Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 70


70:1 OCAZIA MAMEI

70:2 Este un Dumnezeu in cer, iar lumina si slava de la tronul Sau se revarsa asupra mamei credincioase, cand aceasta incearca sa-si educe

70:3 copiii sa se impotriveasca influentei raului. Nici o alta lucrare nu o poate egala pe a ei in importanta. Ea nu trebuie, asemenea unui artist, sa picteze pe panza o forma a frumusetii si nici, asemenea sculptorului, sa o scoata din marmura cu dalta. Ea nu trebuie, asemenea scriitorului, sa materializeze un gand nobil in cuvinte cu greutate si nici, asemenea muzicianului, sa exprime un sentiment frumos printr-o melodie. Partea ei, cu ajutorul lui Dumnezeu, este aceea de a forma un suflet omenesc dupa asemanarea divina.

70:4 Mama care apreciaza acest lucru isi va considera ocaziile ca fiind nepretuite. Ea va cauta, prin propriul ei caracter si prin metodele de educatie, sa le infatiseze copiilor sai idealul cel mai inalt. Cu seriozitate, cu rabdare si curaj, ea se va stradui sa-si imbunatateasca propriile aptitudini, pentru a-si putea folosi cum se cuvine puterile superioare ale intelectului in pregatirea copiilor ei. Ea va intreba la fiecare pas: "Ce a spus Dumnezeu?" Va studia cu sarguinta Cuvantul Sau. Isi va tine ochii atintiti la Hristos, pentru ca experienta ei zilnica, dobandita in cercul umil al grijilor si datoriilor ei, sa poata fi o reflectare a singurei vieti adevarate.

70:5 Copilul

70:6 Cum il vom educa pe copil?

70:7 Instructiunile pe care le avea ingerul pentru parintii evrei prevedeau nu numai modul de vietuire al mamei, ci si pregatirea copilului. Nu era de ajuns ca Samson, copilul care trebuia sa izbaveasca pe Israel, sa aiba o buna zestre fizica la nastere. Acest lucru trebuia urmat de o educatie atenta. Din pruncie, el trebuia sa fie obisnuit cu o viata de stricta cumpatare.

70:8 Instructiuni similare au fost date in legatura cu Ioan Botezatorul. Inainte de nasterea sa, solia trimisa din cer pentru tatal lui a fost:

70:9 "El va fi pentru tine o pricina de bucurie si veselie; si multi se vor bucura de nasterea lui. Caci va fi mare inaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici bautura ametitoare si se va umplea de Duhul Sfant inca din pantecele maicii sale." (Luca 1, 14-15)

70:10 In rapoartele cerului despre oamenii nobili, Mantuitorul a declarat ca nu a existat cineva mai mare decat Ioan Botezatorul. Lucrarea ce-i fusese incredintata necesita nu numai energie si rezistenta fizica, ci si cele mai inalte calitati intelectuale si sufletesti. Atat de importanta era problema unei formari fizice corecte in vederea pregatirii pentru lucrarea sa, incat cel mai inalt inger din cer a fost trimis cu o solie de instruire pentru parintii copilului.

70:11 Indrumarile date in privinta copiilor evrei ne invata ca nu trebuie neglijat nimic din tot ceea ce influenteaza bunastarea fizica a copilului. Nimic nu este lipsit de importanta. Fiecare inraurire care afecteaza sanatatea trupului are efect si asupra mintii si caracterului.

70:12 Nu se poate acorda indeajuns de multa importanta formarii timpurii a copiilor. Lectiile invatate, obiceiurile formate in anii de pruncie si copilarie au de-a face mai mult cu formarea caracterului si cu stabilirea unei linii de urmat in viata decat vor putea-o face invatatura si toata pregatirea din anii urmatori.

70:13 Parintii trebuie sa ia in consideratie acest lucru. Ei ar trebui sa inteleaga principiile care stau la baza ingrijirii si educatiei copiilor. Ei ar trebui sa fie in stare sa-i creasca in conditii de sanatate fizica, intelectuala si morala. Parintii ar trebui sa studieze legile dupa care se conduc functiile vitale. Ei ar trebui sa invete despre organismul omenesc. Trebuie sa inteleaga functiile diferitelor organe, legaturile dintre ele si interdependenta lor. Ar trebui sa studieze legatura dintre puterile intelectului si cele ale trupului si conditiile necesare functionarii sanatoase a fiecareia dintre ele. A-ti asuma raspunderile de parinte fara o asemenea pregatire este un pacat.

70:14 Prea putina atentie este data cauzelor care duc la moartea, boala si degenerarea care exista astazi chiar si in tarile cele mai civilizate si mai favorizate. Rasa umana degenereaza. Mai mult de o treime dintre copii mor de mici; dintre cei care ating varsta maturitatii, marea lor majoritate sufera de diferite boli si numai cativa ating limita vietii omenesti.

