English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

Divina vindecare, 7


7:1 CELE CINCI PAINI DE ORZ AU HRANIT MULTIMEA

7:2 Toata ziua venisera o multime de oameni dupa Hristos si ucenicii Sai, in timp ce El ii invata, langa mare. Ascultasera cuvintele Sale pline de har, atat de simple si lamurite, incat erau asemenea balsamului din Galaad pentru sufletele lor. Puterea vindecatoare a mainii Sale divine adusese sanatate celor bolnavi si viata celor muribunzi. Ziua le paruse ca fiind cerul pe pamant si nu-si dadeau seama cat timp trecuse de cand mancasera ceva.

7:3 Soarele cobora spre apus si oamenii inca mai zaboveau. In cele din urma, ucenicii au venit la Hristos, sustinand ca, pentru binele lor, multimea ar trebui sa fie lasata sa plece. Multi venisera de departe si nu mancasera nimic de dimineata. In cetatile si satele din vecinatate, ei ar fi putut gasi ceva de mancare. Dar Isus a zis: "Dati-le voi sa manance" (Matei 14,16). Apoi, intorcandu-Se catre Filip, El a intrebat: "De unde avem sa cumparam paini ca sa manance oamenii acestia?" (Ioan 6,5)

7:4 Filip a privit asupra multimii de capete si s-a gandit ca ar fi imposibil sa procure hrana pentru o asemenea masa de oameni. El a raspuns ca nu va fi suficienta painea pe care ar putea s-o cumpere, de doua sute de dinari, ca s-o imparta intre acestia, incat fiecare sa poata avea putin.

7:5 Isus S-a interesat ce cantitate de hrana se poate gasi printre cei adunati acolo. "Este aici un baietel", a zis Andrei, "care are cinci paini de orz si doi pesti; dar ce sunt acestea la atatia?" (Ioan 6,9). Isus a dat porunca sa le aduca. Apoi le-a zis ucenicilor sa le spuna oamenilor sa se aseze pe iarba. Cand acest lucru s-a facut, a luat hrana,

7:6 "Si-a ridicat ochii spre cer, a binecuvantat, a frant painile si le-a dat ucenicilor, iar ei le-au impartit noroadelor. Toti au mancat si s-au saturat; si s-au ridicat

7:7 douasprezece cosuri pline cu ramasitele de firimituri" (Matei 14,19.20).

7:8 Printr-o minune a puterii divine a hranit Hristos multimea; si totusi, cat de umila a fost masa oferita - doar pestii si painile de orz, care constituiau hrana zilnica a pescarilor din Galilea.

7:9 Hristos ar fi putut intinde o masa bogata pentru popor, insa hrana pregatita numai pentru satisfacerea apetitului n-ar fi dus la nici o lectie care sa fie pentru binele lor. Prin aceasta minune, Hristos dorea sa dea o lectie despre simplitate. Daca oamenii de astazi ar pastra simplitatea in obiceiurile pe care le au, traind in armonie cu legile naturii, asa cum au facut-o Adam si Eva la inceput, ar exista o cantitate abundenta de hrana pentru nevoile familiei omenesti. Insa egoismul si ingaduinta apetitului au adus pacatul si mizeria, din pricina excesului, pe de o parte, si a lipsei, pe de alta parte.

7:10 Isus nu a cautat sa-i atraga pe oameni la Sine, satisfacand dorinta care vizeaza belsugul. Pentru acea mare multime, obosita si infometata in urma unei zile lungi si pline de emotii, hrana cea simpla a constituit o asigurare atat a puterii Sale, cat si a delicatei Sale purtari de grija fata de ei, in nevoile obisnuite ale vietii. Mantuitorul nu le-a fagaduit urmasilor Sai viata de abundenta; soarta lor poate sta sub semnul saraciei; insa cuvantul Sau sta drept chezasie ca nevoia lor va fi satisfacuta, iar El a promis ceva mai bun decat binele pamantesc - mangaierea constanta a propriei Sale prezente.

7:11 Nu va ingrijorati dar, zicand: "Ce vom manca?" Sau: "Ce vom bea?" Sau: "Cu ce ne vom imbraca?" ...Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.(Matei 6, 31-33)

7:12 Dupa ce multimea fusese hranita, a ramas o mare cantitate de hrana. Isus le-a zis ucenicilor Sai: "Strangeti firimiturile care au ramas, ca sa nu se piarda nimic" (Ioan 6,12). Aceste cuvinte insemnau mai mult decat a pune alimentele in cosuri. Lectia era dubla. Nimic nu trebuie irosit. Nu trebuie sa lasam sa se piarda nici un avantaj vremelnic. Nu ar trebui sa neglijam nimic din ceea ce ar putea sluji spre folosul unei fiinte omenesti. Sa fie strans tot ceea ce va acoperi din necesitatile celor flamanzi de pe pamant. Cu aceeasi grija trebuie sa tezaurizam painea venita din cer, pentru a satisface nevoile sufletului. Trebuie sa traim prin fiecare cuvant al lui Dumnezeu. Nu trebuie sa fie pierdut nimic din ceea ce a spus Dumnezeu. Nu trebuie sa neglijam nici macar un singur cuvant de care se leaga vesnica noastra mantuire. Nici un cuvant nu trebuie sa cada nefolositor pe pamant.

7:13 Minunea inmultirii painilor invata dependenta de Dumnezeu. Cand Hristos i-a hranit pe cei cinci mii, hrana nu era la indemana. Dupa toate aparentele, El nu avea sub stapanire nici un mijloc. Si iata-L cu cinci mii de oameni, in afara de femei si copii, in acel loc salbatic. El nu chemase acea multime sa-L urmeze acolo. Dornici de a se afla in prezenta Sa, ei venisera fara invitatie sau porunca; dar El stia ca, dupa ce ascultasera indrumarile Sale toata ziua, erau infometati si slabiti. Erau departe de casa si se apropia noaptea. Multi dintre ei nu aveau cu ce sa cumpere hrana. El, care postise de dragul lor patruzeci de zile in pustie, nu-i putea lasa sa se intoarca postind la casele lor.

7:14 Providenta lui Dumnezeu Il adusese pe Isus in locul in care Se afla; iar El depindea de Tatal Sau ceresc pentru a capata mijloace prin care sa faca fata

7:15 acelei necesitati. Cand ajungem in stramtorari, trebuie sa fim dependenti de Dumnezeu. In orice stare de urgenta, trebuie sa cautam ajutor de la Cel care are la indemana resurse infinite.

7:16 In acest miracol, Hristos a primit de la Tatal; El a dat ucenicilor, ucenicii oamenilor, iar oamenii, unii altora. Tot astfel, toti care sunt uniti cu Hristos vor primi de la El painea vietii si o vor da si altora. Ucenicii Sai sunt mijloacele hotarate de comunicare intre Hristos si popor.

7:17 Cand ucenicii au auzit sarcina venita de la Mantuitorul: "Dati-le voi sa manance", in mintile lor s-au ridicat tot felul de dificultati. Ei au intrebat: "Sa mergem in sate sa cumparam hrana?" Dar ce a spus Hristos? - "Dati-le voi sa manance". Ucenicii au adus la Isus tot ce aveau; insa El nu i-a poftit sa manance. El i-a indemnat sa slujeasca poporului. Mancarea s-a inmultit in mainile Lui, iar mainile ucenicilor, care se indreptau catre Hristos, nu ramaneau niciodata goale. Mica provizie era suficienta pentru toti. Cand multimea s-a saturat, au mancat si ucenicii impreuna cu Isus din hrana pretioasa oferita de cer.

7:18 Cat de ades ni se descurajeaza inimile cand vedem necesitatile celor saraci, celor nestiutori, celor bolnavi! Noi intrebam: "Ce pot face resursele noastre limitate si putina noastra tarie pentru a acoperi aceste nevoi teribile? N-ar fi mai bine sa asteptam ca altcineva, cu o pricepere mai mare, sa conduca lucrarea sau vreo organizatie sa se ocupe de ea?" Hristos spune: "Dati-le voi sa manance". Folositi mijloacele, timpul si priceperea pe care le aveti. Aduceti-va painile de orz la Isus.

7:19 Desi resursele voastre pot fi insuficiente pentru a hrani mii, ele pot fi indeajuns pentru a hrani o persoana. In mana lui Hristos, ele pot hrani pe multi. Asemenea ucenicilor, dati ceea ce aveti. Hristos va inmulti darul. El va rasplati simpla si sincera noastra nadejde pe care ne-o punem

7:20 in El. Ceea ce nu pare sa fie decat un ajutor sarac se va dovedi o masa imbelsugata.

7:21 "Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera. (...) Dumnezeu poate sa va umple cu orice har, pentru ca, avand totdeauna in toate lucrurile din destul, sa prisositi in orice fapta buna, dupa cum este scris:

7:22 'A imprastiat, a dat saracilor, neprihanirea lui ramane in veac.'

7:23 'Cel ce da samanta semanatorului si paine pentru hrana' va va da si va va inmulti si voua samanta de semanat si va face sa creasca roadele neprihanirii voastre. In chipul acesta veti fi imbogatiti in toate privintele, pentru orice darnicie." (2 Cor. 9,6-11)

7:24 Cu natura si cu Dumnezeu

7:25 In vaile inverzite, in padure, pe povarnisurile muntilor, Isus stabilea legatura cu Tatal Sau ceresc.

7:26 Pe pamant, viata Mantuitorului era o viata de comuniune cu natura si cu Dumnezeu. In aceasta comuniune, El ne-a descoperit secretul unei vieti puternice.

7:27 Isus era un lucrator constant, serios. N-a trait vreodata printre oameni un altul atat de ingreunat de raspunderi. Niciodata n-a trait un altul care sa fi purtat povara atat de grea a suferintei si pacatului lumii. Niciodata un altul n-a mai trudit cu un zel atat de mistuitor pentru binele oamenilor. Cu toate acestea, viata Sa era o viata sanatoasa. El era reprezentat de mielul de jertfa atat fizic, cat si spiritual, "fara cusur si fara pata" (1 Petru 1,19). Atat trupeste, cat si sufleteste, El era un exemplu a ceea ce intentiona Dumnezeu ca toti oamenii sa fie prin ascultare de legile Sale.

7:28 Cand oamenii priveau la Isus, ei vedeau o fata in care se contopeau compasiunea divina cu puterea constienta. El parea sa fie invaluit de o atmosfera a vietii spirituale. Cu toate ca purtarea Sa era blanda si plina de modestie, El facea asupra oamenilor o impresie care le dadea simtamantul unei puteri ascunse, si totusi care nu putea fi intru totul acoperita.

7:29 In timpul lucrarii Sale, El a fost urmarit neincetat de oameni vicleni si ipocriti, care atentau la viata Sa. Iscoadele se aflau

7:30 pe urmele Sale, atente la cuvintele Lui, pentru a gasi vreo imprejurare care sa-I fie potrivnica. Cele mai patrunzatoare si mai educate minti ale neamului cautau sa-L infranga in polemica. Insa n-au reusit niciodata sa obtina vreun avantaj. Au fost nevoiti sa paraseasca campul de lupta zapaciti si facuti de rusine de catre umilul Invatator din Galilea. Invatatura lui Hristos avea o prospetime si o putere cum nu mai cunoscusera oamenii pana atunci. Pana si vrajmasii Sai erau constransi sa marturiseasca: "Niciodata n-a vorbit vreun om ca omul acesta" (Ioan 7,46).

7:31 Copilaria lui Isus, petrecuta in saracie, nu fusese stricata de catre obiceiurile omenesti ale unui veac corupt. Lucrand la masa de tamplarie, purtand poverile vietii de familie, invatand lectiile ascultarii si trudei, Isi gasea momentele de recreare in mijlocul scenelor din natura, strangand cunostinte in timp ce cauta sa inteleaga tainele naturii. El studia Cuvantul lui Dumnezeu, iar ceasurile de cea mai adanca fericire erau acelea in care Se putea intoarce de la scenele muncilor Sale, pentru a merge pe campuri sa mediteze in vaile linistite, sa fie in comuniune cu Dumnezeu pe povarnisurile muntilor sau printre copacii padurii. Zorii diminetii Il gaseau adesea in vreun loc retras, meditand, cercetand Scripturile sau rugandu-Se. El intampina lumina diminetii cu glasul numai cantec. Isi inveselea orele de truda prin cantari de recunostinta si aducea bucuria cerului celor epuizati de munca si deprimati.

7:32 In timpul lucrarii Sale, Isus a trait intr-o mare masura o viata in aer liber. Calatoriile Sale din loc in loc erau facute pe jos si multe invataturi erau date sub cerul liber. Cand ii pregatea pe ucenicii Sai, Se retragea adesea din forfota cetatii in linistea de pe camp, caci aceste locuri se armonizau mai bine cu lectiile despre simplitate, credinta si daruire de sine pe care voia sa li le predea. La adapostul copacilor de pe povarnisul muntelui, la numai cativa pasi de marea Galileii,

7:33 aici au fost chemati la apostolat cei doisprezece si aici s-a desfasurat predica de pe munte.

7:34 Lui Isus Ii placea mult sa adune poporul in jurul Sau sub cerul albastru, pe vreo coasta inverzita de deal sau pe tarmul de langa lac. Aici, inconjurat de lucrarile propriei Sale creatii, El putea sa le abata mintile de la ceea ce era artificial la cele naturale. In cresterea si evolutia naturii erau descoperite principiile imparatiei Sale. Cand isi ridicau ochii catre muntii lui Dumnezeu si priveau minunatele lucrari ale mainii Sale, oamenii puteau invata lectii pretioase despre adevarul divin. In zilele ce urmau sa vina, lectiile Invatatorului divin aveau sa le fie repetate de lucrurile din natura. Mintea avea sa fie inaltata si inima avea sa gaseasca odihna.

7:35 Ucenicii care I se alaturasera in lucrarea Sa erau adesea lasati de Isus ca o perioada de timp sa isi poata vizita caminele si sa se odihneasca; insa eforturile lor de a-L distrage de la lucrarile Sale grele erau in zadar. El slujea tot timpul zilei multimilor care veneau la El si, pe inserat sau dimineata de-vreme, Se ducea in sanctuarul muntilor, pentru a avea comuniune cu Tatal Sau.

7:36 Nu o data, lucrarea Sa neincetata si conflictul cu dusmania si invataturile eronate ale rabinilor Il lasau atat de stors de puteri, incat mama si fratii Sai - si chiar ucenicii Lui - se temeau ca Isi va pierde viata. Dar cand Se intorcea de la

7:37 orele de rugaciune care incheiau ziua cea plina de truda, ei observau expresia de pace de pe fata Sa, prospetimea, viata si puterea care pareau sa inunde intreaga Sa fiinta. De la ceasurile petrecute doar cu Dumnezeu, El Se intorcea dimineata de dimineata ca sa aduca oamenilor lumina cerului.

7:38 Imediat dupa ce s-au intors din prima lor calatorie misionara, Isus i-a indemnat pe ucenicii Sai: Veniti aici deoparte si odihniti-va un timp. Ucenicii se intorsesera plini de bucuria succesului pe care-l repurtasera ca vestitori ai Evangheliei, cand vestea ca Ioan Botezatorul a murit de mana lui Irod a ajuns pana la ei. Aceasta a provocat o intristare si o dezamagire amara. Isus stia ca, lasandu-l pe Botezator sa moara in temnita, pusese la grea incercare credinta ucenicilor. El privi cu blandete plina de mila la fetele lor intristate, acoperite de lacrimi. Lacrimi erau si in ochii si glasul Sau cand a spus: "Veniti singuri la o parte, intr-un loc pustiu, si odihniti-va putin" (Marcu 6,31).

