost de ajuns ca mielul pascal sa fie junghiat; ci sangele lui trebuia sa fie stropit pe stalpii usii; tot astfel este nevoie ca meritele sangelui lui Hristos sa fie aplicate sufletului. Noi trebuie sa credem nu numai ca El a murit pentru lume, ci ca a murit pentru fiecare dintre noi, in mod individual. Noi trebuie sa ne insusim meritele jertfei ispasitoare. Isopul folosit pentru stropirea sangelui era un simbol al curatirii, fiind astfel folosit la curatirea leprei si a acelora care se intinau prin atingerea cu cei morti. In rugaciunea psalmistului se poate vedea, de asemenea, insemnatatea lui: "Curateste-ma cu isop, si voi fi curat. Spala-ma si voi fi mai alb decat zapada" (Ps.51,7).

26:12 Mielul trebuia pregatit in intregime si nici un os nu trebuia sa-i fie zdrobit. Tot astfel, nici un os al Mielului lui Dumnezeu, care urma sa moara pentru noi, nu trebuia sa fie zdrobit (Ioan 19,36). In felul acesta a fost reprezentata plinatatea desavarsita a jertfei lui Hristos.

26:13 Carnea trebuia mancata. Nu este de ajuns sa credem in Hristos pentru iertarea pacatelor; prin credinta noi trebuie sa primim fara incetare putere si hrana spirituala de la El, prin Cuvantul Sau. Hristos spune: "Adevarat, adevarat, va spun, ca, daca nu mancati trupul Fiului omului si daca nu beti sangele Lui, nu aveti viata in voi. Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu, ramane in Mine si Eu raman in el" (Ioan 6,53-54). Iar pentru a lamuri insemnatatea celor spuse, El a zis: "Cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh si viata" (vers.63). Isus

26:14 a primit Legea Tatalui Sau, a trait in viata Sa de fiecare zi principiile ei, a dat pe fata spiritul ei si a aratat puterea ei binefacatoare asupra inimii. Ioan spune: "Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si noi am privit slava Lui, o slava intocmai ca slava singurului nascut din Tatal" (Ioan 1,14). Urmasii lui Hristos trebuie sa fie partasi ai experientei Lui. Ei trebuie sa primeasca si sa asimileze Cuvantul lui Dumnezeu, asa incat el sa ajunga forta motrice a vietii si actiunilor lor. Prin puterea lui Hristos ei trebuie sa fie schimbati spre a ajunge asemenea Lui si a reflecta insusirile dumnezeiesti. Ei trebuie sa manance carnea si sa bea sangele Fiului lui Dumnezeu sau, daca nu, n-au viata in ei insisi. Spiritul si lucrarea lui Hristos trebuie sa devina spiritul si lucrarea ucenicilor Sai.

26:15 Mielul trebuia mancat cu ierburi amare, ca o amintire a trecutului, a amaraciunii robiei in Egipt. La fel, cand ne hranim din Hristos, trebuie sa facem lucrul acesta cu inima zdrobita, din cauza pacatelor noastre. Folosirea azimilor avea, de asemenea, o insemnatate. Aceasta insemnatate este cuprinsa in mod expres in legea serbarii Pastelui, pazita cu strictete de catre evrei in practicile lor, astfel incat nici un fel de aluat sa nu se gaseasca in casele lor in timpul acestei sarbatori. Tot astfel aluatul pacatului trebuie sa fie indepartat de la toti aceia care vor sa primeasca viata si hrana de la Hristos. De aceea Pavel scrie bisericii din Corint: "Maturati aluatul cel vechi, ca sa fiti o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat; caci Hristos, Pastele noastre, a fost jertfit. Sa praznuim dar praznicul acesta nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de rautate si viclenie, ci cu azimile curatiei si adevarului" (1 Cor.5,7- 8).

26:16 Inainte de a obtine libertatea, robii trebuia sa-si dovedeasca credinta in marea eliberare care era gata sa se infaptuiasca. Semnul sangelui trebuia pus pe casele lor si trebuia ca ei sa se separe, ei si familiile lor, de egipteni si sa se stranga inauntrul caselor lor. Daca izraelitii ar fi nesocotit in vreo privinta oarecare vreuna din indrumarile primite, daca ar fi neglijat sa-si separe copiii de egipteni, daca ar fi junghiat mielul, dar n-ar fi uns stalpii usii cu sange, sau daca vreunul dintre ei ar fi iesit din casa, n-ar mai fi fost in siguranta. S-ar fi putut ca in sinceritatea inimii lor sa fi crezut ca au facut tot ce era necesar, dar sinceritatea lor nu i-ar fi izbavit. Toti aceia care nu aveau sa ia seama la indrumarile Domnului aveau sa-l piarda pe intaiul lor nascut, lovit de mana ingerului pierzator.

