Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 62


62:1 PROHIBITIA

62:2 Omul care si-a format obiceiul de a folosi bauturi ametitoare este intr-o situatie disperata. Creierul sau este imbolnavit, puterea vointei ii este slabita. Iar daca vorbim despre puterea de stapanire, apetitul lui este scapat de sub control. Nu se poate discuta cu el in mod rational si nici nu poate fi convins sa se tagaduiasca pe sine. Atras in barlogurile viciului, cineva care a luat hotararea sa renunte la baut este ademenit sa puna iarasi mana pe pahar si, cu prima inghititura din bautura ametitoare, orice hotarare buna este calcata in picioare, orice urma de vointa este nimicita. O sorbitura din licoarea innebunitoare si orice gand legat de rezultatele acestui pas a disparut. Sotia, sfasiata de durere, este uitata. Tatalui pervertit nu-i mai pasa de copiii sai, care sunt infometati si dezbracati. Legalizand traficul cu alcool, legea isi da consimtamantul pentru aceasta prabusire a sufletului si refuza stoparea comertului care umple lumea de rele.

62:3 Trebuie ca acest lucru sa continue mereu? Vor fi intotdeauna sufletele nevoite sa se lupte pentru biruinta, avand usa ispitei deschisa larg inaintea lor? Trebuie sa ramana blestemul alcoolismului pentru totdeauna ca o pata asupra lumii civilizate? Trebuie sa continue sa spulbere in fiecare an, ca un foc nesatios, mii si mii de camine fericite? Cand un vas esueaza in apropiere de tarm,

62:4 oamenii nu privesc cu mainile in san. Ei isi risca vietile, incercand sa-i salveze pe naufragiati dintr-un mormant de ape. Cu cat mai mult este necesar efortul de a-i salva de soarta betivului!

62:5 Nu doar betivul si familia sa sunt pusi in primejdie de catre lucrarea vanzatorului de bauturi spirtoase si nici povara banilor cheltuiti nu reprezinta raul principal pe care traficul cu alcool il aduce asupra comunitatii. Noi toti suntem in legatura unii cu altii in tesatura rasei umane. Raul care loveste oricare parte a marii fratietati umane aduce primejdia pentru toti.

62:6 Multi dintre cei care, din pricina iubirii de castiguri sau de trai tihnit, n-au vrut sa aiba de-a face cu actiunea de interzicere a traficului cu alcool au descoperit - prea tarziu - ca traficul a avut de-a face cu ei. El i-a vazut pe propriii sai copii abrutizati si ruinati. Nelegiuirea abunda. Proprietatea particulara este amenintata. Viata este nesigura. Accidentele pe mare si pe uscat se inmultesc. Bolile care se dezvolta in vizuini ale murdariei si nenorocirii isi croiesc calea catre caminele luxoase ale domnilor. Viciile nutrite de copiii destrabalarii si crimei ii infecteaza pe fiii si fiicele familiilor rafinate si cultivate.

62:7 Nu exista vreun om ale carui interese sa nu fie primejduite de traficul cu alcool. Nu exista nici un om care nu ar trebui sa se ridice pentru a-l nimici, pentru propria lui siguranta.

62:8 Mai presus de orice alte locuri care au de-a face numai cu interese laice, salile legislative si curtile de justitie ar trebui sa fie eliberate de blestemul patimii bauturii. Guvernatorii, senatorii, membrii Camerei Reprezentantilor, judecatorii, oamenii care adopta si vegheaza la corecta aplicare a legilor unei tari, oamenii care tin in mainile lor vietile, bunul nume si averile semenilor lor ar trebui sa fie persoane care sa nu consume deloc bauturi alcoolice. Numai in felul acesta mintile lor pot fi limpezi pentru a discerne intre bine si rau. Numai in felul acesta pot avea niste principii nestramutate si intelepciunea de a face dreptate si de a arata clementa. Dar cum stau de fapt lucrurile? Cati oameni dintre acestia au mintile intunecate, discernamantul de a distinge binele si raul - confuz, din cauza bauturilor tari! Cat de multe

62:9 legi opresive sunt adoptate si cat de multe persoane nevinovate sunt condamnate la moarte din pricina nedreptatii legiuitorilor bautori, a martorilor, juratilor, avocatilor si chiar judecatorilor! Multi sunt "tari cand este vorba de baut vin si viteji cand este vorba de amestecat bauturi tari", "care numesc raul bine si binele rau", "care indreptatesc pe cel vinovat pentru mita si iau drepturile celor nevinovati!" Despre acestia, Dumnezeu spune:

