Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 65


65:1 SIMPLITATEA MOBILIERULUI

65:2 Obiceiurile noastre artificiale ne lipsesc de multe binecuvantari si multa bucurie si ne fac incapabili de a duce o viata extrem de folositoare. Mobilierul pretentios si costisitor este nu numai o risipa de bani, dar si o pierdere a unui bun considerat de o mie de ori mai pretios. Este adusa in camin o grea povara de griji, munca si incurcaturi.

65:3 Care sunt conditiile din multe camine, chiar si in acelea in care resursele sunt limitate, iar munca din gospodarie apasa mai ales asupra mamei? Cele mai bune camere sunt mobilate intr-un stil care depaseste mijloacele materiale ale proprietarilor si sunt nepotrivite pentru confortul si satisfactia acestora. Exista covoare scumpe, mobila sculptata cu minutiozitate si tapitata cu finete si draperii delicate. Mesele, caminurile si oricare alt spatiu disponibil, toate sunt incarcate cu obiecte ornamentale, iar peretii sunt acoperiti cu tablouri, pana acolo incat devine obositor pentru privire. Si cata munca este necesara pentru a le tine pe toate in ordine si neprafuite! Munca aceasta si celelalte obiceiuri artificiale ale familiei, care se conformeaza modei, pretind o nesfarsita truda din partea gospodinei.

65:4 In multe camine, sotia si mama nu are deloc timp sa citeasca, sa fie bine informata, nu are deloc timp sa fie in compania sotului, sa pastreze legatura cu mintile in dezvoltare ale copiilor ei. Nu exista timp sau loc pentru ca scumpul Mantuitor sa fie un tovaras apropiat si drag. Incetul cu incetul,

65:5 ea se afunda intr-o corvoada nesfarsita de cenusareasa, taria, timpul si interesul ei fiind absorbite de lucrurile care pier o data cu folosirea lor. Prea tarziu se trezeste descoperind ca este aproape o straina in propria ei casa. Nefolosite, ocaziile pretioase pe care le-a avut odata - de a-i influenta pe cei dragi ai ei pentru viata de sus - au trecut pentru totdeauna.

65:6 Intemeietorii caminului sa ia hotararea de a trai dupa un plan mai intelept. Primul vostru tel sa fie acela de a face un camin placut. Asigurati-va, furnizand mijloacele care vor usura munca si vor favoriza sanatatea

65:7 si confortul. Faceti planuri pentru primirea oaspetilor pe care Hristos ne-a indemnat sa-i poftim si despre care El spune: "Ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut" (Matei 25,40).

65:8 Mobilati-va caminul cu lucruri simple, lucruri care pot fi mutate usor, care pot fi curatate cu usurinta si care pot fi inlocuite fara mare cheltuiala. Recurgand la bun gust, puteti face ca un camin foarte simplu sa fie atragator si placut, daca iubirea si multumirea exista deja.

65:9 IMPREJURIMI MINUNATE

65:10 Dumnezeu iubeste frumosul. El a invesmantat pamantul si cerurile cu frumusete si, cu bucuria unui Tata, El priveste asupra copiilor Sai, incantati de lucrurile pe care le-a facut. El doreste ca noi sa ne inconjuram locuintele cu frumusetea lucrurilor naturale.

65:11 Aproape toti cei ce locuiesc la tara, chiar daca sunt saraci, ar putea avea in jurul caminelor lor o mica peluza inverzita, cativa copaci umbrosi, arbusti infloriti sau flori parfumate. Iar acestea vor sluji spre fericirea familiei cu mult mai mult decat orice podoaba artificiala. Vor aduce in viata de familie o influenta linistitoare, purificatoare, intarind dragostea pentru natura si aducandu-i pe membrii familiei mai aproape unii de altii si mai aproape de Dumnezeu.

65:12 Mama

65:13 Sa pazeasca tot ce i-am poruncit ei.

65:14 Ceea ce sunt parintii vor fi intr-o mare masura si copiii. Conditia fizica a parintilor, dispozitiile si poftele lor, tendintele lor intelectuale si morale sunt reproduse in copii intr-un grad mai mic sau mai mare.

65:15 Cu cat telurile sunt mai nobile, cu cat sunt mai inalte capacitatile intelectuale si spirituale si cu cat sunt mai bine dezvoltate puterile fizice ale parintilor, cu atat va fi mai buna inzestrarea pentru viata pe care o dau copiilor lor. Cultivand ceea ce este cel mai bun in ei insisi, parintii exercita o influenta de a modela societatea si de a inalta generatiile viitoare.

65:16 Tatii si mamele trebuie sa inteleaga raspunderea pe care o au. Lumea este plina de capcane puse pentru picioarele celor tineri. Multimi de oameni sunt atrase de o viata de placeri egoiste si senzuale. Ei nu pot vedea primejdiile ascunse sau capatul infricosator al potecii care le pare calea fericirii. Prin ingaduirea apetitului si pasiunii, energiile lor sunt irosite si milioane de oameni sunt ruinati atat pentru lumea aceasta, cat si pentru cea care va veni. Parintii ar trebui sa-si aminteasca faptul ca si copiii lor trebuie sa intalneasca aceste ispite. Chiar inainte de nasterea copilului, ar trebui sa inceapa o pregatire care il va face in stare sa lupte cu succes impotriva raului.

65:17 Raspunderea apasa mai ales asupra mamei. Ea, din al carei sange plin de viata este hranit copilul si ii este cladita constitutia fizica, ii atribuie si influente intelectuale si spirituale, care contribuie la modelarea mintii si caracterului. Asa a fost Iochebed, mama evreica din care s-a nascut Moise, izbavitorul lui Israel, care, puternica in credinta, nu s-a lasat inspaimantata "de porunca imparatului" (Evrei 11,23). Asa a fost Ana, o femeie a rugaciunii si a jertfirii de sine, inspirata de cer, care i-a dat nastere lui Samuel, copilul invatat de asemenea de cer, judecatorul incoruptibil si intemeietorul scolilor sacre ale lui Israel. Si apoi Elisabeta (ruda in fapt, dar si in spirit cu Maria din Nazaret), care a fost mama celui care a vestit venirea Mantuitorului.