Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 88


88:1 LITERATURA DE SENZATIE

88:2 Multe dintre publicatiile populare ale zilei sunt pline de povestiri senzationale care instruiesc tineretul in faradelege, conducandu-l pe caile pierzarii. Multi sunt doar copii ca varsta, dar maturi in cunoasterea crimei. Ei sunt incitati la rele prin istorisirile pe care le citesc. In imaginatia lor traiesc faptele descrise, pana cand li se trezeste ambitia de a vedea ceea ce pot face in faptuirea crimei, ca apoi sa scape de pedeapsa.

88:3 Pentru mintea activa a copiilor si tineretului, scenele infatisate

88:4 in descrierile inchipuite ale viitorului sunt realitati. Asa cum revolutiile au prezis si tot felul de procedee demonstreaza inlocuirea barierelor legii si ale infranarii de sine, multi sunt cuprinsi de spiritul acestor reprezentari. Ei sunt condusi la comiterea crimelor chiar mult mai rau, daca este posibil, de cum au infatisat acesti scriitori de senzatie. Prin influente de felul acesta, societatea devine tot mai corupta. Semintele faradelegii se raspandesc pretutindeni. Deci, nu trebuie sa se mire nimeni ca rezultatul este un seceris al crimei.

88:5 Lucrarile romantate, povestile frivole, emotionante, nu reprezinta intr-o masura mai mica un blestem pentru cititor. Autorul poate declara ca expune o lectie morala si poate presara intreaga sa lucrare cu sentimente religioase; insa, adesea, acestea slujesc numai camuflarii nebuniei si nimicniciei de dedesubt.

88:6 Lumea este invadata de un potop de carti pline cu erori ademenitoare. Tinerii primesc ca adevar ceea ce Biblia denunta ca fiind fals si iubesc si se prind de amagirea care inseamna ruina pentru suflet.

88:7 Exista lucrari de fictiune care au fost scrise in scopul de a scoate la iveala adevarul sau a deconspira un mare rau. Unele lucrari dintre acestea au facut un mare bine. Totusi, au produs si nespus de mult rau. Ele cuprind afirmatii si tablouri descrise cu mare maiestrie, care starnesc imaginatia si dau nastere unui mod de gandire foarte primejdios, mai ales pentru tineri. Scenele zugravite sunt traite iarasi si iarasi in mintea lor. O asemenea lectura pune mintea in imposibilitatea de a fi de folos si o descalifica pentru exercitiul spiritual. Risipeste interesul pentru Biblie. Lucrurile ceresti cu greu isi gasesc loc in gandurile lor. Pe masura ce mintea se ocupa cu scenele de desfrau prezentate, pasiunea creste, iar rezultatul este pacatul.

88:8 Chiar fictiunea care nu cuprinde nici macar o aluzie la desfrau si care poate avea la origine dorinta de a expune principii excelente, chiar si aceasta este

88:9 daunatoare. Ea incurajeaza obiceiul cititului grabit, superficial, numai de dragul povestirii. In felul acesta, ea manifesta tendinta de a nimici puterea unei gandiri viguroase, capabile de a face legaturi; aceasta fictiune face sufletul incapabil de a contempla marile probleme legate de datorie si destin.

88:10 Nutrind dragostea doar ca amuzament, cititul lucrarilor de fictiune creeaza dezgust fata de datoriile practice ale vietii. Prin puterea-i incitanta, imbatatoare, nu este rareori cauza unor boli mintale si fizice. Camine nenorocite, neglijate, bolnavi mintali pe viata, pacienti ale ospiciilor, iata efecte ale cititului de romane.

88:11 Se propune adesea sa le oferim tinerilor un tip mai bun de fictiune pentru a-i indeparta de literatura de senzatie sau maculatura literara. Aceasta este ca si cum am incerca sa-l vindecam pe betiv, dandu-i, in loc de whisky sau coniac, bauturi mai slabe, ca vin, bere sau cidru. Folosirea acestora din urma n-ar face decat sa tina in continuare treaza pofta de stimulente mai tari. Singura siguranta pentru cel dedat la bautura - si de asemenea pentru omul cumpatat - este abstinenta totala. Pentru iubitorul de fictiune este adevarata aceeasi regula. Abstinenta totala este singura siguranta.