Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Lucrarea misionara medicala, 49


49:1 Exemple bune

49:2 Fie ca nici unul dintre pastorii nostri sa nu dea un exemplu gresit, mancand carne. Fie ca ei si familiile lor sa se ridice si sa traiasca lumina reformei sanatatii. Sa nu cumva ei si copiii lor sa devina precum animalele. Copiii ale caror dorinte nu au fost tinute in frau sunt ispititi nu doar sa-si ingaduie obiceiurile obisnuite de necumpatare, ci ei ajung sa dea frau liber patimilor josnice si desconsidera curatia si virtutea. Acestia sunt condusi de Satana nu doar sa-si intineze propriile trupuri, ci sa si molipseasca pe altii cu ceea ce fac ei. Daca parintii sunt orbiti de pacat, adesea nu vor putea discerne aceste lucruri. (Ms 133, 1902)

49:3 Bolile digestive

49:4 Vom trai curand vremuri cand va trebui sa intelegem insemnatatea unei alimentatii simple. Nu este departe timpul cand vom fi obligati sa adoptam o dieta foarte diferita de cea pe care o avem in prezent...

49:5 Trebuie sa studiem arta pregatirii in mod simplu a fructelor, cerealelor si zarzavaturilor. Nu avem nevoie de combinatii complicate. Asa cum stau lucrurile acum, suntem in primejdia de a ne imbolnavi de boli digestive. (Ms 150, 1905)

49:6 Cand se mananca prea des

49:7 Cand se mananca prea des si in cantitate prea mare, organele digestive sunt impovarate si produc o stare de fierbinteala in organism. Sangele devine necurat, apoi apar boli de tot felul. Se trimite dupa un medic, ce prescrie un medicament care aduce alinare pe moment, dar nu vindeca boala. S-ar putea ca forma bolii sa se schimbe, insa raul adevarat sporeste de zece ori. Natura a facut tot ce a putut pentru a scapa organismul de acumularea de necuratii si, daca ar fi fost lasata sa lucreze singura, ajutata de binecuvantarile cerului foarte la indemana, cum ar fi aerul curat si apa curata, s-ar fi produs o vindecare rapida si sigura.

49:8 Cei care sufera in astfel de cazuri pot face pentru ei insisi ceea ce altii nu pot face. Ei trebuie sa inceapa sa usureze natura de povara care a fost pusa asupra ei. Trebuie sa indeparteze cauza. Sa posteasca o scurta perioada de timp si sa dea stomacului sansa de a se odihni. Micsorati starea febrila

49:9 din organism prin aplicarea iscusita si priceputa a unei comprese cu apa. Aceste eforturi vor ajuta natura in lupta ei de a elibera organismul de impuritati. (4SG 133, 134)

49:10 Planul celor doua mese

49:11 La oamenii din lume este un obicei de a manca de trei ori pe zi, pe langa faptul ca mananca neregulat si intre mese, iar ultima masa este, in general, cea mai copioasa si este luata adesea inainte de retragerea la odihna. Aceasta inseamna inversarea ordinii naturale a lucrurilor; o masa copioasa nu trebuie servita niciodata atat de tarziu pe parcursul zilei. Daca aceste persoane si-ar schimba obiceiul si n-ar manca decat doua mese pe zi si nimic intre mese, nici macar un mar, o nuca sau orice alt fel de fruct, urmarea s-ar vedea intr-o pofta sanatoasa si intr-o stare buna de sanatate. (RH, 29 iulie 1884)

49:12 Staruinta in vederea biruintei

49:13 Persoanele care si-au ingaduit pofta mancand multa carne, sosuri foarte condimentate si tot felul de prajituri si dulceturi nu pot savura de indata o alimentatie simpla, sanatoasa si hranitoare. Gustul lor este atat de pervertit, incat nu au pofta sa manance alimente sanatoase, cum ar fi: fructele, painea simpla si zarzavaturile. Acestia nu trebuie sa se astepte sa le poata savura de la inceput, caci hrana aceasta este foarte diferita de ceea ce si-au ingaduit sa manance. Daca nu se pot bucura de la inceput de hrana simpla, trebuie sa posteasca pana cand vor putea sa se bucure de aceasta hrana. Acest post se va dovedi de mai mare folos decat medicamentele, caci stomacul maltratat va gasi in sfarsit odihna de care avea asa de mare nevoie si va simti o foame adevarata, care va putea fi satisfacuta printr-o alimentatie simpla. Va fi nevoie de ceva timp pentru redobandirea gustului in urma abuzului la care a fost silit. Insa staruinta si cumpatarea in mancare si bautura vor face ca, in curand, hrana simpla, sanatoasa, sa aiba gust, si aceasta va fi mancata cu mai multa placere decat placerea gurmandului care se delecteaza cu delicatese alese. (4SG 130,131)

49:14 Rugati-va pentru curaj moral

49:15 Ori de cate ori am vazut copii hraniti cu mancaruri cu carne, dupa ce mi-a fost data aceasta lumina din ceruri, am simtit ca, daca ar sti ce fac, parintii ar posti si s-ar ruga pentru curaj moral si intelepciune de la Dumnezeu, ca sa faca ce este

49:16 bine. Toti cei care simt nevoia dupa Duhul Sau pentru a se forma si disciplina pe ei insisi si a-si creste potrivit copiii se vor lepada de sine, isi vor lua crucea si Il vor urma pe Isus.

