Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 97


97:1 Cap. 95 - Avantajele muzicii

97:2 Cantecul de lauda este atmosfera cerului; iar cand cerul vine in contact cu pamantul, exista muzica si cantare - "multumiri si cantari de lauda."

97:3 Deasupra pamantului nou-creat, asa cum fusese conceput, frumos si nepatat, sub zambetul lui Dumnezeu, "stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie si... toti fii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie". Tot asa, inimile omenesti, in rezonanta cu cerul, au raspuns la bunatatea lui Dumnezeu cu cantari de lauda. Multe din evenimentele istoriei omenesti au fost legate de cantari...

97:4 Muzica, un dar pretios

97:5 Istoria cantecelor din Biblie sugereaza din belsug cum trebuie folosite muzica si cantecul si care sunt avantajele acestora. Muzica este adesea pervertita pentru a sluji scopurilor raului si devine astfel unul dintre cei mai ademenitori agenti ai ispitei. Folosita insa in mod corect, este un dar pretios de la Dumnezeu, menit sa ridice gandurile catre teme inalte si nobile, sa inspire si sa inalte sufletul.

97:6 Dupa cum copiii lui Israel, calatorind prin pustie, isi inveseleau pasii cu acordurile cantarilor sfinte, tot asa ii indeamna Dumnezeu pe copiii Sai de astazi sa aduca bucurie in peregrinarea lor prin aceasta viata. Nu exista decat putine mijloace mai eficiente pentru fixarea cuvintelor Sale in memorie, in afara de repetarea lor prin cantare. Si o asemenea cantare are o putere minunata. Puterea de a supune firile aspre si necultivate; puterea de a inviora gandirea

97:7 si de a trezi compasiunea, de a promova armonia in actiune si de a izgoni tristetea si presentimentele sumbre care nimicesc curajul si slabesc puterile.

97:8 Este unul din mijloacele cele mai eficiente de a impresiona inima cu adevarul spiritual. Cat de ades i se intampla sufletului sufocat si gata sa se lase prada deznadejdii ca memoria sa gaseasca un cuvant al lui Dumnezeu - de mult uitata povara a vreunui cantec din copilarie -, iar ispitele isi pierd puterea, viata capata un nou inteles si un nou scop, si curajul si bucuria sunt impartasite si altor suflete!

97:9 Nu ar trebui sa se piarda din vedere niciodata valoarea cantecului ca mijloc de educatie. Sa se auda cantece in familie, din cele gingase si curate, si atunci vor fi mai putine cuvinte de critica si mai multa voiosie, speranta si bucurie. Sa se auda cantece la scoala, si elevii vor fi adusi mai aproape de Dumnezeu, de profesorii lor, mai aproape unul de altul.

97:10 Ca parte a serviciului divin, cantarea este tot atat de mult un act de inchinare precum este rugaciunea. Si intr-adevar, multe cantari sunt rugaciuni. Daca este invatat sa-si dea seama de aceasta, copilul se va gandi mai mult la sensul cuvintelor pe care le canta si va fi mai maleabil sub puterea acestora.

97:11 In timp ce Rascumparatorul nostru ne duce catre pragul vesniciei, care straluceste de slava lui Dumnezeu, putem recunoaste subiectele de lauda si recunostinta care vin de la corul ceresc ce inconjoara tronul; iar cand ecoul corului ingeresc este desteptat in caminele noastre pamantesti, inimile vor fi atrase mai mult de cantaretii ceresti. Parta-sia cu cerul incepe pe pamant. Aici deprindem tonalitatea laudei lui. - Ed 161-168