26:17 Prin ascultare, poporul trebuia sa dea dovada de credinta. Tot astfel, toti aceia care nadajduiesc sa fie salvati prin meritele sangelui lui Hristos isi vor da seama ca si ei insisi au de facut ceva, pentru a-si asigura mantuirea. In timp ce numai Hristos, numai El singur, ne poate rascumpara de sub pedeapsa neascultarii, noi trebuie sa ne intoarcem de la pacat, la ascultare. Omul trebuie sa fie mantuit prin credinta, si nu prin fapte; cu toate acestea, credinta sa trebuie sa fie dovedita prin faptele sale. Dumnezeu L-a dat pe Fiul Sau sa moara ca ispasire pentru pacat. El a facut cunoscut lumina adevarului, calea vietii, El a dat mijloacele ajutatoare, randuieli si privilegii; acum, omul trebuie sa coopereze cu aceste instrumente salvatoare; el trebuie sa aprecieze si sa foloseasca ajutoarele pe care Dumnezeu i le-a pus la dispozitie - sa creada si sa asculte de toate cerintele dumnezeiesti.

26:18 Dupa ce Moise i-a facut cunoscut lui Israel masurile luate de Dumnezeu pentru eliberarea lui, "poporul s-a plecat si s-a inchinat pana la pamant" (Ex.12,27). Fericita nadejde a eliberarii, inspaimantatoarea cunoastere a faptului ca persecutorii lor aveau sa fie fara intarziere pedepsiti, grijile si ostenelile datorate plecarii lor precipitate - toate au fost acoperite pentru un timp de recunostinta fata de bunul lor Salvator. Multi dintre egipteni fusesera condusi la recunoasterea Dumnezeului evreilor si acestia faceau acum rugamintea de a li se permite sa gaseasca adapost in casele izraelitilor, cand ingerul pierzator avea sa treaca prin tara. Ei au fost primiti cu bucurie. Acestia au fagaduit ca de aici inainte sa slujeasca Dumnezeului lui Iacov si sa plece din Egipt o data cu poporul Sau.

26:19 Izraelitii au ascultat de indrumarile pe care Dumnezeu le daduse. Grabnic si in taina, ei au facut pregatirile pentru plecare. Familiile lor s-au adunat laolalta, mielul pascal a fost junghiat, carnea fripta la foc, azimile si ierburile amare pregatite. Tatal, ca preot al familiei, a stropit sangele pe stalpii casei si apoi s-a alaturat familiei, inauntrul casei. In graba si in tacere mielul pascal a fost mancat. Cuprins de o teama sfanta, poporul s-a rugat si a vegheat; inima intailor nascuti, de la barbatul cel puternic si pana la copilul cel mic, batea cu o teama ce nu se poate exprima in cuvinte. Tati si mame il strangeau in brate pe iubitul lor intai nascut, gandindu-se la lovitura ingrozitoare ce avea sa cada in noaptea aceea. Dar nici una dintre locuintele lui Israel n-a fost vizitata de ingerul aducator de moarte. Semnul sangelui - semnul protectiei Mantuitorului - era pe usile lor si nimicitorul n-a intrat.

26:20 La miezul noptii "au fost mari tipete in Egipt, caci nu era casa

26:21 unde sa nu fie un mort" (Ex.12,30). Toti intaii nascuti din tara, "de la intaiul nascut al lui Faraon, care sedea pe scaunul lui de domnie, pana la intaiul nascut al celui inchis in temnita, pana la toti intaii nascuti ai dobitoacelor" (vers.29), fusesera loviti de nimicitor. Pe tot intinsul vastului imperiu egiptean, mandria fiecarei case fusese doborata. Strigatele si vaietele celor ce jeleau umpleau vazduhul. Imparatul si curtenii, cu fetele palide si picioarele tremurande, stateau ingroziti in fata acestei orori coplesitoare. Faraon strigase pe vremuri: "Cine este Domnul, ca sa ascult de glasul Lui, si sa las pe Israel sa plece? Eu nu cunosc pe Domnul, si nu voi lasa pe Israel sa plece" (Ex.5,2). Acum, mandria lui, care se inalta pana la cer, s-a umilit pana in tarana si "a chemat pe Moise si pe Aaron si le-a zis: 'Sculati-va, iesiti din mijlocul poporului meu, voi si copiii lui Israel. Duceti-va de slujiti Domnului, cum ati zis. Luati-va si oile si boii, cum ati zis, duceti-va si binecuvantati-ma'" (Ex.12,31-32). Sfetnicii imparatesti, si ei la randul lor, impreuna cu poporul staruiau de izraeliti sa plece "din tara, caci ziceau: 'Altfel, toti vom pieri'" (vers.33).

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: