Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 71


71:1 ALIMENTATIA COPILULUI

71:2 Cea mai buna hrana pentru un nou-nascut este aceea pe care o furnizeaza organismul mamei. El nu trebuie privat in mod inutil de aceasta. Este o cruzime din partea mamei ca, din comoditate sau pentru a se bucura de compania cunoscutilor, sa caute sa se elibereze de datoria gingasa de a-si alapta micutul.

71:3 Mama care ingaduie sa-i fie alaptat copilul de o alta femeie ar trebui sa se gandeasca bine care ar putea fi urmarile. Intr-o masura mai mica sau mai mare, doica transmite copilului pe care-l alapteaza dispozitia si temperamentul sau.

71:4 Nu vom putea pretui niciodata indeajuns importanta formarii unor obiceiuri corecte de alimentare la copii. Micutii au nevoie sa invete ca mananca pentru a trai, nu traiesc pentru a manca. Pregatirea ar trebui sa inceapa cand copilul este inca sugar, in bratele mamei sale. Copilului ar trebui sa i se dea sa manance numai la intervale regulate si din ce in ce mai rar, pe masura ce creste. Nu ar trebui sa i se dea dulciuri sau alimente pe care le consuma cei mari, el nefiind in stare sa le digere. Grija si regularitatea meselor pentru cei mici nu numai ca le vor asigura sanatatea si vor avea ca rezultat faptul ca vor sta cuminti si linistiti, dar vor pune si temelia obiceiurilor care vor fi o binecuvantare pentru ei in anii urmatori.

71:5 Invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cand va imbatrani, nu se va abate de la ea. (Proverbe 22,6)

71:6 Cand copiii trec de perioada prunciei, ar trebui avut inca mare grija in privinta educarii gusturilor si poftelor lor. Adesea li se permite sa manance ce doresc si cand doresc, fara a tine cont de sanatatea lor. Osteneala si banii atat de des aruncati pe dulciuri nehranitoare ii aduc pe cei mici la concluzia ca cel mai inalt obiectiv in viata si lucrul care ofera cea mai mare fericire este acela de a putea sa-ti satisfaci apetitul. Rezultatul acestei formari este lacomia, urmata de boala, care la randul ei preceda folosirea medicamentelor otravitoare.

71:7 Parintii ar trebui sa educe poftele copiilor lor si sa nu le ingaduie folosirea alimentelor nehranitoare. Insa, in efortul de a stabili reguli in alimentatie, ar trebui sa fim cu luare aminte sa nu cadem in greseala de a cere copiilor sa manance ceea ce nu are gust bun sau sa manance mai mult decat este nevoie. Copiii au drepturi si preferinte, iar cand aceste preferinte sunt rezonabile, ele ar trebui respectate.

71:8 Regularitatea in alimentatie ar trebui sa fie pazita cu grija. N-ar trebui sa se consume nimic intre mese, nici un fel de produse de cofetarie sau patiserie, nuci, fructe sau vreun alt fel de alimente. Mancatul la ore neregulate distruge tonusul sanatos al organelor digestive, cu efect asupra sanatatii si starii de voiosie. Iar cand se aseaza la masa, copiii nu simt placere pentru alimentele hranitoare; poftele lor se indreapta catre ceea ce este daunator pentru ei.

71:9 Mamele care satisfac dorintele copiilor lor cu pretul sanatatii si bunei dispozitii seamana semintele raului, care vor creste si vor da rod. Ingaduinta de sine creste in ritmul cresterii celor mici, iar vigoarea intelectuala si cea fizica sunt amandoua sacrificate. Mamele care infaptuiesc aceasta lucrare culeg cu amaraciune roadele semintei pe care au semanat-o. Ele isi vad copiii crescand cu o minte si un caracter nepotrivite pentru ca ei sa poata avea un rol nobil si folositor in societate sau in familie. Puterile spirituale, cat si cele intelectuale si fizice sufera sub influenta

71:10 hranei nesanatoase. Constiinta este inhibata, iar calitatea de a fi miscati de ceea ce este bine este slabita.

71:11 Cata vreme este adevarat ca ar trebui sa-i invatam pe copii sa-si stapaneasca apetitul si sa manance tinand seama de sanatate, sa le fie explicat lamurit ca ei nu se abtin decat de la ceea ce le-ar face rau. Ei renunta la lucruri daunatoare pentru a avea ceva mai bun. Masa sa fie atragatoare si apetisanta, caci este plina de lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a daruit cu atata generozitate. Ora mesei sa fie un moment fericit, de voiosie. In timp ce ne bucuram de darurile venite de la Dumnezeu, sa raspundem cu multumiri pline de recunostinta Datatorului acestora.

71:12 INGRIJIREA COPIILOR IN CAZ DE BOALA

71:13 In multe cazuri, boala copiilor se poate datora unor greseli de ingrijire. Cauzele necazului pot fi mesele neregulate, imbracamintea insuficienta in serile racoroase, lipsa exercitiului fizic serios, care sa puna in mod sanatos sangele in circulatie, sau lipsa unei cantitati indestulatoare de aer necesar pentru curatirea lui. Parintii sa cerceteze atent problema, pentru a gasi cauzele imbolnavirii, si apoi sa indrepte cat mai curand posibil ce este gresit.

71:14 Sta in puterea tuturor parintilor sa invete multe despre ingrijirea bolnavului, despre prevenirea si chiar despre tratarea bolii. Mama ar trebui in special sa stie ce sa faca in cazurile obisnuite de boala ale celor din familia sa. Ea ar trebui sa stie cum sa-si ingrijeasca copilul bolnav. Dragostea si priceperea ei ar trebui s-o faca in stare sa implineasca pentru copil lucrari care nu ar putea fi la fel de bine incredintate in mana unui strain.