English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Profeti si regi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Profeti si regi, 37


37:1 Cap. 35 - Apropierea nenorocirii

37:2 Primii ani ai domniei lui Ioiachim au fost plini de avertizari despre apropierea nenorocirii. Cuvantul Domnului prin prooroci era gata sa se implineasca. Puterea asiriana dinspre miazanoapte, multa vreme suverana, nu avea sa mai stapaneasca popoarele. Egiptul, la miazazi, in a carui putere imparatul lui Iuda isi pusese increderea zadarnic, avea sa primeasca in curand o lovitura hotarata. Cu totul neasteptat, o noua putere mondiala, imperiul babilonian, se ridica la rasarit, eclipsand cu repeziciune toate celelalte popoare.

37:3 Timp de cativa ani, imparatul Babilonului avea sa fie folosit ca unealta a maniei lui Dumnezeu asupra lui Iuda cel nepocait. Iar si iar, Ierusalimul avea sa fie invadat si cucerit de ostile asediatoare ale lui Nebucadnetar. O grupa dupa alta - la inceput cativa, dar mai tarziu mii si zeci de mii - aveau sa fie luati robi in tara Sinear, pentru a locui acolo in exil fortat. Ioiachim, Ioiachin, Zedechia - toti acesti imparati iudei urmau la randul lor sa devina vasali ai conducatorului babilonian

37:4 si toti aveau sa se rascoale. Pedepse din ce in ce mai aspre aveau sa fie date poporului rasculat, pana cand, in cele din urma, tara intreaga avea sa devina o pustietate, Ierusalimul avea sa fie jefuit si nimicit prin foc, templul pe care Solomon il cladise avea sa fie distrus, iar imparatia lui Iuda avea sa cada, pentru a nu mai ocupa niciodata pozitia ei de odinioara printre popoarele pamantului.

37:5 Acele vremuri de schimbare, atat de pline de primejdie pentru natiunea israelita, au fost marcate de multe solii trimise de la Dumnezeu prin Ieremia. In felul acesta, Domnul a dat copiilor lui Iuda o mare ocazie de a se elibera din alianta cu Egiptul si de a evita lupta cu conducatorii Babilonului. Cand primejdia amenintatoare s-a apropiat mai mult, Ieremia a invatat poporul cu ajutorul unei invataturi practice, nadajduind ca in felul acesta sa-i trezeasca la un simtamant al obligatiei lor fata de Dumnezeu si sa-i incurajeze sa pastreze legaturi de prietenie cu conducerea babiloniana.

37:6 Pentru a ilustra importanta ascultarii de cerintele lui Dumnezeu, Ieremia a adunat cativa recabiti intr-una din incaperile templului si le-a pus inainte vin, invitandu-i sa bea. Asa cum era de asteptat, a intalnit o impotrivire si un refuz categoric. "Noi nu bem vin!" au raspuns recabitii cu hotarare; "caci Ionadab, fiul lui Recab, tatal nostru, ne-a dat urmatoarea porunca: 'Sa nu beti niciodata vin, nici voi, nici fiii vostri '.

37:7 Atunci cuvantul Domnului a vorbit lui Ieremia astfel: ' Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel : Du-te si spune oamenilor lui Iuda si locuitorilor Ierusalimului:

37:8 Nu voiti sa luati invatatura ca sa ascultati de cuvintele Mele? zice Domnul. Cuvintele lui Ionadab, fiul lui Recab, care a poruncit fiilor sai sa nu bea vin, sunt pazite; caci ei nu beau vin pana in ziua de azi, si asculta astfel de porunca tatalui lor. Iar Eu v-am vorbit, si devreme si tarziu, si nu M-ati ascultat!" (Ier. 35,6.12-14).

37:9 Dumnezeu a cautat in felul acesta sa puna intr-un contrast izbitor ascultarea recabitilor cu neascultarea si razvratirea poporului Sau. Recabitii ascultasera de porunca tatalui lor, iar acum refuzau sa fie atrasi in nelegiuire. Dar barbatii lui Iuda nu ascultasera cuvintele Domnului si ca urmare aveau sa sufere judecatile Sale cele mai aspre.

37:10 " V-am vorbit si de vreme si tarziu", zicea Domnul, "si nu M-ati ascultat! V-am trimis pe toti slujitorii Mei prooroci, i-am trimis intruna la voi, sa va spuna: 'Intoarceti-va fiecare de la calea voastra cea rea, indreptati-va faptele, nu mergeti dupa alti dumnezei, ca sa le slujiti, si veti ramanea in tara pe care v-am dat-o voua si parintilor vostri!' Dar voi n-ati luat aminte si nu M-ati ascultat. Da, fiii lui Ionadab, fiul lui Recab, pazesc porunca pe care le-a dat-o tatal lor, insa poporul acesta nu M-asculta! De aceea, asa vorbeste Domnul, Dumnezeu lui Israel : 'lata, voi aduce peste Iuda si peste toti locuitorii Ierusalimului toate nenorocirile pe care le-am vestit cu privire la ei, pentru ca le-am vorbit si nu M-au ascultat, pentru ca i-am chemat si nu au raspuns !'" (vers. 14-17).

37:11 Cand inimile oamenilor sunt imblanzite si supuse de influenta puternica a Duhului Sfant, acestia vor lua aminte la sfat; dar atunci cand intorc spatele mustrarilor, pana cand inimile se impietresc, Dumnezeu ingaduie sa fie condusi de alte influente. Refuzand adevarul, ei accepta minciuna, care devine o cursa spre distrugerea lor.

37:12 Dumnezeu staruise de Iuda sa nu-L provoace la manie, dar ei nu ascultasera. In cele din urma, s-a pronuntat hotararea impotriva lor. Urmau sa fie dusi robi in Babilon. Caldeenii aveau sa fie folositi ca unelte prin care Dumnezeu urma sa-l pedepseasca pe poporul Sau neascultator. Suferintele barbatilor lui Iuda aveau sa fie in raport cu lumina pe care o avusesera si cu avertizarile pe care le dispretuisera si le lepadasera. Multa vreme, Dumnezeu Isi amanase judecatile; dar acum, avea sa-Si arate dezaprobarea fata de ei ca un ultim efort de a-i opri de pe drumul pacatos.

37:13 Asupra casei recabitilor a fost pronuntata o bogata binecuvantare. Proorocul a declara: "Pentru ca ati ascultat de poruncile tatalui vostru Ionadab, pentru ca ati pazit toate oranduirile si ati facut tot ce v-a poruncit el; pentru aceasta asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel : 'Ionadab, fiul lui Recab, nu va fi lipsit niciodata de urmasi care sa stea inaintea Mea!" (vers. 18.19). In felul acesta, Dumnezeu a invatat pe poporul Sau ca credinciosia si ascultarea se vor rasfrange asupra lui Iuda in binecuvantare, asa cum recabitii erau binecuvantati pentru ascultarea de porunca tatalui lor.

37:14 Invatatura este pentru noi. Daca cerintele unui tata bun si intelept, care a luat cele mai bune si mai eficiente masuri

37:15 pentru asigurarea urmasilor impotriva pacatelor necumpatarii, erau demne de o ascultare stricta, fara indoiala ca autoritatea lui Dumnezeu trebuie sa fie cu atat mai mult luata in seama cu cat El este mai sfant decat omul. Creatorul si Conducatorul nostru, nemarginit in putere, teribil in judecata, cauta pe toate caile sa-i determine pe oameni sa vada si sa se pocaiasca de pacatele lor. Prin gura slujitorilor sai, El prezice primejdiile neascultarii; da un semnal de avertizare si mustra cu credinciosie pacatul. Poporul Sau este tinut in prosperitate numai prin harul Sau, prin vegherea atenta a uneltelor Sale alese. El nu poate sa sustina si sa pazeasca un popor care refuza sfatul Lui si-I dispretuieste mustrarile. Pentru o vreme, El poate sa retina judecatile de pedepsire; dar nu-Si retine mania la infinit.

37:16 Copiii lui Iuda erau numarati printre aceia despre care Dumnezeu spusese: "Imi veti fi o imparatie de preoti si un popor sfant" (Exod 19,6). In timpul lucrarii sale de slujire, Ieremia n-a pierdut niciodata din vedere importanta vitala a sfinteniei inimii in diferitele situatii din viata si indeosebi in slujirea Dumnezeului Celui Prea Inalt. El a prevazut in mod clar caderea imparatiei si imprastierea locuitorilor lui Iuda printre popoare; dar cu ochiul credintei privea dincolo de toate acestea, la vremurile restatornicirii. In auzul sau rasuna puternic fagaduinta divina: "Si Eu insumi voi strange ramasita oilor Mele din toate tarile, in care le-am izgonit; le voi creste si se vor inmulti. Voi pune peste ele pastori care le vor paste; nu le va mai fi teama, nici groaza, si nu va mai lipsi nici una din ele, zice Domnul". "lata vin zile, zice Domnul, cand voi ridica lui David o odrasla neprihanita. El va imparati, va lucra cu intelepciune, si va face dreptate si judecata in tara'. In vremea lui, Iuda va fi mantuit, si Israel va

37:17 avea liniste in locuinta lui; si iata Numele pe care i-L vor da: Domnul, Neprihanirea noastra!" (Ier. 23,3-6).

37:18 Astfel, proorociile cu privire la judecata care avea sa vina erau amestecate cu fagaduintele eliberarii finale si marete. Aceia care alergau sa faca pace cu Dumnezeu si sa traiasca o viata sfanta in mijlocul apostaziei existente, urmau sa primeasca tarie pentru orice incercare si sa fie facuti in stare sa marturiseasca cu putere mare pentru El. Iar in veacurile ce aveau sa vina, eliberarea lucrata in favoarea lor avea sa depaseasca in faima pe aceea indeplinita pentru copiii lui Israel pe vremea Exodului. Aveau sa vina zile, zice Domnul prin proorocul, cand "nu se va mai zice: 'Viu este Domnul, care a scos din tara Egiptului pe copiii lui Israel!' Ci se va zice: 'Viu este Domnul care a scos si a adus inapoi samanta casei lui Israel din tara de la miazanoapte si din toate tarile in care ii risipisem! Si vor locui in tara lor'" (vers. 7.8). Asa erau proorociile minunate rostite de Ieremia in anii de incheiere a istoriei imparatiei lui Iuda, cand babilonienii deveneau atotputernici si chiar atunci cand isi aduceau ostile asediatoare impotriva zidurilor Sionului.

37:19 Asemenea celei mai placute melodii, aceste fagaduinte de eliberare rasunau in auzul acelora care erau statornici in inchinarea adusa lui Iehova. In caminele instaritilor si ale saracilor, unde sfaturile unui Dumnezeu care isi tine legamantul erau inca pastrate cu respect, cuvintele proorocului erau repetate iar si iar. Chiar si copiii erau treziti cu putere si asupra mintilor tinere si receptive erau produse impresii dainuitoare.

