Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Lucrarea misionara medicala, 7


7:1 O onoare pentru Dumnezeu

7:2 Dumnezeul cerurilor este onorat printr-o institutie condusa in acest fel. Sanatoriul din __ a fost intemeiat dupa planul lui Dumnezeu, pentru ca oamenii sa poata intelege mai bine calitatile pomului vietii. In indurarea Sa, Dumnezeu a facut din sanatoriu o astfel de putere pentru alinarea suferintelor fizice, incat mii de oameni sunt atrasi spre acesta pentru a se vindeca de bolile lor si, foarte adesea, ei nu sunt vindecati numai fizic, ci primesc de la Mantuitorul si iertarea pacatelor lor, ajungand sa se identifice cu totul cu Hristos, cu interesele Sale, cu onoarea Sa. Pacatele lor sunt luate de la ei si puse pe seama Domnului Hristos. Neprihanirea Lui le este atribuita lor. Balsamul alinator este aplicat sufletului. Ei primesc harul lui Hristos si pornesc spre a impartasi si altora lumina adevarului. Domnul ii face martorii Sai. Marturia lor este ca El a fost facut "pacat pentru noi, El, Cel ce n-a cunoscut nici un pacat, pentru ca noi sa fim neprihanirea lui Dumnezeu in El" (2Cor. 5,21). Ei nu uita niciodata rugaciunile, cantarile de lauda si de multumire pe care le-au auzit cat au fost in sanatoriu. Oare ne putem da seama cat de mult este proslavit Dumnezeu prin aceasta lucrare? (Scrisoarea 38, 1899)

7:3 Sa-L inaltam pe Domnul Hristos

7:4 Scopul institutiilor noastre de sanatate nu este in primul rand si inainte de toate acela de a fi spitale. Institutiile de sanatate, in stransa legatura cu incheierea lucrarii Evangheliei

7:5 pe pamant, trebuie sa apere marile principii ale Evangheliei in deplinatatea lor. Domnul Hristos trebuie sa fie descoperit, prin intermediul tuturor institutiilor legate de incheierea lucrarii, insa nici una dintre acestea nu poate face acest lucru atat de deplin ca institutia de sanatate in care bolnavii si cei in suferinta vin pentru alinare si eliberare atat de boala fizica, cat si de cea spirituala. Multi dintre acestia au nevoie, ca si slabanogul din vechime, in primul rand de iertarea pacatelor, si ei trebuie sa invete in cel fel, dupa ce vor pleca, "sa nu mai pacatuiasca".

7:6 Daca sanatoriul legat de incheierea soliei da gres in a-L inalta pe Domnul Hristos si principiile Evangheliei asa cum au fost dezvoltate in intreita solie ingereasca, acesta da gres in a-si aduce la indeplinire cea mai importanta menire si isi contrazice insusi obiectivul existentei sale. (RH, 29 octombrie 1914)

7:7 Domnul Hristos sa aduca alinare si vindecare

7:8 Am fost invatata ca noi trebuie sa calauzim pe bolnavii din institutiile noastre, astfel incat ei sa se astepte la lucruri mari datorita credintei medicului in Marele Vindecator care, in anii lucrarii Sale de pe pamant, a strabatut orasele si satele din tara si a vindecat pe cei care veneau la El. Nimeni nu era intors din drum fara rezultat; El ii vindeca pe toti. Fie ca bolnavii sa-si dea seama ca, desi este nevazut, Domnul Hristos este prezent pentru a aduce alinare si vindecare. (Scrisoarea 82, 1908)

7:9 Sa trezim credinta in Marele Vindecator

7:10 Ca urmasi ai lui Hristos, noi trebuie sa lucram cu toate metodele rationale pentru a predica Evanghelia adevarului prezent. Nu numai prin cuvinte, ci si prin fapte, noi trebuie sa dam dovada ca Domnul Hristos doreste sa fie alaturi de slujitorii Sai devotati de astazi, spre a-i vindeca pe cei bolnavi si suferinzi. Domnul va reinsufleti in mintea lucratorilor Sai o credinta vie in puterea Sa. Cand crestem in credinta Evangheliei lui Hristos si incurajam acea credinta, asa cum este ea prezentata in Cuvantul lui Dumnezeu, va exista in sanatoriile noastre nu numai o cunoastere practica a felului in care sa-i tratam pe bolnavi conform unor principii corespunzatoare, dar si manifestarea unei credinte vii in Dumnezeu, care ii va conduce pe lucratori sa faca apel la Marele Medic pentru ajutor divin. Iar Domnul va veni in ajutorul unora ca acestia, ca raspuns la credinta lor in puterea Lui.

7:11 Nu trebuie sa incetam sa facem apel la Marele Vindecator pentru ca avem sanatorii pentru vindecarea celor bolnavi. Cand suntem indemnati sa deschidem sanatorii, sa nu depindem doar de remediile simple utilizate, ci sa-i putem indrepta pe cei in

7:12 necaz catre Vindecatorul Atotputernic al bolii. Trebuie sa ne rugam ca serviciile noastre medicale sa beneficieze de ajutorul Sau, de puterea Sa. Lucrarea din sanatoriile noastre ar avea mult mai mult succes, daca medicii ar studia cu mai multa staruinta Cuvantul si ar pune in practica preceptele acestuia, daca ar vesti Imparatia lui Dumnezeu si s-ar ruga ca harul vindecator al lui Hristos sa vina asupra celor intristati.

7:13 Sa prezentam Evanghelia celor bolnavi si sa-L aducem pe Domnul Isus, Marele Vindecator, in legatura cu remediile simple folosite; iar credinta noastra isi va primi raspunsul. Insa aceia care vin la Marele Vindecator trebuie sa doreasca sa faca voia Sa, sa-si umileasca sufletele si sa-si marturiseasca pacatele. Pe masura ce ne prindem de puterea divina cu o credinta care nu poate fi tagaduita, vom vedea mantuirea lui Dumnezeu.

7:14 Domnul Hristos a spus ca El a venit pentru a reface vietile oamenilor. Aceasta lucrare trebuie facuta cu urmasii lui Hristos si trebuie facuta cu cele mai simple mijloace. Familiile trebuie invatate cum sa-i ingrijeasca pe cei bolnavi. Nadejdea Evangheliei trebuie reinviata in inimile barbatilor si femeilor. Noi trebuie sa cautam sa-i atragem spre Marele Vindecator. Fie ca, in lucrarea de vindecare, medicii sa lucreze in mod inteligent, nu cu medicamente, ci urmand metode rationale. Apoi, prin rugaciunea credintei, sa faca apel la puterea lui Dumnezeu pentru a opri inaintarea bolii. Acest lucru va inspira in cei suferinzi incredere in Hristos si in puterea rugaciunii si le va da incredere in metodele noastre simple de tratare a bolii. O astfel de lucrare va constitui mijlocul de a indrepta mintea oamenilor spre adevar si va fi foarte eficienta in lucrarea de propovaduire a Evangheliei. (Scrisoarea 126, 1909)

7:15 Partea a III-a - Medicul crestin si lucrarea sa

7:16 Responsabilitate pentru suflet si trup

7:17 Fiecare lucrator medical, fie ca recunoaste sau nu acest lucru, este responsabil atat pentru sufletele, cat si pentru trupurile pacientilor sai. Domnul asteapta de la noi mult mai mult decat facem adesea pentru El. Fiecare medic ar trebui sa fie un misionar medical devotat si inteligent, care sa cunoasca atat remediul cerului pentru sufletul bolnav de pacat, cat si stiinta vindecarii bolilor trupului.

7:18 Venind, asa cum se intampla in cazul lui, zi de zi in contact cu boala si moartea, mintea sa trebuie sa cunoasca Scriptura, pentru ca, din aceasta comoara, sa poata extrage cuvinte de mangaiere si nadejde, pe care sa le picure ca o samanta buna in inimile gata de a le primi. El trebuie sa-i incurajeze pe cei care sunt pe moarte sa se increada in Domnul Hristos, ca fiind Mantuitorul care iarta pacatele, si sa-i pregateasca sa-L intampine pe Domnul lor in pace.

7:19 Medicii au nevoie de o portie dubla de religie. Mai mult decat orice alta chemare, medicii au cea mai mare nevoie de o minte clara, de curatia spiritului si de acea credinta care lucreaza prin dragoste si curata sufletul, pentru ca ei sa poata face o impresie buna tuturor acelora care ajung in sfera lor de influenta. Medicul nu trebuie sa dea numai mangaiere fizica acelora care curand vor zacea in mormant, ci trebuie, de asemenea, sa aduca mangaiere sufletelor lor impovarate. Prezentati inaintea lor pe Mantuitorul inaltat. Faceti-i sa priveasca la Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii...

7:20 Cei care inteleg stiinta crestinismului au o experienta personala religioasa. Cel care vegheaza asupra sanatatii trupului trebuie sa aiba tact de a lucra pentru mantuirea sufletului. Pana cand Mantuitorul nu este intr-adevar Mantuitorul propriului sau suflet, medicul nu va putea raspunde la intrebarea: "Ce sa fac ca sa fiu mantuit?"...

7:21 O greseala trista

7:22 Ce ocazie are medicul consacrat de a arata un interes asemenea Domnului Hristos fata de pacientii care sunt in grija lui? Este privilegiul sau sa-i incurajeze si sa se plece la

7:23 capataiul lor spre a rosti cateva cuvinte in rugaciune. A sta langa patul bolnavului fara a avea nimic de spus constituie o greseala trista. Medicul sa faca din mintea lui o camara plina de ganduri invioratoare. Sa spuna sa repete cuvintele mangaietoare pe care le-a rostit Domnul Hristos in timpul lucrarii Sale de pe pamant, cand Si-a prezentat invataturile si i-a vindecat pe cei bolnavi. Sa rosteasca cuvinte de nadejde si incredere in Dumnezeu. Se va manifesta un interes autentic. Pretioasele cuvinte ale Scripturii, pe care Duhul Sfant le intipareste in memorie, vor castiga inimile la Hristos, Mantuitorul lor. (Scrisoarea 20, 1902)

7:24 Credinciosie si staruinta

7:25 Medicii trebuie sa dezvaluie insusirile Domnului Hristos, staruind neclintit in lucrarea pe care Dumnezeu le-a dat-o. Acelora care fac aceasta lucrare cu credinciosie, ingerii au insarcinarea de a le transmite vederi cuprinzatoare cu privire la caracterul si lucrarea Domnului Hristos, puterea, harul si iubirea Lui. In acest fel, ei devin partasi ai chipului Sau si zi de zi cresc pana la inaltimea staturii Domnului Hristos. Este privilegiul copiilor lui Dumnezeu de a avea in mod constant o intelegere cuprinzatoare a adevarului, pentru a putea aduce dragostea pentru Dumnezeu si pentru cer in lucrare si de a face pe altii sa aduca lauda si multumire lui Dumnezeu pentru bogatiile harului Sau...

7:26 Medicii trebuie sa stea cu hotarare sub stindardul intreitei solii ingeresti, luptand lupta cea buna a credintei cu staruinta si succes, nebizuindu-se pe propria lor intelepciune, ci pe intelepciunea lui Dumnezeu, imbracandu-se cu armura cerului, cu echipamentul Cuvantului lui Dumnezeu, fara sa uite niciodata ca ei au un Conducator care nu a fost si nici nu va fi vreodata biruit de rau. (Ms 24, 1900)

7:27 Dezonorarea lucrarii Domnului

7:28 Niciodata medicul nu trebuie sa-si faca lucrarea in mod necuviincios, nepasator sau la intamplare. Medicul trebuie sa aiba continuu in vedere rafinamentul. El trebuie sa fie, in adevaratul sens al cuvantului, unul care slujeste, un slujitor caruia Domnul i-a incredintat grija semenilor sai, in absenta Sa. Modul neglijent si dezordonat de lucru pe care unii dintre medicii nostri il au aduce dezonoare lucrarii, care trebuie tinuta pe o platforma inalta in fata lumii. Cand un medic face o lucrare slaba, ineficienta, el face rau colegilor sai medici. (Ms 105, 1902)

7:29 Dati atentie formarii caracterului

7:30 Daca sunt persoane care trebuie sa acorde o atentie speciala formarii caracterului, atunci acestia sunt medicii nostri. Multi dintre ei au slabit in mod treptat in ce priveste evlavia, stapanirea de sine, curatia, sfintenia si vegherea. Este nevoie de o completa schimbare a mintii si a spiritului inainte ca ei sa poata pretinde ca sunt lucratori acceptabili...

7:31 Doar acel om care, zi de zi si ceas de ceas, traieste o viata de crestin isi poate aduce la indeplinire in mod corespunzator datoriile de medic. Fie ca medicii nostri sa caute sa inteleaga responsabilitatile solemne ale profesiei lor si sa-si dea seama cat de multe sunt implicate in aceasta lucrare de ingrijire a celor care sunt bolnavi la trup si la minte. Adesea, viata pacientului este in mainile medicului. O miscare gresita a instrumentului in timpul unei operatii si viata poate fi sacrificata. Ce gand cutremurator!

7:32 Cat de important este ca medicul sa fie intotdeauna sub controlul Medicului divin! Fie ca cel care incearca sa prelungeasca viata sa priveasca la El, pentru a-i calauzi fiecare miscare. Daca medicul este constient ca alaturi de el se afla Unul care este viata insasi, Unul care poate aduce la indeplinire ceea ce fiintele omenesti nu pot, ce incredere ii va inspira aceasta constienta! Si ce binecuvantare poate fi medicul intr-un salon de bolnavi, daca a invatat sa se increada continuu in Acela caruia Ii apartin sufletele celor pe care ii slujeste. Mantuitorul ii va da tact si iscusinta in tratarea cazurilor dificile. (Scrisoarea 61, 1904)