62:10 Vai de cei tari cand este vorba de baut vin, si viteji cand este vorba de amestecat bauturi tari; De aceea, cum mistuie o limba de foc miristea, si cum arde flacara iarba uscata, tot asa: ca putregaiul le va fi radacina lor, si floarea li se va risipi in vant ca tarana, caci au nesocotit Legea Domnului ostirilor, si au dispretuit cuvantul Sfantului lui Israel. (Isaia 5,22.24)

62:11 Onoarea lui Dumnezeu, stabilitatea natiunii, bunastarea comunitatii, a caminului si a individului cer sa se faca orice efort pentru constientizarea poporului fata de raul provocat de alcoolism. Curand vom vedea rezultatul acestui rau ingrozitor asa cum nu-l vedem acum. Cine va depune un efort hotarat pentru a opri lucrarea de distrugere? Deocamdata, lupta abia a inceput. Sa se formeze o armata care sa opreasca vanzarea bauturilor cu efect ametitor, care ii face pe oameni sa innebuneasca. Pericolul reprezentat de traficul cu alcool sa fie aratat cu claritate si sa fie creat un simtamant general in inimile tuturor, care sa ceara interzicerea lui. Oamenilor innebuniti de bautura sa li se dea o ocazie sa scape din robia ei. Glasul natiunii sa ceara legiuitorilor ei sa puna capat acestui trafic infam.

62:12 Daca eviti [S-a tradus literal din varianta King James, respectandu-se raportul sintactic cauzal (n.tr.). ] sa-i salvezi pe cei tarati la moarte si pe cei ce sunt aproape sa fie injunghiati. Daca zici: "Ah, n-am stiut!"... Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? (Proverbe 24,11.12)

62:13 Si ce vei zice cand te va pedepsi? (Ieremia 13,21) [S-a tradus literal din varianta King James (what will thou say when He shall punish thee?) n.tr. ]

62:14 CAMINUL

62:15 Viata este o scoala a pregatirii, din care parintii si copiii trebuie sa promoveze pentru a urma cursurile scolii superioare, in locurile pregatite de Dumnezeu.

62:16 Lucrarea in camin

62:17 Nu exista un camp misionar mai important decat acela incredintat tatilor si mamelor.

62:18 Sa-i inveti cu staruinta pe copiii tai" poruncile Domnului. Refacerea si inaltarea oamenilor incep in camin. Lucrarea parintilor este temelia tuturor celorlalte. Societatea este compusa din familii, si ea este ceea ce o fac sa fie capii familiilor. Din inima "ies izvoarele vietii" (Proverbe 4,23); iar inima comunitatii, a bisericii si a natiunii este familia. Bunastarea societatii, succesul bisericii, prosperitatea natiunii depind de influentele caminului.

62:19 Importanta si ocaziile vietii de camin sunt ilustrate in viata lui Isus. El, care a venit din cer sa ne fie exemplu si invatator, a petrecut treizeci de ani ca membru al familiei din Nazaret. In legatura cu acesti ani, raportul biblic este foarte sumar. Nici o minune nemaivazuta nu a atras atentia multimii. Oamenii nu-l urmau in numar mare si nici nu ascultau cuvintele Sale. Si totusi, in acesti ani, El Isi implinea misiunea divina. El a trait ca unul dintre noi, participand la viata familiala, fiind supus disciplinei ei, indeplinindu-Si sarcinile si purtand poverile ei. La adapostul grijii unui camin umil, participand la tot ce este partea noastra in viata, El "crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si fata de oameni" (Luca 2,52).

62:20 In toti acesti ani de viata retrasa, existenta Sa a curs in rauri de compasiune si ajutorare. Altruismul, rabdarea Sa neostoita, curajul si credinciosia Sa, impotrivirea inaintea ispitei, pacea necurmata si voiosia Sa linistita erau o inspiratie continua. El a adus o atmosfera curata, delicata, in camin, iar viata Sa era asemenea aluatului, lucrand printre membrii societatii. Nimeni nu a spus ca facuse vreun miracol; cu toate acestea, puterea - aceea a iubirii vindecatoare, datatoare de viata - curgea dinspre El catre cei ispititi, bolnavi si deznadajduiti. Intr-un mod discret, inca din copilaria Sa, El a slujit altora si, din aceasta pricina, cand Si-a inceput lucrarea publica, multi L-au ascultat cu bucurie.

