Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Solii catre tineret

Solii catre tineret, 136


136:1 Cap. 134 - Societatile literare

136:2 Adesea se pune intrebarea daca societatile literare sunt benefice pentru tinerii nostri. Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare, va trebui sa luam in considerare nu numai scopul declarat al respectivelor societati, ci si influenta pe care, asa cum a demonstrat-o experienta, ele au exercitat-o realmente. Perfectionarea mintii este o datorie a noastra fata de noi insine, fata de societate si fata de Dumnezeu. Dar niciodata nu vom cauta cultivarea intelectului cu pretul slabirii morale si spirituale. Si numai printr-o dezvoltare armonioasa a facultatilor mintale si a celor morale poate fi atinsa perfectiunea ambelor. Se inregistreaza aceste rezultate prin felul in care societatile literare isi desfasoara activitatea, in general?

136:3 Aproape in totalitate, societatile literare exercita o influenta nepotrivita numelui pe care-l poarta. Dupa cum se desfasoara in general, intrunirile sunt daunatoare societatii. Cu cat Hristos este mai putin prezent in aceste societati, cu atat lipseste mai mult elementul inaltator, care ar trebui sa predomine. Cand aceste intruniri sunt conduse de oameni lumesti, in stilul care le convine, spiritul lui Hristos este exclus. Mintea este indepartata de meditatia serioasa, de Dumnezeu, de realitate, spre imaginar si superficial. Societati literare - de-ar exprima acest nume adevaratul lor caracter! Ce este neghina pentru grau?

136:4 Scopurile si obiectivele care au determinat infiintarea societatilor literare pot fi bune; dar, daca intelepciunea lui Dumnezeu nu este la carma acestor organizatii, ele devin ceva rau. De obicei, in aceste societati sunt admisi oameni nereligiosi si cu inima neconsacrata si sunt pusi adeseori in pozitii de responsabilitate maxima. Este posibil sa fie adoptate reguli care sunt in masura sa tina sub control orice influenta nefasta. Dar Satana, iscusit general, lucreaza la modelarea societatii potrivit planurilor sale si, cu timpul, prea adesea are succes. Marele vrajmas gaseste usor acces la cei pe care-i avea sub control in trecut, si prin ei isi atinge scopul. Pentru a face intrunirile interesante pentru cei din lume, sunt introduse diverse distractii si astfel activitatile asa-zisei societati literare degenereaza, prea adesea, in manifestari usuratice. Toate acestea sunt pe placul unei minti senzuale, aflate in conflict c Dumnezeu.Ele nu dezvolta intelectul si nu intaresc moralul.

136:5 Asocierea celor tematorilor de Dumnezeu cu cei necrediciosi in aceste societati, nu-i face sfinti pe cei pacatosi. Atunci cand poporul lui Dumnezeu se uneste de buna-voie cu lumea si cu cei neconsacrati, dandu-le intaietate acestora, influenta nesfanta sub care s-a plasat il va indeparta de El. Pentru putin timp, s-ar putea sa nu apara nimic pentru care s-ar putea ridica obiectii. Dar mintile care n-au fost aduse sub controlul Duhului lui Dumnezeu nu vor fi usor atrase spre adevar si neprihanire. Daca mai inainte au avut vreo inclinatie pentru cele spirituale, acestia

136:6 vor trece in randurile lui Hristos. Cele doua clase sunt sub controlul a doi stapani diferiti si sunt opuse in aspiratii, sperante, gusturi si dorinte. Urmasii lui Hristos prefera teme serioase, pline de sensibilitate innobilatoare, pe cand ceilalti, care nu iubesc ce este sfant, nu-si pot gasi placerea in aceste intalniri, daca superficialul si irealul nu sunt dominante. Incetul cu incetul, ceea ce este spiritual este eliminat de catre ceea ce este nesfant, iar efortul de a armoniza principii antagoniste prin natura lor se dovedeste un esec clar.

136:7 S-au facut eforturi pentru perfectarea unui plan de infiintare a unei societati literare care sa se dovedeasca o binecuvantare pentru toti care aveau tangenta cu ea, o societate in care toti membrii sa simta raspunderea morala de a face ceea ce trebuie si de a evita relele care de multe ori fac acest fel de asociatii periculoase pentru integritatea principiilor sfinte. Persoane intelepte si inteligente, care, avand o vie legatura cu cerul, observa tendintele rele si nu se lasa inselate de Satana, se vor mentine pe calea integritatii, tinand permanent sus stindardul lui Hristos; ele sunt genul de oameni care trebuie sa conduca astfel de societati. O atare influenta va impune respect si va face din aceste intalniri o binecuvantare, nu un blestem.

136:8 Daca barbati si femei de varsta medie s-ar uni cu tinerii pentru a organiza si a conduce o astfel de societate literara, aceasta poate deveni interesanta si folositoare. Dar cand degenereaza in ocazii de distractii ieftine, aceste intruniri slabesc mintea si moralitatea.

136:9 Lectura biblica, studierea riguroasa a subiectelor Bibliei, eseuri scrise pe teme ce fac bine mintii si ofera cunoastere, studierea profetiilor sau a pretioaselor lectii ale lui Hristos, toate acestea vor avea o influenta care intareste resursele mintale si sporeste spiritualitatea. O buna cunoastere a Scripturii ascute puterea de discernamant si intareste sufletul impotriva atacurilor lui Satana.

136:10 Putini isi dau seama ca a-ti cntrola gandurile si imaginatia este o datorie.Este greu sa tii o minte indisciplinata concentrata asupra subiectelor folositoare. Dar, daca gandurile nu sunt corect directionate, religia nu poate inflori in suflet. Mintea trebuie sa fie preocupata cu lucruri sfinte si vesnice, altfel ea va nutri ganduri usoare, superficiale. Atat puterile intelectuale cat si cele morale trebuie disciplinate si, prin exercitiu, ele se vor fortifica si perfectiona...

136:11 Mintea, la fel ca si inima, trebuie consacrata slujirii lui Dumnezeu. El cere de la noi totul.Urmasul lui Hristos nu-si va ingadui nici o satisfacere a placerii si nu se va angaja in nici o activitate, oricat de nevinovata sau laudabila ar parea si despre care o constiinta iluminata ii spune ca-I va slabi zelul sau ii va cobori spiritualitatea. Orice crestin va lucra pentru respingerea valului raului si pentru a feri tineretul nostru de influente ce-l pot inclina spre ruina. Domnul sa ne ajute sa ne croim drum impotriva curentului. - CT 541 - 544