Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 89


89:1 MITURI SI BASME

89:2 Basmelor, miturilor si povestirilor fictive li se acorda acum un loc important in educarea copiilor si tinerilor. Carti de acest fel sunt folosite in scoli si pot fi gasite in multe familii. Cum le pot permite parintii crestini copiilor lor sa citeasca asemenea carti pline de minciuna? Cand copiii intreaba care este intelesul povestirilor atat de diferite de invatatura parintilor, raspunsul este acela ca povestirile nu sunt adevarate; insa aceasta nu inlatura rezultatele rele ale citirii lor. Ideile prezentate in aceste carti ii indruma gresit pe copii. Ele

89:3 ofera perspective false ale vietii, nasc si nutresc o dorinta dupa ireal.

89:4 Raspandirea larga din zilele noastre a acestui fel de carti este unul din mijloacele viclene folosite de Satana. El cauta sa intoarca mintile batranilor si tinerilor de la marea lucrare de zidire a caracterului. El intentioneaza ca tinerii si copiii nostri sa fie furati de amagirile care nimicesc sufletul, amagiri cu care umple lumea. In consecinta, el cauta sa le abata mintile de la Cuvantul lui Dumnezeu si sa faca astfel ca ei sa nu poata dobandi o cunoastere a acelor adevaruri care ar constitui apararea lor.

89:5 In mainile copiilor sau tinerilor nu ar trebui puse niciodata carti care contin adevaruri denaturate. Nu permiteti ca, tocmai in procesul de obtinere a unei educatii, copiii nostri sa primeasca idei care se vor dovedi seminte ale pacatului. Daca cei cu minti mature n-ar avea deloc de-a face cu astfel de carti, ar fi mai intai ei insisi cu mult mai in siguranta, iar exemplul si influenta lor in bine ar face ca pazirea de ispita a tineretului sa fie cu mult mai putin dificila.

89:6 Avem din belsug lucruri reale, lucruri divine. Cei ce inseteaza dupa cunoastere nu trebuie sa mearga la izvoare poluate. Domnul spune:

89:7 Pleaca-ti urechea si asculta cuvintele inteleptilor si ia invatatura mea in inima (...) Pentru ca sa-ti pui increderea in Domnul, vreau sa te invat eu astazi, da, pe tine. N-am asternut eu oare in scris pentru tine sfaturi si cugetari, ca sa te invat lucruri temeinice, cuvinte adevarate, ca sa raspunzi cu vorbe adevarate celui ce te trimite? (Proverbe 22, 17-21)

89:8 El a pus o marturie in Iacov, a dat o lege in Israel,

89:9 si a poruncit parintilor nostri sa-si invete in ea copiii... ... vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui, si minunile pe care le-a facut. ... ca sa fie cunoscuta de cei ce vor veni dupa ei, de copiii care se vor naste, si care, cand se vor face mari, sa vorbeasca despre ea copiilor lor; pentru ca acestia sa-si puna increderea in Dumnezeu, sa nu uite lucrarile lui Dumnezeu, si sa pazeasca poruncile Lui. (Psalmi 78,5.4.6.7)

89:10 Binecuvantarea Domnului imbogateste si El nu lasa sa fie urmata de nici un necaz. (Proverbe 10,22)

89:11 INVATATURA LUI HRISTOS

89:12 Hristos a prezentat in acelasi fel principiile adevarului in Evanghelie. In invatatura Sa, putem bea din undele curate care izvorasc de la tronul lui Dumnezeu. Hristos le-ar fi putut oferi oamenilor cunostinte care ar fi intrecut orice dezvaluiri anterioare si ar fi lasat in urma orice alta descoperire. El ar fi putut dezlega taina dupa taina si ar fi putut concentra asupra acestor descoperiri minunate gandirea activa, angajata, a unor generatii intregi, pana la sfarsitul timpului. Insa El nu voia sa piarda o clipa fara sa ne invete stiinta mantuirii. Timpul, inzestrarile si viata Sa au fost cantarite si folosite numai ca mijloace pentru lucrarea de mantuire a sufletelor oamenilor. Venise pentru a cauta si a salva ceea ce era pierdut si nu S-a lasat indepartat de la scopul Sau. Nu a permis sa fie abatut de nimic.

89:13 Hristos a daruit numai acea cunoastere care putea fi folosita. Instruirea poporului era restransa la nevoile specifice conditiei lor, in viata practica. Domnul Isus nu a satisfacut curiozitatea care ii impingea sa vina la El cu intrebari iscoditoare. A facut din aceste momente in care I se puneau intrebari ocazii pentru chemari

89:14 solemne, vitale, puternice. Celor care erau atat de dornici sa culeaga din pomul cunoasterii, El le oferea fructul din pomul vietii. Ei gaseau inchise toate drumurile, in afara de calea care duce la Dumnezeu. Orice izvor era secat, in afara de izvorul vietii vesnice.

89:15 Mantuitorul nostru nu a incurajat pe nimeni sa urmeze scolile rabinice din vremea Sa, pentru ca mintile lor ar fi fost corupte tot spunand: "Se zice" sau "S-a spus". Si atunci, noi de ce am accepta cuvintele nestatornice ale oamenilor, inaltandu-le la rangul de intelepciune, cand avem la indemana o intelepciune sigura, mult mai mare?

89:16 Ceea ce am vazut despre lucrurile vesnice si despre slabiciunea firii omenesti a facut o impresie profunda asupra mintii mele si mi-a influentat lucrarea vietii. Nu vad nimic pentru care omul ar trebui laudat sau slavit. Nu vad nici un motiv pentru care parerile oamenilor intelepti in felul lumii si ale acelora asa-numiti oameni mari ar trebui tratate cu incredere si inaltate. Cum ar putea avea idei corecte despre planurile si caile lui Dumnezeu cei care sunt lipsiti de iluminare divina? Ei fie ca Il tagaduiesc total si Ii ignora existenta, fie ca Ii limiteaza puterea prin propriile lor conceptii limitate.

89:17 Noi trebuie sa alegem sa fim invatati de Acela care a creat cerurile si pamantul, de Acela care a pus stelele pe intinderea cerului in ordinea lor si a incredintat soarelui si lunii lucrarea lor.

89:18 Este bine ca tinerii sa aiba simtamantul ca trebuie sa atinga cea mai inalta dezvoltare a puterilor lor intelectuale. Nu dorim sa restrangem educatia careia Dumnezeu nu i-a fixat granite. Insa realizarile noastre nu sunt de nici un folos daca nu sunt folosite spre onorarea lui Dumnezeu si binele omenirii.

89:19 Nu este un lucru bun sa impovaram mintea cu studii care ne solicita foarte mult, dar care nu sunt aplicate in viata practica.

89:20 O asemenea educatie va fi o pierdere pentru student. Caci aceste studii micsoreaza dorinta si inclinatia pentru acele studii care il vor pregati pentru o viata folositoare si il vor face capabil sa-si implineasca responsabilitatile. O pregatire practica valoreaza cu mult mai mult decat oricata teorie fara aplicatii. Nu este indeajuns nici macar sa ai cunostinte. Trebuie sa avem abilitatea de a folosi corect aceste cunostinte.

89:21 Timpul, mijloacele si studiul pe care le consacra atatia pentru obtinerea unei educatii care, in comparatie cu acestea, este nefolositoare, ar trebui folosite pentru dobandirea unei educatii care ii va transforma in femei si barbati practici, pregatiti sa poarte responsabilitatile vietii. O asemenea educatie ar fi de cea mai mare valoare.

89:22 Lucrul de care avem nevoie este cunoasterea care ne va intari mintea si sufletul, care va face din noi barbati mai buni, femei mai bune. Educatia inimii este cu mult mai importanta decat simpla invatatura luata din carti. Este bine, chiar esential, sa avem o cunoastere a lumii in care traim; insa, daca nu luam in consideratie vesnicia, vom suferi un esec din care nu ne vom mai putea reveni niciodata.

89:23 Un student isi poate angaja toate puterile pentru a dobandi cunostinte; daca insa nu-L cunoaste pe Dumnezeu, daca nu respecta legile care guverneaza propria-i faptura, se va autodistruge. Prin obiceiuri gresite, el pierde puterea de autoevaluare; pierde auto-controlul. Nu poate gandi corect in privinte care il afecteaza in modul cel mai profund. El este nechibzuit si irational in modul in care isi trateaza mintea si corpul. Prin neglijenta sa de a cultiva principiile corecte, el este ruinat atat pentru lumea aceasta, cat si pentru cea viitoare.

89:24 Daca tinerii si-ar intelege propria slabiciune, si-ar gasi taria in Dumnezeu. Daca vor cauta sa fie invatati de El, vor deveni intelepti in felul intelepciunii Sale, iar vietile lor vor fi rodnice in binecuvantari pentru lume. Daca insa isi predau mintile pentru studiul speculativ si pur lumesc si se despart astfel de Dumnezeu, ei vor pierde tot ceea ce imbogateste viata.

89:25 Importanta cautarii adevaratei cunoasteri

89:26 Pleaca-Ti urechea (...) si indreapta-Ti inima spre stiinta mea.

89:27 Trebuie sa avem o intelegere mai clara ca in prezent a problemelor implicate in marele conflict in care suntem angajati. Trebuie sa intelegem mai bine valoarea adevarurilor Cuvantului lui Dumnezeu si pericolul de a ingadui ca mintile noastre sa fie abatute de la ele de catre marele amagitor.

89:28 Valoarea infinita a jertfei cerute pentru rascumpararea noastra descopera faptul ca pacatul este un rau ingrozitor. Prin pacat, intregul organism este tulburat, mintea este pervertita, imaginatia corupta. Pacatul a degradat calitatile sufletului. Ispitele din exterior gasesc o struna rezonanta in inima, iar picioarele se indreapta pe nesimtite catre rau.

89:29 Intrucat jertfa adusa in favoarea noastra a fost desavarsita, si refacerea noastra din intinarea pacatului trebuie sa fie desavarsita. Legea lui Dumnezeu nu va scuza nici o fapta pacatoasa; nici o faradelege nu va scapa de sub condamnarea ei. Etica Evangheliei nu recunoaste nici un standard in afara de perfectiunea caracterului divin. Viata lui Hristos a fost o implinire desavarsita a fiecarui precept al Legii. El a spus: "Am pazit poruncile Tatalui Meu" (Ioan 15,10).

89:30 Viata Sa este exemplul de ascultare si slujire pe care-l avem. Doar Dumnezeu poate reinnoi inima. "Dumnezeu este Acela care lucreaza in voi si va da, dupa placerea Lui, si vointa, si infaptuirea." Insa noi suntem indemnati: "Duceti pana la capat mantuirea voastra" (Filipeni 2,13.12).