37:20 Pazirea constiincioasa a poruncilor Sfintelor Scripturi in zilele slujirii lui Ieremia a creat lui Daniel si tovarasilor lui ocaziile de a-L inalta pe Dumnezeul cel adevarat inaintea popoarelor pamantului. Educatia pe care acesti tineri elevi o primisera in caminele parintilor lor i-a facut tari in credinta si neabatuti in slujirea Viului Dumnezeu, Creatorul cerului si al pamantului. La inceputul domniei lui Ioiachim, cand Nebucadnetar a asediat pentru prima oara si a cucerit Ierusalimul, luand pe Daniel si pe tovarasii lui, impreuna cu altii alesi in mod deosebit pentru slujirea la curtea Babilonului, credinta robilor evrei a foit incercata extrem de mult. Dar aceia care invatasera sa-si puna increderea in fagaduintele lui Dumnezeu, le-au gasit indestulatoare in toate experientele prin care erau chemati sa treaca in timpul ramanerii lor intr-o tara straina. Scripturile s-au dovedit pentru ei o calauza, un sprijin.

37:21 Ca interpret al insemnatatii judecatilor care incepeau sa cada peste Iuda, Ieremia a manifestat o atitudine nobila in apararea dreptatii lui Dumnezeu si a planurilor Sale pline de mila, chiar in timpul pedepselor celor mai aspre. Proorocul, lucra neobosit. Dornic sa ajunga la toate categoriile de oameni, si-a largit sfera de influenta dincolo de Ierusalim, la regiunile inconjuratoare prin vizite repetate in diferitele parti ale imparatiei.

37:22 In marturiile lui catre biserica, Ieremia se referea continuu la invataturile din cartea legii care fusese atat de mult onorata si inaltata in timpul domniei lui. El accentua din nou importanta pastrarii unei legaturi prin legamant cu Fiinta cea atotmilostiva si plina de indurare

37:23 care, de pe inaltimile Sinaiului, rostise preceptele Decalogului. Cuvintele de avertizare si de indemn ale lui Ieremia au ajuns in toate partile imparatiei, si toti au avut posibilitate sa cunoasca voia lui Dumnezeu cu privire la popor.

37:24 Proorocul a lamurit faptul ca Tatal nostru ceresc ingaduie sa cada judecatile Sale "pentru ca popoarele sa stie ca sunt doar oameni" (Ps. 9,20). "Daca si dupa aceasta va veti impotrivi, si nu veti voi sa Ma ascultati", avertizase Domnul mai dinainte pe poporul Sau, " va voi imprastia printre neamuri si voi scoate sabia dupa voi. Tara voastra va fi pustiita si cand veti fi in tara vrajmasilor vostri, atunci tara se va odihni, si se va bucura de Sabatele ei" (Lev. 26,21.28.33).

37:25 In acelasi timp soliile cu privire la nenorocirea care se apropia erau trimise capeteniilor si poporului; conducatorul lor, Ioiachim, care ar fi trebuit sa fie un conducator spiritual intelept, primul in marturisirea pacatului, in reforme si in fapte bune, isi petrecea vremea in placeri egoiste. "Imi voi zidi o casa mare si odai incapatoare", isi propunea el; si aceasta casa "captusita cu cedru si vapsita cu ros" (Ier. 22,14) a fost cladita cu bani si munca procurata prin inselaciune si apasare.

37:26 Mania profetului se starnise, si a fost inspirat sa rosteasca o judecata asupra conducatorului necredincios. " Vai de cel ce isi zideste case cu nedreptate, si odaile cu nelegiuire", a declarat el; "care pune pe aproapele sau sa lucreze degeaba, fara sa-i dea plata ... Imparat esti tu oare, de te intreci cu cedrii? Nu manca tatal tau, si nu bea si el? Si totusi facea dreptate si judecata, si era fericit! Judeca

37:27 pricina saracului si a celui lipsit, si era fericit. Nu inseamna lucrul acesta a Ma cunoaste? zice Domnul. Dar tu n-ai ochi si inima decat ca sa te dedai la lacomie, ca sa versi sange nevinovat, si sa intrebuintezi asuprire si silnicie. De aceea, asa vorbeste Domnul, despre Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda : 'Nu-l voi plange, zicand: Vai, fratele meu! Vai, sora mea! Nici nu vor plange, zicand: Vai, doamne! Vai, maria sa! Ci va fi inmormantat ca un magar, va fi tarat si aruncat afara din portile Ierusalimului!'" (vers. 13-19).

