English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Lucrarea misionara medicala

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Lucrarea misionara medicala, 2


2:1 Prefata la editia I

2:2 Cum sa pastram si sa imbunatatim starea de sanatate, cum sa prevenim si sa tratam boala constituie probleme cu adevarat reale, vitale in lumea medicala de astazi. Niciodata pana acum, in istoria neamului omenesc, nu au existat o preocupare serioasa, puternica, si studii stiintifice pentru aceste chestiuni marunte si nu li s-a facut atata publicitate ca in momentul de fata. Stiinta medicala, cu toate ramurile ei, a facut progrese uimitoare in ultima jumatate de secol. Ar fi necesara o carte intreaga pentru a enumera si exemplifica descoperirile, dezvoltarea si realizarile obtinute in acest mare domeniu de interes pentru oameni si pentru bunastarea lor. Cunostinta dobandita prin studiul exhaustiv al acestor subiecte fundamentale a ajuns la publicul larg prin carti de un inalt nivel stiintific si tehnic, iar intr-o forma mai simpla in carti, reviste, ziare si prelegeri.

2:3 Lucrarea de fata, intitulata Medical Ministry Lucrarea misionara medicala, constituie una dintre cele mai valoroase contributii in domeniul bunastarii fizice, mintale si spirituale. Este unica prin orizontul ei. Ea identifica si face cunoscut ceea ce este intr-adevar stiinta in privinta cauzelor si tratamentului bolilor. Pune un accent puternic asupra a tot ceea ce are legatura cu prevenirea suferintelor. Si mai mult decat atat, scriitoarea acestei carti intelege ca pacatul, calcarea Legii divine, este cauza primara a bolii, suferintei si mortii.

2:4 Avand convingerea ca incalcarea legii morale conduce la neglijarea legilor fizice si mintale, scriitoarea acorda o mare importanta ascultarii de legea morala, ca fiind una din conditiile primare necesare pentru o sanatate perfecta. Si se insista asupra faptului ca ascultarea de legea morala poate fi realizata numai prin acceptarea Domnului Hristos si prin unirea cu El, Rascumparatorul omului ruinat prin pacat. De aceea, se arata ca remediul desavarsit pentru bolnavii omenirii il constituie pazirea si pretuirea tuturor legilor spirituale, mintale si fizice ale fiintei noastre.

2:5 Tocmai acest orizont larg, atotcuprinzator, al invataturilor expuse in Lucrarea medicala misionara o face atat de demna de incredere pentru public. Invataturile nu sunt pur tehnice. Ele pot fi intelese si de nespecialisti. Cerintele expuse cu privire la sanatatea si bunastarea spirituala, mintala si fizica sunt atat de logice, incat pot fi aduse la indeplinire. De o valoare cu totul deosebita este ceea ce are legatura cu prevenirea bolii; caci, asa dupa cum spune un vechi proverb, mai bine un dram de prevedere decat tratament din belsug.

2:6 Scriitoarea acestei carti, Ellen White, a daruit aproape saptezeci de ani de viata serioasa si activa lucrarii de vestire a Evangheliei. In copilarie, a fost suferinda. In primii ani de casnicie s-a luptat cu o inima bolnava, cu cancerul si cu alte boli. La varsta de 36 de ani, a experimentat o mare trezire in ce priveste subiectul cumpatarii legat de sanatate, de eficienta fizica si mintala si de vietuirea crestina. Aplicarea stricta a cunostintelor dobandite cu privire la legile mintii si ale trupului i-a adus multa usurare si vindecare, si de la data aceea pana la incheierea lucrarii sale sarguincioase, intr-o perioada de aproape 50 de ani, ea a fost un reprezentant serios in ce priveste respectarea principiilor de sanatate si cumpatare.

2:7 In anul 1865, Ellen G. White a facut apel la Biserica Adventista de Ziua a Saptea, a carei membra era, sa intemeieze o institutie medicala in care bolnavilor sa li se acorde un tratament corect, fara medicamente, pentru bolile de care sufereau si unde, de asemenea, sa fie invatati legile sanatatii. Ca urmare, s-a infiintat o asemenea institutie in Battle Creek, Michigan. Aceasta initiativa a fost urmata de un mare succes. Institutia s-a marit, ajungand de mari proportii, si timp de aproape o jumatate de secol s-a bucurat de un nume bun si a fost pretutindeni cunoscuta sub numele de Sanatoriul de la Battle Creek. In anii urmatori, au fost intemeiate astfel de sanatorii in diferite locuri in Statele Unite si multe alte tari ale lumii.

2:8 Comitetul care are in grija patrimoniul Ellen G. White a descoperit in dosarele cu scrisorile si manuscrisele ei multe documente nepublicate pana atunci, care contineau invataturi de valoare pentru medici, surori medicale, directori de sanatorii, lucratori, evanghelisti si lucratori crestini, si considera ca aceste sfaturi pretioase trebuie puse la dispozitia publicului. Dorinta noastra sincera este ca volumul de fata sa fie o mare binecuvantare pentru cititori si, prin acestia, pentru multi pe care acestia ii pot sluji.

2:9 A. G. Daniels

2:10 Prefata la editia a II-a

2:11 Cadrul istoric al scrierilor lui Ellen White cu privire la sanatate

2:12 Cererea continua de carti ale lui Ellen White necesita retipariri frecvente si, uneori, chiar editii noi. Acest volum, aparut initial in 1932, isi face acum aparitia in a doua editie. Desi formatul literelor si marimea paginilor au fost schimbate, pentru a se incadra in formatul obisnuit pentru Christian Home Library (Biblioteca crestina din camin in S. U. A. ), textul a ramas neschimbat si, de asemenea, a fost pastrata si paginatia editiei tiparite anterior. Astfel, noua editie ramane consecventa referintelor din Comprehensive Index to the Writings of Ellen G. White (Indexul complet al scrierilor lui Ellen White).

2:13 Lucrarea misionara medicala a fost prima carte a lui Ellen White compilata in mare masura din lucrari nepublicate, ce a aparut dupa moartea autoarei. Instructiunile date de Ellen G. White comitetului randuit de ea ca responsabil pentru aceasta au slujit drept calauza in aceasta lucrare. Ea a autorizat acest comitet si a luat masuri pentru "tiparirea de compilatii din manuscrisele mele". A facut cunoscut faptul ca, in indemnurile adresate unor persoane si institutii de-a lungul anilor, erau sfaturi ce puteau sluji cauzei in general.

2:14 Lucrarea misionara medicala isi are locul sau de cinste alaturi de celelalte carti ale aceleiasi autoare si in perioada de dupa aceea au urmat si alte carti cu privire la sanatate. Deoarece aceasta constituie doar o veriga a lantului de carti consacrate acestui important subiect, este potrivit a trece in revista istoria mai multor lucrari ale lui Ellen White, atat din trecut, cat si actuale, care trateaza principiile de sanatate si lucrarea medicala. Acest lucru il va ajuta pe cititor sa identifice diverse publicatii tiparite sau retiparite din acest domeniu de importanta vitala.

2:15 In 1848, Ellen White a fost avertizata asupra folosirii tutunului, ceaiului si cafelei, iar in 1854, i-a fost impartasita lumina cu privire la importanta curateniei si a folosirii alimentelor mai putin rafinate sau bogate. Totusi, abia in 1863 a primit cea dintai viziune cuprinzatoare in legatura cu reforma sanatatii. Despre acest lucru, ea a scris: "Marele subiect al reformei sanatatii mi-a fost dezvaluit in viziune in casa fratelui A. Hilliard, din Otsego, Michigan, la 6 iunie 1863". Review and Herald, 8 oct. 1867. In viziunile care au urmat dupa aceea, i-au fost prezentate multe detalii cu privire la acest subiect si aceste viziuni au constituit baza pentru scrieri mai detaliate cu privire la sanatate si tratarea problemei sanatatii in biserica.

2:16 Primele articole ale lui Ellen White cu privire la sanatate

2:17 Prima prezentare generala scrisa cu privire la subiectul sanatatii a fost facuta de Ellen White intr-un capitol de 32 de pagini, intitulat "Sanatatea". A aparut in Daruri spirituale, volumul IV, paginile 120-151, in vara anului 1864. In acest articol, ea a expus in forma restransa marile principii care i-au fost date in viziunea din 1863. Acest material este disponibil astazi in volumele care se retiparesc exact dupa cel initial din Daruri spirituale.

2:18 Dandu-si seama, intr-o oarecare masura, de maretia insarcinarii de a conduce 3. 500 de adventisti la o intelegere deplina a soliei cu privire la reforma sanatatii, in 1865, James si Ellen White au publicat sase brosuri, intitulate "Sanatate sau cum sa traim". Cinci dintre aceste brosuri aveau 64 de pagini, iar una, 80 de pagini. Fiecare cuprindea un articol scris de Ellen White, aparut sub titlul "Boala si cauzele ei". Alaturi de articolul lui Ellen White erau materiale legate de acesta, extrase din scrierile unor medici si pastori, si articole pregatite special de James White si altii pentru brosuri. Fiecare era consacrata unei teme de baza despre sanatate: alimentatie, casatorie si viata de camin, folosirea medicamentelor, ingrijirea bolnavilor si igiena, ingrijirea copiilor si imbracamintea sanatoasa. In 1899 si 1900, cele sase solii ale lui Ellen White au fost publicate intr-o serie de articole consecutive in Review and Herald. In 1958, ele erau disponibile intr-o anexa de 69 de pagini la Selected Messages, book 2. (Marturii selectate, vol. 2)

2:19 Vizand un domeniu mai aparte al sfaturilor pentru sanatate din acea perioada de inceput, a aparut articolul intitulat "Un apel catre mame". Acesta a fost tiparit in 1864, intr-o brosura ce purta acest titlu. In 1870, James White l-a inclus, ca o contributie a lui Ellen White, intr-o lucrare de 270 de pagini Solemn Appeal Relative to Solitary Vice (Apel solemn cu privire la viciul ascuns). Portiuni mari din acest articol apar astazi in Child Guidance (Indrumarea copilului), in sectiunea intitulata "Pastrarea integritatii morale". Aceleasi sfaturi se gasesc in Marturii pentru comunitate, volumele 2 si 5.

2:20 Cumpatarea crestina si igiena biblica, 1890

2:21 In 1890, a aparut un volum intitulat Cumpatarea crestina si igiena biblica. Prima parte, Cumpatarea crestina, a fost scrisa de Ellen White, iar a doua, despre igiena biblica, a fost compilata din scrierile lui James White. In primele 162 de pagini, Ellen White a prezentat principiile de baza ale sanatatii intr-o forma mai populara si mai dezvoltata. La 15 ani dupa aceea, aceasta a constituit punctul de plecare pentru cartea Divina vindecare. De asemenea, toate sau numai anumite parti din noua dintre cele optsprezece capitole ale cartii lui Ellen White din 1890 au fost retiparite in 1923 in Counsels on Health (Sfaturi pentru sanatate) si Fundamentals of Christian Education (Principiile fundamentale ale educatiei crestine). Celelalte capitole au fost incluse in paralel in Divina vindecare.

2:22 Vietuirea sanatoasa, 1897

2:23 In 1897, in timp ce Ellen White se afla in Australia, dr. David Paulson, care lucra atunci la Sanatoriul Battle Creek, a extras din scrierile lui Ellen White cu privire la sanatate, pe care le avea la dispozitie, un mare numar de citate si paragrafe, ordonandu-le pe subiecte. Aceasta colectie, intitulata Healthful Living (Vietuire sanatoasa), a aparut cu opt ani inainte de publicarea cartii Divina vindecare. Volumul de 284 de pagini a devenit un instrument bun de predare si au fost tiparite cel putin trei editii. Totusi, o data cu aparitia cartii Divina vindecare in 1905, compilatia lui Paulson nu a mai fost publicata. Ellen White a fost multumita de aceasta lucrare compilata, insa, desigur, aceasta nu avea continuitatea care caracteriza cartile ei.

2:24 Divina vindecare, 1905

2:25 O prezentare cuprinzatoare a subiectului sanatatii este facuta de Ellen White in Divina vindecare, o carte de 516 pagini, o carte scrisa atat pentru cititorii adventisti, cat si neadventisti, din America si de peste ocean. In pregatirea celor 43 de capitole ale cartii, ea si-a extras in mare masura materialele din lucrarea Cumpatarea crestina si igiena biblica, desi a simplificat si scris din nou materialul. In anul 1915, anul mortii lui Ellen White, aceasta era singura carte disponibila cu privire la subiectul sanatatii.

2:26 Sfaturi pentru sanatate, 1923

2:27 In linii mari, principiile privind vietuirea sanatoasa au fost expuse in Divina vindecare. Totusi, in articolele lui Ellen White aparute in revistele bisericii, in Marturii pentru comunitate, cat si in anumite carti tiparite, se gaseau si alte solii. Acestea contineau sfaturi necesare cu privire la principiile sanatatii, conducerea institutiilor adventiste de ziua a saptea si raspandirea soliei despre sanatate. Materialele au fost adunate de catre Patrimoniul White in Counsels on Health (Sfaturi pentru sanatate), publicata in 1923. Aceasta carte de 634 pagini, care s-a limitat la a cuprinde ceea ce a fost tiparit intr-o forma sau alta, a oferit o lucrare foarte utila bisericii si in special personalului medical.

2:28 Lucrarea misionara medicala, 1932

2:29 Raspandirea soliei cu privire la sanatate a constituit, timp de 50 de ani, o preocupare majora pentru Ellen White. In acest domeniu al sanatatii, a scris mai mult decat in oricare alt domeniu in care a dat sfaturi. Multe dintre documentele ei in manuscris, adresate medicilor, conducatorilor de institutii, surorilor medicale si personalului din sanatorii, cuprind sfaturi de importanta vitala. Copii ale acestora au fost pastrate in dosare. Multe dintre sfaturi dau indrumari pentru lucrarea medicala. Altele, scrise in perioade de rascruce, in diferite etape ale dezvoltarii lucrarii noastre medicale, rostesc avertizari. Unele erau solii scrise pentru a salva anumiti lucratori care se confruntau cu diverse pericole. Sfatul in sine este valabil oricand.

2:30 Acest volum, Lucrarea misionara medicala, constituie in primul rand o selectie a acestor sfaturi adresate personalului medical si celorlalte persoane legate de institutiile medicale adventiste. Sfaturile au fost adunate si publicate pentru a putea beneficia de ele si altii. Prefata a fost scrisa de A. G. Daniells, presedinte timp de multi ani al Conferintei Generale si unul dintre membrii comitetului insarcinat de Ellen White spre a se ingriji de scrierile ei. La data cand a fost pentru prima data publicata aceasta carte, fratele Daniells era si presedinte al comitetului Colegiului medicilor evanghelisti.

2:31 Dieta si hrana, 1938

2:32 Inca din 1926, dr. H. M. Walton, care preda la data aceea in domeniul nutritiei la Colegiul medicilor evanghelisti, a adunat materiale ale lui Ellen White, din surse publicate si nepublicate, cu privire la subiectul dieta si hrana. Acest material, pregatit in colaborare cu Patrimoniul White, a fost tiparit in Loma Linda pentru uz scolar, intr-o lucrare in doua coloane, brosata, de 200 de pagini, intitulata Testimony Studies on Diet and Foods (Studiul Marturiilor cu privire la dieta si hrana). Aceste materiale erau aranjate pe subiecte, putand fi utilizate oricand ca referinta. In cele din urma, adventistii si-au dat seama de valoarea unei puneri in circulatie mai larga a acestui material. Patrimoniul White a preluat acest material, a extras anumite pasaje care se repetau si a adaugat materiale noi din lucrari nepublicate. Au fost adaugate si alte sectiuni si s-a obtinut ceea ce s-a dovedit a fi cel mai popular volum, o carte de 500 de pagini Dieta si hrana. Sfaturile acesteia, aranjate pe subiecte si indexate cu grija, au facut ca declaratiile din diverse parti ale Spiritului Profetiei sa fie oricand disponibile pentru studierea lor.

2:33 Temperanta, 1949

2:34 O carte de 300 de pagini, intitulata potrivit Temperance (Temperanta), aduce in fata bisericii o serie intreaga de sfaturi extrase din toate sursele, publicate si nepublicate, despre acest subiect. In anexa, sunt date trei cuvantari ale lui Ellen White cu privire la cumpatare. Acest volum a devenit un ghid pentru lucratorii specializati in domeniul temperantei.

2:35 Lucrarea de binefacere, 1952

2:36 In cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, lucrarea de binefacere combina activitatea medicala cu faptele de slujire crestina fata de semeni. In cele 350 de pagini ale sale, Lucrarea de binefacere ofera sfaturile lui Ellen White pentru aceste domenii importante ale slujirii. Experientele lui Ellen White ca lucrator specializat in binefacere ajung la un punct culminant in cadrul acestui volum. Si aceasta carte constituie un ghid in domeniul respectiv.

2:37 Aceste cinci carti, disponibile acum impreuna cu portiuni din Marturii selectate, vol. 2, prezinta seria completa a sfaturilor lui Ellen White cu privire la subiectul sanatatii si administrarea lucrarii noastre medicale.

2:38 Sfaturi vitale pentru astazi

2:39 Este interesant de observat ca a trecut un secol de cand li s-a atras atentia adventistilor de ziua a saptea asupra subiectului sanatatii, prin viziunile date lui Ellen White. Aceste sfaturi au facut fata investigatiilor atente ale oamenilor de stiinta instruiti in acest domeniu. Descoperirile continue ale oamenilor de stiinta adauga zi de zi dovezi care confirma corectitudinea, exactitatea stiintifica a sfaturilor sale.

2:40 Cand Ellen White, o persoana nespecializata in domeniul stiintei medicale, cu o educatie foarte limitata, a inceput sa-si expuna, in perioada anilor 1860, principiile cu privire la sanatate, a fost firesc ca unii sa caute sa asocieze expunerile ei cu scrierile anumitor medici contemporani. Parerii unora ca ideile acelora au constituit inspiratia reala a scrierilor ei in domeniul sanatatii, ea a raspuns deschis astfel, referindu-se la viziunea din 6 iunie 1863:

2:41 "Eu nu am citit nici o lucrare despre sanatate pana cand am scris Daruri spirituale, vol. 3 si 4, Apel catre mame si am schitat in mare parte cele sase articole ale mele pentru cele sase numere aparute din Cum sa traim. . .

2:42 Pe masura ce prezentam subiectele cu privire la sanatate prietenilor pentru care lucram in Michigan, New England si in statul New York si vorbeam impotriva medicamentelor si mancarii de carne si in favoarea apei si a aerului curat si a unei alimentatii corespunzatoare, mi se raspundea adesea: Tu vorbesti foarte asemanator cu ideile cuprinse in Laws of Life (Legile vietii) si alte publicatii ale dr. Trall, Jackson si altii. Ai citit revistele si acele lucrari? Raspunsul meu a fost ca nu le-am citit si ca nici nu le voi citi pana cand nu-mi voi expune in intregime propriile mele idei, ca sa nu se spuna ca am primit lumina cu privire la sanatate de la medici, si nu de la Domnul. " (Review and Herald, 8 octombrie 1867)

2:43 Tot in acelasi an, referindu-se la scrierile ei cu privire la subiectul sanatatii, a declarat:

2:44 "Ideile mele au fost scrise independent de carti sau de parerile altora". (Ellen White, Manuscris 7, 1867)

2:45 Anumite persoane din conducere din randurile noastre au comentat, in 1864, in privinta acestui punct legat de publicarea articolului ei din Apel catre mame. Dupa prezentarea ei de 25 de pagini, a fost data o anumita marturie medicala. Intre articolul lui Ellen White si aceste declaratii ale altor scriitori, comitetul responsabil al Seventh-day Adventist Publishing Association a intercalat urmatoarea notita semnificativa:

2:46 "Am gasit de cuviinta sa adaugam celor prezentate mai inainte urmatoarele marturii ale unor oameni cu functie inalta si cu autoritate in lumea medicala, in legatura cu punctele de vedere expuse in paginile precedente. Si ca sa fim drepti fata de scriitoarea acestor pagini, noi afirmam ca ea nu a citit nimic din autorii citati aici si nu a citit nici alte lucrari despre acest subiect, inainte de a pune in mainile noastre ceea ce a scris. De aceea, ea nu a copiat, desi a prezentat adevaruri importante, despre care barbati care sunt demni de cea mai mare incredere din partea noastra au adus marturie. " (Comitetul)

2:47 Cei care au fost de parere ca scrierile lui Ellen White reflecta concluziile inovatorilor contemporani in domeniul medical n-ar trebui sa faca altceva decat sa examineze declaratiile vremii atat de mult in conflict unele cu altele si sa se intrebe: "Cum putea sti o persoana nespecializata, neinformata in domeniul respectiv, din timpul acela, ce sa selecteze si ce sa respinga?" Doar putine dintre conceptele populare din vremea aceea au supravietuit, dar sfaturile lui Ellen White nu numai ca sunt valabile si astazi, ci sunt intarite prin ultimele descoperiri clinice si de laborator.

2:48 Obiectivele si conditiile bunastarii raman neschimbate

2:49 De la moartea lui Ellen White, in 1915, lumea medicala a facut mari progrese. In timp ce aceste progrese au adus anumite adaptari in privinta medicinii, totusi acestea nu au scos din uz si nu au facut sa fie considerata demodata, invechita, "valoarea aerului curat, a miscarii fizice, a alimentatiei corespunzatoare, a folosirii apei" si "increderii in puterea divina", pe care Ellen White le enumera ca fiind "adevaratele remedii". In timp ce metodele moderne de diagnosticare rapida si tratamentul bolii au scurtat timpul de sedere al pacientilor in institutiile medicale, ceea ce a avut implicatii asupra functionarii institutiilor adventiste de ziua a saptea, principiile de baza expuse in sfaturile lui Ellen White constituie un ghid sigur, eficient si astazi. Meditand la acest lucru si scriind, Ellen White a declarat:

2:50 "In timp ce lucrarea noastra s-a extins si institutiile noastre s-au inmultit, scopul lui Dumnezeu cu privire la infiintarea lor ramane acelasi. Conditiile in vederea bunastarii raman ne-schimbate". (Testimonies, vol. 6, p. 224)

2:51 Putem fi siguri de valabilitatea pentru toate timpurile a acestor sfaturi in domeniul medical. In timp ce se afla in fata Conferintei Generale, sesiunea din 1909, Ellen White a spus:

2:52 "Mi-a fost aratat ca principiile care ne-au fost date in anii de inceput ai soliei noastre sunt la fel de importante si astazi si ar trebui sa fie privite cu tot atata constiinciozitate astazi cum au fost atunci". (Testimonies, vol. 9, p. 158)

2:53 Principiul nu se schimba, desi schimbarea imprejurarilor poate face necesare anumite adaptari la unul dintre principii. Intr-adevar, Ellen White a scris cu privire la lucrarea scolii de curand infiintate la Loma Linda:

2:54 "Nu putem trasa o linie precisa care sa fie urmata neconditionat. Se vor ivi imprejurari si situatii urgente pentru care Domnul trebuie sa dea sfaturi speciale, insa, daca incepem sa lucram, depinzand in totul de Domnul, veghind, rugandu-ne si umbland in armonie cu lumina pe care El ne-o trimite, nu vom fi lasati sa umblam in intuneric". (Ellen White, Scrisoarea 192, 1906)

2:55 Marturiile si insemnatatea cuvintelor

2:56 Semnificatia anumitor termeni se poate, de asemenea, schimba in decursul unei perioade de timp. Totusi, un studiu atent al principiilor de baza, asa cum au fost descoperite o data cu acumularea sfaturilor date, face clara intentia autorului si astfel, actiuni corespunzatoare in consecinta.

2:57 Cel care studiaza sfaturile lui Ellen White cu privire la sanatate este constient de condamnarea frecventa a folosirii medicamentelor si de apelul pentru utilizarea remediilor simple. Acum o suta de ani si multi ani dupa aceea, remediile folosite de medici erau de obicei cele pe care astazi le stim ca sunt otravuri puternice. Adesea, cauza bolii nu era inca bine cunoscuta si de regula tratamentele vizau simptomele. Oricine este in tema cu literatura medicala a timpului este constient de rata crescuta de mortalitate si de durata scurta a vietii. Este constient de natura multor medicamente folosite de medici. Multi au murit ca urmare a medicamentelor prescrise. Vocea lui Ellen White nu a fost un glas singuratic, insa ea a vorbit dintr-o inima simtitoare si o minte luminata prin inspiratie.

2:58 Cercetatorul atent va evita aplicarea gresita a referintelor cu privire la medicamente. Condamnarea medicamentelor nu o va aplica fara discernamant si la agentii de vindecare testati prin descoperiri stiintifice. El va descoperi, printr-o trecere in revista a declaratiilor lui Ellen White, rand pe rand si precept dupa precept, ca referintele sale cu privire la "medicamente puternice" si "medicamente otravitoare" si utilizarea "medicamentelor care lasa in urma efecte vatamatoare asupra organismului" sunt factori care trebuie luati in seama. Vezi afirmatiile cu privire la folosirea medicamentelor din Selected Messages, vol. 2, p. 279-285.

2:59 El va descoperi ca Ellen White a folosit agenti de vindecare si s-a folosit de progresele autentice ale stiintei medicale in ultimii ani ai vietii sale. El va observa ca pozitia ei nu a fost nici una extrema, nici una fanatica, ci una rationala si in pas cu descoperirile stiintifice si o evaluare conservatoare a acelor descoperiri. El va observa ca pe tot parcursul Spiritului Profetic, in cadrul sfaturilor cu privire la sanatate, accentul se pune pe medicina preventiva. Este un apel la pastrarea sanatatii corpului, la cultivarea obiceiurilor simple de vietuire si de folosire a agentilor de vindecare aflati la dispozitia tuturor.

2:60 Personalul medical, pe masura ce va cauta sa inteleaga prevenirea, cauza si tratamentul bolii si pe masura ce va cauta sa foloseasca lucrarea medicala ca fiind "bratul drept" al soliei ingerului al treilea, va gasi, in aceste sfaturi, avertizari si incurajari de origine divina, ca ajutor de actualitate.

2:61 Comitetul responsabil cu Patrimoniul Ellen White, Washington DC, 1 noiembrie 1962

2:62 Partea I - Puterea de vindecare si izvorul ei

2:63 Caracterul slujitorului lui Dumnezeu

2:64 Lumea materiala este sub stapanirea lui Dumnezeu. Natura este supusa legilor care guverneaza intreaga fire. Totul rosteste si face voia lui Dumnezeu. Norii, ploaia, roua, lumina soarelui, ploile torentiale, vantul, furtunile, toate sunt sub supravegherea lui Dumnezeu si sunt supuse Aceluia care le foloseste. Firicelul de iarba isi face loc prin pamant, intai un fir verde, apoi spic, iar la urma bob deplin in spic. Domnul ii foloseste pe acestia, pe slujitorii Sai supusi, pentru a face voia Sa. (Scrisoarea 131, 1897)

2:65 Domnul Hristos, viata si lumina

2:66 Domnul Hristos, care a creat lumea si toate lucrurile din ea, este viata si lumina oricarei fiinte vii. (6T 182)

2:67 Noi avem viata prin Domnul Isus. In El este viata autentica, originala, El fiind izvorul ei. In noi exista un paraias din izvorul vietii. In El se afla izvorul vietii. Viata noastra este un lucru pe care il primim, ceva ce Datatorul il ia inapoi la Sine. Daca viata noastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu, noi vom fi cu El in slava atunci cand va veni. Si, in timp ce ne aflam in aceasta lume, vom consacra lui Dumnezeu, in slujire sfanta, toate darurile cu care ne-a inzestrat El. (Scrisoarea 309, 1905)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: