English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 22


22:1 Cap. 20 - Iosif in Egipt

22:2 Intre timp, Iosif si cei ce l-au cumparat se aflau pe drumul spre Egipt. Pe cand caravana calatorea spre miazazi, catre hotarele Canaanului, baiatul a putut zari in departare colinele printre care se aflau si corturile tatalui sau. El a plans amar, gandindu-se la tatal sau iubitor, in singuratatea si durerea lui. Din nou i-a venit in minte scena de la Dotan. El i-a vazut pe fratii sai plini de manie si a simtit privirile lor furioase atintite asupra lui. Cuvintele intepatoare si insultatoare, cu care ei au raspuns rugamintilor lui disperate, rasunau in urechile lui. Cu inima tremuranda privi inainte, spre viitor. Ce schimbare avusese loc in situatia lui - de la pozitia sa de fiu prea iubit, la aceea de sclav dispretuit si neajutorat. Singur si fara prieteni, care avea sa fie soarta sa in tara straina in care era dus? Pentru un timp, Iosif cazu prada unei dureri si unei groaze nestapanite.

22:3 Dar, in providenta lui Dumnezeu, chiar aceasta experienta avea sa fie o binecuvantare pentru el. In cateva ore, el a invatat ceea ce ani de zile n-ar fi putut sa invete. Tatal sau, puternic si duios, cum fusese si iubirea lui, ii facuse rau prin comportarea lui partinitoare si indulgenta. Aceasta neinteleapta preferinta i-a maniat pe fratii lui si i-a provocat la fapta lor cea cruda, care l-a despartit de caminul sau. Efectele ei s-au manifestat de asemenea in propriul sau caracter. Au fost incurajate greseli care acum trebuia sa fie corectate. El devenise increzator in sine si pretentios. Obisnuit sa fie slabiciunea grijii tatalui sau, si-a dat seama ca este nepregatit sa faca fata greutatilor din fata sa, vietii aspre si lipsite de ocrotire a unui strain si a unui sclav.

22:4 In situatia aceasta, gandul i s-a indreptat spre Dumnezeul tatalui sau. In copilarie, el fusese invatat sa-L iubeasca si sa se teama de El. Adesea, in cortul tatalui sau, el ascultase istorisirea visului pe care Iacov l-a avut pe cand fugise in exil. I se povestise despre fagaduintele lui Dumnezeu facute lui Iacov si cum fusesera ele implinite - cum, atunci cand a fost nevoie, ingerii lui Dumnezeu au venit

22:5 sa-l invete, sa-l mangaie si sa-l ocroteasca. El fusese invatat despre iubirea lui Dumnezeu manifestata in faptul ca a dat oamenilor un Rascumparator. Toate aceste lectii pretioase ii veneau acum cu putere in minte. Iosif credea ca Dumnezeul parintilor sai va fi si Dumnezeul lui. Atunci si acolo el s-a consacrat pe deplin lui Dumnezeu si s-a rugat ca Pazitorul lui Israel sa fie cu el in tara exilului sau.

22:6 Sufletul sau a tresaltat cand a luat hotararea suprema de a se dovedi credincios fata de Dumnezeu - in toate imprejurarile sa se comporte asa cum se cuvine unui supus al Imparatului cerului. El avea sa-I slujeasca lui Dumnezeu cu o inima neimpartita; el avea sa dea piept cu incercarile si sa indeplineasca cu credinciosie orice indatorire. Experienta unei singure zile fusese punctul de cotitura in viata lui Iosif. Nenorocirea ei ingrozitoare l-a schimbat dintr-un copil rasfatat, intr-un barbat stapan pe sine, curajos si serios.

22:7 Sosind in Egipt, Iosif a fost vandut lui Potifar, mai marele garzilor imparatului, in a carui slujba a ramas zece ani. Aici el a fost expus unor ispite de un caracter cu totul iesit din comun. Se afla aici in mijlocul idolatriei. Inchinarea la zei era insotita de intreaga pompa imparateasca, sustinuta de bogatia si cultura celei mai civilizate natiuni din vremea aceea. Cu toate acestea, Iosif si-a pastrat simplitatea si credinciosia sa fata de Dumnezeu. Pretutindeni in jurul sau erau privelistile si chemarile viciului, dar el era ca unul care nu auzea si nu vedea nimic. El nu ingaduia ca gandurile lui sa zaboveasca asupra subiectelor interzise. Dorinta de a castiga bunavointa egiptenilor nu l-a putut determina sa renunte la principiile lui. Daca ar fi incercat sa faca acest lucru, atunci el ar fi fost biruit de ispite; dar el nu se rusina de religia parintilor sai si n-a facut nici un efort pentru a ascunde faptul ca era un adorator al lui Iehova.