7:39 Langa Betsaida, la capatul nordic al marii Galileii, era o regiune singuratica, frumoasa prin verdeata proaspata a primaverii, care oferea un binevenit loc in care se puteau retrage, Isus si ucenicii Sai. Catre acest loc s-au indreptat, mergand cu barca de-a curmezisul lacului. Aici, ei se puteau odihni, departe de zgomotul multimii. Aici, ucenicii puteau asculta cuvintele lui Hristos fara a fi deranjati de ripostele si acuzatiile fariseilor. Aici, ei sperau sa se bucure de un scurt timp de partasie in compania Domnului lor.

7:40 Isus a petrecut numai putin timp singur cu iubitii Sai, dar cat de pretioase au fost acele cateva momente! Ei au vorbit despre lucrarea Evangheliei si despre posibilitatea de a face ca munca lor sa fie mai eficienta in ce priveste abordarea oamenilor. Pe masura ce Isus descoperea inaintea lor comorile adevarului, ei erau umpluti cu putere divina si insuflati cu nadejde si curaj.

7:41 Insa, curand, multimile L-au cautat din nou. Presupunand ca Se dusese in locul in care Se retragea de obicei, poporul L-a urmat acolo. Speranta de a castiga macar o ora de odihna Ii fusese zadarnicita. Dar, in adancurile inimii Sale curate, simtitoare, bunul Pastor nu avea decat dragoste si mila pentru aceste suflete nelinistite si insetate. El a slujit toata ziua nevoilor lor si, spre seara, le-a dat drumul sa mearga pe la casele lor si sa se odihneasca.

7:42 In viata Sa inchinata in intregime bunastarii celorlalti, Mantuitorul a gasit ca este necesar sa Se intoarca de la activitatea neincetata si de la legatura cu nevoile omenesti, pentru a cauta un loc retras, unde sa aiba o comuniune netulburata cu Tatal Sau. In timp ce multimea care Il urmase pleaca, El Se duce pe munte si acolo Isi pune tot sufletul in rugaciunea pentru acesti oameni suferinzi, pacatosi si nevoiasi.

7:43 Cand le-a spus ucenicilor Sai ca secerisul este mare si ca lucratorii sunt putini, Isus nu i-a constrans sa lucreze neincetat, ci i-a indemnat: "Rugati dar pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Lui" (Mat. 9,38). Lucratorilor Sai de astazi, epuizati din pricina eforturilor lor, le spune aceste cuvinte pline de compatimire, intocmai ca si primilor Sai ucenici: "Veniti singuri la o parte (...) si odihniti-va putin".

7:44 Toti cei care sunt invatati de Dumnezeu au nevoie de ora linistita de comuniune cu propriile lor inimi, cu natura si cu Dumnezeu. In ei trebuie sa fie descoperita o viata care nu este in armonie cu lumea, cu obiceiurile sau cu practicile ei; si ei au nevoie de o experienta personala in obtinerea unei cunoasteri a vointei lui Dumnezeu. Trebuie sa-L auzim in mod individual adresandu-Se inimii. Cand orice alt glas este redus la tacere si asteptam in liniste inaintea Sa, tacerea sufletului scoate si mai mult in evidenta glasul lui Dumnezeu. El ne porunceste: "Stati linistiti si sa stiti ca Eu sunt Dumnezeu" (Ps. 46,10). Aceasta este pregatirea eficienta pentru orice lucrare pentru Dumnezeu. In mijlocul unei multimi grabite si al incordarii in activitatile presante ale vietii, cel care este improspatat astfel va fi invaluit de o atmosfera de lumina si pace. El va primi o noua provizie de tarie fizica si mintala. Viata Sa va raspandi un miros placut si va da pe fata o putere divina care va ajunge la inimile oamenilor.

7:45 Atingerea credintei

7:46 Credinta este mana care atinge infinitul.

7:47 Daca as putea doar sa ma ating de haina Lui, ma voi tamadui". O biata femeie a rostit aceste cuvinte, o femeie care timp de doisprezece ani suferise de o boala care ii facuse viata o povara. Isi cheltuise toate mijloacele de trai pe doctori si leacuri, si aceasta numai pentru a fi declarata incurabila. Insa, cand a auzit de marele Vindecator, sperantele ei au renascut. Ea a gandit astfel: "Daca m-as putea apropia suficient de mult ca sa-I pot vorbi, as putea fi vindecata."

7:48 Hristos tocmai Se indrepta catre casa lui Iair, rabinul iudeu care Il rugase sa vina si sa-i vindece fiica. Rugamintea venita din adancul unei inimi zdrobite: "Fetita mea este pe moarte; Te rog sa vii si sa-Ti pui mainile peste ea ca sa se faca sanatoasa" (Marcu 5,23) miscase inima gingasa, plina de compasiune a lui Hristos, pornind de indata alaturi de conducator, catre casa acestuia.

7:49 Ei inaintau insa incet, caci multimea Il impingea pe Isus din toate partile. Facandu-Si drum prin marea de oameni, Mantuitorul a ajuns in apropiere de locul in care se afla femeia suferinda. Ea incercase iarasi si iarasi, fara succes, sa se apropie de El. Acum venise si ocazia ei. Nu vedea cum I-ar fi putut vorbi.

7:50 Ea nu voia sa-I impiedice inaintarea, si asa destul de anevoioasa. Insa auzise ca vindecarea avusese loc de la o atingere a vesmintelor Sale; si, tematoare ca si-ar putea pierde si singura ei sansa de vindecare, ea inainta cu truda, zicandu-si: "Daca as putea doar sa ma ating de haina Lui, ma voi tamadui."

7:51 Hristos cunostea fiecare gand din mintea ei si Isi indrepta pasii catre locul in care se afla ea. El Si-a dat seama de marea ei nevoie si o ajuta sa-si exercite credinta.

7:52 In timp ce El trecea, ea se intinse inainte si abia reusi sa atinga marginea vesmantului Sau. In acel moment, ea a stiut ca a fost vindecata. In acea singura atingere se concentrase credinta vietii ei si pe loc incetara durerea si slabiciunea. A simtit imediat cum fiecare fibra a fiintei sale este strabatuta de un fior, ca acela al unui curent electric. Asupra ei se lasa simtamantul unei sanatati perfecte. "Si a simtit in tot trupul ei ca s-a tamaduit de boala" (Marcu 5,29).

7:53 Femeia, recunoscatoare, dorea sa-si exprime multumirea fata de puternicul Vindecator care facuse pentru ea, printr-o singura atingere, mai mult decat facusera doctorii in doisprezece ani intregi; insa nu indraznea. Ea incerca sa se retraga din multime, cu inima plina de recunostinta. Deodata, Isus Se opri si, privind in jur, intreba: "Cine s-a atins de Mine?"

7:54 Uitandu-se la El cu uimire, Petru raspunse: "Invatatorule, noroadele Te impresoara si Te imbulzesc, si mai intrebi: 'Cine s-a atins de Mine?'" (Luca 8,45)

7:55 "S-a atins cineva de Mine", a spus Isus, "caci am simtit ca a iesit din Mine o putere" (Luca 8,46). El putea sa deosebeasca atingerea credintei de atingerea intamplatoare a multimii nepasatoare. Cineva Il atinsese cu un scop profund si primise raspuns.

7:56 Hristos nu a pus intrebarea pentru propria Sa informare. El avea o lectie pentru popor, pentru ucenicii Sai si pentru

7:57 femeie. El dorea sa insufle speranta celor napastuiti. Dorea sa arate ca ceea ce adusese puterea vindecatoare era credinta. Increderea femeii nu trebuia trecuta cu vederea fara nici un comentariu. Dumnezeu trebuia sa fie slavit prin marturisirea ei plina de recunostinta. Hristos dorea ca femeia sa inteleaga ca El aproba actul ei de credinta. Nu voia ca ea sa plece numai cu o jumatate de binecuvantare. Nu trebuia sa ramana in necunostinta de faptul ca El ii cunostea suferinta sau fara sa stie ce dragoste plina de compatimire are El si ca ii recunoaste credinta in puterea Lui de a mantui in chip desavarsit pe toti cei ce vin la El.

7:58 Privind catre femeie, Hristos a insistat sa afle cine se atinsese de El. Vazand ca este in zadar sa se ascunda, ea inainta tremuratoare si se arunca la picioarele Sale. Printre lacrimi de recunostinta, ea I-a spus, inaintea tuturor oamenilor, de ce I-a atins vesmantul si cum fusese vindecata numaidecat. Ea se temu ca nu cumva gestul sau de a-I atinge vesmantul sa nu fi fost o incumetare; insa, de pe buzele lui Isus, nu iesi nici un cuvant de repros. El nu rosti decat vorbe de aprobare. Ele veneau dintr-o inima a iubirii, plina de compasiune pentru suferinta umana. "Indrazneste fiica", a zis Isus cu blandete,

7:59 "credinta ta te-a mantuit; du-te in pace" (Luca 8,48). Cat de incurajatoare erau aceste cuvinte pentru ea! Acum, nici o temere ca L-ar fi suparat nu-i mai umbrea bucuria de amaraciune.

7:60 Multimii curioase care se impingea in Isus nu i-a fost data nici o putere vitala. Insa femeia suferinda care L-a atins cu credinta a primit vindecare. Tot asa si in cele spirituale, contactul de circumstanta este diferit de atingerea credintei. A avea credinta in Hristos numai ca Mantuitor al lumii nu poate aduce niciodata vindecare sufletului. Credinta care lucreaza spre mantuire nu este doar o aprobare a adevarului Evangheliei. Credinta adevarata este aceea care Il primeste pe Hristos ca Mantuitor personal. Dumnezeu a dat pe singurul Sau Fiu nascut, pentru ca eu, prin credinta in El, "sa nu pier, ci sa am viata vesnica". Cand vin la Hristos dupa cuvantul Sau, trebuie sa cred ca primesc harul Sau mantuitor. "Viata pe care o traiesc acum in trup o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit si S-a dat pe Sine pentru mine" (Gal. 2,20).

7:61 Multi pastreaza credinta doar ca o opinie personala. Credinta mantuitoare este o tranzactie, prin care cei care Il primesc pe Hristos se unesc intr-o relatie de legamant cu Dumnezeu. O credinta vie inseamna o crestere a vigorii, o incredere sincera prin care, in harul lui Hristos, sufletul devine o putere biruitoare.

7:62 Credinta este o biruitoare mai puternica decat moartea. Daca cei bolnavi ar putea fi indrumati sa-si atinteasca ochii in credinta asupra puternicului Vindecator, vom vedea rezultate minunate. Aceasta va aduce viata corpului si sufletului.

7:63 Cand lucrati pentru victimele obiceiurilor rele, in loc sa le faceti sa priveasca inspre disperarea si ruina catre care se grabesc, intoarceti-le privirile catre Isus. Fixati-le atentia asupra maretiei celor ceresti. Aceasta va infaptui mai mult pentru mantuirea

7:64 trupului si sufletului decat vor reusi toate lucrurile ingrozitoare ale mormantului, cand sunt puse inaintea celor neajutorati si in mod aparent lipsiti de orice speranta.

7:65 "EL NE-A MANTUIT PENTRU INDURAREA SA"

7:66 Slujitorul unui centurion zacea bolnav de paralizie. Printre romani, slujitorii erau sclavi, cumparati si vanduti in piete si adesea tratati cu rautate si cruzime; dar centurionul era legat afectiv de slujitorul sau si dorea mult ca acesta sa se refaca. El credea ca Isus il putea tamadui. Nu-L vazuse pe Mantuitorul, insa ceea ce auzise despre El ii inspira credinta. In ciuda formalismului iudeilor, acest roman era convins ca religia lor era superioara religiei sale. El deja daduse la o parte barierele prejudecatilor si urii nationaliste, care ii separa pe cuceritori de poporul aflat sub cucerire. El manifestase respect fata de serviciul divin si se aratase plin de bunatate fata de iudeii care-I slujeau lui Dumnezeu. In invatatura lui Hristos - dupa cum i se spusese - el a gasit ceea ce implinea nevoia sufletului. Tot ceea ce era spiritual in el vibra la cuvintele Mantuitorului. Insa el se considera nevrednic sa se apropie de Isus si a apelat la iudeii batrani, pentru a cere vindecarea slujitorului sau.

7:67 Batranii au prezentat cazul inaintea lui Isus si au staruit la El ca "face sa-i faci acest bine, caci iubeste neamul nostru si el ne-a zidit sinagoga" (Luca 7,4.5).

7:68 Pe cand era insa in drum spre casa centurionului, Isus primeste un mesaj chiar de la acest ofiter: "Doamne, nu Te mai osteni atata, pentru ca nu sunt vrednic sa intri sub acoperamantul meu" (Luca 7,6).

7:69 Totusi, Mantuitorul Isi continua drumul, iar sutasul vine

7:70 personal pentru a explica mesajul sau, zicand: "De aceea nici nu m-am socotit vrednic sa vin eu insumi la Tine. Ci, zi o vorba si robul meu va fi tamaduit. Caci si eu, care sunt sub stapanirea altuia, am sub mine ostasi. Si zic unuia: 'Du-te!' si se duce; altuia: 'Vino!' si vine; si robului meu: 'Fa acest lucru!' si-l face" (Luca 7,7; Mat. 8,8.9).

7:71 "Eu reprezint puterea Romei si soldatii mei recunosc autoritatea mea ca fiind suprema. Tot asa Tu reprezinti puterea Dumnezeului nesfarsit si toate cate sunt create asculta de cuvantul Tau. Tu poti porunci ca boala sa plece, si aceasta Ti se va supune. Spune numai un cuvant si slujitorul meu va fi tamaduit".

7:72 "Du-te, si faca-ti-se dupa credinta ta", a spus Hristos.

7:73 "Si robul lui s-a tamaduit chiar in ceasul acela." (Mat. 8,13)

7:74 Batranii evrei l-au recomandat pe centurion lui Hristos din pricina favorului pe care acesta il facuse "neamului nostru". "Face sa-i faci acest bine", au zis ei, "caci (...) ne-a zidit sinagoga". Insa centurionul a zis despre sine: "Nu sunt vrednic". Totusi, nu s-a temut sa ceara ajutor de la Isus. El nu se incredea in propria lui bunatate, ci in mila Mantuitorului. Singurul sau temei era marea lui nevoie.

7:75 In acelasi fel poate veni la Hristos orice fiinta omeneasca. "El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui" (Tit 3,5). Ai tu cumva simtamantul ca nu poti spera sa primesti binecuvantare de la Dumnezeu pentru ca esti un pacatos? Aminteste-ti ca Hristos a venit in lume pentru a mantui pe pacatosi. Nu avem nimic care ne-ar putea recomanda inaintea lui Dumnezeu; invocarea clementei - pe care o putem inainta acum si intotdeauna - este chiar conditia noastra peste masura de deznadajduita, care face ca puterea Sa rascumparatoare sa devina o necesitate. Daca renuntam complet la independenta noastra, putem privi catre crucea Calvarului, spunand:

7:76 Nu port vreun pret in mana mea, Eu doar ma prind de crucea Ta.

7:77 "'Daca poti!'...Toate lucrurile sunt cu putinta celui ce crede" (Marcu 9,23). Credinta este aceea care ne uneste cu cerul si ne aduce tarie pentru a face fata puterilor intunericului. In Hristos, Dumnezeu a randuit posibilitati pentru a birui orice trasatura rea si a ne impotrivi oricarei ispite, oricat de tari. Dar multi au sentimentul ca le lipseste credinta si de aceea raman departe de Hristos. Aceste suflete, in nevrednicia lor deznadajduita, sa se prinda de indurarea Mantuitorului lor plin de compasiune. Nu va uitati la eu, ci la Hristos. El, care i-a vindecat pe cei bolnavi si a alungat demonii cand umbla printre oameni, este inca acelasi puternic Rascumparator. Atunci, prindeti-va de fagaduintele Sale, care sunt asemenea unor frunze din pomul vietii: "Pe cel care vine la Mine, nu-l voi izgoni afara" (Ioan 6,37). Cand veniti la El, sa credeti ca va primeste, caci a fagaduit. Nu puteti pieri cand faceti acest lucru. Niciodata!

7:78 Caci Tu esti bun, Doamne, gata sa ierti, si plin de indurare cu toti cei ce Te cheama. Pleaca-Ti urechea, Doamne, la rugaciunea mea, ia aminte la glasul cererilor mele! Te chem, in ziua necazului meu, caci m-asculti. (Psalmi 86, 5-7)

7:79 Daca ai pastra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta in picioare, Doamne? Dar la Tine este iertare, ca sa fii de temut... Israele, pune-ti nadejdea in Domnul, caci la Domnul este indurarea, si la El este belsug de rascumparare! (Psalmi 130, 3-7)

7:80 "Dar Dumnezeu Isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru noi"(Romani 5,8).

7:81 Si "daca Dumnezeu este pentru noi, cine va fi impotriva noastra? El, care n-a crutat nici chiar pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi toti, cum nu ne va da fara plata, impreuna cu El, toate lucrurile?" (Romani 8,31.32)

7:82 "Sunt bine incredintat ca nici moartea, nici viata, nici ingerii, nici stapanirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici inaltimea, nici adancimea, nici o alta faptura nu vor fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu, care este in Isus Hristos, Domnul nostru" (Romani 8,38.39).

7:83 "DOAMNE, DACA VREI, POTI SA MA CURATESTI"

7:84 Dintre toate maladiile cunoscute in Orient, lepra era cea mai de temut. Caracterul ei incurabil si contagios, precum si efectul sau ingrozitor asupra victimelor il umplea de teama si pe cel mai curajos. Printre evrei, aceasta era privita ca o judecata in urma pacatului, fiind numita din aceasta pricina "bataia", "degetul lui Dumnezeu". Pentru ca este adanc inradacinata, incurabila si mortala, era considerata ca un simbol al pacatului.

7:85 Leprosul era, in prescriptia legii ceremoniale, necurat. Orice atingea devenea necurat. Aerul era stricat de respiratia sa. Ca unul care era deja mort, era indepartat de locuintele oamenilor. Cel care era banuit ca ar avea boala trebuia sa se infatiseze preotilor, care trebuia sa-l controleze si sa decida care era conditia sa. Daca verdictul era lepra, era izolat de familia sa, despartit de adunarea lui Israel si sortit sa nu poata sta decat in compania celor care erau afectati de acelasi flagel. Nici imparatii si mai-marii nu faceau exceptie. Monarhul care era lovit de aceasta boala teribila trebuia sa predea sceptrul si sa paraseasca in graba societatea.

7:86 Despartit de prietenii si rudele sale, leprosul trebuia sa poarte blestemul maladiei lui. Era obligat sa isi faca publica propria nenorocire, sa-si sfasie hainele de pe el si sa dea alarma, avertizandu-i pe toti sa fuga din prezenta sa vatamatoare. Strigatul "Necurat! Necurat!", care venea pe un ton sfasietor de la proscrisul insingurat, era un semnal auzit cu frica si oroare.

7:87 Cum ar putea sa iasa dintr-o fiinta necurata un om curat? Nu poate sa iasa nici unul (Iov 14, 4).

7:88 Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic (Psalmi 51, 10).

7:89 In regiunea in care lucra Hristos, existau multi astfel de suferinzi, iar atunci cand vestile despre lucrarea Sa au ajuns si la ei, s-a gasit unul in a carui inima a incoltit credinta. Daca ar putea merge la Isus, ar putea fi vindecat. Dar cum sa dea de Isus? Condamnat la vesnica izolare, cum sa se infatiseze inaintea Vindecatorului? Si il va vindeca oare Hristos? Nu cumva, asemenea fariseilor - si chiar asemenea medicilor -, va pronunta si El un blestem asupra lui si ii va porunci sa fuga din vecinatatea oamenilor?

7:90 El se gandeste la tot ceea ce i s-a spus despre Isus. Nici unul din cei care au cautat ajutorul Sau nu a fost respins. Ne-norocitul om se hotaraste sa-L gaseasca pe Mantuitorul. Desi este oprit sa intre in cetati, poate ca va reusi sa-I iasa in cale pe vreun drum mai putin umblat, pe cararile de munte, sau sa dea de El cand ii invata pe oameni in afara oraselor. Dificultatile sunt mari, dar aceasta este singura lui nadejde.

7:91 Stand la distanta, leprosul prinde cateva cuvinte de pe buzele Mantuitorului. Il vede cum Isi pune mainile asupra celor bolnavi. Ii vede pe schiopi, pe orbi, pe paralitici si pe cei care erau pe moarte din pricina diferitelor boli cum se ridica sanatosi, laudandu-L pe Dumnezeu pentru izbavirea lor. Credinta i se intareste. Se apropie mai mult si mai mult de multimea care asculta. Restrictiile puse asupra lui, siguranta poporului, teama cu care il privesc toti oamenii,

7:92 toate sunt deopotriva uitate. Se gandeste numai la binecuvantata nadejde a vindecarii.

7:93 El este o priveliste groaznica. Boala a sapat in el infricosator si trupul sau care putrezeste este oribil la privit. La vederea lui, oamenii se dau inapoi. In groaza care i-a cuprins, se calca in picioare pentru a scapa de atingerea lui. Unii incearca sa-l impiedice sa se apropie de Isus, dar in zadar. El nici nu-i vede, nici nu-i aude. Expresiile de scarba de pe fetele lor nu sunt luate in seama. Nu-L vede decat pe Fiul lui Dumnezeu, nu aude decat glasul care aduce viata celor muribunzi.

7:94 Inaintand catre Isus, se arunca la picioarele Sale cu strigatul: "Doamne, daca vrei, poti sa ma curatesti" (Matei 8,2).

7:95 Isus ii raspunde: "Da, vreau, fii curatit" (Matei 8,3) si Isi pune mana asupra lui.

7:96 De indata, o schimbare se petrece cu leprosul. Sangele lui devine sanatos, nervii i se sensibilizeaza, muschii i se intaresc. Crusta alba, solzoasa, nefireasca, specifica leprei, dispare; iar carnea lui devine asemenea carnii unui copilas.

7:97 Daca preotii ar afla imprejurarile vindecarii leprosului, ura lor fata de Hristos i-ar putea impinge sa pronunte o sentinta necinstita. Isus dorea sa i se poata asigura omului o decizie impartiala. De aceea, El ii porunceste sa nu spuna nimanui despre vindecare, ci sa se prezinte fara intarziere la templu cu un dar, inainte sa se raspandeasca vreun zvon in legatura cu minunea. Inainte ca preotii sa poata accepta un astfel de dar, li se cerea sa-l cerceteze pe cel care adusese obolul si sa confirme insanatosirea sa completa.

7:98 Cercetarea aceasta a avut loc. Preotii care il condamnasera pe lepros la izolare au dat marturie cu privire la refacerea sa. Cel vindecat a fost redat familiei lui si societatii. El a simtit ca darul sanatatii era foarte pretios. El se bucura de vigoarea barbatiei si de intoarcerea sa in sanul familiei.

7:99 Cu toata precautia luata de Isus, el nu mai putea ascunde faptul ca fusese vindecat si umbla peste tot cu bucurie, vestind puterea Celui care il insanatosise.

7:100 Cand a venit la Isus, acest om era "plin de lepra". Otrava aceea mortala ii cuprinsese tot trupul. Ucenicii au cautat sa-L impiedice pe Maestrul lor sa il atinga; caci acela care atingea un lepros devenea el insusi necurat. Insa, punandu-Si mana peste lepros, Isus nu a fost contaminat. Lepra a fost curatita. Tot asa este si cu lepra pacatului - adanc inradacinata, mortala, imposibil de curatit prin puterea omeneasca. "Tot capul este bolnav si toata inima suferea de moarte. Din talpi pana-n crestet, nimic nu-i sanatos; ci numai rani, vanatai si carne vie" (Isaia 1,5.6). Insa Isus, care a venit sa umble in firea omeneasca, nu este intinat de nici o necuratie. Prezenta Sa este o putere vindecatoare pentru pacatos. Oricine va cadea la picioarele Sale, spunand cu credinta: "Doamne, daca vrei, poti sa ma curatesti", va auzi raspunsul: "Da, vreau, fii curatit".

7:101 In unele cazuri de vindecare, Isus nu a dat imediat binecuvantarea ravnita. Dar, in cazul leprei, nici nu a fost adusa bine cererea ca a si fost ascultata. Cand ne rugam pentru binecuvantari pamantesti, raspunsul la rugaciunea noastra poate intarzia sau Dumnezeu ne poate da ceva diferit de ceea ce am cerut; insa lucrurile nu stau asa cand cerem sa fim izbaviti de pacat. Este voia Sa sa ne curete de pacat, sa ne faca pe toti copii ai Sai si in stare sa ducem o viata de sfintenie. Hristos "S-a dat pe Sine Insusi pentru pacatele noastre, ca sa ne smulga din acest veac rau [Mai degraba - "sa ne smulga din aceasta lume rea" (Gr.aion) n.tr. ] , dupa voia Dumnezeului si Tatalui nostru." Si "indrazneala pe care o avem la El este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta. Si daca stim ca ne asculta, orice I-am cere, stim ca suntem stapani pe lucrurile pe care I le-am cerut" (Galateni 1,4; 1 Ioan 5,14.15).

7:102 Isus a privit catre cei deznadajduiti si cu inimile impovarate, catre aceia ale caror sperante se naruisera si care cautau sa-si stinga dorinta fierbinte a sufletului cu bucurii pamantesti si i-a indemnat pe toti sa gaseasca odihna in El.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: