Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Ellen White / Web / Divina vindecare

Divina vindecare, 61


61:1 LEGI DE AUTORIZARE

61:2 Autorizarea comertului cu alcool este sprijinita de multi ca fiind utila pentru restrangerea raului reprezentat de alcoolism. Dar autorizarea traficului comercial il plaseaza sub protectia legii. Guvernul ii recunoaste legal existenta si incurajeaza astfel raul pe care declara ca il ingradeste. Sub protectia legilor de autorizare, iau fiinta in toata tara distileriile, fabricile de vin si cele de bere, iar vanzatorul de bauturi alcoolice isi desfasoara lucrarea chiar la usile noastre.

61:3 Adesea i se interzice sa vanda bautura unui om beat sau despre care se stie ca este un betiv notoriu; dar lucrarea de a face betivi in randurile tineretului merge inainte fara oprire. Insasi viata comertului cu alcool depinde de crearea poftei de bautura la tineri. Tineretul este condus pas cu pas, pana cand obiceiul de a bea este instalat si este creata o sete care trebuie satisfacuta cu orice pret. Ar fi mai putin daunator sa i se dea de baut betivului recunoscut ca atare - a carui ruina este in cele mai multe cazuri un lucru deja hotarat - decat sa se accepte ca floarea tineretului nostru sa fie ademenita la distrugere prin acest obicei ingrozitor.

61:4 Prin autorizarea traficului de alcool, ispita este pusa necurmat inaintea celor care incearca sa se schimbe. Au fost fondate institutii acolo unde victimele alcoolismului pot fi ajutate sa-si biruie pofta. Aceasta este o lucrare nobila; dar atata vreme cat vanzarea de bautura este sub protectia legii, alcoolul primeste putine beneficii de pe urma institutiilor de dezintoxicare. Ei nu pot ramane mereu acolo. Trebuie sa-si reia

61:5 locul in societate. Pofta de bauturi ametitoare, chiar daca este atenuata, nu este cu desavarsire nimicita; iar cand ispita ii asalteaza la orice pas - cum se intampla -, ei cad ca o prada usoara.

61:6 Un om care are un animal rau si care, cunoscandu-i naravul, il lasa in liberate este considerat vinovat, dupa legile tarii, pentru raul pe care l-ar putea face animalul. In legile date lui Israel, Domnul a lasat ca, atunci cand animalul stiut ca fiind naravas provoca moartea unei fiinte omenesti, proprietarul sa plateasca cu viata lui pentru neglijenta sau rautatea sa. Dupa acelasi principiu, guvernul care il autorizeaza pe vanzatorul de alcool ar trebui sa fie considerat raspunzator de rezultatele comertului practicat de acesta. Si daca a lasa in libertate un animal rau este un delict vrednic de pedeapsa cu moartea, cu cat mai mare este crima de a autoriza lucrarea vanzatorului de bauturi alcoolice!

61:7 Licentele sunt eliberate pe motivul ca producatorii aduc un venit tezaurului de stat. Dar ce este acest venit in comparatie cu cheltuielile enorme suportate pentru criminalii, nebunii si saracii care sunt rodul traficului cu alcool! Un om aflat sub influenta alcoolului comite o crima; este

61:8 adus la judecata; iar cei care au legalizat traficul sunt nevoiti sa se ocupe de rezultatul propriei lor lucrari. Ei au autorizat vanzarea unei dusti care face ca un om sanatos sa innebuneasca; iar acum este nevoie ca sa-l trimita pe acest om la inchisoare sau la spanzuratoare, in timp ce, adesea, sotia si copiii lui sunt lasati fara sprijin, pentru a ramane in grija comunitatii in care traiesc.

61:9 Luand in calcul numai aspectul financiar al problemei, ce nebunie este sa ingadui o asemenea afacere! Si ce venit ar putea compensa pierderea ratiunii unui om, stergerea si deformarea chipului lui Dumnezeu in om, ruina copiilor ajunsi in pragul saraciei si degradarii, care vor transmite copiilor lor tendintele rele ale tatilor lor betivi?