22:8 "Domnul a fost cu Iosif, asa ca toate ii mergeau bine" Stapanul lui a vazut ca Domnul era cu el si ca Domnul facea sa-i mearga bine ori de ce se apuca" (Gen.39,2-3). Increderea lui Potifar in Iosif crestea zi dupa zi si, in cele din urma, l-a ridicat la rangul de administrator, dandu-i controlul deplin asupra tuturor averilor sale. "Egipteanul a lasat pe mainile lui Iosif tot ce avea, si n-avea alta grija decat sa manance si sa bea" (vers.6).

22:9 Prosperitatea insemnata, care se vedea in tot ceea ce se afla in grija sa, nu era rezultatul direct al unei minuni; dar harnicia, grija si energia sa erau incununate cu binecuvantarea divina. Iosif atribuia succesul sau bunavointei lui Dumnezeu si chiar idolatrul sau stapan accepta aceasta, ca fiind secretul prosperitatii sale

22:10 fara precedent. Totusi, aceasta prosperitate n-ar fi putut sa fie obtinuta fara eforturi statornice si bine chibzuite. Dumnezeu a fost proslavit prin credinciosia slujitorului Sau. A fost scopul Sau acela ca, in curatie si cinste, cel ce credea in Dumnezeu sa fie intr-un contrast izbitor cu inchinatorii la idoli - pentru ca astfel lumina harului ceresc sa poata straluci in mijlocul intunericului paganismului.

22:11 Purtarea cuviincioasa si credinciosia lui Iosif au castigat inima dregatorului lui faraon, care ajunsese sa-l priveasca mai degraba ca pe un fiu decat ca pe un sclav. Tanarul a fost adus in legatura cu oameni de vaza, invatati, si astfel a ajuns sa aiba o cunoastere a stiintei, a limbilor si afacerilor, o educatie necesara viitorului prim-ministru al Egiptului.

22:12 Dar credinta si integritatea lui Iosif aveau sa fie puse la proba prin incercari teribile. Sotia stapanului sau cauta sa-l ademeneasca pe tanar sa calce Legea lui Dumnezeu. Pana aici, el ramasese ne-atins de stricaciunea care domnea in tara aceea pagana; dar aceste ispite erau atat de neasteptate, atat de puternice si seducatoare - cum avea oare sa faca fata? Iosif stia foarte bine care aveau sa fie consecintele impotrivirii sale. Pe de o parte erau tainuirea, favorurile si rasplatirile; pe de alta parte, dizgratia, inchisoarea si poate" moartea. Intreaga sa viata viitoare depindea de hotararea unui moment. Va triumfa oare principiul? Va ramane Iosif totusi credincios lui Dumnezeu? Cu o ingrijorare ce nu se poate exprima in cuvinte, ingerii priveau la scena aceasta. Raspunsul lui Iosif a dat pe fata puterea principiului religios. El nu va trada increderea stapanului sau de pe pamant si, indiferent de consecinte, el va fi credincios Stapanului sau din ceruri. Sub privirile cercetatoare ale lui Dumnezeu si ale sfintilor ingeri, multi isi iau libertatea de a face fapte de care n-ar vrea sa se faca vinovati in prezenta semenilor lor, dar primul gand al lui Iosif a fost la Dumnezeu: "Cum as putea sa fac eu un rau atat de mare si sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu?" (vers.9), zise el.

