Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 92


92:1 Cap. 90 - Hrana potrivita pentru minte

92:2 Ce ar trebui sa citeasca fiii si fiicele noastre? Aceasta este o intrebare serioasa, care reclama un raspuns serios. Sunt tulburata sa vad, in familii crestine, periodice si ziare continand istorii care nu lasa o impresie buna asupra mintii. I-am urmarit pe cei al caror gust pentru fictiune a fost astfel cultivat. Ei au avut privilegiul de a asculta adevarurile din Cuvantul lui Dumnezeu si de a se familiariza cu argumentele credintei noastre; dar ei au crescut pana la maturitate fara o adevarata evlavie.

92:3 Acesti tineri dragi au atat de mare nevoie de a folosi in cladirea caracterelor lor cele mai bune materiale - dragostea si teama de Dumnezeu si cunostinta de Hristos. Dar multi nu au o intelegere inteleapta a adevarului, asa cum este el in Isus. Mintea se infrupta din povesti senzationale. Ei traiesc intr-o lume ireala si nu sunt pregatiti pentru a indeplini indatoririle practice ale vietii.

92:4 Rezultatul lecturilor de fictiune

92:5 I-am observat pe copiii carora li s-a permis sa creasca in acest fel. Acasa sau oriunde in alta parte, ei sunt fie nelinistiti, fie visatori si nu sunt capabili sa converseze decat despre cele mai comune subiecte. Cele mai nobile facultati, cele adaptate pentru scopuri mai inalte, au fost degradate de contemplarea unor subiecte triviale sau, chiar mai rau, pana cand posesorul lor a gasit placere in astfel de teme si abia daca mai are puterea de a atinge un nivel mai inalt. Gandurile

92:6 si conversatia de natura religioasa au devenit lipsite de gust.

92:7 Mancarea spirituala pentru care si-a adaptat el gusturile contamineaza cu rezultatele ei si conduce la ganduri necurate si senzuale. Am simtit o mila sincera pentru aceste suflete, realizand cat de mult pierd prin neglijarea ocaziilor de a castiga cunostinta despre Hristos, in care sunt concentrate sperantele noastre pentru viata vesnica. Cat de mult timp pretios este irosit, in care ei ar putea studia Modelul adevaratei bunatati!

92:8 Am cunoscut personal pe cativa care si-au pierdut tonusul sanatos al mintii datorita obiceiurilor gresite de lectura. Ei trec prin viata cu o imaginatie imbolnavita, amplificand fiecare motiv marunt de nemultumire. Lucruri pe care o minte stabila si sensibila nu le-ar observa devin pentru ei incercari de neindurat, obstacole de netrecut. Pentru ei, viata este intr-o permanenta umbra.

92:9 Cei care si-au ingaduit obiceiul de a citi pe nerasuflate istorii palpitante si-au schilodit puterea mintala si s-au deformat pe ei insisi pentru studiu si ganduri riguroase. Ei sunt acum barbati si femei in declinul vietii lor, care nu si-au revenit niciodata in urma rezultatelor acelor lecturi necumpatate.

92:10 Obiceiul, format in primii ani, a crescut o data cu inaintarea in varsta si a devenit din ce in ce mai puternic; si eforturile lor de a-l birui, desi hotarate, au fost incununate doar partial de succes. Multi nu si-au recuperat niciodata vigoarea initiala a mintii. Toate incercarile de a deveni adevarati crestini s-au sfarsit o data cu dorinta. Ei nu pot fi cu adevarat asemenea lui Hristos si sa continue sa-si hraneasca mintea cu acest gen de literatura.

92:11 Nici efectele fizice nu sunt mai putin dezastruoase.

92:12 Sistemul nervos este supraincarcat fara sens cu aceasta pasiune pentru lectura. In unele cazuri, tinerii si chiar cei adulti au fost afectati de paralizie, cauzata de nimic altceva decat de cititul excesiv. Mintea a fost permanent tinuta sub presiunea acestei excitari, pana cand aceasta delicata masinarie, care este creierul, a devenit atat de slabita, incat nu a mai putut functiona si rezultatul a fost paralizia.

92:13 Starea de ebrietate mintala

92:14 Cand este cultivata pofta pentru istorii palpitante si senzationale, gustul moral se perverteste si mintea nu este satisfacuta decat daca este hranita constant cu asemenea nimicuri, cu aceasta hrana nefolositoare. Am vazut tinere care pretindeau ca sunt urmase ale lui Hristos, dar care nu erau fericite decat daca aveau in mana unele romane noi sau povesti din ziare. Mintea astepta cu nerabdare un stimulent, ca un betiv care-si doreste cu ardoare bautura care-l intoxica. Aceste tinere nu manifesta nici un spirit de devotiune; nici o lumina cereasca nu a fost revarsata asupra tovarasilor lor pentru a-i conduce la izvorul cunos-tintei. Ele nu au o experienta profunda, religioasa. Daca n-ar fi avut mereu inaintea lor acest gen de literatura, ar fi putut avea o speranta de a se recupera, dar ele si-au dorit cu ardoare aceasta lectura si au avut-o.

92:15 Ma simt indurerata sa vad barbati si femei care-si ruineaza astfel capacitatea de a se face utili in aceasta viata, nereusind sa obtina o experienta care i-ar pregati pentru viata vesnica in societatea cereasca. Nu putem gasi pentru ei un alt nume mai potrivit decat "betivi mintali".

92:16 Obiceiul necumpatat de a lectura carti nepotrivite exercita o influenta periculoasa asupra creierului, la fel de sigur ca necumpatarea in mancare sau bautura.

92:17 Remediul

92:18 Cea mai buna cale de a preveni cresterea raului este de a ne ingriji de sol. Pentru cultivarea mintii si pentru semanarea semintelor pretioase ale adevarului Bibliei, este necesara cea mai mare grija si supraveghere. Domnul, in marea Sa mila, ne-a descoperit in Scripturi regulile unei vietuiri sfinte...

92:19 El a inspirat barbati sfinti sa scrie, pentru folosul nostru, instructiuni privind pericolele care se ivesc pe cale si cum putem scapa de ele. Cei care asculta indemnul Sau de a cerceta Scripturile nu vor fi in necunos-tinta cu privire la aceste lucruri. In mijlocul pericolelor acestor ultime zile, fiecare membru al bisericii ar trebui sa inteleaga motivele sperantei si credintei lui - motive care nu sunt dificil de inteles. Exista suficiente lucruri pentru a ne ocupa mintea, daca vrem sa crestem in har si in cunostinta Domnului nostru Isus Hristos. - CTBH 123-126 (1890)

92:20 ___________

92:21 Primii pasi in pacat

92:22 In inima se desfasoara un lung proces, nestiut de cei din jur, inainte ca un crestin sa comita un pacat la vedere. Mintea nu cade dintr-o data de la curatie si sfintire in depravare, coruptie si crima. Dureaza un timp pana cand cei formati dupa chipul lui Dumnezeu ajung brutali si chiar demonici. Privind, suntem schimbati. Prin ingaduirea gandurilor necurate, omul poate sa-si educe astfel mintea, incat pacatul pe care odata nu-l putea suferi devine acum placut. - PP 459