Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 53


53:1 Cap. 51 - O pregatire practica

53:2 Munca manuala in scopuri utile este o parte a planului Evangheliei. Marele Invatator, ascuns in stalpul de nor, dadea instructiuni lui Israel ca fiecare tanar ar trebui invatat un lucru folositor pe care sa-l faca. De aceea, exista un obicei la evrei ca atat cei din clasele bogate, cat si cei saraci sa-i invete pe fiii si fiicele lor lucruri folositoare, astfel incat, daca ar fi venit timpuri potrivnice, sa nu fie dependenti de altii, ci sa fie in stare sa-si procure singuri cele necesare. Ei puteau fi instruiti in domeniul literar, dar trebuiau de asemenea sa fie pregatiti si intr-o meserie. Aceasta era considerata ca o parte indispensabila a educatiei lor.

53:3 O educatie echilibrata

53:4 Acum, ca si in timpul vechiului Israel, tinerii ar trebui instruiti cu privire la obligatiile vietii practice. Fiecare ar trebui sa obtina cunostinte intr-una din ramurile muncii manuale prin care, daca va fi nevoie, sa poata sa-si castige existenta. Aceasta este esential nu numai ca o asigurare impotriva vicisitudinilor vietii, ci si pentru dezvoltarea fizica, intelectuala si morala. Chiar daca este mai mult ca sigur ca nu va trebui niciodata sa recurga la munca manuala pentru a se intretine, totusi omul trebuie sa invete sa lucreze. Fara exercitiu fizic, nimeni nu ar putea avea o constitutie sanatoasa si o sanatate viguroasa, iar disciplina unei munci regulate nu este mai putin importanta pentru obtinerea unei minti puternice, active si a unui caracter nobil.

53:5 Studentii care au obtinut cunostinte din carti fara o cunoastere a muncii practice nu pot pretinde ca beneficiaza de o educatie echilibrata. Energiile care ar fi trebuit dedicate afacerilor, in diferitele sale ramuri, au fost neglijate. Educatia nu consta numai in folosirea creierului. Implicarea fizica este o parte esentiala a pregatirii pentru fiecare tanar. O parte importanta a educatiei lipseste, daca studentul nu a fost invatat cum sa se angajeze intr-o munca fizica utila.

53:6 Exercitiul sanatos al intregii fiinte va asigura o educatie larga si cuprinzatoare. Fiecare elev ar trebui sa dedice o parte din zi activitatii fizice. Astfel se va forma obiceiul de a munci si se va incuraja un spirit de incredere in sine si astfel tinerii vor fi protejati de multe practici rele si degradante, care sunt atat de adesea rezultatul trandaviei. Toate acestea pentru a ne pastra in legatura cu principalul obiectiv al educatiei; deoarece incurajand activitatea, perseverenta si curatia venim in armonie cu Creatorul.

53:7 Avantajul muncii folositoare

53:8 Cel mai mare beneficiu din exercitiul fizic nu se obtine cand acesta este luat doar ca un joc sau ca un simplu antrenament. Exista un beneficiu datorat iesirii la aer curat si de asemenea antrenarii muschii; dar daca aceeasi energie este pusa in slujba indeplinirii unor activitati folositoare, cu cat mai mare va fi beneficiul dobandit! Rezultatul va fi un sentiment de satisfactie, pentru ca o astfel de activitate atrage dupa sine un simtamant al utilitatii si aprobarea constiintei pentru o datorie bine indeplinita.

53:9 Studentii ar trebui sa plece din scolile noastre educati

53:10 intr-un spirit de eficienta, astfel incat, atunci cand isi vor folosi propriile resurse, sa aiba cunostinte pe care sa le poata folosi si de care este nevoie pentru a avea succes in viata. Studiul sarguincios este esential, dar la fel de importanta este si munca facuta cu harnicie. Joaca nu este esentiala. Dedicarea puterilor fizice distractiei nu este cea mai favorabila pentru a avea o minte bine echilibrata. Daca timpul dedicat exercitiului fizic, care tinde sa devina tot mai lung, ar fi folosit in lucrarea in ogorul lui Hristos, atunci binecuvantarea lui Dumnezeu ar fi data celui care munceste.

53:11 Disciplina pentru viata practica, dobandita prin imbinarea muncii fizice cu efortul intelectual, este usurata la gandul ca pregateste mintea si trupul pentru a face mai bine lucrarea pe care Dumnezeu le-a harazit-o oamenilor. Cu cat mai clar vor intelege tinerii cum sa-si aduca la indeplinire indatoririle, cu atat mai mare va fi bucuria lor zi de zi de a fi de folos altora. Mintea invatata sa gaseasca placere in munca folositoare se dezvolta; prin practica si disciplina, ea este pregatita sa fie utila, pentru ca a dobandit cunostinta care este esentiala in a-l face pe posesorul ei o binecuvantare pentru cei din jur.

53:12 Nu pot gasi o imprejurare din viata lui Hristos in care El sa-Si fi dedicat timpul jocului si distractiei. El a fost marele Invatator pentru viata aceasta, dar si pentru cea vesnica, si totusi nu am descoperit nici o ocazie in care El sa-Si fi invatat ucenicii sa se angajeze in jocuri pentru a face exercitiu fizic...

53:13 Invata cum sa gatesti

53:14 Atat tinerii, cat si tinerele ar trebui invatati cum sa gateasca economic si cum sa se dispenseze

53:15 de tot ceea ce este din carne. Sa nu-i incurajam deloc in prepararea unui meniu care contine cat de putina carne, pentru ca aceasta tine mai mult de ignoranta Egiptului decat de curatia reformei sanatatii.

53:16 In special tinerele ar trebui sa invete sa gateasca. Ce alta parte a educatiei unei fete este mai importanta ca aceasta? Oricare ar fi imprejurarile in care s-ar afla in viata, poate pune in aplicare aceasta invatatura practica...

53:17 In campul misionar

53:18 Educatia, in toate aspectele vietii practice, ii va face pe tinerii nostri de folos atunci cand parasesc scoala pentru a merge in tari straine. Atunci ei nu vor depinde de oamenii la care merg pentru gatit, cusut sau construirea unor locuinte. Influenta lor va fi mult mai mare daca ei arata ca-i pot invata pe cei nestiutori cum sa munceasca, folosind cele mai bune metode, pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Va fi nevoie de o mica suma de bani pentru a sustine astfel de misionari, pentru ca ei pun la lucru tot ce au mai bun si intr-o masura completa, folosindu-si puterile fizice, combinand aceasta lucrare cu studiile lor. Acest lucru va pretui mult acolo unde mijloacele financiare sunt greu de obtinut. Ei vor arata ca misionarii pot deveni educatori invatandu-i pe altii cum sa munceasca. Oriunde vor merge, ceea ce au castigat in acest domeniu le va da fermitate si stabilitate. - CT 307-314