English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Patriarhi si profeti

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Patriarhi si profeti, 2


2:1 Prefata

2:2 Acest volum se ocupa de subiectele istoriei biblice, subiecte ce nu sunt in ele insele noi, dar care sunt astfel prezentate in aceste pagini, incat li se da o semnificatie noua, reveland izvoare ale actiunilor, infatisand semnificatia importanta a unor miscari si aducand intr-o lumina mai puternica unele laturi, care sunt numai pe scurt mentionate in Biblie. In acest fel, scenele capata o vioiciune si o importanta care fac ca ele sa lase noi si dainuitoare impresii. O astfel de lumina este in acest fel revarsata asupra raportului Sfintelor Scripturi, pentru ca acestea sa descopere pe deplin caracterul si planurile lui Dumnezeu; de asemenea, sa prezinte viclesugurile lui Satana si mijloacele prin care, in cele din urma, puterea sa va fi nimicita; sa aduca in atentie slabiciunea inimii omenesti si sa arate cum harul lui Dumnezeu ii face pe oameni in stare sa biruiasca in lupta cu cel rau. Toate acestea sunt in armonie cu ceea ce Dumnezeu prezinta a fi scopul Sau in desfasurarea, inaintea oamenilor, a adevarurilor Cuvantului Sau. Instrumentul prin care ne sunt date aceste descoperiri este vazut a fi - atunci cand este testat cu Sfintele Scripturi - una dintre metodele pe care Dumnezeu inca le foloseste pentru a da sfaturi, instructiuni, fiilor oamenilor.

2:3 Desi astazi nu este asa cum era la inceput, cand omul, in sfintenia si nevinovatia sa, primea sfaturi direct, personal, din partea Facatorului sau, totusi el nu este lasat fara un Invatator divin, Duhul Sfant, pe care Dumnezeu L-a dat ca reprezentant al Sau. Astfel se face ca il auzim pe apostolul Pavel declarand ca o anumita "iluminare" divina este privilegiul urmasilor lui Hristos si ca ei sunt "luminati" prin faptul ca "s-au facut partasi Duhului Sfant" (Evr.10,32; 6,4). Apostolul Ioan spune, de asemenea: "Dar voi ati primit ungerea din partea Celui sfant" (1 Ioan 2,20). Iar Hristos a fagaduit ucenicilor, cand era gata sa-i paraseasca, ca El avea sa le trimita Duhul Sfant ca Mangaietor si Calauzitor, ca sa-i conduca in tot adevarul (Ioan 14,16,26).

2:4 Pentru a arata cum avea sa se implineasca aceasta fagaduinta in biserica, apostolul Pavel, in doua dintre epistolele sale, declara ca unele daruri ale Duhului Sfant

2:5 au fost date bisericii, pentru edificarea si instruirea ei pana la sfarsitul veacurilor (1 Cor.12; Ef.4,8-13; Mat.28,20). Dar aceasta nu este totul; un numar de profetii clare si explicite declara ca in zilele din urma va fi o deosebita revarsare a Duhului Sfant si ca, la data revenirii lui Hristos, biserica va avea - in timpul experientelor ei de la sfarsit - "marturia lui Isus Hristos", care este Spiritul Profetic (Fapte 2,17-20.39; 1 Cor.1,7; Apoc.12,17; 19,10). In aceste fapte vedem o dovada a grijii si iubirii lui Dumnezeu pentru poporul Sau; pentru ca prezenta Duhului Sfant, ca Mangaietor, Invatator si Calauzitor, este necesara bisericii nu numai in metode de actiune obisnuite, ci si in cele extraordinare, cand aceasta intra in pericolele din zilele din urma, mai mult decat in orice alta parte a experientei ei.

