Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 83


83:1 Cap. 81 - Valoarea studiului biblic

83:2 Studiul Bibliei este superior oricarui alt studiu pentru intarirea intelectului. Cate directii de gandire pot gasi tinerii in Cuvantul lui Dumnezeu pentru a fi explorate! Mintea poate merge adanc si tot mai adanc in cercetarea sa, adunand putere cu fiecare efort de a intelege adevarul; si dincolo de ceea ce a fost deja inteles, ramane inca o infinitate de explorat.

83:3 Cei care marturisesc ca Il iubesc pe Dumnezeu si respecta lucrurile sfinte si totusi permit mintii sa se opreasca asupra lucrurilor superficiale si fanteziste se plaseaza pe terenul lui Satana si fac lucrarea lui. Daca ar studia lucrarile minunate ale lui Dumnezeu in natura si maiestatea si puterea Sa, asa cum sunt revelate in Cuvantul Sau, tinerii ar capata, in urma fiecarui astfel de exercitiu, o agerime si o elevare a facultatilor mintii lor. Ar primi vigoare, care nu va semana deloc cu aroganta. Prin contemplarea minunilor puterii divine, mintea va invata cea mai grea, dar si cea mai folositoare dintre lectii, si anume ca intelepciunea omeneasca, daca nu e unita cu Infinitul si sfintita prin Hristos, este nebunie.

83:4 Lucrarea de mijlocire a lui Hristos

83:5 Lucrarea scumpului Fiu al lui Dumnezeu de a uni cele create cu Cel vesnic, finitul cu Infinitul, pin propria Sa persoana divina, este un subiect care ar putea sa ne ocupe gandurile pentru o viata intreaga. Aceasta lucrare a lui Hristos trebuia sa intareasca statornicia si loialitatea fiintelor din lumile necazute in pacat si

83:6 sa salveze ce era pierdut in aceasta lume. El a deschis o cale pentru cei razvratiti sa se intoarca la supunerea fata de Dumnezeu, in timp ce prin acelasi act a instaurat o protectie pentru cei ce erau deja curati, astfel ca sa nu ajunga atinsi de pacat.

83:7 In timp ce noi ne bucuram ca exista lumi care n-au cazut niciodata in pacat, acestea dau lauda, onoare si glorie lui Isus Hristos pentru planul mantuirii prin care fiii cazuti ai lui Adam, precum si pentru ca le-au fost intarite pozitia si caracterul lor curat. Bratul care a ridicat familia umana din ruina pe care Satana a adus-o peste ea, prin ispitele sale, este bratul care i-a aparat pe locuitorii celorlalte lumi de pacat. Fiecare lume solicita grija si sustinerea Tatalui si Fiului; si aceasta grija este continuu exercitata pentru omenirea cazuta. Hristos mijloceste in favoarea omului si pastreaza, de asemenea, ordinea in lumile nevazute, prin lucrarea Sa de mijlocire. Nu sunt aceste teme de o suficienta maretie si importanta pentru a ne acapara gandurile si pentru a reclama in continuare recunostinta si adorarea noastra fata de Dumnezeu?

83:8 Dezvoltarea intelectuala

83:9 Deschideti Biblia pentru tinerii nostri, indreptati-le atentia spre comorile ei ascunse, invatati-i sa caute bijuteriile adevarului si vor castiga o putere a mintii pe care n-o poate da studiul nici unei filosofii pe care ar adopta-o. Marile teme pe care le trateaza Biblia, simplitatea demna a exprimarii sale inspirate, temele elevate ce sunt prezentate mintii, lumina directa si clara de la tronul lui Dumnezeu, stralucind asupra

83:10 intelegerii, vor dezvolta puterile mintii la un nivel de intelegere care cu greu poate fi inteles si niciodata pe deplin explicat.

83:11 Biblia prezinta un camp nemarginit pentru imaginatie, inaltand si innobiland mult mai mult caracterul decat creatiile superficiale ale unei minti nesfintite, la fel cum este cerul fata de pamant. Istoria inspirata a umanitatii este pusa in mainile fiecaruia dintre noi! Toti pot incepe acum propria cercetare. Pot face cunostinta cu primii nostri parinti, asa cum erau ei in Eden, intr-o inocenta sfanta, bucurandu-se de comuniunea cu Dumnezeu si cu ingerii necazuti in pacat. Ei pot depista modul intrarii pacatului in lume si rezultatele acestui fapt asupra rasei umane si sa urmeze pas cu pas pe urmele istoriei sfinte, asa cum inregistreaza ea neascultarea si nepocainta omului, precum si rasplata dreapta pentru pacat.

83:12 Cea mai inalta cultura

83:13 Cititorul poate sa converseze cu patriarhii si profetii; poate sa se plimbe prin cele mai inspiratoare scene; Il poate vedea pe Hristos, care este Imparat in ceruri, egal cu Dumnezeu, coborand in mijlocul oamenilor si aducand la indeplinire planul de mantuire, rupand lanturile cu care Satana il legase pe om de el si dandu-i posibilitatea omului sa se asemene din nou cu Dumnezeu. Faptul ca Hristos a luat asupra Lui umanitatea si a mentinut acest statut timp de 30 de ani, facand apoi din sufletul Sau o jertfa pentru pacat, pentru ca omul sa nu fie lasat sa piara, este un subiect pentru cele mai profunde ganduri si pentru cel mai concentrat studiu...

83:14 Lasati mintea sa prinda uimitoarele adevaruri ale

83:15 revelatiei si sa nu fie niciodata tentata sa-si indrepte atentia asupra unor teme frivole, usoare; sa intoarca spatele cu dezgust literaturii de duzina si distractiilor desarte care ii demoralizeaza pe tinerii din zilele noastre. Cei care au realizat o legatura cu poetii si filozofii Bibliei si ale caror suflete au fost miscate de faptele glorioase ale eroilor credintei se vor intoarce de pe campiile bogate ale gandirii mult mai curati la inima si mult mai elevati si mai deschisi la minte decat daca ar fi fost ocupati cu studiul celor mai renumiti autori ai lumii sau contempland si slavind ispravile vitejesti ale Faraonilor, Irozilor si Cezarilor acestei lumi.

83:16 Puterile tinerilor sunt in mare parte amortite, pentru ca ei nu fac din teama de Dumnezeu inceputul intelepciunii. Domnul i-a dat lui Daniel cunostinta si intelepciune, pentru ca el nu a putut fi influentat de nici o putere care ar fi intrat in contradictie cu principiile sale religioase. Motivul pentru care avem atat de putini oameni cu judecata, fermi si de valoare reala este ca ei se gandesc sa gaseasca maretia in timp ce se despart de cer.

83:17 Fiii oamenilor nu se tem de Dumnezeu si nici nu-L iubesc si onoreaza. Religia nu este traita asa cum ar trebui. Domnul nu poate face decat putin pentru om, pentru ca el este atat de usor de flatat, fiind gata atat de repede sa-si atribuie meritele. Dumnezeu ar fi vrut sa ne dezvoltam capacitatile si sa ne folosim de orice privilegiu pentru a dezvalui, cultiva si intari intelegerea noastra. Omul a fost creat pentru un nivel de viata mai inalt si mai nobil decat cel pe care il adopta el. Timpul existentei noastre muritoare este pregatitor pentru viata ce se masoara cu viata lui Dumnezeu.

83:18 Biblia, cel mai mare invatator

83:19 Ce varietate de subiecte sunt prezentate in Sfintele Scripturi, pentru ca mintea sa mediteze asupra lor! Unde pot fi gasite teme mai inalte pentru contemplatie? Unde, in alta parte, sunt teme atat de interesante? In ce sens sunt toate cercetarile stiintei umane comparabile in maretie si mister cu stiinta Bibliei? Unde este ceva care va scoate la iveala taria mintii in cele mai profunde si mai staruitoare ganduri?

83:20 Daca o vom lasa sa ne vorbeasca, Biblia ne va invata ceea ce nimic altceva nu ne va putea invata! Dar vai! meditam asupra a orice altceva, mai putin asupra Cuvantului lui Dumnezeu. Literatura fara valoare, istorii imaginare sunt devorate cu lacomie, in timp ce Biblia, cu toate comorile adevarului sfant, sta neglijata pe mesele noastre. Cuvantul sfant, daca ar fi facut regula vietii, ar inalta, eleva si sfinti. El este vocea lui Dumnezeu catre oameni. Ii vom da ascultare?

83:21 "Descoperirea cuvintelor Tale da lumina, da pricepere celor fara rautate." Ingerii stau alaturi de cercetatorul Scripturilor, pentru a deschide si a lumina mintea. Porunca lui Hristos vine astazi la noi cu o forta egala cu cea care se adresa primilor ucenici, acum 1800 de ani: "Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine". - RH, 11 ianuarie 1881