Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Lucrarea misionara medicala, 36


36:1 Sa aducem mangaiere si incurajare

36:2 In sanatoriile noastre, din toate locurile din lume, avem nevoie de medici profund convertiti, de lucratori intelepti barbati si femei care nu isi impun parerile lor proprii bolnavilor, dar care prezinta adevarurile din Cuvantul lui Dumnezeu, astfel incat acesta sa le aduca pacientilor mangaiere, incurajare si binecuvantare. Aceasta este lucrarea pentru care sunt intemeiate sanatoriile noastre pentru a reprezenta corect adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu, pentru a conduce mintea barbatilor si femeilor la Hristos.

36:3 Fie ca serviciile religioase care se tin in fiecare zi sa fie scurte, dar educative. Prezentati Biblia si pe Autorul ei, Dumnezeul cerurilor si al pamantului, si pe Domnul Hristos Fiul, marele Dar al lui Dumnezeu pentru omenire. Spuneti pacientilor cum a venit Mantuitorul in lume pentru a descoperi dragostea lui Dumnezeu fata de oameni. Prezentati-le marele sacrificiu pe care l-a facut, venind sa traiasca si sa moara aici. Faceti-le cunoscut ca, prin credinta in Hristos, fiecare fiinta omeneasca pacatoasa poate deveni partasa de natura divina si sa invete sa coopereze cu Dumnezeu in lucrarea de mantuire. (Scrisoarea 112, 1909)

36:4 Consideratie pentru cei nechibzuiti

36:5 Cei angajati in sanatoriile noastre trebuie sa fie oameni care sa faca educatie. Ei trebuie sa faca Evanghelia atragatoare prin cuvinte placute si fapte amabile. Ca urmasi ai lui Hristos, ei trebuie sa faca cea mai favorabila impresie despre religia pe care o sustin si sa inspire ganduri nobile. Unii vor fi afectati de influenta lor si pentru aceasta viata, si pentru vesnicie.

36:6 Ajutandu-i pe altii, putem obtine cele mai mari biruinte. Trebuie sa ne consacram ajutorarii acelora care trebuie sa se dezvolte, cu un zel neobosit, cu credinciosie, seriozitate, tagaduire de sine si rabdare. Cuvintele amabile, incurajatoare, vor face minuni. Vor fi

36:7 multi care, daca se depun eforturi serioase pentru ei, fara a-i mustra si a le cauta greseli, se vor dovedi doritori de a face imbunatatiri. Cu cat ii criticam mai putin pe oameni, cu atat va fi mai mare influenta noastra in bine asupra lor. Pentru multi, prea multe indemnuri si sfaturi vor face mai mult rau decat bine. Bunatatea asemenea Domnului Hristos sa fie transmisa tuturor.

36:8 Este o anumita stiinta in a lucra cu cei care par slabi in mod special. Daca dorim sa invatam pe altii, noi insine trebuie sa invatam mai intai de la Hristos. Avem nevoie de vederi largi pentru a putea face o adevarata lucrare misionara medicala si pentru a arata tact lucrand cu mintea oamenilor.

36:9 Cei care par ca au cel mai putin nevoie de ajutorul nostru ar trebui sa se bucure de cea mai mare atentie din partea noastra. Insa noi trebuie sa dovedim in mod special intelepciune fata de cei care par nesocotiti si nechibzuiti. Unii nu inteleg caracterul sacru al lucrarii lui Dumnezeu. Cei cu cea mai putina iscusinta, cei nechibzuiti si chiar cei indolenti necesita o atentie deosebita si trebuie sa ne rugam pentru ei. Trebuie sa dovedim tact fata de cei ce par a fi ignoranti si abatuti de pe cale. Prin efort staruitor pentru ei, ii putem ajuta sa ajunga de folos in lucrarea Domnului. Ei vor raspunde bucuros, daca dovedim interes sincer, rabdator si iubitor fata de ei.

36:10 Trebuie sa cooperam cu Domnul Isus pentru a-i ajuta pe cei ineficienti si pe cei care gresesc sa devina inteligenti si sa dea dovada de curatie. Aceasta lucrare este de aceeasi importanta ca si lucrarea de propovaduire a Evangheliei. Dumnezeu face apel la noi sa dovedim interes neobosit, rabdator pentru mantuirea acelora care au nevoie de slefuirea divina. (Scrisoarea 113, 1905)

36:11 Cum procedam cu cei nechibzuiti

36:12 Cand va loviti de elemente cum ar fi cei care nu au religia Bibliei, ci doar o forma a acesteia, nu uitati ca sunteti crestini. Va micsorati mult influenta si va deteriorati experienta crestina cand va pierdeti stapanirea de sine si le dati cea mai mica ocazie de a crede ca i-ati tratat necuviincios. Nu lasati aceasta impresie asupra mintii lor; daca este posibil, evitati-o. In acest timp de proba, noi trebuie sa ne formam caracterele pentru viata viitoare, nemuritoare; insa aceasta nu este totul, caci in acest proces de formare a caracterului noi trebuie sa fim extrem de precauti in legatura cu felul in care construim, deoarece si altii vor construi dupa modelul pe care li-l dam.

36:13 Pana in ziua judecatii, nu vom sti niciodata care a fost influenta unei atitudini binevoitoare fata de cei neconsecventi,

36:14 nechibzuiti si nevrednici. Daca, dupa ce ati fost provocati si ati suferit nedreptate din partea lor, ii tratati asa cum ati trata o persoana inocenta si chiar staruiti sa le aratati acest lucru prin fapte de bunatate, atunci voi v-ati facut partea ca si crestini, iar ei vor ramane surprinsi si rusinati si isi vor vedea faptele si josnicia mai limpede decat daca le-ati fi prezentat gravitatea faptelor lor si i-ati fi mustrat.

36:15 Daca le-ati fi aratat ca gresesc, s-ar fi incapatanat si v-ar fi sfidat. Insa, daca sunt tratati cu atentie si consideratie, simt mai profund ceea ce fac ei in comparatie cu ceea ce faceti voi. Atunci... voi va asezati pe un teren avantajos, iar cand aratati grija pentru sufletele lor, ei vad ca nu sunteti fatarnici, ci sunteti convinsi de fiecare cuvant pe care il spuneti.

36:16 Cateva cuvinte rostite in pripa, sub provocare, si care par doar un lucru neinsemnat e doar ceea ce merita ei adesea taie corzile influentei cu care ar fi trebuit sa legati acel suflet de sufletul vostru. Gandul ca ei se afla in intuneric, ispititi de Satana si orbiti de puterea lui fermecatoare, ar trebui sa va faca sa simtiti o profunda simpatie pentru pacientul bolnav, care sufera, insa datorita bolii sale nu este constient de pericolul in care se afla.

36:17 Sufletele care au costat viata singurului Fiu al lui Dumnezeu trebuie pretuite dupa imensul pret de rascumparare platit pentru ele; astfel, bogati si saraci, negri si albi trebuie tratati cu respectul ce provine din valoarea pe care a pus-o Domnul Hristos pe sufletul omenesc.

36:18 Aceste ganduri sunt demne de o consideratie solemna. Orice neglijenta din partea voastra, orice inaltare de sine, orice jubilare pripita, pasionata, pot aseza un suflet pe calea spre pieire, acolo unde el nu va putea gasi niciodata cararea cea stramta a sfintirii care duce spre ceruri... Se fac greseli grave in relatie cu cei cu mintea dezechilibrata, bolnava. Acestia sunt oameni bolnavi. Ei au nevoie de un medic, nu trebuie indepartati ca un madular bolnav, ci trebuie vindecati. Felul in care Se poarta Domnul Isus cu noi este aratat in parabola cu oaia pierduta. Daca Domnul Isus S-ar purta cu noi cum ne purtam noi unii cu altii, nici unul dintre noi nu am fi salvati. O, cat de multi vor fi pierduti, deoarece cuvinte pline de rabdare, care ar fi trebuit sa le fie adresate, au ramas nerostite! (Scrisoarea 20, 1892)

36:19 Studentul greoi

36:20 Studentii care la inceput par mai greoi si mai inceti pot face, in cele din urma progrese mai mari decat cei care din fire sunt mai iuti. Daca sunt integri si isi fac lucrul in mod sistematic, vor reusi mai mult decat altii. Cei care isi formeaza deprinderi de a fi rabdatori si perseverenti vor realiza mai mult decat cei care au minti mai agere, sunt mai sprinteni si mai iuti, decat aceia care, desi prind repede, uita si pierd la fel de repede. Cei rabdatori, desi invata mai incet, se vor afla inaintea acelora care invata atat de repede, incat nu au nevoie sa studieze. (Ms 115, 1903)

36:21 Atitudinea instructorului

36:22 In timp ce studentii trebuie sa fie gata sa inceapa cu mai putine responsabilitati si sa dea dovada ca pot fi vrednici de incredere, instructorul trebuie sa dovedeasca fata de acestia cea mai duioasa afectiune. El nu trebuie sa se descurajeze datorita ignorantei lor, ci trebuie sa le acorde credit pentru toate calitatile pe care le vede la ei. Educandu-se in aceasta directie, instructorul dobandeste o experienta valoroasa, o experienta de care are nevoie pentru a fi un crestin practic.

36:23 Daca studentii fac greseli, sa nu-i socoteasca nevrednici de a li se mai acorda o sansa, ca si cand ar fi comis pacate care nu pot fi iertate. Cu bunatate, el trebuie sa le arate greselile, iar ei, la randul lor, trebuie sa fie multumiti pentru ca au un prieten atat de credincios, care le spune ce au gresit si cum sa se indrepte. A indeparta pe cel ce greseste sau a-l trata cu raceala inseamna a nu-l trata asa cum l-ar fi tratat Domnul Hristos. Toti putem cadea oricand si avem nevoie de mila, consideratie si iertare unii fata de ceilalti. El nu poate gasi desavarsirea nicaieri si nici nu trebuie sa se astepte la ea, dar trebuie sa lupte cu perversitatea oamenilor si sa incerce sa-i invete. (Scrisoarea 1, 1885)

36:24 Aceasta lume nu este cerul

36:25 Oriunde lucreaza laolalta persoane cu temperamente diferite intr-o institutie, trebuie sa se faca eforturi ferme, hotarate, pentru a mentine institutia in curatie inalta si nobila, pentru ca cei nelegiuiti sa nu aiba succes in a-i compromite. Avem de intampinat elemente nesfintite, iar daca noi toti ne luptam sa facem ceea ce este bine, cautam

36:26 neprihanirea si cautam sa fim o binecuvantare unii pentru altii, atunci trasaturile de caracter respingatoare vor fi biruite. Aceasta lume nu este cerul. In datoriile acestei vieti, nu avem de-a face cu ingeri, ci cu oameni care sunt predispusi la greseli. (Ms 41, 1900)

36:27 Cultivati o atmosfera de lauda

36:28 Nu ingaduiti ca personalul auxiliar sa fie suprasolicitat. Pacientii sa vada surori medicale voioase si optimiste, nu surori care, deoarece sunt istovite peste masura, sunt descurajate si deznadajduite. Nu este in acord cu principiile care stau la baza intemeierii sanatoriilor noastre ca sa se permita ca surorile medicale sa fie zdrobite de munca.

36:29 Lucratorii trebuie sa puna in practica principiile reformei sanatatii in tot ce fac alimentatie si imbracaminte. Ei trebuie sa se incurajeze cu o atmosfera de lauda. Trebuie sa-si cultive vocea, s-o pastreze placuta si atragatoare. Nu trebuie sa se auda nici un cuvant de descurajare. Fie ca surorile medicale si medicii sa priveasca spre ceruri, pentru a putea fi invaluiti de razele Soarelui Neprihanirii. (Scrisoarea 116, 1903)

36:30 Curatenie si ordine

36:31 Tot ce are legatura cu un sanatoriu trebuie sa fie curat si ordonat. Curatenia si ordinea vor avea adesea o influenta mai mare decat doar cuvintele. In baie toate lucrurile trebuie asezate in asa fel, incat sa faca o impresie favorabila asupra acelora care vin la institut. (Ms 57, 1909)

36:32 Barfa

36:33 Sunt unii, atat barbati, cat si femei, care barfesc mai mult decat se roaga. Ei nu au un discernamant spiritual clar. Ei sunt departe de Dumnezeu. Cand vorbesc cu pacientii, atitudinea lor pare a spune: "Raporteaza si noi vom transmite mai departe".

36:34 Personalul medical care procedeaza astfel trebuie prelucrat si mustrat. Daca refuza sa-si schimbe atitudinea, oamenii sa fie dati afara. Daca li se ingaduie sa ramana in institutie, ei vor produce o stare de lucruri care Il va indeparta pe Domnul de institutie. Este mai bine sa fie alungati lucratorii razvratiti decat sa plece Domnul din institutie. Fie ca personalul auxiliar, in orice departament ar lucra, sa fie cuviincios. Daca vor repeta tot ce aud si vor vorbi despre tot ce vad, acesti oameni vor fi un blestem pentru institutie. Sunt unii care gasesc placere in a spune lucruri ce produc senzatie. Acest lucru compromite

36:35 institutia respectiva si nu trebuie nicidecum acceptat. (Scrisoarea 30, 1887)

36:36 Bucurati-va in Domnul

36:37 Talentul vorbirii este un talent pretios. Bogatiile harului lui Hristos, pe care El este intotdeauna gata sa ni le acorde, noi trebuie sa le impartasim oamenilor prin cuvinte pline de nadejde si adevarate. "Bucurati-va totdeauna in Domnul; iarasi zic: bucurati-va. " Daca am veghea asupra cuvintelor pe care le rostim, astfel ca nimic altceva decat bunatate sa nu ne scape de pe buze, vom dovedi ca ne pregatim sa devenim membri ai familiei ceresti. Prin cuvinte si fapte, noi vom aduce laude Aceluia care ne-a chemat din intuneric la lumina Sa minunata. O, ce reforma s-ar produce, daca noi, ca popor, am pretui la adevarata lui valoare talentul vorbirii si influenta lui asupra sufletelor oamenilor!

36:38 Intalnirile din Sabat, altarul de dimineata si de seara din camin, serviciile divine care se tin in capela, toate trebuie insufletite de Duhul lui Hristos. Fiecare membru al colectivului de la sanatoriu trebuie sa-L marturiseasca pe Hristos in mod deschis si cu bucurie, exprimandu-si bucuria, mangaierea si speranta care sunt inscrise in suflet. Domnul Hristos trebuie prezentat ca Domn intre mii de mii, Acela care este intotdeauna iubitor. El trebuie prezentat ca Datatorul oricarui dar bun si desavarsit, Acela spre care se indreapta toate sperantele noastre de viata vesnica. Daca vom face acest lucru, orice ingustime va fi lasata deoparte si va trebui sa punem in actiune dragostea lui Hristos. Bucuria pe care o experimentam in aceasta iubire va fi o binecuvantare pentru semenii nostri.