Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Lucrarea misionara medicala, 26


26:1 Evitati favoritismul

26:2 Tot ce seamana a usuratate necuvenita trebuie desconsiderat de catre medici, directori si personalul auxiliar. Nu trebuie acordate favoruri sau atentii speciale unora, sa nu fie preferat nimeni mai presus de altcineva. S-a facut acest lucru si Dumnezeu a fost intristat. Sunt persoane in necaz si suferinta care merita o atentie speciala, dar care nu se plang. Pe langa astfel de barbati si femei se trece adesea cu indiferenta si cu o impietrire a inimii, care are mai mult de-a face cu caracterul lui Satana decat al lui Hristos, in timp ce fete tinere, care nu merita in nici un caz favoruri, primesc o atentie speciala. Orice neglijenta de acest fel este scrisa in cartile din ceruri. Toate aceste lucruri formeaza caracterul.

26:3 Fie ca toti cei care sunt angajati la institutie ca personal auxiliar sa aiba mereu in minte cuvintele inspirate: "Intelepciunea care vine de sus este intai curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica". Cand treceti pe langa cineva care are nevoie de simpatia voastra, de faptele voastre bune si nu le acordati, ci va intoarceti spre altii cu favoruri, nu uitati ca Domnul Isus este Cel caruia Ii faceti rau, in persoana celor aflati in necaz. El spune: "Am fost flamand si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete si nu Mi-ati dat sa beau; am fost strain si nu M-ati primit; am fost gol si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita si n-ati venit pe la Mine". Si cand, surprinsi, ei intreaba: "Cand te-am vazut noi astfel?", vine raspunsul: "Ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei [care erau in necaz si aveau nevoie de impreuna voastra simtire], Mie nu Mi le-ati facut". "Nu cei sanatosi au trebuinta de doctor, ci cei bolnavi" (Marcu 2,17). Cei care sunt bogati nu au nevoie de favorurile voastre, ci cei care sunt saraci. Cei zdrobiti si raniti, mieii turmei, se afla printre noi si prin acestia se pune la proba caracterul celor ce pretind ca sunt copii ai lui Dumnezeu.

26:4 Calauzirea altora spre pieire

26:5 Ingerii lui Dumnezeu urmaresc dezvoltarea caracterului. Ei cantaresc valoarea morala. Daca acordati atentie celor care nu sunt in nevoie, le faceti rau si voi insiva veti fi condamnati, si nu rasplatiti. Nu uitati ca, atunci cand, prin ceea ce vorbiti, va coborati la nivelul usuratic al celor cu care discutati, voi ii incurajati pe acestia sa mearga pe cararea ce duce la pieire. Atentiile, lipsite de intelepciune, se pot dovedi o ruina

26:6 pentru sufletele lor. Voi injositi conceptiile pe care le au ei in ce priveste viata si caracterul crestin. Faceti confuzie in ideile lor si le lasati impresii care nu se vor sterge niciodata. Raul produs astfel sufletelor care aveau nevoie sa fie intarite, inaltate si innobilate constituie adesea un pacat de moarte. Ei nu pot intelege cum ocupa astfel de pozitii sacre oamenii de felul acesta. Pastorii, slujitorii bisericii nu sunt priviti intr-o lumina mai buna ca acestia. Unde este exemplul lor?

26:7 Dumnezeu ii cheama pe toti cei ce sustin ca sunt crestini sa ridice standardul neprihanirii si sa se curete, dupa cum El Insusi este curat. "Fiti desavarsiti in vorbire. " "Daca ati inviat impreuna cu Hristos, sa umblati dupa lucrurile de sus... Ganditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamant. Caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu. Cand Se va arata Hristos, viata voastra, atunci va veti arata si voi impreuna cu El in slava. De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea si lacomia, care este o inchinare la idoli. Din pricina acestor lucruri vine mania lui Dumnezeu peste fiii neascultarii" (Col. 3,1-6). "De aceea, incingeti-va coapsele mintii voastre, fiti treji si puneti-va toata nadejdea in harul care va va fi adus la aratarea lui Isus Hristos. Ca niste copii ascultatori, nu va lasati tarati in poftele pe care le aveati altadata, cand erati in nestiinta" (1 Petru 1,13. 14); caci voi trebuie sa umblati in lumina, cata vreme aveti lumina. "Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra. Caci este scris: Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant. " (Scrisoarea 6a, 1890)