70:15 Cele mai multe dintre relele care provoaca rasei umane nenorocirea si ruina pot fi impiedicate, iar puterea de a lupta impotriva lor depinde intr-o mare masura de parinti. Nu "providenta misterioasa" ii ia pe copilasi. Dumnezeu nu le doreste moartea. El ii da parintilor pentru a fi instruiti

70:16 in scopul de a fi folositori aici si apoi in ceruri. Daca ar face tatii si mamele tot ce pot pentru a le da o buna mostenire copiilor lor si apoi daca s-ar stradui printr-un plan iscusit sa amelioreze toate neajunsurile survenite la nasterea lor, la ce schimbare in bine ar fi lumea martora!

70:17 INGRIJIREA COPIILOR MICI [Termenul folosit in limba engleza reprezinta categoria copiilor care n-au implinit sapte ani; in context, este vorba de sugari in mod special (n.tr.). ]

70:18 Cu cat viata copilului este mai linistita si mai simpla, cu atat ii va fi mai favorabila dezvoltarii fizice si intelectuale. Mama ar trebui sa se straduiasca intotdeauna sa fie linistita, calma si cu stapanire de sine. Multi copii sunt predispusi intr-o foarte mare masura la stari de agitatie pe baza nervoasa, iar comportamentul bland si rabdator al mamei va avea o influenta linistitoare, care va fi nespus de binefacatoare pentru copil.

70:19 Sugarii au nevoie de caldura, insa adesea este comisa o greseala cand sunt tinuti in camere incalzite peste masura, fiind intr-o mare masura lipsiti de aer proaspat. Practica de a acoperi fata copilasului in timp ce doarme este daunatoare, intrucat impiedica respiratia libera.

70:20 Copilul mic ar trebui ferit de orice influenta care i-ar putea slabi sau otravi organismul. Ar trebui avuta cea mai mare grija ca tot ceea ce-l inconjoara sa fie curat si cu miros placut. Desi ar putea fi necesar sa-i ferim pe cei mici de schimbarile de temperatura prea mari sau prea bruste, ar trebui avut grija ca, fie ca sunt treji, fie ca dorm, noapte sau zi, sa respire un aer curat, inviorator.

70:21 Cand pregatim trusoul nou-nascutului, ar trebui sa cautam utilitatea, confortul si sanatatea mai degraba decat satisfacerea cerintelor modei sau ale dorintei de a starni admiratia. Mama nu ar trebui sa piarda timp cu broderii sau artificii care sa infrumuseteze micile articole de imbracaminte, solicitandu-se astfel printr-o munca inutila, cu pretul sanatatii proprii si a copilului ei. Nu ar trebui sa stea aplecata asupra unor cusaturi care ii tin ochii si nervii incordati peste masura - aceasta intr-o perioada in care are nevoie de multa odihna si de exercitiu fizic placut. Ea ar trebui sa-si dea seama de obligatia ei de a-si cruta puterile,

70:22 pentru a putea fi in stare sa faca fata cerintelor cu care va fi confruntata.

70:23 Daca imbracamintea copilului ofera si caldura, si protectie, si confort, una dintre cauzele principale ale nervozitatii si nelinistii va fi eliminata. Micutul va avea o sanatate mai buna si mama nu va considera ca ingrijirea copilului ei reprezinta o cheltuiala prea mare de energie si timp.

70:24 Fesele si cingatorile stranse impiedica activitatea inimii si a plamanilor si ar trebui evitate. Nici o parte a corpului nu ar trebui sa fie vreun moment jenata de imbracaminte care apasa asupra vreunui organ sau ii reduce libertatea de miscare. Imbracamintea tuturor copiilor ar trebui sa fie suficient de lejera, pentru a permite o respiratie deplina si libera, si dispusa in asa fel, incat umerii sa poarte greutatea.

70:25 In unele tari, se mentine inca obiceiul de a lasa neacoperiti umerii, mainile si picioarele copiilor mici. Acest obicei nu poate fi condamnat cu indeajuns de multa severitate. Membrele, fiind mai departe de centrul sistemului circulator, cer o protectie mai mare decat celelalte parti ale corpului. Arterele care transporta sangele catre extremitati sunt groase, asigurand o cantitate suficienta de sange pentru a furniza caldura si hrana. Dar cand membrele sunt lasate neprotejate sau sunt insuficient acoperite, arterele si venele se contracta, partile sensibile ale corpului se racesc, iar circulatia sangelui este stingherita.

70:26 La copiii aflati in crestere, toate fortele organismului au nevoie de orice inlesnire pentru a le ajuta sa desavarseasca structura fizica. Daca membrele sunt insuficient protejate, copiii - si mai ales fetele - nu pot iesi din casa daca vremea nu este blanda. Astfel, sunt tinuti in casa de teama frigului. Daca sunt bine imbracati, copiilor le va prinde bine sa faca miscare dupa plac in aer liber, fie iarna, fie vara.

70:27 Mamele care doresc ca baietii si fetele lor sa aiba vigoarea

70:28 sanatatii ar trebui sa-i imbrace corespunzator si sa-i incurajeze sa stea mult timp in aer liber, ori de cate ori vremea permite acest lucru. Poate ca va fi nevoie de efort pentru a rupe lanturile obiceiului si a-i imbraca si educa pe copii tinand seama de sanatate; dar rezultatul va rasplati din plin acest efort.