37:28 In cativa ani aceasta judecata grozava avea sa cada asupra lui Ioiachim, dar mai inainte, Domnul, in mila Sa, a facut cunoscut poporului nepocait planul Sau. In al patrulea an al domniei lui Ioiachim, "a vorbit inaintea intregului popor al lui Iuda si inaintea tuturor locuitorilor Ierusalimului", aratand ca "de la al treisprezecelea an al lui Iosia sunt douazeci si trei de ani de cand" el daduse marturie cu privire la dorinta lui Dumnezeu de a mantui, insa soliile sale fusesera lepadate (Ier. 25,2.3). Iar acum, Cuvantul Domnului pentru ei era:

37:29 "Asa vorbeste Domnul ostirilor: 'Pentru ca n-ati ascultat cuvintele Mele, iata, voi trimite sa aduca toate popoarele de la miazanoapte, zice Domnul; si voi trimite la robul Meu Nebucadnetar, imparatul Babilonului; ii voi aduce impotriva acestei tari si impotriva locuitorilor ei, si impotriva tuturor acestor neamuri de jur imprejur, ca sa le nimiceasca cu desavarsire si sa faca din ele un pustiu si o pricina de batjocura, niste daramaturi vesnice. Voi face sa inceteze intre ei

37:30 strigatele de bucurie si strigatele de veselie, cantecele mirelui si cantecele miresei, uruitul morii si lumina lampii. Toata tara va fi o paragina, un pustiu, si neamurile acestea vor fi supuse imparatului Babilonului timp de saptezeci de ani" (vers. 8-11).

37:31 Cu toate ca hotararea de pedepsire fusese clar rostita, cuprinsul ei grozav abia putea fi inteles de multimile care ascultau. Pentru ca sa se faca o impresie mai profunda, Domnul a cautat sa ilustreze insemnatatea cuvintelor rostite. El a indemnat pe Ieremia sa asemene soarta poporului cu golirea unui potir plin cu vinul maniei divine. Printre primii care aveau sa bea din acest potir de vaiuri urma sa fie "Ierusalimul si cetatile lui Iuda, impreuna cu imparatii din ele". Altii aveau sa se impartaseasca din acelasi potir - "Faraon, imparatul Egiptului, si slujitorii si capeteniile lui, si tot poporul lui", impreuna cu multe alte popoare ale pamantului, pana cand planul lui Dumnezeu avea sa fie implinit (vezi Ier. 25).

37:32 Pentru a ilustra mai departe natura judecatilor care aveau sa vina cu grabire, proorocul a fost sfatuit sa "ia dintre batranii poporului si dintre batranii preotilor si sa mearga in valea fiilor lui Himon" si acolo, dupa ce va trece in revista apostazia lui Iuda, trebuia sa sparga in bucati un " vas de pamant" si sa spuna din partea lui Iehova, al carui slujitor era: " Tocmai asa voi zdrobi poporul acesta si cetatea aceasta cum se sparge un vas de pamant fara sa poata fi facut la loc".

37:33 Proorocul a facut asa cum i s-a poruncit. Apoi, intorcandu-se in cetate, a stat in curtea templului si a spus

37:34 in auzul intregului popor: "Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel : 'lata, voi aduce peste cetatea aceasta, si peste toate cetatile care tin de ea, toate nenorocirile pe care i le-am vestit mai inainte, pentru ca si-au intepenit grumazul ca sa n-asculte cuvintele Mele" (vezi 19).

37:35 In loc sa duca la marturisire si pocainta, cuvintele proorocului au trezit mania acelora cu inalta autoritate, si ca urmare a fost privat de libertate. Cu toate ca a fost intemnitat si pus in lanturi, proorocul a continuat sa rosteasca solia Cerului catre aceia care stateau in jurul lui. Glasul lui n-a putut fi adus la tacere prin persecutie. Cuvantul adevarului, spunea el, "in inima mea este ca un foc mistuitor, inchis in oasele mele. Caut sa-l opresc, dar nu pot" (Ier. 20,9).