26:8 Apel pentru mai multa simpatie

26:9 Medicul crestin este un slujitor de cel mai inalt grad. El este un misionar. Cei care, prin iscusinta si credinciosia lor, prin efort serios si intelepciune de la Dumnezeu, pot alina durerile trupesti se aseaza intr-o astfel de relatie cu pacientii lor, incat ii pot indrepta catre Vindecatorul sufletului, care poate spune: "Pacatele iti sunt iertate..."

26:10 Castigarea increderii bolnavilor

26:11 Sunteti prea rezervati, necomunicativi. Sta in puterea voastra sa-i legati pe bolnavi de inima voastra si, daca nu veti castiga increderea pacientilor vostri, aceasta se intampla pentru ca nu vedeti marea nevoie de tact, iscusinta si pricepere

26:12 in a sluji atat sufletelor, cat si trupului. Nu indreptatesc pe nici unul dintre cei care ascund starea lor celor aflati pe moarte. Cat se poate de bland, spuneti-le adevarul in legatura cu cazul lor (ceea ce cred ca faceti) si apoi indreptati-i catre Domnul Isus ca singura lor speranta.

26:13 Nu aveti nici un drept sa va inchideti in voi insiva, sa fiti tacuti si daca de-abia rostiti cate un cuvant catre pacienti. Nu trebuie sa-i lasati pe bolnavi sa astepte hotararea voastra cu privire la cazul lor. Nu este drept sa le produceti suferinta mintala printr-o asteptare inutila. Fiecare caz trebuie sa se bucure de atentie prompta atunci cand este la rand si in functie de ceea ce ii este necesar. Neglijenta in aceasta privinta v-a facut rau din primul moment al practicii voastre medicale. Nu e nevoie si nu trebuie sa fie asa.

26:14 Mi-a fost aratat ca acest defect din caracterul tau i-a determinat pe barbati si femei sa te blesteme in inima lor si aproape sa-L huleasca pe Dumnezeu. Daca as fi socotit ca acest lucru nu poate fi indreptat, nu ti-as fi scris asa cum iti scriu. Este datoria ta ca medic crestin sa-ti educi cuvintele si gesturile din salonul bolnavului, sa fii placut si cuviincios, sa dovedesti simpatie, duiosie, sa discuti liber in privinta subiectelor esentiale pentru pacientii tai si care sunt in sfera ta de actiune. Tu poti atinge un standard inalt in meseria ta.

26:15 Gandul la lucruri neplacute

26:16 Va implor, nu aruncati ocara asupra altora. V-ati aplecat mult prea mult timp asupra unor lucruri neplacute. Sunt multe lucruri pe care nu le vedeti in lumina potrivita. Incetati sa cugetati la lucruri murdare; incetati sa vorbiti despre ele; atintiti-va privirea la Isus, Ajutorul vostru, si lucrati cu credinta si incredere. Disciplinandu-va pe voi insiva, puteti avea mai mult succes decat ati avut vreodata...

26:17 Un medic trebuie sa fie zi de zi in comuniune cu Dumnezeu, ca sa poata fi continuu un izvor de lumina pentru pacientii sai. El trebuie sa-L imite pe Domnul Isus Hristos. In timp ce are de-a face si se lupta zilnic cu moartea, lucrand cu cei care se afla in pragul mormantului, el cere continuu har de la Dumnezeu, pentru ca exista primejdia de a deveni indiferent fata de realitatile vesnice. Unica lui siguranta este sa-L pastreze mereu pe Domnul inaintea lui, mintea lui fiind continuu sub influenta Duhului lui Dumnezeu.

26:18 Curtoazia si rafinamentul crestin

26:19 Medicul trebuie calauzit intotdeauna si in orice ocazie de un strict bun-simt. Vorbesc deschis pentru ca stiu ca este datoria mea s-o fac. Nu exista limita pentru curatie si modestie in vorbire atunci cand examinati pacienti. Grosolania si lipsa de delicatete in sala de operatii sau la patul de suferinta al bolnavului constituie pacat in ochii lui Dumnezeu, iar mintea pacientului este cu totul impotriva medicului. Daca nu dovedeste continuu bun-simt, cu siguranta ca el va constitui un soc pentru pacientii cuviinciosi si rafinati.

26:20 Mai presus de oricare alti oameni care ocupa pozitii de raspundere, medicul trebuie sa fie in legatura cu Dumnezeu, sa fie legat continuu de El, altfel existand pericolul ca, prin ispita, sa devina necredincios, grosolan si nelegiuit. El are nevoie de o religie curata si neintinata. Iar cei care lucreaza ca ajutoare ale lui trebuie sa fie intelepti si calmi, persoane tematoare de Dumnezeu. Voi sunteti in siguranta numai atunci cand sunteti legati de Izvorul oricarei puteri, oricarei curatii si noblete de caracter.

26:21 Sunt printre medici unii care au minti grosolane si chiar senzuale. Dumnezeu interzice ca o persoana care pretinde a crede adevarul cel sacru sa aiba un astfel de caracter. Duhul lui Dumnezeu ne va apara de orice rau si ne va da putere sa pretuim realitatea lucrurilor spirituale si vesnice. Adevarurile solemne pe care le marturisim ne vor sfinti sufletul, daca le vom aduce inauntrul sanctuarului inimii. O, daca toti medicii ar fi asa cum doreste Dumnezeu curati, sfinti, neintinati, protejati de harul divin si cunoscandu-L pe Domnul Hristos ca Mantuitor personal.

26:22 Intotdeauna sa fii constient, dr. __, ca salonul bolnavului este un loc in care trebuie sa se manifeste amabilitatea crestina. Nu trebuie sa existe nici o tendinta spre usuratate, familiaritate. Faptele medicului lasa in urma anumite impresii; tonul vocii lui, expresia fetei, cuvintele pe care le rosteste, toate acestea sunt cantarite de catre pacient. Fiecare miscare este observata.

26:23 Sa ne indreptam recunostinta fata de Dumnezeu

26:24 Daca bolnavului i se alina durerea si este readus de la moarte la viata, acesta este aproape intotdeauna inclinat sa-l venereze pe cel care, considera el, i-a salvat viata. Doar rareori gandeste ca Dumnezeu este Cel care a facut aceasta lucrare

26:25 prin unelte omenesti. Acum este momentul potrivit cand Satana se poate strecura si il poate determina pe medic sa se inalte pe sine, si nu pe Hristos. Domnul Hristos spune: "Fara Mine nu puteti face nimic".

26:26 Voi trebuie sa-i conduceti pe bolnavi sa priveasca la Domnul Isus ca fiind Medicul atat pentru trup, cat si pentru suflet. Daca are dragostea lui Hristos in inima sa, medicul se va folosi de influenta pe care o are pentru a-L face cunoscut bolnavului pe Marele Vindecator. El este acela care poate indrepta gandurile, recunostinta, multumirea si lauda catre Izvorul oricarei puteri, indurari si bunatati. Daca da gres in aceasta privinta, el neglijeaza cele mai pretioase ocazii. O, ce ocazie pentru medicul crestin de a-si pune in lucru toti talantii pentru slava lui Dumnezeu, punandu-i astfel la schimbator, pentru a-i inmulti si a trimite spre cer un potop de lumina prin lauda si recunostinta fata de Dumnezeu pentru indurarea si dragostea Lui! O, ce ocazii de a semana in inimi samanta care va aduce ca roada sfintirea!

26:27 Cel care Il iubeste pe Dumnezeu din toata inima sa, cu tot sufletul sau, cu tot cugetul sau si cu toata puterea sa va iubi pe aproapele sau ca pe sine insusi si se va lupta sa-i faca bine cat de mult va putea. El nu va pierde nici o ocazie de a-L prezenta pe Domnul celor aflati in necaz.

26:28 Idei gresite cu privire la morala profesionala

26:29 Exista idei gresite cu privire la consecventa si la morala profesionala. Nu trebuie luata in seama morala profesionala lumeasca ce sta in calea salvarii sufletelor oamenilor prin Isus Hristos. Preocuparea noastra continua trebuie sa fie cum sa urmam cel mai bine exemplul Domnul Hristos si sa inaltam cat mai mult slava Sa. Ceea ce doreste medicul sa faca, Domnul Hristos realizeaza in cel mai deplin sens al cuvantului. Medicul lucreaza cu zel pentru a prelungi viata. Domnul Hristos este Cel care da viata.

26:30 Cine l-a inzestrat pe medic cu ratiune si inteligenta? Acela care El Insusi este adevarul si viata. El este Cel care pune balsamul din Galaad. El este marele Vindecator. El este Cel care, de repetate ori, a biruit moartea si care da in dar viata vesnica Dumnezeu Atotputernic. Daca medicul a invatat in scoala lui Hristos in timp ce slujeste trupurilor bolnave, va veghea asupra sufletelor pentru care trebuie sa dea socoteala.

26:31 Martorul nevazut

26:32 Medicii crestini trebuie sa se roage, sa vegheze in vederea rugaciunii. In fata lor sta deschisa o usa cu multe ispite, si ei trebuie sa fie constienti ce inseamna sa aiba un Veghetor alaturi de ei, tot asa de sigur cum a fost acel veghetor la sarbatoarea aceea nelegiuita a lui Belsatar, cand oamenii au adus laude dumnezeilor de argint si aur si au baut din vasele sfinte de la templul lui Dumnezeu. Cand isi iau onoarea pentru ei insisi, oamenii Il dezonoreaza pe Dumnezeu.

26:33 Ori de cate ori cineva, printr-o fapta oarecare, ii face pe oameni sa-L uite pe Dumnezeu sau sa neglijeze sfaturile clare din Cuvantul Sau, martorul nevazut aduce marturia, ca in scrisul de pe zidul palatului: "Ai fost cantarit si gasit prea usor" (Dan. 5,27). (Ms 17, 1890)

26:34 Infiintarea de noi sanatorii

26:35 In dimineata aceasta scriu inainte ca altcineva din casa sa se fi trezit. Primesc scrisori de la persoane care intreaba daca am vreo lumina in ce priveste infiintarea de noi sanatorii.

26:36 Cu ce scop sunt intemeiate sanatoriile noastre? Care sa fie atitudinea noastra fata de ele?

26:37 Cu ani in urma, mi-a fost data lumina cu privire la infiintarea de sanatorii. Nu este planul Domnului ca numarul sanatoriilor sa creasca prea repede. Dumnezeu nu doreste ca o institutie sa fie prea aproape de alta institutie care face acelasi fel de lucrare; caci o institutie, oriunde ar fi, trebuie sa fie bine dotata si sa aiba personal cu experienta. Sa aiba conducatori capabili, tematori de Dumnezeu barbati sanatosi in credinta, care exercita o influenta spre bine si care sunt in stare sa poarte responsabilitati dificile incredintate lor fara a ramane in urma sau a implica institutia in datorii.

26:38 Cel care incepe sa construiasca un turn mai intai socoteste pretul, pentru a vedea daca are cu ce sa-l termine. Toti cei ce isi propun sa intemeieze un sanatoriu trebuie sa inteleaga ca aceasta constituie o intreprindere deosebita. Daca nu au suficienta iscusinta si pricepere spre a construi cu succes un sanatoriu nou, sa mearga intai la sanatoriile deja existente si sa se identifice cu interesele acestora.