62:21 Primii ani din viata Mantuitorului sunt mai mult decat un exemplu pentru

62:22 tineret. Ei constituie o lectie si ar trebui sa fie o incurajare pentru fiecare parinte. Cercul familial si indatoririle fata de cei din vecinatate constituie primul camp de concentrare a eforturilor acelora care doresc sa lucreze pentru ridicarea semenilor lor. Nu exista un camp misionar mai important in care sa fie nevoie de efort ca acela incredintat intemeietorilor si pazitorilor caminelor. In nici o lucrare incredintata fiintelor omenesti nu sunt implicate rezultate mai mari sau cu consecinte mai importante decat in cazul lucrarii tatilor si mamelor.

62:23 Viitorul societatii trebuie sa fie hotarat de tineretul si copiii de astazi, iar ceea ce vor fi acesti tineri si acesti copii depinde de camin. Lipsei pregatirii corecte din camin i se poate atribui cea mai mare parte a bolilor, mizeriei si crimelor cu care este blestemata omenirea. Daca viata de camin ar fi curata si deschisa, daca copiii care au iesit de sub grija ei ar fi pregatiti sa infrunte raspunderile si primejdiile vietii, ce schimbare s-ar vedea in lume!

62:24 Se fac eforturi mari, se cheltuiesc bani, timp si munca aproape fara limita in cadrul programelor si institutiilor pentru readaptarea victimelor obiceiurilor rele. Si chiar aceste eforturi sunt nepotrivite pentru intampinarea acestei mari nevoi. Cu toate acestea, cat de redus este rezultatul! Cat de putini sunt cei recuperati suta la suta!

62:25 Multimi de oameni tanjesc dupa o viata mai buna, insa le lipseste curajul si hotararea de a se rupe de puterea obiceiului. Ei se trag inapoi dinaintea efortului, luptei si sacrificiului cerut, iar vietile lor sunt distruse si ruinate. Astfel, chiar si oameni cu minti dintre cele mai stralucite, oameni cu aspiratii inalte si puteri nobile, oameni altminteri potriviti din fire si prin educatie sa ocupe pozitii de incredere si raspundere, sunt degradati si pierduti pentru viata aceasta si pentru viata care va veni.

62:26 Pentru aceia care isi reformeaza vietile, cat de amara este lupta de a-si recastiga barbatia! Si in tot restul vietii, intr-o constitutie ruinata, o vointa sovaielnica, un intelect redus si o putere slabita a sufletului,

62:27 multi culeg recolta raului pe care l-au semanat. Cu cat mai mult s-ar putea realiza daca s-ar trata raul de la inceput!

62:28 Aceasta lucrare le revine intr-o mare masura parintilor. In eforturile depuse in scopul de a stavili inaintarea alcoolismului si a altor rele care rod ca un cancer in corpul social, daca s-ar da mai multa atentie instruirii parintilor in ce priveste modul in care sa formeze obiceiurile si caracterul copiilor lor, binele care ar rezulta ar fi insutit. Ei pot face dintr-un obicei, care este o forta atat de ingrozitoare pentru rau, o forta pentru bine. Ei au de-a face cu raul chiar de acolo de unde izvoraste si depinde de ei ca acesta sa curga in matca potrivita.

62:29 Parintii pot pune pentru copiii lor temelia pentru o viata sanatoasa, fericita. Ei ii pot trimite din caminele lor cu rezistenta morala cu care sa se poata impotrivi ispitei si cu tarie si curaj pentru a lupta cu succes cu problemele vietii. Ei le pot inspira scopul si pot dezvolta in ei puterea de a face ca vietile lor sa fie spre onoarea lui Dumnezeu si spre binecuvantarea lumii. Pot face carari drepte pentru picioarele lor, fie vreme buna, fie vreme rea, catre lucrurile slavite de sus.

62:30 Misiunea caminului se intinde mai departe de membrii lui. Caminul crestin trebuie sa constituie o pilda spre invatatura, care sa ilustreze perfectiunea stralucita a adevaratelor principii ale vietii. O asemenea ilustratie va fi o putere pentru bine in lume. Influenta unui adevarat camin asupra inimilor si vietilor omenesti este mai puternica decat orice predica. Cand tineretul se desprinde dintr-un astfel de camin, lectiile pe care le-au invatat sunt impartasite si altora. Principii de viata cu mult mai nobile sunt introduse si in alte familii, iar in comunitate lucreaza o influenta inaltatoare.

62:31 Sunt multi cei pentru care am putea face in asa fel, incat caminele noastre sa fie o binecuvantare. Momentele noastre de destindere sociala [Traducerea "corecta" ar fi "mondena", "de lume"; in contextul crestin, aceste adjective au o conotatie negativa, sintagma "destindere mondena" presupunand acceptarea a ceea ce se intelege indeobste prin monden: de lume, din inalta societate. SAU - care duce o viata de societate, de lux (DICTIONAR DE NEOLOGISME, FLORIN MARCU, Editura Stiintifica, BUCURESTI 1994). Vom folosi deci cuvantul "social" ca neologism, cu sensul - citat in acelasi dictionar amintit anterior - "propriu unui grup de oameni". Altfel, crestinului nu i se potriveste in nici o imprejurare.] nu ar trebui sa fie guvernate de prescriptiile de obicei lumesc, ci de Duhul lui Hristos

62:32 si de invatatura din Cuvantul Sau. Israelitii ii includeau in toate sarbatorile lor pe cei saraci, pe strain si pe levit, care era atat ajutorul preotului in Sanctuar, cat si invatator si misionar religios. Acestia erau priviti ca oaspeti ai poporului, carora sa le ofere ospitalitatea in toate ocaziile de bucurie socialaIdem si religioasa si care sa fie ingrijiti cu tandrete in caz de boala sau de nevoie. Asemenea persoane ar trebui sa fie binevenite in caminele noastre. Cat de mult ar insemna o asemenea ospitalitate pentru infirmiera misionara sau pentru invatator, pentru mama muncitoare impovarata de griji sau pentru cei slabi si in varsta, deseori lipsiti de camin si luptandu-se cu saracia si multe descurajari.

62:33 "Cand dai un pranz sau o cina, sa nu chemi pe prietenii tai, nici pe fratii tai, nici pe neamurile tale, nici pe vecinii bogati", spune Hristos, "ca nu cumva sa te cheme si ei, la randul lor, pe tine si sa iei astfel o rasplata pentru ce ai facut. Ci, cand dai o masa, cheama

62:34 pe saraci, pe schilozi, pe schiopi, pe orbi. Si va fi ferice de tine, pentru ca ei n-au cu ce sa-ti rasplateasca; dar ti se va rasplati la invierea celor neprihaniti" (Luca 14,12-14).

62:35 Acestia sunt oaspeti a caror primire nu te va impovara mult. Nu vei fi nevoit sa pregatesti un "tratament" sofisticat sau costisitor pentru ei. Nu va trebui sa faci nici un efort pentru "a iesi bine". Caldura unei intampinari pline de amabilitate, un loc in fata caminului tau, un scaun la masa ta, privilegiul partasiei la binecuvantarea orei de rugaciune ar fi pentru multi dintre acestia ca o sclipire venita din ceruri.

62:36 Afectiunea noastra trebuie sa depaseasca granitele eului si ale cercului reprezentat de zidurile caminului. Exista ocazii pretioase pentru aceia care vor dori sa faca din caminele lor o binecuvantare pentru altii. Influenta sociala este o putere minunata. O putem folosi, daca dorim, ca un mijloc de a-i ajuta pe cei din jurul nostru.

62:37 Caminele noastre ar trebui sa fie un loc de refugiu pentru tineretul asaltat de ispite. Sunt multi aceia care stau la rascruce de drumuri. Fiecare influenta, fiecare impresie duce la luarea hotararii care va modela atat destinul acestei vieti, cat si pe cel viitor. Raul ii curteaza. Lucrurile la care recurge acesta sunt facute stralucitoare si atragatoare. Ele imbie pe fiecare oaspete. Pretutindeni in jurul nostru sunt tineri care nu au un camin si multi ale caror camine nu au nici o putere de ridicare si ajutorare, iar tinerii aluneca inspre rau. Ei se prabusesc in ruina chiar la umbra propriilor noastre usi.

62:38 Acesti tineri au nevoie de o mana care sa le fie intinsa cu simpatie. Cuvinte pline de bunatate, rostite cu simplitate, si mici atentii, acordate cu aceeasi simplitate, vor risipi norii ispitei care se aduna deasupra sufletului. Adevarata expresie a simpatiei de sorginte cereasca are puterea de a deschide usa inimilor care au nevoie de mirosul placut al cuvintelor crestinesti si de atingerea simpla si delicata a spiritului iubirii lui Hristos. Daca doriti sa aratati interes pentru tineri, invitati-i in caminele voastre si inconjurati-i cu

62:39 influente invioratoare, care le vor fi de ajutor, si vor fi multi care isi vor intoarce cu bucurie pasii catre cararea care duce sus.