22:13 Daca am avea mereu simtamantul ca Dumnezeu vede si aude tot ceea ce facem si spunem si ca inregistreaza cu credinciosie cuvintele si faptele noastre, cum si faptul ca va trebui sa stam fata in fata cu toate acestea, atunci ne-ar fi teama sa pacatuim. Tinerii sa-si aminteasca intotdeauna ca, oriunde sunt si in tot ceea ce fac, ei se afla in prezenta lui Dumnezeu. Nici un amanunt din comportamentul nostru nu scapa neobservat. Nu ne putem ascunde caile de Cel Prea Inalt. Legile omenesti, uneori destul de severe, sunt adesea calcate fara ca acest lucru sa se descopere si deci fara sa se pedepseasca. Dar nu asa stau lucrurile cu Legea lui Dumnezeu. Intunericul cel mai adanc din miez de noapte nu poate fi acoperamant pentru cel vinovat. Acesta poate gandi ca este singur; dar

22:14 pentru orice fapta exista un martor nevazut. Chiar si motivele inimii sale sunt deschise cercetarii divine. Orice fapta, orice cuvant si orice gand sunt asa de clar inregistrate, ca si cand in intreaga lume n-ar exista decat o singura persoana si atentia cerului ar fi indreptata numai asupra acesteia.

22:15 Iosif a suferit pentru integritatea sa, caci ispititoarea lui s-a razbunat, acuzandu-l de o fapta murdara si facand ca el sa fie aruncat in inchisoare. Daca Potifar ar fi crezut invinuirile sotiei sale aduse impotriva lui Iosif, atunci tanarul evreu si-ar fi pierdut viata; dar modestia si cinstea care au caracterizat intotdeauna comportamentul sau au fost dovada nevinovatiei sale; si totusi, pentru a salva reputatia familiei stapanului sau, el a fost lasat prada ocarii si robiei.

22:16 La inceput, Iosif a fost tratat cu mare severitate de catre temnicerii sai. Psalmistul spune: "I-au strans picioarele in lanturi, l-au pus in fiare, pana la vremea cand s-a intamplat ce vestise el, si pana cand l-a incercat Cuvantul Domnului" (Ps.105,18-19). Dar adevaratul caracter al lui Iosif a stralucit chiar si in intunericul inchisorii. El si-a pastrat cu strasnicie credinta si rabdarea; anii sai de slujire credincioasa au fost rasplatiti cat nu se poate mai crud, si totusi aceasta nu l-a amarat si nu l-a descurajat. El avea pacea care venea dintr-o constiinta curata si si-a incredintat situatia in mana lui Dumnezeu. El nu s-a mai gandit la nedreptatile ce i se facusera, ci a uitat durerea sa, cautand sa usureze necazurile altora. Chiar in inchisoare el a gasit ceva de facut. Dumnezeu il pregatea in scoala durerilor pentru a fi mai mult de folos, iar el nu s-a dat inapoi de la disciplina ce-i era necesara. In inchisoare, vazand roadele opresiunii si ale tiraniei, cum si efectele crimei, el a invatat lectia dreptatii, a impreunei simtiri si a indurarii, care l-a pregatit sa foloseasca puterea cu intelepciune si mila.

22:17 Incetul cu incetul, Iosif a castigat increderea mai marelui temnitei si in cele din urma i s-au dat in grija toti detinutii. Comportarea sa in inchisoare, si anume cinstea in viata sa de fiecare zi si simpatia manifestata fata de aceia care se aflau in necaz si deznadejde - acestea i-au deschis calea pentru prosperitatea si onoarea sa viitoare. Fiecare raza de lumina pe care o revarsam asupra altora se intoarce asupra noastra. Fiecare cuvant bun si plin de amabilitate adresat celor intristati, fiecare fapta pe care o facem ca sa-i usuram pe cei apasati si fiecare dar pe care-l facem celor in nevoi, daca motivele ce le genereaza sunt sfinte, vor avea ca rezultat binecuvantari pentru datator.

22:18 Mai marele pitarilor si mai marele paharnicilor imparatului fusesera aruncati in inchisoare pentru o vina oarecare si au ajuns sub mana lui Iosif. Intr-o dimineata, observand ca acestia sunt foarte tristi, cu bunatate s-a interesat de motivele intristarii lor si i s-a spus ca fiecare dintre ei avusesera cate un vis deosebit, a carui semnificatie erau foarte doritori s-o cunoasca. Nu apartin oare "talmacirile" lui Dumnezeu?", spuse Iosif. "Istorisiti-mi dar visele voastre" (Gen.40,8). Dupa ce fiecare si-a povestit visul, Iosif le-a facut cunoscut talcuirea lor. Dupa trei zile, paharnicul avea sa fie asezat din nou in slujba sa si sa puna paharul in mana lui Faraon, ca si mai inainte, dar mai marele pitarilor avea sa fie dat mortii din porunca imparatului. In amandoua cazurile, lucrurile s-au petrecut asa cum au fost prezise.

22:19 Purtatorul paharului imparatesc i-a fagaduit lui Iosif o profunda recunostinta, atat pentru talmacirea fericita a visului sau, cat si pentru multele fapte de bunavointa de care se bucurase; acesta, amintindu-i in modul cel mai miscator ca era tinut in inchisoare pe nedrept, l-a rugat sa intervina, ca sa fie adus inaintea imparatului cazul sau. "Adu-ti aminte si de mine", a spus el, "cand vei fi fericit, si arata, rogu-te, bunatate fata de mine; pune o vorba buna pentru mine la Faraon si scoate-ma din casa aceasta. Caci am fost luat cu sila din tara evreilor, si chiar aici n-am facut nimic ca sa fiu aruncat in temnita" (vers.14-15). Mai marele paharnicilor a trait sa vada implinirea visului in toate amanuntele lui; dar atunci cand a ajuns sa se bucure iarasi de bunavointa imparatului, nu s-a mai gandit deloc la binefacatorul lui. Iosif a mai ramas inca doi ani in inchisoare. Nadejdea ce se aprinsese in inima sa se stinse cu timpul si, la toate celelalte incercari, s-a adaugat si muscatura amarnica a nerecunostintei.

22:20 Dar o mana dumnezeiasca se pregatea sa deschida portile temnitei. Imparatul Egiptului a avut intr-o noapte doua vise, care pareau ca se refera la acelasi eveniment si ca prevestesc o mare nenorocire. El nu putea sa stabileasca insemnatatea lor, dar ele continuau sa-i chinuiasca mintea. Magii si inteleptii imparatiei sale n-au fost in stare sa i le talmaceasca. Tulburarea si nelinistea imparatului cresteau mereu si groaza a pus stapanire pe tot palatul. Agitatia aceasta generala i-a reamintit mai marelui paharnicilor de imprejurarile propriului sau vis; o data cu aceasta si-a adus aminte de Iosif si a fost strapuns de remuscari pentru uitarea si nerecunostinta sa. De indata, el i-a facut cunoscut imparatului cum visul sau si al mai marelui pitarilor fusesera talmacite de un detinut evreu si cum s-au implinit cele prezise.

22:21 A fost umilitor pentru faraon sa se intoarca de la magii si inteleptii imparatiei sale si sa ceara sfat de la un strain, si acesta un sclav, dar era gata sa faca lucrul cel mai umilitor, daca prin aceasta fiinta sa tulburata putea gasi odihna. S-a trimis imediat dupa Iosif; el s-a dezbracat de hainele sale de inchisoare, s-a ras deoarece parul ii crescuse mult in timpul cat a fost in dizgratie, tinut in temnita. Apoi a fost dus inaintea imparatului.

22:22 "Faraon a zis lui Iosif: 'Am visat un vis. Nimeni nu l-a putut talmaci; si am aflat ca tu talmacesti un vis, indata ce l-ai auzit'. Iosif a raspuns lui Faraon: 'Nu eu! Dumnezeu este Acela care va da un raspuns lui Faraon'" (Gen.41,15-16). Raspunsul pe care Iosif l-a dat imparatului da pe fata umilinta si credinta sa in Dumnezeu. Cu modestie a respins onoarea - ca ar avea in el insusi o intelepciune deosebita. "Nu eu", numai Dumnezeu poate explica tainele acestea.

22:23 Faraon a inceput apoi sa-si povesteasca visele: "Se facea ca stateam pe malul raului. Si deodata, sapte vaci grase la trup si frumoase la chip s-au suit din rau, si au inceput sa pasca prin mlastini. Dupa ele s-au suit alte sapte vaci, slabe, foarte urate la chip si sfrijite. N-am mai vazut altele asa de urate in toata tara Egiptului. Vacile cele sfrijite si slabe au mancat pe cele sapte vaci dintai, care erau grase. Le-au inghitit, fara sa se poata cunoaste ca intrasera in pantecele lor; ba inca infatisarea lor era tot asa de urata ca mai inainte. Si m-am desteptat. Am mai vazut in vis inca sapte spice pline si frumoase, care cresteau pe acelasi pai. Si dupa ele au rasarit sapte spice goale, slabe, arse de vantul de rasarit. Spicele slabe au inghitit pe cele sapte spice frumoase. Am spus aceste lucruri magilor, dar nimeni nu mi le-a putut talmaci".

22:24 "Ce a visat Faraon", a spus Iosif, "inseamna un singur lucru: Dumnezeu a aratat mai dinainte lui Faraon ce are sa faca". Aveau sa vina sapte ani de mare belsug. Ogoarele si livezile aveau sa rodeasca mai mult ca oricand. Iar aceasta perioada avea sa fie urmata de sapte ani de foamete. "Foametea aceasta care va urma va fi asa de mare ca nu se va mai cunoaste belsugul din tara". Repetarea visului era o dovada atat a faptului ca lucrul acesta era hotarat, cat si a faptului ca avea sa se implineasca foarte curand. "Acum", continua el, "Faraon sa aleaga un om priceput si intelept, si sa-l puna in fruntea tarii Egiptului. Faraon sa puna prefecti in tara, ca sa ridice o cincime

22:25 din roadele Egiptului in timpul celor sapte ani de belsug. Sa se stranga toate bucatele din acesti ani buni care au sa vina; sa se faca, la indemana lui Faraon, gramezi de grau, provizii in cetati, si sa le pazeasca. Bucatele acestea vor fi provizia tarii, pentru cei sapte ani de foamete care vor veni in tara Egiptului, pentru ca tara sa nu fie prapadita de foamete" (Gen.41,17-36).

22:26 Talmacirea era asa de rezonabila si asa de bine inchegata, iar planul pe care el l-a recomandat era asa de bun si iscusit, incat corectitudinea lui nu mai putea fi pusa la indoiala. Dar cui i se putea incredinta executarea unui asemenea plan? De inteleapta alegere depindea chiar scaparea natiunii de pieire. Imparatul era tulburat. Pentru un timp, problema numirii a fost inca in studiu. Prin mijlocirea mai marelui paharnicilor, monarhul aflase despre intelepciunea si iscusinta date pe fata de Iosif in administrarea inchisorii; era evident faptul ca el poseda talente administrative intr-un grad foarte mare. Paharnicul, cuprins acum de remuscari, se stradui sa ispaseasca vechea lui nerecunostinta, laudandu-l cu cea mai mare caldura pe binefacatorul sau; iar cercetarile pe care imparatul le-a facut in continuare au dovedit corectitudinea raportului sau. In toata imparatia, Iosif era singurul om daruit cu intelepciune care sa arate primejdia ce ameninta imparatia, cum si cu pregatirea necesara pentru a-i face fata; iar imparatul era convins ca el era cel mai bine calificat sa execute planurile pe care le propusese. Era clar faptul ca o putere divina era cu el si ca nu era nimeni printre slujbasii de stat ai imparatiei asa de bine calificat ca sa conduca problemele natiunii in acest timp de criza. Faptul ca era evreu si sclav era de mica importanta, cand in cumpana era pusa intelepciunea evidenta si judecata lui sanatoasa. "Am putea noi oare sa gasim un om ca acesta, care sa aiba in el Duhul lui Dumnezeu?" (vers.38), le spuse imparatul sfetnicilor sai.

22:27 S-a hotarat atunci numirea si lui Iosif i s-a adus la cunostinta vestea uimitoare: "Fiindca Dumnezeu ti-a facut cunoscut toate aceste lucruri, nu este nimeni atat de priceput si atat de intelept ca tine. Te pun mai mare peste casa mea, si tot poporul meu va asculta de poruncile tale. Numai scaunul meu de domnie ma va ridica mai pe sus de tine" (vers.39-40). Imparatul a procedat apoi la investirea lui Iosif cu insemnele inaltei sale slujbe. "Faraon si-a scos inelul din deget, si l-a pus in degetul lui Iosif, l-a imbracat cu haine de in subtire, si i-a pus un lant de aur la gat. L-a suit in carul care venea dupa al lui si strigau inaintea lui: 'In genunchi'" (vers.42-43).

22:28 "L-a pus domn peste casa lui, si dregatorul tuturor averilor lui, ca sa lege dupa plac pe domnitorii lui, si sa invete pe batranii lui intelepciunea" (Ps.105,21-22). Din inchisoare, Iosif a fost inaltat ca domn peste toata tara Egiptului. Era o pozitie de cea mai inalta cinste si totusi inconjurata de greutati si primejdii. Nimeni nu poate sa stea pe inaltime si sa nu se afle in primejdie. Dupa cum furtuna lasa neatinsa floarea umila din vale, in timp ce dezradacineaza copacul falnic din varful muntelui, tot astfel aceia care si-au pastrat integritatea in vreme ce au trait o viata umila pot fi tarati pana in adancul prapastiei de catre ispitele ce insotesc succesul si onorurile lumesti. Dar caracterul lui Iosif a trecut cu bine incercarea, atat in vreme de necazuri, cat si in timp de prosperitate. Aceeasi credinciosie fata de Dumnezeu a manifestat-o atunci cand a stat in palatul lui faraon, ca si atunci cand se afla ca detinut in celula temnitei. El era si acum un strain intr-o tara pagana, despartit de rudeniile sale, de inchinatorii viului Dumnezeu; dar el credea din toata inima ca mana divina ii calauzise pasii. Sprijinindu-se mereu pe Dumnezeu, el isi indeplinea cu credinciosie raspunderile slujbei sale. Prin Iosif atentia imparatului si a marilor barbati ai Egiptului era indreptata spre adevaratul Dumnezeu si, cu toate ca ramaneau mai departe legati de idolatria lor, au invatat totusi sa respecte principiile descoperite in viata si caracterul adoratorului lui Iehova.

22:29 Cum a putut fi Iosif in stare sa aiba un asemenea raport de tarie de caracter, cinste si intelepciune? In anii tineretii sale el se lasa condus de datorie, mai degraba decat de inclinatii; integritatea, increderea simpla, firea sa aleasa, nobila, au adus roade in faptele maturitatii sale. O viata curata si simpla inlesnise dezvoltarea puternica atat a puterilor fizice, cat si a celor intelectuale. Legatura cu Dumnezeu prin lucrarile Lui si contemplarea marilor adevaruri incredintate mostenitorilor credintei au inaltat si au innobilat natura lor spirituala, largind si intarindu-i mintea cum n-ar fi putut-o face nici un alt studiu. Atentia plina de credinciosie acordata datoriei in orice imprejurare, de la pozitia cea mai umila si pana la cea mai onorata, ii educase toate puterile in vederea celor mai inalte functii. Acela care traieste in armonie cu vointa Creatorului isi asigura dezvoltarea de caracter cea mai reala si cea mai nobila. "Frica de Domnul, aceasta este intelepciunea, departarea de rau, este pricepere" (Iov 28,28).

22:30 Putini sunt aceia care isi dau seama de influenta lucrurilor mici ale vietii asupra dezvoltarii caracterului. De fapt, nimic din cele cu care noi avem de-a face nu este intr-adevar mic. Diferitele imprejurari pe care le intampinam

22:31 zi de zi sunt destinate sa ne puna la incercare credinta si sa ne califice pentru raspunderi mai mari. Prin ramanerea la principii in actiunile obisnuite ale vietii, mintea se deprinde sa considere cerintele datoriei mai presus de acelea ale placerilor si inclinatiilor firii. Astfel disciplinate, mintile nu vor mai oscila intre bine si rau, asemenea unei trestii batute de vant; astfel de oameni sunt credinciosi fata de datorie pentru ca si-au format deprinderea credinciosiei si adevarului. Prin credinciosie in cele marunte, ei isi aduna puteri spre a fi credinciosi in cele mari.

22:32 Un caracter drept este de o mai mare valoare decat aurul din Ofir. Fara el, nimeni nu va putea ajunge pe culmile onoarei. Caracterul insa nu se mosteneste. El nu poate fi cumparat. O inalta viata morala si calitatile deosebite ale mintii nu sunt rezultatele intamplarii. Cele mai pretioase daruri sunt fara valoare daca nu sunt cultivate. Formarea unui caracter nobil este lucrarea unei vieti intregi si trebuie sa fie rezultatul unei neobosite sarguinte. Dumnezeu ne da ocaziile; succesul insa depinde de felul cum ne-am folosit de ele.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: