Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Lucrarea misionara medicala, 30


30:1 Catre un director fara experienta

30:2 Tu trebuie sa te asezi totdeauna in situatia celui cu care ai de-a face, ca sa vezi ce ai simti tu in imprejurari asemanatoare; apoi, sa actionezi asa cum ai vrea ca altii sa-ti faca tie, pentru ca nici o umbra sa nu poata fi aruncata asupra cauzei pretioase a adevarului. Aceasta nu trebuie batjocorita de dragul castigului catorva dolari sau centi. Sa nu se dea niciodata nimanui ocazia sa spuna ca adventistii fac intotdeauna lucruri de mica valoare. Oamenii sa fie totdeauna multumiti. Fie ca tranzactiile de afaceri sa fie privite totdeauna intr-o lumina curata, neintinata, de catre cei din lume si cei ce au credinta noastra. Nu dati ocazia, in cursul actiunilor voastre, sa fie nevoie de explicatii pentru ca acestea sa fie privite intr-o lumina favorabila.

30:3 Faceti ca toti sa vada ca aceasta institutie este una care are in vedere fericirea si bunastarea oamenilor. Este cu mult mai bine sa suferiti neajunsuri si lipsuri decat sa actionati doar din interes si sa starniti sentimente de manie, lasand o impresie de nemultumire asupra unor oameni care sa creada ca s-a profitat de pe urma lor si au fost inselati, iar cand pleaca, dovedesc ostilitate fata de aceasta institutie. Principiile morale trebuie sa domneasca in aceasta institutie in cadrul tuturor relatiilor, fata de credinciosi si fata de necredinciosi, principii bine definite de generozitate, noblete si consideratie, in special fata de cei care sunt bolnavi si au necazuri. (Scrisoarea 26, 1888)

30:4 Consideratie pentru un lucrator vatamat

30:5 Cand unul dintre voi a fost vatamat la lucru, asa cum a fost cazul acum catva timp in urma, purtati-va cu el asa cum ati dori ca altii sa se poarte cu voi in imprejurari asemanatoare. Dovediti simpatie asemenea Domnului Hristos. Acesta este felul lui Dumnezeu de a-i trata pe oameni. Orice mai putin decat atat nu este dreptate si noblete adevarata.

30:6 Ar trebui sa se acorde o atentie deosebita celui care a fost vatamat; caci el a fost un necredincios. Aveti motive sa-I multumiti Tatalui ceresc pentru ca viata i-a fost crutata.

30:7 Daca el, care a fost vatamat, trebuie internat in sanatoriu, taxa care i se cere trebuie sa fie una foarte mica, daca este cazul sa i se ceara vreo taxa. De asemenea, sa se ia in consideratie daca n-ar fi drept sa i se plateasca salariul pe perioada cat nu este la munca din cauza accidentului.

30:8 In nici un caz nu trebuie sa se profite de pe urma nici unui lucrator; caci toate lucrurile sunt deschise inaintea ochilor Aceluia cu care avem de-a face. El cere ca integritatea sa domneasca in suflet si sa se manifeste in viata. (Scrisoarea 58, 1902)

30:9 Sa fim buni cu cei saraci

30:10 Dorinta de a lucra independent, netinand seama de judecata celorlalti lucratori, nu trebuie sa aiba loc in sanatoriile noastre. "Noi toti suntem frati. " Trebuie aratat un spirit de iubire si consideratie. In sanatoriile noastre si in orice alt sanatoriu, cuvintele amabile, privirile prietenoase si o atitudine binevoitoare sunt de mare valoare. Oamenii care sunt cu adevarat buni au un anumit farmec. In tranzactiile de afaceri, ce putere pozitiva reprezinta atitudinea binevoitoare! Ce influenta restauratoare si inaltatoare are aceasta asupra celor saraci si descurajati, doborati la pamant de boala si saracie! Sa nu le oferim noi mangaierea pe care o aduce un asemenea comportament?...

30:11 Cei care sunt in functii de raspundere au de-a face cu oameni a caror soarta nu este deloc usoara. Truda si lipsurile, lipsa de speranta pentru lucruri mai bune in viitor le fac povara foarte grea. Atunci cand se adauga si durerea si suferinta, povara este aproape mai grea decat pot ei sa poarte. Fie ca reprezentantii lui Dumnezeu sa nu se poarte aspru cu acesti oameni. Aceasta nu ar fi decat cruzime. Ci ei sa se imbrace cu bunatate, ca si cu o haina. Sa fie buni si impaciuitori cu cei ce sunt cei mai de jos si cei mai saraci. Dumnezeu va vedea si va rasplati un astfel de comportament. (Scrisoarea 30, 1887)

30:12 Sa se pastreze demnitatea sfintita

30:13 Sunt inspirata de Domnul sa spun ca sanatoriile noastre trebuie curatite de acele persoane a caror purtare constituie o discreditare a lucrarii sacre a sanatoriului. Institutiile noastre de sanatate trebuie sa pastreze o demnitate sfintita. Sa nu fie angajat un personal care nu are un simt al adevaratei demnitati. Angajati pe cei care dau dovada ca lucreaza pentru a indeplini standardul desavarsirii, cei in ale caror vieti se vad semnele asemanarii cu divinul.

30:14 Trebuie dovedita multa intelepciune in alegerea barbatilor si femeilor care sa lucreze ca instructori in sanatoriile noastre. Trebuie sa fie nu doar din aceia care pot vorbi in mod inteligent despre lucrurile legate de stiinta, ci dintre acei barbati si femei ce au invatat sa fie condusi de Duhul lui Dumnezeu, care dau ascultare invataturilor Domnului Hristos. Ei trebuie sa fie in stare sa dea un sfat intelept intr-un mod binevoitor si inteligent. Agitatia si cearta nu sunt de folos, ci cuvintele clare, rostite intr-un spirit de bunatate, vor aduce rezultate de durata spre bine. Domnul ii va ajuta pe cei care sunt cu adevarat dornici sa invete de la El.

30:15 Nu se pot face impresii bune asupra bolnavilor atunci cand cei care alcatuiesc personalul sanatoriului sunt nepoliticosi si grosolani in purtare sau dau pe fata un caracter de neseriozitate si dovedesc manifestari de gelozie. Astfel de lucratori nu trebuie tinuti in institutiile noastre, caci dusmanul este totdeauna gata sa lucreze asupra mintii lor si, prin influenta lor, ei pot indeparta sufletele de la Hristos. Cu mult mai bine ar fi sa se plateasca salarii mai mari unor lucratori medicali, carora le place sa faca bine, care sunt oameni sensibili, decat sa acceptam in sanatoriile noastre oameni pe care sa nu ii putem disciplina si instrui.

30:16 Influenta unui caracter frumos

30:17 Domnul Se va folosi de o atitudine placuta, de un caracter frumos pentru a aduce binecuvantari celor bolnavi. Adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu detin o putere sfintitoare, transformatoare. Daca sunt primite in inima si lucreaza in viata, acestea se vor dovedi o mireasma de viata spre viata. Fie ca lumina celor angajati in sanatoriile noastre sa straluceasca in toate cuvintele si faptele lor de zi cu zi. Doar in acest fel Dumnezeu ii poate accepta ca impreuna-lucratori cu El.

30:18 Sunt atat de categorica pentru ca doresc ca toti sa inteleaga importanta eradicarii influentei rele din sanatoriile noastre, care au fost infiintate cu scopul de a aduce vindecare si binecuvantare fiintelor omenesti aflate in suferinta, care sunt bolnave atat cu mintea, cat si cu trupul. (Ms 69, 1909)

30:19 Nevoia de lucratori cu experienta

30:20 Nu este cel mai intelept sa angajam in sanatoriile noastre prea multi dintre cei lipsiti de experienta, care vin sa invete, in timp ce exista lipsa de lucratori cu experienta, eficienti. Avem nevoie de femei mai bine calificate, de barbati hotarati si consecventi la principii barbati integri, care se tem de Dumnezeu si care pot purta raspunderi in mod intelept.

30:21 S-ar putea ca unii sa vina si sa se ofere sa lucreze pentru salarii mai mici, deoarece le place sa fie intr-un sanatoriu sau pentru ca doresc sa invete; insa nu facem economie angajand intr-o institutie prea multi lucratori lipsiti de experienta.

30:22 Daca la sanatoriile noastre vor fi angajate persoanele corespunzatoare si daca toti isi vor umili inimile inaintea lui Dumnezeu, desi, in momentul de fata, s-ar putea ca sanatoriul sa aiba o datorie grea, Domnul va lucra astfel, incat datoria se va micsora, iar sufletele vor fi convertite la adevar, pentru ca ele vad ca personalul angajat urmeaza calea Domnului si tine poruncile Sale. (Ms 57, 1909)

30:23 Cu totul devotati lui Dumnezeu

30:24 Sunt foarte preocupata sa spun ca toti cei care lucreaza in sanatoriile noastre trebuie sa fie oameni ale caror vieti trebuie sa fie cu totul devotate lui Dumnezeu, lipsite de fapte rele. Sunt unii care par sa fi pierdut orice simt al caracterului sacru al institutiilor noastre si al scopului pentru care au fost infiintate. Mi-e teama de urmarile acestei lipse de spiritualitate si discernamant clar. Este nevoie de credinciosie fata de principii. Domnul face apel la tineri care sa lucreze in sanatoriile noastre, tineri care sa nu cedeze in fata ispitei. Vietile tinerilor angajati in sanatoriile noastre trebuie sa exercite o influenta convingatoare si sa aiba putere de convertire asupra acelora care nu au primit solia pentru acest timp.

30:25 Sanatoriile noastre trebuie sa fie conduse in asa fel, incat Domnul sa fie onorat si proslavit. Ele nu trebuie sa devina o cursa. Daca uneltele omenesti nu vor fi calauzite de Duhul Sfant, vrajmasul le va folosi pentru a-si duce la indeplinire planurile lui, pentru a pune piedici lucrarii lui Dumnezeu si pentru distrugerea propriilor lor suflete. Multi si-au pierdut deja dragostea dintai pentru maretele adevaruri ale Bibliei cu privire la a doua venire a Domnului Hristos. (Ms 63, 1908)

30:26 Alegerea lucratorilor

30:27 Trebuie avuta mare grija in alegerea tinerilor care sunt angajati in sanatoriile noastre. Cei care nu au dragoste pentru adevar in suflet nu trebuie sa fie alesi. Celor bolnavi trebuie sa li se spuna cuvinte intelepte. Influenta fiecarui lucrator trebuie sa faca o astfel de impresie asupra mintii, incat aceasta sa fie in favoarea religiei Domnului Hristos. Mi s-a descoperit ca tinerii

30:28 alesi sa fie angajati in sanatoriile noastre trebuie sa fie dintre cei care au dat dovada ca sunt dornici sa invete in scolile lui Hristos. (Scrisoarea 58, 1905)

30:29 Sanatoriile si educatia

30:30 Orice sanatoriu infiintat de adventistii de ziua a saptea trebuie sa aiba in atentie educatia. Iar tinta trebuie sa fie progresul continuu. Cei care se afla in functii de raspundere trebuie sa nu uite de influenta pe care o au cuvintele si faptele lor asupra celor cu care vin in contact. Ei trebuie sa lucreze pentru sanatatea spirituala si fizica a celor care sunt adusi in legatura cu institutia. Trebuie facuta o lucrare mult mai mare in acest domeniu decat ce s-a facut pana acum.

30:31 Cei care ocupa functii de raspundere intr-un sanatoriu, ca director sau sora-sefa, ar trebui sa simta importanta raspunderii pe care o au de a-i instrui pe cei din subordinea lor, pentru a-si face lucrarea intr-un mod ireprosabil si rapid. Daca sunt crestini adevarati, se vor lupta cu perseverenta sa obtina cele mai bune rezultate atat pentru binele prezent, cat si pentru cel vesnic al celor care invata. Ei nu vor trada adevarurile sacre, introducand in invatatura pe care o dau sentimente proprii, care nu sunt in armonie cu invatatura din Cuvantul lui Dumnezeu.

30:32 Cei care au aceste sarcini sunt cei dintai care trebuie sa fie asemenea Domnului Hristos. Zi de zi, ei trebuie sa invete in scoala lui Hristos. Atunci vor dobandi intelepciunea de a sti cum sa lucreze cu mintea oamenilor. Ei vor sti cum sa duca mai departe, pas cu pas, cunostinta adevarata a acelora care vin la institutie spre a se pregati pentru a fi utili in serviciul lui Dumnezeu.

30:33 Sa fie scoli de instruire

30:34 Toate institutiile noastre trebuie sa fie scoli de instruire. Acest lucru este adevarat in mod special in privinta sanatoriilor noastre. Tinerilor trebuie sa li se dea sfaturi intelepte. Trebuie sa li se ceara sa fie simpli, curati, ordonati si desavarsiti. Ei trebuie invatati sa-si faca munca la locul lor cat de repede se poate. Incetineala trebuie considerata o boala si trebuie tratata ca atare.

30:35 Fiecare institutie trebuie sa aiba administratori intelepti, atat pentru lucrarea din interior, cat si pentru cea din afara, pentru ca personalul angajat sa fie instruit a se pazi de obiceiuri de lenevie si nepasare. Sora-sefa trebuie sa-i aleaga pe

30:36 aceia care o pot ajuta sa invete personalul sa-si faca lucrarea ingrijit si desavarsit. Incetineala in lucru nu trebuie niciodata incurajata. Fiecare trebuie sa lucreze repede si in acelasi timp ingrijit si desavarsit.

30:37 Sora-sefa trebuie sa se poarte ca o mama cu fetele pe care le are in grija. Ea trebuie sa le arate intelepciunea de a economisi in fiecare luna o parte din salariul lor, folosind-o cu maini credincioase. Ea trebuie sa le incurajeze sa fie ingrijite in ce priveste imbracamintea, invatandu-le ca hainele lor trebuie sa fie totdeauna curate si decente. Trebuie sa descurajeze vanitatea si extravaganta in orice domeniu.