49:17 Pentru anumite lucruri, postul si rugaciunea sunt recomandate si potrivite. In mana lui Dumnezeu, ele constituie mijloace de curatire a inimii si de a face ca mintea sa fie mai receptiva. Noi capatam raspunsuri la rugaciunile noastre pentru ca ne umilim sufletele inaintea lui Dumnezeu. Daca pofta plange dupa carnea animalelor moarte, atunci este nevoie sa postim si sa ne rugam, pentru ca Domnul sa ne dea harul Sau, ca sa ne putem feri de poftele firii pamantesti care se razboiesc cu sufletul.

49:18 Hraniti-va cu Hristos

49:19 Ar trebui sa existe mult mai putina preocupare cu privire la ce sa mancam si sa bem pentru a ne satisface poftele firii pamantesti, insa noi putem incuraja pofta sufletului si sa ne rugam dupa o luminare speciala in privinta Cuvantului lui Dumnezeu, sa mancam si sa bem acest Cuvant. Domnul Isus spune: "Eu sunt Painea vietii"...

49:20 Trebuie sa meditam continuu asupra Cuvantului si sa il mancam, sa il digeram, iar apoi, prin punerea in practica, sa il asimilam pentru a fi luat in curentul vietii. Cei care se hranesc zi de zi cu Hristos vor invata si pe altii, prin propriul lor exemplu, sa se gandeasca mai putin la ceea ce mananca si sa se preocupe mai mult de hrana pe care o dau sufletului.

49:21 Adevaratul post

49:22 Adevaratul post, care ar trebui recomandat tuturor, este abstinenta de la orice fel de mancare excitanta si folosirea corespunzatoare a hranei simple, sanatoase, pe care le-a lasat-o Dumnezeu din abundenta. Oamenii ar trebui sa se gandeasca mai putin la ceea ce vor manca si bea in ce priveste hrana aceasta vremelnica si sa se gandeasca mai mult la hrana cereasca, cea care va da tonus si vitalitate intregii experiente religioase. (Scrisoarea 73, 1896)

49:23 Sugestii privind alimentatia de la sanatoriu

49:24 Pacientilor trebuie sa li se ofere din belsug hrana sanatoasa, gustoasa, pregatita si servita atat de atragator, incat sa nu fie ispititi sa doreasca mancarea de carne. Mesele pot fi un mijloc de educare in privinta reformei sanatatii. Trebuie acordata atentie in combinatiile de alimente care se dau pacientilor.

49:25 Cunostinta in privinta combinarii potrivite a diferitelor alimente este de mare valoare si trebuie socotita ca intelepciunea care vine de la Dumnezeu...

49:26 Sa fim constienti ca, in timp ce sunt unii care se simt mai bine daca mananca doar doua mese pe zi, sunt multi care mananca mai putin la fiecare masa si care simt nevoia de a manca ceva si seara. Trebuie sa se manance suficient pentru ca nervii si muschii sa aiba tarie. Si sa nu uitam, de asemenea, ca mintea capata putere din hrana pe care o consumam. O parte din lucrarea misionara medicala pe care trebuie sa o faca lucratorii de la sanatoriu este de a arata valoarea unei alimentatii sanatoase.

49:27 Evitati schimbarile bruste

49:28 Este bine ca in sanatoriile noastre nu servim ceai, cafea sau carne. Pentru multi, aceasta este cea mai mare schimbare si ei resimt puternic lipsa. A face si alte schimbari, cum ar fi de exemplu modificarea numarului meselor dintr-o zi, inseamna, in cazul unora, a le face mai mult rau decat bine.

49:29 Pentru multi, cina a fost cel mai indragit moment al zilei. Atunci, toata familia se aduna la masa, dupa ce a fost terminat lucrul zilei, si membrii ei se simt bine impreuna.

49:30 Este clar ca e mai bine sa servim doua mese pe zi decat trei. Eu cred si pun in practica acest lucru, insa nu am un "asa zice Domnul" ca ar fi gresit sa servim o a treia masa pe zi. Nu trebuie sa fim ca fariseii, preocupati sa stabilim reguli si regulamente. Cuvantul lui Dumnezeu nu a specificat cand, la ce ora trebuie sa mancam. Noi trebuie sa fim atenti sa nu facem legi ca legile fariseilor sau sa invatam ca invataturi poruncile oamenilor.

49:31 Fie ca regulile pe care vi le stabiliti sa fie atat de consecvente, incat sa faca apel la ratiunea celor care nu cunosc aceste lucruri, pentru a le vedea cu claritate. In timp ce va straduiti sa introduceti principiile noi, transformatoare, ale adevarului in viata practica a acelora care vin la sanatoriu pentru a-si imbunatati starea de sanatate, faceti-i sa vada ca nu puneti asupra lor exigente arbitrare. Nu le dati motiv sa simta ca sunt siliti sa mearga pe o cale pe care n-au ales-o ei insisi. (Scrisoarea 213, 1902)