37:36 Cam pe vremea aceea, Domnul a poruncit lui Ieremia sa scrie soliile pe care dorea sa le transmita acelora pentru mantuirea carora inima lui plina de mila suspina fara incetare. "la un sul de carte si scrie in el toate cuvintele, pe care ti le-am spus cu privire la toate neamurile, din ziua cand ti-am vorbit, pe vremea lui Iosia, pana in ziua de azi! Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea, si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul" (Ier. 36,2.3).

37:37 In ascultare de porunca aceasta, Ieremia a chemat in ajutor un prieten credincios, pe Baruc scriitorul, si i-a dictat "si Baruc a scris intr-o carte, dupa cum spunea Ieremia, toate cuvintele pe care le spusese lui Ieremia Domnul" (vers. 4).

37:38 Acestea au fost scrise cu grija pe un sul de pergament si au constituit o mustrare solemna a pacatului, o avertizare cu privire la urmarea sigura a unei apostazii continue si un apel staruitor de renuntare la tot ce este rau.

37:39 Cand scrierea a fost terminata, Ieremia, care era inca inchis, a trimis pe Baruc sa citeasca sulul multimilor care se adunau la templu cu ocazia unei zile de post national, "in anul al cincilea al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, in luna a noua". "Poate ca se vor smeri", zicea proorocul, "cu rugaciune inaintea Domnului si se vor intoarce fiecare de la calea sa cea rea. Caci mare este mania si urgia, cu care a amenintat Domnul pe poporul acesta!" (vers. 9.7).

37:40 Baruc a ascultat, si sulul a fost citit inaintea tuturor oamenilor lui Iuda. Dupa aceea, scribul a fost chemat sa vina inaintea capeteniilor sa le citeasca cele scrise. Ei au ascultat cu mare interes si au fagaduit sa faca cunoscut imparatului tot ceea ce auzisera, dar l-au sfatuit pe scrib sa se ascunda, caci se temeau ca imparatul va lepada marturia si va cauta sa-i ucida pe aceia care au pregatit si au transmis solia.

37:41 Cand imparatului Ioiachim i s-a spus de catre capetenii ceea ce citise Baruc, el a ordonat imediat ca sulul sa fie adus inaintea lui si sa fie citit in auzul lui. Unul dintre aghiotantii regali, pe nume Iehudi, s-a dus si a adus sulul si a inceput sa citeasca cuvintele de mustrare si de avertizare. Era iarna, iar imparatul si colaboratorii sai de stat, capeteniile lui Iuda, erau adunati in jurul focului. Doar o mica parte fusese citita, cand imparatul, departe de a tremura

37:42 pentru primejdia care plana asupra lui si a poporului lui, a luat sulul si plin de manie a "taiat cartea cu briceagul logofatului si a aruncat-o pe jaraticul de carbuni, unde a fost arsa de tot" (vers. 23).

37:43 Nici imparatul, nici capeteniile nu s-au ingrozit "nici nu si-au sfasiat hainele". Unele dintre capetenii, insa, "au mijlocit pe langa imparat sa nu arda sulul, dar el n-a vrut sa-i asculte". Dupa ce scrierea a fost distrusa, mania imparatului nelegiuit s-a ridicat impotriva lui Ieremia si a lui Baruc si a trimis indata sa-i prinda; "dar Domnul i-a ascuns" (vers. 24-26).

37:44 Aducand in atentia inchinatorilor templului, a capeteniilor si a imparatului mustrarile sfinte cuprinse in sulul inspirat, Dumnezeu a cautat cu indurare sa-i avertizeze pe barbatii lui Iuda spre binele lor. "Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul" (vers. 3). Dumnezeu are mila de oamenii care se lupta in orbirea perversitatii; El cauta sa lumineze intelegerea intunecata, trimitand mustrari si amenintari cu scopul de a face pe cei din pozitii inalte sa-si dea seama de nestiinta lor si sa-si planga ratacirile. El Se straduieste sa ajute pe cei multumiti de sine sa devina nemultumiti cu lucrarile lor zadarnice si sa caut binecuvantarea spirituala printr-o legatura cu cerul.

37:45 Planul lui Dumnezeu nu este sa trimita soli care sa maguleasca si sa placa pacatosilor; El nu da solii de pace pentru a legana pe cei nesfintiti intr-o siguranta falsa. Din contra, aseaza poveri grele asupra constiintei facatorului de rele si ii strapunge sufletul cu sagetile ascutite ale simtamantului vinovatiei. Ingerii slujitori ii prezinta judecatile de temut ale lui Dumnezeu, pentru a-i adanci simtamantul nevoii si a-l aduce la strigatul agonizant: "Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" (Fapte 16,30). Insa Mana care umileste pana la pamant, mustra pacatul si face de rusine mandria si ambitia, este Mana care-l inalta pe el pocait si zdrobit. Cu cea mai adanca impreuna simtire Acela care ingaduie pedepsei sa cada, intreaba: "Ce vrei sa-ti fac?"

37:46 Cand omul a pacatuit impotriva unui Dumnezeu sfant si milos, el nu poate urma o cale mai nobila decat sa se pocaiasca sincer

37:47 si sa-si marturiseasca ratacirile cu lacrimi si amaraciunea sufletului. Aceasta cere Dumnezeu de la el; El nu primeste nimic mai putin decat o inima zdrobita si un duh cait. Dar imparatul Ioiachim si domnitorii lui, in aroganta si mandria lor, au respins invitatia lui Dumnezeu. Ei n-au luat seama la avertizarile Sale ca sa se pocaiasca. Ocazia plina de indurare oferita lor in momentul arderii sulului sfant a fost ultima. Dumnezeu spusese ca daca de data aceea refuzau sa asculte de glasul Sau, le va trimite judecati infricosatoare. Ei au refuzat sa asculte, si El a rostit judecatile Sale finale asupra lui luda. El avea sa trimita mania Sa deosebita asupra omului care se ridicase cu ingamfare impotriva Celui Atotputernic.

37:48 "De aceea, asa vorbeste Domnul despre Ioiachim, imparatul lui Iuda : 'Nici unul din ai lui nu va sedea pe scaunul de domnie al lui David. Trupul lui mort va fi lasat la caldura ziua si la frig noaptea. Il voi pedepsi, pe el, samanta lui, si pe slujitorii lui, pentru nelegiuirea lor, si voi aduce peste ei, peste locuitorii Ierusalimului si peste oamenii lui Iuda toate nenorocirile cu care i-am amenintat, fara ca ei sa fi vrut sa Ma asculte!" (Ier. 36,30.31).

37:49 Arderea sulului nu a fost sfarsitul situatiei. Cuvintele scrise erau mai usor de indepartat decat mustrarea si avertizarea pe care ele le contineau, precum si de pedeapsa iminenta pe care Dumnezeu o pronuntase impotriva razvratitului Israel. Dar sulul a fost scris din nou: "la din nou o alta carte", a poruncit Domnul slujitorului sau, "si scrie in ea toate cuvintele care erau in cea dintai carte pe care a ars-o Ioiachim, imparatul lui Iuda " (vers. 28). Raportul cu proorociile privitoare la Iuda si Ierusalim fusesera

37:50 transformate in cenusa; dar cuvintele erau inca vii in inima lui Ieremia "ca un foc care mistuie", iar proorocului i s-a ingaduit sa reproduca ceea ce mania omului nu a reusit sa distruga.

37:51 Luand un alt sul, Ieremia l-a dat lui Baruc, care "a scris in el, dupa spusele lui Ieremia, toate cuvintele din cartea pe care o arsese in foc Ioiachim, imparatul lui Iuda. Multe alte cuvinte de felul acesta au mai fost adaugate la ea" (vers. 28.32). Mania omului cautase sa opreasca lucrarile proorocului lui Dumnezeu; dar chiar mijloacele prin care Ioiachim se straduise sa limiteze influenta slujitorului lui Iehova au dat o alta ocazie pentru a face clar cerintele divine.

37:52 Duhul de impotrivire fata de mustrare, care a dus la prigonirea si intemnitarea lui Ieremia, exista si astazi. Multi refuza sa ia seama la avertizarile repetate, preferand sa-i asculte pe invatatorii falsi, care le lingusesc vanitatea si trec cu vederea faptele lor rele. In ziua incercarii unii ca acestia nu vor avea un adapost sigur, nici un ajutor din cer. Slujitorii alesi ai lui Dumnezeu sa intampine cu curaj si rabdare incercarile si suferintele care vin asupra lor prin mustrare, neglijare si prezentare gresita. Sa continue sa se achite cu credinciosie de lucrarea pe care Dumnezeu le-a dat s-o faca, amintindu-si mereu ca proorocii din vechime si Mantuitorul lumii impreuna cu apostolii Sai au suferit ocara si persecutie din pricina Cuvantului.

37:53 Planul lui Dumnezeu era ca Ioiachim sa ia seama la sfaturile lui Ieremia si astfel sa capete trecere in ochii lui Nebucadnetar, ca sa fie scutit de multa suferinta. Tanarul

37:54 imparat jurase supunere conducatorului babilonian si daca ar fi ramas credincios fagaduintei ar fi impus respect paganilor si aceasta ar fi dus la pretioase ocazii de convertire a sufletelor.

37:55 Dispretuind neobisnuitele privilegii oferite, imparatul lui Iuda a urmat calea propriei sale alegeri. Si-a calcat cuvantul de onoare dat imparatului Babilonului si s-a razvratit. Acesta l-a adus pe el si imparatia lui intr-o situatie foarte dificila. Impotriva lui au fost trimise "cete caldeene si cete de sirieni si cete de moabiti si cetele copiilor lui de Amon" (2 Imp. 24,2), si acesta a fost fara putere sa fereasca tara de pustiirea acestor jefuitori. In cativa ani si-a incheiat domnia dezastruoasa in rusine, lepadat de Cer, urat de poporul sau si dispretuit de conducatorii Babilonului, a caror incredere o tradase - si toate acestea ca urmare a greselii fatale de a se indeparta de planul lui Dumnezeu, asa cum a fost descoperit prin solul sau randuit. Ioiachim (cunoscut si sub numele de Ieconia sau Conia), fiul lui Ioiachim, a ocupat tronul pentru numai trei luni si zece zile, dupa care s-a predat armatelor caldeene care, din cauza razvratirii conducatorului lui Iuda, au asediat din nou cetatea condamnata. Cu aceasta ocazie, Nebucadnetar "a adus pe Ioiachim la Babilon, pe mama imparatului, nevestele imparatului si slujitorii lui si pe mai marii tarii ... in numar de sapte mii impreuna cu teslarii si fierarii in numar de o mie". Impreuna cu acestia, imparatul Babilonului a luat "toate vistieriile Casei Domnului si vistieriile casei imparatului" (2 Imp. 24,15.16.13).

37:56 Imparatia lui Iuda, avand puterea distrusa si jefuita de taria ei, atat in oameni cat si in comori, a avut ingaduinta totusi sa existe ca o conducere separata. In fruntea ei Nebucadnetar a pus pe Matania, fiul mai tanar al lui Iosia, care si-a schimbat numele in Zedechia.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: