Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 73


73:1 PREGATIREA PENTRU SLUJIRE

73:2 Acest deziderat ar trebui avut in vedere continuu de catre parintii si invatatorii crestini. Nu stim in ce ramura pot sluji copiii nostri. Ei isi pot petrece vietile in cercul caminului lor; se pot angaja in ocupatiile obisnuite ale vietii sau pot merge ca invatatori ai Evangheliei in tari pagane; dar toti sunt chemati deopotriva sa fie misionari ai lui Dumnezeu, slujitori ai indurarii revarsate catre lume.

73:3 Copiii si tineretul, cu talentul, energia si curajul lor viu, cu marea lor disponibilitate, sunt iubiti de Dumnezeu si El doreste sa ii aduca in armonie cu uneltele divine. Ei trebuie sa obtina o educatie care ii va ajuta sa se alature lui Hristos in slujire altruista.

73:4 Despre toti copiii Sai de la sfarsitul timpului, Hristos a spus ca si despre primii Sai ucenici: "Cum M-ai trimis Tu pe Mine

73:5 in lume, asa i-am trimis si Eu pe ei in lume" (Ioan 17,18), ca sa fie reprezentanti ai lui Dumnezeu, sa descopere Duhul Sau, sa dea pe fata caracterul Sau, sa faca lucrarea Sa.

73:6 Copiii nostri se afla, ca sa zicem asa, la rascruce de drumuri. La tot pasul, atractia pe care o exercita lumea catre lacomie si ingaduinta de sine ii abate de la poteca asternuta pentru rascumparatii Domnului. Daca vietile lor vor fi o binecuvantare sau un blestem, depinde de alegerea pe care o fac. Plini de energie, dornici sa-si puna la lucru calitatile neincercate inca, ei trebuie sa gaseasca un fagas in care sa reverse preaplinul vietii lor. Si vor fi activitati fie pentru bine, fie pentru rau.

73:7 Cuvantul lui Dumnezeu nu opreste actiunea, ci ii da o directie corecta. Dumnezeu nu-i indeamna pe tineri sa fie mai putin cutezatori. Elementele de caracter care fac ca un om sa fie cu adevarat plin de succes si onorat printre oameni - dorinta de neinfrant de a realiza un mai mare bine, vointa nestramutata, zelul infocat si perseverenta neobosita - nu trebuie descurajate. Prin harul lui Dumnezeu, ei trebuie sa fie calauziti catre atingerea unor obiective care sunt tot atat de departe de obisnuitele interese egoiste si lumesti cum este cerul fata de pamant.

73:8 Ca parinti si crestini, noi avem datoria de a-i indruma corect pe copiii nostri. Ei trebuie sa fie calauziti cu grija, cu intelepciune si cu blandete pe cararile lucrarii crestine. Ne aflam sub un legamant sacru cu Dumnezeu, de a ne creste copiii pentru a-I sluji. Prima datorie pe care o avem este aceea de a-i inconjura de influente care ii vor conduce sa aleaga o viata de slujire si de a le asigura pregatirea necesara.

73:9 "Atat de mult a iubit Dumnezeu...", incat a dat - "a dat pe singurul Sau Fiu nascut", ca sa nu pierim, ci sa avem viata vesnica (Ioan 3,16). "Hristos ne-a iubit si S-a dat pe Sine pentru noi" (Efeseni 5,2). Daca iubim, vom darui. "Nu ca sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca" (Matei 20,28) - aceasta este marea lectie pe care avem datoria sa o invatam si sa o predicam.

73:10 Tinerii sa se lase patrunsi de gandul ca ei nu isi apartin. Ei Ii apartin lui Hristos. Ei sunt rascumparati

73:11 cu sangele Sau, sunt pretinsi de iubirea Sa. Ei traiesc pentru ca El ii pastreaza prin puterea Sa. Timpul lor, taria si calitatile lor sunt ale Lui, pentru a fi dezvoltate, educate si folosite pentru El.

73:12 Alaturi de fiintele angelice, familia omeneasca, facuta dupa chipul lui Dumnezeu, este cea mai nobila din toate lucrarile create. Dumnezeu doreste ca membrii ei sa devina tot ceea ce El a facut cu putinta ca ei sa fie si sa-si foloseasca puterile pe care li le-a dat in modul cat mai eficient posibil.

73:13 Viata este tainica si sfanta. Ea este manifestarea lui Dumnezeu Insusi, Izvorul oricarei vieti. Ocaziile ei sunt pretioase si ar trebui folosite cu seriozitate. O data pierdute, acestea sunt pierdute pe vecie.

73:14 Dumnezeu pune inaintea noastra vesnicia, cu realitatile ei solemne, si ne ofera o intelegere a temelor eterne. El ne pune inainte un adevar valoros, care innobileaza, pentru ca noi sa putem inainta pe o poteca sigura, in urmarirea unui obiectiv vrednic de angajarea cea mai serioasa a tuturor aptitudinilor noastre.

73:15 Dumnezeu priveste in mica samanta pe care El a facut-o si vede ascunsa in ea floarea frumoasa, arbustul sau copacul semet, cu coroana sa impunatoare. Asa vede El si posibilitatile fiecarei fiinte omenesti. Noi ne aflam aici cu un scop. Dumnezeu ne-a dat planul Sau pentru vietile noastre si El doreste ca noi sa atingem standardul cel mai inalt de dezvoltare.

73:16 El doreste ca noi sa crestem continuu in sfintenie, in fericire si in masura in care putem fi folositori. Toti oamenii au calitati pe care trebuie sa fie invatati sa le vada ca fiind inzestrari sacre, sa le aprecieze ca daruri de la Domnul si sa le foloseasca asa cum se cuvine. El doreste ca tineretul sa cultive fiecare putere a fiintei lor si sa foloseasca direct orice facultate. El doreste ca ei sa se bucure de tot ceea ce este pretios in aceasta viata, sa fie buni si sa faca binele, strangandu-si o comoara in ceruri pentru viata viitoare.

73:17 Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita. (Romani 12,2)

73:18 Ambitia lor ar trebui sa fie aceea de a excela in tot ceea ce este lipsit de egoism, care este inalt si nobil. Sa priveasca la Hristos ca la un Model dupa care urmeaza sa fie formati. Ei trebuie sa nutreasca ambitia sfanta pe care El a descoperit-o in viata Sa - ambitia de a face lumea mai buna, atata timp cat le este dat sa traiasca in ea. Aceasta este lucrarea la care sunt chemati.

73:19 O TEMELIE LARGA

73:20 Cea mai inalta stiinta dintre toate este aceea de salvare de suflete. Cea mai mareata lucrare la care pot aspira fiintele omenesti este lucrarea de a castiga oamenii de la pacat la sfintenie. Pentru implinirea acestei lucrari trebuie asezata o temelie larga. Este nevoie de o educatie cuprinzatoare - o educatie care va cere din partea parintilor si invatatorilor o asemenea gandire si efort cum nu sunt pretinse in cadrul pregatirii stiintifice obisnuite. Se cere ceva mai mult decat cultura intelectuala. Educatia nu este completa daca trupul, mintea si inima nu sunt educate in egala masura. Caracterul trebuie sa primeasca o disciplina corecta pentru a se dezvolta in mod deplin si in gradul cel mai inalt. Toate facultatile mintii si trupului trebuie sa fie dezvoltate si educate corect. Este o datorie aceea de a cultiva si de a folosi fiecare putere care ne va face lucratori si mai eficienti pentru Dumnezeu.

73:21 Educatia adevarata se extinde la intreaga fiinta. Ea ne invata care este intrebuintarea corecta a fapturii noastre. Ne face in stare sa folosim in mod perfect

73:22 creierul, oasele si muschii, trupul, mintea si inima. Facultatile mintale, fiind puteri superioare, trebuie sa carmuiasca "imparatia" trupului. Poftele si pasiunile firii trebuie aduse "sub controlul constiintei si perceptiilor spirituale. Hristos Se afla la conducerea neamului omenesc si scopul Sau este de a ne conduce in serviciul Sau pe carari inalte si sfinte ale puritatii. Prin lucrarea neasemuita a harului Sau, trebuie sa ajungem desavarsiti in El.

73:23 Isus Si-a implinit educatia in camin. Mama Sa a fost primul Sau invatator dintre oameni. De pe buzele ei si din sulurile cu scrierile profetilor, El a invatat despre lucrurile ceresti. A trait in caminul unui om de la tara si a luat parte cu credinta si voiosie la sarcinile gospodariei. El, care fusese comandantul cerului, era acum un slujitor de bunavoie, un fiu iubitor si ascultator. A invatat o meserie si a lucrat cu propriile maini in atelierul de tamplarie, cu Iosif. In vesmintele

73:24 lucratorului de rand, El umbla pe strazile oraselului, ducandu-Se si intorcandu-Se de la lucrul Sau umil.

73:25 Pentru oamenii din acel timp, valoarea lucrurilor era estimata in functie de infatisarea exterioara. Pe masura ce isi pierduse puterea, religia sporise in etalarea pompei. Educatorii din acele vremuri au cautat sa impuna respectul prin infatisare exterioara si ostentatie. Viata lui Isus constituia un contrast izbitor cu toate aceste lucruri. Viata Sa a demonstrat desertaciunea acelor lucruri pe care oamenii le priveau ca fiind valorile esentiale ale vietii. El nu cauta scolile timpului Sau, care inaltau in slavi lucrurile marunte si faceau sa para neinsemnate lucrurile mari. Educatia Sa era castigata din sursele indicate de cer, din munca folositoare, din studiul Scripturilor, din natura si din experientele vietii - manualele lui Dumnezeu, pline de invataturi pentru toti cei ce le deschid cu o mana binevoitoare, cu un ochi scrutator si cu o inima intelegatoare.

73:26 "Iar pruncul crestea si Se intarea; era plin de intelepciune, si harul lui Dumnezeu era peste El" (Luca 2, 40).

73:27 Astfel pregatit, El Si-a inceput lucrarea, in orice contact cu oamenii exercitand asupra lor o influenta spre a binecuvanta si o putere spre a transforma cum lumea nu mai vazuse niciodata.

73:28 Caminul este prima scoala a copilului, si aici ar trebui pusa temelia pentru o viata de slujire. Principiile ei trebuie expuse nu numai in teorie. Ele trebuie sa modeleze pregatirea intregii vieti.

73:29 Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu. (Ioan 17,3)

73:30 Copilul trebuie invatat foarte de timpuriu lectia de a fi folositor. De indata ce taria fizica si puterea ratiunii sunt dezvoltate indeajuns, el ar trebui sa primeasca insarcinari in camin. El ar trebui sa fie incurajat sa incerce sa-si ajute tatal si mama, incurajat in tagaduirea si stapanirea de sine, incurajat sa puna fericirea si bunastarea altora inaintea fericirii si bunastarii proprii, sa foloseasca ocaziile de a-si incuraja si ajuta fratii, surorile si prietenii de joaca si sa manifeste bunatate fata de cei in varsta, cei bolnavi si cei nenorociti. Cu cat spiritul de slujire adevarata este dat pe fata mai mult in camin, cu atat se va dezvolta mai mult in vietile copiilor. Ei vor invata sa gaseasca placere in slujirea si jertfirea pentru binele altora.