English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Profeti si regi

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Profeti si regi, 36


36:1 Cap. 34 - Ieremia

36:2 Printre aceia care nadajduisera intr-o inviorare spirituala de durata, ca urmare a reformei lui Iosia, era si Ieremia, chemat de Dumnezeu la slujirea profetica pe cand era inca tanar, in al treisprezecelea an al domniei lui Iosia. Membru al preotiei levitice, Ieremia fusese educat din copilarie pentru o slujire sfanta. In anii aceia fericiti de pregatire, isi dadea seama in mica masura ca fusese randuit de la nastere sa fie "un prooroc al neamurilor" si cand a venit chemarea divina, a fost coplesit de simtamantul nevredniciei: "Ah, Doamne, Dumnezeule, striga el, vezi ca eu nu stiu sa vorbesc, caci sunt un copil" (Ier. 1,5.6).

36:3 In tanarul Ieremia Dumnezeu a vazut pe unul care va fi credincios insarcinarii sale si care va sta pentru dreptate in ciuda unei impotriviri. In copilarie se dovedise credincios; iar acum avea sa suporte asprimea ca un bun ostas al crucii. "Nu zice: 'Sunt un copil", l-a indemnat Domnul pe solul Sau ales; "caci te vei duce la toti aceia la care te voi trimite, si vei spune tot ce-ti voi porunci. Nu te teme de ei; caci Eu sunt cu tine, ca sa te scap, zice Domnul. Dar tu incinge-ti coapsele, scoala-te si spune-le tot ce-ti voi porunci.

36:4 Nu tremura inaintea lor, ca nu cumva sa te fac sa tremuri inaintea lor. Iata ca in ziua aceasta te fac o cetate intarita, un stalp de fier si un zid de arama, impotriva intregii tari, impotriva imparatilor lui Iuda, impotriva capeteniilor lui, impotriva preotilor lui si impotriva poporului tarii. Ei vor lupta impotriva ta, dar nu te vor birui; caci Eu sunt cu tine, ca sa te scap, zice Domnul" (vers. 7.8.17-19).

36:5 Timp de patruzeci de ani, Ieremia avea sa stea inaintea poporului ca martor pentru adevar si neprihanire. Intr-o vreme de apostazie fara precedent, trebuia sa exemplifice in viata si caracterul lui inchinarea fata de singurul Dumnezeu adevarat. In timpul asediilor grozave ale Ierusalimului, el urma sa fie purtatorul de cuvant al lui Iehova. Urma sa prevada caderea lui David si distrugerea frumosului templu cladit de Solomon. Si cand avea sa fie intemnitat din cauza marturiilor lui neinfricate, avea inca sa vorbeasca lamurit impotriva pacatului din locurile inalte. Dispretuit, urat, lepadat de oameni, in cele din urma avea sa fie martor al implinirii literale a propriilor lui proorocii privitoare la iminenta nenorocire si sa impartaseasca durerea si vaiul care aveau sa urmeze distrugerii cetatii blestemate.

36:6 Totusi in mijlocul distrugerii generale in care natiunea intra cu grabire, lui i-a fost deseori ingaduit sa priveasca dincolo de scenele dureroase ale prezentului, la perspectivele glorioase ale viitorului, cand poporul lui Dumnezeu va fi rascumparat din tara vrajmasului si sadit iarasi in Sion. El a vazut mai dinainte vremea cand Domnul va reinnoi legatura Sa prin legamant cu ei. "Sufletul le va fi ca o gradina bine udata

36:7 si nu vor mai tanji" (Ier. 31,12).

36:8 Despre chemarea lui la misiunea profetica, Ieremia insusi scria: "Domnul Si-a intins mana si mi-a atins gura. Si Domnul mi-a zis: 'lata, pun cuvintele Mele in gura ta. Iata, astazi te pun peste neamuri si peste imparatii ca sa smulgi si sa tai, sa darami si sa nimicesti, sa zidesti si sa sadesti" (Ier. 1,9.10).

36:9 Multumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru cuvintele "sa zidesti si sa sadesti"! Prin aceste cuvinte a fost asigurat de planul Domnului de a restatornici si de a vindeca. Aspre erau soliile de prezentat in anii ce aveau sa vina. Proorociile privitoare la judecatile care urmau sa vina fara intarziere trebuia sa fie rostite fara teama. De pe campiile Sinearului "va izbucni nenorocirea peste toti locuitorii tarii. Imi voi rosti judecatile impotriva lor, zice Domnul, din pricina intregii lor rautati, pentru ca M-au parasit" (vers. 14.16): Totusi proorocul urma sa insoteasca aceste solii cu asigurari de iertare pentru toti cei ce se vor intoarce de la caile lor rele.

36:10 Ca mester-claditor intelept, Ieremia, chiar la inceputul activitatii sale de-o viata intreaga, a cautat sa-i incurajeze pe barbatii lui Iuda sa puna temeliile vietii lor spirituale profunde si larg cuprinzatoare facand o lucrare temeinica de pocainta. Multa vreme cladisera cu materiale pe care apostolul Pavel le aseamana cu lemnul, fanul si trestia, iar Ieremia, cu zgura. "De ceea se vor numi argint lepadat", spune el multimii nepocaite, "caci Domnul i-a lepadat" (Ier. 6,30). Acum erau indemnati sa inceapa a cladi cu intelepciune si pentru vesnicie, dand la o parte gunoiul

36:11 apostaziei si folosind ca material de temelie aur curat, argint purificat si pietre pretioase - credinta, ascultarea si faptele bune - care sunt singurele primite inaintea unui Dumnezeu sfant.

36:12 Cuvantul Domnului prin Ieremia catre poporul Sau era: "Intoarce-te, necredincioasa Israel... Nu voi arunca o privire intunecoasa impotriva voastra, caci sunt milostiv, zice Domnul, si nu tin manie pe vecie. Recunoaste-ti numai nelegiuirea, recunoaste ca ai fost necredincioasa Domnului, Dumnezeului tau ... Intoarceti-va, copii razvratiti, zice Domnul; caci Eu sunt Stapanul vostru ... Ma vei chema: Tata! Si nu te vei mai abate de la Mine. Intoarceti-va, copii razvratiti, si va voi ierta abaterile" (Ier. 3,12-14.19.22).

36:13 Ca adaos la aceste minunate indemnuri, Domnul a dat poporului Sau instrainat de El chiar si cuvintele cu care ar fi trebuit sa se intoarca la El. Ei trebuiau sa spuna: "lata-ne, venim la Tine, caci Tu esti Domnul, Dumnezeul nostru. In adevar, zadarnic se asteapta mantuirea de la dealuri si de la multimea muntilor; in adevar, in Domnul Dumnezeul nostru este mantuirea lui Israel ... Sa ne culcam in rusinea noastra, si sa ne invelim cu ocara noastra, caci am pacatuit impotriva Domnului, Dumnezeului nostru, noi si parintii nostri din tineretea noastra si pana in ziua de azi, si n-am ascultat glasul Domnului, Dumnezeului nostru" (vers. 22-25).

36:14 Reforma adusa de Iosia curatise tara de altare idolesti, dar inimile multimilor nu fusesera schimbate. Semintele adevarului care rasarisera si dadusera fagaduinta unui seceris bogat fusesera inabusite de spini. O alta ratacire de felul acesta avea sa fie

36:15 fatala; si Domnul cauta sa trezeasca poporul pentru a-si da seama de primejdie. Numai daca se dovedeau credinciosi fata de Iehova puteau nadajdui in favoare divina si in prosperitate.

36:16 Ieremia le-a atras atentia de repetate ori asupra sfaturilor date in Deuteronomul. Mai mult decat alti prooroci, el a accentuat invatamintele legii mozaice si a aratat cum acestea pot aduce cea mai inalta binecuvantare spirituala atat poporului cat si fiecarei inimi in parte. "Intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna; umblati pe ea", ii ruga el, "si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!" (Ier. 6,16).

36:17 Cu o ocazie, la porunca Domnului, proorocul s-a asezat la una din intrarile principale in cetate si a sustinut acolo importanta sfintirii zilei de Sabat. Locuitorii Ierusalimului erau in primejdie sa piarda din vedere sfintirea Sabatului si au fost avertizati cu solemnitate impotriva preocuparii lor cu cele vremelnice in ziua aceasta. A fost fagaduita o binecuvantare cu conditia ascultarii. "Daca Ma veti asculta in adevar, zicea Domnul, si in ziua Sabatului nu veti face nici o lucrare in ziua aceasta, atunci pe portile acestei cetati vor intra imparati si voievozi, care vor sedea pe scaunul de domnie al lui David; ei vor veni in cara si calari pe cai, ei si voievozii lor, oamenii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului, si cetatea aceasta va fi locuita in veci" (Ier. 17,24.25).

36:18 Aceasta fagaduinta cu privire la prosperitate ca rasplata a supunerii a fost insotita de o proorocie cu privire la judecatile care vor cadea peste cetate, daca locuitorii se vor dovedi necredinciosi fata de Dumnezeu si fata de Legea Sa. Daca indemnurile de a asculta

36:19 de Domnul, Dumnezeul parintilor lor, si de a sfinti ziua Sa de Sabat nu erau luate in seama, atunci cetatea si palatele ei vor fi distruse pe de-a-ntregul de foc.

36:20 Astfel, proorocul a sustinut cu tarie principiile sanatoase ale vietuirii corecte, atat de lamurit date in cartea legii. Dar starile care predominau in tara lui Iuda erau de asa natura ca numai prin cele mai hotarate masuri se putea produce o schimbare in bine; de aceea, el lucrase din toata inima pentru binele celor nepocaiti. "Desteleniti-va un ogor nou", ii indemna El, "si nu semanati intre spini! Curateste-ti inima de rau, Ierusalime, ca sa fii mantuit!" (Ier. 4,3.14).

36:21 Dar marea masa a poporului n-a luat in seama chemarea la pocainta si reforma. Inca de la moartea imparatului cel bun Iosia, aceia care conduceau poporul se dovedisera necredinciosi insarcinarii lor si-i dusesera in ratacire pe multi. Ioahaz, inlaturat prin interventia imparatului Egiptului, fusese urmat de Ioiachim, fiul cel mai mare al lui Iosia . De la inceputul domniei lui Ioiachim, Ieremia avea slaba nadejde sa scape tara iubita din distrugere si poporul din robie. Cu toate acestea, nu i s-a ingaduit sa taca in timp ce imparatia era amenintata de distrugerea groaznica. Cei care ramasesera credinciosi lui Dumnezeu trebuiau incurajati sa staruiasca in facerea binelui, iar pacatosii trebuiau, daca era cu putinta, convinsi sa se intoarca de la nelegiuire.

36:22 Criza cerea un efort public larg cuprinzator. Domnul i-a poruncit lui Ieremia sa stea in curtea templului si sa vorbeasca intregului popor al lui Iuda, care intra si iesea. Nu trebuia sa minimalizeze nici un cuvant din soliile incredintate lui, pentru ca pacatosii din Sion sa aiba

36:23 ocazia deplina sa ia aminte si sa se intoarca de la caile lor rele.

36:24 Proorocul a ascultat; el s-a asezat la poarta casei Domnului si si-a ridicat glasul de avertizare si indemn. Sub inspiratia Celui Atotputernic, el a spus:

36:25 "Ascultati Cuvantul Domnului, toti barbatii lui Iuda, care intrati pe aceste porti ca sa va inchinati inaintea Domnului! Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel : 'Indreptati-va caile si faptele si va voi lasa sa locuiti in locul acesta. Nu va hraniti cu nadejdi inselatoare, zicand: Acesta este Templul Domnului! Caci numai daca va veti indrepta caile si faptele, daca veti infaptui dreptatea unii fata de altii, daca nu veti asupri pe strain, pe orfan si pe vaduva, daca nu veti varsa sange nevinovat in locul acesta si daca nu veti merge dupa alti dumnezei, spre nenorocirea voastra, numai asa va voi lasa sa locuiti in locul acesta, in tara pe care am dat-o parintilor vostri, din vesnicie in vesnicie" (Ier. 7,2-7).

36:26 Aici se vede lamurit ca Domnul nu este dornic sa pedepseasca. El Isi retine judecatile ca sa mijloceasca pentru cei nepocaiti. Acela care da pe fata "indurare, judecata si neprihanire pe pamant" (Ier. 9,24) staruieste pe langa copiii Sai ratacitori; pe orice cale posibila, El cauta sa-i invete calea vietii vesnice. El ii scosese pe izraeliti din robie ca sa-L slujeasca pe El, singurul Dumnezeu viu si adevarat. Cu toate ca ratacisera multa vreme in idolatrie si nu luasera seama la avertizarile Sale, El tot Isi face acum cunoscut dorinta de a amana pedeapsa si de a acorda inca o ocazie de pocainta. El explica faptul ca numai printr-o reforma profunda a inimii putea

36:27 fi indepartata nenorocirea care statea sa vina. Zadarnica era increderea pe care ei aveau s-o puna in templu si slujbele lui. Riturile si ceremoniile nu puteau face ispasire pentru pacate. Cu toata pretentia lor de a fi poporul ales al lui Dumnezeu, numai reforma inimii si a unei practici ii putea salva de urmarea inevitabila a unei nelegiuiri continue.

36:28 Astfel ca "in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului", solia lui Ieremia catre Iuda era: "Ascultati cuvintele acestui legamant" - preceptele clare ale lui Iehova, asa cum sunt raportate in Sfintele Scripturi - "si impliniti-le" (Ier. 11,6). Aceasta este solia pe care a vestit-o pe cand statea in curtile templului, la inceputul domniei lui Ioiachim.

36:29 A fost revazuta pe scurt experienta lui Israel din zilele Exodului. Legamantul lui Dumnezeu cu ei fusese: "Ascultati glasul Meu si Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veti fi poporul Meu; umblati pe toate caile pe care vi le-am poruncit ca sa fiti fericiti". Acest legamant fusese calcat fara rusine de nenumarate ori. Poporul ales "a urmat sfaturile si poruncile inimii lor rele, au dat inapoi si n-au mers inainte" (Ier. 7,23.24).

36:30 "Pentru ce", intreba Domnul, "poporul acesta al Ierusalimului se lasa dus in necurmate rataciri?" (Ier. 8,5). In vorbirea proorocului, aceasta se intampla din cauza ca nu ascultasera de glasul Domnului, Dumnezeului lor, si refuzasera sa se lase indreptati (vezi Ier. 5,3). "S-a dus adevarul", plangea el, "a fugit din gura lor." "Chiar si cocostarcul isi cunoaste vremea pe ceruri; turtureaua, randunica si cocorul isi pazesc vremea

36:31 venirii lor; dar poporul Meu nu cunoaste Legea Domnului." "Sa nu-i pedepsesc Eu pentru aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?" (Ier. 7,28; 8,7; 9,9).

36:32 Venise vremea pentru o profunda cercetare a inimii. Cat timp Iosia fusese conducatorul lor, poporul avusese acelasi temei pentru speranta. Dar el nu mai putea mijloci in favoarea lor, intrucat cazuse in lupta. Pacatele poporului erau atat de grele incat timpul pentru mijlocire trecuse. "Chiar daca Moise si Samuel s-ar infatisa inaintea Mea", zicea Domnul, "tot n-as fi binevoitor fata de poporul acesta. Izgoneste-l dinaintea Mea, duca-se! Si daca-ti vor zice: 'Unde sa ne ducem?' sa le raspunzi: ' Asa vorbeste Domnul: La moarte cei sortiti la moarte, la sabie cei sortiti la sabie, la foamete cei sortiti la foamete, la robie cei sortiti robiei!'." (Ier. 15, 1.2).

36:33 Un refuz de a lua aminte la invitatia harului pe care Dumnezeu o facea acum, avea sa aduca asupra natiunii nepocaite judecatile care cazusera peste imparatia lui Israel din nord cu peste o suta de ani mai inainte. Solia trimisa lor acum era: "Daca nu Ma ascultati cand va poruncesc sa urmati legea Mea pe care v-am pus-o inainte; daca nu ascultati cuvintele robilor Mei prooroci, pe care vi-i trimit, pe care vi i-am trimis dis-de-dimineata, si pe care nu i-ati ascultat, atunci voi face Casei acesteia ca lui Silo si voi face din cetatea aceasta o pricina de blestem pentru toate neamurile pamantului" (Ier. 26,4-6).

36:34 Aceia care stateau in curtea templului si ascultau cuvantarea lui au inteles in mod clar aluzia aceasta la Silo

36:35 si la zilele din vremea lui Eli, cand filistenii au biruit pe Israel si au luat cu ei chivotul legamantului.

36:36 Pacatul lui Eli a constat in trecerea cu usurinta peste nelegiuirea fiilor lui care se gaseau in slujba sfanta si peste pacatele care predominau in tara. Neglijenta lui de a indrepta aceste pacate adusesera asupra lui Israel o calamitate infricosatoare. Fiii lui cazusera in lupta, Eli insusi isi pierduse viata; chivotul lui Dumnezeu fusese luat din fata lui Israel, treizeci de mii de oameni din popor fusesera ucisi - si toate acestea din cauza ca pacatul fusese ingaduit sa se dezvolte fara sa fie mustrat si oprit. In zadar crezuse Israel ca, in pofida practicilor lor pacatoase, prezenta chivotului le va asigura biruinta asupra filistenilor. In acelasi fel, in zilele lui Ieremia, locuitorii lui Iuda erau inclinati sa creada ca o respectare stricta a slujbelor randuite de Dumnezeu la templu ii va feri de o pedeapsa dreapta pentru vietuirea lor nelegiuita.

36:37 Ce lectie este aceasta pentru barbatii care ocupa pozitii de raspundere astazi in biserica lui Dumnezeu! Ce avertizare solemna de a trata cu credinciosie pacatele care aduc dezonoare cauzei adevarului! Nimeni dintre aceia care pretind a fi depozitarii legii lui Dumnezeu sa nu se maguleasca cu gandul ca cinstea exterioara pe care o manifesta fata de porunci il va scapa de aplicarea dreptatii divine. Nimeni sa nu refuze mustrarea pentru pacat, nici sa acuze pe slujitorii lui Dumnezeu ca sunt prea zelosi in straduinta de a curati tabara de facatorii de rele. Un Dumnezeu care uraste pacatul cheama pe aceia care sustin ca pazesc legea Sa sa se departeze de orice nelegiuire. Neglijarea pocaintei si ascultarii de buna voie va aduce asupra barbatilor si femeilor de astazi urmari tot atat de serioase ca

36:38 si acelea care au venit peste Israelul din vechime. Exista un hotar dincolo de care judecatile lui Dumnezeu nu mai pot fi amanate. Distrugerea Ierusalimului in vremea lui este o avertizare solemna pentru Israelul modern, ca sfaturile si mustrarile date prin uneltele alese de El nu pot fi neluate in seama fara sa fie pedepsit.

36:39 Solia lui Ieremia catre preoti si popor a starnit in multi impotrivire. Cu o acuzatie indrazneata au strigat: "Pentru ce proorocesti in Numele Domnului si zici: 'Casa aceasta va ajunge ca Silo si cetatea aceasta va fi pustiita si lipsita de locuitori? Tot poporul s-a ingramadit in jurul lui Ieremia in Casa Domnului" (Ier. 26,9). Preotii, proorocii mincinosi impreuna cu poporul s-au indreptat cu manie impotriva lui, care nu le vorbea cuvinte placute si nici nu le proorocea amagire. Astfel, solia lui Dumnezeu a fost dispretuita, iar slujitorul Lui amenintat cu moartea.

36:40 Vestile despre cuvintele lui Ieremia au fost duse capeteniilor lui Iuda si ei s-au grabit sa vina din palatul imparatului la templu ca sa afle adevarul in aceasta problema. "Atunci preotii si proorocii au vorbit astfel capeteniilor si intregului popor: 'Omul acesta este vinovat de pedeapsa cu moartea, caci a proorocit impotriva cetatii acesteia toate lucrurile pe care le-ati auzit voi insiva cu urechile voastre !". (vers. 11). Dar Ieremia a stat cu curaj inaintea capeteniilor si a poporului zicand: "Domnul m-a trimis sa proorocesc impotriva casei acesteia si impotriva cetatii acesteia toate lucrurile pe care le-ati auzit voi. Acum indreptati-va caile si faptele, ascultati glasul Domnului, Dumnezeului vostru, si Domnul Se va cai de raul pe care l-a rostit impotriva voastra! Cat despre mine, iata-ma in mainile voastre; faceti-mi ce vi se va parea ca este bine

36:41 si drept! Numai sa stiti ca, daca ma veti omori, va veti face vinovati de sange nevinovat, voi, si cetatea aceasta si locuitorii ei; caci Domnul m-a trimis in adevar la voi sa rostesc in auzul vostru toate aceste cuvinte!" (vers. 12-15).

36:42 Daca proorocul ar fi fost intimidat de atitudinea amenintatoare a acelora cu o inalta autoritate, solia lui ar fi fost fara efect si si-ar fi pierdut viata; dar curajul cu care a dat avertizarea solemna a impus respectul poporului si a intors capeteniile lui Israel in favoarea lui. Ei au discutat cu preotii si cu proorocii falsi, aratandu-le cat de neintelepte erau masurile extreme, pe care le sustineau, si cuvintele lor au produs o reactie in mintea poporului. In felul acesta Dumnezeu a ridicat aparatori ai slujitorului Sau.

36:43 Si batranii s-au unit protestand impotriva hotararii preotilor cu privire la soarta lui . Ei au citat cazul lui Mica, cel care proorocise judecatile asupra Ierusalimului, zicand: "Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge un morman de pietre, si muntele Casei Domnului o inaltime acoperita cu paduri". Si au intrebat: 'L-au omorat insa oare Ezechia, imparatul lui Iuda, si tot Iuda? Nu s-a temut Ezechia de Domnul? Nu s-a rugat el Domnului? Si atunci Domnul S-a cait de raul pe care-l rostise impotriva lor. Si noi sa ne impovaram sufletul cu o nelegiuire asa de mare?" (vers. 18-19).

36:44 Prin insistenta acestor barbati cu influenta, viata proorocului a fost crutata, cu toate ca multi dintre preoti si dintre proorocii falsi, neputand suporta adevarurile acuzatoare

36:45 pe care le rostea el, ar fi fost bucurosi sa-l vada condamnat la moarte sub acuzatia de rascoala.

36:46 Din ziua chemarii pana la incheierea slujirii sale, a stat inaintea lui Iuda ca "un turn si o cetatuie", impotriva caruia mania omului n-a putut face nimic. "Ei se vor razboi cu tine", avertizase Domnul pe slujitorul Sau, "dar nu te vor birui; caci Eu voi fi cu tine, ca sa te scap si sa te izbavesc", zice Domnul. " Te voi izbavi din mana celor rai, si te voi scapa din mana asupritorilor" (Ier. 6,27; 15,20.21).

36:47 Din fire predispus la timiditate si sfiala, Ieremia tanjea dupa pacea si linistea unei vieti retrase, unde

36:48 nu trebuia sa mai fie martor la nepocainta continua a poporului lui iubit. Inima i se strangea de chin cand vedea distrugerea produsa de pacat. "O! de mi-ar fi capul plin cu apa, de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi", se jelea el, "as plange zi si noapte pe mortii fiicei poporului meu! O! daca as avea un han de calatori in pustie, as parasi pe poporul meu, si m-as departa de el!" (Ier. 9,1.2).

36:49 Batjocurile pe care era chemat sa le suporte erau crude. Sufletul lui sensibil era strapuns iar si iar de sagetile batjocurii indreptate asupra lui de aceia care ii dispretuiau soliile si care tratau cu usurinta povara sa pentru convertirea lor. "Am ajuns de rasul poporului meu", zicea el, "si toata ziua sunt pus in cantece de batjocura de ei"... "toti cei ce traiau in pace cu mine, pandesc sa vada daca ma clatin, si zic: 'Poate ca se va lasa prins, vom pune mana pe el, si ne vom razbuna pe el!" (Plang. 3,14; Ier. 20,7.10).

36:50 Dar proorocul cel credincios a fost intarit zilnic sa rabde. "Domnul este cu mine ca un viteaz puternic", zicea el cu credinta; "de aceea, prigonitorii mei se vor poticni si nu vor birui. Se vor umple de rusine ca nu au lucrat cu chibzuinta; de o vesnica rusine, care nu se va uita! Cantati Domnului, laudati pe Domnul! Caci El izbaveste sufletul celui nenorocit din mana celor rai" (Ier. 20,11.13).

36:51 Experientele prin care a trecut Ieremia in zilele tineretii si acelea din anii de mai tarziu ai slujirii sale l-au invatat lectia ca "soarta omului nu este in

36:52 puterea lui; nici nu sta in puterea omului, cand umbla, sa-si indrepte pasii spre tinta". A invatat sa se roage: "Pedepseste-ma, Doamne, dar cu masura; si nu in mania Ta, ca sa nu ma nimicesti" (Ier. 10,23.24).

36:53 Cand a fost chemat sa bea din paharul incercarii si al amaraciunii si cand a fost ispitit in nenorocire sa zica: "S-a dus puterea mea de viata si nu mai am nici o nadejde in Domnul" (Plang. 3,18), si-a amintit de providentele lui Dumnezeu in favoarea lui si triumfator a strigat:

36:54 "Bunatatile Domnului nu s-au sfarsit,

36:55 indurarile Lui nu sunt la capat,

36:56 ci se innoiesc in fiecare dimineata.

36:57 Si credinciosia Ta este atat de mare!

36:58 Domnul este partea mea de mostenire -

36:59 zice sufletul meu,

36:60 de aceea nadajduiesc in El.

36:61 Domnul este bun cu cine nadajduieste in El,

36:62 cu sufletul care-l cauta.

36:63 Bine este sa astepti in tacere ajutorul Domnului".

36:64 Plangeri 3,18.22-26.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: