Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 21


21:1 Cap. 19 - Intarirea caracterului prin incercare

21:2 Hristos Si-a petrecut primii treizeci de ani din viata intr-un orasel obscur, numit Nazaret. Locuitorii acestui oras erau proverbiali pentru pacatosenia lor, de aici intrebarea lui Natanael: "Poate iesi ceva bun din Nazaret?" Evanghelia spune foarte putin despre perioada timpurie a vietii lui Hristos. Cu exceptia unei scurte relatari despre momentul in care Hristos ii insoteste pe parintii Sai la Ierusalim, mai avem o singura afirmatie scurta cu privire la acea perioada: "Si Isus crestea in inte-lepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor".

21:3 Hristos ne este un exemplu in toate lucrurile. In providenta Sa, Dumnezeu a decis ca sa-Si petreaca primii ani din viata in Nazaret, unde era in permanenta expus ispitelor datorita caracterului oamenilor fiind necesar sa vegheze, pentru a ramane curat in mijlocul atator pacate si faradelegi. Nu Hristos a ales acest loc, ci Tatal Sau ceresc a hotarat locul in care caracterul Sau putea fi incercat intr-o multime de moduri. In primii ani ai vietii, Hristos a fost supus unor incercari severe, unor greutati si conflicte, pentru a putea sa-Si dezvolte acel caracter desavarsit, care-L face un exemplu perfect pentru copii, tineri si adulti.

21:4 Copiii si tinerii care merg pe calea pacatului se afla adeseori in anturaje care nu sunt favorabile pentru viata unui crestin si ei cedeaza cu promptitudine ispitelor,

21:5 invocand ca scuza faptul ca anturajele sunt neprielnice, defavorabile. Hristos a ales retragerea si, printr-o viata de munca, pastrandu-Si mainile ocupate, nu a invitat ispita, ci s-a tinut departe de societatea celor a caror influenta era corupatoare. Hristos Si-a plasat pasii pe cararea cea mai aspra, plina de obstacole, pe care copiii si tinerii ar putea fi chemati sa o strabata la un moment dat. El nu Si-a insusit o viata de belsug si nepasare. Parintii Sai erau saraci si depindeau de truda lor zilnica pentru a se intretine, de aceea viata lui Hristos a fost plina de lipsuri, negare de sine si privatiuni. El a impartasit cu parintii Sai viata lor de munca, plina de zel, de harnicie.

21:6 Puritate indiferent de circumstante

21:7 Nimeni nu va fi chemat sa-si perfectioneze caracterul crestin in conditii mai defavorabile ca Mantuitorul nostru. Faptul ca Hristos a trait treizeci de ani in Nazaret, locul din care multi credeau ca este o minune sa iasa ceva bun, este o mustrare pentru tinerii care considera ca formarea caracterelor lor religioase trebuie sa depinda de imprejurari. Daca anturajele tinerilor sunt neplacute si categoric nesanatoase, multi fac din acest lucru o scuza pentru a nu-si perfectiona un caracter crestin. Exemplul lui Hristos respinge ideea ca urmasii Sai sunt dependenti de loc, sansa sau prosperitate pentru a trai o viata fara prihana. Hristos i-ar putea invata ca o viata de credinciosie onorabila si totusi umila poate exista in orice loc, in orice situatie, acolo unde providenta divina i-a chemat.

21:8 Viata lui Hristos a fost de natura sa arate ca

21:9 siguranta, curatenia si fermitatea principiilor nu depind de o viata lipsita de greutati, saracie si adversitate. Incercarile si privatiunile de care se plang atat de multi tineri au fost indurate de Hristos fara murmur. O astfel de disciplina reprezinta chiar experienta de care tinerii au nevoie. Ea va conferi statornicie si fermitate caracterelor lor si-i va face asemeni lui Hristos, puternici in spirit pentru a rezista ispitei. Ei nu vor putea fi biruiti de inselaciunile lui Satana daca se rup de influenta acelora care i-ar putea conduce pe carari gresite si care i-ar putea corupe din punct de vedere moral. Prin rugaciuni zilnice catre Dumnezeu, ei vor capata de la El har si intelepciune pentru a suporta conflictele si realitatile dure ale vietii si pentru a iesi biruitori din acestea. Seninatatea si loialitatea mintii pot fi mentinute doar prin atentie si rugaciune. Viata lui Hristos a fost un exemplu de energie perseverenta, nepermitand ca aceasta sa fie slabita de reprosuri, ridiculizari, privatiuni sau greutati.

21:10 In acest mod ar trebui sa stea lucrurile si cu tinerii. Daca incercarile ce vin asupra lor cresc, ei trebuie sa stie ca Dumnezeu testeaza, probeaza loialitatea lor. Si prin aceasta pozitie in mentinerea integritatii de caracter, chiar atunci cand sunt descurajati, taria, fermitatea si puterea de a suporta vor creste si ei se vor intari in duh. - YI, martie 1872

21:11 __________

21:12 Mai degraba moarte decat dezonorare

21:13 Alegeti mai degraba saracia, reprosurile, separarea de prieteni sau oricare alta suferinta decat sa va manjiti sufletele cu pacat. Mai bine moartea decat dezonorarea sau calcarea Legii lui Dumnezeu! Acesta ar trebui sa fie motoul fiecarui crestin. - 5T147