2:6 Scripturile scot in evidenta diferite canale prin care Duhul Sfant va opera in inimile si mintea oamenilor, spre a ilumina intelegerea lor si a le calauzi pasii. Printre acestea notam viziunile si visurile. In acest fel, Dumnezeu va continua sa comunice inca cu fiii oamenilor. Iata fagaduinta Lui cu privire la acest lucru: "Ascultati bine ce va spun: Cand va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis" (Num.12,6). Prin aceste mijloace i-au fost comunicate lui Balaam cunostinte supranaturale. Astfel, el spune: "Asa zice Balaam, fiul lui Beor, asa zice omul care are ochii deschisi, asa zice cel ce aude cuvintele lui Dumnezeu, cel ce cunoaste planurile Celui Prea Inalt, cel ce vede vedenia celui Atotputernic, cel ce cade cu fata la pamant si caruia ii sunt ochii deschisi" (Num.24,15.16).

2:7 In acest fel, cercetarea marturiilor Sfintelor Scripturi devine o problema de un foarte mare interes cu privire la aria intinderii la care Dumnezeu a planuit ca Duhul Sfant sa Se manifeste in biserica, in timpul perioadei de punere la proba a neamului omenesc.

2:8 Dupa ce Planul de Mantuire a fost intocmit, Dumnezeu, asa cum am vazut, a putut inca sa comunice cu oamenii, prin lucrarea Fiului Sau si a sfintilor ingeri, peste abisul pe care pacatul il produsese. Uneori, El a vorbit cu oamenii fata catre fata, ca in cazul lui Moise, dar mai frecvent prin visuri si viziuni. Exemple de astfel de comunicari gasim pretutindeni in raportul sfant, in decursul ambelor dispensatiuni. Enoh, al saptelea patriarh de la Adam, privind - prin Spiritul Profetiei - inainte, la a doua venire a lui Hristos in putere si slava, exclama: "Iata ca a venit Domnul cu zecile de mii de sfinti ai Sai" (Iuda 14). "Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant" (2 Petru 1,21). Daca lucrarea Spiritului Profetic parea uneori ca aproape a disparut, in masura in care spiritualitatea poporului slabea, cu toate acestea ea a marcat toate marile crize din experienta bisericii, cum si epocile ce au fost martore trecerii de la o dispensatiune la alta. Cand a sosit timpul marcat prin intruparea lui Hristos, tatal lui Ioan Botezatorul a fost umplut de Duhul Sfant si a profetizat (Luca 1,67). Lui Simeon i s-a descoperit ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Domnul; si cand parintii L-au dus pe Isus la Templu, L-a luat in brate si L-a binecuvantat, in timp ce rostea profetii cu privire la El. Iar Ana, o profetesa, venind in acelasi moment, vorbea despre El tuturor acelora care priveau la Ierusalim pentru mantuire (Luca 2,26.36).

2:9 Revarsarea Duhului Sfant, care trebuia sa insoteasca vestirea Evangheliei de catre urmasii lui Hristos, a fost anuntata in urmatoarele cuvinte de catre profet: "Dupa aceea, voi turna Duhul Meu peste orice faptura; fiii si fiicele voastre vor avea vedenii.

2:10 Chiar si peste robi si peste roabe voi turna Duhul Meu, in zilele acelea. Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum; soarele se va preface in intuneric, si luna in sange, inainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare si infricosata" (Ioel 2,28-31).

2:11 Petru, in Ziua Cincizecimii, a citat aceasta profetie in legatura cu evenimentul minunat ce avusese loc atunci. Niste limbi ca de foc s-au asezat cate una pe fiecare ucenic si ei au fost umpluti cu Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi. Iar atunci cand cei batjocoritori i-au acuzat ca sunt beti, Petru a raspuns: "Oamenii acestia nu sunt beti, cum va inchipuiti voi, caci nu este decat al treilea ceas din zi. Ci aceasta este ce a fost spus prin proorocul Ioel". Apoi el citeaza in mod substantial din aceasta profetie, asa cum se gaseste in Ioel, ca in cele de mai sus, adaugand insa cuvintele: "in zilele de pe urma", in loc de "dupa aceea", facand ca profetia sa sune astfel: "In zilele de pe urma, zice Domnul, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura..." (Fapte 2,17).

2:12 Este evident faptul ca numai acea parte a profetiei care se refera la revarsarea Duhului Sfant, numai aceea s-a implinit in acea zi; caci nu erau atunci, in ziua aceea, batrani care sa viseze visuri, nici tineri si tinere care sa aiba vedenii si sa profetizeze; si nici aratari extraordinare de sange, foc si stalpi de fum; soarele nu s-a intunecat atunci, iar luna nu s-a prefacut atunci in sange; si, cu toate acestea, cele la care cei de atunci erau martori erau o implinire a profetiei din Ioel. De asemenea, este evident ca aceasta parte a profetiei, cu referire la revarsarea Duhului Sfant, n-a fost epuizata in acea singura manifestare; caci profetia acopera toate zilele, tot timpul pana la marea zi a revenirii Domnului.

2:13 Dar Ziua Cincizecimii a fost o implinire si a altor profetii, in afara de aceea a lui Ioel. Ea a fost o implinire chiar a cuvintelor lui Isus Hristos. In ultimul cuvant adresat de El ucenicilor inaintea crucificarii Sale, El le-a spus: "Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor... si anume Duhul adevarului" (Ioan 14,16-17). "Dar Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul" (Ioan 16,13).

2:14 Si dupa ce Hristos a inviat din morti, El a spus ucenicilor: "Si iata ca voi trimite peste voi fagaduinta Tatalui Meu; dar ramaneti in cetate pana veti fi imbracati cu putere de sus" (Luca 24,49).

2:15 In Ziua Cincizecimii, ucenicii au fost imbracati cu putere de sus. Dar aceasta fagaduinta a lui Hristos n-a fost data, ca de altfel si profetia lui Ioel, numai pentru ocazia respectiva. Caci El le-a dat aceeasi fagaduinta, dar intr-o alta forma, asigurandu-i ca El va fi cu ei totdeauna, pana la sfarsitul lumii (Matei 28,20). Marcu ne spune in ce sens si in ce mod avea sa fie Domnul cu ei. El spune: "Iar ei au plecat si au propovaduit pretutindeni. Domnul lucra impreuna cu ei si intarea Cuvantul prin semnele care-l insoteau" (Marcu 16,20). Iar Petru, in Ziua Cincizecimii, marturisea in legatura cu continuitatea lucrarii Duhului Sfant, experienta pe care ei o traisera. Cand iudeii, strapunsi in inimile lor, i-au intrebat pe apostoli: "Ce trebuie sa facem?", Petru a raspuns: "Pocaiti-va si fiecare dintre voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh. Caci fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei ce sunt departe acum, in oricat de mare numar ii va chema Domnul, Dumnezeul nostru" (Fapte 2,37-39). Aceasta are in vedere prezenta si activitatea Duhului Sfant in biserica, chiar in manifestarea Lui deosebita, si aceasta intotdeauna, atata timp cat harul lui Dumnezeu ii cheama pe oameni sa primeasca iubirea iertatoare a lui Hristos.

2:16 Douazeci si opt de ani mai tarziu, in Epistola sa catre Corinteni, Pavel asaza inaintea acestei comunitati un argument formal in legatura cu aceasta problema. El spune: "In ce priveste darurile duhovnicesti, fratilor, nu voiesc sa fiti in necunostinta" (1Cor.12,1) - atat de important considera el aceasta, incat trebuia ca acest subiect sa fie inteles de Biserica Crestina. Dupa ce arata ca desi Duhul este unul singur, dar sunt diferite daruri, diferite lucrari ale Duhului,

2:17 si dupa ce le explica, el foloseste figura de stil a corpului omenesc cu diferitele componente, spre a arata cum este constituita biserica, diferitele ei slujbe si daruri. Si dupa cum corpul omenesc are diferite membre, fiecare dintre ele avand lucrarea sa speciala de dus la indeplinire, dar toate lucrand pentru acelasi scop, constituind un tot armonios, tot astfel Duhul avea sa lucreze prin diferite canale in biserica, pentru a constitui un desavarsit corp religios. Apoi apostolul Pavel continua: "Si Dumnezeu a randuit in biserica, intai, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, invatatori; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tamaduirilor, ajutorarilor, carmuirilor, vorbirii in felurite limbi" (1 Cor.12,28).

2:18 Declaratia ca Dumnezeu a randuit in biserica pe unii... etc. implica ceva mai mult decat faptul ca a fost lasat liber, pentru ca darurile spirituale sa fie prezentate in biserica, daca conditiile le favorizeaza. Ea inseamna mai degraba ca ele aveau sa fie in mod permanent parti componente ale fiintei bisericii si ca, daca aceste daruri nu sunt active, nu opereaza in biserica, aceasta se datoreaza - ca si in conditiile corpului omenesc - situatiei in care unele membre, datorita unui accident sau unei boli, devin de nefolosit, in stare de infirmitate. Fiind asezate in biserica, aceste daruri trebuie sa ramana acolo, pana cand ele urmeaza sa fie indepartate. Dar nu avem nici un raport ca ele ar fi fost candva retrase.

2:19 Cinci ani mai tarziu, acelasi apostol le scria efesenilor cu referire la aceleasi daruri, declarand in mod deschis scopul lor, infatisand astfel in mod indirect faptul ca ele trebuia sa continue sa fie prezente si active, pana va fi atins obiectivul propus. El spunea: "De aceea este zis: 'S-a suit sus, a luat robia roaba si a dat daruri oamenilor'... Si El a dat pe unii apostoli, pe altii prooroci; pe altii evanghelisti; pe altii pastori si invatatori, pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos, pana vom ajunge toti la unirea credintei si a cunostintei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la inaltimea staturii plinatatii lui Hristos" (Ef. 4,8.11-13).

2:20 Biserica n-a atins unitatea despre care se vorbeste aici, in timpul perioadei apostolice; caci, foarte curand dupa aceasta perioada, umbra unui mare intuneric spiritual a inceput sa intunece biserica; si cu siguranta ca, in timpul acestei stari de declin, aceasta plinatate a lui Hristos si unitatea credintei n-au fost realizate. Si nici nu vor fi atinse

2:21 pana cand ultima solie de har nu va strange din fiecare neam si popor, din toate clasele sociale si din fiecare grupare religioasa neconforma adevarului, un popor in care sa se realizeze toate reformele Evangheliei, asteptand revenirea Fiului omului. Si intr-adevar, daca vreodata in experienta ei biserica va avea nevoie de aportul fiecarui dar ce i-a fost atribuit pentru mangaierea si calauzirea ei, pentru incurajarea si ocrotirea ei, atunci aceasta va fi in timpul si-n mijlocul primejdiilor din zilele din urma, cand puterile raului, desavarsite prin experienta si educare pentru indeplinirea lucrarii lor nefaste, vor insela, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi, prin maiestritele lor actiuni amagitoare. Deci, foarte potrivite si necesare sunt profetiile cu privire la revarsarea Duhului Sfant, spre folosul bisericii din zilele din urma.

2:22 Cu toate acestea, in literatura curenta a lumii crestine se invata ca darurile Duhului au fost numai pentru perioada apostolica; ca ele au fost date numai pentru inradacinarea Evangheliei; si ca, o data ce Evanghelia a fost raspandita si fixata, darurile spirituale nu mai erau necesare si, in consecinta, au disparut - nu dupa mult timp - din biserica. Dar apostolul Pavel ii avertizeaza pe crestinii vremii sale de faptul ca "taina faradelegii" era deja la lucru si ca, dupa plecarea lui, lupi rapitori aveau sa intre intre ei, necrutand turma, si ca din mijlocul lor se vor scula oameni care vor invata lucruri stricacioase, ca sa-i atraga pe ucenici de partea lor (Fapte 20,29-30). Deci nu poate fi adevarat faptul ca darurile spirituale, asezate in biserica s-o pazeasca chiar impotriva acestor rele, erau de acum gata sa dispara cand acest timp a venit, ca si cum si-ar fi implinit lucrarea pe care o aveau de facut; caci prezenta si ajutorul lor vor fi necesare in aceste conditii mai mult decat atunci cand apostolii erau ei insisi prezenti si activi.

2:23 Gasim o alta declaratie a apostolului Pavel in epistola sa catre comunitatea din Corint, care arata ca populara conceptie a activitatii temporare a darurilor spirituale nu poate fi corecta. Exista contrastul acesta intre starea prezenta, imperfecta, si cea glorioasa si nemuritoare, la care - in final - vor ajunge cei mantuiti. El spune:

2:24 "Caci cunoastem in parte si proorocim in parte; dar cand va veni ce este desavarsit, acest 'in parte' se va sfarsi" (1 Cor.13,9.10). Mai departe, el ilustreaza aceasta stare, comparand-o cu perioada copilariei, cu fragilitatea si imaturitatea ei in gandire si actiune; iar starea de desavarsire o compara cu starea de om mare, cu viziunea ei tot mai clara, cu maturitatea si puterea ei. El claseaza darurile spirituale printre acele lucruri care sunt necesare in aceasta stare prezenta de imperfectiune, dar de care nu vom mai avea nevoie atunci cand vom ajunge in acea desavarsita stare. "Acum", spune el, "vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata catre fata. Acum cunosc in parte; dar atunci voi cunoaste pe deplin asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin" (1Cor.13,12). Apoi, el arata ce daruri sunt adaptate pentru starea de nemurire si care vor exista, si anume credinta, nadejdea si dragostea, "aceste trei... dar cea mai mare dintre ele este dragostea" (v.13).

2:25 Aceasta explica limbajul din versetul 8: "Dragostea nu va pieri niciodata", harul iubirii divine va ramane pururi; el este slava care va incorona viitorul omului, in starea sa de nemurire; dar "proorociile se vor sfarsi", adica va veni un timp cand profetiile nu vor mai fi nicidecum de trebuinta, si darul profetic, ca unul dintre instrumentele ce au ajutat biserica, nu va mai fi nevoie sa fie exercitat; "limbile vor inceta", aceasta inseamna ca darul limbilor nu va mai fi niciodata de trebuinta; "cunostinta va avea sfarsit", deci cunostinta, nu inteleasa in mod abstract, ci cunostinta care este un dar al Duhului Sfant, se va dovedi inutila, datorita desavarsitei cunoasteri cu care vom fi inzestrati in Imparatia cea vesnica a lui Dumnezeu.

2:26 Acum, deci, daca ne situam pe pozitia ca darurile spirituale au incetat sa se mai manifeste o data cu incheierea perioadei bisericii apostolice, nemaifiind necesare, atunci acceptam conceptia ca perioada bisericii apostolice a fost perioada slaba, copilareasca a bisericii, cand totul era vazut ca intr-o oglinda, in chip intunecos; iar perioada care a urmat, cand lupii rapitori aveau sa intre in biserica si sa nu crute turma, cand aveau sa se ridice oameni, chiar in biserica, ce vor invata lucruri stricacioase ca sa-i atraga pe ucenici de partea lor, ar fi fost perioada unei desavarsite lumini si cunoasteri, cand ceea ce

2:27 fusese nedesavarsit si copilaresc, care intunecase cunostinta perioadei apostolice, trecuse. Caci, sa nu uitam, darurile spirituale inceteaza numai atunci cand se atinge o stare spirituala desavarsita si, deoarece se realizeaza o asemenea stare spirituala, face ca ele sa nu mai fie necesare. Dar nimeni, nici o gandire matura, sobra, nu va cauta nici pentru o clipa sa sustina faptul ca perioada apostolica a fost inferioara, din punct de vedere al nivelului ei spiritual, oricarei perioade care i-a urmat. Si, daca darurile spirituale au fost necesare atunci, cu siguranta ca ele sunt necesare si acum.

2:28 Printre instrumentele folosite si pe care apostolul le enumera in capitolele sale, atat in Epistola catre Corinteni, cat si in cea catre Efeseni, ca "daruri" in biserica, gasim "pastori", "invatatori", "pe cei care au darul ajutorarilor, carmuirilor", si toate acestea sunt recunoscute de toti, ca existand in biserica. Atunci de ce oare si celelalte daruri, inclusiv credinta, vindecarea si profetia, sa nu fie prezente? Cine este competent sa traga linie si sa spuna ca darurile au fost "scoase" din biserica, atata timp cat - la inceput - toate acestea au fost in mod egal asezate in biserica?

2:29 Apocalips 12,17 este prezentat ca fiind o profetie a faptului ca darurile spirituale vor fi - in zilele din urma - restabilite in biserica. O examinare a marturiei lui va confirma acest punct de vedere. Textul vorbeste despre "ramasita semintei ei". Femeia fiind un simbol al bisericii, samanta ei vor fi membrii ei, care compun biserica in oricare timp; iar "ramasita" semintei ei va fi ultima generatie de crestini, sau aceia care traiesc pe pamant la a doua venire a lui Hristos. Mai departe, textul declara ca acestia "pazesc poruncile lui Dumnezeu si au marturia lui Isus", iar "marturia lui Isus" este infatisata in capitolul 19,10 ca fiind "Spiritul Profetiei", care trebuie sa fie inteles ca acela care, intre celelalte daruri, este numit "darul proorociei" (1 Cor.12,9-10).

2:30 Asezarea darurilor spirituale in biserica implica faptul ca orice persoana va trebui sa le exercite. In privinta aceasta, apostolul Pavel spunea: "Oare toti sunt apostoli? Toti sunt prooroci? Toti sunt invatatori?" (1 Cor.12,29). Raspunsul este categoric: Nu, nu sunt toti. Darurile spirituale insa sunt impartite intre membri, dupa cum voieste Dumnezeu.

2:31 Si totusi, aceste daruri sunt date in biserica, iar daca un dar este dat chiar si numai unui membru al bisericii, se poate spune ca acel dar este "in biserica" sau ca biserica "il are". Astfel, ultima generatie trebuie sa-l aiba si cu certitudine are marturia lui Isus Hristos sau darul profetiei.

2:32 O alta parte a Sfintelor Scripturi, scrisa in mod evident cu referire la zilele din urma, aduce in atentie acelasi fapt (1 Tes.5). Apostolul deschide capitolul cu aceste cuvinte: "Cat despre vremi si soroace, n-aveti trebuinta sa vi se scrie, fratilor. Pentru ca voi insiva stiti foarte bine ca ziua Domnului va veni ca un hot noaptea" (vers.1-2). In versetul 4 adauga: "Dar voi, fratilor, nu sunteti in intuneric, pentru ca ziua aceea sa va prinda ca un hot". Apoi le adreseaza avertizari in legatura cu acest eveniment, printre care amintim: "Nu stingeti Duhul. Nu dispretuiti proorociile. Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" (vers.19-21). In versetul 23, el se roaga ca aceia care au legatura cu profetizarea sa fie pastrati fara prihana pana la venirea Domnului.

2:33 In virtutea acestor consideratii, nu suntem noi oare indreptatiti sa credem ca darul profetiei se va manifesta in biserica in zilele din urma si ca prin el multa lumina va fi transmisa si vor fi date instructiuni la timp?

2:34 Toate lucrurile trebuie tratate in conformitate cu regula apostolului: "Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" si probate, de asemenea, dupa standardul Mantuitorului: "Dupa roadele lor ii veti cunoaste". Apeland la acest etalon, in legatura cu ceea ce pretinde a fi o manifestare a darului profetic, recomandam acest volum spre studiere acelora care cred ca Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu si ca biserica este trupul al carui cap este Hristos.

2:35 U. Smith

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: